Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2018-01-10 08:19

Stockholm - Öppen stad

Stockholms kommuns överutmanade turismorganisation Visit Stockholm har kommit fram till att staden ska marknadsföras som öppen stad - Stockholm, the Open City. Dessvärre är öppen stad ett folkrättsligt begrepp från Haagkonventionerna och innebär att man ger sig och lämnar staden öppen att utan motstånd tas över av fienden. Speciellt på kontinenten där man till skillnad mot fredsskadade Sverige kommer ihåg öppna kapitulerade städer som Paris, Bryssel, Rom mfl lär detta höja en del ögonbryn.
Rosselinis Rom, öppen stad anses vara en av filmhistoriens bästa filmer.
Visit Stockholm vill alltså marknadsföra Stockholm som en tolerant stad där allt och alla är tillåtet. Man kan tycka vad man vill om det, men problemet är att man väljer att använda begreppet Open City.

Detta är ett begrepp ur folkrätten och Haagkonventionerna. En stad kan deklareras öppen stad av den försvarande parten, vilket innebär att man överger allt militärt försvar av staden för att dess byggnader och invånare helt ska skonas från krigshandlingar. Det hände med Bryssel och Paris 1940, Manilla 1941, Rom 1943, Aten 1944 och Hamburg 1945. 

På den icke fredsskadade kontinenten så är begreppet välkänt, och öppen stad ger minst sagt underliga associationer. Det kanske inte är speciellt lyckat utan i en tid där allt fler gör narr av Sverige på grund av ... Sverigebilden, så är det inte det bästa att deklararera att Stockholm ger upp allt försvar av staden och kapitulerar för främmande trupp. Skona oss bara!

Engelska Wikipedia har formulerat sig så här:
"In war, in the event of the imminent capture of a city, the government/military structure of the nation that controls the city will sometimes declare it an open city, thus announcing that it has abandoned all defensive efforts. The attacking armies of the opposing military will then be expected not to bomb or otherwise attack the city but simply march in. The concept aims at protecting the city's historic landmarks and resident civilians from an unnecessary battle."
Ni kan själva läsa om Visit Stockholms plan att marknadsföra Stockholm som öppen stad under parollen Stockholm - the open city hos Resume. Förslagsvis tar de överutmanade historielösa praktikanterna inblandade i denna idé och går tillbaka till skolbänken och hittar på ett annat begrepp att använda. Kanske Stockholm - the tolerant city?

Så hur kan det blivit så här? Det finns några standardkillgissningar. Den första är förstås Göran Perssons skolreform och att alla inblandade är typ under 40 år och i princip fått all sin moderna historieundervisning i Sveriges nya kommunala skola. Det andra är kanske avvecklingen av svenskt invasionsförsvar och totalförsvar med Göran Perssons regeringar 2000 och 2004, vilket gjorde att endast några promille av en årskull fick en utbildning i folkrätten när värnplikten skars ner till sparlåga. Som vanligt är alltså allt Göran Perssons fel.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

55 kommentarer:

 1. Men med tanke på att vi knappt har något försvar och en polisorganisation som inte fungerar så är det ju inte långt från verkligheten!

  Men tolerant, det kan de väl ändå inte marknadsföra sig som, alla som inte tycker som man skall enligt senaste upplagan av PK-manualen utpekas ju som dödsknarkar-nazister och skall hängas ut för offentlig avrättning på twitter och fejsbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, men man får nog ändå flytta livgardet och högkvarteret antar att man annars bryter mot någon folkrätt om man deklarerar den öppen men har kvar militär särskilt i tjänst...

   Radera
  2. I värsta fall får man lägga ner högvakten också som ju kan verka provocerande med sin hotfullt anakronistiska framtoning.

   Radera
  3. Högvakten är en postkolonial och ond "rest" från ett icke intersektionellt och -kulturellt patriarkalt samhällsystem som inte genomgått en genusvetenskaplig diskursanalys!
   ;-)

   Radera
  4. Lustigt nog är det bara svenskar och främst gamla kärringar som blir provocerade av att högvakten har vapen, och menar att det visar upp fel bild av Sverige som att svenskar skulle vara aggressiva och militanta, medans turister ser det som naturligt och utgår ifrån att högvakten ser till att slotten är trygga och bevakade.

