Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2018-02-16 14:15

Fyra av tio arbetsgivare gör kontroller i sociala medier

Stockholms Handelskammare meddelade i våras att 44% av alla arbetsgivare söker på rekryteringskandidaters namn på Internet och 41% kontrollerar kandidater på sociala medier. Dåligt uppträdande på sociala medier kan alltså vara rejält hämmande när man söker jobb, speciellt om man har ett lättgooglat namn. 34% av alla arbetsgivare har sorterat bort kandidater efter en Internetkontroll.
Google i Almedalen. Arkivbild ur bloggens egna bildarkiv och visar inte en arbetsgivare som gör en bakgrundskontroll.
Gammal är fortfarande äldst och 96.93% av alla arbetsgivare kolla referenser på rekryteringskandidater, 77.19% tittar på tidigare anställningar och 60.53% kontrollerar utbildningshistoriken.

Men sedan blir det intressant. 

Googlesökning på kandidaters namn vid rekrytering görs av 43.64% av alla arbetsgivare och kontroller på sociala medier "som bloggar, Twitter, LinkedIn eller Facebook" görs av 41.23%. Detta är knappt dubbelt så vanligt som att kontrollera belastningsregistret, vilket sker i 24.12% av fallen.

Ditt uppträdande i sociala medier och på Internet kan alltså allvarligt påverka din möjlighet att byta jobb eller försätta dig i arbetslöshet. Speciellt gäller detta personer med unikare namn.

Stockholms Handelskammare skriver i sin rapport från i våras att drygt var tredje arbetsgivare har sorterat bort kandidater efter att ha läst om dessa på Internet:
"Att sökningar på Internet och i sociala medier har en påverkan på rekryteringsprocesser bevisas genom att 34 procent av dem som svarat på undersökningen uppger att de någon gång sorterat bort en kandidat med anledning av information de fått om kandidater via sökningar på Internet.I förra årets undersökning var den siffran 30 procent och året dessförinnan25 procent."
Skälen kan vara vitt skilda - ett exempel kan vara olämpliga foton som "fylleslag".

Siffrorna baserar sig på svar från 473 rekryteringsansvariga inom privat (63%) och offentlig sektor (28%), samt bemannings- och rekryteringsföretag (8% - vilket inte blir en summa på 100%...).

Man bör alltså ha viss respekt för att en del inte står för sina åsikter och skriverier på Internet genom att använda pseudonym, eftersom dessa allvarligt kan påverka yrkeslivet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. Intressant tråd! :-)

  Även om jag har ett "hyfsat" unikt namn och står för mina åsikter så har jag ALDRIG förekommit med att kränka någon , gå till personangrepp eller förekoma på bilder med "fylleslag".. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte det hjälper i ditt fall. Du behöver nog skaffa lite bättre självinsikt.

   Radera
  2. Kan du konkretisera dig..!

   Radera
  3. Bengt: Nu frågade du inte mig, men även om du aldrig varit direkt otrevlig eller postat bilder på fylleslag här hade jag ändå inte anställt dig. Det baserat på nivån på dina inlägg och de åsikter du förmedlar.

   Radera
  4. Det är inte bara vad man säger utan hur man säger det som räknas.

   Det är knappast något nytt.

   Jag menar, vem hade anställt Ben Dover? Utom på väldigt, väldigt speciella tjänster.

   Radera
  5. @Unknown

   Jag vet att jag är konservativ och skulle aldrig kunna tänka mig rösta på (S, VPK, MP el F!) men du får gärna konkretisera! :-)

   Radera
  6. Varför skulle inte nån vilja anställa mig? Tony Clifton har ju fortfarande gig ibland tydligen och då ska man ju tänka på att Andy Kaufman t o m är död.

   Radera
  7. Jag hade anställt Ben Dover just på grund av hans aktivitet här.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Personer med tvångssyndrom sorteras nog bort i urvalurvalsprocessen. Bengts tvång att kommentera varenda jävla blogginlägg och näst intill varje kommentar är inte vackert.

   Radera
  10. @Medimixus
   Du kan hitta trådar jag inte skrivit en rad i !:-)
   Men VEM är du själv som satt dig till doms över vem som "får lov" att skriva?

   Radera
  11. Ben D har ju enligt egen utsago kvalitéer som varje porrfilmsproducent efterfrågar; en tung lem utav guds nåde samt ett osvikligt intresse för äldre kvinnor(mammor). MILF-faktorn är i topp, och riktar sig direkt mot pengastinna 50+konsumenter. Anställning, eller i alla fall frilansning är så gott som garanterad.

