Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2018-02-07 10:59

Crowdfunding är inte tiggeri - crowdfunding är effektiv kapitalanvändning

Från den sk "vänsterns" håll sprids åsikten att crowdfunding är att likställa med tiggeri, efter att två politiska debattörer till höger (=om Miljöpartiet) fått sina bokprojekt stoppade av Kickstarter. Det är dock fel - crowdfunding ger en produkt, tjänst eller avkastning till finansiärerna och är en effektivare användning av kapital än till och med bankväsendet. Tiggeri är att få något utan att ge något tillbaka eller alls göra en arbetsinsats.

På kort tid har två svenska bokprojekt stoppats av crowdfundingsajten Kickstarter. Senast var det sagobokversionen av förre slöseriombudmannens och satirtecknaren Martin Jacobssons och Johan Norbergs fabel Lilla röda hönan som stoppades. Kickstarter hävdar att stoppet beror på en felöversättning, vilket förstås är fel, eftersom projektet först släpptes igenom i den flera dagar långa granskning som sajten gör. När projektet nått sitt blygsamma finansieringsmål stoppades projektet retroaktivt, vilket i princip bevisar att det handlar om externa påtryckningar. Kanske innehöll dessa externa påtryckningar "felöversättningar"?

Oavsett, Kickstarter har som privat bolag rätt att stoppa vem de vill och behöver inte följa några regler. Inte så mycket att orda om, men Kickstarters två senaste blockningar av åsikter till höger om Miljöpartiet är ytterligare två exempel på den nya vänstertrenden med åsiktsangiveri.

Bägge projekten har dock snabbt fått full och överträffad finansiering via Swish-donationer, och åsiktsangiveriet har snarare agerat som marknadsföring åt projekten. Kommer åsiktsförbudsvänstern lära sig? Knappast.

Istället försöker man hävda att crowdfunding är tiggeri.

Så är det förstås inte. 

En tiggare får något utan att vare sig utföra något arbete eller ge något tillbaka. Inte heller har den som dövar sitt samvete genom att ge till tiggare någon som helst koll på vart pengarna går, eller vem som egentligen tar del av dem.

Crowdfunding anger istället tydligt vad man får för pengarna. Crowdfunding ger också något tillbaka till finansiärerna - en produkt, en tjänst eller via lånesajter avkastning. Vart pengarna ska gå är tydligt angivet. På sajter som Kickstarter dras inte ens pengar om inte projektet uppnår de nödvändiga målen för finansiering av produkt eller tjänst, även om det finns exempel där man inte lyckats leverera i slutändan.

I själva verket är Crowdfunding effektiv kapitalanvändning och förstärker samhällsekonomin (om än i blygsam omfattning) genom att inte kapital förslösas på projekt som saknar kundkrets.

Vänstern menar att litteratur ska skrivas på spekulation, där författaren ska lägga flera år av sitt liv utan inkomster på en liten chans (ca 2% blir utgivna) att faktiskt bli publicerad av grindvakterna förlagen. Kanske för att förlag ofta är politisk vänster och därmed inte släpper fram åsikter höger om Miljöpartiet?

Via crowdfunding kommer bara projekt som faktiskt har kunder att finansieras. Författaren kan istället ta ett jobb som diskare och därmed få mer betalt än de flesta som publicerat en bok, matchningen på arbetsmarknaden fungerar bättre. Man slipper också trycka böcker som till slut hade fått gå till energiåtervinning när ingen köper dem.

Inom just litteraturen leder också crowdfunding till bredare litteratur och att fler kan komma till tals. De traditionella publicistiska värderingarna är yttrandefrihet och att alla åsikter ska ha en möjlighet att komma fram. Det är möjligt att vi ska bort från detta, men traditionellt har litteraturen stått just för pluralism och tolerans. När ängsliga förlag leder till snävare publiceringar är crowdfunding en väg runt detta. 

Om boken i slutändan är av undermålig kvalitet kommer ändå ingen bokhandel att ta in den och ingen kommer köpa den online ändå - utom de som finansierat i förväg via crowdfunding. Jag ser inte problemet med denna metod för finansiering av utgivning.

På ett högre plan så förslösas inte bara en författares tid, utan inom all crowdfunding så minskar risken att kapital förstörs på ej efterfrågade projekt. Innan man alls kan dra igång en crowdfunding kommer en hel del kapital och tid redan använts till t ex prototypprodukter och utvecklingsarbete. Men man slipper riskera ännu mer kapital på något som i slutändan inte efterfrågas. Crowdfundingen bidrar alltså till effektivt bruk av kapital. Det är också bra för miljön, då resurser inte går åt till att tillverka produkter ingen köper. Miljöpartister och andra vänsterextremister borde alltså hylla crowdfunding som miljövänligt.

