Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2018-01-15 15:59

Regeringen spelar bort försvarskorten - vill inte satsa pengar

ANALYS: Regeringens besked att försvarsberedningen har fel om krigsrisk är för att annars skulle regeringens försvarspolitikl behöva anslå mer medel till Försvarsmakten. Istället pratar man om totalförsvar, vilket är kod för att "myndigheter ska inom ram m anslagna medel ta fram dokument".
Tre ministrar, tre olika besked.
Regeringen ger alltså tre olika besked i försvarsfrågan och speciellt kring krigsrisken. Försvarsminister Peter Hultqvist står bakom försvarsberedningens uttalande, Stefan Löfven säger att försvarsberedningens betänkande inte är resultat av någon förhandling och alltså inget som mästerförhandlaren kan stå bakom, och Margot Wallström säger att det inte finns någon risk för krig alls, samt kallar försvarsberedningen för totalförsvarsberedningen eller den där beredningen.

Det hela kan vara en fullt medveten taktik.

Sosseriet vill nämligen inte anslå de pengar som överbefälhavaren idag sade saknas för att inte svensk militär försvarsförmåga ska börja sjunka efter år 2020. Då kan man inte medge att försvarsberedningen har rätt om krigsrisken.

Istället pratar man om totalförsvar.

Men vet ni vad totalförsvar är i sosseriets värld?

Jo, det är att myndigheter och organisationer inom ram (=utan extra anslag) ska ta fram dokument som ställs i en pärm inlåst i ett skåp. Det är svenskt framtida totalförsvar.

Krig ska tas med i myndigheters och länsstyrelsers RSA:er (risk- och sårbarhetsanalyser), vilket alltså är ett papper man kan ta fram och peka på när något går åt helvete och säga "vi har faktiskt skrivit ett dokument om det här men ingen gjorde något åt det".

Kanske tar man fram lite totalförsvarsplanering. Också det dokument.

Men inga resurser tilldelas till totalförsvar. Annat än pengar till skrivartoner och inköp av pärmar.

I slutändan kan sosseriet peka på alla dokument som tagits fram och säga "Sverige och regeringen satsar på totalförsvaret". Men några pengar blir det inte tal om. Fast vi kommer åtminstone i efterhand (om de inte brunnit upp) läsa dokument om vad vi borde ha gjort. Fast dokument släcker inga bränder, räddar inga instängda, lagar inga sprängda broar, fast kan förstås användas som nöduppvärmning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

64 kommentarer:

 1. Margot Wallströms attityd ger en sur smak i munnen. Om mot förmodan kriget kommer så borde hon dömas för landsförräderi.

  Tycker synd om Hultqvist, måste vara extremt frustrerande att vara i hans roll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer inte att hända. När kriget kommer blir hon evakuerad till en mysig datja vid Svarta Havet.

   Radera
  2. Det kanske går fortare än jag kunnat hoppas..

   https://www.dn.se/nyheter/sverige/wallstrom-anmals-till-ku-for-felaktig-bild-av-forsvarsrapport/

   Hejja Allan!

   Radera
  3. Hur många månader får politikern sitta i fängelse om hon döms i KU?

   Radera
  4. Brottet landsförräderi är väl intressant nog avskaffat av riksdagen sedan flera år. Att utsätta folk eller uppmuntra folk att utsätta sig för fara är dock fortfarande ett brott.

   Radera
  5. Detta är kanske sossarnas "Totalförsvar" som de gärna vill prata om - alla ministrar skall vara med och röra i soppan :-)

   Radera
 2. Är risken osannolik eller 25% behövs det alltså inte mer än ett osannolikt eller 25%-igt försvar för att möta . . . . . ett 100%-igt anfall.
  Ja alltså, samt ett 'kanske var naiv'.
  Sen så stoppar väl MP 'ryssen' med en sittdemonstration då dom nog inte använder av Sverige miljöcertifierade krigsfordon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara lugn, Greenpeace kommer åka runt i gummibåtar i hela Östersjön och gapa "Ropen skalla, saft o bullar till alla!". Då kommer garanterat ryssen backa.

   Radera
  2. Rosengård, Rinkeby, Bergsjön plus över 300 andra utanförskapsområden minus 80-talets blommstrande industrier gör nog Sverige en liten smula mindre attraktivt.

   En befolkning som begår kollektivt självmord är nog mer intressant för länder som Soros och C.O står bakom.

   Globalism med MSM i propagandafronten är väll alltför härligt.

