Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2018-02-09 07:38

Amerikanska börserna ner 4% - Black Friday på gång?

De amerikanska börserna föll mycket hårt under gårdagen med runt -4% för index. Öppningen i Stockholm är given, men frågan är om fredagskvällen kommer bjuda på en Black Friday när investerare vill ur aktier inför helgen?
Dagschart S&P-500.
Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average föll 4.15% under torsdagen. Det sägs i punkter (inte procent) vara det största raset på en enskild dag sedan den akuta finanskrisen 2008. Det bredare S&P-500 gick -3.75% och tekniktunga NASDAQ-börsens NASDAQ Composite-index föll 3.90%.

Det finns nu en risk att vi får se en Black Friday, när investerare vill ur aktier över helgen. Å andra sidan har börserna varit slagiga hela veckan, så det kan lika gärna bli en upprekyl.

Vad som kan anses vara säkert är hur Stockholmsbörsen kommer reagera vid öppningen, och det är nedåt. När husse drar i kopplet följer Stockholm efter. Matchar rörelsen i Stockholm idag den i USA igår kväll kommer hela 2017 års börsuppgång vara med råge utplånad och Stockholmsbörsens index kommer ligga en bit in på 2016 års nivåer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. Inte utan att man tänker på 2007, som du nämnde innan.

  Många svenska bolag "ser" OK ut med höga vinster och stigande utdelningar, men det kan mycket väl vara en topp vi ser, och någon idag okänd faktor sänker vinsterna + drar ner värderingarna = stora nedgångar.

  Intressant i alla fall, den stora långa uppgången verkar bruten och 2018 blir kanske första året när ISK-innehavare upptäcker att de förlorat pengar men ändå måste betala skatt löpande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den långvariga uppgången hos husse är väl inte bruten, ännu.

   Radera
  2. Den okända faktorn är en dollarkrasch

   Radera
  3. Svenskt totalavkastningsindex (typ SIXPRX) är tillbaka på nivåerna från augusti 2017 , och faller nog till nivåer från början av 2017 idag.

   Totalavkastningsindex på USA-börserna är nere nånstans i nivåerna från oktober 2017, så som du säger SIWOTI, mycket "fallhöjd" kvar om man så vill. Generellt sett är amerikanska aktier också just nu mycket dyrare per vinstkrona än svenska, men har å andra sidan bättre förutsättningar för tillväxt.

   Radera
 2. Sålde inte en Gardell något för någon månad sedan? Anade han var som komma skulle?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har ju gått ur Volvo men är kvar i bland annat Ericsson, så hans timing är ju inte direkt lysande.

   Ingen vet var börsen står om 1, 3 eller 12 månader, även om många tycker det är kul att gissa. De som hyllades som hjältar för att ha förutspått 2008-kraschen underpresterade vs marknaden efteråt. Ungefär som det brukar vara.

   Radera
 3. OT! OP i Ekot i SR P1 ;-)

  Jag är inte den som kommer att gråta om något av dessa förmätna "utvecklare" i det extrema segmentet kommer att kasta in handduken snart... ! Det drabbar ju inte någon fattig!

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6882136

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själva siffrorna rullade in nu och var inte särskilt upplyftande.

   "OSCAR PROPERTIES: RESULTATET EFTER SKATT -152 MLN KR 4 KV (NY)

   08:38
   (tillägg: värdeförändringar i fjärde stycket samt andel sålda)

   STOCKHOLM (Direkt) Bostadsutvecklaren Oscar Properties redovisar ett resultat efter skatt på -152 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (237). Resultatet per aktie uppgick till -5:59 kronor (8:19).

   Nettoomsättningen sjönk till 559 miljoner kronor (1.096).

   Rörelseresultatet blev -112 miljoner kronor (249).

   Värdeförändringar på förvaltningsfastigheter uppgick till -141 miljoner kronor (15).

   Oscar Properties sålde 16 bostäder under perioden (104) och bolaget hade vid utgången av kvartalet 1.114 bostäder i pågående produktion (1.047), av vilka 88 procent var sålda (73). Inga produktionsstarter gjordes under fjärde kvartalet.

   Ingen utdelning föreslås för helåret 2017 (1:50 kronor per aktie)."

   Radera
  2. Fortfarande sjukt övervärderade, typiskt svensk lotteriaktie, random-hets kring något riktigt värdelöst bolag som fångar en trend.

   Du vet väl om att de blir förbannade om man inte uttalar det Oscár? Så omåttligt underhållande att jag inte bemödat mig bekräfta uppgifterna.

   Radera
 4. Vad roligt att se att inte bara Sverige berikas med en mångfald av spännande utmaningar...

  SvaraRadera
 5. Nedgången kommer sig av att Janet Yellen kastade in en handgranat innan hon stängde dörren bakom sig. Hon sa att det kommer snabba löneökningar framöver som konsekvens av överhettningen i USA och att det skulle leda till snabba räntehöjningar.

  Och som alla vet är västvärldens ekonomi mer dopad med snabba pengar än norska skidlandslaget med astmamediciner. Bara tanken på räntehöjningar leder till abstinensfrossa på marknaden.

  Allt detta tumult för att en lösmynt kvinna fick sparken av Daddy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som en av tusen möjliga ursäkter. Aktiekurserna i USA har stigit snabbare än cykliskt justerade vinster ett tag (se CAPE) så nån gång får det väl vända, och den gången är kanske "nu".

   Radera
  2. Om Dow Jones faller med 24 % från toppen så kommer den så kallade Trump-effekten att vara raderad. Det verkar rimligt att börsen faller till straxt över denna nivå.

   Radera
  3. 10 kr frågan är väl varför dollarn rasar. Det borde ju iofs hålla emot en börsnedgång

   Radera
  4. Kan det inte vara så att dollarn faller för att utländska investerare (läs Kina) säljer av på börsen och växlar försäljningssumman till annan valuta.

