Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-02-01 08:41

Replik från Naturkompaniet: Svenska preppers har aldrig varit extremister

Naturkompaniet lämnade en kommentar på tidigare inlägg om formuleringen att preppers skulle vara extremister. Man skriver att svenska preppers aldrig varit extremister, utan att det avsåg den tidiga survivaliströrelsen i USA på 70-talet. Full replik hittas nedan.
Inte Naturkompaniet utan konkursade lokale konkurrenten Femmans Sport.
I sedvanligt ordning får förstås angripna organisationer utrymme för eventuell replik. Denna kom som en kommentar till blogginlägget och återpubliceras i sin helhet nedan:
"Jag är marknadschef på Naturkompaniet och ansvarig utgivare för vart kundmagasin 365. Vi vill be om ursäkt för hur vår teaser för 365-reportaget om prepping i nästa nummer uppfattades och förstår hur illa det ser ut ryckt ur sitt sammanhang. Här följer några förtydliganden fran var sida:
Utgångspunkten för reportaget ligger till stor del i boken "Prepping" (Norstedts, 2017) där författaren Anna-Maria Stawreberg bl a skildrar rörelsens framväxt. Det är också hon som skrivit det kommande 365-reportaget.

Boken sätter fenomenet prepping i en historiekontext (vilket vi delvis också gör i reportaget) och beskriver det amerikanska fenomen som växte fram i och med den s k "survivalism"-vågen. En följd av Vietnam-kriget och en känsla hos dess veteraner att vara svikna av samhälle och stat. En känsla som fick dem att känna sig tvungna att själva ta ansvar för sin överlevnad och säkerhet. Formuleringen i teasern - "från smal extremiströrelse ..." - syftar på denna historia.

Det är således inte dagens svenska prepping-rörelse eller dess historia som refereras i teasern.

Inte heller vill vi påskina att man är utom risk om man följer budskapet i kampanjen "72 timmar" från 2017 års krisberedskapsvecka. Vi vill snarare göra läsaren uppmärksam på vikten av att vara medveten om sin egen sårbarhet. Och de många kritiska funktioner i samhället som de flesta utanför prepperkretsar i dag tar för givet.

Vi ber därför om ursäkt och hoppas på ert överseende. Vi skulle se mycket fram emot ett fortsatt samarbete (många är kunder idag) och hoppas även i framtiden på ett kunskapsutbyte som vi ser som mycket värdefullt. Vi tar tacksamt emot förslag på förbättringar, reportage och föredragshållare som ni tycker är intressanta och relevanta på er ort.

[email protected]"
Så var det med den saken. Olyckligt val av teasertext. Preppers kan fortsätta vara kunder hos Naturkompaniet och jag får redigera min nästa roman lite till.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Hm att kalla vietnamveteraner extremister, vet inte om det blev så mycket bättre.

  Men det är ju alltid tacksamt att skylla på företeelser USA.

  Banden med svenskamerikanerna borde knytas igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg, banden borde knytas för att få upp ögonen över den svenska ankdammens kant och dess indoktrinering.

   Radera
  2. Nja, det verkar väl konstigt att svepande kategorisera alla veteraner från Vietnamkriget som extremister.

   Dessutom deltog väl Sydkorea och Australien med tiotusentals man på den amerikanska/sydvietnamesiska sidan, är det bara de amerikanska veteranerna som är "extremister"?

   Radera
  3. Amerikanska preppers/survialister är lite extrema sett från en svensk kontext. Dom brukar ju vara något vapentokiga och bunkra på sig överdrivet mycket vapen och ammunition, osv.

   I USA hör ju preppers, survialister, minutemen och olika privata militata grupper nära band både ideologiskt och hur man ser på saker och ting.

   Radera
  4. Skies, om du ser det så är det väl svenskar som är extremister i ett globalt sammanhang. Inga vapen, inget försvar, juridisk rättslöshet, gav frivilligt bort sitt land, röstar extremt, skiljer sig extremt osv.

   Radera
  5. Var väl ett par inom denna survivaliströrelse som hade skottlossningar med federal polis för att de började vägra betala skatt och dylikt.

   Radera
  6. Var väl någon inom svenska survivaliströrelsen som sprängde en polisstation i Malmö för ett tag sedan?

