Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-02-14 17:20

Antalet anlagda bilbränder har minskat i både Göteborg och Malmö - var fler under alliansregeringen

Medan Moderaterna hetsar med skrämselretorik kring bilbränder i Göteborg, så visar MSB:s statistik på ett minskande antal anlagda fordonsbränder i både Stor-Göteborg och Malmö. För Göteborg var rekordåren 2009 och 2011, under den moderata alliansregeringens tid.
Fordonsbränder i Stor-Göteborg, anlagda med uppsåt 1998 - 2015. Källa: MSB

Antalet fordonsbränder anlagda med uppsåt toppade i Stor-Göteborg 2009 och fick sedan en andra topp 2011. De har minskat sedan dess Som 5-årigt glidande medelvärde toppade bränderna 2011. Se graf ovan.

Antalet anlagda bilbränder var 2015 ungefär en varannan dag i Stor-Göteborg, eller 0.11 per 100 000 invånare. Siffrorna avser Räddningstjänsten Stor-Göteborg. Stor-Göteborg har drygt en miljon invånare 2017.

För att sätta proportioner på Moderaternas skrämselretorik så gjorde räddningstjänsten 1 169 utryckningar för allvarliga trafikolyckor. Det är alltså ett nästan 7x gånger större problem med allvarliga trafikolyckor för de direkt drabbade - till detta kommer tiotusentals personer som drabbas av trafikproblem för varje olycka. Men var är Moderaternas skrämselretorik kring allvarliga trafikolyckor i Göteborg?

Antalet bränder i bostäder var 417 för Stor-Göteborg 2015. Mer än det dubbla mot anlagda bilbränder. Var är Moderaternas skrämselretorik kring detta?

Även för Malmö inträffade rekordåren 2009 och 2011 och glidande medelvärde har minskat något sedan dess.
Fordonsbränder Malmö, anlagda med uppsåt 1998 - 2015
I Stockholm har de ökat och visade rekord 2015.

Poängen här är att Moderaterna i Göteborg använder skrämselretorik värdig SD, inte att man ska ignorera anlagda bilbränder eller förneka deras existens. Men inte ens vad gäller behovet av räddningstjänst är detta det största problemet i Göteborgsområdet. Och var fanns Moderaterna i frågan år 2009 och 2011? Detta styrker bara tesen att Moderaterna anammar både SD:s politik och retorik inför valet 2018.

Ville man verkligen förbättra kraftigt för göteborgarna skulle man gå till val på bättre och säkrare trafik, trafiksäkerhet och förbättrad kollektivtrafik, inte på bilbränder. Om än tragiskt och kostsamt för de enskilda drabbade (utom när det är försäkringsbedrägerier) så är trafiksituationen betydligt allvarligare och för mångfaldigt fler.

MSB:s statistikdatabas har inte data för 2016 eller 2017. Man kan naturligtvis fantisera ihop siffror för de åren, och dra politiska slutsatser från dessa fantasier, men jag åtminstone jag hittar dem inte i databasen.

En annan observation är att det verkar finnas ett copy-catbeteende vad gäller bilbränder, då man hittar spikarna samma 2009 och 2011 i både Malmö och Göteborg, liksom ökningen 2015. Man kan förmoda att de som ligger bakom detta inspireras av varandra och den mediauppmärksamhet man får.

Tillägg: Antalet bilbränder som ej är anlagda minskar stabilt. Detta väcker frågan om folk anmäler spontana bilbränder som anlagda eller om försäkringsbolagen blivit noggrannare med att utreda försäkringsbedrägerier, vilket drar upp siffrorna för anlagda bränder?
Bilbränder, ej anlagda med uppsåt Stor-Göteborg 1998 - 2015. Källa: MSB

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

56 kommentarer:

 1. Är det så konstigt att antalet bilbränder stabiliserat sig eller minskat tom? Försäkringsbolagen har börjat agera så det är inte lika lö samt att elda sin bil.

