Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2018-01-18 14:42

Varför bytte du bostad senast?

Så varför bytte du bostad senast. Svara i enkäten nedan.
Smögen.
Det finns i princip hela tiden ett underliggande behov, som gör att bostäder alltid kommer ut på marknaden, trots t ex fallande bostadspriser. Dels handlar det om äldre ensamstående som dör eller inte kan klara sig själva ens med hemtjänst. Dels handlar det om "de vanliga orsakerna", dvs skilsmässa eller separation. Sedan finns det alltid en viss efterfrågan av motsvarande anledningar - de som köper på grund av separation eller skilsmässa eller de som köper för att flytta ihop med en ny sängpartner.

Nu domineras förstås bloggens läsekrets av vissa åldersgrupper, vilket påverkar svaren nedan, men det vore intressant att även för bloggens målgrupp se hur de olika anledningarna fördelas. Jag killgissar att kön inte spelar någon större roll, men framför allt åldern påverkar t ex med , första jobbet i 20-årsåldern, barnafödande i 30-årsåldern och skilsmässor vid i snitt 41 för kvinnor och 45 för män och sedan barnens utflyttning och pensionen lite högre upp i åldern.

Svara iaf på enkäten nedan.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

79 kommentarer:

 1. Flyttade till Sverige 2010.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobb, studier, partner eller varför?

   Radera
  2. Oj, svaret dök tydligen aldrig upp... Min fru är svensk, men bodde i Holland när vi träffades. Efter 9 år tillsammans i Holland bestämde vi att flytta till Sverige. Hon ville tillbaka, jag kände mig aldrig riktigt hemma i Nederländerna (jag är Flamländare / Belgare). Bytte job från projektledare i telekombranschen i Nederländerna till konsult i telekombranschen i Sverige i samband med flytten ;-)

   Radera
 2. Förra gången behövde vi större, nu har båda karriärerna gått så jäkla bra så nu tittar vi på bara dyrare=mer centralt.

  SvaraRadera
 3. Efter att ha bott i andra hand och sökt många hyreslägenheter fick vi ihop till kontantinsats, köpte bostadsrätt slutet av 2014.

  SvaraRadera
 4. Bott på Södermalm i en 1:a i 2:a hand, i 2:a hand i Bromma. 1:a hand i ett s.k "utanförskapsområde" (Rissne). Köpte lgh på exekutiv auktion nära Roslagsbanan och gjorde "bostadskarriär". Ärvde föräldrars bostad i "bättre förort" till Göteborg men med stort renoveringsbehov. Bytte till helt nybyggt i "bättre förort" till Gbg :-)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan då förstod jag att Rissne var ett s.k "utanförskapsområde" även om det då var än mer absolut tabu at tyttra det..

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G1QwVm/man-dod-efter-skjutning-i-rissne--vapen-hittat-pa-platsen

   https://www.dn.se/sthlm/dodlig-skjutning-i-rissne-centrum/

   https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/mannen-bar-skottsaker-vast-skots-i-nacken-pa-nara-hall/

   Radera
 5. Flyttade till större i somras (köpte lägenhet på toppen i Stockholm, lol) pga sängpartner. Sängpartnern fick just sin egen lägenhet innanför tullarna såld efter fyra månader, 14 visningar och tre hemnetfakturor, till 91% av mäklarens ursprungliga (konservativa) värdering. Dessförinnan inte ett endaste bud över utgångspris (två stycken långt under).

  SvaraRadera
  Svar
  1. 14 visningar - det måste vara ett rekord för Sthlm innerstad!

   Radera
 6. Tröttnade på att bostadsområdet i en av Stockholms närförorter där vi hade en radhuslägenhet blev långsamt men tydligt mer ghettofierat för varje år vi bodde där. Klungor av tonåringar som drev omkring och förde oväsen nätterna igenom i snitt kanske 5 nätter per vecka, året om. Flyttade till en villa med stor tomt en bit ut på pendeln för ungefär samma pengar. Bland det bästa jag har gjort i hela mitt liv.

