Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-02-05 14:18

Jan Guillous åsikter om Eliasson och Thornberg säger allt

Den spiondömde och tidigare KGB-avlönade författaren Jan Guillou sågar tillträdande rikspolischefen och avgående Säpochefen Anders Thornberg och hyllar avgående Dan Eliaasson. Det är en tydlig kvalitetsstämpling av Thornberg.

En 74-årig författare och fd journalist, som heter Jan Guillou, mest känd för att han är dömd spion och även under fem år avlönad agent åt den sovjetiska diktaturens underrättelsetjänst KGB, sågar i en Aftonbladet-krönika (nej, jag länkar inte) avgående Säpochefen och tillträdande rikspolischefen Anders Thornberg. Samtidigt hyllar han avgående rikspolischefen Dan Eliasson.

Guillou arbetade åt KGB mellan åren 1967 och 1972. KGB var den sovjetiska kommunistiska diktaturens civila underrättelse- och säkerhetstjänst. Efter den dåvarande diktaturens fall delades KGB upp i säkerhetstjänsten FSB och underrättelsetjänsten SVR. Det senare motsvarar den del av KGB som avlönade Guillou, och numera t ex ses hålla föredrag åt den svenska sk "fredsrörelsen". Guillou själv hävdar att han bara låtsades vara agent åt KGB i försök att hitta något att avslöja - en sorts privat dubbelagent - men publicerade aldrig något om det hela och glömde helt att nämna det hela i sina publicerade memoarer.

1974 dömdes Jan Guillou för spioneri i den sk IB-affären och fick tids nog sitt straff fastställt till tio månader. Det är tämligen väldokumenterat att han sedan dess närt en avsky för svensk säkerhetspolis, inklusive i en lång serie med fiktiva böcker där Säpo konsekvent utmålats som inkompetenta.

Guillou kallar också avgående rikspolischef Dan Eliasson för "bevisligen mycket kompetent chef", rapporterar Expressen.

När Jan Guillou tycker något så vet man verkligen att det är fel, och då i synnerhet när det handlar om försvars-, utrikes- eller säkerhetspolitik och rättsväsende. Hyllandet av Eliasson och sågandet av Thornberg är det bästa kvitto man kan få på att Thornberg är rätt man för jobbet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Som den gamla damen sa:


  - Det är så svårt att veta vem man ska lite på idag. Tacka vet jag Aftonbladet, för de vet man att de ljuger.

  SvaraRadera
 2. Guillou må ha rätt fantasifulla åsikter om mycket, merparten passar bättre i roman än irl.
  Men det är ändå få andra som lyft fram större och grisigare saker om SÄPO et al. än vad han och Bratt gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på det.
   Han verkar rätt tossig idag (och senaste 30 åren), men att lyfta fram avslöjandena om IB-affären som negativt för honom är helt galet. Det var verkligen på sin plats att det avslöjades.

   Radera
  2. IB-affären handlade om IB, inte om SÄPO. Några tjänade på avslöjandet, andra förlorade på det. I underrättelsevärlden är det mesta grått Det enda som är säkert är att de som blir fast ofta förlorar på det.

   Radera
 3. Vem F-N bryr sig om vad en dymdryg självgod 40-talist, kommunist , tillika "författare" av billiga agentromaner som passerat sitt bäst-före-datum för länge sedan tycker, tänker och orerar...
  ;-)

  SvaraRadera
 4. Denne man (JG) är en självgod, dumdryg person som dessutom tycker att han är Guds svar till människorna. Han borde ha fått ett mycket hårdare straff. Han koketterar med denna sin fängelsetid och är förmodligen helt övertygad om att han hade rätt och alla andra hade fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han hade ju rätt och alla andra hade fel, har det visat sig i efterhand... tyck gärna illa om folk, men inte av uppenbart fel anledningar.

   Radera
 5. Få människor är så destruktiva som förmögna människor som leker vänsterrevolutionärer.

