Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2018-02-15 18:26

Resursbrist får Stockholmskonjunkturen att vika

Stockholms Handelskammare rapporterar i sin konjunkturbarometer för fjärde kvartalet 2017 att vara svag. Specifikt viker konjunkturen för data, bygg och handel, medan hushållen är allt mer positiva. Resursbrist får IT-branschen att backa kraftigt tillsammans med finansbranschen.
Stockholms stadshus. Här sitter inte Stockholms Handelskammare och fotot är inte heller från fjärde kvartalet 2017, utan första kvartalet 2018 och speglar alltså inte läget i rapporten, då detta är en arkivbild från bloggens egna bildarkiv.
Handelskammarens barometerindikator fungerar ungefär som KI:s konjunkturbarometer, men rapporteras per kvartal. Läget är dock inte längre överhettat i Stockholm, undantaget för livsmedelshandeln, som ligger på index 112.5, där 110 är överhettning. I själva verket är bilförsäljarna, partihandeln och sällanvaruköp, tillsammans med finans och försäkring och tillverkningsindustri i Stockholm långt under konjunkturmedel, även om man inte riktigt är i total misär än så länge.

Påtagliga ras ses i partihandeln men framför allt inom IT och finans och försäkring. IT-branschen rasar med åtta punkter från överhettade 114.8 till 106.8.

Anledningen sägs vara den sedvanliga orsaken i slutet av en högkonjunktur: resursbrist. Specifikt på arbetskraft och kontorslokaler för IT-branschen. Man kan förmoda att bostadsmarknaden i huvudstaden inte direkt gör det enklare att få tag på personal.

Bidragande är förstås att Migrationsverket utvisar ut IT-personal som gjort formella fel vad gäller sina arbetstillstånd. Handelskammarens chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou:
"Databranschen har varit en av Stockholmsekonomins viktigaste tillväxtmotorer. Nu backar konjunkturen för IT-företagens konfidensindikator påtagligt. Stockholms IT-företag har växt mycket starkt och bidragit till att dataprogrammerare nu är det vanligaste yrket i huvudstadsregionen. Men nu bromsar databranschen och det är allvarligt. Närmare 80 procent av IT-företagen uppger nu att de har brist på personal. Min bedömning är att databranschen hade fortsatt kunna gå starkt om det hade varit enklare att rekrytera nyckelkompetens från utlandet. Kompetensutvisningarna måste stoppas omedelbart,"
Tillväxt fungerar som bekant som så att man hela tiden måste använda mer resurser för att få ekonomisk tillväxt. När det inte längre kan levereras tillräckliga resursökningar när konjunkturen är som hetast bromsar tillväxt och konjunktur helt enkelt in. En resurs i sammanhanget är pengar, vilket brukar avspeglas i form av räntan.

Fast nu är det den vanliga resursbristen på arbetskraft som sätter stopp för tillväxten och konjunkturen. Som det alltid blir när ekonomin varit överhettad.

Killgissningsvis sätter Stockholms oförmåga att fortsätta högkonjunkturen vissa förväntningar på konjunkturen i landet som helhet. Hushållen är iaf positiva, men det är också normalt. De som redan har jobb märker nämligen inte av att företagen håller på att gå in i väggen. Inte än... 

Man kan också förvänta sig att när IT-företagen bromsar in så kommer det onekligen slå mot bostadsmarknaden. Det handlar om personer med god kreditvärdighet, som inte längre tillförs bubblan i Stockholm.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

70 kommentarer:

 1. Men indiska IT-konsulter då? Vars alldeles "unika" kompetens inte står att uppbringa ens med ljus och lykta i vare sig Sverige eller EU ..
  Som mer än gärna jobbar 24/7, inte vabbar, springer på kurs mm och som kallas för "nyckelpersoner" med 25' i månadslön.. ;-)

  De första som drabbas är de svindyra innekrogarna där mäklarbrickorna blir sällsyntare och sällsyntare och där man efter ett tag måste sänka sig till "sunk-nivå" med att sälja "planka med stöl" för 129:- för att få stället att öht gå runt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konkretisera ! :-)

   Företagen vill inte betala de löner som efterfrågas och då börjar de gnälla över "brist"...

