Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2018-02-05 09:49

Dålig stämning på börsen - dödskors i OMXS30

Stockholmsbörsen faller på morgonen efter rasen hos husse i USA i fredags. Börsen är nu negativ sedan årsskiftet och i princip alla svenska storbolag faller just nu - inte bara rapportbesvikelser som de forna svenska giganterna H&M och Ericsson. OMXS30 ger dödskors idag.
Dagschart OMXS30.
Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 är ner genom ett möjligt motstånd runt 1575 och ligger nu back sedan årsskiftet. Uppgången efter årsskiftet har utplånats de senaste två veckorna.

Stigande marknadsräntor, höga värderingar på uppblåsta resultatförväntningar sent i konjunkturcykeln är rimligtvis vad som ligger bakom.

Allmänt dålig stämning, men ingen panik, även om flera förståsigpåare har gjort jämförelser med hur det såg ut inför kraschen 2008. Den som överlever får se.

OMXS30 gav idag ett dödskors igen. Vi får se om det är falskt alarm igen, likt i höstas, eller om detta falska dödskors faktiskt slår igenom långsiktigt.

MA50/MA200-dödskorset (blå respektive röd linje i charten ovan) gäller förstås på dagsavslut, så dödskorset är preliminärt än så länge. Vänder t ex husse upp i eftermiddag kan förstås dödskorset skjutas upp ytterligare någon dag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Denna gången kanske dödskorset, som ju bara är en av miljarder möjliga prismönster man kan titta på, "stämmer"! Hög tid för lite nedgång.

  Lägre vinster 2019 och multipelkontraktion i takt med ränteuppgångarna? Blir spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räntorna går ned idag när pengarna flyttar över från börsen.

   Radera
  2. "Pengar flyttar över till börsen..." Hallå! Vi har en hyfsad sell-off idag. Pengarna flyr just nu börsen!

   Radera
  3. "pengarna flyttar över från börsen"

   Hur går det till, ingen som köper? Hur bär man sig i så fall åt för att sälja?

   Radera
  4. @iblandekonomi
   Varför tror du det går ner? Det säljs massivt på börsen naturligtvis. Totalt investerat kapital på börsen minskar mao och "flyttar över från börsen" till andra tillgångsslag.

   Radera
  5. @megga: Menar du på allvar att man kan sälja något utan att någon annan köper? Borde vara samma mängd pengar som går åt för att betala, som säljaren får, tycker du inte det?

   Radera
  6. Nej så klart inte men börskurser visar ju till vilket pris någon sist köpte, så någon köper uppenbarligen...

   Radera
  7. Jag reagerade på att man ibland pratar om att pengar flyttar från börsen, men det är alltså helt vanligt fikonspråk då, eller finns det någon situation när pengar kan flytta från börsen?

   De enda situationer jag kan komma på är om bolaget minskar antalet aktier genom att själv köpa upp dem eller avnotering.

   Radera
  8. Iblandekonomi....tror du har lite otur när du tänker här...prova igen..;)
   Om börsen går ner så försvinner värden från börsen, om börsen stiger tillkommer värden på börsen. Pengar försvinner eller pengar tillkommer...

   Radera
  9. Att de aktier som ingår i index värderas lägre är nog alla överens om. Det som ifrågasattes var uttrycket "pengarna flyttar över från börsen".

   Om någon säljer en aktie för exakt samma summa som någon köper, vad är det då som flyttas?

   Radera
  10. "Pengarna flyr börsen" inser väl alla är att värderingarna sjunker och det totala börsvärdet faller...

   Radera
  11. Vi tar det igen Unknown, hela citatet var: "Räntorna går ned idag när pengarna flyttar över från börsen."

   Se nu till att inte råka passera under några stegar :-)

   Radera
  12. Priset sätts ju på marginalen, om de pengar som tillkommer genom tex månadens sparande i pension eller annat placeras i något annat än aktier är det väl relevant. Men de faktiska pengarna i varje transaktion är ju så klart samma på köp och sälj sidan.

   Radera
  13. @Dan: Njae, om aktierna som köps säljs av någon annan, så är det också ett nollsummespel. Nyemissioner däremot ...

   Radera
  14. Wow.

   Om jag köper Aktien AB för 10000kr, och du inte vill ha den förrens jag säljer för 8000kr, så har självklart 2000kr försvunnit. Dessa 2000kr la du på svamp. 2000kr har nu flyttats från börsen. Om stor andel av innehavarna vill växla tillgångsslag får vi ett säljtryck där du kan välja att köpa av någon som säljer för 7950:- istället, så du har råd med mer svamp.

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  16. @Linus: Menar du verkligen att om någon väljer att inte lägga sina pengar på börsen, så är det samma sak som att flytta dem därifrån? I så fall är det väldigt mycket pengar som flyttas från börsen hela tiden, och läggs på annat, tex ostmackor.


   Nej, fikonspråk låter sig sällan förklaras med matematik, vi tar det enklaste exemplet, endast mellan person A och B.

   Försäljning 1: 10000 kr ut från börsen till säljaren A som sätter 10000 kr på bankkonto, 10000 kr in på börsen från köparen B.

   Försäljning 2: 8000 kr ut från börsen till säljaren B som sätter 8000 kr på bankkonto, 8000 kr in på börsen från köparen A, som nu åter äger aktierna på den lägre värdenivån.

   Resultat (att ha pengar på banken betyder här att ha dem utanför börsen):

   A har 2000 kr kvar på banken som denne inte använde när den betalade aktierna i försäljning 2.