  Det vägs då upp med bilar som eldas upp under upplopp.

  Jämför med hur utvecklingen av dödligt våld förändrats. Det är all time low, om du inte är gängkriminell eller råkar vara förbipasserande/vittne. Där har den ökat så mycket att helheten ökar, i motsats till resten av västvärlden.

  Man måste gå djupare i siffrorna.

  Jobbigt om man är journalist på SRSVTDNSVDSDS mm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rickard;

   Annat var det år 1850. Då var det dödliga våldet all-time high. År 1850 var klyftorna i samhället som allra störst. En tidsålder som alla nyliberaler så starkt längtar tillbaka till.

   Radera
  2. Jag vågar påstå att det inte alls är så

   Radera
  3. På 1850-talet hade man inga bilbränder!

   Radera
  4. Jag håller med i viss mån om att man måste titta djupare MEN samtidigt så vet jag inte om jag håller med om "all time low". Detta eftersom "grovt våld" har ökat medan "milt våld" verkar ha minskat.

   Orsaken till detta kan vara flera - en förklaring skulle kunna vara det mindre antal poliser i yttre tjänst - så de är inte på plats på samma sätt för att upptäcka dessa fall och ta en anmälan. Och desto mer folk blir vana desto mindre tendens har de att anmäla en käftsmäll eller dylikt(Det är viktigt att veta att en anmälan om brott görs inte när man ringer 112 utan en polisanmälan måste tas av polisen. Detta kan antingen göras på plats eller senare på station. Tyvärr redovisades inte var anmälan gjordes i svensk statistik).

   En annan förklaring kan vara att folk har annat att göra än gå ut på krogen och supa. Vilket gör att många som kanske inte helt trivdes med krogen nu istället sitter hemma och spelar dataspel och mår bra istället. Det gör att fyllevåldet har minskat per capita - men frågan är om det har minskat per krogbesök? Om vi ser en stor minskning av antal besökare/potentiella riskindivider men en mindre minskning av krogvåldet - så kan det väl också vara frågan om en ökning i form av våld per krogbesökare - men en total minskning av antal ärenden och antal ärenden per capita?

   I ett fall som ovan så kan den risken vid ett krogbesök ha ökat medan risken för våld, statistiks sett, har minskat.

   Ett annat problem med de argumentet att våldet har minskat är att många som hävdat detta bygger antagandet på en rapport som gjordes av SöS i Stockholm. Denna rapport visade på en skarp minskning runt 2015-2016 i antalet vårdbesök pga grovt våld/grova skador.

   Men om man läste rapporten så insåg man ganska snabbt att förklaringen till detta berodde på en ändring i rutinerna inom sll och där man skapat en specifik traumaenhet på Karolinska där majoriteten av alla grova våldsfall hamnade.

   Det stora problemet med våldstatistik är att tittar på resultatet av en händelse istället för händelsen i sig.

   Det är skillnad i, exempelvis, risker om någon mördar sin partner, mördare någon för pengar eller slår ihjäl någon på krogen.

   Personligen anser jag att brottstatistik bör bygga på händelseförlopp(i så stor utsträckning som det går) och inte resultatet.

   Radera
 2. Hur många bilar brann upp "spontant " 85 - 95 - 00?
  😜

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... Och hur ser statistiken för motsvarande bränder i våra grannländer som FI, DK o NO? 😜

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Det ska vara stasistik i DDR Sverige och kan man lite på den?

   Radera
  4. Denna är intressant, visar hela landet t.o.m 2014.
   https://affes.wordpress.com/2015/10/04/anlagda-bilbrander-1996-2014/

   Radera
 3. Enligt följande SR artikel är siffran för 2017: 66 anlagda bilbränder.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6885761

  SvaraRadera
  Svar
  1. 66... Stämmer nog ganska bra. Med Bäckby/Västerås...

   Radera
 4. Minskar säkert för att polisen avskriver det för att bilen självantänts. Underlättar polisarbetet.

