Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2018-02-24 17:58

Krigsförbrytartribunalputinkamtjakakylan drar in över Sverige - är du förberedd för klickrubriker?

Det sägs att det ska bli kallt i Sverige den kommande veckan, vilket gör att det blir intressant att titta på det nordiska och svenska elsystemets kapacitet i det här läget. Riktigt spännande blir det måndag morgon när alla arbetsplatser och industrier drar igång på allvar, samtidigt som det ska vara runt -11 på morgonen i Sveriges Navel (tm), Stockholm.
Utetemperaturen idag. Till synes regn efter lunch handlar om att solen smälte snön på regnsensorn, vilket ledde till upplevd nederbörd.
Det ska alltså bli vinterkallt i Sverige nästa vecka och redan nu är det kraftbrist i södra landshalvan (elområde 3 och 4), även om Sverige i skrivande stund enligt Svenska Kraftnäts fina tjänst Kontrollrummet exporterar 614 MW netto. Nettoexporten sker dock uteslutande från nordligaste Sverige över till Finland. 

Elområde 3 har just nu 2 378 MW i underskott och elområde 4 har ett underskott på 2 954 MW.

Fascinerande är att hela Nordpools elhandelsområdes samtliga elprisområden har samma pris just nu, nämligen 40.84 EUR/MWh. Handeln fungerar alltså rätt effektivt för att jämna ut bristerna.
Inomhustemperaturen just nu, driven av min kamin. Raka linjer beror på avbrott i kommunikation mellan Netatmo-enheterna. Jag sitter förstås i biblioteket.
Priserna har stigit något nu på kvällen i takt med att kylan sänker sig, men riktigt intressant blir det inte förrän på måndag, när alla arbetsplatser ska dra igång och de industrier som inte kör 24/7 startar upp.

Måndag morgon menar norska YR att det ska vara -11 i Stockholm, -9 i annars så varma Göteborg, -8 i vårens Malmö, Örebro -12, Karlstad -12, Jönköping -7, Uppsala -9, Gävle -12, Östersund -20, Umeå -16 och Kiruna -18.

Kanske inte så märkvärdigt för norra halvan av landet, men det kommer alltså vara stabilt rejält kallt från norr till söder, vilket förväntas ge spännande utmaningar att hantera.

Samtidigt blåser det dåligt, eftersom sådan här krigsförbrytartribunalkyla har en tendens att inträffa när det är högtryck och fint väder, så vindkraften ger inte så värst mycket.

Risken för nedsläckning av områden är väl förstås låg - det har ännu inte hänt i modern tid - men har man rörligt elpris och eluppvärmning kan man nog få spännande upplevelser när nästa elräkning dimper ner.

För egen del ger tyvärr inte solpanelerna speciellt mycket, för de är täckta av snö. Annars sålde jag en del el under månadens första halva, men snön sätter nog stopp för det nu trots solen. Och nej, det är inte värt att riskera livet för att sopa bort snön. Dessutom har snön fryst fast i botten och vill inte bort - jag har förstås testat.

Nu avvaktar vi måndag morgon, så får vi se vad elpriset ligger på då. Tillägg: Just när inlägget publicerades steg elpriset till 43.31 EUR/MWh.

66 kommentarer:

 1. Än mer utmanande blir det när 4 nukleära reaktorer stängs ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir väl i storleksordningen 4000 MW som försvinner. Spännande heter det, inte utmaningar.

   Radera
  2. Spänning är just det som saknas då.

   Vi behöver inte utveckla hur elnätet beter sig då uttaget överskrider produktionen men det blir intressant att se om man kommer exportera samtidigt som delar av Sverige rullas av.

   First out lär Kubal vara.

   Radera
  3. Kubal - som väl f.öv. ägs av ryska intressen - kör väl 24// ?
   Stora delen av den industri som faktiskt just finns kvar i Sverige är väl också igång 24/7 och endast en midre del elslukande industri startar på Måndag.
   I min omedelbara närhet ligger Volvo "Tosslanda" och så mycket el slukar inte detta.

   Ser man på Kontrollrummets hemsida så är frekvensen lite hög just nu vilket betyder att produktionen är högre än konsumtionen.

   Yr.no har en intressant artikel om "Sibir-kulden"!

   https://www.yr.no/artikkel/venter-sibir-kulde-i-sor-norge-1.13931139

   Radera
  4. Industrin står numera bara för 30% av elföebrukningen , och mycket är som du skriver 24/7 även om det varierar över dygnet.

   Den stora slukaren är det vi kallar samhällsfunktioner och tillhörande infrastruktur. Och den börjar 07-09 på måndag.

