Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-01-22 17:13

Starka scener på Östermalm - Sida flyttas till Botkyrka

Som ett led i regeringens utflyttande av Stockholms ca 130 myndigheter (landets näst största stad Göteborg har fem) utspelar sig just nu starka scener på Östermalm. Den svenska biståndsmyndigheten Sida ska nämligen flyttas billigare lokaler och glesbygden i Botkyrka, vilket tydligen upprör.
Östermalm.

Dagens besked är att biståndsmyndigheten Sida alltså flyttas från Östermalm till billigare lokaler i Botkyrka - en flytt som antagligen betalar sig rätt fort. I bästa fall säger Östermalmsborna upp sig, trots både pendeltåg och tunnelbana till Botkyrka, och man kan anställa yngre, hungrigare personal till lägre löner än de gamla skyttegravskrigarna på myndigheten. Ännu bättre så kanske myndigheten under en övergångsperiod upphör att skicka biståndspengar utomlands och sparar miljardbelopp åt svenska staten?

Det borde knappast vara några problem för Sidas biståndsbyråkrater att jobba i Botkyrka istället för på Östermalm och om de inte klarar denna flytt så kanske de inte var så engagerade i sitt jobb från början?

Sedan kunde man förstås önskat en flytt till något ännu mer glesbygd än Botkyrka. Kanske Nykvarn? Eller varför inte Järfälla? Det är ju viktigt att vi flyttar ut myndigheterna från Stockholm...

Starka scener utspelar sig nu på Östermalm. Uppgifter till bloggen gör gällande att Gunvor, 62, spillde ut lite av sin Krug på till lunchens störkaviar. Och Fifi skällde en extra gång på eftermiddagspromenaden, alldeles utanför Svenskt Tenn.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

68 kommentarer:

 1. Man "berikar" ju Botkyrka !! :-)

  Vi var ganska många som sade upp oss på Skatteverket i Solna i slutet på 90-talet när det kom rykten i svang att verksamheten av arbetsmarknadspolitiska AMS-skäl skulle flyttas till Söderhamn eftersom Hälsinge Flygflottilj då hade lagts ner...

  Kompetenstappet på myndigheten blev stort minst sagt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... men skatteverket finns ju kvar i Solna och verkar vara en av våra mer välfungerande myndigheter?

   Verkar som om de mest fått de minst engagerade medarbetarna att flytta på sig.

   Radera
  2. Ja, det blev Bolagsverket som fick flytta...
   Kvar i Solna blev de gamla "stötarna", långvägarna som börjat på Skatteverket eller "kassan" (Försäkringskassan) när de var 16...

   Personalglappet genom stora anställningar av nyutexaminerade...

   Radera
 2. Sida är en myndighet som egentligen borde läggas ner men när de nu flyttar den borde de satsa på typ Sveg eller något sådant så det faktiskt flyttas till riktig glesbygd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä du, tänk så måndag som haft Some Interesting Days Abroad. Det är de väl förunnade?

   Radera
 3. Hade hoppats på nedläggning av Sida, men förlikar mig med att flytten till Botkyrka är det näst bästa alternativet.

  Det finns dessutom jättemånga bra lunchställen i Botkyrka. Nå't libanesiskt och ett par gatukök. Tar bara kontanter dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm dock inte skyddsvästen ... ;-)

   Radera
  2. Skyddsutrustning (inte vapen då)gör dej inburningsbar i det nya sverige,fyi lr fya..
   Otroligt men sant.
   Hur fan kan man vilja förbjuda skyddsutrustning för privat bruk,hade snöskottaren haft detta kanske han hade levt idag.

   Radera
  3. Det där är väl inte sant?

   Militär utrustning som inte är vapen (t ex militära skyddsvästar) regleras visserligen lite grann vid export och sånt, men för personligt innehav finns det inget förbud.

   Radera
  4. Känns som ett sätt att spara. Dels på hyran, dels insparade löner för de som slutar. De som är kvar har visat att man tolererar ett slag i ansiktet från arbetsgivaren. Nästa steg är nedläggning.
   Kan också vara spel för gallerierna, hur gick det med meningslösa DOs utflytt?

   Radera
 4. Då kanske SIDA kan få lika trevlig arbetsplats som Försärkingskassans personal i Botkyrka,

  http://www.publikt.se/artikel/trangsel-triggar-brak-pa-servicekontoret-18680..

  > – Men att vi ska behöva det! säger Parthena Forsberg. Vi fick två väktare efter alla incidenter, och jag skulle inte vilja komma hit och arbeta utan dem.

