Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-01-19 09:49

Stena Fastigheter gör om bostadsrätter till hyresrätter i Uppsala

En av de orter som har störst överutbud av nyproducerade bostadsrätter framöver är Uppsala. Stena Fastigheter gör nu planerade bostadsrätter till hyresrätter i Sveriges fjärde största stad, rapporterar Göteborgs-Posten.
Påbörjade respektive färdigställda lägenheter i flerbostadshus i Uppsala. Som man ser på den övre kurvan kommer marknaden i Uppsala snart översvämmas av nya lägenheter, då fördröjningen är ca två år.
Vi har på många orter bara sett början på överutbudet av nyproducerade lägenheter, vilket tydligt syns i statistiken ovan. Uppsala är en av de städer där detta är som värst, liksom Malmö och Örebro.

Stena Fastigheter ändrar alltså planerna på nya bostadsrätter i Uppsala och istället för 440 lägenheter med hälften BR och hälften HR, så blir det nu 80% hyresrätter av projektet. Tidigare har t ex Wallenstam gjort liknande i södra Stockholm.

Det är Göteborgs-Posten som refererar till en låst artikel hos Dagens Industri. Stena Fastigheters nya VD säger bland annat:
"Vår bedömning är att det blir en sättning i priserna. Nya amorteringskravet och ökande utbud av bostadsrätter talar för det. Och att det faktiskt är stora grupper i samhället som inte har råd med de bostäder som nu produceras och här behöver nog branschen jobba hårt för att ställa om mot lägre kostnadsnivå."
Finns väl inte så mycket att anmärka på det uttalandet. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Uppenbart att överproduktionen nu går till nyanlända som uppbackade med statliga bidragspengar har råd att hyra dessa bostäder.

  Jag har sagt det hela tiden, staten kommer inte låta bostadsbubblan spricka. Det får kosta vad det kostar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och kan de inte ta sig hit själva så måste kommunen betala för att få hit dem:
   http://www.dagensjuridik.se/2018/01/flyktingpojke-vinner-i-domstol-har-ratt-till-socialbidrag-att-kunna-fa-familjen-till-sverige

   Lär behövas många nya bostäder framöver!

   Radera
  2. Tyvärr är det den som äger fastigheten som tar hand om hyrespengen, dvs går bidraget. Inte den medellöse som flyttar in. Det finns Mao ingen som helst mening för byggherren att pressa några priser.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. "överutbudet av nyproducerade lägenheter"

   Om ovanstående var sant hade det inte hjälpt att ombilda till hyresrätter. Övriga fantasier i dessa kommentarer lämnar jag utan respons.

   Radera
  5. Iblandekonomi; Du är ju för övrigt mästare på fantasikommentarer.....

   Radera
 2. Kul, då för man vara med och betala hyran även om man inte bor där! Klart de ska ha nybyggt och fint när de nu ändå tagit sig ända upp hit till norra Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är ju sysselsättningsgraden bland utlandsfödda högre än någonsin i Sverige. Inte alls samma bidragsberoende som på 90-talet. Sverige gör för högvarv och många fler får jobb, sitt lugnt du i båten, sluta läsa domedagsprofeter på internet.

   Radera
  2. Ja, Stefan Löfven (och tidigare även Mona Sahlin) har ju sagt att det är ett kompetensregn som faller över Sverige...
   De är ju läkare, ingenjörer, advokater, lärare och sjuksköterskor allesamman !!
   ;-)

   Eller hur ? ;-)

   Radera
 3. - Förr kunde man minsann försörja två personer på en lön.

  - Det kan man nu också ... med skillnaden att man inte känner den andra personen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäst i dag.
   Dumsvensken försörjer okända och Frun tvingas ut och slita ont i arbetslivet som konsekvens. Och Hen går med på upplägget frivilligt. No respect.

   Radera
  2. Så får man inte säga, då är man "Svärjevän" enligt Cornu.

   Radera
  3. Det stämmer väl dåligt va,krävs nog flera arbetande för att försörja en.

   Radera
 4. Det konstiga är ju att vissa kan anse sig kunna betala hyran som torde vara densamma som det kostat med avgifter och lånekostnader för motsvarande BR

  Eller... Det kanske är "någon annan" som betalar "kalaset"...

  Att ta in typ "polygamister ifrån Naqqa" torde bara sänka området i sig - white flight - och även se underhållskostnaderna stiga som en raket i skyn !

  SvaraRadera
 5. Lars, du som gillar att skriva om Postnord, kan du skriva ett riktigt bra inlägg om hur orimligt det är att ta ut 125 kr (plus moms) i administrativ avgift för moms på varor från kina?... oavsett marknadsvärde. Samt ge en känga till våra tullverket/politikerna som kräver moms från första kronan trots orimlig administrativ belastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med den syn på handel som bloggen står för är det enbart positivt att billiga varor i Kina byts mot dyrare i Sverige.

   Radera
  2. Du menar att dom skulle ta en lägre avgift för billiga varor? Tror du inte det kostar dem lika mycket att momsregistrera billiga som dyra varor?

   Radera
  3. Allvarligt talat - det har väl varit kul att handla billigt skräp direkt från Kina men hur hållbart är det om frakten subventioneras och ingen moms tas ut?

   Radera
  4. Kanske nämna att portot på paket från kina är stark subventionerat. Om det är nåt som är billigt kanske det är för att nån annan får betala. http://www.ehandel.se/Nya-regler-kommer-ta-bort-gratisposten-ifran-Kina,9498.html

   Radera
  5. Det är fullt rimligt att kunden tar kostnaderna för att ta hit paket från utlandet, inklusive post- och tullhantering. Staten ska inte subventionera det.

   Radera
 6. Omvandlas till BRF hyresrätt betyder ingenting, hyran är mycket högre än de vanliga hyresrätt hos SB.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spelar hyran för roll för hyresgästen?
   I Västerås fina nybyggda område står socialförvaltningen för hälften av lägenhetshyrorna. Kan du gissa vilka som får flytta in gratis? Vågar du gissa?

   Radera
 7. Kan man räkna med att dessa nu nybyggda lägenheter som blir hyresrätter kommer omvandlas till bostadsrätter om kanske 15-20 år innan större renoveringar krävs?

  SvaraRadera