   Radera
  12. @Medimixus
   Tack för kvällens skratt...

   Radera
  13. Jag hade definitvt anställt BenDover, på grund av aktiviteten här. Om man som chef inte har ögon att se när en person är både smart, sansad och har ett rättvisepatos, ja då skulle jag inte vilja ha den personen som chef.

   De dråpliga skämten är en mycket roande bonus.

   Radera
  14. Jag instämmer. Jag hade definitivt anställt farbror Ben.
   Jag hade däremot inte anställt någon som visade tydliga vänsteråsikter på internet.

   Radera
 2. Stackars den som söker på Ben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en kille som hette Ben som gjorde en ansökan till min arbetsplats. Har för mig att han hette Dover i efternamn, eller något liknande.

   Nej förresten, det var något jag drömde.

   Radera
  2. En gång i forntiden på Birger Schlaugs blogg försökte nån få det till att jag var jude med argumentet att Ben var kort för Benjamin (som väl då är ett judiskt namn). Bra tänkt där.

   Radera
  3. Så tokigt, när det förstås är din mamma som avgör det.

   Radera
 3. Skrämmande få som gör denna rutinkoll. Oansvarigt rent ut sagt. Det är sjukt dyrt med felrekryteringar. Suger all kraft och energi och kostar pengar att bli av med sliten. Så allt som går att göra för att om möjligt få koll i förväg...

  SvaraRadera
 4. Ja jösses!

  Ena dagen är det arbetskraftsbrist och ena dagen sorteras personer bort för att de drack alkohol på ett bröllop för några år sedan och dessutom var så omdömeslösa så att de fastnade på foto :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och var är motsättningen? Jag vill ha A-människor som anställda. Smarta högpresterande sociala kreativa lojala plikttrogna med hög arbetskapacitet. Dom är tyvärr alltid en bristvara men för att bibehålla nivån krävs selektion i en urvalssituation som är skitsvår och där felsteg kostar massvis. Så då får dom med (tillräckligt) uselt omdöme tyvärr stryka på foton utifrån tämligen lösa grunder.

   Radera
  2. Precis, felsteg kostar massvis.

   Radera
  3. Ben jag hörde av din mamma att det vad det som hon sa när hon fick dig.

   Radera
  4. Kan bara hålla med, i Sverige kostar felrekryteringar oerhört mycket. Är förvånad att det är färre än hälften av rekryterarna som ens söker, med tanke på rekryterare och HRs filter.

   Sen är det absolut så att har man "lyxen" att filtrera bort folk på grund av tveksam nätbaserad värdegrund, så är inte heller bristen allt för akut.

   Radera
  5. I Sverige finns enligt LAS 6 månaders provanställning vilket torde vara en tillräcklig tid att gardera sig mot felrekryteringar


   6 § Avtal får även träffas om tidsbegränsad provanställning, om prövotiden är högst sex månader.

   Vill inte arbetsgivaren eller arbetstagaren att anställningen skall fortsätta efter det att prövotiden har löpt ut, skall besked om detta lämnas till motparten senast vid prövotidens utgång. Görs inte detta, övergår provanställningen i en tillsvidareanställning.

   Om inte annat har avtalats, får en provanställning avbrytas även före prövotidens utgång. Lag (1994:1685).

   https://lagen.nu/1982:80

   Radera
  6. Jo, men provanställningar kör man väl bara av princip på nyexade? I och för sig vet jag inte varför man inte kör provanställningar av äldre, men jag har märkt att det sällan/aldrig görs.

   Radera
  7. Tja, då blir det §§ 38,39 i LAS som träder in..

   Radera
  8. Svenskarna är konflikträdda, även arbetsgivarna. De vill helst undvika att meddela negativt besked efter en provanställning. Det ses som kränkande idag att tala om att någon inte duger.

   Radera
  9. Dessutom har man som arbetsgivare sumpat ett halvår och måste genomgå en ny rekryteringsprocess om man gör misstaget att anställa en fjolla som inte pallar trycket.

   Radera
  10. Varför skulle det bli skadestånd, Bengt? Man måste inte erbjuda provanställning.

   Det är mer som Doktorn skriver, insatsen är högre när man anställer "erfarna" och av någon anledning är provanställning inte aktuellt för sådana, utan man lägger ner mer tid på förarbetet.

   Att göra det för helt gröna är dock inget konstigt alls. Det verkar mer vara tradition hos arbetsgivarna som styr här.