  SvaraRadera
 7. Inte kastar man bort den gamla partnern bara för att hon är död. Istället blir ju hushållet större när den nya partnern ska installeras. Större hushåll med oförändrat matkonto kanske man kan säga.
  Jag velar lite mellan alternativen större hushåll och att lyxa till det; källaren är betydligt större nu och har bättre lås och dörrar med riktig matlucka – enkel vardagslyx.

  SvaraRadera
  Svar
  1. See what you did there.

   Radera
  2. "Tomten är far till alla barnen" the Josepf Fritzl Story

   Radera
 8. Köpte hus(istf lägenhet) utan grannar så att våra hundar kunde stå i sin hundgård och skälla dagarna i ända utan att någon klagade.

  SvaraRadera
 9. Jag fick ärva en gård på 137 ha, flyttade 600 meter.
  Förra huset hyr jag ut till bra hyresgäst

  SvaraRadera
 10. Sålde lägenhet i Malmö, går ju inte att bo i den staden längre, för mycket pack på gatorna och i kommunfullmäktige.

  Nu blir man inte förvånad när man kommer ut och bilen står kvar där där man ställde den och den inte är uppeldad.

  SvaraRadera
 11. Ett barn och ett på G = måste ha större än 47m2, Lyxa till det och få större boyta (Byggde hus).
  Gillade inte området (Frölunda) vi bodde på (Lärde mig ett och annat under föräldrarledigheten om vårt område).

  SvaraRadera
 12. Flyttade hemifrån, och är kvar där efter 32 år. Och tänker fortsätta stanna kvar där.

  SvaraRadera
 13. Annat: En lång historia som jag inte tänker dra här. Hade bland annat otur och blev blåst av en bedragare. Fick dock till slut tillbaka alla pengar.

  SvaraRadera
 14. Jag bodde i en studentlägenhet, och efter studierna så flyttade jag till en hyresrätt (1:a handskontrakt).

  SvaraRadera
 15. Annat. Närmare jobbet (då iaf), större familj, fly Muteborg där inget relaterat till dagis/sjukvård funkar, bor hellre lantligare (kba). Allt att vinna mao.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brukar ju vara så i sossestyrda kommuner, det sossarna snackar mest om är det som funkar sämst och ändå röstar folk på dem!

   Radera
 16. Behöver alternativet, "mitt andrahandskontrakt löpte ut"...

  SvaraRadera
 17. Flyttade till villa för att det började bli trångt när barnen blev större och krävde mer plats i anspråk, + mer vardagslyx. Sen är det jävligt jobbigt med en masssa puckade grannar alldeles för nära inpå, för att inte talade om puckade BRF styrelser.

  SvaraRadera
 18. Har bara bott i bostad i andra hand. Blev utkastad när 1:a handsägaren behövde lägenheten.

  SvaraRadera
 19. Behövde (tyvärr) bo i Stockholm ett tag, pga diverse omständigheter.

  Måste måste man väl iof aldrig men ibland finns saker man sällan vill lämna.

  Och så ingen får för sig att vi har någon annan medel-bra stad med internationellt medel-bra (standard för annat än fattiga) i övrigt så är missnöjet förstås <mediokert land snarare än att just Stockholm utmärker sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ^ hyrde i gentrifierad del. Är väl dock rätt uppenbart med tanke på ovanstående insikter i kombination med att det idag är en horribelt dålig monetär spekulation (ja, spekulation; investeringar handlar om fundamentala värden) att köpa bostad i Sverige.

   Radera
 20. Bodde med sambo i studentlägenhet, var tvungen att flytta efter avslutade studier.

  SvaraRadera
 21. Sålde bostadsrätt i centrala Göteborg och flyttade till Tyskland. Köpte två små lägenheter (äganderätter) i Berlin som hyrs ut. (För den intresserade fick jag följande finansiering: 1,25 % ränta i 15 år med 2 % amortering om året ner till 0 EUR. Var tvungen att lägga ca 20 % eget kapital. Tänk vad det kan skilja i synen på lån mellan två länder!)

  Som boende hyr vi idag en lägenhet i Wilmersdorf, Berlin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i DE är man mer centraleuropeiskt konservativ och lever i en annan ekonomi. En mer spara-ekonomi fri ifrån konstiga "instrument".

