Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2018-02-17 11:01

Notar-VD: 70-80% av försäljningar av nya bostadsrätter i Stockholm är spekulation

VD:n för mäklarbyran Notar Nyproduktion säger nu till SvD att 70-80% av alla bostadsrättsförsäljningar av nyproducerade bostadsrätter i Stockholm är spekulationsköp. Med fallande priser och aktuellt överutbud vill allt fler nu dra sig ur sina köp, som redan ligger med avsevärda förluster. Och i DN gråter Veidekke ut.
Det ser mörkt ut för Stockholms nyproduktion. Arkivbild. Fotot kan innehålla hyresrätter och äldre byggnader.
Beskedet från Notar Nyproduktions ved Marcus Olson Ehn är alltså skarpt. SvD:
"En klar majoritet, 70–80 procent, av bostadsrättsförsäljningarna i Stockholmsområdets större projekt är spekulationsköp, detta sedan tre-fyra år. Det hävdar Marcus Olson Ehn, vd vid Notar Nyproduktion. Han tecknar en betydligt allvarligare marknadsbild än vad som hittills framkommit."
Detta dubblar siffran som Alm Equities VD tidigare sagt om 40% spekulationsköp. Tanken har varit att teckna sig för lägenheter, som sedan stiger i pris under byggprocessens ca två år, och sedan sälja inflyttningsklara lägenheter med vinst utan att någonsin flytta in.

Ehn menar också att branschen befinner sig i förnekelse och att prisfallet är större än vad statistiken visar och åtminstone 10-15%, dvs hela kontantinsatsen har redan utplånats.

Hos DN Debatt gråter det norska byggbolaget Veidekke ut och skyller tillsammans med förre bostadsminister Stefan Attefall på politikerna och att det är orimligt att folk ska behöva amortera på sina lån.
"Svaret kan sammanfattas i kreditrestriktioner, främst riktade mot hushållen. Få har en samlad överblick över alla genomförda restriktioner, men sedan bolånetaket infördes i oktober 2010 har en bred regleringsvåg med närmare 15 olika ingrepp sköljt över bolånemarknaden. Det senaste skedde våren 2017 när bankerna i det tysta sänkte hushållens låneutrymme från tidigare cirka 7 gånger hushållets årsinkomst till cirka 5."
Man säger sig ha ett statistiskt säkerställt samband som visar att bostadspriserna faller för att hushållen inte längre kan finansiera sina bostadsköp (=köpa utan att amortera). För att inte betala av sina lån är att finansiera ett köp...

Naturligtvis kommer svensk BNP drabbas hårt nu när bostadutvecklarna drar i handbromsen. Veidekke menar att åtminstone en procentenhet kommer försvinna från svensk tillväxt när folk inte längre kan låna amorteringsfritt till bostäder.

Så nu tar vi och samlas och reflekterar lite över alla de som genom åren hävdat att "det finns ingen spekulation i den svenska bostadsmarknaden och alltså ingen bubbla". Diskutera i små grupper.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

53 kommentarer:

 1. Det var som fan, jag trodde inte andelen var så pass hög. Då får vi, som artikeln antyder, snart se stora avhopp och därav ökat utbud av nyproducerade lägenheter, åtminstone i Stockholm. Kanske även då Solna och Uppsala kan man gissa pga den höga andelen nyproduktion där.

  JM pekar också på att färre bokar i nybyggena:

  "Antalet sålda bostäder i form av tecknade kontrakt uppgick
  till 3 100 (3 843) 1). Andelen sålda eller bokade bostäder i förhållande
  till pågående produktion uppgår till 65 procent (77),
  där spannet om 60-65 procent bedöms som normal nivå."

  ... dvs 77% 2016, 65% 2017.

  Man får gå tillbaka till 2012 för att se en lika låg andel sålt/bokat i pågående produktion för JM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det var en mycket större andel än befarat.

