Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2018-02-14 16:40

Moderaterna tar både politik och nu även retorik från SD

Som skrivits tidgare här på bloggen kommer det smutsiga valåret 2018 att handla om vem av S och M som tar flest röster från de protestväljare som under mandatperioden gått över till SD i opinionen. Med M:s senaste valfilm för Göteborg är det tydligt att man, likt S, inte bara tar SD:s politik till sin egen med 1-2 års fördröjning, utan nu också använder SD:s populistiska hetsretorik för att ragga röster. Valet kommer vara smutsigt, inte bara pga alla fula metoder som används, utan också därför att brun skit har en tendens att skvätta.
Bilar som inte brinner i Göteborg. Den usla stadplaneringen, den fruktansvärda trafiksituationen och Sveriges sämsta kollektivtrafik är betydligt större dagliga problem för 100 000-tals göteborgare än bilbränder. OBS: Arkivbild, från bloggens egna bildarkiv, och visar inte aktuell trafiksituation i Göteborg. Bilden är dock från Göteborg.
Sedan hösten 2015 har först Socialdemokraterna och sedan även alliansen öppet adopterat SD:s politik, och gjort den till sin egen. Detta tonläge skruvas hela tiden upp och nu när valrörelsen värmer upp så handlar allt om vilket parti som kan föra fram SD:s politik, men låtsas inte vara SD.

Intressant är nu att med valfilmerna så är inte bara politiken SD, utan också retoriken.

Aktuellt är detta med Moderaternas valfilm för Göteborg, där korten blandades bort av media bara för att man använde arkivfoto

Ja, det brinner bilar ibland i Göteborg. Ungefär en varannan dag. Men det är extremt få göteborgare som går omkring och oroar sig över detta - om det inte vore för den politiska skrämselretoriken. Göteborgare i allmänhet har betydligt större problem med usla skolor, usel stadsplanering, havererande omvårdnad och andra kommunala politiska frågor.

Rättsväsendet är statligt. Att alls försöka få ett kommunalval att handla om detta är ren populism. Precis som när man i riksdagsvalet pratar om skolan eller vården - kommunala respektive landstingsfrågor.

Men poängen är att få göteborgare - inte ens i de segregerade problemförorterna - går omkring och oroar sig över bilbränder. Än mindre på de gräddhyllor i staden där man röstar på Moderaterna. Så varför ägnar sig Moderaterna åt skrämselretorik som är plockad från SD:s retorik? Svaret är förstås att tidigare analys är korrekt - segraren i valet 2018 är det parti av M eller S som lyckas locka tillbaka flest av de som gått till SD i opinionen under mandatperioden.

Så först har det allt brunare LO gjort en valfilm för sosseriet, som om man bara byter ut flaggorna mot blågula så blir det reklam för SD. Och nu spelar Moderaterna fullt ut med SD-retorik i Göteborg. Blir ju spännande att se hur SD kommer lägga fram sin retorik för att klå detta, och hur övriga partier springer benen av sig för att också vara SD. Ja, man kunde diskutera migrations- och integrationspolitik, utan att behöva anamma SD:s skrämselretorik och populism. Men tydligen inte om man är Moderaterna.

Det enda parti med någon form av kvarvarande integritet och som inte gjort avkall på sina grundvärderingar och sin ideologi är dessvärre Vänsterpartiet. De ska ha respekt för detta, men det är ingen tröst för Sverige.

När alla partier utom V och MP låtsas vara SD och för fram SD:s frågor och SD:s retorik, så bör man bli riktigt orolig för hur stämningen i landet blir när ekonomin går in i lågkonjunktur och toleransen inte längre dämpas av ekonomiskt välstånd hos de som är hela, friska och har jobb. Kom ihåg att brun skit skvätter när den träffar marken.

Sedan kan man gräva ner sig i varifrån arkivbilder tas, så slipper man titta på att i valet 2018 finns det sex bruna alternativ, ett alternativ med foliehattar och strålkärringar, samt ett med kommunister.

Själv överväger jag allvarligt att för första gången i mitt liv inte rösta alls.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Oroa er inte varken M eller S tänker genomföra den politiken, de försöker bara lura till sig väljare från SD och sen köra på precis som vanligt med halvöppna gränser och växande getto/islamisering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu, hur ser det ut bland mord, våldtäckter, droger osv? Vore intressant med tanke på retoriken son förs

   Radera
  2. Nej inte då. Det kommer bli totalstopp så fort M får makten. Svenskar håller på att bli minoritet i sitt eget land det kan väll aldrig M och S vilja.

   Varför fortgår förresten exakt samma agenda i övriga Europeisk västländer. Det kan väll ändå aldrig ha ett samband.