  SvaraRadera
 5. Hur många bilbränder sker nära kyrkor, moskéer, judiska och buddhistiska samlingslokaler?

  SvaraRadera
 6. Har folk bytt parkeringsställe eller har folk inte köpt bil efter uppeldandet då det hela tiden kostar självrisken ?
  Alltså 'uppeldande' har försvårats, eller har det minskat pga. att 'eldarna' blitt klokare eller sitter i fängelse ? .

  SvaraRadera
 7. Det är väl antalet insatser av räddningstjänsten, inte antal bilar... kanske alternativ statistik.

  SvaraRadera
 8. En sak som är intressean är om man jämför bränder kontra konjukturcykel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns forskning kring vad bilbränder beror på. Kolla upp den.

   Radera
 9. Polisens rapport... "..Utsatta områden - Social ordning, kriminell struktur och utmaningar för polisen.."

  Från Juni 2017

  https://polisen.se/PageFiles/683149/Utsatta%20omr%C3%A5den%20-%20social%20ordning,%20kriminell%20struktur%20och%20utmaningar%20f%C3%B6r%20polisen.pdf

  SvaraRadera
 10. Något moderaterna borde koncentrera sig på är det riktigt allvarliga samhällsproblemet som inte är lika synligt som ett tiotal bilbränder av ringa värde. Jag tänker på ekonomisk brottslighet. Och i huvudsak skattebrott.

  Wikipedia:

  ”Det finns knappast någon annan brottslighet än den ekonomiska som både är osynlig till sin karaktär och samtidigt leder till de största ekonomiska skadorna i samhället. Skattebrott och bokföringsbrott är de två vanligaste ekobrotten. Under 2010 anmäldes 18 200 brott mot skattebrottslagen (inklusive grovt skattebrott), 11 100 bokföringsbrott och 1 700 förskingringsbrott”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle tro att många uppfattar dessa brott som "självhjälp". Att rädda lite av sina surt förvärvade pengar från bortslösande i den offantliga sektorn.

   Allvarligt talat, vill du betala skatt till presstöd till tidningen ETC? Vill du betala för 50 kronors tandvård till illegala när du själv får betala 2 500 kronor akut för att dra ut en tand?

   Nej, jag tror de flesta vill inte det. Jag har stark förståelse för de som reagerar och säger "Vad fan får jag för pengarna?".

   Radera
  2. Koncentrerar man sig på skatte/ekonomisk brottslighet så får man automatiskt högre tryck på den organiserade brottsligheten också.

   Radera
  3. Fotskälsbo;

   Jag har borstat och skött mina tänder genom livet så jag har aldrig behövt betala några större summor. Men 2500 kr låter inte särskilt mycket att gnälla över om man jämför med vad det lär kunna kosta i andra länder. I USA pratar vi inte längre om 2500 kronor utan istället om 2500 dollar - om du tecknar en försäkring.

   ETC? Ja, det kan jag tänka mig. Det finns nästan bara borgerliga tidningar så om nån vänstertidning får nån krona av mig i presstöd så låter det väl vara så. Jag betalar redan så mycket för högerns propaganda så släng in en femtiolapp till ETC också du. Jag smygläser den ju på biblioteket ibland så då får jag stilla mitt samvete något.

   Radera
  4. Bosse;

   Bra poäng. Och för att vidareutveckla - burar man in ekobrottsbuset så får man automatiskt minskat tryck på polisen.

   Men trygghet är tyvärr inte lika lönsamt som otrygghet.

   Radera
  5. Frihet, straffen för ekonomiska brott är redan löjligt höga jämfört med för misshandel, rån, vållande till annans död osv. Och för dig är kanske 2500 kr men vill påpeka att priserna för tandvård i USA inte avviker så mkt från Sverige. Förutom då för unga.