I praktiken lånar man pengar av sina kunder. Ungefär som när en tidning (tack Twitter) får betalt en årsprenumeration i förväg och faktiskt först levererar tjänsten tidning i efterhand. Eller mer långsökt som när spekulanter i nya bostadsrätter köper grisen i säcken och tecknar ett kontrakt som exploatören sedan kan omsätta till bankkrediter. Eller som när aktieplacerare deltar i en nyemission med hopp om avkastning längre fram.

Den stora skillnaden är att crowdfunding sätter makten i händerna på vanligt folk istället för politruker eller banker. Vänstern borde applådera den folkliga demokratiseringen av kapitalallokering, men tydligen inte. Åtminstone inte om det gäller något som kan tolkas som till höger om Miljöpartiet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

62 kommentarer:

 1. Visst levererar tiggaren en tjänst! De får givaren att känna sig som en god människa. När de skänkt en slant till den uschliga tiggaren får de syndernas förlåtelse och får fritt fram att bete sig illa i andra sammanhang (jag är ändå en god människa, jag gav ju minsann 5 kr i muggen till tiggaren). Har för mig att katolska kyrkan höll på med något liknande på medeltiden ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vi andra matar fåglarna, vänder skalbaggar som hamnat på fel håll och bär upp ödlor som ramlat ner för källartrappan, osv.

   Tiggarna är bara latmaskar som inte vill arbeta, de ger jag ingenting till.

   Radera
  2. Exakt! Kallades föär avlatsbrev och var en stor inkomstkälla för katolska kyrkan. En del riktigt "mäktiga" och "goda" finansierade och byggde katedraler för att manifestera sin mäktighet och godhet!
   Luther krititserade detta "geschäft" dock kraftigt!

   Radera
  3. @Bengt Hansves: Du talar om tiden innan humanismen dominerade. Inte så relevant idag.

   Radera
  4. Avlatsbreven var ju tänkt att utställas enbart av biskopar eller påven.

   Skillnaden mot att ge pengar till en tiggare är ju rätt uppenbar.

   Radera
  5. @Ben!

   Jag skrev inte att tiggeri är en form av avlatsbrev från givaren. Vad jag skrev var att den som ger pengar till tiggare i sig _kan_ känna sig "god" och kanske även lite "förmer" ...

   Igår väntade jag på bussen vid Korsvägen i Göteborg inne i den vänthall som finns där. Utan at tjag tänkte på det fick jag en pappmugg uppkörd i ansiktet och rassel-rassel... Jag tackade vänligt men bestämt nej.

   Radera
 2. Det är lite olyckligt att du gillar den förlegade crowdfunding som är på väg bort, men ogillar den moderna varianten som faktiskt ger makten åt folket. Jag hoppas inte att du även uppskattar blocket för mycket. Det vore jätteolyckligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ber om ursäkt om det står i texten men vilken är den "moderna varianten" ?


   Radera
  2. Linus Jönsson (som aaaaldrig ägt någon kryptovaluta och smitit från reavinstsskatten vid vinsthemtagning) avser bitcoin som är crowdfunding av de som köpte först och sålde till de som köpte på toppen.

   Radera
  3. Jag hoppas du saknar ett aldrig, dvs "och heller aldrig ..". Vi har dock tack och lov 5.5(?) år kvar tills du kommer förstå vd jag menar. Med tanke på dina yrken blir jag lite sugen på att höja detta till att du faktiskt kommer hinna utnyttja det själva, men X-faktorn är att jag inte vet precis hur sur du kommer vara i framtiden (det finns ju faktiskt folk som inte använder internet).

   @stefan, det var en uppföljning på tidigare kommentar, men TLDR: det första (antaget) vi kommer att lyckas digitalisera är just finansieringsmodellen. Antagandet att det blir först är baserat på att vi de facto redan gör det, och går igenom barnsjukdomarna i detta nu; hittills tyder utvecklingen på att det är något mer problematiskt med den P2P-handel som kommer att distrubtera saker som blocket.

   Det är förstås inte speciellt tekniskt problematiskt med P2P-handel heller, utan problemen handlar om att just digitalisera samhället (det ska klicka med jurik, stater, organisationer, you name it). P2P-handel exploderar därmed bara på den svarta marknaden, och den är väl spännande i diverse perspektiv men kanske inte just detta.

