Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2018-02-28 19:28

Husmasken/Booli: Stigande lägenhetspriser i februari

Med sista dagen i februari kan vi med hyfsad säkerhet uttala oss om hur lägenhetspriserna gick under månaden. Generellt ser det ut som priserna stiger även om lokala variationer är stora.
Umeå. OBS: Arkivbild. Visar inte situationen just nu, utan i början av januari.
Datat från Husmasken och Booli talar alltså för att bostadspriserna fortsatte uppåt i januari. De är dock fortfarande ner på helåret. Exakta procentsatser kan variera, men erfarenhetsmässigt kommer Valueguard visa likartad statistik.

På helåret återhämtade sig även lägenhetspriserna från -7% i januari till -2% i februari, vilket bör ses som en säsongsjusterad uppgång. Priserna steg alltså på riktigt, till skillnad mot i januari, då uppgången var svag för säsongen.

Siffror i urval nedan.

Hela Sverige +3.3% 5340 affärer -2% på ett år

Stor-Stockholm +1.2% 2730 affärer -6% på ett år
Stockholms kommun +4.4% 1628 affärer -7% på ett år
Stockholm innanför tullarna -0.1% 819 affärer -8% på ett år

Stor-Göteborg +3.2% 593 affärer -2% på ett år
Göteborgs kommun +2.1% 446 affärer -4% på ett år

Stor-Malmö -4.6% 387 affärer +1% på ett år
Malmö kommun +1.9% 264 affärer -2% på ett år
Lund -17.5% 73 affärer +4% på ett år 

Gissningsvis beror raset i Lund på att föräldrar desperat köpte studentlägenheter åt telningarna i januari, vilket fick januaripriserna att rusa. Ignorerar man januari är trenden starkt fallande i kommunen.

Några mellanstora svenska städer i urval sorterade på antal affärer nedan.

Uppsala -0.7% 146 affärer -11% på ett år
Västerås +1.3% 88 affärer -1% på ett år
Linköping -6.6% 86 affärer -5% på ett år
Norrköping +0.2% 63 affärer +2% på ett år
Örebro -3.7% 55 affärer -3% på ett år
Umeå -5.8% 16 affärer -14% på ett år

Kurvan för Linköping påminner mycket om Lund, dvs ner kraftigt efter köpen åt telningarna, vilket fortsätter en starkt fallande trend.

Med mars månad börjar de nya amorteringsreglerna gälla, vilket väcker frågan om dessa faktiskt påverkar marknaden och uppgången nu varit för att hinna köpa innan de nya reglerna, eller om marknaden fallit av andra anledningar, som skuldmättnad, förväntningar på högre räntor och ett överutbud av lägenheter.

Som alltid är det faktiska affärer som sätter priserna. Att mångas lägenheter är osäljbara till begärt pris påverkar inte prisstatistiken.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Det är väl fyndjägarna som är ute. Det är billigt nu...

  SvaraRadera
 2. Antal slutpriser på Booli 1-28 februari (alla lägenhetstyper):

  Södermalm
  2016: 205
  2017: 217
  2018: 286*

  Kungsholmen
  2016: 156
  2017: 150
  2018: 205*

  Vasastan
  2016: 164
  2017: 162
  2018: 230*

  Östermalm
  2016: 66
  2017: 68
  2018: 102*

  Göteborgs innerstad
  2016: 98
  2017: 119
  2018: 179*

  *hittills registrerat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men om du gör motsvarande övning för månaderna innan så kommer du nog att se att det var ett lägre antal avslut i dec 2017 och jan 2018 än de 3 åren innan.
   Det är ju ett "uppdämt" utbud som kommit ut nu i februari.
   Och det uppdämda utbudet var väl (som redan konstaterats) egentligen ändå större, men många vill nog inte sälja till de bud de fått.
   Så mars månad 2018 kommer nog också att slå mars månad 2017 vad gälller antal avslut - om inget oväntat inträffar :)

   Radera
  2. Mmmmm eller så är det så enkelt att folk har passat på att köpa dyra innerstadsobjekt innan amorteringskravet börjar gälla.

   Radera
 3. Jag är inte säker på att det nya amorteringskravet kommer att påverka priserna särskilt mycket. Som jag har förstått det har många långivare redan krävt extra amortering vid hög skuldkvot, medan andra helt enkelt har nobbat lån.

