Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2018-02-22 13:21

Ilska

Det verkar som allt fler går över från förnekelsefasen till ilskafasen när det gäller bostadsbubblans eventuella punktering. Nu börjar det aggressivt skyllas på politiker, banker och även den här bloggen, som orsak för att bubblan spricker. Det kan tas som ett kvitto på att paniken sprider sig.
Arkivbild på lite byggnader i Lomma.
Vi känner alla till den normala reaktione på sorgebesked eller dåliga nyheter. Förnekelse-ilska-förhandling-depression-acceptans.

Helt ovetenskapligt noterar jag att förnekelsen om bostadsbubblans existens och dess eventuella punktering allt mer verkar ha upphört. Istället är de som tidigare förnekade fakta nu över i ilska. Det ska hittas syndabockar. Det skylls nu mest på politikerna, men förstås även på de ständigt hatade bankerna. Och även på den här bloggen. Tydligen ska jag ha fått bostadsbubblan att spricka. Snacka om att inte ha någon koppling till verkligheten.

Man kan förstås bortse från folks sorgereaktioner och bara konstatera att det är naturliga psykologiska reaktioner hos känslodrivna personer insyltade i bubblan. Kort sagt inget att ta åt sig av.

Däremot är det ett kvitto på att paniken sprider sig och att allt fler lämnar förnekelsefasen. Vilket är intressant i sig. 

Nästa steg blir förhandling, dvs att man försöker intala sig själv diverse bortförklaringar som ska begränsa eller eliminera skadan, rent av stoppa fallet i bostadspriser. Men först är det dags för mer ilska. Mår man dåligt gäller det att hitta någon att skylla på, i ett försök att må bättre.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

105 kommentarer:

 1. Typiskt bloggare att ställa till det för landet ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typiskt proggare att ställa till det för landet.

   Radera
  2. Typiskt groggare att ställa till det på havet.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Typiskt landet att ställa till det för bloggare.

   Radera
 2. Börsen kan gå sämre den kommande tiden (har legat still på ca 0% sedan 3 år tillbaka för OMX30), räntorna börjar sakta stiga uppåt i världen, bostadspriser i hela landet har fallit mellan ca 10 - 15%, bostadsutvecklarna ligger 20 - 30% back och det byggs fortfarande på tidigare köpta bostadsrätter och folk har nu börjat få kalla fötter när de snart sitter på två lägenheter ingen vill ha...

  Men allt är OK, för Maggan Andersson säger att Sveriges ekonomi går som tåget... Än så länge iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alternativ syn med samma fakta: Börsen har avkastat 17,5% (SIXPRX) senaste tre åren, bostadspriserna är fortfarande högre än 2015, reallönerna har stigit och sysselsättningen har stigit.

   Helt nattsvart är det inte, men nog är vi på en konjunkturtopp och det kan bli några magra år nu.

   Radera
  2. Snart kanske "ilskna" byggare kommer att demonstrera i Sthlm och KRÄVA att få jobb... För jag tror ju inte att (S) kommer att sitta kvar vid regeringsmaktens grytor...

   Radera
  3. Däremot är jag för höga skatter och vänsterpolitik. Ju mindre folk har att röra sig med desto mer värdefullt blir mitt sparande i form av köpkraft. :)

   Radera
  4. Men du behöver ju fortfarande kunna ha något sparat. Om skatterna blir för höga och de vanliga utgiftern likaså kommer det bli svårare att spara.

   Radera
  5. Men om du har 5 miljoner och en annan person har 0 kronor då han är 10 år yngre och staten ändrar på skatterna så att det blir omöjligt för er båda att spara: Vem utav er tror du gynnas mest utav läget? :) Hittils har det varit busenkelt att spara. ALlt har bara gått upp.. OM nästa generations sparande stryps kan dom inte konkurera i budgivningarna som ett exempel och det gynnar ju den som är äldre och lyckats spara redan.

   Radera
  6. Men om du är 10 år yngre än någon skröplig gammal gubbe och staten ändrar på lagen så att du får sätta gubben i ett festligt läger och konfiskera gubbens tillgångar: Vem utav er tror du gynnas mest utav läget? :) Hittills har det varit busenkelt att sätta skröpliga gamla gubbar i festliga läger (ålderdomshem). Alla Skröpliga gubbar hamnar ju i ett läger om de inte dör först.. OM den äldre generationen sätts i festliga läger för äldre, s.k. ålderdomshem, och vanvårdas till döds, då kan de inte konkurrera i budgivningarna som ett exempel, och det gynnar ju den som är yngre och fortfarande frisk och stark.

