Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-02-04 14:16

M och LO:s valreklam - M: "En opposition som inte har velat regera"

Nedan följer för balansens skull såväl nationellt socialistiska LO:s valreklamfilm och Moderaternas valreklamfilm. Den första visar "vanligt folk", som i Sverige enbart är vita enligt fackförbundet där männens vanligaste val är SD, och i den andra medger det sk ledande partiet i Alliansen att oppositionen inte vill regera Sverige. LO har dessutom plagierats Kents dödsruna, vilket kanske är passande.
Bruna LO:s reklamfilm handlar om vanligt folk. I Sverige är dessa till 100% vita människor. Inte helt ologiskt, eftersom de vanligaste väljarsympatierna bland manliga LO-medlemmar är SD. Om man bara byter ut flaggorna från det kommunistiska röda fanorna symboliserande kommunismens 100 miljoner dödsoffer till svenska flaggor så skulle filmen rakt av kunna användas av SD.

Mest tydligt är dock att LO här plageriat Kents dödsruna för sista albumet Då som nu för alltid. Musiken är rent av snarlik (fast mycket sämre producerad), estetiken och uppbyggnaden är i princip exakt samma. Mer folk i Kents video dock. Tiden 2:35 är principiellt exakt samma - Kents videos extra tid upp till 2:53 är bara tystnad och borttynande.
Att LO kopierar en dödsruna är på sätt och vis väldigt passande, och visar på djup självinsikt.

Även Moderaterna kör med nationalromantiska slängar och inleder med vyer över ett kallt Sverige och med de legendariska orden, upplästa av självaste partiledaren Ulf Kristersson ("Uffe! Uffe! Uffe!" minns jag från någon tevesänd valvaka med Ulf Adelsohn när det begav sig):
"En regering som inte har kunnat regera har mött en opposition som inte har velat regera." - Ulf Kristersson
Det är ju både passande, god självinsikt och ett välkommet erkännande av Ulf Kristersson att oppositionen inte velat regera. Man får förmoda att de inte heller vill regera efter valet 2018. Något sådant sägs nämligen inte i reklamfilmen, bara att om man är kunnig och hoppfull så ska man rösta moderat.

Man använder olika härskartekniker, som att om man är en kunnig väljare så röstar man på Moderaterna. Liksom om man är hoppfull. Alla andra röstar på något annat.

Till skillnad mot det rågblonda och blåögda brun-LO så visar Moderantera faktiskt några personer med såväl mörkt hår, bruna ögon och mörk hy. Filmen går sedan över från den inledande kylan över till sol och värme.

Moderaterna kör med faktiskt innehåll, medan LO bara kör med känslor. Beskedet är alltså att om man röstar med hjärnan röstar man på Moderaterna, och röstar man med hjärtat röstar man på Sverigedemokraterna. Förlåt, jag menar Socialdemokraterna.

Det framgår tydligt av bägge filmerna att valet 2018 handlar helt och hållet om Sverigedemokraternas väljare och avgörs av om sosseriet eller Moderaterna lyckas bäst i att locka tillbaka den väljargruppen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

62 kommentarer:

 1. Svar
  1. Men hur hade det blivit om man ställt Svenskt Näringsliv mot LO, och Socialdemokraterna mot Moderaterna, istället?

   Radera
 2. LO filmen var ju rena sömnpillret, borde platsa som kortfilm på SvT play.
  En massa folk som är ute och promenerar väldigt målmedvetet men vart de är på väg vet varken de eller den som ser filmen. En elak gissning är över stupet.

  M:s film är marginellt mer upplyftande men innehållet är ju bara en hög floskler. Känns som en presentation av ett grupparbete på mellanstadiet, alltså innan Göran Persson totalt fördärvade den svenska skolan.

  SvaraRadera
 3. Ja det var ju nyskapande LO. 1 maj tåg. Är det nostalgi då det nu för tiden är tunt i leden.

  SvaraRadera
 4. SD är bäst. Det kommer att ta mkt lång tid innan man kan lita på M igen, if ever...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr så är ju Sd bara ytterligare ett bidragsparti, med den skillnaden att bara svenskar skall få bidrag.

   För min del tycker jag hela startfältet är lika ruttet, skillnaden är bara att de är ruttna på olika vis.

