Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2018-02-04 21:15

Husmasken: Även villapriserna ner kraftigt i Stor-Stockholm

Fokus under hösten har i mycket varit på lägenhetspriserna i Stockholm. Men även villapriserna har fallit kraftigt hos Husmaskens statistike från Booli. Sedan de högsta priserna i januari 2017 har villapriserna fallit hela 19% eller ca 1 MSEK för femmiljonersvillan.
Villor i Nacka (?).
Även villapriserna faller alltså hårt i Stor-Stockholm.

I januari 2017 såldes 70 villor med en snittyta på 148 m2 till ett snittpris på 54 935:- SEK per m2 rapporterar Husmasken utifrån Boolis data.

I januari 2018 steg priserna något från december, likt för lägenheterna, och 198 stycken villor med i snitt 141.5 m2 yta såldes för 44 767:- SEK per m2.

Fallet är drygt 18.5%. På en villa för drygt fem miljoner betyder det att priset fallit med en miljon kronor. Typvillan på 150 m2 har rasat med 1 525 000:- SEK i pris. Eller om man så vill har det kostat att bo hela 127 000:- SEK per månad det senaste året. Fast det kanske bara är när priserna stiger som man får betalt för att bo och vid prisfall så räknas det inte. 

Boolis data är dock skumt, då man eventuellt inte får skicka vidare gamla affärer ifrån fastighetsregistret i sitt data-API. Valueguard rapporterade för december om en villaprisnedgång på endast 3.3% för Stockholms kommun.

Själv höjde Booli värderingen av min bostad med 10 000:- SEK i januari, men den är fortfarande ner 11% sedan värderingen för oktober.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Vad jag förstått från Booli så köper de sin lagfartsdata från SCB och får då inte vidaresprida denna hur som helst. Den villadata som finns i deras api är därför enbart information som de skrapat från mäklarwebsiter (eller om de har tillgång till mäklarnas system eller..) precis som lägenhetsdatan. Färre affärer och möjligen ett skevt urval. Då Valueguard och Husmask korrelerat kraftig på lägenhetspriser men inte på villapriser så är villastatistiken på Husmask möjligen något opålitlig.

  SvaraRadera
 2. Ser rubriken på den här och säger åt min 4:åring "Det har blivit mycket billigare med hus."
  Svaret blir "Va bra, då kan man lätt köpa nytt om det har gått sönder."
  T.o.m en fyraåring fattar att det är bra att bostäder blir billigare. :)

  SvaraRadera
 3. Yes! Så jävla gött att bopriserna fortsätter ned! Ska bli riktigt intressant vad som händer framåt vårkanten och nu efter 1/3 när amorteringskravet kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer absolut att gå ner. Framförallt kommer det att drastisk påverka objekt med färre intressenter. Dvs längre från kommunikationer och kommunal service.

   Det är så lätt att glömma att "bra" objekt minskar mindre i pris jämfört med marginalobjekten med högre avgifter/sämre standard.

   Radera
 4. Booli har fantastisk koll på sina värderingar mitt hus steg 120.000:- under 20 dagar i januari bara för att jag la golv och tapetserade sovrummet, när jag kaklar badrummet nu i februari så måste det gå upp minst en halvmiljon till :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar vad värdeökningen blir om man städar?

   Radera
  2. Är kanske det som gett Cornu 10 papp?

   Radera
 5. Jag hade en Bjurfors mäklare hemma för värdering så jag kunde få 5000 Eurobonus poäng. Hon kom till samma slutsats(ungefär) som Booli. Kanske var där hon tittade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mäklare som inte säljer aktivt i området har ingen bättre källa än Booli.

   Vi har i området en mindre firma (tre kontor) och de är mycket bättre på fånga uppgång/nedgång än de stora jättarna som fastighetsbyrån/husmanhagberg.

   Man skulle kunna luras att tro att et handlar om bonusjakten "mer arvode" men faktum är att i princip alla mäklare jag pratat med ville hellre ha ett fast arvode än en trappa. "Du ska räkna med att jag ger dig bästa affären oavsett".

   Detta i närförort i Sthlm

   Radera
 6. Regeringen kommer att lösa det här. Man kommer aldrig låta fastighetsbubblan spricka under ett valår.