   Radera
  5. Är det verkligen särskilt många svenskar som upprörs över att högvakten är beväpnad?

   Radera
  6. Du anar inte hur många som kommit fram på post eller när man gått patrull och sagt såna grejer.

   Radera
 2. Som om fredsskadad skulle vara något dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller överhuvudtaget ett begrepp

   Radera
  2. Lyft blicken från naveln. Det finns även saker som liggsår, övermätt, emlaplåster och andra ilandsproblem.

   Radera
  3. Om man skall ta din kommentar mer seriöst. Läs in dig på ärva förvärva fördärva.

   Angående begrepp så blir det det om man gör det till det. Inte bara statligt godkända ord får förekomma, användas, eller hittas på än så länge i Sverige. (Den landsända jag har stött på som har ett störst antal nyskapade ord är Skaraborg. Väldigt intressant att stötta på ett så levande språk.)

   Och kom ihåg all forskning i Sverige sedan U68 är politiskt godkänd.

   Palmes och dåvarande fyrklöverns skol- och grundlagsreformer var inget annat än statskupper vars följder vi lever med nu. Venezuela nästa.

   Radera
  4. fredsskadad = naiv

   Att vara naiv och godtrogen är något dåligt ja. I synnerhet i militära sammanhang.

   Radera
  5. Det häger väl ihop med öppna era hjärtan och öppen famn = öppen plånbok. Vi ska ju vara hela världens samvete och socialbyrå. Och naturligtvis är det ju synd om alla fd IS-krigare som återvänder.

   Radera
 3. Hela Sverige är väl redan "öppet land"? Något säger mig att Haagkonventionens definition av "öppenhet" är den som politikerna egentligen menar när de mässar om vikten av öppenhet...

  SvaraRadera
 4. "Open City" är väl strikt taget inte ett folkrättsligt begrepp, det nämns åtminstone inte i Haagkonventionen.

  Däremot är det så klart förbjudet att attackera civila anläggningar och områden där det inte finns någon militär grupperad men det formuleras nog inte som "open city" i konventionerna.

  Viktigt också att påpeka att konventionen inte kräver en deklaration om "open city" eller liknande utan förbudet mot att attackera helt civila områden gäller a priori så att säga, även utan en deklaration från fiendesidan.

  Det är väl iofs möjligt att begreppet "open city" etablerats i praxis och diskurs, men i grundkonventionerna finns begreppet alltså inte, det är jag ganska säker på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter ju helt rimligt, så är väl mest ett förtydligande att man avstår från att gruppera i staden och förväntar sig att motståndare litar på det. Fast det blir ju antagligen ändå mycket mindre förstörelse om den är oförsvarad angripare har väl normalt viktigare saker att göra än bomba civila, men finns ju undantag...

   Radera
  2. Kan det tolkas som en utvidgning av at man inte får angripa en fiende som givit upp? Eller kan det ha att göra med traditionen att om en belägring inlets så hade belägrarna rätt att plundra frtt om de lyckas erövra staden?

   Sen vet jag väl inte hur mycket folkrätt som lärdes ut I lumpen annat än att man inte fick avrätta och tortera fångar

   Radera
  3. Utvidgning vet jag inte, men det finns ju många regleringar i Haagkonventionen. Bl a det du nämner och mycket mer. T ex att inte bara en förhandlare med vit flagga ska skonas, utan även hans trumslagare, hans trumpetare och hans tolk.

   Radera
  4. Får man göra undantag om trumpetarn spelar dåligt?

   Radera
  5. Traditionen var att om en stormning inletts - inte belägring - hade de erövrande soldaterna rätt till fri plundring under ett par dagar. Erfarenheterna i våra dagar talar dock för att en erövrares/ockupants soldater tar sig många rättigheter, inte bara plundring. Oberoende av ev konventioner.

   Radera
  6. Nja, börjar han spela jazzimprovisation tror jag det är fritt fram.