   Radera
  5. Kubal ägs av Rosal. 4% av Sveriges elförbrukning tar de var det sist jag kollade det.

   Radera
  6. Oskarshamn 1 & 2 (1120 MW) är redan stängda. Kvar är Ringhals 1 & 2 om 1765 MW som stänger 2019 resp 2020. Så redan denna vinter, om vi får "10 årsvintertemp enl def -10 ish grader i dygnsmedelvärde i södra Sverige, minst tre dygn i sträck" (behövs för kylan att tränga genom dagens välisolerade hus), så kommer vi att få stora problem med effekttillgången, vilket kanske inte räcker till "roterande bortkoppling" men i alla fall timpriser NP-spot i SE3 och SE4 om 3000 EUR/MWh, vilket motsvarar nästan 30 kr/kWh. Och 14 dagar med kyla och hög elkonsumtion hos elvärmekonsumenter, men framförallt luft-luft, luft- vatten värmepumpsägare att få elräkningar på flera tusen högre än en "normal" vintermånad (med -1-0 grader)

   Radera
  7. Och då vi idag ligger på ca 25000 i effektmax och förbrukningen vanligtvis stiger 2000-ish MW mellan söndag och måndag, kan det som sagt bli "spännande. Den maximala effektproduktionen, inkl av SvK upphandlad effektreserv ligger i häradet 27-27 500 MW...

   Radera
  8. Effektreserven i Karlshamn är 662 MW

   https://www.uniper.energy/sverige/reservkraft/karlshamnsverket

   Resten får klaras med import - rysk kärnkraft eller tysk kolkraft - och att vissa delar av effektkrävande industri drar ner produktionen

   Radera
  9. Just nu ger vindkraften mer än dubbla Karlshamn. Hörde på tv4 att det kommer blåsa mer från Sibirien i veckan så vinden kommer ge mer. Södra Sverige kan säkert få en del överskott från Danmarks betydligt större vindkraft och vi i område 3 fortsätter exportera till Finland samt importera från Norge.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 2. Enkel match , det är bara att starta vin och sol kraften för fullt. Om det inte går så måste mångmiljard satsningen som vi alla subventionerat fram vara det största ekonomiska fiaskot i Sveriges historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste någonstans att Fridolin vill att el skall kopplas in för att driva vindsnurrorna vid dålig blåst, men det kan nog vara en sån där alternativ fakta som Cornu varnat för. Dock inte helt osannolikt.

   Radera
  2. Vinkraften är jäkligt potent.

   Radera
 3. Blir nog inga strömavbrott. Både Sverige och våra bästa vattenfyllda bröder i väster ligger en bra bit under maxkapacitet vad gäller elproduktion.

  SvaraRadera
 4. Det intressanta med köldfronten är att den nu täcker de mest befolkningstäta områdena i Europa och kommer dröja kvar minst en vecka eller två.
  Vad händer när europa samtidigt belastar elnätet för fullt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det kanske blir lite kallt i stugorna.
   Men inge fara, endast det late fryser.

   Radera
  2. Det händer inget speciellt annat än att några extra fossilverk drar igång. Tyskland har koll på läget och kapacitet att driva länderna vid gränserna om det behövs.

   Radera
  3. I DE har man heller inte någon elvärme att tala om.
   Men, man har fr.f.a i Bayern täckt varje tak med solceller.
   Värsta exemplet såg jag dock i Demmin (MVP) i somras när inte bara taket utan även hela söderväggen på en 3-vånings byggnad var täckt av solceller.

   Den skönaste värmen får man dock av brunkolsbriketter i en brunkolskamin!
   :-)

   Radera
  4. Braunkohl, Schwarzkohl, Helmut Kohl..

   De tre energikällorna i gamla BDR

   Radera
  5. Glöm inte Schwarze Pumpe, trodde först att det var titeln på en billig tysk porrulle.

   Radera
  6. Förutom Skandinavien, Baltikum, Centraleuropa drabbas även UK, Frankrike, Italien, norra Spanien samt Balkan - i stort sett hela Europa får dramatisk köldknäpp samtidigt.
   Hur fungerar eldistributionen inom Europa egentligen?

   Radera
  7. Det är den osynliga handen som ser till att elen distribueras inom Europa.

   Radera
  8. Här kan den som är intresserad läsa mer... ;-)

   https://www.entsoe.eu/Pages/default.aspx

   Radera
  9. I somras i Tyskland såg jag en automat. Den var kopplad till duschen och gav varmt vatten i tre (3) minuter om man matade den med 1 €

   Skapar en bra preppingattityd hos allmänheten! Elektricitet är en begränsad resurs som skall användas med sparsamhet och inte i onödan!