  SvaraRadera
 6. Guillou fick dessutom betalt av KGB för sitt spioneri - Att en känd mytoman som Guillou har fri tillgång till att bli publicerad i media säger egentligen mer om svensk media än vad det säger om Guillou, han borde vara diskvalificerad efter åratal av lögner, en del av lögnerna har underhållsvärde medan andra är pinsamma och speglar en störd själ.

  Exempel på gamla lögnfavoriter är att Guillou höll OS klass i simning, att han gjorde militärtjänst i ett specialförband i flottan, att han deltog i PLO operationer, att han dagligen blev misshandlad av sin styvfar etc etc.

  SvaraRadera
 7. Är det någon förutom Jan Guillou som tycker att Jan Guillou är relevant på något sätt idag?

  SvaraRadera
 8. Chefer som inte kan få majoriteten av personalen med sig kan omöjligen vara bra för något annat än enmansföretag. Bara korkat att påstå något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där satt det!
   Tummen mitt i spiken...:-)

   Radera
 9. Säpo har antagligen bidragit till att öka säkerheten i Sverige de senaste åren, men de har absolut inte medverkat till att öka rättsäkerheten.
  Guillous kritik ligger ju där; med ett Säpo som effektivt arbetat för inskränkningar i möjligheten att försvara sig mot terroranklagelser (slutna rättegångsförhandlingar, hemligt bevismaterial) samtidigt som vi hade en justitieminister som agerade medhjälpare.

  Det är måhända inte en fördel för en chef för den öppna polisen att ha den bakgrunden.

  De här farhågorna har hos de flesta förpassats till soptippen tillsammans med idéer om personlig integritet, begränsning av övervakningsmöjligheter och rörelsefrihet. Vi har i princip offrat alltsammans till kampen mot terrorn, och hos de lite mer konservativa kan detta fortfarande ställa till med en motsättning.

  SvaraRadera
 10. Vill nog påstå det motsatta. Under Thornbergs tid som chef för SÄPO har han gjort mycket för att öppna upp organisationen.

  Man får inte glömma att SÄPO är en liten organisation och ska man komma någon vart får man lita på de tekniska hjälpmedlen. När det gäller att hemlighålla information är det nog så att man har förbundet sig att inte avslöja ursprunget av informationen till hänsyn till andra länders säkerhetspolis.

  SvaraRadera
 11. SÄPO opererade vid tiden för IB-affären i alla fall med lagstöd och fick från vänsterhåll ta emot kritik där det egentligen var IB-operatörer som varit i farten om man få tro Olof Frånstedt. Så IB var en författningsvidring konstruktion som opererade utan parlamentarisk kontroll. Läs mer på http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2002/01/sou-200292/ (Det grå brödraskapet)
  För min egen del tror jag att Gullio/Bratt minskade antalet rättsövergrepp och att avslöjandet bidrog till att den parlamentariska kontrollen succesivt förbättrades och jag tycker att det var bra. Varför SÄPO själva som väl även på 70-talet ansvarade för författningsskyddet, gissar jag, lät IB-övergreppen pågå finns väl inga bra svar på. Det är kanske någon som läst något trovärdigt i den frågan.

  SvaraRadera
 12. Skulle haft alternativet

  Ja, jag är nyfiken och har mina egna pengar utomlands

  SvaraRadera
 13. Jahapp, nu är måttet rågat. Kalla mig trög eller senfärdig, men jag har fortfarande kvar en bunt Coq Rouge-böcker sedan tiden då de gavs ut. Vill inte befatta mig med dem längre nu, så hur gör jag mig av med dem så att det är minst risk att Guillou tjänar något på dem?

  1. Lämnar in dem på antikvariat eller Myrorna, så de kan gå ut på andrahandsmarknaden? (Köparen kan ju bli inspirerad till att köpa mer av Guillou)
  2. Bara slänger dem i pappersinsamlingen? (Någon som vill läsa dem kan ju tvingas köpa en nytryckt)

  Vad säger ni, vilket alternativ är bäst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3. Spara till sämre tider och använd då som toapapper.