   Radera
 2. Onaturligt låga räntor leder till felinvesteringar och krascher. Hur många gånger ska det behöva upprepas innan någon politiker vill ändra systemet? Ludwig von Mises skrev om det för över 100 år sedan i "The Theory of Money and Credit"

  Vi behöver marknadsräntor, satta efter utbud och efterfrågan.

  Vill fler låna så går räntorna upp och om många vill spara så sjunker de.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller regleringar, så hade dessa inte behövts om vi hade vi haft en fast penningmängd, eller svagt ökande med en fix procent, och sen låtit marknaden sätta priset på lån (efter utbud och efterfrågan)

   Som det är nu sätter en statlig myndighet (Riksbanken) galna priser och en annan myndighet (Finansinpektionen) hittar på regleringar för att motverka de problem som den första skapar. Som lök på laxen har vi en tredje myndighet (Statistiska Centralbyrån) som samlar ihop information i ekonomin, sammanställt i ett index, som den första myndigheten ska styra priserna efter. Men liksom i Sovjetunionen så hänger inte centralplanerarna med, eller de saknar information för att fatta rätt beslut.

   Att det här är vansinne borde varenda nationalekonom eller ekonomiskt skolad politiker förstå, om inte tidigare så iaf. när räntorna blev negativa, men ändå fortsätter det. I slutändan är det medborgarna som får betala i form av ekonomiska kriser, sämre tillväxt / löneutveckling och ökad arbetslöshet.

   Radera
  2. Haha!

   Ja, folk vill inte förstå, även om lösningen är skrivet framför näsan på dem. Vad kan man göra?

   Man vill ju gärna tro att folk är rationella, men så är inte fallet. Folk är uppväxta med att staten prissätter räntor och tänka sig andra system är omöjligt för de flesta. Människan är trots allt i grunden en apa. Man kan inte förvänta sig för mkt.

   Radera
  3. @skatt är stöld: jag tror ganska många människor lever sina liv helt utan att fundera på saker som varför räntan är så låg. Man har fullt upp med jobb, ungarna till dagis, köpa ny soffa o drömma om thailand.

   Till deras försvar är inte vårt samhälle direkt uppbyggt för uppmuntra till stillhet och reflektion.

   Radera
  4. Min kritik var riktad till nationalekonomer och ekonomiskt skolade politiker. De borde förstå problemen med centralplanerade priser. Det är deras jobb.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Ja, många har väl följt "Robinson Robbans" kassaskåpssäkra investeringsfilosofi vilken jag redogjort för i tidigare inlägg... 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den har jag inte läst om...vill gärna ta del av den..;)

   Radera
 5. Jag känner starkt hur Stefan Attefalls partsinlaga på DN kraftig spär på min politikerförakt. Kan ingen bara ge honom en fel jävla smäll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför, han har väl rätt att ta vilka uppdrag han vill. Varje läsare måste förstå att det är en partsinlaga. Antagligen kommer många tidigare KD ledamöter vara i behov av nya uppdrag i höst.

   Radera
  2. En person vars åsikter man kan köpa till högstbjudande förtjänar att föraktas.

   Radera
 6. Bengt Hansves2018-02-15 20:44
  Äsch! Investera med "Robinsson-Robban" istället enligt en enkel strategisk filosofi... ;-)

  "...Planen Robert Andersson drog upp 2011 löd:
  Investera i bostäder. Flytta med jämna mellanrum. Intresseanmäl tidigt på nyproduktion av bostadsrätter. Vänta två till tre år och se hur värdet utvecklar sig, innan du binder dig. ..."

  https://www.expressen.se/noje/robinson-robban-lamnar-sverige-med-miljonerna/

  SvaraRadera
 7. Ett väldigt intressant uttalande av Olson Ehn och i min mening spektakulärt. Däremot kanske det inte går att jämföra med Alms uttalande då de inte riktigt verkar prata om samma spekulation. Alm menar uppenbart att det rör sig om spekulanter som har köpt för att sedan sälja. Olson Ehn verkar dock även prata om de som har köpt lite utan att riktigt behöva det men ändå bosatt sig i lägenheten efter inflyttning.