   Radera
  11. Unknown (den ovan, inte samma som jag): Problemet är att så många arbetsgivare i Sverige vill ha "A-människor" men väldigt få är beredda att betala för det. De som gör bra ifrån sig på universiteten i Sverige flyttar ofta utomlands. Vem vill vara lojal, plikttrogen och jobba hårt när genomsnittslönen för en ekonom i Sverige är 51 000, ännu lägre för ingenjörer, och svenska företag sällan ger bonusar i nån vettig storlek?

   Joakim: Det finns inget som hindrar att även de med tidigare arbetslivserfarenhet anställs på prov och de flesta företag försöker nog med det vid rekrytering. Däremot är det få som är beredda att säga upp sig från en fast tjänst för att gå till en provanställning, och förhandlar helt enkelt bort det.

   Dessutom är standardlängden på 6 månaders provanställning semidispositiv och i vissa branscher har facken gått med på längre provanställning.

   Radera
  12. Unknown: Nej, det låter rimligt och stämmer med min erfarenhet. Man erbjuder inte provanställning till äldre eller så är det som regel bortförhandlat.

   Löner och skatter i Sverige gör ju sitt till dessutom, som varit uppe till diskussion tidigare. 10 000 kr extra i månaden ger för många äldre tjänstemän "bara" 4 000 kr netto i fickan och 3 000 kr mer i tjänstepension (som i sin tur ska avkastningsskattas och sen skattas vid uttag), och det är långt från säkert att en ny svårare tjänst är värd att ta av denna anledning.

   Radera
  13. "Never fire anybody alone"

   https://tim.blog/2018/02/14/bob-metcalfe/

   Radera
  14. Peter Andersson: Tack för tipset, intressant intervju. Men intressantare var det som sas efter "never fire anybody alone", ca 50:30. Metcalfe säger att "hiring is the wrong word, you should be recruiting, not hiring". Han jämför "hiring" med hur daglönare i hamnen valdes ut, där hiring-processen består av att välja ut ett fåtal desperata arbetare ur en stor massa. "Recruiting" handlar istället om att förstå att de du vill anställa har andra alternativ, och "recruiting" handlar om att sälja ditt företag och tjänsten till dem, ge dem ett erbjudande som är bättre än deras alternativ.

   Jag menar att svenska arbetsgivare i för stor utsträcking sysslar med "hiring" och i för liten utsträckning med "recruiting". Den första "unknown" som skrev i den här tråden 15:03 igår bekräftar i sitt inlägg den bilden.

   Radera
 5. Jag är nöjd med mitt namn. Bor flera med samma i kommunen och en annan i samma ålder med samma postnummer. Aldrig förstått grejen med att försöka vara speciell, det gör ju nästan mig speciell. Vilket hipster-antiklimax.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha men en polare på den gamla goda tiden fick en massa läskiga papperskataloger med högst suspekt videoporr hemskickad. Det var på den tiden porr fortfarande såldes på VHS-band ni vet. När vi kollade var den adresserad till en kille med samma namn i trappuppgången bredvid. Fast vi ringde aldrig på och lämnade över posten...

   Radera
  2. Jasså Ben.. En "polare" skriver du... ;-)
   Sådana "saker" säljs väl fortfarande med "diskret avsändare - neutral förpackning"..

   Förresten ben.. Har du en "polare" i England med samma "nick" som du ? ;-)

   Radera
  3. Det förklarar era fasta handslag.

   Radera
  4. Talar du verkligen sanning nu Ben? Det kan inte vara så många som heter Mike Hunt i skåne.

   Radera
  5. Pfft, privat kör jag med pseudonymen "Sam Hall". Utom när jag försöker ragga, då är jag Micke Eklöf, regissör och filmskapare med många mästerverk bakom mig.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Ja, fast hon har gift in sig i släkten Frisk-Bånge.

   Radera
  8. Fan Ben, jag som alltid trott att du låg bakom pseudonymen "Jan Banan". Blir nästan besviken..

   Radera
  9. Har man ett ovanligt namn som jag får man kalla sig för Andersson eller Johansson eller Eriksson eller på något annat sätt låna ett vanligt namn.

   Radera
 6. Går enkelt att tvätta sin Facebook profil och överallt annars kör man blaj konton

  SvaraRadera
 7. Nu vet vi varför Lars Ohly inte får något jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vi vet inte varför Trump vann urvalsprocessen som "the most preferred candidate to the job".

   Radera
  2. Dom hörde fel och valde ut the most abjured candidate for the job.