   Radera
  7. Sveriges ekonomi går som pendeltåget? Kanske inte så bra...

   Radera
 3. Tröst finns att få på Di. nästan gratis kapital i femton år till.

  https://www.di.se/nyheter/makroradet-darfor-kan-bopriserna-vara-for-laga/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska också skriva en artikel om att det kan vara så att jag är den starkaste personen i Sverige ifall alla andra människor flyttar ut från Sverige och jag blir kvar ensam. :)

   Radera
  2. Det är inte lätt att kritisera artikeln om man inte vet varför räntorna är låga nu, eller vad som skulle kunna ändras så att de inte längre kommer att vara låga.

   Radera
 4. jag har studerat sociologi ett par år och kan helt instämma med att även "bubbelbeteende" (alltså inte den roliga varianten du får efter ett besök på systemet) faller in under ganska många redan existerande teorier. Att jämföra psykologins sorgbehandling med bostadsbubblan är inget märkligt i sig utan faktiskt en ganska bra analys. Jag tror dock att acceptansfasen aldrig riktigt kommer att nås, eftersom det skulle innebära att man faktiskt lär sig något. Bubblors existens bygger som bekant på fenomenet där människor letar "snabba klipp" och har en övertro på egen förmåga kontra den breda massan - men om man faktiskt lärde sig något (=acceptans) skulle man förmodligen inte falla i samma fälla igen. Ur ett makroekonomist perspektiv skulle det vara en katastrof, eftersom konsumtionen skulle stanna upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror som i sorgarbete att även acceptans-fasen även den kommer att uppnås. Historiskt har jag gjort dåliga affärer och lärt mig av dem. Det är också därför som jag liksom många andra här på bloggen varnat för bubbelbeteende och dess risker. När allting en gång är över och man vet hur illa det blev. Som alltid, måste livet gå vidare och då även att acceptera.

   Grattis till bloggaren dessutom. Att ha en sådan maktfaktors inverkan på marknaden måste kännas ärofyllt.

   Radera
  2. Även jag är här för att jag ekonomiskt "körde in i väggen" för några år sedan. Hade jag inte gjort det antar jag att allt fortfarande varit guld och gröna skogar. :)

   Radera
  3. Acceptans kan nås av enskilda individer, dvs. att de lär sig något, men inte av den breda massan som står bakom de flockbeteenden som leder till bubblor.

   Radera
  4. Intressant - men är det verkligen så? Vilket stadium fastnar man isf i - depression?
   Det tror jag inte gäller särskilt många, man glider över i ett accepterande av förlusten efterhand.

   Nya bubblor ses som just nya, tror jag, såpass annorlunda att det inte var det som kraschade senast. Sen kan man självklart heller inte lära av andras misstag, så varje generation kan i princip upprepa tidigare bubblor.

   Annars var det ganska intressant som nämndes i en kommentar för ett tag sen, om att det som skapar mer än 1 bubbla drivs inte (bara?) av psykologi. Stämmer det verkligen?

   Radera
 5. Skulden ska läggas på centralplanering, men räkna inte med att folk fattar. Lite som i Venezuela där folk röstar på socialism, trots att de tvingas äta sina husdjur till middag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, problemet I Venezuela är nog snarare att när folket inte röstar på socialism så får de det ändå.

   Radera
  2. Känns som en rätt bra beskrivning av Sverige också. Åtta nyanser av rött.

   Radera
  3. Ja det är ju en omväxling från 90-talet då folket inte röstade för liberalism och fick det ändå. Det var väl bl a därför det blev en kupp.

   Radera
  4. Ben: Vad skiljer "kuppen" (märkligt namn på demokratiska beslut) under 90-talet med "kuppen" under 80-talet (K-O Feldts finanspolitik)?

