Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-02-26 16:39

Mäklare: "Fruktansvärt synd om mina säljare"

En mäklare skriver på en blogg att det är fruktansvärt synd om hennes säljare som köpt nyproduktion och inte får sålt sin nuvarande lägenhet och utplånar hela sin kontantinsats. Mäklaren verkar förespråka att behovet av kontantinsatser ska tas bort, eftersom unga inte kan ha hunnit spara ihop till detta. Fast hur hade det sett ut vid nuvarande nedgång om hennes säljare varit belånade till 100% utan kontantinstats...
Nyproduktion. Läsarfoto.
"Inte ofta jag är frustrerad på mitt jobb och allt jag ser, men just nu har till och med jag svårt att se ljuset i denna nedåtgående marknad. Jag tycker så fruktansvärt synd om mina säljare som köpt nyproducerade bostäder och förlorar upp mot en halv miljon och inte kan flytta in för de får inte sina bostäder inne i stan sålda. Herregud, alla kontantinsatser är verkligen borta."
Sedan fortsätter hon att prata om hur det är tänkt att unga ska få ihop till kontantinsatser. Onekligen ser det mörkt ut om man inte har föräldrar som sparat åt dem eller kan belåna föräldrahemmet.

Men hur hade hennes säljares ekonomi varit om de hade kunnat sätta upp sig på de där nyproducerade lägenheterna utan kontantinsats. Då hade inte bara en halv miljon kronor varit borta, utan då hade de blivit sittande med en halv miljon i skuld. En skuld som hade blivit ett blancolån med hög ränta och 10 års amortering på hela beloppet.

Så man ska dessvärre vara tacksam över att kontantinsatser är nödvändiga. Speciellt nu när marknaden vänder. Fast mäklaren verkar inte tycka att hög belåning är ett problem utan att "vi faktiskt klarar av att betala våra lån bättre än något annat land". Så länge marknaden var stigande iaf...

Sedan är det tydligen bankernas fel att det är som det är och att bankerna vill tjäna pengar. Till skillnad från mäklare förmodar jag? Det är ju inte så att en mäklare tar t ex 100 000:- SEK för besväret att hjälpa en ung vuxen att flytta. Eller om man så vill två års ränta på en lägenhet belånad med ca 2.3 MSEK. Till skillnad mot banken gör man det förstås inte för att tjäna pengar, utan för att hjälpa människor.

Annars är det ett (ej ironiskt) starkt vittnesmål från en skärrad mäklare. Uppenbarligen finns det gott om bostadskarriärister som just nu bränner bort sig på nyproducerade bostäder och inte får den befintliga bostaden såld (till ett pris som får deras ekonomiska planering att gå ihop - för nog kan de sälja lägenheterna, men inte till det pris de trodde de skulle kunna få).
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

179 kommentarer:

 1. Hon tycker nog mest synd om sig själv och minskade provisioner... 😁

  SvaraRadera
 2. Jag har roat mig med att titta på husmasken.
  Jag ställer in veckovis statistik och titta på hela perioden från 2013 som det finns statistik för.
  Av staplarna att döma ser det för mig ut som att antalet affärer tvärt emot vad jag trott varit ganska mycket högre senaste tiden än tidigare år.
  Både om jag tittar på Stockholms innerstad och landet som helhet.
  Både hösten 2017 och första månaderna 2018

  Jag förstår att detta är en väldigt ovetenskaplig metod och anledningen till kommentaren är att jag undrar hur det egentligen är.
  Har det blivit en minskning av antalet affärer eller har vi haft en nedgång i priser samtidigt med en ökning i antalet affärer?
  De senare alternativet skulle nog kunna vara värre änd det första.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar saknas data hos Husmask, tyvärr.

   SCB har hygglig data upp till 2016, och kanske var omsättningen högre 2017?

   Radera
  2. Jag tänker att den viktigaste komponenten i prisnedgången är att utbudet har ökat. Då borde antalet avslut öka.

   Radera
  3. Stämmer bra, och syns tydligt i sammanställningen som Boverket har gjort i boverkets indikationer November 2017, se sidan 5.

   Radera
  4. Ja det kan absolut vara så att det finns ett dataglapp för tidigare år på Husmask. All data kommer ju från Boolis databas, som de samlar in från olika mäklare. Om Boolis datainsamling byggs ut bit för bit under åren (vilket man får anta) så kommer ju volymerna också att bli större och större. Men mer än så kan jag inte spekulera. Jag har inga siffror på "bortfallet" eller så. (Info: jag har alltså byggt Husmask.)

   Radera
 3. Herregud va naiva människor kan vara...

  SvaraRadera
 4. OT men bara lite:
  https://www.dn.se/sthlm/sall-synar-vem-kommer-att-vilja-bo-i-hagastaden/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den nya urbana "kreativa klassen"... ;-)

   "... I dag gäller det att bli kreativ. Framtiden tillhör den kreativa klassen som söker sig till spännande urbana miljöer som skapar tillväxt..."

   https://www.svd.se/staderna-slass-om-den-kreativa-klassen

   Radera
 5. Allra värst är det väl för skilsmässopar som måst köpa för 2017 priser förra sommaren?

  SvaraRadera
 6. Ett mannaminne är sex år och för en ung människa är ett mannaminne en lång tid.

  SvaraRadera
 7. Usch.. Jag kommer ihåg 2010 då vi köpte en lägenhet på söder och inte fick vår gamla såld.
  vi hade 7 miljoner i skulder, dubbla avgifter typ 14k, räntan låg nog på 3% då.
  Efter lite jagande på blocket hittade jag någon som ville hyra gamla lägenheten och så höll det på i säkert två år men det löste sig och idag ångrar jag inte att vi flyttade eftersom man lär sig väldigt mycket på att ligga risigt till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag köpte hus 1993 låg lånet på 14,5%. Allt kan ändra sig.

   Radera
  2. Jag var knappt myndig då, vad kostade kvadraten på den tiden?

   Radera
  3. Beror ju naturligtvis vart man köpte. Men man kan nog tro att ökningen sedan dess är kanske 600%

   Radera
  4. Men kronors värde halverades om du jämför det med 20år sedan.

   Radera
  5. Man kunde köpa en 2'a på c:a 65 kvm i vasastan, stkhlm, för 250.000 för 25 år sedan. Kostar väl 5,5-6 mille idag.

   Radera
  6. Mja, riktigt så billigt var det nog inte. 1994 sålde vi en tvåa på 60 kvm i Vasastan för 600.000, och det var nb. ög. så billigare blev det nog inte.

   Radera
  7. Det kanske säger en hel del om hur uppblåst bubblan är i Stockholm.
   2400% upp på 25 år. Där jag bor en av de 10 hetaste områdena i Sverige va 600%

   Radera
  8. 12 % tyckte det var en hyfsad ränta med tanke på att man kunde ha fått betala 18 %
   Tiderna förändras

   Radera
  9. @Spartacus: Man fick inte en normal 2:a på 65 kvm på Kungsholmen för 250000 1993. Däremot kunde du en 1:a på söder (ca 25kvm) för det beloppet.

   Radera
 8. Hej, läser din blogg löpande och man kan ju inte bli allt annat än orolig över hur det kan se ut framåt, är inte husägare idag men vi är riktigt sugna på att köpa något mindre hus till oss bra och centralt i Jönköping (läs ej lägenhet) på max 3 miljoner. Är jag riktigt dum om jag köper det? Kommer vi verkligen se likadana nedgångar som vi ser i Sthlm nu även i mindre städer som Jkpg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ni tänkt att bo där länge, eller är det en tillfällig lösning?

   Om ni tänkt bo där länge så behöver ni ju inte bry er om vart bostadspriserna tar vägen, så länge ni betalar era räntor och amorteringar. Och inte går skilda vägar.

   Sedan är det knappast någon stress att köpa om priserna faller, utan välj ett hus ni är nöjda med, inte en kompromiss. Det är ert livs största affär och inget som oavsett marknadsläge ska göras lättvindigt.

   Radera
  2. Tack för svar Lars,

   Ja vi har tänkt att bo där en längre tid om vi inte separerar vilket ju är svårt att förutse såklart. Räntor och amorteringar ser vi inte heller några problem i. Vi kan amortera, betala räntorna och ändå ha 10' kvar i plånboken efter att ha spenderat 8' på nöjen. Så kalkylen ser väldigt bra ut.

