Aktuellt

Söndagsenkät: Hur är ditt kapital fördelat?

Dags för en söndagsenkät, där vi tittar på hur ditt kapital är fördelat i bostad, aktier, ränta och alternativa investeringar. Svara nedan. ...

2018-02-25 13:31

Det mångkulturella Ryssland

Sk svärjevänner brukar vilja framhålla Kremldiktaturen Ryssland som ett föredöme kring homogenitet och traditionella rövhattvärderingar. Men verkligheten är att Ryssland är världens kanske mest mångkulturella land och ingalunda något etniskt homogent föredöme, vilket visar på en av alla de överutmaningar som svärjevänner lider av.
Ryska flaggan.
Ryssland är alltså ett mångkulturellt land, i delar råder rent av de av svärjevännerna så bespottade sharialagarna och diktatorn Vladimir Putin har sagt att Ryssland är en del av den muslimska sfären. Ryssland är också den största bidragaren av terrorister åt Islamiska Staten och stöder aktivt den teokratiska diktaturen i Iran.

Landet har 170 etniska grupper. Till detta kommer att ryssar kan identifiera sig geografiskt, t ex sibir, likt man i Sverige kallar sig norrlänning eller skåning.

Ryska är det enda nationella officiella språket i diktaturen Ryska Federationen, men delrepubliker erkänner totalt 25 ytterligare språk i sina författningar.

Totalt talas det över 100 minoritetsspråk i Ryska Federationen. Ett exempel är tyska, som talas av den runt halva miljon etniska inhemska tyskar som bor i nationen. Tyskar är den femte största etniska gruppen i landet, och mestadels hittas i centralaste Ryssland runt Omsk,Altai och Novosibirsk. Andelen tyskar var dock större förr, då de flesta har migrerat med start under 80-talet. 
I Novosibirsk Oblast och Altai Krai är etniska tyskar (gult) den största folkgruppen efter ryssar . Bild: Olegzima CC BY-SA 4.0
Ryssland är alltså ingalunda de diktaturhyllande svärjevännernas hyllade etniskt homogena och rena land. Tvärt om är man kanske världens mest mångkulturella land. Slutsatsen blir alltså att svärjevänner som hyllar Ryssland hyllar mångkultur.

Frågan för framtiden är hur Ryska Federationen på sikt ska hållas ihop. Flera delrepubliker vill bryta sig loss och det finns strömningar för större uppdelningar av landet, samtidigt som klyftorna mellan elitens potemkinkulisser Moskva och S:t Petersburg och resten av landet är skyhöga och skulle få det vänskapliga gnabbet Stockholm-Norrland att framstå som absolut ingenting. Bortanför potemkinkulissernas fasader råder nästan total misär i större delen av landet.

Samtidigt kan en demokratisering leda till ytterligare uppdelningar av landet, vilket förstås är vad det korrumperade fascistiska styret i landet fruktar. Så diktaturen blir allt hårdare samtidigt som man målar upp fiender utanför landets gränser för att rikta uppmärksamheten bort från de egna problemen.

På många sätt håller Ryska Federationen just nu på att upprepa det som ledde till Sovjetunionens fall och uppdelning - massiva satsningar på försvar och uppmålande av yttre fiender, samt repression av befolkning och opposition, istället för att satsa på välfärd, välstånd och utveckling för den egna befolkningen. Så länge Putin sitter kvar vid makten kanske ingen splittring sker, men frågan är vad som händer den dag Putin inte längre är kvar?

Kärnvapnen är åtminstone i princip enbart koncentrerade till de delar som domineras  av etniska ryssar, även om vissa undantag finns. Att kärnvapnen är koncentrerade till en relativ närhet runt Moskva är kanske inte en slump - det är en garant för att resten av landet ska hålla sig i skinnet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. "Slutsatsen blir alltså att svärjevänner som hyllar Ryssland hyllar mångkultur."

  Då blir ju du som hatar Ryssland en hatare av mångkultur, dvs. rasist. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Isak

   :-)

   "Elementärt, min kära Watson."

   +1

   Radera
  2. Främlingsfientliga kommer i många skepnader...

   Radera
  3. Nu blev det invecklat.. Tror inte sverjehataren tänkt så långt. Men det blir säkert bra. Klanfolken kommer ta hand om honom när han är pensionär.

   Radera
 2. Kan Wilderäng ge ett exempel på detta hyllande av rysk "homogenitet" eller fabulerar han som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte ge ett direkt exempel, men man ser ganska ofta idioter på bland annat youtube som hyllar ryssland och anser att Sverige borde bli en del av Ryssland för då kommer röda armen att kasta ut alla muslimer och återställa ordning.

