Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-02-02 14:03

Öppen tråd för bitcointerapi

Vi lämna väl en öppen tråd för bitcoinbubblespekulanterna att prata av sig i här känner jag. Ni vet, alla de där som sålde på toppen.
Priset på bitcoin de senaste 12 månaderna. Källa Blockchain.info. Infälld bild från inlägget marknadsbubblans anatomi.
Känns väl lite som att kommentarer är överflödiga i övrigt.

Nu drabbas förstås inga läsare av detta, eftersom alla sålde exakt på toppen, efter att ha sett hur massmedia och allmänheten i helt sedvanlig ordning hoppade på bitcoin under året, med förutsägbart resultat.

Ber att få påminna att jag gav bort mina bitcoin efter att ha utvärderat tekniken och funnit den idiotisk, meningslös och att den inte uppfyllde ett enda av de påståenden som gjordes om den (t ex att den skulle vara anonym när den i själva verket är helt tvärt emot detta). Hade jag behållit dem hade jag med all sannolikhet inte suttit med dem till i år, utan sålt långt tidigare - bara en naiv amatörmässig backtrader tror att alternativet alltid är att sälja på toppen.

Dessutom slukar det meningslösa bitcoinsystemet enorma mängder energi, utan att erbjuda någonting alls av värde för mänskligheten. Därtill slukar den helt onödig bandbredd - skulle man ha en miljon användare så får alla dessa en miljon användare hela tiden en kopia på allt, dvs en miljon onödiga kopior på varenda transaktion med tillhörande slukande av bandbredd och lagringsutrymme.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

78 kommentarer:

 1. Sålde mina bitcoins för att ha råd med handpenningen på en ny bostadsrätt , tror det var OP som var säljare. Fint var det i prospektet, snyggt renderade 3D bilder.

  Jo, för sedan har jag skaffat en schysst stuga också med kamin, solceller och handpumpad brunn med fint vatten. Har ju jaktlicens o så lite trädgårdsland. Ligger perfekt utanför Bålsta (tänker inte berätta var ifall ryssen kommer förbi) ...


  Känner mig verkligen redo att bjuda hem Ben Dover och morsan på the...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jägarexamen och vapenlicens menar du?

   Radera
  2. Har du gengasdriven bil ?
   ;-)

   Radera
  3. Nej, men om jag hade dom tekniska kunskaperna för att tillverka en så skulle jag göra det.

   Radera
  4. Gengas is da shit för when da shit hits da fan.

   Radera
  5. Kolla in här ! :-)

   http://vedbil.se/

   Radera
  6. Bil? Mer intressant är en gengasdriven traktor.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. En graf över Fingerprints aktiekurs senaste 5 åren har också ett rätt schysst bubbelutseende. Jag var själv farligt nära att hoppa på båda tågen i "girighetsfasen", så jag är glad att jag lyckades hålla fingrarna borta (om ni ursäktar ordvalet).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela min dåvarande arbetsplats satt på det tåget. Jag försökte få någon att förklara vad det var som var så bra med FP och hur de skulle kunna hålla någon som helst imponerande marginal så snart kinesiska tillverkare behärskat tekniken. De hade nästan inget unikt som de kunde försvars. Det de hade var ett hopp om stora kontrakt. Galenskap från dag ett

   Radera
 3. Vi bygger på...

  Vi jämför cannabisaktier med bitcoin. Det är väldigt många likasinnade som handlar dessa.

  https://invst.ly/6imyu Bitcoin i orange färg.

  (Ja, jag ägde kryptovalutor fram till december. Gick i vinst även om jag kom in 6 månader för sent)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gå alltid på andra ledet för bubbelsektorer. Ex. transport när internethandeln exploderade och det fanns 20 olika Amazon men tre etablerade transportföretag som alla skulle tjäna på det. UV-lampor när cannabisbranschen öppnade upp i staterna. Gjort ganska mycket "säkra" aktievinster på sådana investeringar.