   Radera
  7. Typ så här?
   https://youtu.be/iwmEmEwHtEE

   Radera
  8. Ja. Det här är mer lovvärd improvisation:

   https://www.youtube.com/watch?v=hk4vSGHaCUk

   Radera
  9. Är eftersläntrare också OK att knäppa?
   https://www.youtube.com/watch?v=FDEOENyRlGI

   Radera
 5. Stockholm, the gang murder capital.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ovanstående är ett bra exempel på följande citat från bloggposten: "allt fler gör narr av Sverige på grund av ... Sverigebilden"

   De är alltså inte folk utanför Sverige som står för detta narrande. Jfr "Dumme Schweden" som är ett svenskt uttryck, okänt i Tyskland. Det är inte ens korrekt tyska. Om propagandan fortsätter kan man säkert få med sig tyskarna på detta till slut, även om bilden av Sverige i Tyskland generellt är mycket positiv.

   Rösta inte på personer som är illojala, ljuger och smutskastar Sverige i internationella sammanhang.

   Radera
  2. I ett internationellt perspektiv är Sverige på en del sätt ett extremistiskt samhälle. Vi ligger långt ut på en del skalor, även så klart avseende en del rätt så bra saker - medellivslängd och lycka t ex tror jag. Klart att det väcker folks intresse. Därmed finns det så klart också en gångbarhet i att skriva sensationellt om det, av de gamla vanliga "journalistiska" skälen som t ex Chomsky redovisat.

   Radera
  3. Angående Sverigebilden i Tyskland så har ju det tyska folkminnet bevarat en del minnen från trettioåriga kriget:

   https://en.wikipedia.org/wiki/Schwedentrunk

   Även berättade en gammal tysk för mig att man förr skrämde ungarna med att dom inte var snälla som skulle dom barnätande blodtörstiga svenskarna röva bort dom, typ.

   Radera
  4. Iblandekonomi: föreslär Veckans brott som visades igår. 645 kriminella grupperingar, 22 mord, känd dödspatrull som utför mord mot betalning som får gå fria. Är de osant?

   Radera
  5. @Sjunkbomben: Det är propagandan om "gang murder capital" som är osant. Och att ange ett absolut värde som argument för ett relativt påstående blir bara konstigt.

   Radera
  6. Vad jag ser på internationella fora, som tex YouTube är det inte bara svenskar som påminner om det dåliga tillståndet i landet.

   Blev påmind om det i morse, folk på pendelparkeringen ställer sina bilar så långt bort som möjligt från där de stackars eu-migranterna, eller vilka det är, slagit läger och på sitt egna vis prytt sitt hem med sådant som svenskar vanligtvis trodde hörde hemma på soptippen.

   Alla verkar veta att de är rättslösa om någon företar sig något mot dem men knyter ändå bara näven i fickan.

   Radera
  7. Jaha. Kan du ge exempel på nåt land som inte kritiseras på "internationella fora" och inte heller av sina egna medborgare? Dvs vad som kvalificerar som "inte dåligt" enligt dig? Eller är alla länder dåliga, helt enkelt?

   Radera
  8. Både Gang murder capital och Gang rape capital är ju benämningar som passar bra in på Stockholm. Förstår inte det kontroversiella med det (?) Det är ju sånt som t.ex. iblandekonomi ovan tycker är positivt och bra och är glad över att åstadkommit tillsammans med sitt anhang.

   Radera
  9. @GuDu: Det verkar som att det du efterfrågar är bättre brottsbekämpning, men blandar ihop det med din ogrundade ovilja mot människor som flyttat hit från andra EU-länder.

   @Carmina: Propagandan om "Gang murder capital" och "Gang rape capital" hörs mest från personer med rasistisk agenda utifrån min erfarenhet. Precis som nu, utan relation till verkligheten.

   Radera
  10. S.k guilt by association "personer med rasistisk agenda".
   Men kan vi enas att det finns ett problem med gängrelaterad brottslighet i Stockholm/Göteborg/Malmö samt att åtgärder mot detta är verkligen nödvändiga? Gängen är det sista ledet i narkotikahandeln och här finns stora brottsliga ekonomiska intressen.
   Eller är att skrika polisen egentligen ett uttryck för dold strukturell rasism?

