Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2018-02-09 13:14

Äntligen - avskaffande av sommartid ska utredas

Plötsligt händer det. EU-parlamentet har klubbat igenom att ett avskaffande av den helt onödiga sommartiden ska utredas. Inte en dag för sent, men dessvärre en fråga som sedan 2001 ligger på EU:s bord och som de enskilda medlemsländerna inte kan agera självsvåldigt i.
Svensk midsommar.
Omställningen sommar- och vintertid är helt onödig och fyller absolut ingen som helst funktion vare sig i ett modernt eller gammalt bondesamhälle. Tvärt om innebär det bara kostnader och lidande, utan några egentliga positiva effekter alls.

Sedan 2001 bestämmer EU över tidszonerna inom unionen och det är inte upp till de enskilda länderna att avskaffa tidsomställningen vinter-sommartid, eller normaltid-sommartid som det egentligen kallas.

Finland har nu tröttnat på idiotin och lyckats få EU-parlamentet att ta beslut om att utreda frågan.

Stress kommer minska, liv kommer räddas och framför allt kommer miljarder sparas. Tänk bara hur mycket arbetstid som går förlorad inte bara i form av det praktiska arbetet med att ställa om klockor, men också genom att slippa trötthet, missade möten och andra misstag som sker på grund av omställningen.

Det finns egentligen inga argument som håller för en tidsomställning, utan det hela är ovetenskapligt nonsens som någon kom på runt sekelskiftet anno duzmal 1900. En sak kan vi vara säkra på - samhället ser inte ut som det gjorde för snart 120 år sedan och sommartidsomställning är lika fel nu som det var då, om inte ännu värre.

Bästa varianten är antagligen att göra sommartiden till ny normaltid, i praktiken flytta Sverige till Finlands och Baltikums tidszon.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

71 kommentarer:

 1. Sommartid behövs på grund av att skolan börjar först klockan åtta. Denna skulle behöva börja klockan sju för att bättre matcha ljusförhållandena under dygnet på sommaren.

  Annars, om omställningen ska tas bort tycker nog de flesta stadsbor att vi ska byta tidszon till den finska tidszonen, så att det inte blir mörkt redan klockan åtta på sommaren. Det är inte säkert att det är en bra idé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var bor du där det är mörkt på sommaren kl 20?

   Radera
  2. I Skåne blir det mörkt klockan nio i slutet av augusti. Det motsvarar klockan åtta, normaltid.

   Radera
  3. I Göteborg är det ljust och fint under juni, juli och halva augusti till kl 21 (dvs 22 förskjuten tid).

   De flesta i Sverige bor norr om Skåne.

   Radera
  4. Kan ju tillägga att det är klockslaget när solen går ner. Det är ljust längre än så.

   Radera
  5. Den 6:e juni, strax innan terminsslut, kommer solen att vara uppe 04:30 till 21:50 ungefär. Inga problem där alltså.

   Vid skolstart, säg 16 aug, kommer den vara uppe 05:41-20:22.

   Skoltid är väl typ 8-16, jag förstår inte riktigt problemställningen här faktiskt?

   Naturligtvis kan man ändra undervisningstiderna för att anpassa sig. Men då gäller det att busstider m m hänger med. I Hong Kong har man ibland t o m två skolpass om dagen vilket fördubblar skolornas kapacitet, man går typ 8-14 eller 14-20 i skolan. Kanske en idé för svenska politiker?

   Radera
  6. Jag tror du fattar min poäng ändå?

   Radera
  7. Kan ju också tillägga att augusti tyvärr inte var så ljus i Göteborg heller, som jag trodde.

   Radera
  8. Det beror på att det alltid regnar från en blygrå himmel.

   Radera
  9. @Ben Dover: Mitt resonemang grundar sig i att tiden då skolan börjar påverkar normaltid för allt arbete. Börjar skolan tidigare kommer andra arbetsplatser, inklusive bussar att anpassas. Och det är precis det som behövs om vi ska få några ljusa timmar efter arbetstid i april, även utan sommartid.