   Radera
  3. @. https://www.youtube.com/watch?v=_8k8qTyzDvs

   Radera
 3. Det har ju sagt - skämtsamt - att blir det en Alliansregering efter höstens val så kommer den inte att byta försvarsminister. Det är i alla fall skönt att ha en försvarsminister som är engagerad i sitt ansvarsområdet, i motsats till det sorgliga garnityr som tidigare beklätt posten (Odenberg och möjligen von Sydow undantagna)!

  SvaraRadera
 4. Finns ingen anledning att lägga ned pengar på ett militärt försvar. Vi är redan invaderade av en mer eller mindre integrerad fiende. Mot den hjälper inget luftvärn eller pansarvagnar. Sveriges ev. kommande krig är ett lågintensivt klankrig med etniska förtecken. Vägrar man se det kan man för in huvudet i den kroppsöppning man just drog ut det ur..

  SvaraRadera
  Svar
  1. *Kräks....* Cornu, kan du inte lägga till en "Ignorera" som funktion i kommentarsfunktionen?

   Radera
  2. Nope. Finns inga sådana funktioner i Blogger. Men jag kan banna Svärjevännen (=person som får allt att handla om invandring).

   Radera
  3. Går det att integrera Disqus eller annat 3:e parts kommentarssystem?

   Radera
  4. Sverige är all-in invandring. Det kommer bära eller brista. Just nu ser isen mörk och sprucken ut. Men kritisera folk som påpekar det ja det går ju alltid. Better safe then sorry dumstrut.

   Radera
 5. Bra att du har synat sossebluffen, då kanske vi slipper fler hyllningar till tomhylsan Peter Hultqvist framöver? :-)

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Tja, lite lånhtgående slutsatser på lite grundmaterirel. Vad säger finansministern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannolikt att allt skall ske inom gällande ramar.

   Radera
 8. https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/1k7jml/stodet-for-svenskt-medlemskap-i-nato-okar

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.hbl.fi/artikel/natoforesprakarna-gick-forbi-motstandarna-i-sverige/

   Radera
 9. Finns tyvärr inga pengar kvar till försvaret i massinvandringens spår. Det finns bara en lösning på problemet. Byt regering!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till vadå? Alla riksdagspartier är för massutmaningar.

   Radera
  2. Stryk riksdagspartier och byt till EU charlataner så är du nära på det.

   Radera
 10. Självklart så måste man anslå mer pengar till Försvarsmakten. Jag tror inte att regeringen lyckas runda det kravet.

  För övrigt så verkar ÖB vara en klok man; jag har samma uppfattning som honom:

  ”ÖB uppger att säkerhetsläget i vårt närområde har försämrats, men betonar samtidigt att Försvarsmakten fortsatt bedömer att sannolikheten för ett väpnat angrepp mot Sverige är alltjämt låg. ÖB tillägger dock att om en konflikt uppstår i vårt närområde så kommer Sverige att påverkas.”

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rysslands-agerande-utgor-ett-allvarligt-hot

  SvaraRadera
 11. Satans Wallström! Och förbannade efterblivna blogghelvete som alltid gör sitt bästa för att förvirra en och smäda kommentarfältet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och varför i hela friden ska hon lägga sig i försvaret? Speciellt på ett sådant desavouerande sätt. Det är ju så man tror att hon har en agenda…

   Radera
  2. Kriget är tyvärr bara en fortsättning av utrikespolitiken. Agendan är att stoppa Sveriges närmande till NATO vilket medför att Ryssland otraffat kan hota Sverige med kärnvapen. Kärnvapenhot är den absolut billigaste formen av krigföring. Räcker inte hotet så gör helt säkert en taktisk laddning levererad "av misstag" med en kryssningsmissil för att övertyga en svensk regering.

   Radera
  3. Ja, men bara om den används offensivt. Att freda sitt eget territorium sitt eget territorium har lika lite med utrikespolitik att göra som lagföring.

   Radera
 12. Oavsett vem som menade vad så var skatteintäkten mer än 31 miljarder över prognosen för 2017 så pengar saknas inte, bara viljan att vara överens i samma regering och parti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns helt enkelt inga pengar att det skall vara så svårt att fatta. Det ekar tomt i ladorna. Alla vet varför och regeringen är inte beredda att vidta nödvändiga åtgärder för att åtgärda problem och det är för övrigt bluff-uffe med tillhörande bihang heller.
   Så var har ni experter här för några förslag på varifrån pengarna skall tas?