   Radera
 5. Vi minns Renfeldts totala misslyckande inom invandringspolitiken och Lövens öppna gränser som han aldrig skulle stänga trots de många varningar om volymerna som kom. Han gjorde precis som han alltid sagt fast tvärt om. Den mannen talar först och tänker sen. Kan verkligen inte förstå hur han blev politiker? Nu är det dax för SD att visa sin politik. Har mycket svårt att tro de gör ett sämre jobb. Det blir SD i år föe mig precis som förra gången vi skulle gå till valurnorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man blir rätt upprörd. Först bedriver man en helt idiotisk politik med öppna gränser. Både M och S och dess hantlangare. Sen är skadan är skett med en fullständig misslyckad integrationspolitik. Då är det högt tonfall och hårdhanskar. Det blir inte det minsta trovärdigt och för min del bara värre förakt. Skrämmande.

   Radera
  2. Du menar han den skallige som gick till val på att minska utanförskapet och det första han gjorde var att göra upp med mp om att in några 100-tusen nya utanförskapare. Den mannen benämner vi Förrädaren Fredrik ruttne Reinfeldt när vi skriver hans namn.

   Radera
 6. Det är bekymmersamt att vi har så många utmaningar men om vi kan hålla två tankar i huvudet samtidigt och med hjälp av goda krafter samt civilsamhället så kan vi få ordning och reda i Sverige. Allt annat är oacceptabelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. H-H
   Det där kallas Snömos i min vokabulär!

   Radera
  2. Snygg sarkasm, H-H :-)

   Radera
 7. ÄR det de ariska straffarbetarna i LO:s film.

  Seriöst går inte rösta på nåt av de där alternativen, Ulf Kristersson har ju dokumenterat dåligt omdöme, har tidigare i livet varit för totalt fri invandring, satt med under Reinfeldt osv osv.

  Var är alternativet som skickar hem tex Somalier, Irakier och andra i vars länder konflikterna gott och väl tillåter repatriering?

  Varför går svenska folket med på att politikerna ger bort vårat land? Är ni totalt dumma i HELA huvudet???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl för de som drar in skatten ska känna igen sig som de har straffarbetarna med i filmen..? Typ Rosengård där 80% röstar på S...

   Radera
 8. Det finns ju numera 3 block och jag hade gärna läst din analys av SD:s valfilm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svensken är blyg och ingen "seriös" blogg vågar analysera den. Sanningen är nämligen fruktansvärt obehaglig.

   Radera
  2. "Åkesson's loose!
   Death Wish III - premiär strax efter valet."

   Allvarligt talat är den skickligt gjord, oavsett vad man tycker om budskapet.

   Scott Adams anger följande ungefärliga topplista av övertalningstekniker (I "Win Bigly", som alla givetvis har läst):

   * Rädsla
   * Identitet
   * Hopp
   ...
   * Saklighet ("Vuxna i politiken")
   ...
   * Semantik ("Det där ordet betyder faktiskt ...")

   (Har hoppat över en del, och översättningen kan lämna en del att önska.)

   Då får vi från bästa till sämsta taktik i valfilmerna:
   1) SD
   2) LO
   3) ingen
   4) Ombytliga Moderaterna

   Radera
 9. Kommer inte rösta på något riksdagsparti, men jag tror M i detta val har en chans att bli större än S.

  1) Borgarna styrde i åtta år utan budgetkris, splittring eller enorma skattesänkningar. Det kommer inte gå att skrämmas med högerspöket eller borgerlig oenighet. Reinfeldt satte stopp för det.

  2) Sossarna har en trend av minskande röster sedan länge. Löfven är inte speciellt stark som partiledare och de har reagerat fyra år, vilket alltid kostar på.

  3) Moderaterna har lagt om sin invandringspolitik, vilket gör att det kommer kunna ta röster från SD. Det kommer vara svårare för S att göra samma sak.

  4) Moderaterna har gått bra sedan Ulf Kristersson blev vald. Det är anmärkningsvärt med så höga siffror så fort efter man ändra partiledare.

  Blir M störst kommer talmannen gå till Ulf (efter man fällt Löfven). Han kommer då fråga Alliansen om de vill bilda regering,. Vill inte C och FP vara med så gör han det själv, eventuellt tillsammans med KD. Han lägger sen en budget med inslag som FP, C och SD vill ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får ändå ge Löfven en del kredd för att han lyckats lura skjortan av de borgerliga partierna ett antal gånger den senaste mandatperioden. Han är en verkligt slug rackare, som har förstånd att utnyttja skillnaderna mellan allianspartierna till fullo, detta trots hans tafatta stil. Så bara för att de borgerliga skulle bli större än rödingarna så är jag inte alls säker på att han släpper makten.