   Radera
  10. Jag förstår inte heller problemet här. Vi pratar ju om fyra timmar+ med solen UPPE efter skolan? Faktiskt mörkt blir det ju först vid 22-23 under den ovan nämnda perioden.

   Redan nu, i Göteborg, får man några timmars ljus efter hämtning av barnen om man inte har dem förvarade allt för många timmar per dag.

   Radera
  11. @Stefan: Perioden vi har sommartid är alltså slutet av mars till slutet av oktober. Förstår du problemet nu?

   Radera
  12. Utan sommartid så är dagen (dvs solen uppe) 05:35-18:45 runt den 1:e april, alltså ungefär då vi ställer om klockan.

   Så det är klart att ett mer "maxat" utnyttjande av dagsljuset blir det ju definitivt om man börjar och slutar arbete/skola en timme tidigare.

   Radera
  13. Och nej, jag fattade inte poängen till att börja med. Men visst, det känns dumt att pissa bort typ två dagtimmar med att ligga och sussa till klockan 07 och sen dansa iväg till skola/arbete.

   Sen är det klart att man kan pussla med lämning och hämtning med sin partner och flextid och andra föräldrar osv, men OK det blir ju mer optimerat med sommartid.

   Ser dock inte de enorma kostnader och lidanden som blogginlägget handlar om, så jag tycker kanske att vi i så fall behåller sommartiden och skiter i att flytta skol- och arbetstider.

   Radera
  14. @iblandekonomi: Ja och nej. Man har ju samma problem under vintertid? Men det kanske vore bättre att byta tidszon, det är jag öppen för också.

   Radera
  15. Håller med Ben, och det är lite dumt att sova bort en massa dagstid, vilket vi i och för sig gör även nu.

   Radera
  16. @Stefan: Under vintertid sover de flesta inte bort någon tid med dagsljus på morgonen. Åtminstone inte i veckan och om man har normala arbetstider.

   Radera
  17. Sant. Fast från ungefär nu så börjar ju "normalfolk" göra det. Kanske svårt att propagera för att ändra till många tidszoner bort, kanske bättre att vi ändrar så normal skoltid är 05:00-13:00 så får resten anpassa sig till det? Då får vi lite dagsljus hela vägen upp till typ Umeå även på vintern...

   Radera
  18. Det är viktigt med dagsljus på morgonen också. Därav det fina med sommartid.

   Radera
  19. Skåne är sig själva, tillhör inte Sverige och ogillar kraftigt om någon "noll-åtta" skall komma och skriva dem på näsan... 😁

   Radera
  20. Helt rätt ! Avskaffa Vintertiden !

   Radera
  21. Jag hänger inte med i resonemanget. Vid sommartid blir det en timme mörkare på morgonen jämfört med normaltid. Jag antar att du @iblandekonomi syftar på att rytmen inte blir så bra för barnen i skolan på sommaren eftersom de behöver kliva upp för tidigt på morgonen med tanke på att de varit uppe så sent på kvällen pga ljuset?

   Du argumenterar ju i så fall istället för normaltid. Du skriver "Det är viktigt med dagsljus på morgonen också. Därav det fina med sommartid.". Jag håller med om att det är jätteviktigt med dagsljus på morgonen, men det är vid normaltid som det är en timme ljusare på morgonen. Vid sommartid är det en timma ljusare på kvällen.

   Speciellt blir det vid permanent sommartid extremt mörkt på morgnarna på vintern. Då lär skolbarnen verkligen få det jobbigt.

   Jag har svårt att se några fördelar med permanent sommartid, förutom att det är gött när kvällarna blir påtagligt ljusare vid omställningen på våren. På sommaren har vi ändå ljus så att det räcker och blir över.

   Radera
 2. Vad jag erfar brukar barnen inte gå i skola på sommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag erfar går barnen i skolan i alla fall april, maj, halva juni, halva augusti samt september och oktober. Dvs huvuddelen av sommartiden.