   B har 8000 kr på banken som denne fick betalt för aktierna.

   Summa innan försäljning 2: A har 10000 kr på banken
   Summa efter försäljning 2: A har 2000 kr på banken, B har 8000 kr på banken = 10000 kr på banken

   Dock har A bara 8000 kr på börsen nu, men de har inte flyttat någonstans. Det finns inte nu 12000 kr på något bankkonto, utan fortfarande bara 10000 kr.


   Svårare än så är det inte, men man kan behöva tänka efter lite :-)

   Radera
 2. Det är inte "husse" som ev ska vända upp, Cornu..."husse" är MA200 och "vovven" är MA50..;))
  Så om MA50 vänder upp så kanske inte dödskorset gäller...

  SvaraRadera
 3. Gick likvid i slutet av förra veckan då jag såg att rapporterna viker neråt och det är ändå en relativt god värdeuppbyggnad som kunnat "motivera" de höga kurserna.
  Att samtidigt se hur räntorna började röra sig ger anedning till oro.

  Det spännande blir att se inte bara börsraset som kommer vid höjda marknadsräntor utan även hur privatpersoner får lära sig att det inte bara spelar roll vilken ränta riksbanken sätter utan att deras bolåneräntor påverkas av marknadsräntor.

  Man ska ej heller glömma att obligationer med låg (eller negativ) ränta kommer att rasa i värde då man kan få mycket högre avkastning på de obligationer som utges med bra ränta. Det kommer alltså inte vara säkert att ha tillgångar placerade i räntefonder.

  En börs som går ner. Räntesparande som kan tappa i värde och ökade boendekostnader i kombination med en sjunkande värdering på bostäderna. Det blir spännande att se hur valåret utvecklar sig när många ser förmögenheterna sjunka och levnadskostnaderna öka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, fullt möjligt. Nu är det "risk off" som gäller för dagen verkar det som, guld upp men riskfyllda tillgångar ner (se ävenBTC/ETH).

   Kan bli ett mycket spännande år om nu bostadsmarknaden fortsätter vara skakig -- en rejäl börsnedgång kommer förstås göra hushållen mindre sugna på att låna pengar, och har man lagt sin kontantinsats i 100% aktier så får man kanske se att det kan gå ner ibland också -- de senaste nio åren till trots.

   Radera
  2. Guld upp alltså - skulle precis fråga vad som går upp egentligen.

   Har ju med skräckblandad förtjusning sett fram emot nästa skakiga marknad, eftersom mänskligheten i större och större grad hatar Fiat. Och guld är horribel enhet för handel. Och bostäder är sjukligt uppblåsta. Och krypto har ingen stabil marknad att fly till ännu.

   Guld kanske är den mest logiska posten fortfarande. Om folk är rädda spelar det mindre roll hur kasst något är.

   Radera
  3. Mmm, fast samtidigt är guld ner på en veckas, en månads och ett års sikt i SEK. Blir kanske allmän deflation på tillgångspriser, vi får väl se.

   Radera
 4. Detta dödskors inträffar mot ett fallande index, det förra kom efter att index stigit och blev då ett falskt dödskors. Beroende på hur USA artar sig i em så får vi se om raset förlängs och bägge linjerna pekar söderut.

  SvaraRadera
 5. Detta är det bästa som hänt på mycket länge! Cornus scenario börjar mer och mer slå in. Ska bli kul o se hur skuldsatta Svenssons reagerar när börs- och bopriserna fortsätter gå ned under våren och vi går in i en lågkonjuktur. Blir en intressant studie i psykologi! lol. "Men men mäklarna lovade ju oss att inte bopriserna kunde gå ned" :D haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller i princip helt med dig. Dock är jag allt mer oroad över att spelet gått så långt att konsekvenserna vid ett börs/boprisras kan bli ödesdigra. Jag tror att landet löper stor risk att hamna i ett läge där stämningen blir så pass dålig att det rent av blir otäckt. Våra politiker har fullkomligt tappat greppet eller för den del ansvaret för landet. Man har klarat sig tack vare att man låtit pumpa upp en bobubbla som hållt längre än vad någon anat. Nu spricker kalaset och stämningen riskerar bli riktigt otrevlig när alla måste lämna kalaset...

   Radera
  2. Jo det har gptt lite långt, men lösningen på det är ju inte att skjuta upp mer. Tyvärr verkar man ju helt oförmögen att begränsa innan det spricker

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Vad är riktigt otäckt? V o Mp får egen majoritet?

   Radera
 6. Tyvärr missade politikerna ett historiskt tillfälle att slussa ut ränteavdraget. Samtidigt hade inte bubblan tryckts upp som det blivit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så går det! Vem vet, tre-fyra magra år framför oss, särskilt räknat per capita?

   Radera
 7. DJ var nere med ca 6%.... ser ju inte så roligt ut för imorrn.

  SvaraRadera
 8. Guld och silver är allt skit jmf med börsen ändå.

  SvaraRadera
 9. förstår inte resonemanget om att det är farligt för att det blir otäck stämning när lågkonjunktur slår till?
  det har väl alltid blivit dålig stämning tidigare vid lågkonjunkturer som har lett till krig eller uppror så varför skulle indolenta konflikträdda svenskar plötsligt greppa hötjugan och storma Rosenbad om ett par år?
  Det kommer att fortsätta vara lugnt på gator och torg - bortsett från utländska kriminella gäng som lever rövare förstås. Men det börjar vi vänja oss vid också.
  Nemas problemas - det är bara att bita ihop och vänta på bättre tider igen.

  SvaraRadera