   Radera
  5. Undra om han inte kan syfta på den kupp (Av Chavez men misslyckad) som skedde I Colombia under 90-talet efter att regeringen körde lite nyliberal politik efter att ha gått till val på det motsatta. (Jag lägger ingen värdering I vilken politik de valde att köra)

   Radera
 6. Kanske dags då för diskussionen vad man kan göra med denna potentiellt enorma (för Sverige) soppa.

  SvaraRadera
 7. Något exempel på denna 'ilska' eller är den gömd bakom betalväggar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Källorna ni söker är anekdoten från aftonbladet från tidigare i veckan, samt en klok kommentar från en person som sällan kommenterar. Å så förstås alla hemliga källor som bara pratar direkt med Cornu.

   Radera
 8. Finns det några källor på det, lästips?

  SvaraRadera
 9. Håller med Cornu för en gång skull...
  Hörde på P1 (vars fakevänsterpropaganda jag nu för tiden nästan aldrig orkar lyssna till) för ett par dagar sedan där en bankman oemotsagd fick utgjuta sig över de nya låne/amorteringsreglerna. Hans lögner gick ut på att unga gjordes chanslösa att komma in på marknaden med de nya reglerna. Vänsteretablissemangsjournalisten ställde inte en enda adekvat motfråga eller lät någon med annan synpunkt/infallsvinkel komma till tals.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amorteringsreglerna är faktiskt ganska märkliga, och förefaller helt tandlösa mot det de påstås reglera.

   Radera
  2. Jag reagerade också på det inslaget. Fick upp hur många motfrågor som helst i huvet - ställde journalisten en enda? Inte då.

   Radera
 10. Jag tycker sprucken bostadsbubbla mest ser ut som önsketänkande än så länge.

  SvaraRadera
 11. Jag får också passa på att säga grattis till bloggaren som nog äntligen fått rätt. Du förtjänar all uppmärksamhet, men inte den skiten du får.
  Vilka är det som mailar dig och gråter ut över den spräckta bubblan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man föreslå en passande söndagsenkät på temat kanske?
   Tex: Hur många enskilda hushåll känner du som
   a) försöker sälja
   b) klagar på att priserna faller
   c) befinner sig mellan två eller fler bostäder
   d) i den ekonomiska riskzonen av fallande bostadsvärde vs lånenivå vs inkomstnivå

   Det där med d) har jag märkt är något många, även nära vänner, oerhört ogärna berättar. Mer privat än typ mycket annat.

   Radera
  2. d) är ju lätt att ta reda på för villor. Det är bara att kolla vad pantbreven ligger på. Oftast ligger lånen väldigt nära pantbrevens nivå.

   Radera
 12. Sjunker priserna på mat, kläder och drivmedel blir folk glada, sjunker priserna på bostäder är det kris i Sverige och man öser ve och förbannelse över de styrande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis - inte använder du din mat eller dina kläder som bankomat?

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, läste den nyss. Vill gärna ha Cornus "expertkommentar" på den tack, om det inte är för mycket begärt?

   Radera
  2. Raderade inlägget då jag såg att Miggs hade länkat till samma sak kl 13.38

   Radera
  3. Inte för mycket begärt.

   Radera
 14. Jag ser ganska få tecken på att bubblan har brustit. Iaf i min ankdamm.. Här är priserna på villor och lägenheter ungefär som tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får hålla med, visst har det varit pyspunka, men brustit?

   Radera
  2. Där jag bor (norrort) så har priserna tagit ett kollektivt hopp utför ättestupan.

   Radera
  3. ... och de är fortfarande mitt i raset på vägen ner mot berggrunden.

   Radera
 15. Jag har noterat samma sak.
  I huvudsak så verkar det vara politikerna som är syndabockarna vad jag ser.
  Amorteringskraven är det som jag sett målats ut som nålen som punkterat alla fagra drömmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politikerna har rätt mycket ansvar för att ha blåst upp bubblan med diverse märkliga regleringar. Att den till slut spricker är bara naturligt.

   Radera
  2. Vem har valt politikerna? Eller är ni soffliggare allihop?

   Radera
 16. "Tydligen ska jag ha fått bostadsbubblan att spricka. "
  Aha, solklart fall av marknadsmanipulation!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ör bögarnas fel

   Radera
  2. Så kan du inte säga.
   Nej, jag skyller på de som inte kan missa ett enda mello.
   Det är min teori.