   På samma sätt som bostads-"bristen"!

   Radera
  2. Indierna är uträknade. Duktiga bolag som kan genomföra bra projekt finns österut i närområdet.

   Radera
  3. Kolla Centrum För Rättvisas inlägg i fallet Tayyab och då i synnerhet vad denna ovärderliga supertalang tjänade. På samma spår så borde Carl-Johan Hamilton och hans sweatshop Ants AB aldrig tillåtas att uttala sig. Hela deras affärsidé är att importera bangladeshier och pakistanier till slavlöner. Att anställa nyutexaminerade från Europa finns inte på kartan för den. Det här är förövrigt en sjukdom som går igen i hela svenska itbranschen. Alla skriker och gråter om ingenjörsbristen ingen tycker att de har råd eller tid att ta in juniorer.

   Radera
  4. Ha ett projekt med indier? Are you f-g nuts? Allt de gör måste dubbelkollas.

   Radera
  5. Det är förstås helt individberoende. Har varit med och intervjuat/rekryterat indier under min gamla turné i Bangalore. Ett par var förstås riktigt usla lycksökare, men en och annan lovande talang fanns det allt. Så ja, det är rena fördomar att tycka att indier i allmänhet inte är något att ha i IT-sektorn.

   Det finns också mycket duktigt folk i till exempel Polen. Som vanligt gäller det förstås att se till att det blir rätt person/rätt team som ska utföra uppdraget. Kina är ett kapitel för sig och kanske inte rätt forum här att diskutera.

   Det man som svensk kanske då måste förstå är att bara för att du har 5-10 års blandad erfarenhet så kanske du inte kan begära 60 000 kr/mån för att utföra tex en del av ett systemintegrationsjobb av enklare slag. Det finns ingen mening att betala mer än man måste för den typen av jobb. Experter är förstås en annan femma.

   Särskilt inte om man bara duschar en gång i veckan och säger upp sig om företaget så mycket som funderar på att flytta huvudkontoret...

   Radera
  6. @Joakim persson !

   Var det där en "pik" till mig ?

   Man behöver INTE duscha varje morgon i 10 min! Det räcker att duscha 2 ggr/vecka och då snabbt . Däremellan kan man faktiskt tvätta sig på önskvärda delar och självklart tvätta händerna efter det att man varit ute. Har man gjort något fysiskt ansträngande som exv. grävt potatisland, sprungit 10 km - eller cyklat - , huggit ved mm.

   MEN, för ett "skymningsläge" så bör man både psykisk, mental och fysisk förberedelse för att det inte skulle gå att duscha på en eller två veckor! Och att öva skadar inte ! :-)

   OM företaget börjar fundera på att flytta huvudkontoret är det självklart om man själv vill flytta med! Man kanske INTE vill eller ens kan flytta till "Långt-bortom-evighets-träsk" eller till en "normaltrea" i någon förort till "Stolleholm". Allra särskilt när det gäller om man har familj, barn mm. Det var bara i Sovjet som man flyttade på människor korsr och tvärs över det stora 11 tidszoner stora "riket"...

   Radera
  7. Polska konsulter har jag goda erfarenheter av, mycket kompetenta och drivande. Dessutom har vi anlitat ett antal Ukrainska konsulter, som under intervjuprocessen sett mycket lovande ut och levererat väl godkända arbetsprov, för att sedan fullständigt haverera under projekten de gått in i. Allt är såklart baserat på egna erfarenheter av ett fåtal individer, och säger således ingenting annat än som rena anekdoter.

   Radera
  8. Jag har hört den förut nämligen Bengt, den där om att vi svenskar är bäst på allt och att indierna minsann inte kan nånting inom IT. Det är grovt okunnigt, utan både bland gruppen svenskar och bland gruppen indier finns det allt mellan klipska problemlösare och svettdoftande rasister.