   I SE är det mer av en spekulationsinriktad anglosaxisk låne-ekonomi full med konstiga "instrument" och "värdepapper"..

   Radera
  2. Undrar just vad de radhus kostar jag cyklade förbi i somras i norra (f.d öst-) Berlins utkanter längs med B96.

   1,5 plans radhus i trä som såg ut som om de var "direktimporterade" från Sverige i "svenska färger" som gult, falurött, ljust blått och dito grått, vita knutar och orange tegeltak med solceller.
   Björkar på tomten och luftvärmepump surrande på väggen...
   ;-)

   Radera
  3. Men de "instrument" vi har i vårt eget bolånesystem (det vill säga, "säkerställda obligationer") bygger ju helt på tyska Pfandbriefe, Bengt?

   Radera
  4. Nu tänker jag mest på dessa optioner etc. och inte på pantbrev i fastigheter

   Radera
  5. Är det inte krångel/jobbigt att vara hyresvärd?

   Radera
  6. Bangt,

   Ja, bomarknaden ser väldigt annorlunda ut. Sotr andel hyr hela livet och det ses inte ner på. Det är även mycket vanligt att man hyr av privarpersoner och ej av fastighetsbolag. Här pratas det mycket om att vara (skuld)fri.

   Vet ej vilka radhus det gäller men de låter ovanliga. Här bygger man inte i trä och väldigt sällan surrande luftvärmepumpar. Väldigt strikta bullerregler här. Bor själv i Wilmersdorf och om jag står på balkongen på kvällen är det tyst som i graven. Inga fläktar på taket, inga tvättstugor med utblås. Alla tvättar och torkar i lägenheterna och i mitt hyreskontrakt finns reglerat hur ofta jag måste vädra och hur länge. Detta för att undvika mögel. Roliga skillnader.

   Hejssvejs,

   Inte särskilt. Föreningen (som finns för skötsel och underhåll av fastigheten men som inte äger fastigheten och som framförallt inte kan ta lån som jag är solidariskt ansvarig för) anlitar en teknisk förvaltare och utöver det ligger allt underhåll på hyresgästen. Har hyrt ut lägenheten utan kök så mina åtaganden är begränsade.

   Givetvis måste ju jag ordna ny hyresgäst om nuvarande flyttar ut. Detta har skett en gång och var några dagars jobb men kunde samtidigt dubbla hyran till marknadshyra. Hyresgästen innan hade bott där i 20 år med mkt små hyresökningar. Väntar bara på att hyresgäst nr två ska flytta.

   Mvh

   Radera
  7. kort om priserna i Berlin;

   Renoverad sekelskifte (Altbau) i toppläge: 5-6000 eur/kvm äganderätt. Bra läge: 4-5k. Inga andra skulder än ditt eventuella bolån.

   Mina lägenheter kostade 1500 eur/m2 inklusive stämpelskatt (6,5%) och notararvode.

   Tilläggas att köpkraften är låg i Berlin och av de 40 000 inflyttade förra året var 5 000 tyska medborgare. Stor start-up-scen som betalar uselt.

   Radera
  8. Snorbilligt jämfört med både hyper ängsliga Sthlm o Gbg ju!
   :-)

   Radera
  9. @hjk

   Radhusen ligger i Hohen Neuendorf längs med B96 i det som tidigare var DDR men bara några km från den hårt bevakade gränsen.

   Luftvärmepumparna var monterade mot den bullrigare gatan än mot den lugnare baksidan som för dessa hus vätte mot ett skogsområde

   Kolla Google Earth

   Radera
 22. Flyttade från 2:a till villa, men det är ju 40 år sedan nu.

  SvaraRadera
 23. Bodde i andra hand, köpte något eget. Nåja, bostadsrätt. Sekundärorsak, närmare jobbet.

  SvaraRadera
 24. Bodde i andrahand nära Arlanda. Var fint men i övrigt kändes det som en utanförskapscentral. Behövde snabbt hitta något bättre. Fick mer yta även om dyrare men förstahand hos privat hyresvärd. Det var det eller antingen att flytta runt i andrahandshjulet eller råka ut för "vanliga orsaker".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg: I en helt annan del av staden.