   Men vad kan vara en rimlig fallhöjd på en villa i Jkpg? 30%? Eller räknar jag lågt då

   Radera
  3. Svårt att förutse om ni separerar eller ej? Är det det som är ett ateistiskt äktenskap? Svensken alltså. Världens mest sekulära, ensammaste, olyckligaste, mest isolerade folk.

   Äktenskapet mellan man, fru och Gud är tills _DÖDEN_ skiljer er åt och för familjen. Varför ska det vara så svårt att förstå? För oss är skilsmässa inte ens ett mikroskopiskt alternativ. Det är ett postmodernt påhitt för att splittra kärnfamiljen och därmed systemet de föraktar men gladeligen tar del av.

   Anyway, håller inte med Cornucopia? om att det inte spelar någon roll vart bostadspriserna tar vägen - eller att ni inte behöver bry er. Det är lika naivt som idén om skilsmässan (skilsmässa är en myt om man har barn) att säga att ni inte behöver bry er för det kommer ni göra när allt eget kapital är borta.

   Men å andra sidan kommer du inte att kunna köpa på botten och ingen på hela jorden kan tala om om priserna faller 5 %, 30 %, 90 % eller går upp 20 % nästkommande 5 åren. Köp om du tycker att det är värt pengarna och risken.

   Radera
  4. Emil

   Du räknar ganska högt om villorna faller med 30%, visst kan det ske på ett par års sikt (läs nästa lågkonjunktur) men det skulle motsvara en ganska rejäl sättning och för brf:er skulle det nog innebära 40-50% ned eftersom de har stigit mer än villorna, generellt sett.

   Radera
  5. Lite samma här men vi har redan köpt. Tänker bo åtminstone 10 år och det är ju svårt att veta hur det ser ut då. Men om 10 år har vi amorterat 15 % och vi har kontantinsatsen på 15 % så då klarar vi ett prisfall på 30 % utan att stå kvar med lån som måste lösas.

   Jag hade varit mer nervös om jag satt i en bostadsrätt utan god insyn i föreningens ekonomi än som nu då vi äger tomten och har så bra kontroll vi kan över våra kostnader.

   Sen hoppas jag på kraftig inflation i framtiden som gör att lånen krymper snabbt och vi har råd att köpa bostäder åt våra barn när det är dags…

   Radera
  6. hjk:

   Skilsmässa är känt från t ex fornnodiska sagor. Läs t ex laxdaelinga saga.

   Känns oerhört märkligt att komma och påstå att skilsmässa är "postmodernt" när själva idén om det obrytliga äktenskapet införts av en svettig, hämndlysten semitgud från MENA-öknen, och själva skilsmässan uppenbarligen är äldre än detta.

   Radera
  7. Emil,

   Lägg skambud för att försöka få ett framtida lägre pris redan nu, någon kommer alltid att sälja för att dom måste.

   Radera
  8. Varför inte bygga nytt?
   :-)

   Radera
  9. Ja, 50%. Men man kan ju alltid måla fan på väggen. Men kolla mer efter dyrare objekt om kreditkranen sinar skulle jag säga, istället för att köpa ett hus som någon som arbetar och har lite lite på kistbotten troligen kommer att köpa av dig. Hoppa över några steg i bostadskarriären. En person som sparar bör kunna vinna på att det squeezas finansiellt. Nils Nilsson trodde på Sverige! Gör du det så köper du när du känner fear, den börjar ju anas nu, mäklaren har helt rätt i att det "krävs för mycket pengar".

   Radera
  10. Ben Dover;

   Så du menar att dagens moderna no-fault-skilsmässa är ett fornnordiskt påfund och inte något som växte fram ur postmodernismen? Då vet vi. Ska läsa sagan.

   Är du själv gift? Eller kanske frånskild? Jag vet inte vem du är men ber för dig ikväll.

   Pax Vobiscum

   Radera
  11. Ser man prisökningarna som varit direkt otroliga se sista 20 åren så kan du nog vara beredd på en kraftig och permanent nedgång i fastighetspriserna. Göran Persson tror pa en rejãl sättning.
   https://www.expressen.se/nyheter/goran-persson-da-blir-det-ett-nyval/

   Här en förklaring till varför fastighetspriserna rusat de sista 18 åren.
   https://www.va.se/nyheter/2015/05/13/fly-bankfallan/

   Räntan har stegvis drivits ner till nivåer vi aldrig sett. Räntorna kommer gå upp och priserna ner.
   https://blogg.skandiabanken.se/hem/Blogg/Bra-ekonomibloggen/Tags/amortering/

   Belåningen är idag direkt skrämmande, framförallt i storstäder. Folk lånar så att de aldrig kommer betala av lånen. En graf på huspriserna i stockholm.
   https://www.zerohedge.com/news/2017-11-14/sweden-world’s-biggest-housing-bubble-cracks

   I japan ökade bostadspriserna bissart mycket på slutet av 80-talet. Korthuset föll såklart ihop. Anmärkningsvärda att notera är att priserna än idag ligger bara på 1/3-del av maxpriset då, för 30 år sedan!! Gäller storstäder.

   Och till slut. Det är bankerna som bestämmer bostadspriserna med sin kreditgivning och ränta. Vanligt folk har inte 5 miljoner i madrassen. När bankerna slutar ge kredit, faller priserna.   Radera
  12. @hjk:

   Nu var det ju inte det du påstod, utan du skrev ju så här:
   För oss är skilsmässa inte ens ett mikroskopiskt alternativ. Det är ett postmodernt påhitt för att splittra kärnfamiljen och därmed systemet de föraktar men gladeligen tar del av.

   Nu när du blivit synad börjar du ställa upp en massa andra kriterier. Be för dig själv istället, u verkar djupt oärlig.

   Mina privata förhållanden är irrelevanta, de ändrar inte på fakta, eller det faktum att du har fel och jag har rätt.

   Radera
  13. Själv hoppade jag från studielägenheten direkt t villa genom köp på botten 1997. Priserna bottnade 1996.

   Så lyssna inte på vad jag säger, utan se på vad jag gör...

   Radera
  14. Var du inte rädd att slå dig då du hoppade? :P

   Radera
  15. "Känns oerhört märkligt att komma och påstå att skilsmässa är "postmodernt" när själva idén om det obrytliga äktenskapet införts av en svettig, hämndlysten semitgud från MENA-öknen, och själva skilsmässan uppenbarligen är äldre än detta." Djävulens advokat här ben, men kan inte det obrytliga äktenskapet ses som en följd av de mansdominerade samhällen som kom sig av Jordbrukets/boskapsskötselns införande?

   Radera
  16. @hjk
   Precis!
   Vi lever ju i det relatvistiskt postmoderna "DÖD ÅT FAMILJEN" samhället där skapandet av ängsliga roliga och traditionslösa människor gynnar konsumtionen och att människor blir flyttbara som "möbler" eller vilken annan produktionsresurs som helst likt Sovjetunionen

   Radera
  17. @gbd crvx:
   Mja, kanske det. Fakta är dock att kvinnans ställning självklart förändrades under kristendomens införande. Kanske till det bättre på något område, men skilsmässa var i alla fall något som var helt tillåtet under förkristen tid. I Sverige har allmogen heller (så långt vi vet) aldrig haft några barnäktenskap som förekommer i t ex bibeln. Rebecka var ju hela 3 år gammal när hon giftes bort med Isak.

   Så att "det heliga äktenskapet" i betydelsen att skilsmässa är förbuden med mera etc skulle vara en urgammal tradition stämmer ju bara om man inte låtsas om förkristen tid. Att påstå att skilsmässa är nåt nytt är helt enkelt okunnigt.

   Radera
  18. Skall stå rotlösa i.st.f roliga i mitt inlägg ovan

   Radera
  19. @Bengt Hansves:

   Kan du förklara vad "postmodern" egentligen innebär och hur det är relevant i sammanhanget?

   Radera
  20. Är det nån som har ett relativistiskt förhållande till sanningen är det ju du, Bengt. Det är sällan nån så konsekvent, nästan alltid, hittar på egna fakta och uttalar sig emot sunt förnuft och bättre vetande.

   Radera
  21. @Ben
   Har du tolkningsföreträde och vet vad sanningen är? 😜
   Varför i så fall inte starta en egen kyrka och gör de stackars fåvetande saliga och medvetandegjorda...

   Ty det som är sanning i Berlin och Jena är bara dumt prat i... 😁

   Radera
  22. Jag vet att du svamlar värre än en dement Siewert Öholm på tjack i alla fall.