   Radera
  11. @Sjunkbomben: Jag ser att mitt svar till Carmina ser ut som guilt-by-association, men med den sista meningen menar jag bara att Carminas kommentar saknar koppling till verkligheten.

   Personligen tror jag att det ligger en del fördomar som orsak bakom polisens oförmåga att göra sitt jobb i vissa områden. Pågående organisatoriska och resursrelaterade problem gör förstås sitt till. Men det är inte bara sedan de problemen förvärrats på senaste tiden, som alla de som lever i områden med många som är mörkhyade fått finna sig i ett sämre säkerhetsläge.

   Radera
  12. Jag tror inte hela skulden kan läggas på polisen. Nu är jag verkligen ingen självutnämnd expert men jag har förstått att dessa kriminella individer har tagit till sig vad som behövs i form av bevis. I ett inslag i VB där en skjutning visas så ser man att förövaren har på sig en heltäckande vit overall med rånarluva. Efter genomfört brott så bränns bilen med overaller och annat, det finns då inga fysiska bevis som binder till en individ. Detta ihop med att ingen vågar ange någon så går det omöjligt för polisen/samhället att lagföra dessa och de har i princip fritt fram.
   Hur ska man då kunna komma åt dessa? Eftersom de ägnar sig åt narkotikahandel så kanske man ska sikta in sig högre i näringskedjan ihop med att kriminellas tillgångar beslagtas.

   Radera
  13. @Sjunkbomben: Yrkeskriminella åker inte dit för alla brott, men yrkeskriminella alla åker dit för något brott. Om någon jagar dem vill säga. Till exempel vapenbrott.

   Problemet med att ingen vill prata med polisen är polisens sak att lösa. Ingen annan kan lösa det åt dem. Om de behöver hjälp av rättsväsendet och politikerna så får de se till att de får det.

   Radera
  14. Iblandekonomi. Av dömda för våldtäkter med fler än en gärningsperson under de senaste 7-8 åren så har 90-95% utländskt påbrå.

   Strax över 80% av de män som döms för grov våldtäkt har utländskt påbrå.

   Det är inte ett smack rasistiskt att påstå det utan bara helt sant. Jag är inte alls ledsen om du känner dig kränkt pga den obehagliga sanningen. Det är ovanstående siffror som gör att BRÅ under många år vägrat att göra någon ny undersökning om vilken härkomst brottslingar har. Det blir lite för likt överdriven SD-propaganda, men skillnaden att den är sann.

   Jag tycker du ska se "Tvärvändningen" på SVT-play för att försöka komma in i matchen.

   Radera
  15. "Av dömda för våldtäkter med fler än en gärningsperson under de senaste 7-8 åren så har 90-95% utländskt påbrå."

   1) Vem har tagit fram denna statistik?
   2) Varför tar du upp just våldtäkter med flera gärningspersoner. Är våldtäkt med en gärningsperson mindre allvarlig tycker du?
   3) Det var du som valde att fokusera på denna siffra, varför låtsas du att det är relevant? Besvara gärna de mer intressanta frågorna nedan istället:
   a) Hur många procent av de med utländsk påbrå, respektive inhemska, utför den här typen av brott?
   b) Hur många våldtäkter med fler än en gärningsperson utförs?

   Statistik kan användas som en del i rasistisk propaganda. Du gjorde precis det. Det finns starka politiska krafter som vill påverka opinionen i rasistisk riktning. Vet inte på vilket sätt du är en del av det, och det krävs inte att man är rasist för att bli styrd av rasistisk politik.

   Radera
 6. Enligt dictionary.com så finns det 88 olika betydelser för ordet "open" i engelskan. Att våra europeiska grannar inte skulle kunna hålla isär begreppen finner jag osannolikt. Däremot är jag nyfiken på vilka som kommer att attraheras utav den här marknadsföringen. Är det dem som bor i en "closed city" idag? Och vilka är isåfall det? Turister från någon av de stängda ryska militärstäderna möjligen? Eller nordkoreaner? Blir intressant att följa!

