Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2018-01-17 10:39

Skanska vinstvarnar - sparkar 3 000 anställda

Byggkoncernen Skanska (OMX:SKA-B) vinstvarnar och sparkar 3 000 anställda framgår i ett pressmeddelande nu på morgonen. Det gäller dock främst utlandet och beror alltså inte på den svenska bostadsbubblan. Däremot är det en intressant konjunkturindikator.
Dagschart Skanska B.
Skanska kommer alltså dra ner i Polen, USA, Storbritannien och Tjeckien, vilket gör att man gör sig av med 3 000 personer. Norden drabbas inte enligt pressmeddelandet.
"För att förbättra lönsamheten kommer Skanska att minska verksamheten i de olönsamma affärsenheterna, öka fokus på kostnadskontroll och riskhantering. Skanska genomför också ett antal organisations- och ledarskapsförändringar. Som en följd av otillfredsställande resultat i flera av byggenheterna har Skanska beslutat om följande åtgärder: omstrukturera byggenheterna i Polen, lämna energisektorn i USA, fokusera på kärnverksamheten i UK och fortsätta anpassa verksamheten i Tjeckien till en tuffare marknad.De nordiska byggenheterna är fortsatt starka.Inom bostads- och kommersiell fastighetsutveckling är marknaden god och ambitionerna att växa består.Till följd av den svaga marknaden i Europa kommer Skanska att minska sin verksamhet inom infrastrukturutveckling och koncentrera sig på den amerikanska marknaden."
Vidare:
"Resultatet för byggverksamheten utanför Norden är mycket otillfredsställande under det fjärde kvartalet 2017. Projektnedskrivningar i den polska byggverksamheten belastar resultatet med cirka 400 miljoner kronor."
Det kan alltså handla om en konjunkturindikator och att superkonjunkturen nu är på väg i samma riktning som varje konjunkturcykel.

Man sparkar nu "omkring 3 000 anställda", vilket beräknas kosta 600 MSEK, men spara en miljard kronor om året framöver.

Aktien faller på börsen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. NCC hade en liknande vinstvarning för ett tag sen. Bygg är ju känsligt, marginalerna är tunnare än vad folk tror och det verkar lätt att halka snett.

  Lite OT, men annars tycker jag dagens finansnördnyhet är SNS rapport om framtida förslag till kapitalbeskattning. Hela härligheten kan läsas här. Går igenom kapitalbeskattning i stort och vad som kan tänkas reformeras.

  Förslagen liknar sånt som redan varit uppe till debatt, dvs att höja skatten på kapital och sänka på arbete. Eller i korthet:

  * Inför ny fastighetsskatt
  * Utred ett införande av arvsskatt
  * Avskaffa ISK och KF
  * Sänk den allmänna kapitalvinstskatten till 25% likformigt
  * Inför finanssparkonto för långsiktigt sparande, dvs beskatta bara uttag från ett "sparkonto" när de är större än originalinsättningarna
  * Sänk marginalskatten för medelhöga och höga arbetsinkomster för ett oförändrat skattetryck

  Får se om detta används i debatten. S+V lär om inte annat fokusera på alla bitar som innehåller "höj skatten" och peka på den här rapporten som argument, med LO som ivriga påhejare, men däremot vill man säkert inte sänka skatten för de som jobbar.

  Rapporten har också en del roliga grafer och resonemang om förmögenhetsbildning, arv mm som kanske roar någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart röd färg på den utredningen så ordet oberoende ska de ta bort men så klart deras partsinlaga. I korthet, ha gärna höga inkomster men spendera pengarna till sista kronan.

   " individer med högre inkomster också
   ofta är de som har sparat sin inkomst eller ärvt kapital. Dessutom
   hämmar även arbetsinkomstskatter kapitalbildning, men då av
   humankapital, genom att påverka utbildnings- och karriärval och
   viljan att anstränga sig i arbetslivet. Vårt svar på frågan om kapital
   bör beskattas är därför ja."

