Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2018-01-29 10:01

Trine har gett 232 200 människor el - bidra du med

Detta inlägg är reklam för Trine.

Göteborgsbaserade Trine har nu gett 232 200 människor i tillväxtmarknader tillgång till el. Detta är antagligen ett av de effektivaste och snabbaste sätten att stärka ekonomi och levnadsstandard, samtidigt som man omedelbart reducerar utsläppen av fossil CO2 när fossilbaserad belysning fasas ut. Du kan själv bidra och dessutom få avkastning på din investering genom att spara hos Trine, något jag själv gör. Pågående investeringskampanjer kan ge dig 5-6% i årlig avkastning på din investering.
Exempelvis kan ett grundläggande hemma-solcellssystem betala av sig på så lite som tio veckor  för ett hushåll i Kenya, genom att hushållet inte behöver betala för fossil fotogen till belysning eller för laddning av mobiltelefoner. Foto: Trine
En investering genom Trines lån är en investering i minskade CO2-utsläpp, förbättrad ekonomi och levnadsstandard i U-länder i främst Afrika. Utlånade pengar går till finansiering av solkraftinstallationer i olika storlekar, samtidigt som du får avkastning på din investering.

Nuvarande öppna lån ger en förväntad årlig avkastning på 5.1% till 6% på återstående saldo och är avbetalda på 12 - 30 månader. För en så pass kort investering är det en utmärkt avkastning i dagens läge.

Samtidigt diversifierar man bort från svenska kronan, eftersom investeringen sker i euro, vilket leder till en bättre balans i tillgångarna.

Trine har redan gett 232 200 människor tillgång till el för belysning och exempelvis mobiltelefoni. Mobiltelefoner ger en enorm ekonomisk uppsving och effektiviserar ekonomin då man får en helt annan räckvidd och slipper onödiga resor. Samtidigt ger belysning förbättrade möjligheter till läxläsning och tillhörande utbildning, samt förlänger den tid som man som egen företagare kan arbeta bortom dagsljus. Solel är också billigare än den dyra fotogen som ofta används till belysning, förutom att det inte bidrar till CO2-utsläpp eller lungskador av att sitta och andas in fotogenångor.

Nuvarande öppna projekt handlar dels om att förse 6 750 personer och 1 300 hushåll i Kenya med grundläggande eltillgång, och förväntas ge 5.1% i årlig avkastning på utestående kapital under 30 månader.

Det andra projektet ska finansiera återförsäljare av solel och under 12 månader ge 6% i avkastning. 18 760 personer förväntas få tillgång till el och utsläpp om 2 927 ton CO2 ska åtgärdas. Kostnader för belysning och laddning av mobiltelefoner kommer reduceras rejält. Bara på tio veckor förväntas ett hushåll sparat in en installation av solel jämfört med att köpa fotogen eller mobilladdning. Som man kan förstå lär det inte vara svårt för de kvinnliga egna företagare, som detta går till att finansiera, att sälja in lösningen till lokalbefolkningen.

Jag har själv utökat mina investeringar i Trine och har nu totalt 1 000 euro i ovanstående två projekt, plus ett tidigare. Jag kan inte hitta några argument mot min investering - den både diversifierar bort från konjunkturläge och svenska kronan, samt förbättrar levnadsstandard, ekonomi och utveckling i nästa framtidsvärldsdel - Afrika.

Ni kan läsa mer på Trines egen websajt. För dig som är egen företagare är det också möjligt att investera som företag, men mina investeringar är privat.

Detta inlägg är reklam för Trine.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Ett annat intressant alternativ... https://www.bioliteenergy.com/products/solarhome-620

  SvaraRadera
 2. "Samtidigt diversifierar man bort från svenska kronan, eftersom investeringen sker i euro, vilket leder till en bättre balans i tillgångarna." Värt att tänka på här är att se till att valuta-växlingen inte äter upp vinsten. Om du betalar procent, kanske både till och från svenska kronan, så försvinner snabbt dina 5-6% vinst.

  Jag gjorde ett försök att verifiera deras avkastningssiffror, och lyckades inte få ihop det. När jag inte kunde få ett bra svar från dom, så la jag trine åt sidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ber om ursäkt om du känner att du inte fick ett tydligt svar från oss. Försöker tydliga lite här:

   Det är alltid bankerna eller kortleverantörer som tar ut eventuella avgifter på internationella transaktioner. Det är tyvärr inget vi kan göra något åt. Vi rekommenderar att kika på alternativ såsom vanlig banköverföring (varierar givetvis mellan bankerna) eller andra tjänster såsom TransferWise och Revolt som arbetar med att minimera avgifter för internationella betalningar. Det finns även kreditkort såsom Coop som inte tar ut några valutaväxlingsavgifter. Funderar man på att göra flertalet investeringar löpande kan det vara värt att sätta upp ett Euro-konto hos sin bank.

   Tveka inte att höra av dig om du har fler frågor!

   Allt gott,
   Hanna

   Radera
 3. Låter som en bra investering ifall man måste köpa sig ett falskt PK-pass. Jag skulle personligen föredra att köpa förlåtelsen direkt från vatikanen, mer rättfram.

  Solcellsautomater har funnits där ett par år. Afrikaner har kapital, egna marknader och investerare.
  Hur gick det med gummiträden som skulle ge ca. 10-12%/år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sant, oklart varför det behövs västerländska investerare imo.
   Är inte Trine ytterligare en mellanhand?

   Radera
 4. Hur skiljer detta sig från ETCs solelsprojekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min poäng är att ersätter den verkligen fossilel?

   Radera
  2. Ja det är väl klsrt att det gör, sedan är det ju inte säkert att det sänker den individuella förbrukningen. Man kan ju ev höja sin levnadsstandard istället.

