Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-02-10 17:12

Regeringen backar - undantar blåljuspersonal från mobilförbud

Regeringen har nu backat kring det ogenomtänkta förbudet mot handhållen kommunikationsutrustning vid framförande av motordrivet markfordon. Blåljuspersonal och även sk vägtransportledare är nu undantaget, men inte Försvarsmakten eller kollektivtrafik.
Får nu prata i kommunikationsradio vid färd.
Från och med måndag blir det återigen okej för blåljuspersonal och vissa andra funktioner som t ex vägtransportledare att hålla en mikrofon i handen vid framförande av fordon. Regeringen inför ett undantag från det nya förbudet mot att hålla kommunikationsutrustning i handen vid användning under framförande av ett markbaserat motordrivet fordon.

"Regeringen har i dag beslutat att den nya regeln inte gäller när fordon används vid blåljusverksamhet och annan liknande verksamhet.
Undantaget från regeln gäller när fordon används vid räddningstjänst och sjuktransport, vid tjänsteutövning av polis, viss personal vid Säkerhetspolisen samt vägtransportledare enligt lagen (2004:1167) om vägtransportledare. Undantaget gäller även i brådskande tjänsteutövning av en tulltjänsteman, kustbevakningstjänsteman, läkare, sjuksköterska, barnmorska och personal inom Kriminalvården eller i andra jämförliga fall."
Undantaget börjar gälla på måndag, men kollektivtrafiken är inte undantagen. Ej heller nämns Försvarsmaktens personal.

Exakt vilket lagrum som tillåter regeringen att upphäva lagar stiftade av riksdagen genom att i praktiken införa undantag från dessa är okänt för mig. Antar att man ger ut något regleringsbrev till polisen, som säger att de ska skita i lagen i dessa fall, men får man verkligen göra så?

Beslutet är i sak vettigt, men frågan är om det är lagligt? Lämpligt är kanske att man framöver tänker först och stiftar lagar sen? Brukar kallas utredningsarbete, remissvar och sånt. Se nu till att byta ut regeringen till något kompetent(are) i september.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Ytterliggare ett patetiskt exempel på statsbyråkratins och regeringskansliets totala förvaltningsinkompetens och kännedom om samhället utanför sin egen filterbubbla.

  SvaraRadera
 2. Tyder på rimlig koll att ha med sjuksköterska OCH barnmorska i undantagen. Barnmorska ÄR sjuksköterska, men med vidareutbildning!

  Men det följer väl rimligheten i hur resten av denna lagstiftning hanterats, tänker t.ex på busschaufförer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt socialdemokratiska SVT är det orättvist att provet för utländska läkare är så svårt. Det om något borde undantas med ett enklare prov.

   Radera
  2. Då tycker jag de som jobbar på SvT kan få de här läkarna som inte kan något när de blir sjuka, praktisk rättvisa!

   Radera
  3. Hamid-Heidari: länk?

   Radera
  4. Kan de inte införa något liknande undantag för exempelvis piloter som är flyktingar? Ett enklare prov helt enkelt. Ett snabbspår. Samma här dock. Jag vill INTE flyga när ett snabbspår sitter bakom spakarna.

   Radera
 3. Det är inte åkej... vi måste tänka på allas lika värde.

  SvaraRadera
 4. Såsseriet är sig själv närmast och helt fullkomliga, gudalika. Således står deras ord över lagar och förordningar. Man kan gissa att Birger Jarl vrider sig i plågor i sin tusenåriga grav. Men nu är det nya tider, och vem bryr sig om människors likhet inför lagen. Nu handlar det om att befästa det nya och visa att man inte gjort något fel, alls ,nånsin ens historiskt. Förövrigt låg edens lustgård i Uppsala, och alla svenska kungar är i rakt nedstigande led släkt med dessa.

  SvaraRadera
 5. "Exakt vilket lagrum som tillåter regeringen att upphäva lagar stiftade av riksdagen genom att i praktiken införa undantag från dessa är okänt för mig"

  Så kan det gå om man läser in sig via Aftonbladet mm.