   Radera
  2. Tiden när skolan börjar styr hela samhället, och avgör när kontorstid börjar, och när industriarbetarna startar dagen.

   Därför behöver tiden för skolstart ändras om man tar bort sommartid, så att normal kontorstid kan börja klockan sju och arbetare börjar klockan sex.

   Radera
  3. Där vi bor är grundskolan stängd i tio veckor på sommaren.

   Radera
  4. @Known
   Oavsett så går barnen i skolan huvuddelen av sommartiden. Sen kan du tramsa om någon vecka hit eller dit. Det förändrar inget i sak.

   Radera
  5. Om man ska sluta tramsa borde skolan istället börja senare, för bättre studieresultat.

   Radera
  6. Om du med senare menar senare på dygnet så håller jag med dig. Det finns åtskilliga undersökningar som pekar på sambandet mellan starttid och studieresultat. Särskilt bland tonåringar.

   Radera
  7. Ja, senare på morgonen, diskussionen gäller tid och klockslag.

   Därför vore det ett steg på vägen att införa normaltid hela året. Då får skolbarn och skolungdomar börja senare jämfört med idag, delar av våren och hösten.

   På sommaren är skolan som sagt stängd ;)

   Radera
  8. Trodde att de flesta förstod att de bättre skolresultaten hänger ihop med fler timmar i sängen, inte när under dygnet man sover (så länge det är på natten).

   Radera
  9. iblandekonomi: nej, så är det inte. Det är just dygnsrytmen som är annorlunda hos äldre barn/tonåringar. Innan klockan 10 så är det många tonåringar som är helt "väck", oavsett hur mycket de sovit. Teoretisk undervisning innan dess är ganska poänglöst. Att börja undervisningen kl 09 och då med tex. idrott eller bild skulle vara ett perfekt steg.

   Radera
  10. @Sandow: Det är precis det jag pratar om. De går och lägger sig för sent (dygnsrytm), vilket får till resultat att de sover för lite om de går upp tidigare.

   Att en tonåring som går och lägger sig klockan åtta varje dag skulle vara helt väck före tio ser jag som högst otroligt.

   Radera
  11. Så länge jag vet har väl skolorna börjat ca kl 08:00. Förr var det inga problem och skolresultaten har ju varit bra om man ser historiskt och PISA-resultat. Jag tror inte att det är senare skolstart på dagen som löser att vi tappat mot omvärlden på den skalan. Att gå och lägga sig i tid på kvällen utan mobiltelefonen vid kudden vore en bra början.
   Blir ju bara i slutändan att man ändrar dygnsrytm ännu mer.

   Radera
  12. iblandekonomi: vill du provocera med dina inlägg, så lyckas du!

   http://www.neurologytimes.com/blog/teenage-circadian-rhythm

   Tonåringar har en annan dygnsrytm än vuxna, det fattar du väl att de inte kan lägga sig och sova kl 20.

   Radera
  13. Skolan styrs i många fall av bussarnas tidtabeller... 😁

   Radera
  14. @iblandekonomi: Eftersom dygnsrytmen baseras på solljuset (därav hela debatten) så kan vi göra antagandet att ett barn idag går och lägger sig framåt elva på sommaren när det blir mörkt och lättare att sova. Så länge tror jag att vi är överens. Om sedan skolorna börjar klockan 08:00 så kan det bli för lite sömn för ett barn. Vi kan åtminstone anta det här. Låt säga för enkelhetens skull att det behöver gå upp klockan 07:00 men att åtta timmars sömn blir för lite.

   Skulle man istället ha normaltid kommer det bli mörkt en timme tidigare på kvällen och med ovanstående resonemang så kommer barnet då att lägga sig klockan 22:00. Då får barnet en timme extra sömn om skolan fortfarande startar klockan 08:00. Det kommer då dessutom vara en timme ljusare och varmare när skolan startar jämfört med sommartid.