   Radera
  6. Bengt;

   2500 kr är väl det billigaste netflix och spotify abbonemangen över ett år. Hoppa över dem så har du råd att dra ut några misskötta tänder. Och säger du upp dem får du kanske tid att borsta tänderna också.

   2500 kr är en spottloska i havet eftersom jag sköter mina tänder och därmed inte behöver betala 2500 kr.

   Radera
  7. Frihet du har väl fått dina tänder från hjälpmedelscentralen så det är väl statlig egendom och det bra att du tar hand om våra gemensamma egendomar. Jag tycker det finns 2000 miljder skäl att granska staten angående skattebrott.

   Radera
  8. Tillståndet på tänderna har väl så mycket med arv att göra enligt det senaste forskningen.

   Det är bra att kunna tänka sig in i andras situation. Kan man inte det kan det hända att man lider av en annan ärftlig åkomma som bloggaren tar upp så och då.

   Tex den fanatiska åskådningen socialism som haft ihjäl en hundra miljoner människor torde kräva ett stort mått av psykopati av sina tillbedjare.

   Radera
  9. "den fanatiska åskådningen socialism". Alla socialister är fanatiker alltså?

   Det festliga i kråksången är ju att det enda som skiljer den s k socialismen från kapitalismen är ju vem som ska tjäna på mervärdet av produkten. Den som äger produktionsmedlen, enligt kapitalisten. Den som utför arbetet, enligt socialismen. Båda är alltså helt materialistiska ideologier, fanatiska eller inte. I alla andra frågor är de ju i stort sett överens.

   Med det i minnet kan man ju fundera på hur många kapitalismen dödat om man målar med lika bred pensel - kolonialkrig, slavarbete, barnarbete, osv. Kanske kommer man inte upp i samma siffra som de förment socialistiska diktaturerna, utan bara hälften. Betyder det att kapitalismen är en helt OK ideologi?

   Radera
  10. Jo,Ben det intressanta vore väl att kanske mer fokusera på hur man vill genomföra sina program (Demokrati vs diktatur), snarare än vem som äger produktionsmedlen. T.ex. Venezuels främsta problem är ju att det sittande styret inte släpper ifrån sig makten och låter någon annan pröva.

   Radera
  11. Jaha, du menar att människor ska vara ansvariga för sina handlingar, istället för att beskylla läroböckerna för bristerna? Ja, det vore ju en vuxen tanke. Men då kan man ju inte skälla socialister för fanatiker utan tvingas att faktiskt tänka efter och komma med riktiga argument.

   Radera
  12. https://i.pinimg.com/474x/61/80/06/6180069a76bb807d4376a4a0c20fed82--monty-python-brain.jpg

   Radera
  13. Här är ju Sverigedemokrater klart överrepresenterade i statistiken... börja leta där?

   Radera
 11. Statistiken laggar över 2 år. BRÅ ska ge myndigheterna i rättsväsendet underlag för åtgärder och prioriteringar. BRÅ har 100 anställda.

  SvaraRadera
 12. Pedofil i lindesberg


  https://secure.domstol.se/message.cgi?_bOI6J3hm2B2he07Y-xEIPp2LZXATDowQ1soewp0blJ6_lzepXNc0GSODCQ4XX073xvkxNQo5jHypTMnmG-vCg


  D;md pedofil 4 m[nader ute redan kanske 40 [r vore mer l'mpligt _

  SvaraRadera
 13. Ej anlagda, vem kan dra dessa slutsatser? Det var ca 1400 bilbränder förra året och ca 350 för 20 år sedan. Bilparken har ökat med 20%. Det tycker jag talar mkt om den negativa utvecklingen i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock blir det inte riktigt korrekt fören man räknar in hur stor andel elektronik som finns i dagens bilar vs förr samt hur stor risken är att elektroniksystemet fallerar?

   Om andelen elektronik har ökat så kan risken ha ökat. Samtidigt så kan elektronik blivit av bättre kvalitet så att risken för en brand kan ha minskat.