  Parthena Forsberg säger att hon också har lärt sig att lämna över till väktarna direkt, i stället för att ta en konflikt med en arg kund.

  > – Senast i går pratade jag med en medarbetare som hade hamnat i affekt. Även om man verkligen försöker sålla bort de svåra kunderna ur huvudet kan det kännas olustigt. Jag får ibland gå ut och stötta personalen genom att ta samtal med kunderna.
  ...

  Ryktet går att medarbetarundersökningen på FK inte var direkt jättebra, speciellt från de i personalen som blivit rånad mellan jobbet och pendeln *visslar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två väktare finns även ständigt närvarande på Skatteverkets, Försäkringskassans och Pensionsmyndighetsns gemensamma "service"kontor brevid Apple-butiken på Östra Hamngatan vid Lila Bommen i Göteborg..
   ;-)

   Radera
  2. Är det två nuförtiden? Jag märkte bara en i September förra året när jag var inne med mina döttrar, som vid tillfället var 3 år respektive 6 veckor. Den väktaren tog sin uppgift att hålla ordning på mycket stort allvar medan jag som småbarnspappa tog beskyddet av mina barn på ett ännu större allvar och inte alls tyckte om hans uppmaning om att låta dottern "gå ut och leka istället för att springa omkring". Vi blev riktigt osams.

   Man kan ju fråga sig varför man lägger viktiga myndigheter på adresser som är enormt dyra och fullständigt hopplösa att besöka för barnfamiljer. Det hade varit en enkel sak att gå ut om det inte hade varit enormt mycket trafik utanför och dessutom en halvmil till närmaste lekplats. Finns inte myndigheterna till för vår skull?

   Och JA, jag var tvungen att gå till just det kontoret, det hade Skatteverket sagt när jag ringde till dem. Jag försöker normalt hålla mig borta från Nordstan.

   Radera
  3. Stephany: varför behöver du ta barnen med dig till Skatteverket?

   Radera
  4. En sak jag undrar över är varför denslagit ihop Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverkets kontor? Är det för att skattebetalarna skall se vad deras pengar går till?

   Det är lite surt att man som skattebetalare skall behöva stå och trängas med bidragstagarna. Inte nog med att man tvingas betala för dessas uppehälle, man skall behöva trängas med dem ifall man har ärende där.

   Hade det varit någon dans så borde de ha en VIP-kö med röd matta för skattebetalarna, men då hade bidragstagarna väl känt sig kränkta antar jag...

   Radera
  5. Nordstan har alltid varit ett riktigt skitställe - jag jobbade extra som väktare där på sent 80-tal och tidigt 90-tal.

   Radera
 5. Det finns en del gamla bergrumsanläggningar på landet i södra Botkyrka (nu civila) som kanske kan nyttjas om man både vill säkerställa en bunkerkänsla och få en flytt ut på landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen risk att södra Botkyrka får del av något sånt här.
   Här ska det hällas in pengar, sånt görs i norra B.

   Radera
 6. Göteborg får faktiskt Myndigheten för kulturanalys, sju myndigheter totalt är det som flyttas denna gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ett kraftigt tillskott till Göteborgs arbetsmarknad med flytt av denna betydande myndighet. Hela 14 anställda arbetar där.

   Radera
  2. Mölndal fick väl en myndighet också?

   Radera
 7. Flyttad myndighet bra,
  Nedskärningar på fetlagd myndighet bättre.
  Nedlagd onödig myndighet bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Myndigheten för Tillgängliga Medier (MTM) står ganska högt på min lista över onödiga myndigheter. 110 personer, budget på 175M/år och GD fick 85 tkr/mån 2016. Enligt regleringsbrevet så skall MTM tydligen dras med stor sjukfrånvaro och jag kan ju bara gissa vad en flyttstress kommer ställa till med.
   MTM har dessutom två uppdrag i regleringsbrevet (https://www.esv.se/statsliggaren/regleringsbrev/?RBID=18587):
   1) Driva allavaljare.se - lättläst information i samband med valet. "Verksamheten ska särskilt inriktas mot grupper av röstberättigade med lågt deltagande i tidigare allmänna val såsom unga, utrikes födda och personer med funktionsnedsättning. " - trollfabrik någon?
   2) Myndigheterna ska bidra till regeringens satsning på moderna beredskapsjobb i staten

   Jösses. Inte nog med att man skall flytta myndigheten så att alla eventuellt dugliga personer säger upp sig. Man skall dessutom skaka fram beredskapsjobb. Blir nog väldigt lätt nere i Malmö.