   Radera
  23. Fast det finns ju andra traditioner än den judeo-kristna och de av dessa som är mansdominerade ("patriarkala") tenderer ju att ha begränsad skilsmässorätt, så det kan nog inte allt skyllas på kristendomen per se.

   Radera
  24. Nej, nu pratar jag så klart i en svensk kontext.

   Radera
  25. Ben Dover,

   Du måste vara fantastiskt underhållande att sitta bredvid en middag. Överrationell och en sån där cool Sam Harris-ateist.

   Min korta text var ju såklart inte helt uttömmande kring ämnet om skilsmässan som fenomen eller dess historia.

   Jag medger fullt att jag inte känner till alla världens äktenskapstraditioner (däribland fornnordisk) och att jag gärna skulle vilja veta mer. Om du nu inte bara är här för att märka ord så kan du väl hosta upp ett par källor som beskriver skilsmässoformerna du pratar om. Jag vet att skilsmässan funnits längre än sedan 60-talet men jag hävdar fortfarande att som den är utformad idag (no fault) är ett nytt påhitt. Och jag utesluter inte att den är medvetet utformad för att bryta ner kärnfamiljen och moralen i samhället. Med en stark kärnfamilj kan du glömma genuspedagogik, droger, rumsren pedofili, massinvandring, etc. Men givetvis kan jag ha fel. Det är inte ens poängen. Vi har gått vidare från dessa traditioner.

   Jag syftade endast på vår äktenskapstradition, alltså den Kristna traditionen eller som du uttrycker det: "idén om det obrytliga äktenskapet införts av en svettig, hämndlysten semitgud från MENA-öknen".

   I förhållande till den traditionen är vår moderna form av skilsmässa ny och enligt min mening en grundpelare i vårt postmoderna moraliska förfall.

   Radera
  26. vår tradition kan knappast betecknas som enbart "kristen" utan är specifikt svensk eller åtminstone skandinavisk. Åke Daun har skrivit en del om det, ur gamla kyrkböcker kan man utläsa att giftasåldern även för kvinnor alltid varit hyfsat hög, och att arrangerade äktenskap därmed förmodligen inte förekommit i allmogen. Så har det förmodligen inte sett ut i alla kristna länder va?

   Annars gällde ända från 1600-talet fram till 1900-talet att man i Sverige kunde få skilsmässa om man levt åtskilda i något år eller så, vilket var i enlighet med vad Luther ansåg.

   Och som sagt, i Laxdalingarnas saga syr Gudrun sin man en skjorta med låg urringning och skiljer sig sedan från honom för att han går klädd i kvinnokläder, dvs skjortan hon sydde.

   "Bryta ner kärnfamiljen" är också ett intressant begrepp m h t de fornnordiska sagorna, där vimlar det v bihustrur, frillor och oäkta avkommor som ärver.

   Sen kan du ju förklara hur "en stark kärnfamilj" skulle motverka rumsren pedofili. När i modern tid har pedofili varit rumsren? Och du vet ju hur det går till i de katolska länderna där man vägrar skilsmässa och värnar kärnfamiljen.

   Radera
  27. Den där araben som besökte Hedeby skrev förresten om att skilsmässorätten tillhörde kvinnorna. Det finns också rätt många historiker som anser att skilsmässa inte var en stor sak på vikingatiden.

   Al-Ghazal, som besökte Irland på 800-talet, fick berättat för sig av vikingarnas "drottning" att "kvinnorna stannar med sina män så länge de vill".

   Etc osv.

   Du kan ju ändra dig och hävda dig att relativt lättvindiga skilsmässor är ett nytt påfund, men även där verkar du således ha fel, enligt historieböckerna.

   Radera
  28. Ben Dover,

   Låter som vi pratar om olika saker. Jag säger inte emot dina kunskaper om kring ämnet. Äktenskapet började brytas ner på 1600-talet med Luther men relativt begränsat och långsamt. Faktum kvarstår; från och med 1968 kunde man i Sverige skilja sig utan anledning/no fault.

   Pedofilapologetiken i samhället är påtaglig och skattefinansierad. I postmoderna, radikalfeministiska, moralrelativistiska led jobbas det hårt för att ge pedofili samma väg till samma status som homosexualitet genom att sexualisera barn och hävda att det är naturligt. I Sverige är RFSL de som lobbar hårdast.

   Att pedofilskandalerna inom Kyrkan skulle bero på att man inte accepterar skilsmässor är förstås ett klassiskt kausalitetsfel. Det har förekommit pedofilskandaler i i princip alla organisationer som innefattar barn; sport, scouterna, Kyrkan, etc. Kyrkan gjorde något åt saken till skillnad från tex RFSL som aldrig städat upp - tvärtom, nu deltar dagisbarn i perversa Pride-tåg.

   Vore ett samhälle med hela familjer utan skilsmässor en utopi? Självklart inte. Du kan alltid peka på undantag, lika tröttsamt som abortdebatten; "Ja, men om hon blev våldtagen av en hivsmittad uteliggare så måste väl ändå abort vara OK?".

   "Du kan ju ändra dig och hävda dig att relativt lättvindiga skilsmässor är ett nytt påfund, men även där verkar du således ha fel, enligt historieböckerna."

   Just det messerschmitt. No fault-skilsmässa.

   mvh
   Radera
  29. Haha. Fantastisk komik. Utan skilsmässor skulle vi alltså varken ha droger, profil, genuspedagogik eller "massinvandring. Ibland undrar jag om vissa konton snarare är examensarbeten från konstfackstudenter..

   Radera
  30. hjk:

   OK, du vill alltså ha ett medeltida katolskt äktenskap i princip. Jag tror du 'r i minoritet. Då skall ju f ö äktenskapet räknas som ett sakrament tror jag, dvs det är ett påbud att gifta sig och alstra barn, ej valfritt. Tycker du i så fall man ska följa Summae COnfessorum i sitt äktenskapliga samliv? Får frun medfölja t ex i bilen eller åka kollektivtrafik under sin menstruation, tycker du?

   När det gäller pedofilin så fanns det en del sådana strömningar under 60-talet, men sen dess tror jag pendeln svängt. Det var nog inte så många som tog det på allvar då eller. Nån RFSL-lobby för pedofili förekommer mig veterligen inte idag - bevisa gärna att jag har fel.

   Katolska kyrkans celibat anges ibland som ett skäl till det massiva problemet med barntafsandet. Sen påstår du att "kyrkan gjort nåt åt saken", intrycket är väl snarare ett massivt mörkande men bevisa gärna att jag har fel där också.

   Din avslutning tyder på att du missuppfattat vad jag skrivit - "no fault"-äktenskap verkar alltså ha funnits t o m innan medeltiden, att kalla det ett postmodernt påfund ter sig då märkligt eftersom det åtminstone är en företeelse som är tusen år gammal (eller mer).

   Radera
  31. Ben Dover, du missar att "postmodernt" är ett allmänt skällsord inom vissa grupper, som inte ens förstår vad det betyder.

   Tycker vi önskar hjk lycka till med sitt liv och hans eviga äktenskap tills döden skiljer dem åt. Och speciellt lyckönskar vi hans fru. Det kommer hon behöva.

   Radera
  32. Ja men den här diskussionen spårade ju år totalt, fantastiskt! Jag är inte ens gift och har ju således inte sagt order till döden skiljer oss åt, om nu mot förmodan att jag skulle göra det så är världen föränderlig och alla mina celler byts ut inom 7 år så who knows!
   Bengt: Gällande nybygge så har vi tittat på det men kalkylen håller inte för oss då vi säkerligen ligger över 4 miljon för nybygge med ev. räntehöjning så litar jag inte på att vi klarar av det. Vi gillar även att bo nära stan så svårt att hitta tomt.

   Bor även i hyres idag och hoppar direkt till villa, så då gör jag ju som du gör Lars fast jag förmodligen köper jag inte efter dippen!

   Blir en andra visning nu så får vi se sen, ligger ett skambud idag och kanske kan få det billigt annars hoppar vi av.

   Radera
  33. @Emil: OK. Och eftersom utomäktenskaplig sex är helt otänkbart syndigt, så är du så klart oskuld?

   Fun fact: Luther var så livsförnekande att han ansåg ALL sex syndig, äktenskapet var således enbart ett sätt att minimera synden för 99,9% av befolkningen som inte hade den helgonlika självbehärskning som krävs för att leva hela livet som oskuld.

   Radera
  34. Samt att han så klart var en svår antisemit som ville bränna ner alla synagogor rakt av för att judarna skulle inse allvaret och konvertera, etc osv.