   Radera
 25. Boendeprogressionen (vuxna+barn):
  Hyreslägenhet Hornstull (2+0)
  Radhus Segeltorp (2+½)
  Villa Gävle (2+1)
  Villa Örebro (2+2)
  Villa Lerum (2+2)(2+1)(2+0)
  Villa på landet (2+0)

  SvaraRadera
 26. Flyttade till både större yta och centralare läge pga planer på barn. Man vill ju att barnen skall växa upp bland vettigt folk.

  SvaraRadera
 27. Har aldrig flyttat. Bor kvar på släktgården.

  SvaraRadera
 28. Hade 1:a-handskontrakt på 3:a i Upplands Väsby i ett mindre bra område. Trevlig lägenhet, men långt till arbetet och inte direkt trivsam närmiljö.
  Hade enorm tur och blev erbjuden ett 1:a-handskontrakt på en nyproducerad 2:a i Solna på den tiden (kring 2010) de hade en egen bostadskö där även externa intressenter kunde söka lägenhet utan någon direkt kötid.
  Jag sparade ca 30 km resväg med bil per dag, fick 1% lägre kommunalskatt och bor numera i ett barnfamiljsgetto istället för ett vanligt getto.

  SvaraRadera
 29. Flyttade från Stockholm till mellersta Norrland för att jag trivdes inte med mentaliteten.
  Det är som att ingen är medveten om sin egen dödlighet.
  Alla är självupptagen i att bry sig om andra, på ett jävligt ironiskt vis.

  Hur som så köpte jag en gård med sambon och lever skuldfritt med låg boendekostnad. Har inte gjort någon bostadskarriär.

  SvaraRadera
 30. downsizing= spar pengar= mer fritid;)

  SvaraRadera
 31. Bodde i andrahand hos en kompis som var bortrest i 3 månader. Hade flyttat runt i andra hand och var less på det. Flyttade till Sverige 2015.

  SvaraRadera
 32. Vet inte hur jag skall rösta. Kombination. Valde att bo kvar i en för stor lägenhet i ett utmaningsområde efter separation, flyttade sedan ihop med min sambo, men i en mindre lägenhet i ett mer attraktivt område.

  SvaraRadera
 33. Föräldrarna flyttade från Sveavägen till Swedenborgsgatan.

  SvaraRadera
 34. Sålde lägenheten i Rosengård, bor nu i Turning Torso.

  SvaraRadera
 35. Bodde i lägenhet i staden, ville bo i hus på landet. Ville flytta långt från mitt x. Ville byta arbetsgivare. Byggde ett hus på landet på orten där jag var barnfödd. Flyttade dit och sökte nytt jobb där.

  SvaraRadera
 36. 2011 blev de ombildning av min hyresrätt till brf i av dom populärare närforterna i sthlm. Sålde den för jag ville ha större med balkong. Sålde sedan den av 2 anledningar. 50% - ville bort från sthlm, all stress och för mycket folk, 50% för jag var fullkomligt övertygad om de skulle komma en rejäl sättning.

  Räknade fram att jag tjänat 13 800 kr i månaden tiden 2011-2017 (februari) som boende i brf. Idag, superfin hyres i välbärgad ort 40 min från sthlm. Så fullkomligt tillfredsställd. Tack för kaffet.

  SvaraRadera
 37. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 38. Flyttar från lägenheten om några månader till vårat nybyggda hus.
  Ville ha mer yta till en maskinhall och så man kan rymma alla projekt, odla grödor, producera egen el, mm.
  Sen saknade jag att bo i en by. I en by så hälsar och umgås folk på ett helt annat sätt. Man hjälps åt, om ungarna behöver en ny hockeyrink så samlar man grannskapet och fixar det tillsammans.

  SvaraRadera
 39. Köpte för 1.6 maj 2016 som enda budgivare, renoverade för 350, sålde september 2017 för 2.5 och hyr nu. Varför? För att det inte kändes tillräckligt bra i lägenheten och för att vi egentligen vill ha hus.