   Radera
 8. Det är ett demokratiproblem. Brottsregistret är en sak. Men vi vet alla vilka som styr samhället, gör vi inte? Jag har en devis som går så här: "Ordet är fritt och den som äger ordet har makten." Jag är inte till salu!

  Sverigedemokrater och nazister som står för vilka dem är blir dem som först trycks ut till skogen. Jag är inte Sverigedemokrat eller nazist, men jag är dissident. Stefan Löfven slutar inte förfölja sina fiender förrän han har satt en påse över deras huvuden och kvävt dem till döds på Dödens fält. Det är en referens till dem Röda Khmererna. Eftervärldens dom kommer att bli hård! Många här har satsat på helt fel häst.

  SvaraRadera
 9. Jag är övertygad om att det bästa är anställa personer per timme under ett par års tid för att se vad de går för, oavsett skandaler på nätet. Därför att även de tillsynes goda människor kan vara riktiga svin. På min arbetsplats jobbar en person som formligen bor på Facebook och delar och talar väl om alla utsatta i världen. Han är en genomsnäll sosse. Ja för att sitter ju även för partiet i fullmäktige. Men han är hemsk att ha som anställd. Han har varit sjukskriven längre tid än han visat sig på arbetsplatsen. Han håller sig undan och går inte att få tag på för arbetsgivarna. Struntar i att lämna in sjukintyg. Meddelar aldrig när han kan tänkas komma tillbaka. Super på helger så han inte kan stå på benen vilket resulterar i att han skadar sig. Är så full att inte ens ambulanspersonalen tar med honom till sjukhuset. Han är ett riktigt sossesvin. Tillsynes snäll på nätet men fullkomligt vedervärdig som anställd.

  SvaraRadera
 10. "unikare"? Nej, för detta adjektiv finns ingen komparativ.
  Antingen har man ett unikt namn eller också har man inte det. Det finns inga mellanting.
  Däremot kan man ha ett ovanligt namn.

  SvaraRadera
 11. Tycker att detta med pseudonymer är ett otyg som en massa författare som inte vill stå för sina alster har skapat. Själv står jag alltid för min pesudonym även om jag inte är någon författare av rang.

  SvaraRadera
 12. Vi fick ju nyligen se hur SVT hängde ut en privatperson utan politiska uppdrag för att vederbörande länkade till SVT:s egna inlägg om det undermåliga tillståndet hos svensk sjukvård. SVT tog detta som ett exempel på hotet på demokratin utan att förstå att det just var den egna handlingen som utgjorde ett hot.

  De flesta av oss har gjort eller sagt saker som i efterhand framstår som mindre kloka. Grejen med internet är att internet never forgets. Om det fanns sökbara ljudarkiv med allt man sagt genom åren skulle inte en endaste själ få ett arbete. Detta är ingen trevlig utveckling "du skrev si eller så på Facebook för tre år sedan och därför är du inte lämplig att arbeta hos oss". Müsigt samhälle.

  SvaraRadera
 13. Hur många har googlat sig själva efter att ha läst den här tråden?

  SvaraRadera
 14. Här om dagen kollade jag upp fejjan på en person som sökt jobb hos mig. Personen ifråga hade ett mycket imponerande cv och gav ett gott första intryck. Det var tur att jag gjorde det. Det visade sig att personen i fråga var en tvättäkta jihadist. Facebook sidan var komplett med islamist flaggor, AK47:or riktade mot otrogna och allehanda hyllningar till framstående massmördare och våldtäktsmän. Hans cv åkte snabbt i papperskorgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 15. Även tvångsmässigt användande av citationstecken HELA tiden.

  SvaraRadera
 16. Den nuvarande invandringspolitiken kräver alltså att arbetsgivare kontrollerar mussar och araber. Bra att vi har konstaterat det. Hörde du av dig till SÄPO patrioten? Eller lät du nästa arbetsgivare ta skiten? Vad är det för fel på människor!

  SvaraRadera
 17. Vi anlitade ett bolag som skulle ta fram kandidater och när de presenterade dem så kollade vi upp. En hade facebook där denne själv inte verkade göra det på bild men umgicks mycket med folk som håller högra handen högt...
  Det blev ett klart minus och kandidaten kändes inte klockren i annat heller.
  Annan person drev en mindre blogg. Jag läste igenom en del inlägg och skrollade igenom fler för att se när de postats (jag vet man kan schemalägga det men i det här fallet var det nog inte använt). Ville se om det på arbetstid (förutom luncher osv) lades upp långa blogginlägg. Den checken gick igenom, personen verkade sköta sig.

  SvaraRadera