   Radera
  35. Det är fascinerande hur en del tar ett begrepp som kärnfamilj och menar att det är det eviga idealet, trots att det aldrig existerat. Möjligen undantaget några decennier kring mitten av 1900-talet i några västerländska länder. Kärnfamiljen är en produkt av industrisamhället. På till exempel medeltiden skulle ett begrepp som kärnfamilj vara rent skrattretande. Folk bodde tätt inpå varandra, barnen var allas angelägenhet. Det fanns egentligen inte mycket av det vi kallar privatliv.

   Radera
  36. Precis. Historien är komplicerad, men människan och dennes behov är ganska konstant. Uppenbarligen har de flesta människor ett behov av andlighet, men personligen skulle jag inte rekommendera min värsta fiende att fylla det behovet med påbud från en svettig gammal semitgubbe i främre Asien som dessutom verkar lida av konstant minnesförlust och svår svartsjuka.

   Radera
  37. Den judisk-kristna traditionen medger icke polygami! Förutom i vissa urspårade sekter ...

   Luther ansåg att det var OK för präster att gifta sig och bilda familj. Han översatte Bibeln till allmogens språk och medförde att läskunnigheten i den Lutherska delen av Europa steg. Något som även medförde ett uppsving för vetenskapen och bildningen i samhället i stort

   I Luthers "Türkenschriften" varnade Luther för turken", dvs dåtidens beskyddare av islam och att katolska kyrkan hade varit för undfallande ... Luther såg därför turkarna som Guds straff mot en förslappad kristenhet

   I övrigt håller jag fullständigt med @hjk

   https://de.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther_und_die_T%C3%BCrken

   Radera
  38. Men om vi inte framhåller kärnfamiljen som enda ideal så hux flux kommer folk att börja gifta sig med hästar och fyrtorn och sånt där vet du.

   Radera
  39. @Sandow

   Ja, i det gamla bondesamhället levde människor tätt tillsammans för att det var det bästa för människorna i stort! Man levde tillsammans med både äldre och yngre generationer från samma familj.

   Denna storfamilj eller "klan" om man så vill säga gav de fördelar som dagens socialförsäkringssystem sägs ge Arbetsdelning, omhändertagande av gamla och barn, sjuka mm. Det fanns arbetsuppgifter för alla

   Radera
  40. @Bengt;

   Ska du blanda in judarna nu också? Ok, här kommer två frågor:

   1. Hur många fruar hade Moses?
   2. Tillåter torahn polygami?

   Radera
  41. @Ben!

   Har du hört talas om prästen i Vallda ? Gustaf Fredrik Hjortberg
   Han hade 15 barn med en (1) hustru, var en strikt luheran med också upplysningsmänniska med bildningsideal åt människorna i församlingen

   http://popularhistoria.se/artiklar/en-mangsidig-prast-och-hans-areminne

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Gustaf_Fredrik_Hjortberg

   Radera
  42. "Bildningsideal" + hade som jobb att tuta i folk sagor om nån hippie-superhjälte från en avkrok i romarriket.

   Svara på frågorna nu istället.

   Radera
  43. @Ben!

   Linne: En av Sveriges största vetenskapsmän genom tiderna! Son till en Luthersk präst.

   Merkel: En garant för stabilitet, välstånd och lugn. Dotter till en Luthersk präst.

   Radera
  44. I Bergman, också prästson, fantastisk regissör men knappast stabil och trogen.

   @Ben: På A svarar vi 3, på B ja och på C så chansar vi på Bat Seba.

   Radera
  45. Ben,
   Som katolik anser jag att det finns bättre och sämre val i livet. Jag anser såklart att äktenskapet är en nödvändig del för att komma Gud nära. Det är, precis som du säger, ett sakrament. Är du intresserad av den Katosksa kyrkans tro och hållning föreslår jag att du läser Katekesen.

   För mig är det en självklarhet att barn inte har en sexualitet. Döm själv: http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/Sex-genom-livet/Barns-sexualitet/

   Finns mycket mer om man gräver lite. Gå förbi den motbjudande masspsykosen som uppstår i samband med Pride så kan du se själv.


   "Katolska kyrkans celibat anges ibland som ett skäl till det massiva problemet med barntafsandet..."

   Håller delvis med. Pedofilskandalen är förmodligen en av de värsta sak som drabbat Kyrkan. De flesta klarar av celibatet men man gjorde för många fel och korruption finns överallt.


   Mopongo,

   Något argument hade vi inte, nej. Undra hur många katolska moralabsolutister som går på Konstfack? 0 är min gissning.


   Cornucopia,

   Tråkigt att du behöver uttrycka dig så och dra in min fru i det här. Vi önskar även dig och din familj lycka till.

   Radera
  46. Det är ju intressant också att om nu prästcelibatet är så viktigt, att gifta män tillåts I de östkatolska kyrkorna.

   Radera
  47. ..som präster alltså

   Radera
 9. Bortskämda bl a ungdomar som glidit runt på en räkmacka. Ovetandes om motgångar och tar allting lätt och för givet. Självklart är det en rättighet att ha en bostadsrätt innanför tullarna. Ju längre man klättrar upp i trädet desto tyngre faller man. Tyvärr går det inte att tycka synd om dem och alla snyfthistorier. Det är bara att växa upp och gå vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs kommentarerna till mäklarens inlägg!
   Hon verkar nästan vettig i jämförelse!

   "det var otroligt svårt o få ihop kontantinsatsen, började spara pengar redan ett år innan jag köpte en bostad"

   "Håller med dig! Jag och min kille pluggade (jag pluggar fortfarande) när vi köpte vår första lägenhet. ..... Vi hade den enorma turen att mina föräldrar kunde gå in med 1,7 miljoner kontant för att vi skulle kunna köpa vår etta i Stockholm för 3,5 miljoner."

   Hur curlade är dessa ungdomar? Fattar de inte vilka risker de tar? En etta för 3.5mille till två studenter! Det är bara tokigt...

   Radera
  2. "Hur curlade är dessa ungdomar?"

   Men det galnaste är ändå att det inte går att jobba upp sig. Jag menar, hur länge hade de inte behövt arbeta på McDonald's för att få ihop 1.7 miljoner (som insats till en etta för två).

   Det nya klassamhället är mellan de yngre och de äldre (som varit med om både 80- och 90-talets börsuppgång och 2000-talets fastighetsbubbla).

   Radera
  3. Sanningen är att vem som helst kan spara till en bostad i innerstaden. Folk är dock för bortskämda för att arbeta hårt och spara en slant. Istället bor man hemma, bränner alla sina pengar på resa för att hitta sig själv och samma år gnäller man över hur man aldrig kan spara ihop en kontantinsats.

   Radera
  4. Och i vilken värld kan en som försörjer sig på att vända burgare räkna med att bo flott på bästa adress i innerstan? Var bor då alla andra med mer välbetalda jobb? Månen?

   Anledningen till att priserna blivit så höga är just att folk lånat så vansinnigt, ja och att politikerna reglerat sönder hyresmarknaden så det inte finns några alternativ.

   Att köpa ett eget boende borde vara väldigt ovanligt bland 20-something, det är bara dumt att binda upp sig i något med så hög risk och höga transaktionskostnader när man är i ett ombytligt skede av livet.

   Radera
  5. Skitsnack. Låt oss anta att en 18-åring bor hemma, börjar jobba på McDonalds och får 12000kr netto. Personen kan bo hemma 3 år och spara 10000kr i månaden. Det blir 360000 och med det kan man få lån för 2,4 miljoner. Visst fasen har man kunnat köpa små ettor inom tullarna för denna summa ganska länge i Stockholm.
   Många har dessutom klart bättre jobb än vända burgare. Finns folk som tjänar dubbla och gnäller. Nej, det är skitsnack. Det finns bara ingen vilja.

   Radera
  6. Att få ihop till 15% kontantinsats verkar vara målet, sedan behöver man inte göra något, när tänker ni betala resterande 85%?

   Vilken bank lånar ut 2,4mille till en person som jobbar på McDonalds?

   Håller med om att det inte är några problem att spara ihop några 100-tusen om man vill, rätt snabbt går det också. Sparade själv ihop några miljoner genom att bo billigt i brf köpt vid rätt tillfälle.

   I mäklarens blogginlägg skriver hon att man får sätta livet på sparlåga och kan inte åka utomlands och man måste äta dålig ej ekologisk mat och det är HEMSKT! Varför skall det vara så? Bortskämd är ordet!

