Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2018-01-16 20:07

Stockholms dyraste lyxlägenheter - fuskbygge av Wallenstam

Några av Stockholms allra dyraste lyxlägenheter, som såldes av en sk "stjärnmäklare" till svenska multimiljonärer eller miljardärer, har visat sig vara ett fuskbygge. Wallenstam själva sålde bolagets övernattningslägenhet när problemen framgick.
Någonstans på Östermalm enligt min bildbank.
När bubblor toppar brukar bedrägerierna och bluffarna dugga allt tätare. T ex märktes det med Bernie Madoff runt finanskrisen. Kanske har vi bara sett början här i Sverige, om nu den svenska bostadsbubblan nu spruckit?

En svensk sk "stjärnmäklare" som säger sig kunna sälja vad som helst till vem som helst sålde ett antal extremt dyra lyxlägenheter på Östermalm till flera svenska kändisar, mångmiljonärer och miljardärer. Lägenhetern byggdes av Wallenstam och har visat sig vara fuskbyggen med tusentals fel. Wallenstam själva sålde sin övernattningslägenhet i föreningen när problemen blev för stora - till ett pris av 148 000:- SEK per m2 rapporterar DI.

Miljardärerna, multimiljonärerna och kändisarna har nu lämnat in en stämningsansökan mot Wallenstam på 220 MSEK. Expressen beskriver problemen:
"Besiktningarna av våningarna har uppdagat tusentals fel och brister.
Föreningen beskriver omfattande brister med fuktskadade parkettgolv, läckage från terrasser och mögel i badrummen. Men köparna har inte kunnat komma överens med Wallenstam om att åtgärda problemen."
Det tål att påpekas att det inte existerar någon koppling mellan "lyxlägenheter" och kvalitet. Lyxlägenheter betyder att man har lite finare och trendigare ytskikt och inredning, men bakom det är det samma billiga skit byggt för maximal profit och som vanligt byggt av den som offererar lägst pris. 

Föreningen ligger på en gata bakom Stureplan, inom krypavstånd från Sturehof.

När det gäller bostäder så gäller inte samma kvalitetskrav som för t ex varumärken som bilar. Det tar ofta lång tid att upptäcka byggfusket och att alls veta vem som faktiskt byggt en viss bostad är dolt för de flesta. Således kan man fullständigt skita i kvalitet, för det finns inget varumärke att skada.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. I detta fallet upptäcktes det vid besiktning. Då måste felkonstruktionerna vara uppenbara.

  I andra fall tar det längre tid. Långt efter ev. ansvar kan utkrävas. Så är det för de flesta nyare breffar. Om 10-20 år kommer underhållskostnaderna explodera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan fråga kvalitetsansvarige om nu sådan förekommer på stora byggen. Den personen måste ha tittat åt ett annat håll....

   Radera
  2. Anlitad av byggaren och mån om att få fortsatta uppdrag, samtidigt som den första styrelsen är utsedd av byggaren ( utvecklaren byggherren mm , finns massor av aktörer) menar du?

   Det är en garant för Qualität.

   Radera
  3. Som jag förstår det har kvalitetsansvarig ansvar för att rutiner följs och att det finns signaturer på alla egenkontroller som ska göras. Tror inte denne bryter upp konstruktioner för att kontrollera hur det verkligen är gjort.

   Radera
  4. Kontrollansvarig och kvalitetsdokument. Med detta fuskas det hej vilt. Det är mer fylleriuppgifter och ibland rena efterhandskonstruktioner. Tom byggnadsnämnderna fuskar med att begära in all ska dokumentation för fastigheter där man själv är ägare (kommunala bolag). Värt nada och går att efterkonstruera som sagt.

   Radera
 2. Att Eklund blivit en sådan framgångsrik mäklare är bevis nog för mig att bomarknaden är en gigantisk bubbla. Att folk belånar sig för livet och gör sina största affärer med en sån obehaglig bilhandlartyp säger mig det mesta...

  SvaraRadera
 3. Ojj ojj ojj...
  Då blir det dålig stämning bland "stjärnmäkcklarna", kändisarna, mångmiljonärerna och miljardärerna.
  ojj ojj ojj... INTE bra...

  SvaraRadera
 4. Med viss erfarenhet av bygg så kan jag säga att det idag är extremt vanligt med Östeuropeiska "Snickare". Vid en diskussion med en "gipsare" på ett av byggena som jag var på visade det sig att han egentligen var busschaufför. Givetvis blev han hemskickad men det är svårt att ha kontroll på allt.

  I regel är Baltiska snickare ok och kan någorlunda Engelska. Dom har i mångt och mycket ett mer Skandinaviskt tankesätt men även dom kräver noggran uppföljning och tydliga direktiv. Polacker är ofta jätteduktiga som murare men tar gärna på sig annat som dom kanske inte bör hålla på med. Rumänerna har ett helt annat tankesätt än Skandinaver och det är erfarenhetsmässigt därför stora fel kan uppstå. I regel är folk som inte är knuten till orten mycket mer benägna att fuska eftersom risken för socialt stigma är väldigt låg. Blir det problem är det bara att dra.

  Renovering av gamla hus kräver erfarenhet och korrekt tankesätt. Det är flerfaldigt mer erfarenhetskrävande än nybygge. Det går att använda Östeuropeer men då krävs det extremt mycket av arbetsledningen. Troligen har Wallenstam tagit in Östeuropeiska snickare kanske under ledning av oerfarna civilingenjörer från någon av dom stora konsultfirmorna. På så vis har inte den grundläggande kunskapsbristen uppdagats förrän det varit försent. Snickarna är sedan länge borta på annat och byggaren lär gå i konkurs. Konsulten får sällan ansvaret och Wallenstam kommer att tappa stort på detta.

