Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2018-02-06 07:43

Ras på USA-börserna - Trump är tyst

De amerikanska börserna föll hårt under gårdagen och det samma förväntas nu ske med börserna i Europa, inklusive Stockholmsbörsen, som fick ett dödskors igår. Donald Trump skyller inte längre börsens utveckling på sitt stora ego.
Dagschart storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average.


Dow Jones backade alltså 4.5% under gårdagen och är nu ner 7.8% sedan den tidigare toppen i januari. Index är tillbaka till tidigt december, före Donald Trump började skylla börsuppgången på presidentens ego, och enligt Reuters har Trump nu tystnat kring börsutvecklingen.
Dagschart S&P-500.
Det bredare indexet S&P-500 gick -4.1%. Nedgången ska vara den värsta sedan kraschen 2011. Återstår att se om nedgången accellererar eller om vi får en upprekyl. Det är extremt ovanligt att börsen toppar med en spik.

Samtliga bedömare verkar instämma i att Stockholmsbörsen och även de europeiska börserna följer med husse ner idag när handeln öppnar om en dryg timme.

En bieffekt är att i Sverige korrelerar börsutvecklingen hårt med bostadspriserna. Viljan att köpa bostäder dyrt är inte speciellt hög när börsen faller och alla smarta, som inte amorterar utan istället sparar på börsen snabbt får se 3-5-10 års bolåneräntor försvinna, drabbas av dålig stämning.

I skrivande stund är japanska Nikkei ner 4.73% och Hong-Kongs Hang Seng-index är ner 4.24%, så de stora verkar följa husse. Bloggens läsare kan dock gäspa, eftersom samtliga sålde på toppen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

56 kommentarer:

 1. Nu är det över snart, socialisterna kommer självklart skylla denna börskrasch på: den fria marknaden, skattelättnader och avregleringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det över snart, marknadsliberalerna kommer självklart skylla denna börskrasch på: den ofria marknaden, skattebördan och regleringar.

   Radera
  2. Nej, det är självklart invandrarnas fel som allt annat.

   Radera
  3. Nej, det är medias fel. Och Cornucopias?

   Radera
  4. Det är inte en fri marknad omman har en centralbank som centralstyr räntan.

   Radera
  5. Kan vi inte skylla på de ofria tendenserna på den fria marknaden, eller möjligen tendensen till att den reglerade marknaden börjar luckras upp?

   Radera
  6. Det finns de som påstår att börsraset är en konspiration och hämnd för att Trump valde att släppa memot.

   Radera
  7. Kan vi inte skylla på varandra! Det finns bara två typer av människor, JAG och ni andra jävlar.

   Radera
  8. Det är mitt fel! Jag sålde av mitt innehav.

   Radera
  9. Nej, det är bögarnas fel. ;-)

   Radera
  10. Många bud här, men var är rysstrollen som skyller på de omskurna i allmänhet och Rotschilds i synnerhet?

   Radera
  11. Konspirationen om memot syftar till att Rothschilds skulle ligga bakom.
   Robothandel orsakade det snabba börsfallet.

   https://www.di.se/nyheter/proffsen-robothandel-lag-bakom-borsfallet-i-usa/

   Radera
 2. Återstår också att se hur räntemarknaderna reagerar på den nyvaknade börsoron.

  USA-räntorna sjönk ganska kraftigt igår, till exempel.

  SvaraRadera
 3. Ja än så länge verkar jag timat hyggligt, men sen ska man ju helst in rimligt rätt också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för intressant läsning!

   Radera
 4. Det är bara en liten korrigering efter de vansinniga uppgångarna senaste åren. Så länge olja, gas och kol flödar är det ingen fara på taket utom för blankarna. Detta är en bear-trap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka vansinniga uppgångar? OMX30 är ner 5,24% på tre år.

   Radera
 5. Apropå Trump, så har det redan kommit reaktioner från hans talesperson på Fox, att börsraset är Obamas fel.

  SvaraRadera
 6. Trump håller på att rädda den västerländska civilisationen.. sluta gnäll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, den amerikanska ekonomin håller på att rivstarta tack vare trump, miljarderna och storföretagen flödar tillbaka då man nu håller på att inse att framtiden ligger i USA, inte i kina. och cornu har varit tyst fram tills nu med ett par dagars börsproblem.