   Radera
  2. Det är dock inte säkert att alla de där 31 miljarderna beror på högre produktion än beräknat, utan det kan vara en förskjutning av skatteinbetalningar:

   December: "Skatteinkomsterna var cirka 18 miljarder kronor högre än prognos. Det beror främst på högre inbetalningar av kompletterande skatt. Eftersläpningen av statistik för skatteinkomsterna är relativt lång, men avvikelsen kan troligtvis till en del förklaras av en starkare utveckling av skattebasers utveckling än beräknat. Samtidigt går det inte att se så stora avvikelser i de skatter som debiteras preliminärt. En annan förklaring är att betalningsmönster för skatterna påverkats mer av det ovanliga ränteläget än vad som beräknats. Det handlar i så fall om förskjutningar av kassaflöden över tid och främst att skatteinbetalningar sker tidigare."

   Det är väl ändå glädjande att statsbudgeten _verkar_ gå med lite större plus än beräknat, men man kan nog inte "bränna" de där 31 miljarderna på direkten.

   Radera
  3. Boris: Jag förstår inte varför ni envisas med den typen av missledande argument.

   Vi kan väl helt enkelt ställa upp den offentliga sektorns finansiella sparande de senaste fem åren och se hur läget ser ut, vad sägs om det?

   Hela offentliga sektorns totala finansiella sparande (enl "Årsredovisning för staten 2016"):
   2012: -1,0%
   2013: -1,4%
   2014: -1,6%
   2015: +0,3%
   2016 (Finansdepartementets prognos från 19/12 2017): +1,2%
   2017 (Finansdepartementets prognos från 19/12 2017): +1,0%

   Vi har ett hyggligt finansiellt sparande, naturligt vid en konjunkturtopp.

   På samma sätt kan vi väl mäta statsskulden. Här är Riksgäldskontorets diagram tydliga, så ta en titt på diagrammet på sidan 8 längst ner till höger.

   Statsskulden närmar sig alltså 20% av BNP om man räknar med vidareutlåningen till Riksbanken. Det är precis tvärtom mot vad du gissar. Eller var får du din fakta från?

   Radera
  4. @Joakim
   Dina siffror är irrelevanta i sammanhanget. Jag konstaterar att vi har ett av världens högsta skattetryck men saknar ett dugligt försvar, en duglig polis, en konkurrenskraftig skola samt sjukvård värd namnet (ja vi har en högt kvalificerad sjukvård men nålsögat som skall passeras för att få tillgång till den är minimalt). Om det nu går så bra för Sverige varför kan inte fattigpensionärerna få mer pengar, barn få tillgång till BUP, jag slippa få min medicin ersatt med sämre skit etc etc.

   Radera
  5. Jaha, så inget sakligt motargument med andra ord.

   Varför inte i så fall säga "nu har vi gott om pengar och överskott i statsfinanserna, då tycker jag vi ska satsa på att höja garantipensionen och bostadstilläggen ännu mer" istället för att fortsätta sprida myten om att "ladorna är tomma"?

   En trevlig sak med de senaste årens skattesänkningar och ekonomiska tillväxt är annars att vi inte längre är det land i världen som har högst skattetryck. Du kan vara lugn, försvaret och polisen kommer få mer pengar än de kan göra något särskilt vettigt med kommande åren -- det är snarare personalförsörjningen som känns som ett problem. Samma problem gäller även sjukvården -- specifikt BUP har sett ett extremt högt inflöde av nya sökanden, och det är inte direkt så att det sitter en massa lediga psykologer som väntar på att få jobb. Resultatet är tyvärr köer, vilket jag hoppas alla inser är mycket dåligt. Jag förstår förstås om du tycker allt är invandrarnas fel och att vi ska strunta i barn med krigstrauman, men fråga gärna en vän som jobbar inom vården vad de har för åsikt i frågan.

   Radera
  6. @Joakim
   Var påstår jag att allt är invandrarnas fel?
   Vad anser du själv vara orsaken till stt vi trots ett av världens högsta skattetryck har otillräckligt försvar, underdomensionerad och oduglig polis, långa sjukvårdsköer (jag ser själv hur de ständigt försöker knuffa folk neråt i köer), en värdelös skola som inte förmår ge våra barn en adekvat utbildning. Vad säger du? Vad är ditt förslag till det svarta hålet?

   Radera
  7. Kort sagt alltså: Vi har tagit oss vatten över huvudet.