  Även Veidekkes debattartikel är intressant. Jag tvivlar dock på att det enbart handlar om kreditåtstramning då flera aktörer fortfarande har flödande kreditkranar (som SBAB) och hade det enbart rört sig om ett efterfrågefall orsakat av minskade möjligheter till krediter borde antalet affärer ha minskat drastiskt. Nu har de istället ökat samtidigt som priserna har sjunkit kraftigt, något som tyder på att det handlar om en utbudsökning i huvudsak. Men Veidekke har tidigare försökt intala svenska folket att det värsta som skulle kunna hända svensk ekonomi vore att staten reglerar utlåningen så att Veidekke inte kan få sina bostäder sålda så jag är inte jätte förvånad att de drar fram det kortet igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Veidekke är inblandat i Hagastaden med som det ser ut ett eget projekt och ett där man är byggare. De ligger neråt Norrtull och sent i byggcykeln (grundarbeten just nu) och lär bli väldigt svårsålda.

   Radera
  2. Kom inte här och va förnuftig Martin!

   Radera
 8. Från vad jag läst på post-kommentar på nätet blogg av en Los Angeles-baserade Journalist avslöjar hur va Parmanently Härdat Svag Erection & Quick utlösning 2 månader efter att hans fru lämnat honom och han sa också Chief Priest Oduduwa gör sin före detta fru återvända tillbaka efter 2 år av seperation .
  I was so lucky två stöter Dr.Oduduwa kärlek stava Caster personliga e-postadress
  I kontakt samma Priest Oduduwa på grund av mina utmaningar i äktenskapet relation liv, jag har bra kraftfulla intentioner som Thing fungerar för mig, i trodde på vittnesbörd är verkliga prover. Jag insåg att det skulle vara bra att dela här som jag vet att det kommer att inspirera andra också.
  Jag är inte säker på att jag kunde ha gjort det utan hjälp av oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg någon annan och han sade att det var slut mellan oss, vi gjort. Efter Dr.oduduwa lunch en Magic Love Spell, min man ringa mig på mobilen två ursäkt, han var ledsen för allt han gjorde fel två såra mina känslor och han återvänder hem till mig, vi älskar varandra mer nu.
  Tack vare Oduduwa love-spell caster för att få tillbaka min make hem efter 3 år av separation. Vi är alltid skuldsatta och greaterfulla.
  idag berättar jag med glädje och lycka till världen ...
  Oduduwa berättade att han kan lösa följande problem för omedelbara lösningar;
  * Love Spell Win-Back Ex älskare
  * Framgång och främjande magisk stavning
  * Lucky Charm - Business Star
  * avdelningar - SKYDD HÖG
  * förbannelse upplösning
  * andlig rensning
  * Fruktbarhet magi - FRUKTER AV KVINNOR
  * Beslutande Magic, SPELL LOTTERY & VIN-SPEL SPELL
  Oduduwas personliga e-postadress [email protected]

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, fick han utlösning två månader efter hans fru hade dragit kanske man kan förstå henne.

   Du säljer attså en permanent härdad svag erektion. Säkert en storsäljare, har du funderat att bredda utbudet med konserverad fotsvamp?

   Radera
  2. Hej Ulrika. Det här verkar väldigt förvirrat. Sök omedelbart hjälp hos vården.

   Radera
 9. Jag hade turen att igår diskutera situationen i Stockholm med en projektledare för ett av de större byggbolagen i Stockholm. Följande skall såklart i bästa fall ses som en mät-punkt och i värsta fall som en anekdot, så ta det för vad det är.

