Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2018-02-12 07:28

Blir börsveckan lugnare?

Förra veckan bjöd på den största börsnedgången i Stockholm sedan januari 2016. Förra årets uppgång är i princip utplånad helt, men nu är frågan vad som händer framöver.
Veckochart OMXS30.
Med tre röda veckor är nu förra årets börsuppgång utplånad. Raset under veckan som gick såg vi den största nedgången i OMXS30 sedan januari 2016. Samtidigt har vi fått ett dödskors MA50/MA200, vilket inte brukar vara ett gott tecken.

Nu sägs det vara stabilt på de asiatiska börserna och USA gick avsevärt bättre än Stockholm i fredags. Så dagens öppning kan väl rimligtvis bli precis hur som helst.

För min del anser jag förstås att börsen ska ner på sikt pga att konjunkturen kommer vika, men på kort sikt kan man förstås killgissa bäst man vill.

TT/Omni har åtminstone en intressant artikel om att det i huvudsak är känslor och psykologi som styr börserna. Fast kan börsrobotarna bli kränkta eller är detta gamla sanningar?

Så vad tror ni? Lugnare vecka?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. "TT/Omni har åtminstone en intressant artikel om att det i huvudsak är känslor och psykologi som styr börserna. Fast kan börsrobotarna bli kränkta eller är detta gamla sanningar?" Kan det här inte bero på den AI som styr deras beteende? Om de liknar människor, fast snabbare kanske även de kan bli sura och kinkiga?


  Mycket offtopic, men är detta varför du inte flyger till Arlanda? :-) (Vore förresten intressant med ewtt inlägg om hur man kan spåras med diverse elektroniska spar som t.ex. de här hemliga basena som avslöjades häromsistens mha en träningsapp. Finns det ett prepper-perspektiv på detta?

  https://www.dn.se/nyheter/unga-lockas-till-rorelse-med-kopplingar-till-rysk-underrattelsetjanst/

  SvaraRadera
 2. Tror på att börsen kommer vara volatil med en dragning nedåt ettag till. När det är dax för utdelningar kan det
  kortsiktigt stabiliseras. Sommaren kan bli rätt dyster om man sitter fullinvesterad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en hygglig gissning. Fast dagens värderingar på svenska börsen minus frånskilda utdelningar, tycker du den är särskilt hög egentligen?

   Radera
  2. Nej. Men det är mycket psykologi som styr börsen nu. Skattesänkningarna i USA borde ju också öka vinsterna i företagen. Svårt läge!

   Radera
  3. Jepp, som vanligt fast nu är till slut volatiliteten tillbaks på börsen efter en lång period där det varit väldigt lugnt. Med lite tur kanske man kan köpa hyggliga företag 20% billigare i sommar, vi får se.

   Utdelningarna har stigit under många år nu, så vi får väl se om vinster och utdelningar stagnerar eller faller 2018-2020 eller nåt sånt. Det skulle kunna motivera att börsen går ner rejält nu. Men jag ser ännu inget sådant tecken, vi får hålla ögonen öppna.

   Radera
  4. Ja nils, om inte räntan går upp och äter upp vinsterna.

   Radera
  5. Ökad produktivitet och möjlighet att ta ut ett högre pris mot kund kompenserar räntehöjningar.

   Radera
 3. Det råder ingen brist på olja än så det är inte dags för ras än.

  SvaraRadera
 4. Konjunkturen ser hyfsad ut internationellt, rent av så bra att det man har eftersökt i form av en ekonomi som klarar tillväxt med begynnande stigande räntor kan vara möjlig samtidigt som det skrämmer världens börser en aning, själv sitter jag nöjd med mina aktier i Volvo, Sandvik och Atlas Copco, vinstutsikterna ser bra ut och om börserna går ner får man trösta sig med en fin utdelning.

  SvaraRadera
 5. Upp en liten bit innan de börjar oroa sig för budget- och handelsunderskottet i USA. Då kommer det sannolikt att bära av nedåt igen på ett ganska spektakulärt sätt.

  SvaraRadera
 6. Sure, känslor och psykologi styr börserna, bostadsmarknaden och bitcoin, finns inga fundamentala värden, inget betyder något, finns ingen utveckling. Makes sense.

  En tolking är såklart att känslor och psykologi styr transienter, men transienter är förstås helt ointressanta för en seriös investerare/spekulerare som inte specifikt försöker profitera på dem (a.k.a. daytraders).

  Man kommer längre på en extremt enkel heuristik: allt som skapar mer än en bubbla i sin historia är drivet av fundamenta, och drivs därmed i huvudsak _inte_ av psykologi. Aktier drivs av värdeskapande, bitcoin drivs av ökad användbarhet, mark och bostäder drivs av sin omgivning (och har därmed förmågan att i genomsnitt skydda från inflation).

  Folk gör det svårt för sig och försöker modellera transienter (antagligen omöjligt). Sådana som Warren Buffet har alltid gjort det enkelt för sig.

  SvaraRadera