   Radera
 4. Skillnaden mellan bitcoin-grafen och bubbel-grafen är att bitcoins faktiska värde är noll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitcoin och andra kryptovalutor får sitt värde genom att folk pumpar in fiat-pengar i dom. Om man tycker att ettorna och nollorna på bankkontot är värdelösa så blir kryptovalutorna givetvis det också.

   Radera
  2. Hur menar du nu? Bitcoin är också en fiat-valuta. En mer extrem sådan än svenska kronor exempelvis. SEK får värde och stabilitet genom att staten backar upp den, riksbanken har både valuta- och viss guldreserv samt statliga utbetalningar sker i SEK.

   Radera
  3. Valuta- och guldreserv har marginell betydelse. Det allra viktigaste är att staten backar upp SEK genom att lova att man kan betala av sina skatteskulder och slippa våldsmonopolet, konfiskation av egendom och fängelse genom att sätta in SEK på skattekontot hos staten.

   Radera
  4. Inte fängelse, mord. Det handlar bara om att du duckar det skarpa hotet om mord genom att glatt kliva in i fängelset. Det är fortfarande hotet om mord som gör att det fungerar.

   Men visst, klart ensamrätten på skjutvapen och dödshot är en övertygande backning. Åtminstone i en ögonblicksbild.

   Radera
  5. "Hur menar du nu? Bitcoin är också en fiat-valuta."

   Ja, uppbyggd av inbetalningar i alla världens olika valutor. Till skillnad från SEK finns det ett större världsligt intresse av att bitcoin går bra.

   Radera
 5. Värdet på kryptovaluta är inte noll utan negativ! Kryptovaluta kommer bara kosta dig skatter och är inkörsport till andra droger!

  SvaraRadera
 6. Och jag har fortfarande inte kommit på hur man skall kunna växla in den Monero och 5st Fantomcoins jag grävde upp i våras till riktiga pengar som man kan köpa något för. Just nu känns det mindre och mindre viktigt att lägga tid på att ta reda på hur man gör.

  SvaraRadera
 7. Finns flera som hejar på fallet:

  "STOCKHOLM (Direkt) Bitcoin är det största Ponzi-bedrägeriet i historien och det fundamentala värdet på bitcoin är noll.

  Det säger den amerikanske ekonomen Nouriel Roubini enligt Bloomberg News i ett mycket kritiskt uttalande om kryptovalutan, som fallit brant den senaste tiden och nu handlas till strax över 8.300 dollar efter att som högst ha värderats till cirka 19.500 dollar i december.

  Enligt Roubini, som undervisar vid New York Universitys Stern School of Business och är ordförande i konsultföretaget Roubini Macro Associates, är handeln med bitcoin mycket värre än den berömda rusning efter tulpanlökar som drabbade Nederländerna på 1600-talet.

  Nouriel Roubini hävdar också att en bitcoin-transaktion i verkligheten kostar så mycket som 50 dollar."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Hur kan det vara ett Ponzi-bedrägeri när allt sker helt öppet?
   Spekulationsbubbla - ja
   Bedgrägeri - nej

   Radera
  3. Finns (mycket) bättre system för betalningar och kontrakt än BTC, men tex Ether faller ju också kraftigt så förklaringen är förstås allmän kryptovalutespekulation.

   Linus J har säkert några kloka ord i frågan att skriva.

   Radera
  4. ETH faller inte kraftigt alls (än så länge), det har bara skakat lite. Hur du får fel på sådana saker kan jag inte svara på.

   Däremot är inte en enhets användbarhet nödvändigtvis proportionell mot dess fundamentala värdering. Det är en förvirrad tanke.

   Ethereum som plattform har drivit väldigt mycket av den luft som tågat in på marknaden. Dvs det är lite som om du bygger supersitennr1.com och lägger den på www och får in massa pengar. Det är webbens förtjänst - inte webbens fel.

   Radera
  5. Dåliga journalister... jag menar översättare på DI. Pyramidspel heter det på svenska.