   Radera
  2. "Företag ska som äger skolor
   och sjukhus ska kunna tjäna pengar.
   Men inte hur mycket som helst.
   Regeringen vill stoppa stora vinster."

   Inte helt lätt för mig att förstå allavaljare.se

   Radera
  3. Ja, är man inte förståndshandikappad eller synskadad eller så kan man ju tycka att "myndigheten för tillgängliga medier" är onödig. Personligen tycker jag polisen är onödig, jag är aldrig brottsoffer, bara förövare.

   Radera
  4. I så fall måste ju polisreformen vara skitbra då den la ned ett antal lokala myndighter.

   Radera
  5. "Företag ska som äger skolor
   och sjukhus ska kunna tjäna pengar.
   Men inte hur mycket som helst.
   Regeringen vill stoppa stora vinster."

   Haiku

   Radera
  6. Det heter väl Myndigheten för Tillgängliga Media på korrekt svenska? Jag tror de är viktiga för att föra anteckningar om olika spåkärringars öppettider och så.

   Radera
 8. Finns säkert ett antal myndigheter som skapades pga "särfrågor" som inte längre är aktuella, dessa myndigheter kan med fördel läggas ner helt.

  SvaraRadera
 9. Tyvärr är det tvärt om vid flytt av myndighet. Då jag själv jobbat på en så är det självupplevt vid flera tillfällen.

  När man flyttar arbetsplatsen så slutar dom duktigaste, då dessa har väldigt lätt att hitta andra arbeten. Dom accepterar inte för lång pendlingsväg, vill att det skall vara nära till hem och nöjen osv. Alla inkompetenta och dom som knappt arbetar på jobbet(experter på låtsasarbeta) blir kvar.
  Visst, det ordnar till sig. men det tar låååååång tid. Man får vänta ut att dom dör/går i pension och medans får man utöka mängden anställda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag arbetade som konsult kan tilläggas :)

   Radera
  2. Så är det tyvärr generellt i statlig förvaltning (även om det i stora privata företag också kan vara svårt att bli av med låtsasarbetarna). Har man väl kommit in och jobbat ett tag kan man stanna mycket länge.

   Nåja, enligt tidigare inlägg på bloggen finns det många unga ambitiösa nyexade akademiker, så då är det väl bra att skaka upp förvaltningen så att även dessa får jobb!

   Radera
  3. Denna princip gäller generellt, för alla arbetsplatser.

   Radera
  4. Så ser det tyvärr ut

   Radera
  5. Låter underbart. Det bästa vore att lägga ner många av myndigheterna. Det näst bästa är att göra så att de inte fungerar.

   Radera
  6. Tilpas, vilka myndigheter tycker du skulle vara bättre om de inte fungerade?

   Radera
 10. Yesss, härligt!
  Nu ska den korrupta skitmyndigheten få lära sig att visa öppna hjärtan och tolerans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är liksom Sidas hela ide,att få hjälpa i sitt eget område kan ju bara bli bra i en integreringsvänlig anda.

   Radera
 11. Glädjande att Isabella Lövin kan lägga fram något så klokt. Sedan återstår att se om det blir det nästan helt avsvenskade norra Botkyrka eller södra (Tullinge, Tumba) som mer liknar andra fjärrförorter. Symbolvärdet vore högre om man valde Norra Botkyrka. Dock tar det ca 10 minuter längre att resa kommunalt.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker det fortfarande ligger i Stockholm men det kanske bara är jag som är en obildad tölp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaja, kunde vart värre.
   Påstå för f-n inte att Solna ligger i Stockholm, då kommer nån AIK:are och slår ihjäl dig :-)

   Radera
  2. AIKare begriper inte sådant. De tror de bor i Stockholm. Däremot kommer en Djurgårdare att slå ihjäl dig. Solnatattare.

   Radera
 13. Kan vi inte outsourcea SIDA till något av de länder som pengarna går till ändå? Deras projekt är väl ändå oftast genomkorrumperade. Sparar nog mycket pengar.

  SvaraRadera
 14. Helt underbara nyheter. SIDA, av alla fina myndigheter, kommer närmare representanter för sin kärnmålgrupp.

  SvaraRadera
 15. Frågan är var i Botkyrka, stor skillnad på Fittja och Tullinge.

  SvaraRadera
 16. Fan då, jag brukar käka lunch där ibland...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med, rätt bra käk för att vara på östermalm.