   Jag håller med dig om att sömnen är jätteviktig och att dygnsrytmen ofta är vad den är. Men som du resonerar så förespråkar du normaltid, inte sommartid. Barnen kommer förstås få en timme mindre ljus att leka på efter skolans slut fram till läggdags, men det ser jag inte att du tagit upp som något negativt.

   På tal om läggdags...

   Radera
  15. Bättre studieresultat får man om man stänger av mobilen, går och lägger sig i tid, dvs före 23 och läser läxorna !!

   HUR skulle dagens "lättkränkta snöflingor" kunna klara av att bli väckt 06 med att lysrören i taket tänds och att en kortsnaggad fänrik med hög röst säger REVELJ - GOD MORGON !!

   Radera
 3. Bättre att avskaffa vintertiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är samma som att avskaffa sommartiden och byta tidszon.

   Radera
  2. Helt rätt, vintertid ska bort.

   Radera
  3. Vilket innebär att solen inte kommer att stå i söder kl 12 vilket är sedan länge vedertaget.

   Radera
 4. Känns som problemet är en smula överdrivet.
  Personligen är jag egal till sommartidens vara eller icke vara, men jag tycker att diskussionen bör vara så faktabaserad som möjligt och man avhåller sig från att hitta på en massa trams om miljardkostnader, dödsfall, stress etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är väl att det ÄR faktabaserat. Det finns belägg för att omställningen leder till både kostnader och dödsfall. Stress kan man iofs inte mäta, men det är rimligt att folk upplever den.

   Frågan är vilka sakliga argument som finns FÖR omställningen? Inga egentliga skulle jag antagligen, inga som inte bygger på siffermagi och annan humbug.

   Radera
  2. Du menar "fakta"-baserat på samma sätt som det är "fakta" att 5000 människor per år i Sverige dör i förtid pga dieselpartiklar?
   Jag har ännu inte sett någon studie som helt utesluter att dessa dödsfall kan bero på något annat.
   I övrigt håller jag med om att det inte finns några sakliga argument att behålla omställningen. Men som jag skrev är det egentligen egalt för mig om den finns eller inte. Det var inte det jag efterlyste i min kommentar.

   Radera
  3. Grejen är ju att dessa problem uppstår ganska direkt i samband med bytet mellan sommartid och normaltid. Det är ju ganska troligt att vissa problem beror på just omställningen och tämligen uppenbart för andra.

   Notera att utan argument för så torde ju det allra minsta argument mot räcka. Faktisk tycker jag att det faktiskt skall behövas argument för för att öht hålla på att ställa om klockorna.

   Radera
 5. Risken för hjärtinfarkt ökar med 4-5% kring omställningen också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns teorier om att fler dör av hjärtsjukdomar vid fullmåne. Ska vi avskaffa dem med?

   Radera
  2. Ja, det tycker jag! Eller åtminstone se till att det är molnigt vid fullmåne.

   Radera
  3. Om vi har ständig fullmåne och byter tid varje dag så kan vi kanske klara klimatmålen oxå...

   Radera
  4. Så efter 20 år har man en förhöjd risk med 100%?!?!?

   Radera
 6. Låt varje kommun bestätmma själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kränkande att någon bestämmer vad tiden är. Typiska patriarkala maktstrukturer.

   Alla borde få ha sin egen tid – det är normkritiskt!

   Radera
 7. Ja, bort med skiten! Och till alla begåvningsutmanade som ojar sig över tider start av arbetsdagen: lobba för att börja kl 9 istället året runt istället!

  SvaraRadera
 8. Alltid normaltid. Klockan tolv ska solen stå i söder, en timme öster om UTC.

  SvaraRadera
 9. Fråga ungarna vad dom tycker om skolan - dom har ju mobiltelefoner!

  SvaraRadera
 10. Enklast skulle vara att helt skippa systemet med tidszoner och vintertid/sommartid. Istället kan alla ha samma tid världen över. Om man sedan börjar skolan kl 8, 15 eller 23 kan varje land avgöra. Datum och tid är samma var man än är i världen. Mycket enklare och mycket kostnadseffektivt. Utopiskt förstås...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Swatch försökte införa detta men lite annorlunda https://en.wikipedia.org/wiki/Swatch_Internet_Time

   Radera
 11. Längs transsibiriska järnvägen har man alltid Moskvatid...