   Radera
  6. 10% nedgång för en tillgång på ett dygn är inte särskilt normalt och är vad jag menar med "faller kraftigt" (fast det blir säkert +10% när jag vaknar imorgon).

   Nog har ether gått ner en del från toppen (nej, det är inte alls samma "bubbel-nedgång" som för BTC och som för skräpmynten), tycker du inte? Alla kryptovalutorna följer ju varanda vad gäller riktningen. Det kan ju mycket väl vara så att Lars med sina inlägg är riktigt duktig på att pricka lokala bottnar och därmed köplägen för den hugade spekulanten.

   Radera
  7. Användbarheten av betalningsmedel -- om man vill använda kryptovalutor till det -- underlättas förstås om volatiliteten är låg. Samma sak gäller också värdebevarare.

   Seriös fråga till Linus, visst är det väl så att Bitcoin inte betraktas som ett särskilt bra betalningsmedel i kryptovalutevärlden, utan snarare har status som värdebevarare / "digitalt guld"? Vad är din åsikt, bedömer du att den statusen (gentemot SEK, USD, välj själv) kommer att bibehållas över säg 5-10 års tid?

   Radera
  8. Bitcoin är dåligt som betalmedel pga att det är lång tid att få en transaktion verifierad, transaktionen är också dyr (vem vill betala 100kr i transaktions avgift för att köpa en kaffe som kostar 30 kr och vänta flera minuter innan transaktionen verifieras?). I början innan det blev så stort fungerade det bättre.

   Det finns andra kryptovalutor som är bättre att använda som betalmedel. Att bitcoin blivit ledande är nog just för att de var "först".

   Men cryptovalutor som värdebevarare/valuta är nog lite tveksamt utan det jag tror kommer öka mer och mer är de som kan användas som tokens i olika system.

   Dock kommer sprott snart ge ut en cryptovaluta som är peggad till guld, de har 2 av världens största guldproducenter med i detta och man ska kunna växla in deras cyptovaluta mot fysiskt guld om man vill det, den kommer nog blir lika stabil som tether (peggad mot USD) men sprotts kommer nog inge mer förtroende vilken tether inte har sen en tid tillbaka.

   Radera
  9. Alltså, normalt och normalt. Mänskligheten har aldrig någonsin haft en global, fri, likvid, transparent marknad förut. Mänskligheten har aldrig haft något som är _i närheten_ av den här karaktäristiken, alla tänkbara exempel är extremt långt ifrån. Det enda vi har att gå på är ekonomers mer eller mindre filosofiska modeller som brukar anta fria marknader osv. Vad är "normalt"? Det är ju precis det vi studerar nu, för första gången i mänsklig historia.

   ETH som enhet är ca 10 000% högre värderad idag än för ett år sedan. Jag vet inte hur man avgör vad som är rimlig volatilitet utifrån den observationen, men vi kan nog vara lugna med att 10% hit och dit är mindre än brus så att säga. 20% också, åtminstone när det inträffar under samma årsvisa period. >50% börjar vi väl snacka mer tydlig korrektion, kanske?

   Jag, och samtliga intelligenta vänner jag har, trodde Bitcoin var mer eller mindre finito våren 2017. Då var det väl värderat till $1000 eller något. Det var ju liksom inte användbart längre. Innan var det användbart, men något förlegat. Sen blev blocken fulla och det gick typ inte att använda. Ännu mer dystert var utvecklingen - communityt innehöll en handfull dåliga utvecklare som var splittrade. Sen ökade värdet 2000% på ett halvår. Det är ett mindfuck hur det gick till. Men ingen som förstår vad som händer här kliver helt fel i marknaden ändå, för att man vet att det inte riktigt går att prognostisera; detta är en organisk evolution, breda heuristiker och emperi är de enda facit som finns.