   Radera
  2. USA är i andra halvan av en uppgång som började 2009. Troligtvis när slutet, men det är inte lätt att veta.

   Radera
 7. En del menar att det var algoritmer och högfrekvenshandel som accelererade börsfallet igår. Alla system agerar väl helt oberoende av varandra och när kursen sjunker under en viss nivå så går "stop-loss" igång och marknaden flödar över av säljordrar utan att det finns några makroekonomiska signaler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säljautomatik är orsaken till alla dramatiska ras sedan 1987 men det är risken som marknaden tydligen är beredd att ta för att få del av alla uppgångar.

   Det är alltså inte minsta synd om spekulanter som bränner sig på aktier. De förtjänar det lika mycket som de som förlorar på V75.

   De enda som vinner i längden är förvaltarna och mäklarna som sakta men säker äter i sig småspararnas kapital.

   Radera
 8. Lite roliga siffror senaste timmarna...

  Japan (Nikkei 225): -4,7%
  USA (DJIA): -4,6%
  Sverige (OMXS30): -2,1% (vi får väl se vad det slutar på under dagen)
  BTC: -17,7%
  ETH: -23,4%
  Guld i SEK: -1% eller nåt sånt

  Svenska räntor faller som brukligt vid börskrascher.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Err blanda inte in BTC samt ETH i seriösa sammanhang tack.

   Radera
  2. Det är mest för att det är roligt att se kontrasten för "digitalt guld", som vissa försvarat BTC-värderingen med, mot äkta vara.

   Priset på enheter av digitala valutor är frikopplat från den eventuella nyttan med desamma men det är kul att se hur volatila de är.

   Förvånad att Stockholmsbörsen ändå inte går ner mer. Nåja.

   Radera
  3. Kronan faller som brukligt när det skakar. Sverige löser nedgångar genom att devalvera kronan. Därför kommer inte bostadsbubblan att spricka.

   Radera
  4. Bostadsbubblan har spruckit, du kan köpa ett vackert kråkslott på landsbygden för en liten hög pengar. Hela byar läggs ner.

   Det är bara det att den politiskt styrda centraliseringen inte nått Stockholm än. Men det gör den snart vilket du tex kan se på EUs karta över var det är lämpligt med jordbruk och sådant. Inte i utbygden i norr. Pengarna i EU skall dras till de viktiga centrala delarna. Ungefär som Stockholm sugit ut resten av landet med skatterna i sextio år.
   I och med medlemskapet är det dags för nästa steg.

   Radera
  5. Bo T.
   Du har inte många rätt du. Om du inte vet så har Sverige har en rörlig växelkurs och då kan man inte devalvera. Om kronans värde sjunker kallas det depricering och den kan man inte styra.

   Radera
  6. Jag tror det generella tipset (åtminstone i mina kretsar) är att krypto på dessa _extrema_ höjder snarast drabbas ännu värre än börsen om börsen faller. Det är ju inte en hedge mot företag och dess värderingar, det är en hedge mot klåfingrighet och planekonomi.

   Vill man leta rimligare hedgar vad gäller krypto så är en rimlig tes att krypto drar iväg när stater trasar sönder sin sandlåda med minusräntor. Motsatt scenario är kortsiktigt lika rimligt, d.v.s. om tex USA höjer räntan oväntat mycket är det ett åtminstone kortsiktigt styrkebesked för just den klåfingrighet och planekonomi krypto har förmågan att undvika.

   Radera
 9. Måste säga att robothandeln borde bort....

  SvaraRadera
 10. Jag sålde i höstas i samband med det falska dödskorset. Det visade sig vara för tidigt och det är ännu inte säkert att denna justering heller kommer rättfärdiga mitt beslut, men jag sover ändå gott om nätterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var har du placerat pengarna nu då?

   Radera
  2. Det är blandat, men mycket är nu i räntefonder-/papper. Inte mycket till avkastning, och för den insatte finns det säkert mycket bättre alternativ. Inom detta område betraktar jag mig dock som en amatör oavsett hur mycket jag läser och studerar. Har också en riskprofil som hellre ger lite men säker avkastning över tid, än chans till större avkastning mot en kostnad av högre risk.