   Rösta på M om du vill rädda Svea Rike - det kommer att bli totalstopp på alla transfereringar från Svenska folket till andra folk.

   Radera
  3. Det kan förstås vara så att getton skapas av stängda gränser. Eller över huvud taget om man följer SD:s retorik som går ut på att getton är en naturlig följd av människors hudfärg.

   "Jasså, de säger inte det rent ut. Nejhej, då är det nog inte det de menar heller, öhh."

   Radera
  4. @Yngve Testor:

   Statistik på våldtäkter i Sverige är ganska bristfällig, även om det är en av de bästa statistikerna i världen. Orsaken är att det är så få av sexualbrott som anmäls. Vill man hitta ett land utan rapporterade våldtäkter kan man kika på Saudi Arabien tex som ligger extremt på den andra sidan av skalan, där nästan inget rapporteras.

   I takt med att jämställdheten blir bättre kan man anta att fler brott anmäls, men det är fortfarande en ytterst liten andel, så skillnader i rapporterade brott säger ingenting om skillnader i antalet utförda brott.

   Radera
 2. Båda partierna anammar SDs retorik utan att låtsas om det.

  Inget parti anammar deras politik när det kommer till kritan.

  Så antingen blir det vänsterblock vid makten, styrt av ett flumparti som saknar kontakt mes verkligheten eller ett högerblcok, styrt av ett flumparti som saknar kontakt med verkligheten eller så blir det en minoritetsregering med ett parti som saknar kontakt med verkligheten.

  Det behövs en bopriskrash snart så pengarna tar slut, ingen vill låna ut och därmed lovar man inget mer.

  SvaraRadera
 3. Din slutkläm är jag helt enig med. Jag tänker inte delta i charaden. 18 % av alla röstberättigade vet inte ens vem Magdalena Andersson är. Då får man anta att det är ännu fler som inte vet vad hennes politik går ut på och (än mindre) konsekvenserna av den.

  Gå och rösta med alla dessa j'vla idioter? Tror inte det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Partier som inte har en chans att få din röst vann precis en halv röst från dig.

   Radera
  2. FI jublar, det räcker att röstdeltagandet minskar med 30% så kommer de in i riksdagen.

   Radera
 4. Tror inte särskilt många väljare går tillbaks från SD till M eller S som görs gällande. Det är bara mediaspinn. Åratal av lögner och brunsmetning gör att väldigt få kan tänka sig gå tillbaka. Själv är jag gammal moderat men vill inte ge min röst till något parti som stött den vårdslösa flyktinginvandringen och alla de problem som följt i dess spår. Jag går aldrig tillbaks till M.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En hel del har gått tillbaks, inte minst till M, så taktiken har till viss del lyckats. SD toppade på 27-28% hos Sentio för ca 12-18 månader sedan och det är självklart att S och M riktade in sig på dessa väljare. Nu har man väl 21% hos Sentio.

   Problemet som du påpekar är trovärdigheten. Både M och S förde bara för 2-3 år sedan en politik som såg helt annorlunda ut. Kommer de att svänga tillbaka efter valet? Vad står de för egentligen? Hur ska de hantera C respektive MP? Det är med andra ord M och S som skamlöst använder populism.

   Radera
  2. Tyvärr går det inte att lita på opinionsundersökningar som finansieras av svenska mediehus. Utvecklingen har gått i USA:s fotspår: den som betalar för en undersökning styr resultatet av den. Svenska medier är en del av valrörelsen. Ett tag var C gullegris, nu är det M. Vad som helst utom att redovisa framgångar för SD trots att stämingarna ute i landet går SD:s väg.

   Radera
  3. Noll-åtta och Stureplans-/Södermalmsperspektiv!
   Det finns faktiskt en värld "utanför tullarna"

   Hansson de Wolfe United: "Utanför Tullarna"
   https://www.youtube.com/watch?v=XRnoLsxUtL0

   Irma: "Stureplan"
   https://www.youtube.com/watch?v=ljdiAvywGUs

   Radera
 5. "Precis som när man i riksdagsvalet pratar om skolan eller vården - kommunala respektive landstingsfrågor."

  Skillnaden är att kommunala mandatet här är ganska obefintligt. Den mån kommunalpolitiker kan göra skillnad är genom att tänja på sitt mandat.

  Beslutar riksdagen något om skolorna så är det det som gäller helt enkelt. Och det är bara för kommunalpolitiker att gilla läget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många kommuner är ju helt beroende av statsbidrag för att gå runt: Malmö, Botkyrka, Södertälje, Eskilstuna, Göteborg, Norrköping...