   Så för att besvara frågan: spontant tycker jag det låter rätt sjukt att bevara Bitcoin vid den statusen. Jag kommer alltid älska Bitcoin för vad det skapat, men den är ju kass idag och har kass utvecklingspotential. Men det är inte jag som bestämmer, det är ingen som bestämmer. Och här kommer en nyckel in, som väldigt få förutom de insatta förstår: den historiskt unika karaktäristiken med kryptovalutor stannar inte vid hur aggregerad marknad handlar med varandra. Även det individuella ägandet är unikt.

   För att sätta sig in i vad som egentligen händer när någon bestämmer sig för att kliva in i krypto måste man ta ett nästan flummigt helikopter-perspektiv. Man kan titta mycket på vad som händer i den mänskliga hjärnan när en människa får något - äger något. Vad gäller krypto handlar det om att äga något - drivet av en oförstörbar gemenskap. Vi kan hitta delar av karaktäristik i andra saker, men aldrig allt samtidigt. Äger man kronor har man bara rätt att ta del i ett system någon annan dikterar, men lägger man en guldtacka i madrassen är den mer ens egen. Vipps blir man en så kallad goldbug, ägandet sätter sig i huvudet. Vad händer i det undermedvetna när en människa inte bara har fullständig kontroll över enheten, utan enhetens plats i ekonomin dessutom på ett helt _oförstörbart_ sätt garanteras av en global _gemenskap_?

   En crypto kittie såldes för över 1 miljon SEK. Spelet är inte ens alpha vad gäller gamifiering, så vid första tanken låter det befängt. Några tankar senare sjunker det ned varför. Detta är till och med första gången i mänsklighetens historia där vi plötsligt kan _verifiera historia_.

   Det blir ett långt svar för att jag inte tror dessa svar kan bli korta. TLDR antar jag är: 1) Ja, alla tycker Bitcoin fungerar kasst och har kass potential (protokollet har inte bara halkat efter, det utvecklas dessutom inte av de bästa utvecklarna). 2) Bitcoin har en otroligt stark konsensus-kedja.

   1+2 = Bitcoin är kasst; räkna inte ut Bitcoin.

   Radera
  10. Bra svar. Nej, jag har inte heller någon god idé på hur volatiliteten på dessa tillgångar ska värderas, men jag tycker inte det är en bra egenskap (även om den nu är inneboende eller fullt normal om vi befinner oss vid gryningen till en ny tidsålder), och då tänker jag mig bara de två enkla use casen "konsument" och "pensionssparare".

   Under dagen har en enhet ETH värderats mellan $1051 och $753, ungefär, och det är ju en smula opraktiskt (eller mellan 0.116 och 0.098 BTC om man så vill). Med tanke på antalet användare som är inne och handlar som om BTC/ETH vore guld eller på ren spekulation så känns det som om det dröjer innan vollan faller till ett något mer normalt värde för att göra enheterna användbara i tex dagligvaruhandeln.

   Det är väl det som känns, spontant, som en varningsflagga oavsett tekniska fördelar -- tal om krypto utanför utvecklarkretsar och kul projekt (det vill säga hos "investerarmassan" bland småspararna) handlar bara om att snabbt bli rik -- för några veckor sedan såg jag någon som skrev "du kan lätt tjäna flera hundra procent" och som då jämförde med aktiemarknadens cirka 7-8%-iga årliga avkastning (sett över 140 år), vilket säger en del om vilken typ av (unga) människor som är inne i spelet.

   Det andra roliga exemplet är företaget Eastman Kodak, som plötsligt blev tre gånger så värdefullt när de introducerade "KodakCoin". Detta fenomen känner du säkert till, du var väl med 1998/99 och såg vad som hände då (pets.com tex)? Det är (var?) total eufori bland allt som andades krypto, fast nu har Kodak värderats ner igen nu när baksmällan sätter in. Återstår att se om vi ska blåsa upp ballongen en runda till eller om vi får en lugnare "fundamental värdering" så att folk kan återgå till att utveckla tekniken utan euforistörningar.