   Därtill bör man också se en eventuell ökad eller minskad risk för spridning av brand i en bil till andra bilar.

   Radera
 14. S[ vad 'r bra lite br'nder eller mycket... ___ok med br'nder eller ska v v'nja oss med br'nder av bilar. _

  SvaraRadera
 15. O ber om urs;t mitt skrivbord fungerar inkorrekt......

  SvaraRadera
 16. Här påstår man att det var över 6000 bilbränder,vad är sant?
  Eller räknas ett uppbränt flerbilsgarage som en brand i statistiken?
  https://www.gatestoneinstitute.org/11352/one-week-in-sweden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, en extremhögertankesmedja hittar på siffror...

   2015 inträffade 4844 fordonsbränder i Sverige, varav 1609 var avsiktligt anlagda.

   Radera
  2. ".. extremhögertankesmedja.."

   Njae, snarare en högerkristen "moral-majority" sajt...

   Men nu vet vi att MP är "grönsakskommunister".. ;-)

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6886518

   Radera
  3. Högerkristen? Två av styrelsemedlemmarna heter Perlman och Rosenwald, men dom kan ju så klart ha konverterat.

   Radera
  4. @Ben!
   ... glömde ju skriva att Gatestone är starkt pro-Israel... ;-)

   Radera
  5. Israelisk propagandasida då..ska maila dom med korrekta siffrorna ovan och se vad dom svarar.

   Radera
  6. Har mailat Gatestone med dessa korrekta siffror.

   Radera
 17. Det finns många bra anledningar att kritisera moderaterna. Själv har jag inte sett deras omdiskuterade valfilm, så jag tänker inte ha någon åsikt om den.

  Det fel jag tycker bloggaren gör är dock att försöka förringa ett allvarligt samhällsproblem. Man ska inte dra för stora växlar på variationer över enskilda år. Det som är ett faktum är att anlagda bilbränder ökat kraftigt sett över lite längre tid och hela landet. Om vi sett början på en långvarig nedgång så är jag väldigt glad och tacksam över det, men det är alldeles för tidigt att uttala sig om genom att titta på enstaka år i ett avgränsat geografiskt område. Jag har också svårt att se någon orsak till att vi skulle ha sett en vändning i utvecklingen.

  Även om bilbränder ”bara” utgör en åttondel av räddningstjänstens utryckningar så tycker nog jag att det är ganska mycket. Det är något som på marginalen naturligtvis äter resurser och kan i enskilda fall göra att de som råkat ut för en allvarlig trafikolycka får vänta längre på hjälp. På så vis är den typen av brottslighet mycket allvarlig. Det blir löjeväckande att rycka på axlarna åt bilbränder genom att påpeka att trafikolyckorna är så många fler. Olyckorna är just olyckor och är därmed svåra att förhindra, även om jag tycker polisen borde sätta dit fler trafikdårar vilket troligen skulle få ner statistiken något. Att elda bilar är däremot ett val som enskilda individer gör och är därmed något som vi bör se mycket allvarligare på än olyckor.

  Även om bilbränder i sig kanske inte är så allvarliga i varje enskilt fall så är de ett symptom på en allvarligt krisande samhällsutveckling. De individer som står för detta är rimligtvis ganska många, sett över hela landet, och vi kan med visst fog anta att de inte är några produktiva samhällsmedborgare utan tvärtom kostar de oss som kollektiv stora summor pengar varje år, och då inte enbart genom alla bilar de eldar upp. Bilbränder skapar också mycket otrygghet lokalt. Det är säkert så att om man bor på en gård på landet så behöver man nog inte oroa sig så värst mycket över att ens bil skall brinna upp. Om man däremot är exempelvis lågbetald undersköteska i Biskopsgården som är beroende av bilen för att ta sig till jobbet på udda tider så kan jag mycket väl tänka mig att bilbränder i grannskapet är en stor källa till oro.