   Radera
  2. Och? Inte för att jag kontrollerat huruvida det stämmer, men ser inte riktigt hur du menar att det har med saken att göra.

   För övrigt är det ganska rimligt att staten bidrar med pengar när det är staten som beslutat om utgifterna. Egentligen borde staten stå för hela notan eftersom det är staten som beslutat om utgifterna.

   Radera
 6. Du bidrar till smutsigheten genom att smeta brunt på folk. Det är du som sänker samtalsklimatet genom att kladda ner sakfrågor genom att anspela på nazism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tänkte lite på talesättet 'kasta sten i glashus' när jag läste detta.

   Radera
  2. Vi kanske ska tala om evolutionär humanism istället? Strävan efter det rena folket och i förläningen övermänniskan.

   Radera
  3. Nej, det tycker inte jag. Jag har inte sett någon, förutom du, som vill prata om det. Ingen representant för något riksdagsparti har ens varit nära att vilja prata om något sådant. Jag föreslår att du googlar lite och hittar andra grupper med människor som delar ditt intresse om att prata om "det rena folket", och inte försöker göra det här.

   Radera
  4. SD ser blandning av folk som ett problem. Det är ett problem.

   Radera
 7. Moderaternas nya kampanj i tunnelbanan känns som ett steg in i Kafkaland...Partiet som öppnade gränserna på vid gavel basunerar nu ut hur man "tar ansvar" och satsar på Polisen..."Aina ska med". Det är våldsamt provocerande! Lägg till det att Reinfeldt alltså ska styra över Trygghetsrådet...var har jag hamnat..? Känns som en ond dröm...

  SvaraRadera
 8. Kalle Anka partiet kanske når nya höjder då vettiga alternativ saknas

  SvaraRadera
 9. Man får väl se hur ledande partier får ihop det. Något är i alla fall konstigt. I Eskilstuna exempelvis. Enligt konjunkturbarometern är konjunkturen på topp. Företagen nyanställer och orderböckerna är fulltecknade. Det borde komma in väldigt mycket kommunalskatt till kommunen då det rullar på. Arbetslösheten borde vara låg och så också försörjningsstöd. Samtidigt måste 97 st skoltjänster bort. Hur är detta möjligt? Något svar kan man ju naturligtvis inte förvänta sig. Men man undrar ju vad det är som kostar pengar. Man vet ju genom dessa politiker att integrationen inte gör det €€€€

  SvaraRadera
 10. Göteborg präglas just nu av politisk turbulens. Förutom effekterna av M:s mycket taffliga valfilm, så präglas också MP och SD av inre kriser och konflikter. Demokraterna - ett nytt lokalt parti ledd av en avhoppare från M samlar allt fler anhängare. C ser ut att öka sitt stöd något. V och L är de mer stabila partierna. KD och FI och Vägvalet tappar.

  Rättshaveristerna som fortfarande slåss mot Västlänken (och troligen också Öresundsbron) bidrar till den lokala röran. Detta i kombination med en historisk svag opposition som nog helst inte vill ta över är det sista som behövs för att säkra ytterligare fyra år rödgrönt styre. Mer av samma - med annat resultat kanske?

  Vilka kommer på S-regimens 30-årskalas vid makten i Göteborg om några år? Röd prinsesstårta med gröna maskrosblad i marsipan serveras på Järntorget utanför Folkets hus.

  https://demokraterna.se

  https://www.expressen.se/gt/sverigedemokraternas-kommunalrad-utesluts/

  www.expressen.se/gt/miljopartiets-strid-avgjord-utmanaren-valdes-bort/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste BESTÄMT DEMENTERA att vi organiserade och aktiva Västlänkmotståndare skulle vara några "rättshaverister"

   Vi BETACKAR oss för så låga påhopp!! 😡 😡 😡

   Radera
  2. Ursäkta. Jag menade rättshaveristiskt beteende.

   Västlänken kan fortfarande inte stoppas. Läs gärna detta debattinlägg:

   https://www.expressen.se/gt/debatt-gt/fria-fantasier-att-vastlanken-kan-stoppas/

   Radera
  3. Re. Gripen
   Skulle en fånig insändare i GT vara något slags bevis för att Västlänken inte kan stoppas? Stod bara snömos författat av en obstinat länkförespråkare. Fullständigt substanslöst. Den enkla sanningen är att Västlänken tillför negativ nytta för både Göteborg och dess grannkommuner. De skulle kunna bygga klart den helt men det skulle ändå vara lönsamt att fylla igen tunneln med lera och glömma den. En liknande tunnel i Boston blev 10 ggr dyrare än budget. Västlänken är en nationell katastrof som lönar sig att lägga ner eller fylla igen när som helst.