   Radera
  9. Manikin: Har lite samma erfarenhet. Men som du säger, det blir anekdoter av alltihopa. Det team jag lett som jobbat allra hårdast var ett gäng polacker för ett antal år sedan, en lojalitet och en arbetsmoral jag aldrig någonsin sett maken till varken före eller efter (undantaget är koreaner och japaner, men på ett annat sätt med "dödsmarscher" och onödiga 14-timmarspass mm).

   Radera
  10. @Joakim Persson!

   Jag har INTE påstått något av det du insinuerar Joakim! Dock är det inte så många länder i världen som tillverkar produkter i yttersta världsklass så att utländska investerare köper upp dessa... Tänker på Scania och Volvo PV och för några år sedan var Kockums U-Båtar av sådan strategisk vikt att dess tyska ägare fick se sig bli utsatt för en gryningsräd...

   Men borde inte du också ta och reflektera lite över varför det just är exv. indier som "efterfrågas" / förespråkas och inte några exv. från andra EU länder ? Den kulturella biten skulle ju gå mycket smidigare..

   Nej, jag tror att det hela till syvende og sist beror på att exv. indier är billigare

   Radera
  11. @Joakim Persson!

   ... och det där med "..svettdoftande rasister. .." som du skriver vet jag inte vad du vill säga med varför jag inte bemöter detta...

   Radera
  12. Bengt, självklart handlar det om lönenivåer både här och i andra delar av världen. Det är inte heller direkt någon slump att antalet utrikes födda är väldigt högt i t ex Silicon Valley, och trots detta ligger lönerna väldigt mycket högre där.

   Svenska företag gör för övrigt precis samma sak själva vad gäller förvärv och joint ventures etc och köper upp lovande utländska företag, med varierande resultat förstås som alltid. De mest klipska företagsledarna brukar lyckas bäst.

   Vi har ju precis nämnt polacker och litauer här i tråden. För tio år sedan var det mycket mer outsourcing till Indien, nu har den vågen dämpats betydligt utan man letar folk i t ex Estland, Ungern, Polen, Makedonien med mera. Varför skulle man inte göra det? Många tjänster inom IT kan dessutom gott göras på distans, särskilt understödsfunktioner.

   Den kulturella biten när det gäller t ex indier måste jag nog säga vara överskattad i de tjänster vi talar om här. Kineser är en annan sak på grund av språket och kulturen, men jag har jobbat med många indier i mina dar utan några som helst problem, även i just Indien. Och prisskillnaden är verkligen inte lika stor som den var för tio år sedan, vilket gör att man just nu hellre lägger utvecklingsarbete med mera i närområdet (EU). Men under tiden har de indiska konsultjättarna också blivit vassare, så vi får väl se var det slutar.

   Radera
  13. Indiska IT-konsulter är hopplösa att jobba med, så visst kan man säga att dom har en alldeles unik kompetens. Däremot fungerar det betydligt bättre med konsulter från närmare länder, MEN då får man se till att man optimerar helheten och inte bara cost. För då kommer man skapa väldigt många av de wastes som finns inom Lean mjukvaruutveckling, såsom överlämning, WIP, "over processing" etc. Och man kommer säkert att klippa alla feedback-loopar i systemet. Optimize the whole!!

   Radera
  14. @bengt @joakim och alla andra.
   Läste det här samtidigt som systern berättade om hur hon gör för att duscha barnen och djuren hemma samtidigt. Blev duschprat "in stereo" för att parafrasera Monty Python.
   Så hur mycket behöver folk duscha?
   Kanske behöver utredas i ett duschrelaterat inlägg?

   Radera
  15. Man behöver inte duscha alls, man kan köpa en hel kartong deodoranter på Ge-Kås snorbilligt och bara bättra på lite när det behövs.

   Radera
  16. Plus, naturligtvis, om man klär sig i trenchcoat och mössa med öronlappar, så kan man stryka på flytande latex på insidan av dessa plagg vilket gör att odören helt enkelt stannar inuti plaggen. Ingen på bussen har en aning om hur mycket pengar du sparat på varmvatten.

   Radera
  17. @Ben!
   Ingen på bussen kan heller höra dig skrika!

