Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2018-02-16 18:20

Fredagsmys: Slutfestat på bokmässan - stopp för egen alkohol i montern

Dags för lite härligt fredagsmys. Just nu är Författarsverige i uppror, sedan det från i år blir stopp för eget vin i montern på Bokmässan. Istället ska ekonomiskt utsvultna förlag behöva betala restaurangpriser för catering om de ska servera alkohol vid sk montermingel även på branschdagen torsdag. Det talas och viskas nu i slutna författar- och bokbranschrum om peak bokmässa och att detta är slutet för den svenska bokbranschens årliga branschevent.
Montermingel med vin i Författarförbundets monter. Arkivbild ur bloggens arkiv.
Som den svenska bokbranschens stora branschevent har bokmässan stått sig i flera decennier nu. Ett tag fanns det även en mässa i Stockholm, men den lades ner eftersom alla i branschen bor i Stockholm och alltså gav upp redan vid 16-tiden, för att hämta barnen från dagis och sedan äta hemmamiddag, istället för att sova på hotell på annan ort. Det blev helt enkelt inte det cornucopia och bacchanalia av nätverkande som bokmässan i Göteborg utgör mellan klockan 0900 på morgonen och 0600 på morgonen.

En del av detta - främst under branschdagen på torsdagen, men också i vissa fall på fredagen - är sk montermingel, där fattiga författare får dricka gratis alkohol i något nästan lika fattigt1. förlags monter, och försöka pitcha sin senaste outgivna bok till någon förlagsrepresentant från det bjudande förlaget eller ett förlag som inte har råd med eget montermingel utan snyltar på en annat förlags dito. Här hittas även frilansande redaktörer, korrekturläsare, omslagskreatörer och alla andra som försöker skrapa sig fram i bokbranschen, tacksamma över att faktiskt få något utan att behöva slita häcken av sig. 

Spontana möter uppstår, kontakter knyts, stordåd skapas.

Fast nu är det stopp för detta.

Bokmässan förbjuder nu förlagen att ta med sig egen alkohol, utan istället ska man betala restaurangpriser till bokmässan om det ska bjudas på alkohol. Vem som helst med minsta insikt i bokbranschen inser att inte ens Forum kommer ha råd med montermingel i så fall. 
Fyra västsvenska författare - Jan-Erik Ullström, Lars Wilderäng, Marcus Olausson och Fredrik Persson på alternativet hotellrumsmingel.
Istället kommer väl alla lämna mässan klockan 18:00 prick och dra till privata mingel som kräver inbjudan, vilket stryper möjligheten till spontana möten och tömmer mässgolvet fortare än man hinner säga hotellrumsmingel

Större förlag som Norstedts, Bonnierförlagen och Natur och Kultur har förstås egna privata mingel i någon annan lokal.

Viss möjlighet till spontana möten finns ändå och skalskyddet på en del större privata mingel har en del utmaningar eller samarbetsvillig personal. Det sägs också finnas hemliga pakter mellan olika förlag, signerade i blod, som ger access till varandra mingel.

Så alkoholintaget lär väl fortsätta, om än inte på mässan. Samtidigt är författarsverige i uppror i sociala medier och det diskuteras nu om detta var peak bokmässan och att mässan nu bara har döden kvar. Utan montermingel är det lika bra att lägga ner är beskedet, och flera utställare överväger att inte boka en monter i år just på grund av detta. 

Fast försök att ordna en branschmässa i Stockholm är dödfödd, av tidigare angiven anledning.

Så vi får väl se vad som händer. Det som händer på bokmässan stannar på bokmässan. Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys!

1. Med tanke på vad en monter kostar så är alla förlag fattiga efter att ha betalat för en monter på mässan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Det har sagts o skrivits om att SJ når "peak-vin-försäljning" på tågen under just bokmässan i Göteborg... 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visserligen bara s.k anekdotisk evidens men men...

   http://postvagnen.com/forum/index.php?mode=thread&id=1047188

   Radera
 2. Så bra av Bokmässan.

  Vågar Almedalsveckan följa efter? En chans att öka antalet nyktra utspel inför valet kanske.

  SvaraRadera
 3. När det gällde utestängningen av tidningen Fria Tider sjöng alla författare och journalister i kör att mässan är privat och att det bara är att rätta sig efter ägarnas beslut. Mässan kunde få dåligt anseende med svikande intäkter som följd. Då var det hög mysfaktor bland utställarna. Men nu är det inte lika mysigt att acceptera ägarnas beslut längre för att de ska få tjäna sin slant. För nu handlar det om stimuli för hjärnans belöningssystem hos utställare. Då är ägarna dumma om de försöker tjäna pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska vara Nya Tider, inte Fria Tider. I övrigt håller jag helt med :)

   Radera
 4. Hmm, man kan misstänka att det förekommit saker som bokmässan vill stävja. Men mitt hjärt blöder förstås för fattiga författare som inte får sin årliga gratis fylla som de så väl behöver för att på ett proffesionellt sätt kunna pitcha sin begåvning för hugade spekulanter.