   Radera
 11. (M) i Göteborg har även stora problem och riskerar spricka pga frågan om Trängselskatten och tågtunneln till Haga - Västlänken ...😁
  (M) i Gbg är smått desperata...

  SvaraRadera
 12. Du kan alltid rösta i enbart kommun- och landstingsvalet. På sätt och vis mer spännande utfall eftersom det aldrig görs några opinionsundersökningar där.

  SvaraRadera
 13. Intressant att du väljer brinnande bilar istället för mord och skjutningar :)

  SvaraRadera
 14. Vad jag vet så är alla till vänster om M eniga om att KOMMUNAL politik är centralt för att lösa den ökade brottsligheten i invandrarområden inkluderande anlagda bilbränder. Det ska vara mycket flera fritidsgårdar et.c. Ju vänstrare ju mera fritidsgårdar etc.

  SvaraRadera
 15. Cornu, hur vet du att folk inte oroar sig för att det brinner bilar nästan varje dag i Göteborg?
  Hur kan du vara så respektlös att du försöker brunmåla alla som överväger att att rösta på SD, efter att övriga partier totalt misslyckats med sitt invandringsexperiment?
  Jag antar att du inte har en fru eller någon dotter som riskerar att gruppvåldtas när de åker till stan för att gå på bio?

  SvaraRadera
 16. Är man missnöjd med de alternativ som finns att rösta på föreslår jag att man röstar blankt!

  En blankröst visar att man vill rösta, att man är intresserad av hur landet sköts, men att de tillgängliga alternativen inte duger. Låter man bli att rösta kan det tolkas som att man är nöjd som det är eller att man inte bryr sig.

  Rösta gärna blankt men rösta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dumheter, rösta blankt har precis samma konsekvens som att inte rösta alls. Det tolkas därmed på precis samma sätt.

   Radera
  2. "Om du röstar blankt, dvs. lämnar valsedeln tom, räknas den som en blank röst vid sammanräkningen. En blank röst räknas som ogiltig och påverkar inte mandatfördelningen mellan partierna. Däremot räknas de blanka såklart med bland valdeltagandet. Valmyndigheten och länsstyrelserna redovisar hur många som röstat blankt."

   http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/valsedlar_och_personrostning/rosta_blankt/index.html

   Radera
 17. Egentligen borde man ju varit beredd på det här, men jag blev ändå förvånad, naiv som man är.
  En kanske oväntad bieffekt är att det här troligen kommer rädda MP från att åka ur riksdagen.
  När alla alternativ blir bruna så kommer MP framstå som kärlekens sista bastion.

  SvaraRadera
 18. Kan tyvärr bara instämma Lars

  SvaraRadera
 19. Cornu har ju i vissa inlägg skrivit om "asylfesten", och även han inte säger det rent ut, så får man intrycket att han tycker att det var en oansvarig politik. Annars tror jag det primära för honom är det ekonomiska, att maximera trafiken och aktiviteten på sin blogg, och sälja så mycket böcker som möjligt. Skulle han ta tydligt ställning, icke pk, skulle han kunna hamna i kylan och ha sämre möjligheter att sälja sina böcker och tv-rättigheter. Ibland är det mer intressant vad folk, cornu här, inte skriver om, än vad han lyfter, som någon i tråden noterade; att han skriver om bilbränder och inte skjutningar.
  Vad är det mer C undviker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han beter sig som en god journalist ska göra. Man ska inte förstå vilken politisk färg den har. Oavsett parti klagar man på sådant som man tycker är fel. Oftast blir det på den som har makten.

   Radera
 20. Om man tittar på i det här fallet SD:s valreklam och de bilder de väljer att illustrera sin politik med så är de så nationalromantiskt svenska de bara kan!

  Det är mollstämda toner till bilder av stora landskap mot horisonten, blånande skogar med röda stugor och Emil i Lönnebergamiljöer , våt dimma över granklädda åsar och människor som arbetar. Röda kor och sädesfält och man skulle kunna tro att det kommer ett folkdanslag dansande längs grusvägarna...

  Det är mycket nära till 70-talets valreklam för Centerpartiet om man säger det så. Kombinera detta med den typ av estetik som finns i Volvos nya reklamfilmer..

  Män som arbetar och mycket, mycket lite från städerna...

  Och över allt detta blickar Jimmie Åkesson ut och ser allvarlig ut...

  SvaraRadera
 21. Både retoriken och politiken hos samtliga riksdagspartier gör det till ett väldigt bittert val för mig.