   Radera
  4. Egentligen är det ju "uppenbart" att det skulle bli enklare att digitalisera en många-till-en-relation än en många-till-många-relation. Men mycket är uppenbart i backspegeln.

   Radera
 3. Man kan ju göra som Pascalidou förstås, kopiera texter och ge ut dem i eget namn. Samt få bidrag för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Röda hönan? Trodde färgen skulle vara blå.

   Radera
  2. Du kan få ett vänsternamn till som är bra på att kopiera texter: Victoria Kawesa.

   Radera
  3. Ja, det är så enkelt att de gör det med vänsterhanden...

   Radera
  4. Det fattas en massa i fabeln för att den ska vara trovärdig.

   1) Vem har skapat åkern?
   2) Varför tillåts hönan odla sin säd på åkern? Någon annan vill säkert odla potatis.
   3) Vem har utsett hönan till chef?
   4) Varför erbjuder hönan inte någon lön till dem som hon vill ska arbeta för henne?
   5) Vem har tagit fram utsädet?
   6) Vem förser hönan med verktyg?
   7) Vem förser hönan med mat, så att den kan plantera sin säd och vänta på att den växer upp utan att svälta ihjäl först?

   Radera
  5. 8) Varför äter ingen bara upp den där hönan för?

   Radera
  6. Bend Overs marxistiska svar....
   För att hon lyckades producera någonting själv.
   Detta fungerar inte i en kommunistisk planekonomi.

   Radera
  7. Förklara gärna i detalj vad som var "marxistiskt" med det svaret.

   Radera
  8. 3/ Det högsta hönset

   Radera
  9. Revolutionen äter sina egna barn.

   Radera
  10. Det kunde du inte nej. Föga förvånande.

   Radera
  11. Har du läst vad som står ovanför din replik?
   Är det inte svar nog?

   Radera
  12. Nja, det där är väl ett ordstäv, typ "bränt barn skyr elden".

   De flesta brukar nog inte använda sådana som något slags sakligt bevis eller argument. Typ "bagarens barn har det sämsta brödet", du är helt jävla efterbliven så det där är ett bevis på att din pappa är nobelpristagare.

   Radera
 4. Vänstern vill att bara "rätt" litteratur skall skrivas. Och om den inte är ekonomiskt lönsam skall den skrivad med bidrag. Se på arbetarpressen, ETC mm. Allt pressstöd som finns syftar till att rädda den numera utdöda arbetarpressen. SVT/SR lägger enorma skatteresurser på att producera (vänster)vinklade program ala propaganda.

  Sverige har länge varit utsatt för fake news light, men bjälken i ögat hindrar folket från att se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bidrag är väl snarast häleri, staten tvingar ju av en pengarna under hot om frihetsbehövande. Att de sedan ger dem vidare gör ju inte att brottet blir mindre. Ungefär som bonden som stjäl hönans bröd i den sedelärande filmen.

   Radera
  2. "under hot om frihetsbehövande"? Verkligen?

   Radera
  3. Ben, vad tror du händer om du inte betalar in skatten staten anser att du är skylding.

   frihetsbehövande är en snäll beskrivning

   Radera
  4. Man får väl gå på socialbidrag om man inte kan göra rätt för sig.

   Radera
  5. Nu är jag ett trasigt kassetband här, men hotet är ju mord. Kompromissen är frihetsberövande.

   Radera
  6. Blev en rätt kul typo där! Skulle naturligtvis stå berövande som väl alla utom Ben fattade eller?

   Radera
 5. Det finns väl inget som inte säger att det kan vara bade tiggeri och effektiv kapitalanvändning?

  SvaraRadera
 6. Tiggeri eller inte är ju en definitionsfråga. Vem i "vänstern" är det som har hävdat detta, förresten?

  Tänk en vanlig sydosteuropeisk tiggare utanför ICA. Om han spelar lite dragspel, slutar det vara tiggeri då? Samma sak med crowdfunding egentligen, det är väl mest en definitionsfråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Om han spelar lite dragspel, slutar det vara tiggeri då?"

   Svartarbete?

   Radera
  2. "Om han spelar lite dragspel, slutar det vara tiggeri då?"

   Snarare förargelseväckande beteende!

   Radera
  3. Mnils,du är Sten Broman och jag vill ha mina 5 pund

   Radera
  4. Där hör du Sten, sluta pilla på den där Gunilla och ta fram lädret. Det är bara att betala.

   Radera
 7. OT: Ingen kommentar på Falcon Heavy?