   Radera
  11. Finns tydligen inget tillfälle där jag hinner besvara detta utan alkohol-påverkan, så här kommer ett svar under sådana olyckliga former.

   "jag tycker inte det är en bra egenskap"
   För det första vill jag anmärka på detta: det är fel perspektiv. Det är helt ointressant att du "tycker" något är dåligt. Det är i princip helt ointressant att hela Sverige "tycker" något är dåligt. Det spelar ingen roll alls för resultatet. Som land är detta en liten fläck ingen bryr sig om överhuvudtaget. Det är inte en så kallad "demokrati" där man är godtyckligt viktig, och godtyckligt får ta beslut som påverkar alla andra. Löfven kan säga att han gillar Ripple bättre än Bitcoin - men ingen bryr sig. För världen gillar inte Ripple.

   "Under dagen har en enhet ETH värderats mellan $1051 och $753, ungefär, och det är ju en smula opraktiskt"
   Opraktiskt för vad...?
   För ETH-enheten som normerad handelsvaluta - sure. Jag är helt med dig. Skaparen av Ethereum är helt med dig. Alla är nog helt med dig. Du kommer inte ens hitta en väderkvarn att slåss mot här. Återigen, vill du fatta våran värld släpp ditt perspektiv och pröva att acceptera det perspektiv vi ger dig.

   "Med tanke på antalet användare som är inne och handlar som om BTC/ETH vore guld"
   Jag vill bara passa på att kommentera: detta är så mycket coolare än guld. Guld är ett jävla martial. Det är ett ganska bra material, men vi tycker väldigt mycket mer om detta än vi tycker om guld.

   "Det är väl det som känns, spontant, som en varningsflagga oavsett tekniska fördelar"
   Varningsflagga för vad? Tekniska fördelar - menar du att du ser att detta är bättre än det du har? Det blir sjuk svårt att besvara detta, för du låter förvirrad.

   "för några veckor sedan såg jag någon som skrev...."
   Hur är det relevant? Varför är det viktigt att någon tomte skrev något? Du får uteckla vad du menar här.

   "Det andra roliga exemplet är företaget Eastman Kodak, som plötsligt blev tre gånger så värdefullt när de introducerade "KodakCoin"."
   Yes. I grund och botten beror det enligt mig på följande punkter:
   1) Sådana som jag försöker digitalisera världen
   2) En massa människor ser att vi har hittat ett sätt att digitalisera världen och hjälper till
   3) En massa andra människor får någon slags uppfattning om att vi håller på att döda internet 1.0 och - visa av att de missade att köpa MS Apple och Google - vill vara med den här gången.

   För att förstå våra perspektiv kanske en snabb genväg är att förstå att oavsett hur mycket marknaden kraschar så hittar vi njutning i att saker som XRP, BitConnect och även IOTA krashar. Vi vill ha bort det. Enda skälet att det är välkommet är att det är en fri marknad. Vill folk vara dumma i huvudet så får de vara dumma i huvudet. Men dessa enheter har ingenting med digitalisering att göra. Vi skapar plattformar för digitalisering, och mänskligheten tycker uppenbarligen det är coolt. XRP, IOTA osv är enheter som existerar för att de som står bakom projekten förstår att världen tycker det vi skapar är coolt så de har passat på att profitera på detta momentum med marknadsföring. De låtsas att de har något med detta att göra, och plockar in pengar.

   Det är självklart att alla intelligenta människor hatar saker som XRP, men det är lika självklart att alla intelligenta människor inser att de inte kan stoppa det. De kan bara obsevera det, låta det blir vad det blir.

   Radera
  12. Egenskapen som jag talar om som opraktisk handlar förstås om enheternas användbarhet som betalmedel eller värdebevarare. Som det är nu är det alltså spekulanter som är inne och drar upp volatiliteten.

   Det är den biten jag pekar på med mina anekdoter, och det enda som brukar diskuteras när kryptovalutor flyter upp på denna blogg eller i massmedia, men då är vi ändå överens om att just nu (och sannolikt under överskådlig framtid) är krypto inte särskilt bra inom dessa områden -- utan mer en chans för en ny generation att upptäcka hur man förlorar sina fickpengar på trading.