   Radera
  10. Få hyresgäster betalar individuellt per hushåll för varmvatten och det samma gäller för "klubbmedlemmar". En åtgärd där skulle spara mycket energi, men ser inte att det är på gång.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Gorillakylan, Sibirienvintern, Köldsmockan, Gulag-temperaturer, Monsterkallt ...
  ;-)
  Kvällsblaskorna ger ständigt upphov till nya ordkonstruktioner...

  Putin & Co med "gamänger" gnuggar händerna nu när de får sälja sin gas dyyyyrrt !

  Men med "kärlek" skall vi värma oss med varandra om man får tro F!:s nya valfilm.. Och då behövs ju varken kärnkraft, kolkraft eller vilken annan kraft som helst..

  https://www.youtube.com/watch?v=UwucU14_UdA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj ! Glömde "Moskvakölden" ovan...
   En kyla som betvingat flera armeers invasionsförsök...

   Radera
  2. Du glömde "rövkallt". Så kallt att ballarna fryser.

   Jag lämnar åt er norrlänningar att bedöma var ballarna ballarna sitter. Bem Dover får inte svara, han bor i Skåne.

   Radera
  3. Är du säker på att du vill lägga upp den på straffpunkten sådär?

   Radera
  4. Northeners are a bit daft...

   Radera
  5. Tja, de brukar vara på din mammas haka, oavsett temperatur.

   Radera
 6. Jag preppar, letar omgående fram ullstrumporna.

  Håller nog tummarna för ett kraftsammanbrott (men inte sannolikt), dumheten borde synliggöras, innan det blir än värre.

  SvaraRadera
 7. Priset kommer säkert att gå upp på måndag morgon och några industrier samt ett fåtal privatpersoner minskar tillfälligt sin användning. Nettoexporten till just nu Finland, Litauen och Polen fortsätter förmodligen och import från främst Norge.

  Ved finns redan inburen. Men liten sannolikhet för elavbrott här i 08.

  Priset just nu sänkt till 40,78

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 8. Svar
  1. På Svalbard väntas flera plus under söndag och måndag. Europa är en liten del av världen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Så är även Svalbard en ännu mindre del av världen.

   Radera
  3. Och nära Nordpolen som väntas få minus 1 grad imorgon em och kväll.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Ja, det är otvetydig fakta att det blir varmare på norra delen av klotet. Poängen är att cherry picking som du ägnar dig åt inte leder någon vart. Det finns alltid ett motargument som visar motsatsen. Orkar dock inte googla fram ett sånt för möta ditt ditt påstående. Om du inte tror mig kan du googla själv för att motbevisa dig själv, och sen för att bevisa, etc...

   Radera
  5. Incognito du har helt rätt. Jag retades bara och har inga förhoppningar att påverka de fåtaliga klimatförnekarna här. Min mer seriösa insats är att investera i företag jag bedömer kan åstadkomma något när det gäller att frigöra oss från den fossila dominansen när det gäller vår energi.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. *handhjärta*

   Radera
  7. @Nanoteck Den varmast uppmätta temperaturen i år på Arktis, är -10 grader http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php Vad gäller Svalbard, blir det lite varmare väder några dagar, med dagstemperatur, som mest på +2 grader och nattemperatur på ett par minusgrader. Dock vänder det på onsdag igen, med temperaturer ner mot -10 dygnet om. https://www.klart.se/no/svalbard/v%C3%A4der-longyearbyen/

   Radera
  8. Kenneth kolla YRs senaste prognos för Svalbard och Nordpolen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 9. krigsförbrytartribunalkyla tja lite oschysst mot befolkningen, de kan knappast rå för att de har en skräpregering

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt Wille. Dottern flög till värmen i Kalifornien igår och imorgon är det söndag med ganska få som jobbar i 08. Men måndag morgon är jag beredd att vara utan el - fast det är osannolikt med annat än högt elpris.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Sedan är det ju faktiskt kokslov / sportlov i Stockholm v 9...
   ;-)

   Radera
 11. Tycker Cornu borde kunna sitta där hemma i bara kallingarna med de där söderhavstemperaturerna. Är det verkligen hållbart med sån värme hemma??

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man är hemma går man i sommarkläder, ja.

   Eftersom jag inte eldar över natten så trycks temperaturen upp en del när jag eldar för att magasinera värme över natten. Fungerar utmärkt och det blir fin och jämn temperatur på övervåningen.