  I Sverige hade järnvägen till Stockholm Göteborgsrtid till 1879 då vi fick normaltid.
  Bäst anpassad till solen är då klockan i Hallsberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Sovjet var kul, dom måste ha ett departement som tog upp tidszonerna då Sovjet var mer än 8-timmar brett, det gick inte att ringa från ena ytterändan till andra, telefonsvararen grep alltid in när dom än ringde

   Radera
 12. De flesta som argumenterar för att ha permanent sommartid verkar fokusera på att få så mycket ljusa timmar tillgängliga som möjligt när man inte jobbar. Vad jag tror är en desto viktigare faktor är hur omställningen till sommartid stör vår sömnrytm. För det första skulle permanent sommartid (eller tidszonsflytt eller vad man vill kalla det) innebära att solen inte gick upp förrän ca kvart i tio i Stockholmstrakten runt vintersolståndet. Och som det nu är runt midsommar så behöver människor i princip lägga sig i dagsljus för att få tillräckligt mycket sömn vid ett normalt arbete.

  Ta som exempel på Ryssland och Vitryssland, som körde permanent sommartid från 2011 men som 2014 blev tvungna att gå över till permanent normaltid eftersom det speciellt upplevdes som så negativt med de extremt mörka morgnarna. Varför göra om samma misstag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag tycker det verkar vara argumenten som framförs av de som vill ställa om klockorna stup i kvarten. Oavsett hur vi ställer våra klockor så innehåller dygnet precis lika många ljusa timmar - att tro att man får fler genom en sådan ritual är ganska korkat.

   Notera att det är ingen naturlag att man måste börja arbetsdagen då klockan visar en speciell siffra. Arbetstidsförkortning har visat att så inte är fallet och framförallt visat att det inte finns så stora önskemål om ljusa timmar efter jobbet som förespråkarna hävdar är fördelen.

   Helt enkelt om folk hade velat gå upp tidigare på somrarna sånskulle de gjort det. Istället försöker man trixa med klockan för att lura upp sjusovarna i organ halva året...

   Radera
 13. Vilka konkreta fakta-argument finns det för att avskaffa sommartid/vintertid?
  Vilka studier finns som understödjer?

  Genom sommartiden tar vi här i norra Europa bättre tillvara på våra ljusa sommarmorgnar då skillnaden mellan sommar och vinter i när solen är uppe är mycket större än i exv. södra Europa.

  Alla som varit i Grekland känner ju till att gryning och skymning är mycket snabbare och abrupt där.

  Nordic Light !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det är väl egentligen omställningen som är det krångliga. Det andra är väl mer en fråga om vilken tidszon man ska tillhöra. Personligen så kvittar det ju ganska lika, det är mörkt på vintern och ljust på sommaren, upp och ned kvittar ganska mycket

   Radera
  2. Gbd: tidszonen kvittar rätt mycket den också. Det är ju mest bara siffermagi att tro att det är något magiskt med siffrorna 0800 (eller vilka det nu må vara) som gör att man måste börja när dessa visas på mobilen.

   Radera
 14. Superdumt att byta till Finlands tidzon. Kallt och mörkt om morgnarna och vi kommer att vara osynkade med våra handelspartners i CET och GMT.

  SvaraRadera
 15. Det som bör avskaffas är helt klart vintertiden, något annat vore absurt.

  SvaraRadera
 16. Behåll sommar och vintertid men förbjud skiftarbete

  SvaraRadera
 17. Mörkret begränsar, skadar och dödar betydligt fler svenskar än de som känner sig besvärade av att ställa om klockan två gånger om året.

  Idag är det äntligen sommartid!!!!!!
  En timme mer ljus att njuta av efter arbetet.

  SvaraRadera