  SvaraRadera
 5. Sverige är motsägelsefullt. Tolerans för vissa beteenden som är verkligt samhällsfarliga medan vanligt folks bruk av alkohol ska stävjas. Puritanskt och skitnödigt. Bokmässan ska styras upp: inget okontrollerat drickande i montrarna! Och han skidskyttetränaren Pichler fick en reprimand från SOK när han ville fira ett skidskyttesilver med alkohol. Varför kan vi svenskar inte få vara vanliga människor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenskar är lite eljest, samtidigt mycket bättre och och mycket sämre än alla andra. Det handlar om kontext när och var vilket synsätt gäller. Och det slår förstås igenom på alla plan, även riksplanet. Och det är därför Sverige kan vända på en femöring. Sverige balanserar hela tiden på en knivsegg mellan ytterligheter.

   Radera
  2. När Sverige tvingades av EU tillåta alkoholreklam, så lyckades "vi" att sätta en gräns på max 15% alkohol i reklamen på hojtaroljan. Dessutom stor varningstext i svart sorgram för att understryka det farliga. Dessa skräckvarningar riktade till vuxna medborgare utmanar löjet, och borde diskret fås att försvinna.

   Radera
 6. Du får väl sälja egna "specialex" av din bok

  https://www.presenter.se/fickplunta-for-bokmalen.html?gclid=CjwKCAiAn5rUBRA3EiwAUCWb24M8DGzLp7CkhlHjlUrAo6jeX8QuqvznFX1dZUfPx2TYyMrZhU5_HRoCHDgQAvD_BwE&ef_id=VXP4ugAABQW0PD30:20180216191340:s

  SvaraRadera
 7. Men de har väl sänkt priset på gåsleversnittarna i år?

  SvaraRadera
 8. Sprit är ändå det finaste som finns.

  SvaraRadera
 9. Att inte skänka egen alkohol är väl mer regel än undantag på mässor nuförtiden. Marknaden är fri, förlagen kan hitta en ny mässa? Lite smått VPK på denna Lars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alkoholen är väl inte avdragsgill längre så det är lika olönsamt som allt annat dödsskattat i landet.

   Radera
 10. Kommunistbokmässan får göra vad den vill

  SvaraRadera
 11. Det är väl bara att bjuda på lite lagom mängd avkok av flugsvamp smaksatt med BOB blandsaft istället - problemet löst!

  Det lär ju inte vara någon i den MeToo infekterade kultureliten som står för volymerna i bokförsäljningen, så om några hamnar på Östra efter tilltaget så får väl det ses som försumbart - e de fredagsmys så e de.

  SvaraRadera
 12. I höstas förra året fanns ju även den alternativa "Bokmassan" som ETC låg bakom i ett cirkustält på Heden.
  Undrar om de har lika mycket av någon annans pengar för att arrangera något liknande i år?
  Huruvida de även kommer att kunna bjuda på "rödtjut" vet jag dock icke...

  SvaraRadera
 13. Om lägre alkoholtillgång anses vara ett problem har man förmodligen en missbruksproblematik.

  SvaraRadera
 14. Va? Ingen gratis alkohol till författarna på bokmässan? Är detta "wine-gate"? Liknar 1984...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog Twitter som ligger bakom, deras servrar skulle helt enkelt inte klara mängden meto alarm som det där gänget skulle generera när de fått upp ångan. Eller Kapitalistera som äger bolagen och rättigheterna som inte vill riskera sina duktiga medarbetares vandel.

   Radera
 15. Trist att inget får vara enkelt, bekvämt och trevligt i detta överreglerade samhälle, men samtidigt förvånande att detta fått pågå så länge som det gjort.

  Hade en bilmässa eller hårdrocksfestival bedrivit alkoholservering på samma vis hade polisen och kommunens alkoholhandläggare antagligen satt P för det hela med en spektakulär razzia, beslag och åtal mot "svartkrögarna" redan för åratal sedan.

  En av mina bästa utekvällar någonsin var f ö på Bokmässan 2016. Ett alldeles särskilt tack till bloggägaren med respektive för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. åh internhumor med morgonsur , nu blev jag avundsjuk .. *suck*

   Radera
  2. @Peter Alund, det handlar om bokstavskombinationer. Mödosamt inövat beteende, Varsågod...

   Radera