  Enligt honom så hade hans bolag kontaktats av mellan 40-60%, beroende på vilket projekt det var, av köparna till framtida färdigställda BF-projekt som ville dra sig ur sitt köp. Det jag tyckte var intressant är att han sa att hans bolag absolut var villigt att tillåta det, OM köparen var beredd att betala mellanskillnaden i fallet med en förlustaffär (alltså, om det köp där köparen ville dra sig ur var på 1000.000 kr och byggaren fick ut 500.000 kr vid ett senare köp så skulle köparen sedermera betala byggaren 500.000 kr ur egen ficka).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det där är standard i avtalen -- drar man sig ur efter bokning så måste man betala mellanskillnaden vid försäljningen. Blir spännande.

   Radera
  2. Jo, det är intressant och skrämmande. Skulle bostadspriserna falla totalt 20% så är det nästan en halv miljon för tvåor i stockholmsregionen. Fine, jobbar man på och satsar allt på att korrigera skulden så kan de flesta få bort det på mellan 5 och 10 år skulle jag säga, men det är ju en tid som i praktiken går åt till att inte göra några andra investeringar. Undrar hur många sådana bokningar som finns... :/

   Radera
  3. Ett tidigare inlägg handlade också om att avtalen kanske inte är giltigt skrivna i flera fall.

   (Expressen) Tusentals avtal för nyproduktion ogiltiga

   ... är det så så går risken över till föreningen, som får stå med oupplåtna lägenheter (eller om det nu kan vara så att risken ligger hos byggherren). Det kanske i det stora hela är mindre viktigt, någon kommer sitta med svarte petter vid en skarp nedgång i priserna om det sitter mycket folk med 1+ år till inflytt i nyproduktion!

   Radera
  4. @Tony Och hur många var fortfarande intresserade av att dra sig ur efter att de fått reda på vad som stod i avtalet de skrivit på?

   Radera
  5. Det som många missar är alltså att den eventuella rätt som finns att dra sig ur är om det är kraftigt försenade byggen och att tidsperioden kan anses orimligt vid.
   Detta rör sig alltså främst om de sm¨å spekulationsbyggarna som inte kunnat leverera sina projekt. Byggare som just Veidekke med flera håller generellt utsatta tider (inom sitt kvartal).

   Detta samt att byggarna/bostadsrättsföreningarna lär driva varje enskilt fall stenhårt till högsta instans gör nog att det är bättre att som inse att man skrivit på ett bindande avtal och bita i det sura äpplet.

   Radera
  6. Jag orkar inte, men tänk er att jag skrev ”en linus joenssonare” som svar på Tonys fantastiska scoop.

   Radera
  7. Har en vän som tecknat sig för nyproduktion i Nacka, projektet har sålt 2/3 av lägenheterna men fortfarande är det massor kvar, inget är prissänkt.
   De köpte först för att bo, sedan tog förhållandet slut. och en av parterna har inte sparat tillräckligt för att betala hela insatsen, för upplåtelsen, av lägenheten, dvs få chansen att sälja lägenheten på den öppna marknaden.
   tufft läge, vet inte vad som kommer hända.

   Jag skulle gissa att inom 2-4 månader kommer några varsel inom byggbolag som tidigare planerat byggen men "start datum" skjuts fram.

   Psykologin på marknaden är mycket kraftigt och skulle 1 projekt av alla få problem dvs byggutvecklaren mm som går i konkurs, kommer banker mm dra åt svångrämmen ytterligare så är den spiralen igång osv.

   Lägg på minnet att inom 2-4 månader ca kommer snyfthistorierna om de som måste sälja med förlust osv.
   Samt att det är Banker och politikers fel aldrig torskarnas.

   vi får se :)

   Radera
 10. Sverige är fortfarande den mest skattegynnade bostadsmarknaden i i-världen, och en av de absolut minst reglerade vad gäller lån. Veidekkes kritik är lite offside. Att bankerna nu "i tysthet" har begränsat lånemöjligheten till 5 ggr årsintäkten, från det tidigare absurda 7 ggr, borde vi vara lite tacksamma över. Ska man fortsätta vara sur och trist kan man ju också påpeka att Veidekke t o m mer än de flesta andra byggare specialiserat sig på byggen som inte hjälper bostadsbrist och som inte är efterfrågat idag. Trist för dem kanske, men förutsägbart.