  I värsta fall får de öppna dörrarna för migrationen på vid gavel igen så trycket på fastighetsmarknaden ökar igen.

  Sänkta räntor fixar Riksbanken vid minsta tecken på fallande konjunktur.

  Ni som inte förstår att regeringen styr bostadspriserna lever i förnekelse. Bubblan kommer inte att spricka. Nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var du med 1990?.
   Staten räddade väl bankerna, privata bostadsmarknaden och de privatpersoner som fick ekonomin ödelagd fick klara sig själva. Vad är annorlunda nu tror du?

   Radera
  2. Undrar just vem det är som lever i förnekelse...;))

   Radera
  3. Det är riktigt. Carl Bildt lovade på heder och samvete att kronan skulle försvaras men det gick inte till slut. Den som litade på Carl Bildt och lånade pengar i Tyskland till låg ränta blev blåst.

   Skillnaden idag är att kronan flyter fritt. Regeringen kan devalvera den precis hur mycket som helst och trycka upp precis hur mycket pengar som helst för att skydda bostadsbubblan.

   Radera
  4. Jaja... vi får väl se. Personligen tror jag att om bubblan börjar brisera så kommer den brisera oavsett vad staten vill/kan hitta på...

   Radera
  5. Nej, regeringen löser ingenting om omvärlden börjar knaka och Riksbanken måste följa omvärlden - annars blir landet snart dränerat på utländska investerare.
   Förstår inte att man inte tagit tillfället i akt att dra ner på ränte(bi)avdraget nu när räntan har varit så låg. Varför skall hus- och bostadsrättsägare ha en så orättvis ekonomisk fördel framför hyresrätter. De har dessutom - på de senaste åren haft en enorm värdeökning på tillgångarna.

   Radera
  6. Omvärlden ser inte ut att börja knaka - och det är väl problemet. Räntorna är på väg uppåt, inte minst pga skattesänkningar i USA.

   Radera
 7. Bo T är ute efter att provocera. Lyssna inte så mycket på han.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är som Sokrates bara ute efter en sanning som bygger på fakta och logik.

   Fakta är att Sverige undvek att fastighetsbubblan sprack 2008-9 när den sprack i en massa andra länder bl.a. genom att svenska staten gick in och gjorde det som krävdes för att förhindra det.

   Radera
  2. Tror du inte på marknadskrafters betydelse och vikt, Bo T? Tror du att staten har kraft och tyngd att hålla boräntorna nere om ränteläget stiger runt om i världen?
   Att det gick -08 är väl inte så konstigt. Men nu, när vi redan har minusräntor...? Foggedaboudit...

   Radera
  3. Unknown: This Time It's Different alltså...?

   Radera
  4. Sven-Erik...ursäkta men hur menar du nu? Att staten i alla tider haft möjlighet att styra och reglera marknadsräntor...? Att staten är en garant för prisnivåer på fastigheter...?

   Radera
  5. Staten kommer med största sannolikhet att dra fram nåt äss ur rockärmen för att hindra priserna från att krascha. Lyckades man 2008 kommer man att lyckas igen. Var så säker. Speciellt under ett valår.

   Att påstå att det inte går bara för att vi har minusränta är liksom att sälla sig till "då ja men den här gången är det annorlunda"-lägret.

   Radera
 8. Det är ännu värre än detta när man tittar på Boli direkt och ser objekten som de fått in via lagfarterna. Där är det i de områden jag följer en nedgång på 20% jämfört med 2017.

  Ser även en del hus ute där man frenetisk försöker sälja för samma pris som man betalade 2017 men inte ens får besökare på visningarna.
  Här pratar vi alltså om ytterförort i Sthlm län där du behöver två bilar i familjen då kollektivtrafiken är väldigt tidskrävande.

  SvaraRadera
 9. Kollar lite i gbg.
  Lite intressant nu att titta på större områden med liknande byggnationer, som Nya Masthugget eller Nordostpassagen i gbg.

  Treor i Nordostpassagen gick för ett år sen för 53886 SEK / kvm (3st). Nu ligger tre ute till salu, det gick en förra veckan till utgångspris vilket ger 45181 kr /kvm. Tapp på 16% alltså.

  SvaraRadera