   Annars borde ju eventuella förväntningar om högre räntor i USA leda till starkare dollar.

   Radera
 6. Börsen i Frankfurt upp några 10-delar... 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige håller emot hyggligt också. -0,2 nu kl 09.35, men dagen är lång.

   Radera
  2. Nu ner 1,1 i Stockholm trots att New York går hyggligt +0,7

   Radera
  3. Justera för valutaförändringar. Hur ser det ut då?

   Radera
  4. DAX har gått ner 0,48%
   Commerzbank har fått stryk..
   € ligger stabil mot $

   http://www.boerse-frankfurt.de/

   Radera
  5. ... men man har öppet mellan 08 - 20 så än är dagen inte slut.

   Och utanför börsen har man likt i "Näv Jårk" statyer av en björn och en tjur..

   Radera
 7. OM detta är en börstopp så kan det svänga fram och tillbaka, upp och ned, innan riktningen söderut tas ut på riktigt. Förnekelsefasen är stark liksom på bomarknaden. Men långt ner ska både börs och bostäder...

  SvaraRadera
 8. Rikatillsammans startade sin pod (som är inspelad i helgen) med hur bra och rätt dom hade satsat i sina fonder. Det låter nog annorlunda nu. Dom lyfter okritiskt fram och hyllar indexfonder,jag har länge också tänkt att köpa in mig på detta men är väldigt osäker om tajmingen då det gått så bra så länge. Kanske är det läge efter denna nedgång. När den nu är över, vilket är otroligt svårt att säga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Indexfonder ÄR ju ett bra sparmedel för en medelmänniska - när börsen går upp.

   Inga konstiga avgifter och inte så mkt administration.

   Sen blaha blaha, pricka topp och botten, men i en stabil uppgång kan man ju slänga in pengarna där och sen käka tacos på fredagsmyset.

   Radera
  2. Precis. Och historiska erfarenheter visar att börsen (av logiska skäl) går upp, inte varje år, men över 10 eller 20 år med mycket hög sannolikhet. Då är indexfonder ett alldeles utmärkt sätt att spara på, till exempel till pensionen.

   Men folk har uppenbarligen psykologiska problem med plötsliga börsnedgångar, vilket man såg även tex 2008.

   Sen exakt hur avkastningen blir 2018, om det blir +/- 0 eller -25%, det vete fan. Den som är helt säker på att det nu kommer gå ner 10% kommande månad har möjlighet nu att bli extremt rik, men de flesta som försöker kortsiktigt spekulera kommer inte att lyckas.

   Radera
  3. Jo det verkar ju onekligen så att indexfonder är bra över längre tid. Men även där är tajmingen viktigt. Men jag är också intresserad av analysen och inte bara empirin. Då jag kan tänka mig att usas börser drar ner den globala börsindexen vid en amerikansk nedgång.

   Radera
  4. https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/precious-metals/gold/can-the-stocks-bonds-crash-only-gold-rises/

   Radera
  5. Ja, men man kan ju gå in och ur indexfonder ganska enkelt. Problemet är ju då att man drar på sig att följa börsen vilket många vanliga dödliga inte pallar. Alla tekniska möjligheter till att sälja/köpa finns ju.

   Radera
  6. All denna möda, för mig räcker det egentligen bara att jag skyddar mina pengar från statlig konfiskering genom inflation, som jag annser vara samma sak som ökad penningmängd dvs 7-9% om året

   Radera
  7. Om man är långsiktig med sitt sparande behöver man inte noja sig så mycket. Läs historien om Bob, the world's worst market timer.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. En inte alltför orimlig gissning är att börserna i USA kommer att falla stort senare i dag. Sedan bryter den stora helgvåndan ut i Asien och Europa som jobbar ikapp fallet på måndag vid öppningstid. Vi kommer säkerligen att få se börsen rasa ytterligare under mitten eller slutet av nästa vecka också. Vi lever i volatila tider. Tur att kylen är fylld med skagenröra och Champagne.

  SvaraRadera
 11. Det är "deep state" som gör sitt sista desperate försök att störta Trump.

  SvaraRadera
 12. Vore på tiden att det gick ner... Skönt att köpa på sig billigt nu när 70% av ens sparande består av annat än aktier och indexfonderfonder...

  Det är inget annat än sunt om det går ner. Det är heller ingen fara när det gör det för långsiktigt går det ju ändå upp och man köper ju hela tiden så i slutändan blir det ändå minst +-0.

  SvaraRadera
 13. Neej! -0,13! Säälj!

  SvaraRadera
 14. Osså läser jag på Bloomberg idag: "Sweden’s Economic Boom Revisited Sweden’s economy faces slowest per-capita growth in more than three decades". Och "Sweden must make profound structural changes in areas such as education, the housing rental market, taxes and improve productivity. It also needs to ensure that the hundreds of thousands of immigrants from countries such as Syria and Iraq that arrived in the past few years find their way into the labor market". Nåväl, dessa problem är väl rätt kända. Åtgärderna verkar dock mindre bekanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hysch ! Elefanten i rummet får inte nämnas på svenska. Det skall vara Bloomberg eller Avpixlat för att tala om saken.

   Radera
 15. Förhoppningsvis är det nu mer Skoda än Bentley som gäller..
  Kan nog bli svårt för vissa..
  :-D

  SvaraRadera
 16. Man kan inte annat än skratta åt många sopor som kommenterar här. Jag vet inte hur många ggr jag läst kommentarer om den stabila börsen, räntor som aldrig kan gå upp och bostadspriser som aldrig kan gå ner. Dags att bli torra bakom öronen?

  SvaraRadera