  Jag råkade själv ut för ett högt amorteringskrav när jag köpte lägenhet i oktober p.g.a. skuldkvot. Det är inget jag är ledsen över, eftersom jag vill amortera, men det var inte valfritt.

  Det är nog annat som sänker marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sten: Är du ett troll eller försöker du snacka upp priserna för egen vinning eftersom du köpt nära toppen? Mycket märkligt påstående.
   Jag fick nämligen bolån med maxbelåning till ett hus i nov 2017 utan någon extra amortering (utöver den som infördes 2016) som du hänvisar till. Skuldkvotstak var med.
   Som tur var köpte jag inte huset, då priserna antagligen kommer gå ned i flera år framöver.

   Radera
  2. Troll? Snacka upp priserna?

   Jag sa inte att *alla* långivare redan har skärpt kraven, utan att många verkar ha gjort det. Åtminstone i Stockholm. Jag tror på sjunkande priser, men är inte säker på att det är just amorteringskravet som är spiken i kistan. Som vanligt är det väl en kombination av orsaker.

   För egen del kommer jag troligen att bo kvar i min lägenhet under minst 10 år. Förra lägenheten hade jag i nästan 20 år, och den innan dess i 10 år. Jag flyttar inte runt och har aldrig köpt i vinstsyfte – när jag köpte min nuvarande lägenhet visste jag att bubblan nog måste spricka, men jag stod inte ut med att bo kvar i min gamla pyttelilla lägenhet.

   Radera
 4. Är väl folk som har bråttom innan nya kraven börjar gälla.

  SvaraRadera
 5. Snart ringer nog banken och vill hjälpa till att värdera upp bostaden. Högre värdering måste innebära lägre amorteringskrav.

  SvaraRadera
 6. Cornu: Om man väljer "områdesjusterat" på Husmasken så verkar lägenhetspriserna gått ner ännu mer. Samma sak om man tittar på grafen från Penates (http://www.penates.se/sverige/). Där ser man också tydligt att det är de områdesjusterade priserna (jämfört med rådata) som bäst stämmer överens med Valueguards grafer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även villapriserna ser ut att ligga på -1% i februari: http://www.penates.se/sverige-hus/

   Radera
  2. En risk med de områdesjusterade priserna är att områden med små volymer får orimligt stort genomslag. Man kan kontrollera genom att plotta flera linjer i samma graf. Se t ex Norrmalm i Stockholm. Norrmalm har några enstaka affärer men priserna har "rusat i höjden", så på områdesjusterad graf för Sthlms innerstad syns en uppgång som dock orsakas av Norrmalms oproportionerliga inflytande.

   Övrigt: pga min rastlöshet så har jag nu lagt in så att man kan få även rullande medelvärden genom att bocka i en ruta. Man kan också få graf med förändring sedan senaste datapunkt (dvs månad för månad, vecka för vecka), men de graferna säger egentligen inte så mycket tycker jag.

   Radera
 7. Kolla t ex detta i Montreal, där storstadsområdet har ca 4 miljoner invånare. https://www.centris.ca/en/condos~for-sale~montreal-island (kanadensisk dollar = 6,5 kr.)

  https://www.remax-quebec.com/en/condo-for-sale-montreal/795-rue-muir-st-laurent-20448527.rmx
  Tog ett dyrare exempel för att se vad man får i en storstad i Kanada, ca 150 kvadrat lya, se foton.... för 3 miljoner kr, 2900 i föreningsavgift och 2500 i skatter http://www.taxes.ca/info/taxes-municipal.php samt schooltax.

  Och så tittar man på vad i hela friden man får i Göteborg:

  https://www.hemnet.se/bostader?location_ids%5B%5D=473383&location_ids%5B%5D=473448&location_ids%5B%5D=898472&location_ids%5B%5D=925968&location_ids%5B%5D=925969&location_ids%5B%5D=925970&item_types%5B%5D=bostadsratt&living_area_min=130

  Vi betalar 3-4 ggr så mkt för boende. Svenska priser är helt upp åt väggarna.

  Jag tog kanada som exempel då jag har spanat runt lite och funderar på att försöka flytta dit. Kollade även på vissa storstäder i USA och det var ännu billigare där (dock med andra för och nackdelar än kanada).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle stå Stockholm och inte Göteborg...