   Radera
  7. Det är bistert som fan, men nog går det att på en McD-lön köpa en lägenhet om det nu är målet med livet.

   Nyans: Fast det krävs en riktigt rejäl kontantinsats, för banken kommer inte att låna ut mer än cirka 1,2 miljoner med den lönen. Tänk på att praktiskt lånetak är 5 till 5,5 gånger bruttoinkomsten.

   Radera
  8. Människor mellan 18 - 20 (25) kan INTE spara några pengar öht !! Ja, det finns undantag men samtidigt är det i den åldern så mycket som frestar och man vill inte vara annorlunda än "alla andra"!

   Mogenheten är heller inte utvecklad färdig och varför tror ni att all reklam är så inriktad på just denna målgrupp ?

   Radera
 10. Det ger ju en liten idé om mäklarens funktion i processen. Åtminstone kan man ju hoppas att de yngre läsarna får en relevant bild av en medianmäklares prioriteringar och förståelse för vad en marknad är.

  SvaraRadera
 11. Fascinerade läsning på mäklarens blogg. Speciellt avsnittet om svårigheten att sälja utan att förlora kontantinsatsen. Någon skriver att -10% är så lite att det inte borde vara ett problem att sälja. Man har då missat att många lgh dras tillbaka så om man är tvingad att sälja så ska man nog ställa in sig på -20% från toppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk om ett eller alla av dessa scenarion händer:

   1. Räntan höjs pga inflationen som "äntligen" tagit fart och inte går att stoppa.
   2. Skatterna höjs för att finansiera dåliga statliga "investeringar" (läs invandring)
   3. Börskrasch/finanskris/krig i närområde/en hög-låg-konjunktur
   (4. samtidigt som man är sann trogen krigare för bitcoin och denna går till 0)

   Radera
 12. Är jag ond om jag på ett sätt gillar snyftrubriker där det har skitit sig för folk? Då menar jag "flippar-snabb-bostadskarriär-folk" och inte ett sorgligt förhållande som tagit slut (dock vill jag slå folk lite på fingrarna utan en rimlig plan B).

  SvaraRadera
 13. Själv skulle jag gärna i detalj vilja höra vad som driver människor till att betala dessa fantasipriser. Exakt vad i livskvalitén är det som höjs av att köpa nån etta i A-läge för 3,9 miljoner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma drivkrafter som ligger bakom att köpa en dyr bil, handväska, klocka, kläder etc?

   Radera
  2. Va ska du me bil o villa närdu mår jävla illa... hög standard vad fan e hög standard ?

   Radera
  3. Allt handlar om bekräftelse och att visa upp rätt framsida , så man får ligga mer.

   Radera
  4. Glöm inte drömmen om att sälja ännu dyrare. Den kan motivera nästan vilka priser som helst.

   Radera
  5. Restid till jobbet kanske om skillnaden är 30 minuter eller 2½ timmes resväg tur och retur varje dag är det värt en del i pengar.

   2 timmars extra resa varje dag är 40 timmar i månaden, det är en arbetsvecka, den arbetsveckan kan du jobba och få 7-10 000 i lön det borgar för rejält mycket högre priser och boendekostnader i jobbnära läge kontra pendlingsavstånd. Sen att väldigt få faktiskt jobbar den tiden är en annan sak men det är så mycket tiden uppskattningsvis är värd.

   De tär inte värt att betala mindre längre ut för skillnaden i utgift är inte tillräckligt stor för folk. På samma sätt som folk jobbar mindre övertid och tar ut inkomst precis under brytgränsen vid egen firma för att det är inte värt att jobba mer än så eller ta ut mer lön.

   Hela samhället är genomsyrat av en bisarr social ingenjörskonst som folk vart fjärde år röstar för och sedan gör sitt bästa för att undvika... Då blir det så här med det mesta i samhället.

   Radera
  6. Folk vill bo centralt för att det är nära till allt de vill till.

   Radera
  7. Det där med pendlingstiden stämmer delvis. Om man måste jobba i Sthlms innerstad. Vilket man inte måste, i de flesta fall.

   "Allt man vill till", samma sak där. Finns det så mycket jätteskoj i centrla sthlm egentligen?

   Radera
  8. Om man inte lever i Stockholm förstår man inte. Pendlingstid för är taxi/cykel/bil/apostlahästar värde och inte lokaltrafiksvärde. De rika vill inte åka packade i vagnar under jorden och gå igenom Centralens mörka värld.


   För arbetare är lokaltrafiken ett absolut måste. Bäst är ju om man kan gå.

   Radera
  9. Har bekanta där föräldrarna bor i förort. De köpte lägenhet innanför tullarna åt sitt barn. Med första jobb och dåligt betalt gick ju naturligtvis inte det. Det är ju "fint" att ha barn bo centralt i Stockholm. Det fanns ingen vettig anledning utom någon typ av prestige och självförverkligande. Att nämna vid parmiddagen!

   Radera
  10. Det är enbart spekulation som driver sånt här beteende. Varför tror du ingen köper en bil för någon miljon även om de skulle få ett lån för det? Jo, de vet att den går ner i värde. Om folk i förhand visste att priset på bostaden de köper för 3,9 miljoner skulle gå ner skulle INGEN köpa den för det priset. Folk betalar vilket pris som helst för att de tror sig veta att priset går upp och då spelar det ingen roll vad man har betalat för man går alltid plus oavsett hur stora överpriser man betalar.

   Radera
  11. Natrligtvis är väl en del av detta att människan är ett social djur som vill sitta så högt upp I trädet som möjligt? Men ang innestan, kan inte sättet staden är byggd, utspritt med ett transportsystem centrerat kring centralen medfå tvärförbindelser. Vilket I sin tur gör att pendlingsresor som inte ligger längs "rätt" linje kan bli relativt tidsödande?

   Radera
  12. Frågan är väl varför man måste bo i Sthlm överhuvudtaget?

   Radera
  13. @Ben
   Dagens absolut bästa kommentar! :-)

   Radera
  14. Tja, ofta har man väl flyttat till "stan" (även andra ställen än Stockholm) för att fler möjligheter erbjuds. Det går väl inte heller att sticka under stol med att en del också flyttat från mindre orter för att de emellanåt kan vara lite intoleranta mot avvikande

   Radera
  15. För att man är född och uppvuxen här. Världens bästa och en av världens vackraste städer helt enkelt.

   Radera
  16. Jo, men gayklubbar, sushirestauranger och coola gym finns ju i typ Gbg och Malmö också. Sen är ju frågan om man behöver det där varje dag - kan man pendla in till storstan en eller två dagar till Sthlm kan man ju ha jobbet i Nykvarn och nöjena i Sthlm, t ex. Och ha kvar rätt mycket pengar.

   Radera
  17. Ja mäklarbruden tycker ju det är hemskt i Stockholm, mjölk kostar 12:- och en Juice 45:- så de borde ha andra regler och få låna mycket mer än vi i övriga landet!

   Radera
  18. @Doktor Syn:
   Rimligt skäl iofs men det är knappast det som driver upp priserna, att infödda stannar i Sthlm? Eller?

   Sen om Sthlm nu är så vackert så kan ni ju stanna där på sommaren istället för att köra i en lång karavan ner till Österlen och sen klaga på att typ ICA i Brösarp inte har ert favorit-vegan-surdegsbröd.1

   Radera
  19. Jag kommer ihåg från slutet av 90-talet att små kyffen norr om Odengatan i Sthlm såldes till fantasipriser - som man tyckte då - och med argument som att de låg nära till den då oerhört populära vattenhålet/krogen/innestället "Storstad" ...

   Likaså när Rörstrandsområdet blev hippt och inne...

   Redan då suckade jag tungt i min BR2:a i Vallentuna nära Roslagsbanan...

   Radera
  20. Håller med dig Ben. Jag stannar i Stockholm på sommaren och tycker att fler borde göra det. Varför gå över ån efter vatten. Vi har ju hela skärgården. Dessutom är utbudet av prostituerade som bäst under sommaren. Sedan finns det ju all anledning att hålla sig borta från Österlen då jag hört att Gudrun Schyman häckar där under de varma månaderna.

   Radera
  21. Jag skulle tro att Schyman är åretruntboende eftersom hon sitter i Simrishamns kommunfullmäktige.