  Jag vet inte hur du ställer dig till "reklam" i kommentarerna (vill du inte ha det tar jag inte illa upp om kommentaren plockas bort), men personligen har jag börjat snegla på Medborgerlig Samling. Ett nytt parti för med sig andra problem än de etablerade, men som det ser ut bland riksdagspartierna är jag beredd att ta den risken.

  SvaraRadera
 22. Tror inte att S och M får tillbaka många väljare från SD. De som valt att lämna är de som inte tror på dem. Steget är redan taget. LO:s medlemmar vill ha mer kvar i plånboken, bygga sin egen livskvalité och inte låta andra bestämma över deras pengar. Borgarväljarna vill inte öppna sina hjärta nu heller. Varför skulle de ändrat sig? De ser vad detta kostar i skatt.

  SvaraRadera
 23. Även jag har faktiskt övervägt att inte rösta alls, alternativt att rösta blankt eller på Kalle Anka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokrati har alltid handlat om att rösta på det minst dåliga partiet.

   Det kommer vidare alltid att finnas krafter som vill att just du ska låta bli att rösta. Smutskastningskampanjer har det som mål nummer ett. Mål nummer två är att få dig att rösta på något annat, men redan om du inte röstar har smutsen haft avsedd effekt.

   Radera
  2. Genom att rösta blir du en del av apspelet och du legitimerar tokigheterna som politikerna hittar på.

   Jag tänker gå till vallokalen och låta valförrättaren skriva på ett intyg att jag inte röstat, detta kommer ramas in och hängas upp på väggen.

   Radera
  3. Om man är för totalitärt styre skulle det vara en rationell sak att göra.

   Radera
 24. Halmgubbe. Är väl möjligt att folk i Askim och Örgryte inte direkt oroar sig över att deras bilar skall brännas, däremot är man oroliga över att de som bränner bilar hemma i hooden skall råna, misshandla och våldta när de ger sig ner på stan.

  SvaraRadera
 25. Kommer bli ett jobbigt år det här. Det är väl inte bilbränder som skrämmer folk, mer inbrott i hantverkarnas firmabilar och rån på väg hem från nattbussen osv. Det brukar bli en väldig fart på de lokala facebookgrupperna. Det finns för få Joakim Persson:ar som dag ut och dag in orkar bemöta de gapiga ”Bingo-Bingo”-trollen. En-mot-en kan det vara lite festligt att försöka diskutera saker, men i den semi-anonyma världen finns det inte tillräckligt många som orkar. Det gäller förövrigt även i den här bloggen, där ”ledaren” i princip aldrig diskuterar saker (endast enstaka ordmärkningar eller bw-kommentarer när tillfälle ges) och pöbelns dominans är snudd på total.

  Väldigt nyfiken på hur TV4s Stockholmspolisen utvecklar sig. De har såklart valt ut de mest sansade och kompetetenta poliserna till programmet. En positiv bild av polisen borde väl gynna S kan man tänka....men det blir väl ett antal nedslag på förorternas torg, och kanske en bilbrand eller två..

  SvaraRadera
 26. MP låtsas nu inte längre vara gröna utan har kommit ut som meloner, gröna utanpå och röda inuti då de offentligt gått ut med att de ser V(PK) som potentiella regeringspartners...
  😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skilj på "miljöpartiet" och "miljöpartister".

   Radera
 27. Att rättsväsendet är statligt betyder inte att inte kommuner kan arbeta hårt med ökad trygghet. De flesta större kommuner har en säkerhetsorganisation samt deltar i samverkansnätverk där dessa tillsammans med räddningstjänsten, kommunpoliser, socialtjänst mfl försöker samordna sina resurser. Investeringar i olika larmsystem och appar görs där de kan larma varandra om något är på gång att hända i ett stadsområde och snabbt vara på plats. Jag är osäker på hur effektivt arbetet är men trygghet börjar segla upp som en enskild kommunalt politikområde vilket jag tror är nödvändigt. Dessutom anställs fler och fler ordningsvakter av kommuner samt i framtiden får vi väl se om de får anställa poliser igen.

  SvaraRadera
 28. Jag hör regelbundet folk som är missnöjda med de etablerade partiernas uttalade och/eller faktiska politik, och som inte skulle kunna tänka sig att rösta på SD.

  Påfallande ofta så har dessa inte hört talas om Medborgerlig Samling, trots att deras politik stämmer väl överens med partiets. Rekommenderar er som sitter och surar att ta en titt på https://www.medborgerligsamling.se/var-politik/.

  SvaraRadera
 29. Tack för uppdateringen om tillståndet I sverige!
  Känns mycket tyggt I Jakobstad, måste jag rent spontant få meddela...

  SvaraRadera