  SvaraRadera
 7. Den historiska INKOMPETENSEN visar upp sig i sitt osminkade "prydno"!

  Naivt, godtroget och oreserverat okritiskt tar man visst till sig modeord och "buzzwords" utan att begripa dess innebörd.

  Men det kanske blir så med omogna ohistoriska i ledningen...

  Horace Engdahl skrev om detta redan för flera år sedan !

  http://www.barometern.se/ledare/det-jagfixerade-sverige/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Horace Engdahl: "Tyskland - Ett Sverige för vuxna"!

   "..–I Tyskland finns ett bredare spektrum av tillåtna grundhållningar, exempelvis en idébaserad konservatism, som ger spännvidd till debatten. Folk är mer pålästa och det ställer högre grav på saklighet och formuleringskonst. I tv-debatter förekommer också människor som är över 40 år och 70–80-åringar kan läsa lusen av yngre generationer..."

   https://www.svd.se/tillbaka-fran-berlins-kafeliv

   Radera
 8. "Liberaler" försöker väl hela tiden hitta nya sätt att lura folk. När ordet "frihet" ter sig slitet så använder man ordet "öppenhet" istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den yttersta terror-revolutionära vänstern vars "möten" vi senast såg i hamburg förra året brukar ju skandera:

   ".. No Nation - No Border.."

   Men, den röd-grön-rosa ( S + Vpk + MP + F! ) ledningen i stadshuset har säkert öppnat "socialbyrå für Alle"..

   Radera
  2. Bra jobbat där men inte särskilt trovärdigt att försöka koppla ihop socialdemokraterna med en massa svartröda AFA-extremister. Vad kommer härnäst? Ska vi granska vad Ebba Busch-Thors lampskärmar är gjorda av? Utreda LUF för paramilitär kårverksamhet? Anklaga Centerpartiet för att uppföra hemliga KZ-läger i Norrland?

   Radera
  3. Självklart, tror du att ala nya gruvsatsningar I Norr handlar om höga mineralpriser?

   Radera
  4. @Ben !

   Här torde vara ett "lämpligt läge" för en "korrektionsanstalt Klass Zäta"..
   Vid vägs ände men ändå med infrastruktur.. Omgivet av stora skogar, myggrika myrar, björn, varg och rejäl kyla om vintern...

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Laisvall

   Radera
 9. Vad som helst är väl bättre än "Rape capital of the World" antar jag.

  SvaraRadera
 10. Svenskar har väl alltid överskattat sina engelska kunskaper, vem minns inte hur BPs Svanberg brydde sig om "little people", dvs småväxta, mitt under brinnande oljeutsläpp, trots arr hans fru driver ngn slags expertutbildningsföretag inom språk...

  Öht känns det bara väldigt svenskt att prata om en stad som är oförsvarad med alla tiggare, gängvåldtäkter, gängmord, handgranater och skjutningar...

  SvaraRadera
 11. Stockholm är ju landets cancertumör som bara äter upp resten av kroppen så det kanske inte är något misstag att deklarera det fritt att skära lös tumören.

  SvaraRadera
 12. @ Greenious

  Nja, Svanbergs uttalande var faktiskt helt OK språkligt sett, däremot kunde det ju uppfattas som arrogant. Men visst, svenskar överskattar ofta sina kunskaper i engelska, inte minst vid förhandligar. Finnarna hyrde som bekant inför EU-inträdet in de bästa tolkarna och deras EU-avtal är ju avsevärt bättre än Sveriges, exempelvis..

  SvaraRadera
 13. Lite som "Stocholm Glob Arena"

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Leksakspositioner där ingens jobb egentligen är värt alls något brukar i modern tid drivas av folk som ändå inte har något värdefullt att tillföra (i och med ökat totalt välstånd har de ju nämligen försörjning ändå).

  Du bör alltså snarare kolla på 20-års åldern och vårt i modern historia hittills största politiska misslyckande (får se om dagens regering summeras ännu värre när de är klara): alliansen.

  SvaraRadera