Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2018-02-16 10:17

Gästinlägg: HSB bosparande - år av sparande blev värdelöst

Nedanstående är ett gästinlägg av en läsare och handlar om att HSB nollställt sin kösystem till hyresrätter, bosparandet.

År 2000 fick jag en hyresrätt via mina bosparpoäng hos HSB då jag bosparat och varit medlem sedan 1984. (detta var alltså flera år innan bostadspriserna började stiga)
Arkivbild. Har inte nödvändigtvis med artikeln att göra.

Efter det att jag fått min hyresrätt fortsatte jag bospara och betala medlemsavgiften för att bygga upp nya poäng vilket uppgår till flera tusentals kronor och 18 års medlemsavgifter.

Vid flera tillfällen har jag haft som tanke att avbryta mitt sparande men har alltid blivit avrådd av medlemsservice att göra det "då jag har så många poäng och att jag varit medlem så länge vilket har ett värde".

Utöver det har jag månadsparat maximalt under flera år vilket har varit 300 kr och sedan tre år tillbaka 500 kr/mån. Det har varit kontosparande vilket avkastat negativt. Alternativet är riktigt dåligt presterande fonder till extremt dyra avgifter från Swedbank Robur. (man har bara två fonder att välja på)

Under tiden jag bosparat har HSB alltid redovisat mina bosparpoäng vilka har varit flera hundra - närmare bestämt 700.

I maj 2014 ändrade HSB deras regler, nollade mina poäng och lät mig börja om från ruta ett igen - utan att informera om det.

Det finns heller ingen möjlighet att enkelt, via telefon eller nätet ta del av sina poäng pga "banksekretess" och har då alltid utgått från att jag har flera hundra poäng och att mitt sparande genererade poäng varje månad.

Efter mycket efterforskning, många mail och letande i gamla pärmar har jag fått det bekräftat av HSB Medlemsservice att mitt bosparande nollades i maj 2014. Medlemsservice bekräftade för mig skriftligt idag att mina bosparpoäng var många fler tidigare och att mina "nya bosparpoäng inte blev synliga förrän i juli 2016".

Om du som läser detta vid något tillfälle tagit över en hyresrätt eller bostadsrätt via HSB innan år 2014 och fortsatt månadssparat i tron om att du kunde bygga poäng så bör du tänka om då du också är nollad. (Vill även passa på att bara påminna om att 500 kr/mån i mot 8% årlig avkastning ger dig efter 20 år 268 000 kr. HSBs konto ger dig under samma tid bara 120 000 kr. Mao går du dessutom miste om ett alternativ på 148 000 kr.)

HSB har över 100 000 bosparare (år 2015) och säkert flera stycken av dessa medlemmar sparar i tron om att dom byggt poäng på nytt efter att dom antingen köpt en bostadsrätt eller blivit tilldelad en hyresrätt innan år 2014.

Vill du veta vad som gäller för dig hänvisas du ringa 010-442 11 00 och begära ett poängbesked till din postlåda. Inga andra alternativ erbjuds och idag förstår jag varför.

PS Ja självklart har jag avslutat mitt sparande och begärt en retur på samtliga medlemsavgifter jag betalat in i tron om att HSB redovisat rätt antal poäng. //fd bosparare
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Tråkig historia, men kommunistkön ska förstås bort. Jag klandrar inte folk som bosparar, men har mer respekt för dem som principiellt vägrar delta. Även någon som är pragmatisk bör kunna ha kvar en princip mot något så fundamentalt dåligt för alla.

  SvaraRadera
 2. Ouch, gillade inte HSB tidigare, men nu har jag noll förtroende för dem. Det här kan snarast liknas vid kommunistisk revolution där man tagit sparkapital av de rikaste och delat ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rikaste = längst fram in inavels-kön? Tycker det blir rätt orimligt att blanda ihop rikedom med kötid.

   Radera
  2. Inavel?? Personen har sparat ihop poäng i 18 år och får det konfiskerat utan kompensation.