  Min varning som aktiv i branschen är att använd bara Östeuropeiska snickare om du vet exakt hur arbetena ska utföras. Och nej det hjälper inte med kontrakt när hantverkarna försvinner vid fel. Allting måste mätas in noggrant och jämföras mot hus-ama eller andra gällande föreskrifter och allt som ska byggas in måste synas innan av en person med rätt erfarenhet. Annars står du med risken att du har betalat för något som är felbyggt som uppdagas först om 10-15 år.


  SvaraRadera
  Svar
  1. DPRK, dvs Nord-Korea säljer billig arbetskraft i parti, minut och container...

   En risk som MÅSTE tas i beaktande för stora enorma projekt där budgeten måste hållas... Som för VästLänken...

   https://arbetet.se/2016/10/05/de-ar-diktaturens-slavar-i-utlandet-2/

   Radera
  2. Blaha, blaha. Jag tror risken för att nordkoreaner dyker upp i Västlänken är minimal. Det blir nog mest europeer som vanligt. En och annan turk möjligen.

   Radera
  3. Är kompetensen kopplad till nationalitet? Finns inga skillnader mellan individer?

   Radera
  4. Tja, de verkar ju inte helt sakna erfarenhet av att gräva tunnlar (en del med installerad järnväg) de goda nordkoreanerna:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Korean_Demilitarized_Zone#Incursion_tunnels
   https://en.wikipedia.org/wiki/Third_Tunnel_of_Aggression


   Radera
  5. .. en och annan turk skriver du @Ben...

   Aldrig förstått att det borta i den turkiska regionen finns länder med ÄNNU billigare arbetskraft som i Turkmenistan, Uzbekistan Krigisistan m.fl. Dessutom talar man språk som är mycket närbesläktade med turkiska och dessa stater leds av minst sagt tvivelaktiga diktatorer som får Erdogan att framstå som en ytterst bildad och demokratisk västeurope !

   Att Nordkoreaner finns inom fr.f.a byggbranschen som billig slavarbetskraft för att Kim Jong Fjong med familj skall kunna leva i sus och dus är inte okänt idag...

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6361465

   http://loblog.lo.se/en-battre-varld/slavar-fran-nordkorea-pa-eus-gemensamma-arbetsmarknad/

   https://www.dn.se/nyheter/varlden/hundratusen-nordkoreaner-arbetar-utomlands/

   https://www.svd.se/fn-nordkorea-bryter-mot-sanktioner

   Radera
  6. Bengt ja det uppdagades ju i Solsidan när polacken hos "Fredde" skulle hem och se till bygget som sköttes av en ukrainare som i sin tur hade uzbekker som i sin tur sponsrades av SIDA. Naturligt raljerande men principen är korrekt.

   Least : nej alla har exakt samma kompetens haha. Vill man missförstå så går det alltid.

   Radera
 5. Haha tack Lars för att du berättar såna här historier. Herregud. Vet att Kennedy hade din lägh ute till försäljning i slutet av förra året. Vet någon om den blev såld?
  Bitcoin o svensk bostadsmarknad har mycket gemensamt då dem båda är ett stort gigantiskt luftslott där de inblandade lever i förnekelse och upprepar samma floskel de blivit pålurade när de köpte dyrare än idioten innan.
  Herbalife all over again

  SvaraRadera
 6. Byggbranschen är RUTTEN !!

  Hade stora problem med en s.k "KvalitetsAnsvarig" - KA för några år sedan.
  I sörjan fanns godbitar som hot om MC-brottslighet, "besök" på nätterna mm.

  Saken gick till Uddevalla Tingsrätt - i vilken denne KA uppenbarligen var en stadig "gäst"... ( liksom i andra tingsrätter i Västsverige! )

  Återkommer med fakta, diarienummer etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är några mål i några olika tingsrätter i västra Sverige avseende den "kvalitets-Ansvarige" ( KA ) som jag tyvärr haft att göra med!

   Domarna och målen är allmänna offentliga handlingar som var och en har rätt att ta del av! :-)

   * FT 2701 10 (mitt specifika mål) Uddevalla Tingsrätt

   Andra personer som dragit denne KA till tingsrätter i västra Sverige..
   Som man kan se är denne KA en flitig "gäst" i tingsrätterna

   * FT 4712-09
   * FT 971-09
   * FT 4283-09
   * FT 6360-10
   * FT5349-10
   * FT 3926-10
   * T 4712-10
   * T 3945-10
   * FT 6675-10

   Senare mål avseende denne KA har jag inte orkat plocka fram...

   Radera
  2. Ser att jag i hastigheten slant på tastaturet..

   (mitt specifika mål i Uddevalla Tingsrätt är

   * FT 2703 10 och ingenting annat!

   Radera
 7. Ja mkt fusk och genvägar på byggen idag. Den största skandalen är väl såklart enstegstätade fasader - dessa har kanske till str del åtgärdats nu - vilket också kunnat göras relativt smärtfritt då "värdeökningen" och prissättningen på nyproduktionen gjort att föreningslånen i en 5-10 år gammal BRF-förening kan hållas under helt nya trots att renovering krävt ett antal 1000kr/kvm extra i lån. Med viss insyn kan jag säga att det var ett mkt större problem innan krisen 2008 och de massiva räntesänkningar som följde. Skandalen på detta tema lär dock fortsätta då de fortsatt att använda metoden, dock modifierad med bla ngt tjockare puts (lättare att klara garantitiden) samt oorganisk platta bakom. Godkänt av SP var svaret jag fick när jag tog upp metoden som ett problem på ett byggplatsmöte för ett antal år sedan. https://www.nyteknik.se/nyheter/peab-fortsatter-med-enstegstatning-6342703

  SvaraRadera