  SvaraRadera
 11. Hmm undrar vad som händer om priset faller och dessa spekulanter kan dra sig ur enligt tidigare post? Är man inte bunden av sitt köp så genomför väl en vettigt funtad spekulant köpet endast om priset gått upp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast du får stå för mellanskillnaden på köpet om det är till förlust för byggaren...

   Radera
  2. Säker? Enligt tidigare post är avtalet inte bindande. Isf kan spekulanten bara säger "och?" Och rycka åt axlarna åt det kravet...

   Radera
  3. Till Anonym : Förhandsavtal = bindande att köpa utsatt pris ( oavsätt hur markanden går)
   Kan de/ vill tillträda kan en mäklare få sälja lägenheten till det pris marknaden vill betala ( spekulanten kan inget göra)
   Spekulanten måste betala mellanskillanden så sjuker det 10% på 5 milj = 500000 ryker + mäklararvode och ev extra kostnader.

   Innan 2018 var kontrakten för nyproduktion "lösare" enklare att hoppa av men byggarna har lärt sig, samt att ingen bank lånar pengar utan säkra avtal.

   under 2018 är det år där mängder kommer tillträda sina förlust lägenheter, så lita på många tårar för de som trodde de skulle göra klipp

   Radera
  4. Eric: men om avtalet inte är giltigt kvittar det vad du kallar det för och vad man förbundit sig vid. Önskar då spekulanten inte affären så avstår han och domstolen förklarar sedan för byggherre n att han kan se i stjärnorna efter ersättning...

   Radera
 12. Det här skall inte diskuteras i små grupper. Här skall pekas finger offentligt åt alla förståsigpåare. Det vi ser är början på att mattan rycks bort under fötterna på väljarna i den humanitära stormakten. Folk har fått det de har röstat för. Grattis.

  SvaraRadera
 13. Det är ju även så att de som ligger bland dessa 70-80% är de som är sena p¨å bollen och kanske inte alls hrar råd att ta en förlust... Väldigt spännande och poetisk rättvisa.

  Och skönt att det är en mäklare som vågar säga sanningen om hur marknaden ser ut. Annars är det ju i bankerna och mäklarhusens egna intresse att sprida ryktet att detta bara är tillfälligt.

  SvaraRadera
 14. "För att inte betala av sina lån är att finansiera ett köp..."
  Så då kan väl avskaffa mellanhanden i form av privatpersonen och införa terminshandel eftersom 80 % ändå inte avser att bo/äga bostaden...

  SvaraRadera
 15. Hörde intervjun med LO:s ordförande idag. Han skröt över hur bra den svenska ekonomin går. "Om vi har en bättre konjunktur än omvärlden så har vi naturligtvis gjort något annorlunda", "Om man bygger 70-80000 bostäder istället för 20-30000 per år ger det 10 000 tals jobb och ökad tillväxt", "bidrar till att Sverige klarat sig bättre än omvärlden".
  Någon kritisk följdfråga fanns inte. Jaha, låtom oss nu bygga ännu mera för att få än bättre fart på konjunkturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ny produktion bidrar till BNP, inte de gamla lägenhet. Stockholm har bostadsbrist fram till 2030. Priset ska gå upp igen om alla startar att köpa.

   Radera
  2. Ständigt denna bostadsbrist. Vänligen förklara för mig vad du menar med brist.

   Radera
  3. Att betala 10 000 man för att gräva ett dike och ytterligare 10000 för att fylla igen det bidrar också till BNP. Infrastruktursatsningar som väg, järnväg, förnybar energi mm som höjer BNP är skillnad. Att bygga dyra lägenheter som egentligen inte fyller det behov som finns och kräver hög belåning kommer i längden sänka BNP.

   Radera
 16. Undrar hur det går med Karlatornet i Göteborg, de flesta lägenheterna är väl sålda långt innan grunden är klar, Serneke måste väl ha en del påskrivna kontrakt innan han går till banken.