   Radera
  3. Eller nej, inte fossilel, men fossil energi.

   Radera
  4. De använder fotogen för belysning i fotogenlampor idag. 100% fossilt ljus, som dessutom ger skadliga partiklar. Läs texten.

   Radera
  5. Skillnaden är naturligtvis att ETCs project är kommunistiskt och följdaktligen kommer man bara kunna läsa kapitalet och det kommunistiska manifested I lampskenet. Försöker man däremot att läsa t.ex. "The wealth of nations" slocknar lampan och 50% chans att en poltisisk kommisarie kommer och deporterar dig till ett arbetsläger. (De 50% beror på att de använder Beidou istf GPS). Vidare kan man inte ladda mobiltelefoner utan man får förlita sig på kortvågsradio som tar emot instruktioner och prop..information från Zhongnanhai.

   Radera
  6. Kan rekommendera att läsa: Hur jag lärde mig förstå världen - Fanny Härgestam, Hans Rosling‎

   Där finns en skildring tidigt i boken om hur utvecklingen i Sverige påverkades av tillgången till elektriskt ljus i hemmen.

   Radera
 5. Tack för tips, gick in med 100€, får se vad som händer. Konstigt tycker jag att de måste ha bankuppgifter för att betala ut så småningom, de borde väl kunna sätta in på kortet jag betalade med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog

   1) Begränsning på hur lång tid det kan gå innan man kan rulla tillbaka en transaktion på ett kort

   2) Det går bara att rulla tillbaka samma eller mindre belopp än man drog från kortet. Med avkastning så går det alltså inte, utan måste betalas ut.

   Radera
  2. Många kort system tillåter bara att man återför transaktioner gjorda inom de senaste 3 mån eller så och inte heller större belopp än man dragit. Sen verkar uppenbarligen en del kedjor ha avtal där man kan återföra belopp lite som man vill

   Radera
  3. Det visste jag inte. Tack igen. :D

   Radera
 6. Det är möjligt att det står någonstans men blir det inte hiskeliga överföringsavgifter (i känd banker-stil) när pengarna skall sättas in på kontot från utlandet?

  Dina 5% äts raskt upp av Wallenbergarna eller Ful-Nordea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag antar att en insättning hos Trine räknas som ett valutaköp med ditt bankkort. Då får man se till att ha schysst bank med bra växelkurser och ingen avgift, annars försvinner stora delar den vägen vid insättningstillfället.

   "Vid omräkning till svenska kronor tar Nordea ut ett administrativt påslag på 1,55%, som ingår i kursen." (Om det nu räknas som ett kortköp utomlands)

   Där är ju redan ett par projekt som gått åt skogen, så risken är knappast låg i den här typen av verksamhet, men det är säkert en behjärtansvärd investering ändå.

   Radera
  2. Det är tråkigt med avgifter som banker och kortleverantörer tar ut! Men det finns som alternativ likt TransferWise och Revolt som arbetar för att reducera avgifter vid internationella överföringar, så det kan vara värt att kolla upp! Finns även några banker och kortleverantörer som inte tar ut avgifter, tex Coop. Men de borde helt klart bli fler!

   / Hanna, TRINE

   Radera
 7. Intressant produkt, som jag gärna skulle vilja ha på sommarstugan, hade varit trevligt om man kan köpa en för att därmed finansiera ytterligare en som installeras i Afrika. Lite som one laptop per child, OLPC.

  SvaraRadera
 8. Jag har investerat i Trines olika projekt i över ett år nu och tycker att det funkar superbra. 5 toasters av 5 möjliga!!

  SvaraRadera
 9. Jag väljer solenergi hellre solenergi- och renenergi-ETFer via mitt ISK/KF.

  På ett år har t.ex. Guggenheim solar ETF (den största solenergi-fonden) gått upp 30% och då kan jag plocka in och ut pengar precis när jag vill. I förhållande till vad kursen låg på under 2008 så är den extremt billig, jämfört mot andra aktier/fonder ännu billigare. Tekniken har nu verkligen mognat och kommer troligen ta över en stor del av vår energiförsörjning.

  Ja visst, nu kom de nya reglerna som gör att man inte kan köpa just den, men det finns liknande ETFer som konverterats till EU-standard.

  Man investerar helt enkelt i företag som producerar el eller varor som köps av bl.a. Trine, du skattar bara enligt ISK-reglerna.

  Annars är Trine ett mycket bra koncept. Men jag tycker inte att man får så mycket för de risker och skatter man måste betala...

  SvaraRadera
 10. Enligt en dragning av deras VD så har de tidigare projekt som gått åt skogen bara drabbat institutioners investeringar medan privatpersoner flyttats över till nya projekt. Mycket positiv och framåt person med ok CV som verkar vara en riktigt bra säljare. Med det sagt får nog avkastningen på 5-6% nog ändå anses vara lite väl i underkant med tanke på att systemen tänks betala sig efter bara några månader. Efter det är det ren vinst för Trine men investeringen ligger låst i 1-2 år.

  SvaraRadera
 11. Trine behöver nog några solceller till för sin server omgående. Deras websida ligger nere :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yup, var lite molnigt och mycket fiskmåsar som blockerade solcellerna igår. Sidan ska vara uppe igen! // Jon @ TRINE

   Radera
 12. Jag investerade i Trine förra veckan genom utlandsbetalning i internetbanken. Enda "avgiften" är att det skiljer ca 1% mellan Eurons köpkurs och Eurons säljkurs. Trist att förlora den procenten, men verkar ändå bättre att sätta in pengarna på det sättet jämfört med ett kreditkort som har valutaväxlingspåslag (ofta 1,5-2%).

  SvaraRadera