   2) Sossarna har minskat länge men någon stans så finns bara kärnan kvar och då minskar de inte länge, frågan är bra hur stor denna kärna är? Troligen är vi rätt nära den idag.

   3) Men trots allt så var det s (och mp) som faktiskt stramade åt gränserna, och i alliansen kämpar c emot och vill gå tillbaka till tidigare ordning. M:s omsvängning är lite svår att ta på allvar.

   4) Uffes framgångar visar väl egentligen bara hur katastrofal AKB var, mycket av det ökade stödet kommer ju dessutom från väljare som mellanlandat hos c.

   Spännande blir det nog, men jag hyser inga förhoppningar om någon verklig förbättring.

   Radera
  2. Jo. S verkar inte kunna gå under 30%. Trotts att både Salin och Juholt satt där gick det ej under den gränsen. Det finns en bas som fått sympatierna med modersmjölken. Betongsossarna.

   Radera
  3. Men s+v+c blir ju störst med l och Kd under 4%.

   Radera
  4. @Livs Farfar:

   Glöm inte "Broder 4 %"!
   Och sedan Jönköpings län med kanske 12 %

   Skulle inte bli förvånad om de i valrörelsens slutspurt plockar fram Alf Svensson !
   Räkna inte ut KD !

   Radera
 10. Jag tycker Ulf säger bra saker i Moderaternas reklamfilm. Problemet är att de har noll trovärdighet. Varför ska man lita på dem, då de har haft chansen i 4 år att ta regeringsmakten, men inte gjort det? Alliansen kommer garanterat inte få över 50% den här gången heller så antingen måste de regera med stöd av S, eller med stöd av SD. Varför skulle de vilja göra det efter valet när det inte vill göra det innan valet? Är det någon i politiken som beter sig som ett småbarn så är det ju moderaterna. Säger en sak, och gör motsatsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moderaterna börjar vakna till och har en del mycket bra företrädare. Problemet för oss konservativa är att de går till med grönliberalerna i C.

   Radera
 11. M hade chansen. De tog den inte. Fuck them...

  SvaraRadera
 12. Två tankar om den bruna filmen:
  1. Det finns en färgad person i filmen. Sotaren.
  2. Lastbilschauffören (vid ca 1:45) påminner en del om en viss bloggarjävel... 😁

  SvaraRadera
 13. Just de där härskarteknikerna är väldigt genomskinliga: är man kunnig och hoppfull så röstar man på Moderaterna. Är man okunnig och tröstlös röstar man på något annat. Annie Lööf körde samma grej i sitt tal häromdagen: om man ser möjligheter och tror på framtiden röstar man på Centern. Om man ser problem och tycker det var bättre förr så röstar man på något annat.

  Intressant också att såväl S, M som C utmålar SD som sin främsta motståndare. Man kan rentav få intrycket att det stämmer att vi har en sjuklöver i riksdagen, och ett enda oppositionsparti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annie Lööf ser mycket möjligheter också i ett Ebolautbrott.

   Radera
 14. Om man på något vis skulle börja tro på att moderaterna lagt om från Jalla Jalla bidrag åt alla till en mer moderat-politik så kommer moderaterna i alla fall att behöva dela säng med Centern som vill att hela världen skall flytta hit och gå på bidrag.
  Sen skulle väl moderaterna lämna walk over igen även om de fick majoritet.

  Oavsett vad man röstar på blir det mer av samma smörja.

  Finns inget kvar att rösta på alls för min del.

  SvaraRadera
 15. Moderaterna gör en reklamfilm som kretsar kring vuxenhet, respekt och ansvarstagande - sen klipper de in ett montage (1:45) med Kristersson där han ser ut som en snuvig kårpolitiker. Satsar de på att landets farmödrar ska tycka att han ser söt ut?

  SvaraRadera
 16. Angående LOs film: bara vita "arbetare" med blicken i fjärran, kameran filmar snett nerifrån. Handräckning av röda fanor. Röd fana svajande i vinden i motljus. Inspirerad av sovjetiska propagandafilmer, helt säkert!