   Radera
  3. HSB funkar på samma sätt som alla andra sosseanstrukna organisationer, de är till för att på olika sätt gynna sosse-adeln genom att ta pengar från medlemmar och skattebetalare.

   Om man inte är sosseadel själv så kommer det bara sluta med att man blir blåst på sina pengar, någon större nytta av dem kommer man aldrig att ha.

   Rebecca Weidmo Uvell brukar visa rätt målande hur alla delar hänger ihop och vem som är gift eller släkt med vem och kliar vems rygg samt var pengarna kommer ifrån och rinner ut.

   Radera
  4. @Skatt, wow, stått i en kö i 18 år? Extremt konstigt att inte mänskligheten terraformat Mars ännu när man hör om dessa enormt värdeskapande bravader.

   Som sagt tänker jag inte klandra insändaren, det är en tråkig historia, men det är också en äcklig kommunistisk inavels-kö. Det betyder inte att alla som står i kön är inavlade, utan det betyder att kön premierar inavel.

   Radera
 3. För min del kan jag enkelt se poängen både i internetbanken (Swedbank) och på min sida hos HSB. Så det här verkar märkligt. Det ska vara separat poängberäkning för hyres- resp. bostadsrätt, hur det redovisas när man har nollat endera (tex genom att få en hyresrätt genom sin köplats) vet jag inte. Har aldrig nyttjat min köplats.

  SvaraRadera
 4. Hormonstörda Sataniska Bastarder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riskbyggen slarvar med trappstädningen - vi sprättar upp dina kor.

   HSB

   Radera
 5. Jag kan se mina poäng, om jag loggar in på Swedbank som administrerar HSB-kontot.

  SvaraRadera
 6. Ja, det stämmer. Du kan se dina bosparpoäng på Swedbanks internetbank. Mina är 708 stycken. Men dessa poäng är felaktiga.

  När jag istället beställer poängsaldot står det 250 poäng. Felaktig redovisning av poäng gäller alla som en gång i tiden plockat ut en hyresrätt och fortsatt bosparat. Det gäller alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det gäller inte alla. Se mitt inlägg nedan.

   Radera
  2. Hej EEE. 1. Jag loggar in på Swedbank. Jag ser där att det står 708 poäng. Jag begär ett utdrag från Medlemsservice och där står det 250 poäng. Det gäller alla som en gång i tiden plockat ut en hyresrätt innan år 2014 och fortsatt bosparat. Mina 708 poäng kan användas till att köpa bostadsrätter från HSB. Men varför i hela fridens namn skulle jag vilja stå i kö och betala för att köpa en nyproducerad och överprissatt bostadsrätt?

   Medlemsservice skriver dessutom följande:

   "Då det var ett stort administrativt arbete att manuellt korrigera bosparpoängen för alla som innan 2014 hade tagit ut en hyreslägenhet eller köpt en bostadsrättslägenhet (efter fördelningen på sina bosparpoäng) så blev dina nya hyrespoäng inte synliga förrän i juli 2016."

   Vilket inte ens det stämmer då det än idag redovisas att jag har 708 poäng i Swedbanks internetbank.

   Radera
 7. Förändringen av reglerna som HSB Stockholm gjorde var alltså att man kunde börja samla nya poäng fast man redan hade tilldelats en hyresrätt. De regler som rådde dessförinnan var att hade man fått en hyresrätt så kunde man inte samla några nya poäng. De förändrade alltså sina regler till det bättre sett ur den här medlemmens perspektiv. Den eventuella bristen från HSB Stockholms sida är väl i så fall att i vart fall den här medlemmen inte varit införstådd med de tidigare reglerna.

  För övrigt har reglerna skiljt sig åt mellan olika HSB-regionföreningar. I t.ex. HSB Göteborg har man kunnat samla nya poäng efter att man tilldelats en hyresrätt även sedan gammalt.