   Jag har nästan uteslutande i mina resonemang skrivit om finansiella egenskaper -- därav roliga anekdoter, varningsflaggor och jämförelser med dotcombubblan. Det är frikopplat från tekniska fördelar och roliga projekt -- BTC och ETH är inget man "investerar i". Om detta verkar vi vara överens. Tyvärr faller ju 99% eller nåt sånt av allt fokus på BTC som är rätt risigt/trögt även annars, och inte på roliga tillämpningar (jmf dotcombubblan på aktiemarknaden vs Amazons logistikrevolution och företagsutveckling).

   Du har helt rätt i att plattformarna möjliggör många intressanta/coola use cases -- i grunden som du nämnt "verifierbar historia", som öppnar upp för massor med tillämpningar. Har du någon egen favorit eller egna exempel inom Ethereum-världen?

   Radera
 8. Tacka vet jag lite "riktiga" pengar... ;-)

  Ni vet, sådana där blå-gröna sedlar som man plockade fram i Inter-Shop butiken i DDR på 80-talet och handlade för..

  Eller som man svartväxlade i taxin på väg från stationen med hyrestanten till hyresrummet i Budapest och i utbyte fick en med gummiband omsluten "rulle" med lätt sladdriga sedlar..

  Alla tjänade på affären. Hyrestanten fick sitt rum uthyrt några nätter för några blå-gröna pengar. Taxichaffisen fick en kvittolös körning för en grön sedel och man själv fick på ett säkert sätt växlat pengar till en bra kurs! :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guld är pengar allt annat är kredit.//JP Morgan

   Radera
  2. ...och du fick göra ett genant besök på hudkliniken några veckor senare?

   Radera
  3. Ehh.. ? Va ?
   Nej, jag och en kamrat tågluffade i slutet på 80-talet. Hyrestanten fick sitt halvsunkiga rum i en sliten "fin de siecle" våning uthyrt i tre nätter och alla var lyckliga och glada.. :-)

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. "Akta näsan du på dig
   För hvar vacker flicka"

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Ähh, det är bara att ta någon av de andra 1300 kryptovalutorna. Funderar att på skapa en valuta baserat på pussel där varje ny pussselcoin måste bestå av dubbelt så många pusselbitar som föregående pusselcoin. Transaktionerna noteras på det lagda pusslet (som då är unikt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller köp cryptokitties, garanterat unika samlarobjekt!

   Fast när jag skrivit den här meningen finns väl 100 nya projekt med liknande idé.

   Radera
 11. Det finns ett enda sätt för mig att beskriva kryptocirkusen:

  Fascinerande

  SvaraRadera
 12. Då kommer kursen alltså att stabilisera sig på 4000 i mitten av mars, efter att ha varit nere på bottennivån 2650 den fjärde mars.
  Tänk om SMHI varit lika duktiga på att förutsäga vädret ...

  SvaraRadera
 13. Missat det här helt, vad är Bitcoin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jävlar, gratulerar till det, eller något.

   Radera
 14. Smart! Du har alltså lyssnat på mig för en gångs skull och inser därmed att botten vid kapitulation är $250b, och du ser därmed till att snabbt göra inlägget nu så du inte råkar pricka botten igen.

  Du kan vara lugn, jag kommer inte spara historiken om att du prickar bottnar, plötsligt hejar på scam-Tether och inte ens att du råkar förtydliga att du är förvirrad över bitcoin och Tether trots att du.. analyserat.. det.