  "Vi har gjort det förut Nu gör vi det igen" betyder i klartext revolution och störtandet av demokratin. Fyfan vad vidrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Taktfasta trummanden... Marscherande människor med vilja i blicken riktad mot fjärran...
   Fanor, motljus...

   Leni Riefenstahl ! ;-)

   Radera
 17. Tror det blir "Medborgerlig samling" för mig... hur man än vänder och vrider på det så tror jag knappast dom kan göra ett sämre jobb än övriga partier. "Pick your poison."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutsatt att de har någon chans att komma över 4% så.
   Etablissemanget gör ju vad de kan för att tiga ihjäl att det finns ett vettigt alternativ.
   Annars blir det åter ett ovettigt alternativ (=SD)

   Radera
 18. Kom ihåg att på 80talet när sosseriet gapade om fria fackföreningar i Polen blev man automatiskt medlem i Socialdemokraterna när man gick med i LO. Kräk.

  Filmen visar igen att LO och sosseriet fortfarande är en enad revolutionär front under den röda massmordsfanan, den av många upplevda anständigheten är en fernissa, tunnare vi tror.

  SvaraRadera
 19. Det är bara förnedrande att lägga en lapp i en låda vart fjärde år och bli bestulen på 70 % som tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det heter same, inte lapp.

   Radera
 20. Nya Moderaterna - Sverige ska fortsätta att vara öppet mot omvärlden men vi ska ställa krav.

  Vad det betyder det i praktiken är att den meningslösa bidragsinvandringen kommer att fortsätta, och den kommer att fortsätta så länge levnadsstandarden och villkoren är bättre här än i Mellanöstern, Afghanistan och Afrika. Och det är länge till. Krav i teorin blir inte krav i praktiken i Sverige. Eller tänker Moderaterna neka socialbidrag till en fembarnsfamilj där mamman och pappan inte lär sig svenska eller tar anvisade jobb? Vi har att välja på att stänga Sverige för bidragsinvandring nu eller att den upphör när välfärdssystemet kollapsar.

  LO:s film var ju verkligen intetsägande. Vi har gjort det förr och kan göra det igen. Gjort vadå? Strejkat? Demonstrerat? Klagat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undantagen för t ex försörjning av anhöriga har ju gjort dessa krav helt tandlösa, inte minst under åren 06-14. Under denna period införde även Alliansen möjligheter till sjuk/tandvård för 50 kr för personer som vistas illegalt i landet. Trovärdigheten i dessa frågor blir därför mycket låg.

   Radera
  2. 2006 jagade jag och en kamrat "Alliansen" när de hade ett "rally" i västsverige en dag i slutet av valrörelsen..
   Göteborg, Uddevalla, Bengtsfors, Åmål, trollhättan... ;-)

   Radera
  3. En polygamist ifrån Naqqa med tre-fyra fruar har inte 4 barn utan 15!!

   Radera
 21. Usch, kan dom inte bara försöka hålla sig från att producera liknande tönterier.

  SvaraRadera
 22. Notera färgen på slipsarna i moderaternas film.

  SvaraRadera
 23. Hej

  Jag förstår att man i M´s filmsnutt har mycket tecknade figurer...där ligger nivån helt enkelt i budskapets framtoning.

  LO´s snutt: ingen kommentar bortsett från "lågvattenmärke" och tom det är alldeles för högt.

  SvaraRadera
 24. Noterar att man i M:s valfilm fortfarande använder sig av det i mitt tycke utslitna begreppet "ARBETSLINJEN" som skall medföra en god integration...

  Hur var det nu.. "Hårt arbeta befrämjar hälsa och välstånd och förhindrar månget tillfälle till synd"..

  Andra ideologier har också använt just arbetet som källa för välstånd..
  "Arbeit macht frei..."
  :-o

  SvaraRadera
 25. Inga svenska flaggor i någon av filmerna...?

  Känns som att andan gått ur båda de där partierna, att döma av filmerna. De kanske bara är lite pliktskyldigt framtagna, så att vi fortfarande ska tro att det är någon poäng med våra s.k. demokratiska val.

  SvaraRadera
 26. Alla tre (3) blockens valfilmer går i mollstämda tonarter...
  kanske lika passande den svenska mentaliteten och kynnet som denna..

  https://www.youtube.com/watch?v=ZZSl_IaIQOA

  .. eller många av Volvos nyare reklamfilmer...

  https://www.youtube.com/watch?v=DUDx6NEqdJQ

  Ungefär lika muntra som att köra upp längs E4 på Norrlandskusten i December i regn, blötsnö och yrande snö i mörker...