  SvaraRadera
 17. Notars Vd säger att 70-80% av köparna inte bor på gatan idag. Är det sedan förvånande om köparna hellre betalar 5 miljoner för den identiska grannlägenheten, än 6 miljoner för den de valde för 1 år sen?

  Hur missade du guldkornet på slutet Cornu? ”När prisrallyt pågick som bäst, sattes priser med "avans" på förväntad prisuppgång under produktionstiden. Det som ännu inte var byggt förhandstecknades ibland med 20 procent högre pris än vad som samtidigt rådde i befintligt bestånd”

  Ska vi köra på favoriten halvårsmax? Ja det gör vi. De som tecknade sig för nybygge exakt när priserna var som högst, kan alltså att ”betalat” ytterligare 20% mer än max. Med säsongsjusterade dagspriser från lvre halvan av västra delen av inte kungsholmen skulle detta betyda ett prisfall på 50%. Lagom till inflytt våren 2019 har köparna antagligen förlorat 350% av sin insats. Dålig stämning.
  Det skulle även kunna vara så att de 57300 personeran som köpt nybygge sedan 2014, faltiskt har betalat 20% mer än marknadspris och alltså nu sitter med lån som är större än värdet på bostaden. När de bostadsrättsägarna tar livet av sig så kan drt vara så att brfen blir kvar med svartepetter och ordföranden kan få livstids fängelse.

  SvaraRadera
 18. Inga lägenheter kommer stå tomma. Det finns tiotusental med o utan avslag på asylansökan som behöver bostad.

  Det kommer aldrig att gå att utvisa de med avslag.

  SvaraRadera
 19. Såg förresten att Oscar Properties redan har fått tillbaka ett gäng lägenheter, de redovisar -5 sålda lägenheter i försäljningsstatistiken i rapporten som släpptes 9 feb (spritt på ett par olika projekt).

  SvaraRadera
 20. Prisbilden lär ju justeras nedåt då processen som driver priserna fått motorstopp.

  SvaraRadera
 21. Jaha vad säger trollen (zte test, Iblandekonomi, mongo) som försöker prata upp priserna för de själva köpt rätt nyligen, om att en högt uppsatt mäklare går ut med detta? Rätt allvarligt....

  SvaraRadera
 22. Tror du har missuppfattat alternativt inte är läskunning. För det första är mina fastigheter inköpta 1969, 1993 och 2010. För det andra har jag redan förra året refererat till när jag bytte bank för 3 år sedan och personen som hanterade detta berättade om alla spekulanter hon hanterade(nåt bygge i Nacka). För det tredje går jag och väntar på att det skall krascha på riktigt, vilket kommer att ge flyttfåglarna massor med bostäder. Jag avser då alla fågelholkar till väljare som kommer att stå med brallorna neddragna till fotknölarna och fråga sig vad som hände med den humanitära stormaktens superkonjunktur.

  Så nej tack, blanda inte ihop mig med övriga stolpskott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, tack för klargörandet. Fantastiskt att du kallar dig för Mongo samtidigt som du medger att du köpt (ärvt?) fastigheter 1969, 1993. Får man fråga om din ålder? 😂

   Radera
  2. Bra Mongo! En som tycks förstå hur illa läget är...för att inte tala om hur illa det kommer att bli...

   Radera
 23. Jag är 57. Så mycket riktigt är en fastighet ett arv, eller gåva. I övrigt hoppas jag på prisnedgångar av flera skäl, men det viktigaste är kanske mina tre barn som skall ha någonstans att bo och där min åsikt är att de INTE skall curlas mha av lån från Mamma och Pappa. Mamma och Pappa spm kanske rätt vad det är sitter i skiten själva tack vare de fullständiga fullblodsidioter som styr det här landet.

  SvaraRadera
 24. Jäpp. Så kan det gå. En liten nätt lågkonjunktur på detta och därefter kraschade kommunala ekonomier så kan transfereringsekonomin hälsa hem.

  SvaraRadera