  Överlag ska jag erkänna att den här typen av relativiseringar som den välmående medelklassen i Sverige ägnar sig åt provocerar mig oerhört. ”Det är bara kriminella som skjuter andra kriminella” är ett annat påstående som används för att relativisera det dödliga våldet. Detta visar bara på vilken bristande empatiförmåga man har. Samt att man saknar verklighetskontakt och förmåga att sätta sig in i hur sämre bemedlade människor tvingas leva i Sverige idag. Jag är helt övertygad om att den dag som även den välmående medelklassen börjar komma i daglig kontakt med grov kriminalitet kommer det bli annat ljud i skällan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast kan vi verkligen anta att dessa individer är ganska många? Bör det inte gå att anta att det är en mindre andel individer som har möjlighet att begå dessa brott? Så när de väl åker dit så minskar de flesta i sitt beteende?

   Verkar som en stor del av andelen bilbränder verkar ha varit yngre förmågor som mot en mindre summa fick betalt av andra för att bränner ner deras bil i försäkringssyfte.

   Detta gjorde att försäkringsbolagen stramade upp rutinerna och detta gjorde att de som betalade för bilbränderna även ville att utförarna skulle tända eld på bilar bredvid så att bedrägeriet inte blev lika uppenbart.

   En minskning skulle kunna förklaras med att försäkringsbolagen blev ännu hårdare och premier ökade samt att risken för den som beställde bilbranden ökade. Detta gjorde också att viljan att utföra denna form av bedrägeri minskade. Därtill så kan också de som vanligtvis utfört detta börjat kräva mer pengar alt slutat av olika anledningar.

   Detta gör att kostnaden/risken för att utföra detta bedrägeri har minskat?

   Radera
  2. Gah, man ska inte trycka publicera innan förhandsgranskning ...

   Radera
  3. @Tompa:

   Nja. Otryggheten och bilbränderna är nog symptom på samma sak, ungefär. Just bilbränderna per se bidrar nog inte särskilt till otrygghet, personerna bakom skulle nog hitta på annat ofog om de slutade elda bilar.

   Problemet kan väl snarare beskrivas som att det finns ett antal kriminella som, på ett eller annat sätt, tillåts hålla på med sin skit i (sina egna) bostadsområden.

   Radera
  4. @ Ben. Jo, håller i stort med, men utvecklade inte detta i mitt redan långa inlägg. Bilbränder ska ses som ett symptom, men ett ganska allvarligt sådant som i självt skapar en hel del otrygghet. I grunden är det naturligtvis individerna bakom som är problemet. Det var detta jag menade med att de orsakar mycket otrygghet och kostnader oavsett bilbränderna.

   Radera
  5. @P-P:
   Har hört detta om försäkringsbedrägerier, men vad bygger det på? Har svårt att tänka mig att det kraftigt ökade intresset för att bränna bilar beror på bedrägerier. I så fall är det intressant att fråga sig varför den typen av bedrägerier plötsligt ökat så mycket? Men visst, man kan så klart spekulera kring att den lilla minskning vi sett från rekordhöga nivåer beror på skärpta rutiner från bolagen. Även om du har rätt i att det i huvudsak handlar om personer som fått/får betalt för att bränna bilar (vilket jag betvivlar) så löser inte det grundproblemet om deras incitament för att bränna bilar försvinner. De är uppenbarligen helt skrupelfria personer som istället kommer ägna sig åt någon annan djävulskap.

   Sen antalet individer: Det är klart att det är ungefär samma personer inom ett område som står för de flesta bränderna. Men sett till totala antalet bränder i hela landet så kan det ju inte bara röra sig om några enstaka personer. Sett från den ljusa sidan så borde läget kunna lugna sig den dag politiker/media/polis lägger undan silkesvantarna och kaffetermosarna och istället internerar de 'problematiska elementen'.

   Radera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Var har du hittat siffrorna hos MSB?

  SvaraRadera