   Radera
  18. Jag åker inte buss. För mindre ärenden använder jag en bärstol, och när jag ska storhandla använder jag min fullskalereplika av 80 cm-haubitsen "Schwerer Gustav". När den är på service har jag iofs en begagnad 2S4 "Tyulpan" att skumpa runt i.

   Radera
  19. Min gamla VW Golf diesel i salig åminnelse...
   Den gick att köra på det mesta som flöt vid +20 och kunde brinna... Spillolja upoblandad med fotogen eller lacknafta... Finsk röd diesel och rysk "olja"
   Troget som en Trabant tuggade den sig i 80 km/h till MYPMANCK och tillbaka... 😁

   Radera
  20. Hmm, även om man kanske inte ska duscha så sällan som Bengt, så kan han faktiskt ha en poäng, verkar det som:

   https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/vanliga-hushallsprodukter-stor-kalla-till-luftfororeningar/

   http://science.sciencemag.org/content/359/6377/760

   Radera
  21. 2S4, så det är du som använt den I Ukraina för att bombardera civilbefolkning? Är du för lat för ´korsfästning Ben?

   https://en.wikipedia.org/wiki/2S4_Tyulpan

   Radera
  22. @gbd crvx !

   Ja, och..

   Är helkroppsdusch två (2) ggr/vecka inkl. hårtvätt och däremellan tvätt med tvål och varmt vatten av vissa kroppsdelar "för lite" ??

   Men att duscha varmt och länge varje morgon tar bort det skyddande hudfettet som bildas .. Därför skall man duscha på kvällen. Speciellt är detta viktigt på vintern och inte minst för dem som hoppar över den rejäla frukosten - dagens viktigaste måltid - och som sedan går ut i jeans och T-shirt utan att använda långkalsonger..

   HUR skulle dessa människor fysiskt och psykiskt klara av ett "skymningsläge" ?

   Radera
  23. Om man tränar typ 5 ggr/vecka så kan ju duscha 2 ggr/vecka kännas lite lite kanske. Men det är lugnt, nästa gång ska jag krypa ner bredvid frugan helt svettblöt och linimentstinkande efter 1 timmes sparring och se vad hon tycker.

   Radera
  24. Spännande ninja-editering på Wikipedia som nån gjort förresten:

   The Ukrainian authorities use against civilians in the south-east 240-mm self-propelled mortars “2S4 Tyulpan”. This information has been confirmed by the media, eyewitnesses, recognized human rights NGOs, such as the Human Rights Watch and the Amnesty International, as well as reliable sources of some international journalists within the governments and intelligence in the West.

   Inte så trovärdigt kanske eftersom Ukraina (åtminstone enligt samma artikel) aldrig ägt några sådana pjäser varken nu eller förut. Men syrierna kanske inte behövda sina och lånade ut dem?

   Radera
  25. @Ben!

   Naturligtvis! Efter fysisk aktivitet som träning på gym, vedhuggning, mockning av ko-skit, omhändertagande av får, cykling - oavsett om det är 5 km till affären eller ett dagspass på 76 km på väg till Berlin - så duschar även jag!

   Mitt exempel ovan var utan uppräknad fysisk aktivitet utan avsåg lagom lat kontorsarbetare! ;-)

   Radera
  26. Praktiskt att fåren inte kräver att du duschar innan du "tar hand" om dem.

   Radera
  27. Bengt Hansves skrev "Företagen vill inte betala de löner som efterfrågas och då börjar de gnälla över "brist"..." - exakt så är det.

   Anekdotiskt, men min bror jobbar i telekom branschen, och enligt honom, om man letar efter de högst kvalificerade indiska IT-konsulterna, så kostar de idag lika mycket som de svenska, med motsvarande kompetens.

   Radera
  28. Saken är den att resursbrist leder till högre priser, vilket stoppar upp tillväxten. Vanligt klassiskt slut på en högkonjunktur.

   Radera
  29. Jag har jobbat med både Indier och Filippiner i IT-verksamhet och det är som natt och dag. Kulturell gemenskap spelar en oerhörd roll(vilket är vad vi ser i Sverige med inflödet av kulturellt inkompatibla individer i mängder), och där står vi närmare Filippinerna än Indien. Fillipinarna kommer mestadels från Kristna bakgrunder, pratar ofta både Engelska och Spanska, samt är självgående på ett helt annat sätt än Indierna.