   Radera
 17. Äh! Han använder ju en arkivbild. Därmed kan vi lungt ignorera det han skriver som lögn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja någon större nedgång har inte infunnit sig i Lomma ännu, än så länge verkar det i huvudsak vara ett Stockholmsfenomen alltså av riksintresse.

   Radera
 18. Man får helt klart låna mindre nu med de nya amorteringsreglerna
  https://www.sbab.se/1/privat/Lana/bolan/rakna_pa_ditt_bolan/sa_mycket_kan_du_lana.html

  Kan inte köparna låna, så måste säljarna sänka priset

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får låna 4,74 ggr årsinkomsten :O För ett år sedan fick jag låna 5,5 ggr...

   Radera
  2. Får 4,7 till 5,5 ggr årsinkomsten, beroende på kontantinsats.

   Radera
  3. Jag fick låna 4,85 ggr årsinkomsten om jag istället för 500 000 lade 1 000 000 i kontantinsats :) Lägger ja 5 miljoner i kontantinsats får jag låna 5,49 ggr årsinkomsten :) jippi

   Radera
  4. Kom nu inte o förstör debatten med fakta. Priserna går ner för att de va en bubbla.
   Prisökningen hade inget att göra med låga räntor och öppna lånekranar och påverkas därför inte av sstriktare utlåning.
   Typiskt förnekare att tro sånt!

   Radera
 19. Tja det kom ju ett prisfall för några år sedan men det blev ju inte så stort, långt ifrån säkert att det blir en Krash, kan lika gärna bli en korrigering.

  SvaraRadera
 20. Vi måste få en mer kontinentaleuropeisk syn på lån och sparande!

  Dagens "amerikanska" syn med skulder och derivat i 30-Elva olika underled och skuldebrevsinstrument leder bara till fördärv...

  Samt at tprivat sparande och förmögenhetsuppbyggande gynnas och inte motarbetas till förmån för offenligt dito

  Ergo: Spara först och låna sedan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då måste även det totala skattetrycket ner, så att folk har något att spara.
   Det går inte att uppmuntra sparande om det på en rimlig tid inte kan förväntas växa till en substantiell summa.

   Och där har vi även svaret till varför vi lever i en lånebaserad ekonomi, staten vill inte sänka skatterna och ge människor ökat handlingsutrymme.

   Radera
  2. Nu har ju i och för sig just skatten på arbete, kapital och förmögenhet stegvis sänkts i Sverige de senaste 20 åren. Det handlar om att folk inte vill spara utan föredrar i allmänhet att konsumera. Klart det går om man vill.

   Radera
  3. Innebär inte också ökad komsumtion kombinerat med/eller snarare i interaktion med långa räntor att priserna går stiger och därmed försvårar sparandet?

   Radera
 21. Själv väntar jag på vad som händer när förnekelsen av klimatförändringar och ekologisk nedgång upphör. Det riskerar att bli intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får medhåll av mig.
   Så länge är vi i en situation där mer ehum riktiga lösningar och diskussioner på allt från energi, mat, elnät till vattenfrågor och soil erosionverkar bedrivas av de djupt intresserade och oroade. Det medan rent populärt verkar frågan finnas lite "light" i bakgrunden, men politiskt kapat till vänster (och därmed överhängd med ideologiskt färgade lösningar med risk för tunnelseende).

   Det blir nog intressant. Inte bara riskerar. Fast framförhållning hade varit att föredra.

   Radera
  2. Jag väntar oxå på att förnekelsen av att vi har naturliga klimatförändringar upphör och att vi inser att vi nu är på.väg in i en period av global nedkylning som kommer att få katastrofala konsekvenser för mänskligheten och svenskarna i synnerhet.

   Radera
  3. Vilket pucko du är Fortuneteller... Den där vändningen i temperaturerna som du pratat om i hur många år som helst kommer aldrig, utan utvecklingen går alldeles oavbrutet åt andra hållet mot det du försöker lura folk.

   Radera
  4. vilket pucko DU är Kuckeliku!
   det räcker att se ut genom fönstret och se på statistiken för hur vintern har varit på norra halvklotet förra året och detta år
   Den globala nedkylningen har redan börjat. Eftersom du är Al Gore-religiös så biter inte fakta.
   Hoppas du svälter ihjäl innan jag gör det och att du i framtiden förgäves försöker värma dig med dina fastfrusna vindsnurror.