   Radera
  22. Du menar så Ben, det är väl ett tecken på att Sverige är ganska centraliserat? Det är väl det att kultur dras till pengar (Mecenater)

   Radera
  23. Jo, men de flesta som köper lägenhet i centrala Sthlm är inte konstnärer. Min tes är alltså att det är rätt få som egentligen har nån större nytta av att bo så pass centralt, men de finns så klart. Vill man göra karriär på nåt regeringsdepartment, eller bli en erkänd konstnär, är det kanske motiverat att bo innanför tullarna. Inte annars. Typ.

   Radera
  24. Arbetsplatser har en tendens att flytta på sig, från stan till Kista och sen till Farsta då är det värt mycket att sitta i orubbat bo i ett lagom centralt läge. Att pendla varje dag från tex Skogås till Rotebro är ingen fest. Stämpelskatterna för att flytta efter sin arbetsplats blir dyrt, bättre då att köpa ett boende där pendlingstiderna är hyfsat acceptabla oavsett var arbetsplatsen bestämmer sig för att finnas.

   Så ja ett hyfsat centralt boende är värt sin vikt i guld både för närheten till jobbet och möjligheten att ta sig hem om man varit på teater, opera, restaurang eller vad man nu gillar.

   Radera
  25. Bra poäng där faktiskt DL. Sen är frågan hur många X miljoner det geografiskt centrala läget är värt. Men jag håller med, lång pendling är riktigt trist. Hade en kort period då jag under kort tid pendlade till Köpenhamn från ort i Skåne. De där timmarna man förlorar på resor och byten är riktigt dryga. Visst vänjer man sig, men man kan ha roligare.

   Samtidigt -- att flytta behöver inte nödvändigtvis vara sådär särskilt jobbigt, om det bara handlar om lägenheter. Hus förstår jag är lite värre med transaktionskostnaderna. Att flytta från en HR till en annan är jättebilligt.

   Radera
  26. Det verkar ju I så fall vara mycket transportinfrastrukturen och den modernistiska planeringen som påverkar då. En stad byggd för pendling från förorten intill ett CBD med dåliga möjligheter att resa utanför detta utan att passera centrum. BAC-staden avveckling till B-staden har säkert hällt mer bensin på brasan.

   Radera
  27. @ JP

   Om vi talar BR är det riktigt dyrt att bo i om man behöver ett stort boende, säg 5 rum och kök eller större, då är en villa oftast betydligt billigare i drift och kan hittas i bättre områden. Hyresrätt är svårare att få tag i till humana priser i områden som är acceptabla så att barnen kan få gå i ok skolor. Sen kan man tycka massvis om dessa åsikter men det är den krassa verkligheten.

   Jag har en kollega som flyttade en kilometer från ett hus till ett i stort sett likadant hus för att yngsta barnet kom in på "fel" skola, sossarna tog bort syskonförturen. Den transaktionen kostade henne runt en halv miljon allt för att fly vissa saker och hon röstar på miljöpartiet...

   Radera
  28. Fast villorna ligger ju inte i centrala Stockholm, utan då får man ändå chansa på att jobbet är kvar i rätt läge i t ex Kista.

   Som exempel kan jag tänka mig att många som jobbar på Ericsson inte blev så glada när man flyttade verksamhet från Älvsjö till Kista, trist om man har sin bostad söder om Stockholm i det fallet och då fick man lägga en årslön på att byta bostad.

   Radera
  29. Har man familj är det inte bara att flytta heller. Barnen går i skola eller dagis, partnern har kanske jobb med rimlig pendlingstid och man har anpassat bostaden efter sina behov.

   Jag har bekanta i Stockholm med 3-4 timmar pendlingstid per dag.

   Radera
  30. @Jp Exakt, det suger när kontoret flyttar alltså väljer man citynära lägen och det är dyrt. För villor är det tex Enskede, Älvsjö och Bromma och det är dyrt men det är billigare än att flytta från Skogås till Rotebro ett par gånger, det om något är kapitalförstöring med alla transaktionskostnader som ett bostadsbyte innebär för att inte nämna det som Pelpet tar upp. Vissa områden är dyrare än andra av en eller flera anledningar.

   Radera
  31. Det jag tänkte på var ju att pendlingen ändå blev lite trist om man bor i villa i Älvsjö och kontoret flyttar till Kista, men det kanske inte är så farligt ändå trots allt. Pendeltåg och byte på centralen, eller vad som nu är smidigast.

   Radera
  32. ... eller trafiken är kanske inte så jävligt trots allt och då går ju bilen bra. Ungefär som att bo i Lund och jobba i Malmö. Nu får ni rätta mig om jag är alldeles för optimistisk om trafikläget kring E20/E4 klockan 7-8 på morgonen...

   Radera
  33. Helt vanvettig fråga. Är det inte uppenbart att du spar mycket tid, får tillgång till bra restauranger runt hörnet, slipper taxin påväg hem från krog/uteservering, har nära till bion/bowlingen/gymmet/simhallen/teatern. Du får dessutom möjligheten att bo i en luftig lägenhet med högt i tak, som i högst utsträckning återfinns i gamla lägenheter inne i Stockholm.

   Radera
  34. @JP Jag har åkt bil till jobbet några gånger på sistone, det har jag aldrig gjort tidigare. Måste säga att folks skräckhistorier om köer och kaos är klart överdrivna. Det är sjutton gånger värre att åka kollektivt till jobbet i Stockholm. Trängseln i tunnelbanan är en mardröm och jag tycker synd om pensionärer och folk med barnvagn som av någon anledning måste åka tunnelbana i rusningen. De kommer helt enkelt inte med tågen om de inte har tur. Det negativa med bilen är de bisarra kostnaderna med biltullar, hutlösa parkeringsavgifter osv.

   @Rufus C

   Just så, man hade kunnat betala 3,9 milj för något större längre bort men man värderar närheten högre än storleken.

   Radera
  35. DL: jag tror många överskattar värdet i kort pendlingstid. Jag skulle inte förvåna mig ifall folk jobbar 3h extra för att kunna kapa 2h på pendlingen. Inte så smart i mitt tycke...

   Radera
  36. @Rufus!
   "..får tillgång till bra restauranger runt hörnet, slipper taxin påväg hem från krog/uteservering, har nära till bion/bowlingen/gymmet/simhallen/teatern. .."

   När man blir äldre, förståndigare och mognare så värderar de flesta andra saker än ovan. En hel del yngre värderar heller inte "krypavstånd" till krogen...

   Radera
  37. Var det inte nån ”forskning” som sa att hjärnan har mycket lättare att vänja sig vid liten bostadsyta än långa pendlingsavstånd.

   Sen e ju ett skitjobb ett skitjobb oavsett hur nära man bor. Enklare att börja i den änden kanske...

   Radera
 14. Alltså när jag hör sånt här så vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Jag har gjort både och senaste tiden: skrattat så mycket att jag gråter. Vad kan man annars göra när vuxna människor beter sig som omogna småbarn? Det är nog dags att korka upp ännu en champagne för att fira bubblans slut. Hoppas den smäller högt så att folk lär sig en läxa som inte glöms bort på 100 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige känns ibland som ett land styrt och lett av omogna och lynniga men mycket ängsliga och lättledda 14-åringar!
   Något som även Horace Engdahl tagit fasta på!

   https://www.svd.se/tillbaka-fran-berlins-kafeliv

   Radera
  2. Whore-ass Engdahl, så mogen och vuxen att:
   -Han inte pallade ta itu med Den Ökände Kulturknullmannen som i ett decennium disponerade akademins lägenheter för sin Kapten-Klänning-verksamhet, samt
   -Efter sin skilsmässa skrev en hel bok i syfte att skämma ut sin fru offentligt.

   Ja, han kan verkligen prata om "ett Sverige för vuxna" och "bredare spektrum för grundhållningar", om nu slapphet och konflikträdsla är en grundhållning.

   Radera
  3. @Ben
   Var det länge sedan du fick komma till? 😜

   Radera
  4. Nej, din mamma är inte nödbedd.

   Radera
  5. Tyskland? brukar inte du klaga på att Sverige är som DDR?

   Radera
  6. Allt var inte skrutt, guttaperka och pegamoid i arbetar- och bondestaten!

   Exv. i dagens DE så går man inte mot röd gubbe utan att man får en hög röst som säger till att det är förbjudet!

   Radera
  7. Ja, att man har en myndig röst som talar om för folk vad dom ska göra istället för att de går på eget ansvar låter ju verkligen som ett land för vuxna.

   Radera
  8. @Ben!
   Lyssna, Lär, Lyd!

   Någon j-vl- ordning och reda får det ändå lov att vara!