   Radera
  30. Jo, det var just den ninja-editen jag reagerade på.

   Radera
  31. Tja, nu har jag ju inte så mycket erfarenhet av varken erfarenhet av varken inier eller filipper, men just I fallet kulturellt inkopatibel så har ju det nyligt gjorts en undersökning I GB där de invandrargrupper det gått bäst för och det var kineser, indier och Afrikaner, vilket kanske tyder på att klass är en viktigare factor än kulturell "kompabilitet"

   Radera
  32. De vi har tagit emot skulle jag tro till största delen är både kulturellt inkompatibla(d.v.s. blir inte svenskar av att åka tunnelbana en gång) och saknar klass. Utrycket klass tolkar jag i betydelsen kompetens. Och de grupper jag talar om kommer till största delen varken från Indien, Kina eller Afrika.

   Radera
 2. Bostadsmarknaden med dess etableringssvårigheter kan man förstå, liksom för krångliga regler för att få stanna, men kontorslokaler? Är de verkligen så sällsynta?
  Blir det inte en dipp när lite för många företag samtidigt söker efter arbetskraft men inte lyckas, särskilt om det sammanfaller att finanserna inte går riktigt lika bra som tidigare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Killgissar att för mycket av byggkapaciteten har gått till bostäder, samt bygge av nya bankkontor (vilket dock bör friställa kontor längre fram).

   Radera
  2. Stor brist på kontorslokaler enl fastighetsbolagen. Kolla gärna kontorshyrorna i Stockholmsområdet. Så brist på arbetskraft och kontor sätter väl gränserna nu.

   Behöver inte betyda att det kommer en nedgång, men den nuvarande uppsvingen i branschen har varat väldigt länge.

   Radera
  3. Man behöver INTE sitta "mitt i smeten" vid Stureplan...
   Vilka stadgade "familjeförsörjare" ser någon fördel i att ha kontor där?

   När man blivit lite mer vuxen och mogen så uppskattar man närhet till affärer (läs stormarknader), enkelt och billigt att parkera mm

   Radera
  4. Det har under flera år varit brist på kontor även i Göteborg. Särskilt i bra lägen och med moderna lokaler.

   Radera
  5. Många kontorslokaler har omvandlats till BRF. Bland annat Oscar Properties har haft ett antal sådana projekt.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. @ till alla. Aha. Såpass. Makes sense iaf.
   Samtidigt är det bra med kontor så folk kan mötas. IP-telefoni/video till trots vill folk mötas och göra affärer. Vi får väl se hur det går med osålda brf då.
   En lågkonjunktur som dessutom slår ut olika företag friställer "vanlig" kontorsyta också.

   Radera
  8. Jag killgissar också men jag tror att kontorsbristen är ungefär som bostadsbristen. Dvs det som saknas är schyssta hyror i schysst läge.

   Just nu kan man t ex hyra tiotusentals kvadratmeter vad som ser ut som stora och moderna lokaler i Rissne och Kista. Eller några tusen kvm i Solna, city eller Sollentuna.

   Sen medför ju expansioner och tillväxt också att man måste hyra nytt och större, och det är ju jobbigt om alla gör det på samma gång så klart.

   Radera
  9. Apropå kontorslokaler...

   Att "behöva" sitta "mitt i smeten" vid Stureplan lockar inte till sig några stadgade och erfarna utan det mer lättflyktiga och ängsligt "nervösa" inne-klientelet ...

   Dessutom visar det ju att firman som prioriterar denna plats inte är sparsamma med företagets intjänade medel och vem betalar i slutänden?

   IKEA skulle aldrig ha haft kontor på Stureplan och idag är det just mer Skoda, IKEA och enklare kontorslokaler utan flådig adress som gäller..