  Däremot kommer jag hålla kvar vid det där om att du kommer att förstå digitala finannsieringsmodeller inom 6 år (nu är det väl 5.5, men det är god marginal). Den kommer vi ha roligt åt. Internet är en fluga -Cornucopia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om det är jättefånigt måste jag vidare säga att jag njuter lite av att jag helt förstört dina möjligheter att skriva om Ethereum utan att dumförklara dig själv.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Alltså vafan, jag vet inte hur man når sådana som dig, så nu ska jag prova att vara ärlig och rakt på sak. Jag läste dina två första korta meningar, sedan slutade jag läsa eftersom du bevisat att du inte har någon aning om vad du pratar om. Alltså har jag redan där verifierat att jag inte bara vet mer än dig om kryptovalutor - till skillnad från dig har jag även koll på vad Riksbanken gör.

   Sen ska man liksom läsa några rader analys med den bakgrunden. Det gör man inte. Och 99% av gångerna får du inte ens ett svar. Nu fick du åtminstone ett svar, om än ett ovanligt sådant.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Fullt medveten om att jag inte behöver nå igenom till sådana som dig. Det enda enda kritiska här är att du ska förstå förjande: vi (=de flesta som svara på vad du spyr ut på nätet) försöker hjälpa dig. Vill du inte ha hjälp är det fine.

   Det finns utrmymme för dig att leva utanför civilisationen utan problem, och du kommer antagligen kunna göra det om 20 år också.


   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 15. nananananananana...BATMAN!

  SvaraRadera
 16. Jag älskar att se alla ekonomförståsigpåare böla sig fördärvade över dessa kryptovalutor. Inte så kul att få sin idioti konkurrensutsatt ;) Detta kommer bli ett ännu roligare skådespel de kommande åren, och kryptona kommer på ett eller annat vis stå som segrare till sist. Just Bitcoin kommer dock inte vara det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta hav av olika kryptovalutor idag och en tid framöver kommer så småningom konsolideras och koncentreras till några få. Vi är ännu i utvecklingsfasen.

   Radera
  2. Ekonomer är förståsigpåare som har haft och har fel om bitcoin. Förklara gärna, på vilket sätt har de fel?

   Hur kommer du fram till att kryptovalutor kommer att "stå som segrare" (vad det ens innebär?)? Vad har du för logiska resonemang som ligger bakom? Eller har du bara chansat eller "känner" att det är så? Och tycker att andra därmed är idioter?

   Själv tenderar jag att tro att om nån kallar en åsikt idiotisk utan att kunna förklara varför själv är lite begåvningsutmanad, eller vad Cornu nu brukar kalla det.

   Radera
  3. Räkna inte ut Bitcoin.

   Som gissning håller jag såklart med men.. man ska inte gissa allt för vågat när det kommer till global organisk evolution.

   Radera
  4. @Unknown, det ligger (antagligen, kan såklart inte tala för en annan individ) otroligt robusta analyser bakom det.

   Att du tror att man ska få dig att begripa den analysen på några rader i ett inlägg här är dock väldigt långsökt. Och det är absolut inte menat som något negativt mot dig, utan faktum är snarare att om man inte förstår detta är det några väldigt fundamentala pusselbitar som ska läggas. Det handlar inte om detaljer, att fastna i detaljer ligger nog snarare i vägen för det pusslet (misstänker jag; kan rent av vara det som händer för nämnda ekonomer).

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Det finns andra som gärna skulle vilja ge sig in i kryptovalutkonkurrensen. Att förtroendet för Bitcoin minskar är knappast negativt för andra som gärna erbjuder "attraktiva" lösningar för slutkunden. Själv så skulle jag dra mig för att handla kryptorubel oavsett hur effektivt och förmånligt det skulle vara.

   https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://amp.svt.se/nyheter/utrikes/glom-bitcoin-putin-vill-ha-kryptorubel&ved=2ahUKEwit9tHpjIjZAhUH1SwKHbKfCUsQFjAAegQIExAB&usg=AOvVaw306WyzZeFfuwyS6Xizkqkx&ampcf=1

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Förståsigpåarna hävdar att kryptovalutor är en fluga. Jag säger att de är här för att stanna. Det har blivit så stort nu att även vanligt folk som inte har en susning om ekonomi har hört talas om det. Det har alltså nått någon slags kritisk massa som krävs för att det ska bli etablerat och hindrar det från att dö. I takt med att mer folk lär sig mer om kryptovalutor och därmed indirekt lär sig mer om dagens fiatvalutor och vilket luftslott det är och hur destruktivt och förslavande det är i längden, så kommer fler hoppa på kryptona.