   Radera
 12. Om man är ute efter ett riktigt stresstest så var väl denna måndag i 08-området inte rätt dag.
  Sportlovet började ju nu i helgen så det är sannolikt rätt många som inte kommer att åka till jobbet eller till skolan på måndag morgon.
  Den välbesuttna delen av 08-områdets befolkning är sannolikt någon annanstans nu.

  SvaraRadera
 13. Gå in och kolla på Kontrollrummet https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/ och backa till den 22/2 kl 12:00. Då levererade vindkraften 0,6% av den totala produktionen, eller 136 MW av totalt 22994 MW.
  Kärnkraften levererade då 8650 MW. Det lär bli mörkt och kallt när den är nersläckt. Men det är väl någon som tycker det är bättre, att vi går över till rysk naturgas :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bra. Stäng mer kärnkraft. Det är ju för fan inte ens kallt, -13 just nu på Värmdö. Snart är vi tillbaks till 80-tals vintrarna då Stockholm hade -25-30 en månad i sträck. Då kan man torka sig i arslet med vindsnurrorna.

   Radera
 14. Har Frigol... F-låt Fridolin gjort värnplikt? 😜

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värnplikt sägs göra män av pojkar, så vad tror du?

   Radera
 15. Onödigt duschande i tid och otid drar oerhörda mängder elenergi som spolas direkt bort i avloppet..!

  SvaraRadera
 16. Roligt för de i södra Sverige som tränar inför Vasan. Att väder har blivit så stor nyhet i Sverige känns bara tragiskt.
  -10 borde inte vara värt några nyheter. Vid -25 kommer det bli problem i södra Sverige då det saknas motorvärmare och franska tåg har vunnit alla upphandlingar. Vid -30 kommer grejer börja att gå sönder. -40 då kommer Sverige att stå stilla och det börjar bli problem även i Norrbotten.

  Några nya moderna kärnkraftverk skulle inte skada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad hjälper nya kärnkraftverk om det blir -40C i Malmö? Tågen står ju ändå still...

   För övrigt är det sällan temperaturen går under -10C och då bara kortvarigt, finna ju ett hav utanför.

   Problemen med de franska tågen är också relaterat till New Fukkin' Public Missmanagement.

   Radera
  2. Tacka vet jag en gammal hederlig Y7:a med en mullrande 8-cylindrig Scania D815 motor i ! En motor som går att köra på ALLT som ger energi när det brinner...
   Produkter som bevisligen klarat av -40 grader Inlandsbanedrift... ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=Flf8ie8NI9w

   Samma motor satt f.öv. även i de s.k "200-båtarna"

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Transportb%C3%A5t_St%C3%B6rre

   https://www.youtube.com/watch?v=H5aOp6gh3Go

   Radera
  3. Där har du grejor. Gissa vad tågen i Kanada och Alaska går på?

   Radera
 17. Vidhåller fortfarande det paneuropeiska perspektivet. Europa har totalt ca en halv miljard inv och med en hög befolkningstäthet (utom Norden) och är inte självförsörjande när det gäller energi - bla beroende på att de gröna har satt käppar i hjulen för kärnkraften.
  Vi är sannolikt på väg mot "global cooling" vilket kommer drabba Europa hårt. Tex Ryssland och Kina förbereder sig sedan länge för ett sådant scenario. De bryr sig inte om Al Gore utan forskar själva.
  Jag är bekymrad.Kanske dags att fly kontinenten?

  SvaraRadera
 18. Skottade av mina paneler igår.
  Just nu ger dom 9 kW av den installerade effekten 14 kW.
  Men det hjälper föga kl 07:00 imorgon bitti.

  SvaraRadera
 19. Jag personligen är inte särskilt elberoende, eftersom jag både bor och jobbar i Stockholm.

  SvaraRadera
 20. Många "nötter" verkar inte ha förstått ett dugg!
  När jag var ute idag såg jag tyvärr alltför många utan både mössa och långkalsonger!
  Dagens mode där man skall visa en bar glipa hud mellan skorna ( basketkängor eller gymnastikskor - Huvva! ) och smala lite upprullade smala jeans / byxor torde medföra svåra köldyttringar och ett konstant frysande hos bäraren...
  :-(
  Har man sedan inte någon mössa på sig försvinner en s tor del av värmen från kroppen och jag förstår inte att en del inte är räddare om sin ädlaste kroppsdel...

  Kombinera nu ihop detta med en cigarett i den ena handen och en burk s.k "energidryck" i den andra...
  :-((

  SvaraRadera