   Det är bara "ängsliga torskar" som inte förstått det!
   ;-)

   Radera
  10. Så verkar det vara. Från annan artikel:

   "”Det börjar bli en riktig lokalkris, i paritet med bostadskrisen. It-företagen behöver sitta centralt, gärna i kluster, och helst på Södermalm, där är vakansgraden på kontorslokaler otroligt låg”, säger Andreas Hatzigeorgiou."

   Med de kraven blir det en smula svårt att växa obegränsat...

   Radera
 3. Apropå byggsektorn. Vet någon om det blev fortsatt arbete för lika många av de utländska gästarbetare som varit i landet i höst nu efter nyår?

  SvaraRadera
 4. Duktiga i Sveige som arbetar strukturerat och begriper problemet på djupet kan formulera deluppgifterna korrekt och koncist och kan då dra nytta av indiska konsulter De jobbar dessutom när vi sover och kan på morgonen leverera lösningar på gårdagens problem.

  SvaraRadera
 5. IT folk är det stor brist på. Får ett par anställningsförslag i veckan ifrån internationella head hunters som letar åt norska och svenska företag mestadels i Stockholm. Vart på ett tiotal intervjuer sen i julas och tackat nej till samtliga då jag kunde förhandla upp lönen med 20% på befintlig arbetsplats. Samtliga nyanställningar är helt färska studenter ifrån Indien, Grekland, Turkiet mm. Personal håller man max i två år. Det är roligt nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt att man vägrar anställa svenska nyutexaminerade då.

   Radera
  2. Finns det inte några färska svenska studenter eller är de för "kräsna"? ;-)

   Radera
  3. Det brukar vara helt orimliga krav, t.ex. 5 års erfarenhet och erfarenhet av storskaliga mjukvaruprojekt.

   Radera
  4. Så upplever inte jag situationen. Går ut i juni från 2 årig yh och får nya förslag varje vecka. Har varit på 2 intervjuer denna och har en nästa vecka, har blivit kontaktad och har inte sökt något själv ännu. Får se vad det leder till.

   Radera
  5. Det finns en del företag som anställer nyexade nu. Konsultbolagen brukar ta in en del. Det är som EF säger, jobb finns i mängd, och på ett av våra jobb filtrerade HR ut en stor majoritet utländska medborgare som förslag på kandidater vilket säger en del.

   Söktrycket från svenska studenter och svenska yrkeserfarna tycker jag känns lågt -- de verkar få jobb enkelt ändå utan att behöva söka på egen hand.

   Radera
  6. Att du får gå på intervjuer och att rekryterare kontaktar dig behöver inte betyda någonting, det är mest marknadsföring för dem.

   Radera
  7. "Internationella head hunters" kan man blockera eller skrika åt i luren, beroende på hur snäll man är.

   Men ja, det har om något eskalerat, finns ju inget tak på denna överhettning. Nej, det krävs verkligen inga 5 års erfarenhet. De med svag erfarenhet får dussin-erbjudanden, men däremot många, åtminstone varje vecka. Efter 2 års bra erfarenhet (framförallt vettigt företag, gärna vettig position) haglar de bra erbjudandena.

   Angående 0 års erfarnhet är den "tuffa" verkligheten att om man inte har lite flyt kan man få göra något hundår, och man kan få ta fel position och snedda sig in rätt. Gör man inte dessa hundår går det snabbt utför, det blir lite "minus 2 års erfarenhet" över situationen. Detta är egentligen ingen "tuff" verklighet alls. Den är ganska bortskämd.

   Förövrigt konstaterade jag åtminstone ett par år tillbaka att Stockholms IT var kört oavsett panikåtgärder, tack vare bristen på kompetens (få vill flytta hit till att börja med, de som vill får ingen bostad, färre vill flytta hit osv). Det varken gick eller går att ducka den smällen vid det här laget.

   Cornucopia kallade mig rättshaverist, och om jag förstår termen rätt är det ett slags osäkert, barnsligt tillstånd där man är i behov av att säga att man har rätt. Så nu funderar jag på om man kan botas om man säger rätt om tillräckligt många saker i rad.

   Radera
  8. Om det nu bara är i Sthlm det är ont om kvalificerat folk så kan man ju, som stockholmsfirma, starta ett lokalkontor i Västerås, Örebro eller Gävle och rekrytera folk dit.