   Radera
 17. Botkyrka blir perfekt för SIDA!
  Få andra kommuner har så gediget brukarperspektiv av verksamheten.
  Botkyrka har ju trots allt tagit emot rätt många miljarder i kommunalekonomisk utjämning (aka Robin Hood-skatt) 😀

  SvaraRadera
 18. Patrasket på SIDA får flytta till patrasket i Botkyrka. Kaka söker maka.

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Sida gjorde sig kända för ett tiotal år sedan för vara det sämsta biståndsorganet att ge till. 6 av 7 kronor som doneras dit går bort i administration och löner. Och en massa korruption förstås.

  SvaraRadera
 21. Tror inte många kommer pendla till Botkyrka.

  De som kan kommer söka andra arbeten. Kvar blir de med sämst kompetens.

  SvaraRadera
 22. Haha. Tjockhultare. Biståndsprofitörer. Sosseadeln. Haha.

  SvaraRadera
 23. Hahahaha.... Borgaradeln måste nu antingen åka tåg, eller köra sin dyra bil och parkera den i Botkyrka, i slummen. Äntligen ett riktigt bra beslut. ÄNTLIGEN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mängden borgaradel som jobbar på SIDA kan du nog räkna på ena handens tumme. Med knuten näve.

   Radera
 24. Sida brukar inte direkt ha svårt att rekrytera... De klarar nog en viss minskning i attraktivitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns säkert alldeles "för många" unga tjejer fr.f.a som är "goda" och vill ut och "förändra världen".. ;-)

   Radera
 25. Som nån sa: de som har möjlighet byter till annat jobb, vissa väljer att ta ut pension och andra någon annan lösning. Ett bra sätt att halvera myndighetens storlek. 400 pers jobbar där tydligen. Dyrt som fan.

  SvaraRadera
 26. Om man ska vara lite seriös och inte raljera över att bara för att en myndighet ligger i Stockholm så kan man behandla de anställda hur som helst så innebär faktiskt detta att man politiskt vill att 2000 personer ska förlora sitt jobb. Det finns nog en och annan som kanske faktiskt brinner för sitt jobb och byggt upp en bra verksamhet trots en viss skepticism i inlägget ovan.
  Eftersom det är statliga jobb så borde Trygghetsstiftelsen gå in för dessa individer som då garanterar samma lönenivå i 2 år och andra åtgärder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske folk raljerar för att då arbeten lagts ned på orter utanför Sthlm så har svaret ofta varit Flytta! De sombor I Sthlm har ju lätt tillgång till Sveriges största arbetsmarknad.

   Radera
 27. Jag kan tillägga via insyn från kontakter inom biståndsvärlden att Sida är en av Sveriges mest korrupta myndigheter. Inte bara håvar de ut enorma mängder pengar på skitsaker som inte ens efterfrågas av mottagarna (typ, behöver ni inte allesammans nya iPads också? Här, ta lite mer pengar!), utan de tar mutor också och säkerställer pengaflöden till "rätt" personer mot att de får tillbaka en del av dessa pengar svart under bordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och detta är alltså våra skattepengar de förskingrar. Om ni undrade mer över "vad får vi för skatten" i skattetryckets högborg Sverige.

   Radera
 28. Det kan ju vara på sin plats, att peka på, vad Sveriges biståndspengar går till, emellanåt.
  "De senaste tre åren har Sverige skickat 24 miljarder svenska kronor till FN."
  https://www.svd.se/sverige-ar-fns-jultomte
  Förvisso, är artikeln några år gammal, men beskriver väl hur svenska skattepengar förvaltas.

  SvaraRadera
 29. Järfälla ligger väl närmare stan än Botkyrka?

  SvaraRadera
 30. Det handlar inte bara om SIDA.


  > Människor ska kunna leva och arbeta oavsett var man bor i landet. Därför ökar regeringen den statliga närvaron i Skåne och Västsverige genom att omlokalisera eller utöka nio myndigheters verksamhet till Malmö, Kristianstad, Mölndal, Borås, Botkyrka och Göteborg.

  http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/01/regeringen-forstarker-den-statliga-narvaron-i-skane-och-vastsverige/

  SvaraRadera
 31. Får man hoppas att de river den anskrämliga modernistiska lådan SIDA använt som kontor. Istället skulle de kunna bygga ett vackert nyklassicistiskt bostadsområde intill gärdet. Med lite torn som inramning till det område som borde kunna vara Stockholms central park.


  Det skulle kunna vara ett första steg i att rensa bort 1900-talets betong från Östermalms äldre vackra bebyggelse.

  SvaraRadera
 32. Nu ligger ju SIDA norr om Valhallavägen och tillhör därför Gärdet och inte Östermalm.

  SvaraRadera