  Hade man istället kollat upp vad som gäller så ser man att det inte är en lag, inte stiftat av riksdagen. Det är regeringen som antagit vägtrafikförordningen och bör också kunna besluta om undantag.

  SvaraRadera
 6. "Exakt vilket lagrum som tillåter regeringen att upphäva lagar stiftade av riksdagen genom att i praktiken införa undantag från dessa är okänt för mig"

  Så kan det gå om man använder Aftonbladet som källa för lagar.

  Hade du kollat upp vad som står så hade du vetat att det inte är en lag stiftad av riksdagen utan en förordning antagen av regeringen.

  SvaraRadera
 7. Vi inom tungtrafik använder också komradio mellan fordon. Helt nödvändigt i vissa fall

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det helt nödvändig att denna är handhållen? Hallå? Vi är i 2010-talet nu...

   Radera
  2. Gör det verkligen det? Vem ska betala investering för sånt? Skrota fullt fungerande system, bara en miljöpartist kan komma på en sån sak. Sen är väll simultanförmåga nått man övar upp. En normal körning efter några års erfarenhet är inte speciellt krävande om man är normalbegåvad, man klarar rätt många störningsmoment. Titta på en jaspilot, den körningen är avsevärt mer krävande än en 2 dimensionell körning ändå tittar han och trycker på instrument under färd.

   Radera
  3. Med tanke på att vissa vinklar runt på motorvägen med 50t bar för att de skall kunna uppdatera sin facebooksida, spela något spel eller läsa en bok så finns det rätt mycket övrigt att önska på den punkten. Notera också att detta gäller lätt trafik också med skillnaden att konsekvenserna blir mindre. Ser alltså ingen anledning till undantag för tung trafik öht.

   Tycker man dessutom att en investering på några hundralappar för att få handsfree och bättre säkerhet på vägarna är för mycket så kanske man inte skall köra omkring med så tunga ekipage.

   Du kanske kan ta och försöka förklara vad det är som gör att handhållen utrustning är så värst nödvändig.

   Radera
 8. Hmmm.. i dessa fordon åker ingen ensam...
  Då kan väl den som sitter till höger kanappa på mobiltelefon....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det är märkligt undantag. Det fanns redan tidigare undantag från hela fadderullan (köra mot rött ljus, på fel sidan av vägen, för snabbt, avvika från olycksplats, you name it är ju redan tillåtet för dess om det behövs) och då lägga in ett specifikt undantag te ge sig märkligt. Det blir ju som att de ger undantag för att i onödan fippla med mobilen.

   Radera
 9. Grundtesen till förbudet måste vara att hantering av mobiltelefon tar uppmärksamhet från föraren, vissa ovetenskapliga försök likställer detta med en ordentlig rattfylla. Logiken haltar då man tillåter undantag, egentligen innebär detta att man anser att dessa har en förbättrad förmåga att hantera framföra fordon i en stressad situation och samtidigt hantera kommunikationsutrustning med handen vilket kanske är sant men det borde öppna upp för intressanta tolkningar av lagen.

  SvaraRadera
 10. Är en GPS handhållen kommunikationsutrustning om den sitter fast i bilen? Alltså, poängen är att det finns ganska mycket knappar att pilla på i en modern bil som tar lika mycket uppmärksamhet som en handhållen telefon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju lite kul att mobiltelefonen måste vara fastsatt medan dash-cammen inte får vara fastsatt.

   Radera
 11. En avvägning. Jag är för en snabb beslutprocess. Att kunna komplettera en ny lag i efterhand så snabbt är bra. I övrigt ser jag inget problem med att alla talar i handsfree varken i kollektivtrafiken eller försvaret.

  SvaraRadera
 12. svårt att tänka mig att Polisen skulle stoppa och arrestera en stridsvagnsbesättning =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att regeln gäller allmänna väga skulle jag mycket väl kunna tänka mig det. Dessa fordon har ju inte på allmänna vägar att göra öht.

   Radera
  2. Dock kanske inte arrestera då det kanske inte är så allvarligt brott...

   Radera