   Radera
  9. Haha. Örebro, Västerås, vilket skämt. Det är förlorade områden. Men många raketforskare förvisso.

   Radera
  10. Gasell-IT-företaget Consid etablerade sig nyligen i det "förlorade området" Västerås.

   Men hey, du vet säkert bättre.

   Radera
  11. Det hajpade IT-företaget Prosolvia-Clarus öppnade också upp kontor i Västerås.. ;-)

   Och för den som inte kommer ihåg så startade hela Prosolvia 1988 med att ägna sig åt fastighetsaffärer i Portugal..

   Radera
  12. @Ben, sure, men de lider ännu mer än Stockholm av det första problemet, dvs att typ ingen vill flytta dit till att börja med.

   IT har naturligt rätt hög internationell transparens och mobilitet. Om man då utgår ifrån städer som ligger väldigt långt nede på listorna av vart folk vill flytta så ska man ogärna ytterligare straffa dem med tex inavlade köer för ett rätt fattigt bostadsbestånd. Det kanske är ett mindre problem i Västerås, jag vet inte, men Västerås hamnar ännu längre ned på den där listan.

   Radera
  13. För att förtydliga skulle även Västerås behöva kompetent folk om man flyttade företagen till Västerås.

   Radera
  14. Problemet med nyexade är att du får betala med kompetent folks tid för att lära upp dem och så fort de kan nåt byter de jobb. Dvs en ren förlustaffär om man inte har tur och får ett geni eller gör triviala tråkiga saker, men då vill inte ens nyexade ha jobben. Återstår indier eller att jaga erfarna..

   Radera
 6. Oj, det blev långt det här :)

  Driver en liten digital byrå i Bangkok och har provat med konsulter i regionen med blandad erfarenhet. Mest indier. 1 av fem har det fungerat hyfsat med. Men dessa försvinner när de letar bättre arbetssituationer, fast jobb, byter konsultföretag. Allt för många av konsulterna låtsas vara "arbetande konsulter" men tar in alla jobb de kan hitta till vilket pris som helst, och slänger sen in det i den konsultfirma de jobbar för. Dessa kan vara gigantiska firmor och folk kommer nog och går regelbundet. Detta blir tydligt när samma människa ofta "glömt" allt vi pratade om förra veckan. Skype löste några av dessa knutar. Allt skall dubbelkollas och ibland blir man liksom aldrig klar. Det var inte riktigt så jag ville ha det.

  Sorry sir can you pay more - har jag hört några gånger. Lagom spännande om man har ett pristak eller fast pris mot sin egen kund. Mycket Yes sir can do - up to you. Kvantitet framför kvalitet.

  I ett litet företag blir det ofta mitt jobb att kolla allt och av den anledningen började vi anställa folk att ha på kontoret, och har valt den linjen fortsättningsvis. Även om de är billiga kan tiden ticka på så man kunde lika väl kunde haft en 100 usd/timme människa på det och fått det bättre gjort, snabbare, men dyrare.

  Nu nästa utmaning

  Tänkte ungarna skulle gå i lite svensk skola, provbo lite, se om vi gillade det, kanske stanna. Det visade sig vara lagom enkelt.

  Nu är jag ingen renodlad IT människa utan jobbar mest med webben och digital marknadsföring så kanske inte superefterfrågad. Vi skulle flyttat hem till sverige i maj efter +10 år utomlands (Bangkok). Driver en u liten byrå och tänkte fortsätta med det alternativt ta konsultuppdrag/anställning för att komma in i systemet. Jobbat med detta sedan 2001 både hands-on som anställd och som chef, så har väl lite koll inom detta område. Gillar väl det senare bättre men vi är ett litet bolag så det blir en del jobba....