   Radera
  9. Jag håller med. Att sitta i tidningen och framhålla Kulturknullsmannen som en gentleman och förebild för alla unga män är inte ett exempel på ordning. I ett vettigt land hade en person som gjort så lämnat sina offentliga uppdrag självmant.

   Radera
 15. Offtopic, Ingves emot bankerna vad gäller kontanter :D
  https://www.di.se/nyheter/ingves-skydda-vara-svenska-kronor/
  Har han läst denna blogg tro? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Endast en idiot har sitt långa sparande, eller tillgångar, i SEK. Sanna mina ord.

   Radera
  2. Du har en poäng där... mkt bra poäng. Vi kommer va ett U land inom 10 år...

   Radera
  3. @jes kg: Suck...tyvärr så tror jag att du har rätt. Själv har jag mitt sparande i SEK och tanken har varit att köpa in mig på börsen eller bostadsmarknaden vid en sättning som aldrig kommer. This time is different. Istället väntar jag och ser när EUR går mot 20 SEK och inom 10 år kommer väl Halland vara det närmaste en utlandscharterresa man kommer för en Göteborgare tack vare kronkursen, flygskatter och allt annat.

   Radera
  4. Som någon skrev i denna tråd tidigare..
   Statliga felinvesteringar...

   Radera
  5. @Toni
   Du tänkte på höga vägtullar för att finansiera det ena tokiga "genus"projektet efter det andra.. 😁

   Radera
  6. @Bengt: Bland annat. Som att bygga en motorvägsviadukt i ett öppet plant landskap. Häftigt men dyrt. För bilföraren gör det ingen skillnad men coolt ska det vara.

   Radera
  7. kan du vara lite mer specifik Toni?

   Radera
  8. Toni, man måste bygga så människor och djur kan vandra trots att det finns en motorväg.

   Radera
 16. Vilken jävla jubelidiot till mäklare. Är väl bara bra om bopriserna går ned så fler kan ta sig in på marknaden utan att belåna sig upp över öronen så att de äventyrar hela sin och Sveriges ekonomi.
  Mäklarföraktet når toppnivåer. Ett totalt onödigt yrke, dagens dammsugarförsäljare iklädda kostym.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den aktuella mäklaren och blogerskan verkar själv inte ha någon egen bostad eftersom hon är skriven och folkbokförd på firman hon jobbar för...

   Hon kanske t.o.m bor på jobbet ?
   En madrass i ett förråd och sminket i en papplåda ?

   Radera
  2. Eller så är det så att efter försäljningen av bostaden så blev det inte pengar över till kontantinsatsen till nya bostaden?

   Radera
 17. Jag är i grunden inte så förjust i att gotta mig i andras misslyckanden, däremot är jag ingenjörs-fetishist som kan få gåshud av något så banalt som organiska konvergenser.

  När dessa mediokra idioter snubblar fram på ett bananskal till monetär framgång beror det alltid på åtminstone en av två saker: 1) En så kallad gratis lunch. Detta är en naturligt kortvarig anomali. 2) Via våld påtvingad resursfördelning, dvs tex en dikator som mördar dig om du inte ger bort dina pengar. Inte heller långsiktigt stabilt, däremot kan den "korta" sikten vara rätt lång, tex en hel generation.

  I Sverige har vi haft en stark kombination av detta, där idioter i 1) försvarats av 2) och förlängt tiden det kan upprätthållas. Konsekvensen är total idiocracy, där 15-20 år har premierat de människor som tar dåliga beslut. Dåliga för att besluten är riktigt korkade, dåliga för att de är omoraliska. Vipps får vi en ekonomi där för mycket av kapitalet hamnat hos människor som inte bara är korkade (och därmed allokerar horribelt), utan dessutom människor med mycket svag moral; en hel "jag förtjänar minsann mest för att.. för att mamma säger att jag är bra!"-generation.

  Just mäklarkåren har av förklariga skäl blivit den kanske uppenbaraste soppan av idioter, mindre kapabla att skapa värde än folk som flippar strandburgare för 10sek/timme.

  Det är alltså i det närmaste erotiskt att se den soppan rinna ut på golvet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår. Du tycker att du är smart, därför har du förtjänat det om du blir rik.

   Du tycker att andra är dumma, blir de rika har de inte förtjänat det och då gillar du att de blir fattiga igen.

   Radera
  2. Ben: Utmärkt sammanfattning av Linus samtliga inlägg på denna blogg någonsin... :)

   Radera
  3. Har ni mött någon som erkänt att denne är idiot? Det Linus beskriver är människor med "hoppa-på-tåget-mentaliteten". Finns det människor som inte reflekterar över saker innan de fattar beslut? Som inte har kunskap om vad de håller på med? Finns det många av dem?

   Radera
  4. Nu får jag ju faktiskt ändå hävda en viss intelektuell överlägsenhet (även om det är oklart från vilken nivå - jag kanske bara är mindre korkad/gör bort mig mindre).

   Det är nämligen intressant för oss med en gnutta analysförmåga att titta på ert beteende. Bland annat har ni alltså bestämt er för att jag tycker att jag är smart. Eftersom jag inte hävdat något sådant någonsin - jag har inte ens hävdat mig normalbegåvad - handlar det om era små egna fantasier krint andras intellekt. Ni får såklart försvara er här om ni vill (=fäktas febrilt med handflatorna?), men en bra utgångspunkt är att detta bör komma av att ni uppfattar mig som smart, i kombination med att ni önskar att jag inte vore det (mer förståligt - ni tycker att era _känslor_ kring analyser är viktiga, och jag tar medvetet avstånd från era känslor när jag skriver om sånt här).

   Dvs H0: ni tycker att jag verkar smart, och det stör er så mycket att ni tycker att det är viktigt att ni både hävdar och försöker eliminera er lilla fantasi kring mitt intellekt.

   Kom gärna med ett vettigt H1 så tar jag på mig att strukturera ett test. Jag kanske inte intresseras av mitt eget intellekt lika mycket som ni gör, däremot finner jag den här typen av impulsiva psykologiskt betingade påhopp jättespännande.

   Radera
  5. Mer oklart om ni även försöker insinuera att jag är rik. Säg till om den fantasin är viktig för resultatet.

   Radera
  6. Ja, att det finns nån människa till vänster om dig på normalfördelningskurvan torde ju närmast vara oundvikligt m h t den moderna sjukvården som kan rädda månniskor med väldigt svåra hjärnskador.

   Du har mycket riktigt inte sagt att du är smart, men när man strör epitet som "idiot" omkring sig och avser rätt stora delar av befolkningen får man ju förutsätta att man själv antar sig vara smartare.

   Jag läser sällan dina inlägg och kan därför inte recensera dina förståndsgåvor, men visst- jag borde kanske beskrivit din självskattade intelligens i komparativ form istället:

   Jag förstår. Du tycker att du är smartare, därför har du förtjänat det om du blir rik.

   Du tycker att andra är dummare, blir de rika har de inte förtjänat det och då gillar du att de blir fattiga igen.


   Bra så?

   Radera
  7. @Linus, ang "Nu får jag ju faktiskt ändå hävda en viss intelektuell överlägsenhet" Två L om jag får be. Det stavas intellektuell.

   Radera
  8. Snyggt Eriksson, hela hans argument faller givetvis med den felstavningen. You have very high observational skillss!!

   Radera
  9. Mm, alltid lika snopet när någon lyckas skjuta stora hål i mobiltelefons-grammatiken. "Min autocorrect är snyggare än din" osv.

   @Ben, eftersom du inte utvecklar ang. den enda psykologiska aspekten jag var intresserad av kan vi summera detta med att du personligen tycker placeringen av Linus intellekt på en normerande skala är jättespännande. Det tycker ingen annan. Så får vi se när vi har såhär roligt nästa gång.

   Radera
  10. OK, så eftersom jag inte skriver som förväntat så vill du inte diskutera? Du är den där killen med tjocka glasögon som tog bollen och gick hem när han inte satte straffsparken.

   Radera
  11. Oj oj, nu tar du verkligen detta i fel ände (no pun). Om du vill att vi istället för analyser ska "diskutera" dina känslor måste du först berätta vad du känner, samt vad du anser att vi kan bidra med i en diskussion om det. Sen kan jag inte lova att det blir någon fart i tråden ändå, men jag kan garantera att ingen kommer kunna gissa sig till detta.

   Ger 3:1 (max 10k) att jag i hela mitt liv post puberteten varit i bättre form än dig (delar inte ditt intresse vad gäller pseudonyma människors fettprocenter heller - men tycker däremot IRL-betting är jätte, jättekul).

