Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2018-02-14 07:50

Mäklarstatistik: Fortsatt fallande bostadspriser - ner 1% i januari

Mäklarstatistik rapporterar nu på morgonen att volymjusterade tremånaders medelvärden för bostadspriserna fortsätter falla. Vad som egentligen hänt med bostadspriserna i januari vet vi alltså inte, men det kallas -1%.
Arkivbild från Södermalm, som inte visar aktuell situation på bostadsmarknaden, utan bara är en trevlig illustration av denna text.
Tremånaders volymjusterade medelvärden för bostadspriserna i november, december och januari är alltså lägre än tremånaders volymjusterade medelvärden för bostadsprsierna i oktober, november och december.

Kvoten mellan dessa tremånadersmedelvärden föll enligt Mäklarstatistik i princip i hela landet. För riket gick både villor och lägenheter ner 1% avrundat till närmaste hela procentenhet. Priserna steg vare sig i Stockholm, Göteborg eller Malmö, vare sig centralt eller i storstadsregionen.

Tremånaders volymjusterade medelvärden är ner 8% för lägenheter i centrala Stockholm och 7% i Stor-Stockholm.

Vad som egentligen hände i januari kan vi bara gissa på grund av uträkningen som Mäklarstatistik ägnade sig åt. Fyra av sex positioner i täljare och nämnare i kvoten upptas av november och december. Endast en av dem har med januari att göra och senaste månadens påverkan på bostadsprisstatistiken kan sägas vara en tredjedel (fast justerat för volymen på antalet affärer).

Klockan 09:00 släpper Valueguard sina siffror, som är mer relevanta.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Står det en kille på balkongen längst upp till vänster och överväger att hoppa för att hans ekologiska rättvisemärkta skägg-grooming-salong på Folkungagatan inte riktigt bär sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är en hängmatta?

   Radera
  2. Typiskt DDR-kommunister från Södermalm att ha en upp och nervänd Lafferkurva som utemöbel. Annat är det på Ge-Kås, där råder fri köpenskap och en uppfriskande smakblindhet.

   Radera
  3. @Ben ! När var du på Ge-Kås i Ullared senast ?

   Radera
  4. Jag ska villigt erkänna att jag aldrig någonsin sedan min födelse satt foten inuti det varuhuset. Däremot har jag kört förbi det.

   Radera
  5. @Ben!
   Vi kan komma överens om tid och dag så skall jag visa dig runt!
   Som "bonus" bjuder jag dig på kaffe och valfri bulle i cafeterian!

   Radera
  6. Är inte du sk pansarfjant Ben? Varför inte bara köra över?

   Radera
  7. Man har ju inte alltid stridsvagnen med sig.

   Tak för inbjudan Bengt, men jag ser ingen anledning att köra hela vägen till Ullared, kines-smäck kan man handla på t ex Ö&B.

   Radera
  8. Du kan komma till Malmö Bengt, så kan vi gå på polackmarknaden på Norra Grängesbergsgatan och sen kan jag bjuda dig på en redig kebab ute på Kitchen Kings, charmigt beläget på Rosengårds Centrum parkeringsdäck.

   Radera
 2. Mycket visningar här nu på Kungsholmen. I var och varannan port verkar det finnas lägenheter till salu. Är många rädda att det blir ännu sämre om ett år, eller efter valet, eller när....och vill hämta hem sina kära slantar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle gissa att de avvaktat att sälja när priserna varit låga och hoppas få bud som matchar vad de är villiga att sälja för nu när det verkar som att priserna är på väg upp igen.

   Radera
 3. Ska bli intressant att se vad HOX visar. Narrativet i media idag är nånstans runt "prisfallet håller på att bromsas upp" men det ger jag inte så mycket för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. HOX visade +3.4 för Sverige, +2.4 för brf i Sverige och +2.4 för brf i Stockholm.

   Make of that what you will.

   Radera
 4. Många smått desperata intressenter som gör vad de kan för att "snacka upp" marknaden...I helgen som gick körde Skeppsholmen en full-page över svd.se som löd: "Optimismen tillbaka på bomarknaden"...say no more...

  SvaraRadera
 5. Tycker bilden illustrerar väl hur molnen hopar sig.. :)

  SvaraRadera