   Radera
  5. Du är ett sanningshatande pucko, Fortuneteller. Du tror hellre på högerextremister än på vetenskapsmän.

   Radera
 22. Cornu är för tidigt ute, bostadsbubblan är varken sprucken eller punkterad.

  Det behövs högre räntenivå för att den möjliga bubblan ska punkteras.

  Det högre ränteläget kan vara flera år bort i tid.

  Men sen snackar vi uppblåst bubbla som för en del blir att jämställa med Big Bang!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För en riktig krasch krävs högre ränteläge, arbetslöhet och/eller börskrasch, men amorteringkravet har lagt på 3% jmf. med för 2 år sedan.

   Många har fortfaranfde kvar gamla lån, men med tiden så tecknar folk nya lån och får betala mera. Det blir som en sakta höjd ränta.

   Radera
  2. Samtidigt ryktas det om att FED avser höja räntan fyra gånger under 2018.

   Radera
  3. 15 år bort i tiden kan räntehöjningarna ligga enligt makrorådet på DI :)

   Radera
 23. För egen del hoppas jag att vi gjorde rätt när vi sommaren 2016 valde att köpa hus istället för att byta till större lägenhet. Vårt hus kostade strax under 2 miljoner och är belånat till ca 40 %. Boendekostnaden blir flera tusen kr lägre per månad jämfört med vad en hyresrätt med plats för tre barn hade kostat. Jag bedömer att vi "sparar" ca 50 000 kr per år på att äga vår bostad. Så bostaden kan sjunka ganska mycket i värde och ändå vara en lönsam affär i förhållande till alternativen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst - men du och din familj verkar ha en plan också. :)

   Radera
  2. Att äga sin bostad är sanslöst smart över tid.

   Att dessutom vara obelånad och använda bolålemöjligheten till investering är kronan på verket.

   Radera
  3. Hur kan man vara obelånad samtidigt som man använder bolånemöjligheten?? 😵

   Radera
 24. Bubblan har börjat pysa. Ska ner väsentligt mycket mer för ett mer fundamentalt riktigt pris.

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 26. När bidragen stryps blir det kanske upplopp och våldsamheter i våra "förorter"... Inte bara av krigsskadade jihadister..

  Då är det bra att ha sitt boende på trygga och säkra platser...

  SvaraRadera
 27. Framförallt kan vi fortsatt notera något jag använt för att försöka öppna ögonen på dem som blundar hårdast. Både en och annan har påstått och påstår att bubblan är en myt, som plötsligt blivit sann för att "media" pratat så mycket om den att folk blivit rädda.

  Vad de påstår:
  1) Bostadsmarknaden drivs av naturlig fundamenta, inte psykologi
  2) "Media" kan via skriverier förändra prissättningen helt, exempelvis få marknaden att krascha

  Svårare än såhär är det ju inte. Det bör vara mer eller mindre omöjligt att läsa detta i klartext och ändå fortsätta tro att det är såhär det ligger till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ingen naturlig fundamenta. Ekonomi är ingen exakt vetenskap och människan är inte rationell. Alla som handlat intensivt på börsen vet att de psykologiska faktorer som girighet, rädsla och hoppet påverkar dina individuella beslut och hela marknaden aggregerad beslut. Ekonomin är en mänsklig konstruktion. Självklart har media en påverkan på marknaden - information är underlag för alla "rationella" beslut - kolla tex hur JM:s aktien helt plötsligt hoppar upp när DI "skänker" en köprekommendation. Dock är media alltid 1/2 - 1 år sen på boll - börsen rör sig alltid först och sen hakar media på och smarta pengar har då redan klivit vidare och småspararna sitter på svarte petter. Kolla tex på bostadsutvecklarnas aktier som började dra söderut i maj om jag inte mins fel. Media haka på 1/2 år senare. Nu är byggbolagen och sedan förvaltarna på tur eftersom marginalerna squeezas pga ökad finansieringskostnader.

   Radera
 28. Enligt källor så är det 70+ köpare i SSM "West Side Solna" projektet som förbereder gemensam stämning för att bryta sina kontrakt. Ursprunglig inflyttning var q1 - q3 2017 men nu tidigast under 2019. SSM har reagerat genom att skicka ut hotfulla email till sina köpare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där lät intressant. Finns inga öppna källor på det antar jag, kopia på mail och så vidare? SSM är ju en liten börsnoterad bostadsutvecklare och har ganska mycket att förlora på den här typen av aktiviteter...