   Förslag på alternativa investeringar som passar ovan nämnda riskprofil mottages dock tacksamt.

   Radera
 11. Ja det kommer dämpa köplusten på bostäder, kom väldigt lägligt med högre boräntor och ökat amorteringskrav.

  Lite som att sparka på någon som redan ligger ned.

  SvaraRadera
 12. Besinna er gott folk. Börsen slutar på +2,3 idag.
  Har tillhört den skara som trott på kollaps i samtliga tänkbara bubblor i ca: 10 år nu. Får nog räta in mig i andra ledet snart då jag är less på att ha fel.

  SvaraRadera
 13. Äsch, väldigt lätt att aldrig förlora ngt på börsen, bara att aldrig sälja!

  SvaraRadera
 14. Inte heller Reagan var omtyckt men han omvaldes till en andra period med aklamation...

  Reagan fick även ett hangarfartyg uppkallat efter sig vilket definitivt inte alla presidenter får...

  Finns exv inget CVN "Carter" eller "Obama "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, fast även om andra presidenter har legat lägre än Trump I "approval rating" är det märkbart att de flesta har legat betydligt högre när de varit som populärast. Det är väl för tidigt att saga något än, kongressvalen I år kanske kan ge en fingervisning. (Sen kan man väl gissa att Trumps karaktär gör att skulle han bli inpopulär så tvekar nog inte republikanerna att sticka kniven I ryggen på honom)

   Radera
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_approval_rating#Graphs

   Radera
  3. Sen ska man nog komma ihåg att namnen på CVN nog mer beror på att republikanerna har dominerat kongressen efter kallakrigets slut.

   Radera
  4. Reagan var inte populär bland svenska journalister, vilka envisades med att kalla honom b-skådis. Som om det var relevant.

   Radera
 15. "Bloggens läsare kan dock gäspa, eftersom samtliga sålde på toppen."

  LJUG!!!

  SvaraRadera
 16. Lugn, bara lugn...detta är bara förskalvet till vad som komma skall. Än finns tid att sälja aktierna och bostaden. Om ett år är det för sent...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att 2018 kommer bli ett besvärligt år för börs och bostäder. Tecknen har varit många och under en längre tid för överhettning.

   Radera
  2. Om man är tungt belånad och har spekulerat ja bör man nog inhandla ett storpack Pampers men annars kan man lugnt luta sig tillbaka..
   😁

   Radera
 17. Ibland kan man reflektera över hur snabbt det här landet kommit att digna under skuldbördan. Mina far, som var akademiskt utbildad tjänsteman, hade hygglig lön och sparade nogsamt, som de flesta. Han kunde spara ihop till en villa på Lidingö och mor behövde inte arbeta. Det här är på 70-talet. Var har vi hamnat nu...ja, nu måste både man och hustru arbeta med högkvalificerade yrken för att ha råd att LÅNA maximalt mycket för att "ha råd" med samma boende. Min far sparade ihop och ägde...idag är det mesta lån och banken äger...
  Behöver man inse mer för att förstå att vi nått vägs ände?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På den tiden fick man lära sig om spara och slösa. Men de gick sedan i pension.

   Radera
  2. Det går fortfarande alldeles utmärkt att spara pengar på egen hand, men många är lata eller ovilliga att göra det.

   Radera
  3. Joakim.
   Absolut. De tecknade figurerna spara och slösa var ju rätt simpla och tråkiga. Men jag tror nog att det är väldigt många som skulle behöva en mycket simpel utbildning om ekonomi. Ex att lära sig vad ränta är.

   Radera
  4. Klart att det går att spara...jag ville bara understryka och poängtera hur fullkomligt vansinnigt fort det har gått att sätta ett helt land i skuld...

   Radera
  5. Ja, och därför är det bäst att agera i eget intresse och säkra sin egen framtid istället för att hoppas att någon annan löser det åt en.

   Radera
  6. Ja, och sedan om Sverige skall agera "socialbyrå" åt hela världen så klart att skulderna ökar... 😁

   Radera
  7. Marknaden för villor släpptes fri först 1969
   Bostadsrätter i slutet på 70-talet men ännu dras vi med hyresregleringar med rötterna i 1942.. .

   Radera