   Radera
  2. ... och då sägs ändå generellt Kanada ha en bostadsbubbla av samma dignitet som Sverige...

   Radera
  3. Jo men vem vill bo i Kanada då? Sverige är ju världens bästa land när det gäller allt.

   Radera
  4. Som tur är verkar ju SEK tappa i värde så våra bostäder blir snart lika lågt värderade i CAD som dom du länkar till :)

   Radera
  5. Ja, EUR/SEK var 9.40 för nästan 20 år sen när euron introducerades, och är idag alltså 10.10. Herregud!

   Men visst, ganska markant försvagning av SEK senaste åren, men så är det ju med valutor...

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Priserna i Vancouver är väldigt höga, om nu inte den bubblan har spruckit. Priserna är inte skyhöga i hela Sverige, precis som de inte är skyhöga i hela Kanada.

   Radera
  8. Kul att du tog med allt utom räntekostnad :)

   Radera
  9. Japp. Hoppas det fortsätter så att vi kan tjäna pengar på börsen p.g.a. att kronförsvagningen för det är det enda sättet Sverige är produktivt på (genom kronförsvagning).

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. Ang räntan
   Råkade räkna fel i förra inlägget, delade med 12 två ggr så blev galet, 11000 i ränta i sverige i månaden (vilken är en ren kostnad) dock nästan samma belopp i amortering i kanada, vilket vi ser som sparande, samt ca 5000 kr i ränta.

   Radera
 8. Glöm inte att läsa av elmätaren/mätarna nu ni som har koll på läget. 3 min kvar.

  SvaraRadera
 9. Cornu, bilden är inte möjligtvis tagen från en gul byggnad? (Eller I närheten av)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilden är tagen från bron.

   Radera
  2. Tegsbron? (Den mittersta?)

   Radera
  3. Kyrkbron är ju bilden tagen ifrån ;) /Umebo

   Radera
  4. Är du säker, det verkar ju vara gamla bron på bilden och den är ganska svår att fota utan att tegsbron kommer med på bilden.

   Radera
  5. dvs om bilden verkligen är tagen från kyrkbron

   Radera
  6. Hyfsat säkert från Tegsbron
   https://goo.gl/maps/CC42gGTC3Mq

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Hemnet påstår för övrigt att överutbudet kanske sakta är på väg att minska:

  "STOCKHOLM (Direkt) Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet ökade med 54 procent i februari jämfört med samma månad 2017. Utbudet av villor steg 19 procent.

  Det visar statistik från Hemnet.

  Tendensen vi såg i januari, att årstakten fortsätter att minska, håller i sig. Det kan tyda på att marknaden är på väg mot en stabilisering och att oron peakade i december, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, till Nyhetsbyrån Direkt.

  Utbudet av bostadsrätter till salu i Stockholms län ökade med 64 procent medan utbudet av villor ökade 79 procent.

  Eftersom det är stora säsongsvariationer i utbudet av bostäder till försäljning är en jämförelse med motsvarande månad föregående år mest rättvisande.

  Staffan Tell konstaterar samtidigt att utbudet i absoluta tal fortsatt är högt. Utbudet av bostadsrätter i Stockholm var exempelvis på en rekordhög nivå i februari.

  Det är fortsatt på en hög nivå, men det finns tecken på en möjlig stabilisering. Sedan är nyproduktionen fortsatt en osäkerhetsfaktor, säger Staffan Tell som påpekar att denna utbudsstatistik är exklusive nyproduktion.

  Han noterar också ett mönster där utbudet var som högst i början av februari och sedan minskade mot slutet av månaden, vilket han tolkar som att många försökt sälja innan det skärpta amorteringskravet trädde i kraft i dag den 1 mars.

  Det är ett ganska ovanligt mönster. Normalt brukar utbudet successivt öka under början av året. Detta beror med största sannolikhet på amorteringskravet, att fler ville få till ett avslut före den 1 mars, säger Staffan Tell."

  SvaraRadera
 12. "Ignorerar man januari är trenden starkt fallande". Nej, nu blev det visst fel, du skrev ju en rimlig förklaring till fallet i januari. Ignorerar man januari är trenden svagt ökande, +4% på ett år.

  SvaraRadera
 13. Är det för miljonte gången en sån där tjurfälla?

  SvaraRadera