   SSM släppte sin Q4-rapport idag:

   "SSM uppger att ett avvaktande marknadsläge med en generell sättning på prisnivån uppstod inom Stockholmsregionen under det fjärde kvartalet.

   Våra försäljningsstartade projekt påverkades negativt av den avvaktande marknaden som uppstod under fjärde kvartalet, vilket innebar färre produktionsstarter än planerat under året. Försäljningen i pågående produktion fortsätter att vara på en marknadsledande nivå med 97,0 procent vid årets slut, uppger SSM:s vd Mattias Roos i bokslutsrapporten."

   Radera
  2. Ur Q4-rapporten kan man också läsa:

   West Side Solna -- 252 bostäder
   Säljstart: 2015-10-15
   Inflyttning: Q3 2019 - Q1 2020.
   Sålda lägenheter: 249 bostäder

   Mycket spännande om detta blir ett första test av bostadsutvecklarnas beredskap för såna här ärenden! Helt klart värt ett eget blogginlägg?

   Radera
  3. Uppföljning: Det fanns mycket skrivet på nätet om detta, framför allt hos SvD i början av månaden. Konstigt att det inte uppmärksammades mer.

   Brev från SSM 1, notera hinten om att det är dyrt med rättegång
   Brev från SSM 2, samma hint och liten notis om att det ju går att sälja BR efter tillträde (ha!)

   Intressant värre detta.

   Radera
  4. "Det alternativet är bättre för alla inblandade parter." Såpass...

   Dagens Industri skrev om detta häromdan med intervju av representant från SSM.

   Radera
  5. Jag har inte hunnit svara ikväll men du hittade breven från SSM iaf! Jag tycker också det är riktigt intressant att se hur de beter sig. Ska bli spännande att se hur det hela utvecklar sig..

   Själva projektet West Side Solna är fortfarande en grushög. De har alltså sålt 250 lägenheter på bindande kontrakt utan att ha färdigt bygglov på huset. Jehupp...

   Radera
 29. Jag är inte arg, jag är besviken.

  SvaraRadera
 30. Jag tror att Corny har fått betalt av Putin för att sabotera den svenska tesla-ekonomin.

  SvaraRadera
 31. Rekommenderar Homer Simpson som referens till Kubler-Ross :-)

  https://youtu.be/jYN4CllWuiM

  SvaraRadera
 32. Undrar hur Robinson-Robban har det och om han hann med att "casha in" innan det började falla neråt?
  ;-)

  Hans kassaskåpssäkra investeringsfilosofi var ju att köpa lägenheter, bo i dem ett tag för att sedan sälja dem till ett högre pris , köpa en ny lgh osv.
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen med bibehållen maximal hävstång. Att konsekvent exponera sig för samma risk bara för att den är ganska låg är ungefär som att ligga naken i svensk sol hela dagarna bara för att vi inte har violet UV-index.

   Radera
  2. Poängen är att du kommer få cancer (eller i minsta fall mycket svåra sjukdommar), och du kommer gå bust.

   Radera
 33. Mäklare som går loss https://nouw.com/bisse/nu-far-det-vara-nog-33063440

  SvaraRadera
 34. Lite kul ändå att södermupparnas bostadskarriär nu ligger i Trumps händer. Om den amerikanska börsen kan fortsätta uppåt så sprider sig förtroendet till resten av världen - om "nevertrump" rörelsens påverkansoperationer sänker amerikansk ekonomi så går resten av västvärlden också kaputt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste förstås vara bra konstig för att känna något slags förtröstan med en sådan som Donald Trum vid makten.

   Radera
  2. Republikanerna i kongressen kommer att kunna vända på den helt urspårade klimatreligionen som varit förhärskande det senaste decenniet.
   Nu kanske vi äntligen kan få fram en evidensbaserad vetenskaplig forskning inom området och kanske även få fram vettiga åtgärder inför framtiden.
   Iallafall i US, Sverige kommer antagligen att vara räddningslöst förlorat i händerna på miljötalibanerna i riksdagen.

   Radera