   Radera
 2. Kul att ett bolag faktiskt går in på bloggar och lämnar en direkt kommentar/replik än att låtsas som inget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men aktiekursen har inte vänt..

   Radera
 3. Det var ett försök från Naturkompaniet till relativisering av ordet extremism, vi är alla på något sätt en enda lycklig familj av extremister, därför släpper SVT aldrig Knutby och även den lilla spillran av Laestadianer i norr plockas fram i tid och otid för att visa på svensk extremism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extremism är väl ett ganska subjektivt begrepp som beror på kontexten. En svensk sosse är ju extremist i Saudiarabien. Och i sak är det väl sant att i en svensk kontext är fundamentalistkristna extremister.

   Radera
  2. Får en osökt att tänka på Centerextremisten fån Glaset i Örat
   https://www.youtube.com/watch?v=_76uHtxLlM4

   Extremism kan se ut på olika sätt, ibland kan det var extremt att inte ha några bestämda åsikter om någonting.

   Radera
  3. En sosse är allt en extremist även i sverige.

   Radera
 4. Rätt snygg damage control. 4 tändkottar av 5.

  SvaraRadera
 5. Väldigt så lättkränkta ni preppes verkar vara. 
  Jag tycker ni är extremister allihopa!
  EXTREMISTER!

  SvaraRadera
 6. Jag är defenitivt "extremist". Att vara normal är ju att följa normerna, och dagens svenska normer är inte....särskilt normala. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att fritt få välja kön (och om inget passar ta ett "tredje") är väl fullständigt normalt?

   Radera
  2. Varför begränsa sig till ett tredjde. Tycker nog att man skall få definiera sitt kön själv. Mitt heter iaf Petterniklas, och svarar på tilltal. Det borde få mänskliga rättigheter.

   Radera
  3. Borde gå att skriva ut ett eget kön på 3D skrivare och få det fastsytt.

   Radera
  4. "I Sexually Identify as an Attack Helicopter"

   Radera
 7. Ur Wikipedia:
  Extremism (latin: extremus) innebär att en åsikt eller tanke dras till sin yttersta spets utan utrymme för kompromisser eller pragmatism. Det är en ståndpunkt som kan mynna ut i politisk brottslighet.

  SvaraRadera
 8. Vilka ömma tår det verkar vara gällande ordet extrem eller extremist.
  Det finns gott om folk som gärna beskriver sig själva som extrema utan att för den sakens skull vara uppenbart galna eller terrorister. Dom här har till exempel tagit med det i sitt namn:
  https://www.extremeracing.co.uk

  För de flesta i Svenska samhället är prepping ett rätt nytt och delvis udda påfund.
  Hur många av er som hänger här hade 1veckas vatten bunkrat för 20år sedan? Djurägare räknas inte.

  För gammelmormor fanns inte heller prepping, men samma sak kallades då för gott husmorsskap :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om det amerikanska kvalitets-tv-programmet "Extreme couponing".

   Radera
 9. Fast det här lättriggade hysteriska kärringbeteendet är ett tecken på extremism. Skulle säga att preppingrörelsen/Wilderäng sköt sig i foten genom att gå upp i limningen av en sån skitsak.

  SvaraRadera
 10. En prepper lämnar givetvis inte in sina vapen nu när det är vapenamnesti, kan man inte försvara sin prepp är den inte mycket värd.

  SvaraRadera
 11. När blev ordbasen extrem enbart negativt?

  När jag var ung så var det fristående prefixet extrem något man använde till höger och vänster; extremt bra, extremt snygg, extremt god, extremt rolig. Så vitt jag kan bedöma fungerar det fortfarande lika bra att använda det motsvarande ordet så på engelska.

  Är det inte typiskt svenskt att bara "tillåta" en form av användande?

  SvaraRadera
 12. Prepping är ju obligatoriskt nu med dom nya direktiven om att man ska klara sig själv en vecka så det kan väl inte anses speciellt extremt. Man tycker att flytten av det ansvaret från det gemensamma till den individuella medborgaren borde innebära en besparing för det gemensamma, när kommer motsvarande skattesänkning?

  SvaraRadera
 13. Ett boktips till alla överlevare och preppers: "Deep survival. Who lives, who dies, and why" av Laurence Gonzales.

  Mycket intressant.

  https://www.amazon.com/gp/aw/d/0393353710/ref=dp_ob_neva_mobile

  SvaraRadera