   Radera
  2. Är inte såna inlägg skrivna av ryska trollfabriken?

   Radera
  3. Många är nog det, men skulle vara väldigt förvånande om det inte finns svenskar som har svalt det och sprider det vidare.

   Radera
 3. Ser inte så bra ut för ryssarna, de etniska ryssarna förökar sig dåligt, minoriteterna föder desto fler barn och på sikt vet vi vad det innebär.

  SvaraRadera
 4. Kazan. Huvudstad i Tatarstan som Ivan den Förskräcklige kuvade på 1500-talet är den ryska republik med störst antal muslimer till antal och %
  Den ligger även väster om Urval och vid "moder Ryssland" - Volga
  Kamrat Stalin deporterde även många därifrån
  Både Ivan och Stalin lär vara Putins idoler...

  En muslimsk resning i Tatarstan lär göra att Ryssland Imploderar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske imploderar EU av samma orsak innan...

   Radera
 5. Tror du missförstått både hur man stavar till sverigevän och vem som är vän med vem. De du beskriver verkar vara Putin-vänner.

  SvaraRadera
 6. Tror att "svärjevänner" gillar Ryssland för deras auktoritära ledare. På samma sätt dessa "svärjevänner" gillar Hitlers parti. De är mycket frustrerade över ett förflummat Sverige. De saknar poliser och tuffare tag mot brottslingar. En skola där läraren bestämmer. Ett försvar värt namnet. Gränser utan svängdörrar. Ett land som enar befolkningen. Ett land som känner stoltet över sin kultur och historia. En ledare som får de att känna sig bättre än andra. Värre än så tror jag knappt det är. Möjligtvis att de känner sådan bitterhet över dagens Sverige att de vill förstöra för de som försatt landet i denna sits så att de heller ser att Putin kliver in här. Men det är mer en raseriåsikt än något de innerst inne skulle vilja. Den stora faran som jag ser det är de personer som skapat landet vi har idag, de som skapat dessa besvikna människor.

  När resurser går till andra världsmedborgare istället för till brister i samhället, får den nyanlända skulden och möts med agg av "svärjevännerna" vilket resulterar i att de få stämpeln rasist på sig av överheten. Helt fel metod för dessa. Då vänder de samhället ryggen ändå mer.

  Att de egentligen inte är rasister visar deras intresse för den lilla skrivande skara, men starkt hörandes, med utländsk bakgrund på sociala medier, som står på deras sida vad gäller åsikter om svenska samhällets slapphet. En riktig rasist hyllar inte utlänningar vad de än skriver. Rasisttiteln har dessa "svärjevänner" fått. De kallar sig inte själva för rasister, mer än för att reta motståndarna.

  Därför spelar det ingen roll om hur många olika etniska grupper som lyder under Ryssland och Putin. De är inte rasister utan djupt besvikna på Sveriges ledning och resursfördelning. Att de sedan inte kan stava visar väl ändå mer på hur lite resurser samhället lagt på dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Bland det konstruktivaste jag läst på Internet!!
   Stor eloge !

   Jag är ingen hacker och kommenterar oerhört sällan. Var kom aliaset ifrån och hur ändrar man det?

   Radera
  3. +1 på den.
   Jag har själv skrivit kommentarer som skulle kunna tolkas som Putinvänliga om man inte förstår att jag hånar de styrande i Sverige som inte ens klarar att försvara landets gränser när såna skitländer som Ryssland klarar det.

   Radera
 7. Känns som att Der Bloggmeister hänger upp sig på Sverigevänner i tid och otid nuförtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyttig idiot tror jag hen själv kallar det, gratis reklam. SD lyckas igen.

   Radera
 8. Ett icke homogent samhälle är aldrig bra. Men den stora skillnaden mot exempelvis Sverige är att Ryssland har en bra ledare som uppenbart står på folket sida... https://youtu.be/5uMQZnQR1TU?t=30s

  SvaraRadera
 9. Ditt påstående att "Ett icke homogent samhälle är aldrig bra" motsägs väl ganska effektivt av två länder som Schweiz och USA.

  SvaraRadera
 10. På vilket sätt skulle USA vara bra? Flytta du till Detroit, eller Chikago så får du multikulti i massor :D

  Nej det vill du såklart inte. Bättre ordbajsa på Cornu.

  SvaraRadera