   "Segrare" i min kontext är helt enkelt att överleva skeptikerna och bli ett etablerat och fungerande betalmedel inom en viss sfär. Notera att jag pratar om kryptovalutor i allmänhet och inte specifikt Bitcoin. Den tror jag kommer sjunka ihop så småningom pga uppenbara problem i konstruktionen, men den lär väl leva som kung ett tag för att den var först, är störst och är därmed mest känd, bland de flesta nog den enda kända och synonymt med kryptovaluta.


   Förresten har jag inte påstått att det är idiotisk att vara kritisk mot kryptovalutor. Skrev jag för utmanande?

   Radera
 17. Har bara 950% vinst kvar i portföljen, vet inte vilket av sätten att självmörda jag skall begagna.. :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 18. Det finns fler perspektiv.
  1. Kort perspektiv: Bitcoin är upp ca 16% sedan kl 13.00.
  2. Långt perspektiv: Förra året i januari hade Bitcoin en procentuellt nästan lika brutal krash. Den syns inte ens i diagrammet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt, för guds skull, ni måste sluta försöka kolla på exponentiell utveckling utan att logaritmera.

   Radera
 19. Skatteverket var ju rätt aktiva i höstas med att vinster i bitcoin skulle beskattas, därmed så borde det vara helt ok att dra av förluster också för de som gjort sådana.

  SvaraRadera
 20. Det här var den vansinnigaste kommentarstråden jag läst på din blogg hitintills Cornu.

  Som terapi kan jag kan varmt rekommendera vem som helst som brännt sig på bitcoins att läsa boken "Den stora börskrashen".
  Där berättas om hur värdepapper för träsk-tomter i florida med 10x hävstång handlades med och ökade i pris vecka för vecka. Likheterna är slående, speciellt entusiasternas argument.
  Förlorade du allt du ägde och hade i bitcoinhysterin behöver du åtminstonde inte känna dig ensam. Idioter har funnits i alla tider.

  SvaraRadera
 21. Jag tycker numera att det är svårt att kritisera andra för ett intresse hen har på grunden att jag själv inte kan förstå vad de får ut av sin-va-de-nu-är-de-håller-på-med oavsett vilka goda argument jag själv tycker att jag för att det är ren idioti.

  Som titta på sport eller TV-serier via någon betaltjänst eller lägga upp sina produktionssiffror för en solcellsanläggning eller handla med kryptovalutor eller köra motorcykel eller vad det nu kan vara. Blir du lyckligt och glad av detta fortsätt för all del så länge det inte skadar andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 22. Jag sålde i januari 2017 och prickade toppen. Sålde samma dag som den peakade (dock inte samma timme). Kändes bra att få in en rejäl peng, lätta pengar.

  SvaraRadera
 23. Bitcoingrafen är helt bedårande i sitt elände. Vilket textboksexempel på masspsykologi!

  SvaraRadera
 24. Vet inte om det är ovilja eller bara lathet att försöka förstå varför bitcoin är. Kortfattat så är det en innovation forskare och tekniker brottats med i decennier inom området decentraliserade system. Har ni någon gång använt torrent teknik eller Tor så kanske ni förstår att vissa protokoll är enkla att avfärda som verktyg för kriminella eller bubblor. Men bitcoin är värt mycket på samma sätt som Facebook värderas, desto fler som använder tekniken ju värdefullare blir den. Det är bara början på en decentralisering av internet inom vissa områden. Priset kommer fortsätta upp länge

  SvaraRadera
 25. Vi har varit här förr och vi kommer att vara här igen.

  https://i.imgur.com/cjNosGP.jpg

  SvaraRadera