  SvaraRadera
 8. Nu ska vi se:
  - vänsterfolk anklagar crowdfunding för tiggeri - men romer ska minsann få tigga, då är det rätt.
  - enligt vänsterfolk: demokratin o Sverige är under attack från altright, SD mfl men samtidigt vill de begränsa andra människors uttryckssätt, tex att hindra en barnboks finansiering.
  - höjd skatt på alkohol, bilar, bränsle mm är bra för att minska det utnyttjandet och höjd skatt på arbete är bra för att...?
  -Scaniachefen anklagas smita från skatten vilket han inte gjort men Margot Wallström mångmiljonlön till extremt låg skatt är solidaritet och feminism?

  Fram är bak och bak är fram. Sverige är ett sjukt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tillåtet att tigga eftersom det inte är olagligt. Att "vänstern" tycker att det ska fortsätta vara så är nog ingen självklarhet, eller? Sossarna håller väl på och utreder det?

   Hade "högern" vart emot tiggeri kunde de ju infört det vid sin tid vid makten, så "högern" är nog inte direkt emot tiggeri heller?

   Sen vill nog varken "högern" eller "vänstern" ha nån specialreglering när det gäller romer som tigger, hoppas jag. Det vore ju rasistiskt.

   Radera
  2. Jag är fascinerad över alla positionsförflyttningar som cirkeljagar sin egen svans, det som är rätt ena stunden i en situation är fel i den andra. Men sen rätt igen.

   Om jag tycker andra har rätt att vara otrogna mot sin partner kan jag väl inte använda otrohet som anklagelse Och skällsord mot en tredje. Och själv har jag inga problem att dra vänsterfolk över samma kam. Sue me.

   Radera
  3. "Sossarna håller på att utreder det"
   Är inte det bara;-usch vilken jobbig fråga,den vill jag inte svara på....
   Om vi tillsätter en utredning som tar ett år så har nog folk glömt skiten.
   Det är ju Mello nu!!!
   Vad är viktigare än det?

   Radera
  4. Det finns 1000 politiska frågor, jag tror de flesta sket i vilket och har sina käpphästar. Man kan inte förvänta sig att en politiker är passionerat för/emot allting.

   Ett tag höll vi ju på och slängde ut tiggare ur landet, det funkade väl antagligen bra, sen fick vi sluta med det och då blev det plötsligt ett mer "akut" problem och då får man ju titta på en annan lösning.

   Men ja, vissa positionsförändringar har skett.

   Jag undrar dock fortfarande vem på vänsterkanten som kallat crowdfunding för tiggeri. Typ SKP:s ungdomsordförande som får representera alla till vänster om fp om vanligt på den här bloggen, eller?

   Radera
  5. S: från "vi vill minska det med andra medel" till "vi kanske förbjuder det"

   M: från "Skit i vilket när vi har makten" till "nu när vi är i opposition vill vi ha ett förbud".

   Radera
  6. Bend Over
   Hur länge höll vi på med att slänga ut tiggare?

   Radera
  7. https://morgonsur.wordpress.com/2013/12/28/om-varfor-sverige-saknade-tiggare-nar-du-vaxte-upp/

   Radera
  8. Tja gbd ...
   Kanske måste man anpassa sig till Bend Overs nya kommunistiska verklighet.
   Det nya landet där alla har det absolut lika dåligt.
   Ingen kommer undan!!
   Utom parti koryfeerna givetvis!!
   De badar i vodka och fläsk!!!

   Radera
  9. Jaha, jag är säker Ben kan svara själv men var har han förespråkat våldsam revolution och det offentligas övertagande av produktionsmedlen. All heder till entreprenörer, men om man t.ex. tar övertidsersättning så är det ju nåt som reglerats mellan arbetstagare och arbetsgivare och kan ses som ett kontrakt mellan säljare (av arbetskraft) och köpare. Det är egentligen inte konstigare än att om du har en hantverkare hemma hos dig och förösker få honom att göra ett job på fredag kväll så kostar det per time mer än om du försöker få honom att göra det onsdag fm.

   Radera
  10. "kommunistiska verklighet"? Tar du dina mediciner?

   Hur länge vi höll på att slänga ut tiggare vet jag inte, men JK stoppade det 2011 pga att det, enligt denne, inte höll att tolka lagen så. Kan det ha varit Göran Lambertz kanske, eller vem som nu var JK då.

   Radera
  11. Göran Lambertz....
   Där har vi en intressant figur.
   En kille i Bend Overs smak.
   Att han lyckades krångla sig ur Quick-affären vittnar om ett makalöst fotarbete.
   Hjälpte sina polare på ett fint sätt också.
   Nice.....