  4 ungar mellan 5-16 så mycket skola/vård är redan betalt ur egen ficka. Det var vårt att hitta bostad (hyra) utan att ha jobb redan i sverige, jag verkade inte vara värst attraktiv heller 52 fyllda (jagade visserligen inte ihjäl mig), och ganska dyrt med boende om vi skulle ta oss tillbaks till Stockholms förorter. Skulle inte ha råd att driva min byrå på heltid då skatterna skulle äta upp för mycket av lönen jag har idag. Vi är ju ett outsourcingföretag så våra kunder förväntar sig bra mycket lägre priser av oss. Ungefär som vad nyutexaminerade studenter tar som frilansare i sverige. Kunde bli annorlunda med kontor i Sverige var en tanke, en tanke som fortfarande lever men kräver lite mer kapital.

  Vi var dock ganska öppna för var vi skulle bo, i stad eller by nära natur. Frugan är utrikesfödd med MBA från sverige och öppen för alla jobb, men även där finns det ju en osäkerhet om man hittar något. Det var svårt att flytta hem helt enkelt. Så vi skjuter detta på framtiden lite till. Vi borde nog snarare öppna kontor i Sverige så jag får börja samla pengar inför nästa vända.

  Hälsningar från utlandssvensk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant!
   Tack!
   Det känns lite uppåt väggarna att det skall vara dyrt att flytta hem, men det är givet situationen idag inte orimligt

   Radera
  2. Ett mycket bra inlägg!
   Jag tackar!

   Men "måste" man bo i ängsliga dyra överspända "Tokholm"?

   Radera
  3. Jag tänker att det finns massor av svenskar i mitten av karriären utomlands som skulle kunna tänka sig att flytta hem, kanske med ny halvvuxen familj som min. Sverige behöver fler skattebetalare känns det som. Som socialist borde man ju tänka att på varje skattebetalare kan det dras kostnader för folk som varken kan eller vill jobba. Fler skattebetalare vore ju bra alltså.

   Nej då jag behöver verkligen inte bo i Tokholm men mina pappa och 3 syskon bor där, samt alla barnens kusiner, så det skulle fungera iaf. Vi bor dock hellre riktigt bra någon annanstans än i en trång andrahand med ettårskontrakt i en av stockholms förorter om det är alternativet.

   Och med tanke på hur oattraktiv man är vid 52 skrattar jag lite åt den höjda pensionsåldern. Det jobbet jag har idag tror jag inte jag klarat av om jag varit jag och 15 år äldre. Alla åldras inte utan att betala ett pris.

   Radera
  4. Nja, det är nog inte så vanligt, kanske inte ovanligt heller men om man antar arbete primärt vill man nog ha en gosig tjänst som man, iaf i tanken, kan sitta till 75 på.

   Det är inga problem med bostad om du betalar. Men ni behöver nog en liten villa, dvs, steget över småhus. Lägenhet för 6 pers blir extremt trångt.

   Sen är det stor risk att du drabbas av Östlingsyndromet: "Va f*n får jag för pengarna?" Men kanske tycker det är häftigt hurusom?

   Nu har ju regeringen agerat och flyttat in flera hundra tusen skattebetalare...
   Troligen bör du gifta dig med 2-3 kvinnor till, du får uppsöka en moske och konvertera, sen återvänder du och påpekar att du flyr från krig och förtryck. Det är ju lite halvkrig i Thai.

   Radera
  5. haha ja kanske men visst är det som du skriver, liten villa borde det bli som minst

   Radera
 7. OT !!

  Från Stureplan, Södermalm och det "ängsliga" noll-åtta-perspektivet/-konjunkturen till det stora gula varuhuset i Hallands och Västbos mörka granskogar..

  Min "killgissning" är dock den att vanliga människor, verklighetens folk vill klämma och känna på produkterna, träffa andra som också vill göra fynd och uppleva hela konceptet IRL i.st.f framför skärmen i den minimalistiska BRF:en med waterfront-läge och nära till latte-cafeer.. ;-)

  Koncept och "innovativa marknadslösningar" har kommit och gått men Ge-Kås i Ullared har bestått i över 50 år..

  http://www.e55.se/artiklar/gekas-i-ullared-senaste-offret-for-nathandeln/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, AIDS har också funnits i typ femtio år. Att nånting existerat länge innebär inte att det är nåt eftersträvansvärt.

   Radera