   Radera
 14. Allt finns att läsa om på bl.a. Wikipedia och på riksdagen hemsida.
  Men det är ju populärt bland högerextremister att sprida lögner om framförallt vänstern. Guillou var varken spion eller avlönad av KGB.
  Han avslöjade brott mot grundlagen, och att riksdagen inte ens kände till IB-ORGANISATIONEN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du? Jan Guillo har själv uppgett summorna han fått.
   Expressen var väldigt noga med att inte skriva att Guillo var sovjetisk spion, bara avlönad hemlig agent åt Sovjetunionen genom KGB. Guillo har bekräftat uppgifterna, läs själv.

   Radera
 15. Tycker nog han lyckades bra att få en hel generation unga pojkar att bli intresserade av Sveriges försvar och den allmänna uppryckningen under åttiotalet med böckerna om Hamilton. Dessutom var han tydlig ned marschen mot institutionerna som det kallas.

  Värre var det med filmerna minns jag störde mig på att skådespelarflummet skall lysa igenom så tydligt. Samma med Arnfilmerna intressanta böcker, inte så bra filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 16. Rättstavningsmaskineriet är inte min vän, helbuggigt.

  Väl så intressant är vilka som ännu inte erkänt. Varför är stasi arkiven hemliga?

  SvaraRadera
 17. Guillo har väl haft någon poäng genom åren. Några av hans böcker har väl varit skapligt läsvärda. Idag känns han mest som bäst före och borde lämna debatten eftersom han inte tillför något mer än sitt eget ego. Han har väl en skaplig vinkällare, där borde han sitta och gurgla sig med svindyra viner. Den gamla kommunisten. Btw, han kan väl bjuda in den där Dinamarca för att höja den intellektuella nivån i vindimmorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intellektuell nivå? Dinamarca?
   En gallskrikande ouppfostrad tokvänster feminist...
   Som heller inte har någon examen utan bara lite lösa flumkurser apropå "intellektuell nivå"... 😁

   Radera
 18. Guillou verkar leta frågor där han gå tvärsemot andra. Det viktigaste är att få argumentera mot. IB var motiverat på den tiden. Hade de fått fortsatt hade kanske Palmemordet kunnat undvikas. Idag har vi EXPO som med regeringens goda minne registrerar åsiktsdatabaser. Skillnaden är väl att nu är det "de goda" som gör det.

  SvaraRadera
 19. Tja, JG och Bratt såg ju till att dra slöjan av Palme. Palme marscherade med Nordvietnams ambassadör till amerikanska ambassaden i fackeltåg i protest mot bombningarna mot Nordvietnam. Samtidigt var det Sverige med Palmes goda minne som såg till att USA fick kvalificerad intel för att kunna bomba rätt mål, då IB operatörerna verkade från västvärldens enda ambassad i Hanoi (den svenska alltså).

  Jänkarna fick kvalificerad intel för bombningar och vi fick intel av dem om vad Sovjet pysslande med i Baltikum och så var vi ju under det amerikanska nukisparaplyet.

  Sen distribuerade ju IB även knark i Egypten åt Mossad och vips fick vi i gentjänst kvalificerad intel från Israelerna om vad för domedagsplanering och vapen Sovjet höll på med som kunde riktas mot oss.

  Sverige drev ju en rejäl maskirovka på den tiden. Att Palme klarade den stormen var väl egentligen för att han i slutändan gått Västs ärenden. Det var väl en hög med kommunistdiktaturer som blev lite sura...  SvaraRadera
 20. Tack för att du inte länkar till kommunistblaskan som den röda agenten skriver i.
  Uppmuntrar alla att aldrig besöka deras hemsida så att vi inte bidrar till deras webstatistik.....

  SvaraRadera