   Radera
  12. Är Göran Lambertz i min smak? Säger du det?

   Nu när jag kollade upp det tillträdde sittande JK Anna Skarhed 2009 förresten, så det torde vara hon som tog beslutet. I vems smak är hon, Kverulantus?

   Radera
  13. Det var du som skrev G.Lambertz.
   Nu har du backcheckat dina felaktiga uppgifter och har mage att anklaga mig för din fadäs........
   Otroligt.

   Radera
  14. Citera gärna exakt precis den delen där jag "anklagar" dig för nånting.

   Radera
 9. Om tiggeri. NRK:s uppmärksammade reportage som till slut sändes i "Uppdrag Granskning"

  https://www.svtplay.se/video/15343673/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-18-lyckolandet

  SvaraRadera
 10. Tänkte vara med på denna funding, men hann inte innan stoppet...
  ... nu blev det 5 via swish istället - bättre så då politruk-kickstopper får 0 och intet, medan Martin Jacobsson välförtjänt får hela pengen.

  SvaraRadera
 11. Jag skulle gärna ge några slantar så vi får några fler ubåtar. Idag har Sverige bara två operativa ubåtar. Någon som är intresserad av att dra igång en insamling?

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ubatschefen-larmar-sverige-har-bara-operativa-tva-ubatar-behover-minst-sex

  SvaraRadera
 12. Ganska off-topic,men det blev ju ingen MÖP-måndag. Det var på SR idag att HKP14 är dyr per flygtimme. Beror detta på engångskostnader för att bygga upp service-infrastrukturen för ett nytt system?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hade förväntat mig ett "vasst" inlägg på den här bloggen om saken! ;-)

   Landets resurser ÄR begränsade och det finns inte något "ymnighteshorn" som flödar över av frukter, mjölk och honung för staten och landets skattebetalare att ösa ad libitum av...

   Man kanske inte skulle så enkelt gjort sig av med Vertolerna...

   Radera
  2. Nja, antagligen hade vertolerna varit alltför dyra I drift om de varit kvar nu. Har för mig att Augusta-bell-helikoprarna hade 10 timmar I verkstan för varje flygtimme på slutet.

   Radera
 13. Jag heter Mariam Jones. Förra året. Jag behövde hjälp för att få min man tillbaka, efter att ha läst utmärkta recensioner om Dr. Zulu Lord och hans stavning. Jag hade en situation där jag desperat behövde övernaturlig hjälp, alla fysiska ansträngningar som gjorts för att rädda min make har alltid misslyckats. Min man slutade älska och ta hand om mig och våra barn efter 7 år av lyckligt hem. Han sårade mig så mycket, jag mötte så mycket våld i hemmet, han blev en professionell lögnare och, värst av allt, började han använda droger och alkohol. Han kunde inte längre bära sin tortyr när han ville ha en skilsmässa. Jag hade inte råd att förlora min man med en underlig ande, jag visste att han var en kärleksfull man innan vi blev gift, men jag visste inte vad som hände.

  Stavningen av Dr Zulu Herre var så stor och kraftfull att min eviga mans inställning och strävan efter ondska förändrades bara 24 timmar efter stavelsens slut. Anledningarna till att jag kan rekommendera Dr. Zulu Lord Spiritual Home till någon är, hans stavning är riktig och det fungerar, Dr. Zulu Lord kastar inte stavningen mot någons önskan och hans stava varar för evigheten. Jag har observerat min mans beteende sedan oktober, han är fortfarande densamma, han har aldrig slutat älska mig igen, kärlek fortsätter att växa varje dag och vi fortsätter att lyckas med de välsignelser som följer spell av dr. Zulu lord. Det är därför jag kan rekommendera den till någon, även min värsta fiende, inte bara för att jag kan hjälpa dig
  1) främjas i vad du än gör
  2) Tjäna bra pengar eller vinn en lotteri.
  3) uppnå framgång i affärer.
  4) andliga problem.
  5) vinner rättegången.
  6) Hitta din livspartner.
  7) Få ett bra betalt jobb.
  8) Få kontroll över ditt äktenskap.
  9) tar emot förmånen och vinner folkens attraktion.
  10) återhämta de förlorade pengarna.
  (11) Han botar dig av alla sjukdomar. härdbar och ohälsosam som hiv / aids, cancer, något
  (12) löser graviditetsproblem och välsignar dig med spädbarn. Återigen, skicka ett mail till [email protected] eller whatsapp honom på +2349075609697

  SvaraRadera