   Radera
  12. Inser att grabben inte var bestämt tjock och att vadet därmed blev fegt. Men är även med på samma men gällande glasögonens bredd post puberteten.

   Radera
  13. a) Vart var det jag drog in mina känslor och ville diskutera dem? Citera gärna.
   b) Hur ska vi fastslå vilken form du och jag var i, säg, 2013? Vilken banbrytande metod har du för detta? För jag antar att du kom ut ur puberteten för åtminstone några år sedan.
   c) Vad innebär det att vara "i form"? Är det fettprocent som gäller så lär ju Auschwitzoffern varit i sitt livs form. Rimligt?
   d) Var har jag uttryckt intresse för "pseudonyma människors fettprocenter" - citera gärna?

   Radera
  14. b-c: detta tänkte jag du får avgöra. Det är du som har massa tid att döda, samt så finner jag att du förtjänar handikapp. d: du är tydligen intresserad av folks intellekt och glasögon, snarare än deras fettmassa. Ursäkta, du har enligt mig udda intressen, det är svårt att hänga med.

   a) Läs mitt ursprungliga inlägg. Läs ditt svar, där du fantiserat ihop massa saker att slåss emot, som inte alls finns i inlägget. Uppenbarligen blev du känslomässigt bestört av mitt inlägg. I ditt senaste inlägg blev du sedan sur för att vi inte diskuterade ditt utbrott vidare.

   Citat? Du har liksom inte skrivit jättemycket. Det står där uppe.

   Radera
  15. b-c: OK, men om jag får skapa en helt egen definition på bad "i form" innebär så är det ju klart att jag kommer vinna. I så fall är du skyldig mig pengar. Var kan jag hämta dem? Svenska kontanter, tack.
   d: Nej, inget av det faktiskt. Håller du inte med, v g underbygg dina påståenden om mig med citat.
   a) Ja, du hittade på det redan där. Det betyder inte att det var sant då eller nu. Håller du inte med, v g underbygg dina påståenden om mig med citat.

   Radera
  16. @Osquar Osq
   Necro i död tråd men får väl ändå svara pga komedifaktorn ang din kommentar ” hela hans argument faller givetvis med den felstavningen”

   Vad var OP’s argument egentligen?

   OP’s inlägg i korthet.
   1. ”Jag är inte skadeglad MEN ….”
   2. Banalt resonemang som bygger på en 15-20 års tidshorisont, och egna slutsatser som OP dragit och han har tolkningsföreträde eftersom han har fantastiskt analysförmåga och är civilingenjör (inget vidare ovanligt på denna bloggen gissar jag).
   3. ”Jag är skadeglad”
   OP gör sedan en otroligt rolig uppföljning med hans hävdande av ”intelektuell överlägsenhet”, samt ” jag kanske bara är mindre korkad/gör bort mig mindre”, och sen ett allmänt dravel om OP’s skarpa analysförmåga.

   ”Skitposter” ska med ”skitposter” bemötas, så genom att klaga på ett stavfel lägger jag mig på OP’s nivå känner jag. Borde kanske ha lagt till ett /s, verkar som det inte var uppenbart. Ha en bra dag!

   Radera
 18. Alltså, det är synd om de som hamnar snett. De är offer för Sveriges oansvariga politiker och undermåliga undervisning i hushållsekonomi. Bristen på Makro går ej att skylla på svensk skolgång eftersom den inte verkar vara så vettig på Harvard Business School heller (Kolla på direktionen för FED och deras agerande).

  Däremot talar ju hon i egenskap av mäklare antagligen i egen sak. Som mäklare i Stockholm måste man ju nu kanske börja jobba!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man belånar sig till 4 mille på en halvskraltig lön är alltså politikernas fel? Hurdå?

   Radera
  2. I Sverige har människorna tagits ifrån det egna ansvaret av (S)
   En del av den sociala ingenjörskonsten.
   Detta i akt och mening att skapa lealösa, ängsliga och lättledda människor beroende av bidrag...

   Radera
  3. Kan du en enda gång i historisk tid belägga dina påståenden med nåt litet uns av fakta, eller kommer du aldrig ner från den där syratrippen?

   Radera
  4. Fast alla dessa BLT kommer få skuldsanering i slutändan, lagen om skuldsanering är ju sådan formulerad att den inte gör undantag för idioter.

   Men det är klart att sitta på existensminimum i 5-10 år är inte skoj, men är man bara 27 när det börjar har man rätt mycket liv kvar att spara ihop på.

   Problemet är att det kommer haverera ökenomin för nästan alla i Svea rike när springnotan för bobubblan skall betalas, one way or the other.

   Det är många som INTE tagit sitt ansvar i denna blivande röra.   Radera
  5. Ökonomi. Den var bra. Felstavning eller med eftertanke?

   Radera
  6. Den har hängt med ett tag för att jag tror det kommer beskriva framtiden rätt väl med stigande räntor, fallade tillväxt, inkommande migrationsvågor och allmänt skit.

   Radera
  7. Men Bengt, den dåliga stämningen kommer ju av att god blandekonomi gick helt åt helvete. S var naturligtvis delaktiga men problemet går över hela linjen. Du kan inte som politiker stöta dig med väljarna, hur gick det för moderaten i Täby när han tyckte maxtaxa var socialism som Täby skulle undvika? Sen kan det ju vara trevligt att brista ut som du gör, som Ben ser som trippat, men jag måste säga att "fake news" bubblet gav mig en djupare insikt i hur vinklat allt nästan var. Den uppenbara massprogrammeringen kan man ju se men att gå tillbaka och läsa nyheter som man dels minns dels läser om idag som "minns ni händelse X (och narrativet som skivit är)"....

   Radera
  8. Benny: Ptja, det är som vanligt sossarnas och Folkpartiets fel. Hyresregleringen tvingar ju folk att ta lån för att köpa bostadsrätter, många har ju faktiskt inga alternativ. Vem vill pendla så länge som 20 minuter från någon ytterförort?

   Hatar du fattiga eller?!?!?!

   Radera
 19. kan vi inte bara skylla allt på Trump?
  så slipper vi allt tjafs om vem som bär ansvaret för att svenska folkets gemensamma ekonomiska ordning har kommit i olag?
  trots allt går det bra för svenska exportföretag och de verkligt rika har blivit snuskigt mycket rikare och det finns stora förmögenheter i landet
  det är ju bara pöbeln som har trasslat till det för sig och det är där som Trump kommer in i bilden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer - Det är Trumps fel - allt som går fel är Trumps Fel - skulle något gå bra - speciellt i USA så är det definitivt INTE Trumps förtjänst

   Radera
 20. Här låter det som att det fanns alternativ.

  Ska man bo i städerna finns inget realistiskt alternativ till bostadsrätt.

  En hyresrätt i en sämre förort i Stockholm är det 8-10 års kötid på. Innerstaden upp till 28 år.

  Ganska få vill bo andrahand/inneboende så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt att spara 2 mil lån för att köpa en etta 20kvm i innerstan.

   Radera
  2. Javisst! Sparar man 10 000/månad tar det bara drygt 16 år! =)

   Radera
  3. Det finns inga direkta alternativ till bostadsrätt om man vill ha en fast bostad i t.ex. Stockholm, nej.

   Jag är en av de som har köpt en rymlig 1:a i innerstan för nästan 3,9 miljoner. Vansinniga pengar, men än så länge kostar den inte mer för mig än en nybyggd/nyrenoverad hyreslägenhet (om jag ens kunde få ett kontrakt). Om räntan stiger rejält blir det svettigt, men inte svettigare än att jag fortfarande kan resa och shoppa. =)

   Radera
  4. Något som manar till eftertanke är ju att blancolånen ökar:

   (SvD) - Blancolånen exploderar -- är amorteringskravet orsaken?

   "En undersökning från Svenskt Kvalitetsindex (SKI) visar att 13 procent av alla blancolån används för att finansiera just kontantinsatser. Bland unga under 29 år är den siffran nästan 20 procent."
   [...]
   "Analysen visar att ökningen av blancolånen förstärkts sedan amorteringskravet skärptes 1 juni 2016 men ökningen av hushållens totala belåning har däremot avtagit något.
   Hushållens blancolån uppgår till drygt 200 miljarder kronor medan bostadslånen är klart större – drygt 3 000 miljarder kronor."

   Kan bli intressant att se vad som sker fram till sommaren.

   Radera