  Men, liknar inte lastbilsföraren i LO.s valfilm inte så lite vår "bloggare" ? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berätta gärna lite om hur det var att köra bil från Leipzig till Berlin i en Trabant med galonsäten med kupen fylld med cigatettrök från väst-Berlin. Lite nyfiken bara eftersom du verkar vara en expert på DDR och sovjet-historik / memoribilia.

   Radera
  2. Med en Blendrökande stasi-kärring i passagerarsätet.

   Radera
  3. Jag har kört en "Trabant" eller Sachsenring 601 som det egentliga namnet var. Dock inte mellan Berlin - Leipzig

   Motorsvag, bullrig men faktiskt med bra väghållning och komfort på gamla kullerstensbelgada DDR-vägar.
   Min gamla VW Golf DIESEL 83 var inte så stor skillnad emot!

   Däremot har jag CYKLAT (Göteborg - Malmö - Trelleborg) - Sassnitz - Berlin - Wittenberg

   När var en liten "påg" på 70-talet med lärare till föräldrar och långa sommarlov blev det alltid en tur i VW 1500 67 till DDR och Polen sommartid vilket kombinerades med besök hos släktingarna i Skåne (ej Sjöbo)

   Hade varit i Köpenhamn många fler gånger innan jag först besökte Sthlm första gången 78. På TV:n fanns det tre (3) kanaler. TV1, TV2 och DR. På DR visades ofta en tjock farbror som hette Mogens Glistrup..

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 27. LO:s reklamfilm är verkligen brun (vit)!
  Enda personen som inte är vit är ju sotaren! :D

  Överväger liberalerna som ännu inte misslyckats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har väl misslyckats redan på att hitta ett passande namn på partiet!

   Radera
  2. De verkar inte ens tro på sin egen politik!
   Hade de varit det allra minsta trovärdiga så hade undersköterskan varit mörk i hyn och burit slöja!

   Radera
 28. "En regering som inte har kunnat regera har mött en opposition som inte har velat regera"....och hur ska då väljarna reagera? tänker jag i mitt stormiga sinne. Har Kristersson blivit valarbetare åt SD? Han kunde ju lika gärna sagt "Regeringen är kass, oppositionen är kass - rösta på SD!" rakt ut :-)

  Men ett gött, nittiotals-ironiskt skratt gav det åtminstone upphov till ;-)

  Newman

  SvaraRadera
 29. Älskar detta blogginlägg! Mer sånt här :D

  SvaraRadera
 30. Verkligen Lars, nog kan du bättre än det här? Blir man brun pga ytliga egenskaper man inte kan förändra, snarare än vad man gör? I såfall är då SDs berömda barnvagnsfilm för multikultur pga av en "diversifierad" rollbesättning?

  SvaraRadera
 31. Spelar ingen roll, det är redan försent.

  SvaraRadera
 32. När man ser hur startfältet för valet så blir man ju fundersam varför direktdemokratirörelsen är så liten i Sverige.

  SvaraRadera
 33. Läger i Afrika... vill (S) i Danmark ha där asylsökare skall finnas medan deras asylansökan till Danmark prövas...

  "..Står det til Socialdemokratiet, skal det ikke længere være muligt at få ophold i Danmark ved at møde op ved den danske grænse eller i Center Sandholm og søge asyl.
  I stedet vil partiet sende alle spontane asylansøgere til et dansk drevet modtagecenter i et tredjeland i f.eks. Nordafrika. Her skal de så opholde sig, mens deres asylsag behandles..."

  Skillnaden mellan svenska och danska (S) är mer än avgrundsdjup och det är inte bara Sundet som skiljer dem åt!

  "..- Det er en enormt stor udfordring for sammenhængskraften i vores samfund og dermed for, om vi på sigt overhovedet kan have et velfærdssamfund. Det er derfor, vi fremlægger så stor en model, som vi gør nu, siger Mette Frederiksen..."

  https://www.dr.dk/nyheder/politik/socialdemokratiet-klar-med-foerste-store-valgoplaeg-slut-med-soege-asyl-i-danmark

  https://jyllands-posten.dk/politik/ECE10278020/mette-f-ikkevestlig-indvandring-er-den-stoerste-udfordring/

  SvaraRadera