  SvaraRadera
 40. "Annat-kommentera"
  Köpte större för att vi ville ha större.
  Livssituationen var för övrigt oförändrad.

  SvaraRadera
 41. Annat
  Köpte villa för att flytta ihop och för att samtidigt flytta till annan ort med nya jobb, ville ha större och något eget i stället för hyresrätt och brf.

  SvaraRadera
 42. Svarade fler barn, men verkligheten är att jag och frun nyligen gick från andra hand centralt i innerstan till hus någon mil utanför stan för att ha utrymme för barn inom några år framöver, så man har lite tid på sig att fixa till allt. Vill ej att barnen ska växa upp i innerstan utan nära till naturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Numera är barnen helt ointresserade av "naturen". Får barnen välja så tar de hellre en container utan fönster på en IKEA-parkering men med bra internetlina än Bullerbyn.

   Radera
 43. Saknar alternativet ”blivit uppsagd från min fjärde andrahandslägenhet så var tvungen att flytta till en femte”

  SvaraRadera
 44. Vore kul att se vilket år respondenterna bytta bostad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé till nästa enkät - "Vilket år flyttade du senast?"

   Radera
 45. Efter 24 år i bostadskö med tre barn (på väg att flyga ut) i en trång trerummare BRF så fick vi äntligen en egen lägenhet, nyrenoverad hyresrätt i Vasastan.

  Högsta vinst i det som kallas bostadslotteriet i Stockholm

  SvaraRadera
 46. Fick barn och kände att våran trea på 89 kvadrat blev för litet, så vi flyttade en våning upp i huset till en fyra på 119 kvadrat. Nu känns det som vi får plats igen.

  SvaraRadera
 47. Hade en etta på 27 kvm Hornsgatan, Södermalm, Stockholm. Ombildades 1999, köpte den för 300 000, sålde den för 620 000, 2003. Jag hade ekonomi och köpte 2003 79 kvm på Karlbergsvägen, Vasastan, Stockholm för 2 150 000. Nu enligt Booli värd 8 000 000+. Det värdet finns inte i mina framtida prognoser.

  SvaraRadera
 48. Flyttade från lägenhet till radhus för att ha en trädgård för barnen att springa ut och leka i. Storlek var ungefär samma och med rådande ränteläge sänkte det månadskostnaden rejält (en kostnad som dock får läggas på reparationsfonden).

  SvaraRadera
 49. Började leta större i nedgången 2008-2009. Hoppades på att prisbilden skulle tryckas samman. Köpte utan att bjuda över. Sålde därefter förra lägenheten med kraftig budgivning.

  SvaraRadera
 50. Jag och min fru köpte vår första villa billigt i en då mindre populär ort utanför stan (på västkusten). Efter 4 år ville min svärmor att den lilla familjegården/skogsfastigheten skulle leva kvar i familjen, så vi fick möjlighet att köpa den billigt och då äntligen få flytta ut på landsbygden, som vi båda önskat. Orten som vi då bodde i hade blivit mer populär och vi sålde vårt hus med nästan 100% vinst (2ggr köpesumman). Jag röstade därför att "för att casha in", trots att det var en kombination av det och att flytta till större, finare bostad.

  SvaraRadera
 51. Bytte villa i sthlm på en liten villagata mot gård i västerås med eget flygfält och hela verksamheten för företaget hemma. Kostnader för lokaler firman+ boendet 50k i sthlm...8k i västerås för allt.
  Inga klös märken på insidan när det smäller och helt självförsörjande...från heltid till halvtid med kvalitet och glädje

  SvaraRadera
 52. Saknar alternativet: "Bodde hos föräldrarna, det var dags att flytta ut".

  SvaraRadera
 53. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 54. Ville renovera gamla boendet (småhus), tyckte inte kommunen var OK. Vi hittade nytt (lite större) som passade bättre istället, på samma ort,

  SvaraRadera
 55. Fick nya irriterande grannar (småbarnsfamilj flyttade in i lgh ovan mig)
  Flyttade till hus istället.

  SvaraRadera