  För övrigt är det inte särskilt svårt att se sina bosparpoäng antingen via inloggning på HSBs webbportal eller annars genom att logga in via mobilt bank id hos Swedbank.

  Att sådana uppgifter inte kan lämnas över telefon beror på banksekretess. Bosparpoängen är ju kopplade till ett bankinnehav. Man hade annars kunnat ringa in till HSB och hävda att man var Pelle Persson och fråga hur många poäng man har och därigenom eventuellt räkna ut hur mycket pengar Pelle Persson har på sitt konto, eller i vart fall att Pelle Persson har ett sådant konto överhuvudtaget, vilket är uppgifter som omfattas av sträng banksekretess.

  SvaraRadera
 8. @EEE

  1. Du får en hyresrätt år 2000.

  2. Du fortsatte bospara efter att du fått en hyresrätt.

  3. Du samlar poäng och din poäng ökar. Detta ser du på internetbanken eller uttdragen.

  4. Du får ingen information om att ditt sparande endast gäller bostadsrätter.

  5. Medlemsservice avråder dig från att sluta bospara då dom endast ser att du har massor med poäng men dom kan inte se i deras system att dessa poäng inte gäller hyresrätt då medlemmen redan tagit ut en hyresrätt. Du kan själv inte se det någonstans. Det du ser är att du har flera poäng men inte vilka typer av poäng.

  6. Sparandet du gjort mellan perioden då du fick en hyresrätt till maj 2014 var ett värdelöst så länge du inte ville betala för att få den äran att stå i kö för att köpa en onödigt dyr bostadsrätt.

  7. Maj 2016 gjorde man om poängssytemet och delade upp köerna i två. En för bostadsrätt och en för hyresrätt.

  8. Har du då sparat innan regelförändringen i tron om att du bosparade på nytt till en hyresrätt så är du precis som jag blåst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag menade med att detta inte gäller alla är att det som sagt inte gäller för t.ex. en medlem i HSB Göteborg, som även före maj 2014 lät medlemmar söka hyresrätt med de nya poäng de samlat sedan senast de fick hyresrätt.

   Radera
 9. Har du nu lärt dig att aldrig ha med kriminella och sosseorganisationer att göra?
  Det kan bara sluta på ett sätt - nämligen att du blir blåst!

  SvaraRadera
 10. Mina föräldrar bosparade i HSB för alla oss barn, för väldigt många många år sedan. Det visade sig också vara rätt meningslöst när det sen blev skarpt läge och man skulle försöka använda "poängen" till något. Ingen av oss barn fick ut något som helst av alla dessa år i kö.

  Det verkar vara något halvkommunistiskt pyramidspel från början till slut. Stay away!

  SvaraRadera
 11. Mina föräldrar sparade åt oss barn sen tidigt 80-tal. Sparade så mycket som möjligt för att maxa bosparpoängen. Det var 100 kr / månad som blev 300 kr / månad för att till sist vara 500 kr / månad.

  2013 någonstans gick jag rätt ut ur kön utan att någonsin ha nyttjat den. Jag insåg att det var helt lönlöst att stå i deras kö, hyresrätter i attraktiva lägen såldes ut till BRF. Pengarna investerades i nya HR och BR-byggen på värdelösa ställen. Att stå i kö för att få rätten att köpa en usel BR på usel ort/adress blev nätan komiskt. Gamla HR lös med sin frånvaro och det enda man erbjöds var möjligheten att få en HR i ett nybyggt ghetto.

  Alla borde lämna kommunistföreningen HSB. Det enda fina med HSB är deras hissar på Fleminggatan i Stockholm.

  SvaraRadera
 12. Jag fick en schysst lägenhet i Kristineberg i Stockholm för ett par år sedan. Som hyresvärd var sedan han väldigt proffsiga. Har inget ont att säga om organisationen egentligen. Bara gott.

  SvaraRadera
 13. Fantastiskt bra exempel på vad som händer när en valuta (bosparpoäng) är centralstyrd.

  Dina pengar blev devalverade.

  SvaraRadera