   Radera
  2. Ja, på något sätt måste ju den stora "rosa osynliga onämnbara elefanten" betalas...
   ;-)

   Radera
  3. ... och säkert kommer de riktigt rika ( H&M, IKEA etc.) undan precis som "förr i världen"...
   Som vanligt blir det strävsamma medelklassen som får betala...

   Radera
  4. Vi får se om nåt av detta genomförs, i så fall tidigast 2020 (efter val och efter blocköverskridande förhandlingar osv).

   Deras förslag till "finanssparkonto" för långsiktigt sparande vore faktiskt intressant och skulle sänka min egen skatt från dagens löjligt låga nivå till noll under överskådlig framtid. Då kan man nämligen ta och hälla över hela sitt gamla sparkapital från sitt ISK och under mycket lång tid göra uttag utan att behöva betala någon som helst skatt. Det passar perfekt som alternativ till pensionssparande!

   Notera också att man tycker att höjda kapitalskatter ska kompenseras inte genom sänkt skatt för låginkomsttagare utan genom sänkta statliga inkomstskatter för att minska marginalskatterna.

   Radera
 2. Mäklarna hävdar att trenden nedåt bröts nyligen och att vi snart ska upp, eller att priserna kommer att stabiliseras igen. Det har gått uppåt i 20 år nu, att det vänder till positivt på 1 månad har jag svårt att tro. Med tanke på hur det rasslar in en massa konstiga nyheter om bostadsutvecklarna så ser det inte så ljust ut. Inte heller alla nya regler och ev. höjd ränta underlättar situationen.

  Sen har vi många bolag som verkar ha det tufft, inga direkta vinster utan mer förväntningar. Känns som 2018 kommer blir tungt.

  Och sist men inte minst blöder kryptovalutorna så in i norden just nu, som vanligt finns det folk som kommer att hävda att det är köpläge på bitcoin (en av de sämre av valutorna)...

  Kan detta vara slutet på vår "högkonjunktur"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Infobrev från Booli nu på morgonen som säger att utbudet i Sthlm o Gbg ökat med över 100% jfr med samma första veckor 2017. Samtidigt är antalet försäljningar v2 ned 20% i Sthlm innerstad om man jfr med förra året. Mäklarnas snack får just nu stöd i prisstatistiken men vilar på lös grund.

   Radera
  2. En prisuppgång nu väljer jag i så fall att tolka som en tjurfälla.

   Radera
 3. Nu kommer de tuffa grabbarna i "byggnads" att begära företräde hos regeringen, slå näven i bordet och se till att alla utomsvenska "byggexperter" med omgående flyg, färja, buss deporteras från "Svärje"..
  ;-)

  SvaraRadera
 4. Jag trodde inte byggbolagen hade anställda längre. Är inte alla konsulter nuförtiden? Eller får konsulterna stanna och de anställda gå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, konsulter som får stå utanför den låsta grinden varje morgon kl. 05:30 och vänta på att någon från kontoret skall öppna fönstret och kasta ut dagens "jobbmöjligheter" i form av nycklar till grinden. Ett antal som ALLTID är färre än de som står utanför..

   Radera
 5. Precis enligt väntat, bara de att de just nu skyller på problem i andra länder vilket säkert är en del av sanningen ändå länge försöker man kamouflera problemen i Sverige för varje negativ nyhet om problem påverkar osäkerheten på svenska marknaden men de bekänner snart färg

  Minns andra artiklar när det var tuffare
  https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/ncc-varslar-i-stockholm/

  What goes up.....must

  SvaraRadera
 6. "Projektnedskrivningar i den polska byggverksamheten belastar resultatet med cirka 400 miljoner kronor."
  Den delen är ju i alla fall ingen konjunkturindikator, projektnedskrivningar uppstår ju normalt i redan "sålda" projekt oftast genom felaktig ingångskalkyl, dålig kostnadskontroll och/eller bristfällig ledning (kort sagt -en verksamhet som inte riktigt fungerar)

  SvaraRadera