   Radera
  8. Jag anser att det inte finns en och endast en orsak till sakernas tillstånd, det vill säga vi har inte ett enskilt svart hål som man kan skylla på. Min analys är ungefär såhär:

   Försvaret: Många försvarsbeslut under både (s) och allians-regeringar har sakta men säkert monterat ner försvaret. Allt för sent har man insett att säkerhetsläget har försämrats, och då vänder man på skutan. Det går dock trögt, att rusta upp ett försvar kan liknas vid att vända en oljetanker -- det tar många år innan gamla försvarsbeslut verkställts, och det kommer på samma sätt ta upp emot tio år att rusta upp mot 2% av BNP igen. Det skrivs massor av inlägg om detta på bloggen som jag i stort inte har något att anmärka på. Det är inte framför allt pengarna som är problemet, utan viljan har saknats fram till alldeles nyligen.

   Sett såhär i backspegeln skulle man givetvis lagt om kursen tidigare. Nu är det andra tongångar, så vi kan nog räkna med en ökning av försvarsutgifterna kommande tio år, lite kraftigare ökning om (m) får bestämma och lite långsamma ökning om (v) och (mp) får inflytande.

   Polisen: Den katastrofala omorganisationen kostade mycket mer än vad folk känner till i form av sönderslagna team, usla tillförordnade chefer, personalflykt, sänkt moral och allmän förvirring. Här ska man också komma ihåg att myndigheten själv behövde extra pengar för att hantera omorganisationens "engångskostnader", men beskedet från sossarna var att det skulle hanteras inom befintlig budgetram!

   Se Polismyndighetens budgetunderlag för åren 2015-2017, citat: "Om medel inte tillförs Polismyndigheten finns det en stor risk att den effekt av reformen som riksdagen och regeringen förväntar sig risker att omintetgöras [...] ". Reformen genomförs och både alliansregering och (s)-regering satt och sov istället för att lyssna. Det hela har gjorts värre av den toppstyrningskultur som finns inom polisen, där den här typen av kritik inte uppskattas alls -- det ser man också tydligt på Dan Eliassons offentliga utspel. Polisen har alltså både haft för lite pengar _och_ haft en ledarskapskris samtidigt.

   Nu kommer polisen få massiva resurstillskott de kommande åren, oavsett regering, vilket på lite sikt (många år) kommer förbättra läget.

   Vården och skolan är väldigt, väldigt olika på olika håll i landet måste jag säga. Jag vet att läget är kaosartat på flera högstadieskolor, och det är nog det problem av de du nämner ovan som oroar mig mest. "Ingen ordning och reda" är min huvudtanke, men jag har ingen direkt fakta att lägga bakom den åsikten, mer än att det t ex inte är några problem direkt för många skolor (som tex Engelska skolan eller många bättre gymnasier).

   Vad gäller vården har jag själv haft otroligt bra, proffsigt och snabbt bemötande med mina jobbiga knäproblem, men läget är som sagts riktigt illa inom tex BUP där folk antingen jobbar alldeles för mycket eller bygger på en massa köer. Om vården funkar eller inte anser jag alltså beror på var man tittar. Självklart handlar alla nyheter och politiska inlägg om de bitar som fungerar dåligt, och det blir då en sorts sanning som man generaliserar till hela vårdapparaten, men det är att svartmåla det jobb som görs varje dag inom resten av organisationen.

   Både vården och skolan är dock, som sagt, väldigt färgad av lokala problem på ett sätt som inte polisen och försvaret är.

   Radera
  9. Är man nu vänsterpartist eller vänstersosse så är analysen enkel. Höj skatten genom att ta bort jobbskatteavdraget, så kan polisen få 10 miljarder, försvaret 20 miljarder och kommuner och landsting 70 miljarder att anställa folk för. Fast nu kommer inte det att hända, utan försvar och polis har redan fått igenom sina resurstillskott, och "alla vet" att vård/skola/omsorg kommer kosta mer kommanade tio år av demografiska skäl (där har du säkert sett SKLs siffror som talar om 200 miljarder kronor ungefär). Det kommer också att inträffa, genom nån sorts kombination av höja kommunalskatter, införda/höjda egenavgifter och effektiviseringar. Ja, trots de stora problemen så måste man säkert anställa mer personal _samtidigt_ som man effektiviserar -- jag kan inte tänka mig att sjukvårdsorganisationen är den perfekta just nu, till exempel.

   Radera
  10. Det finns inga pengar. Jag tror en ofattbar stor del av statsbudgeten går till transfereringar. Vilka grupper som får ta del av dem är väl ingen rocket science.

   Radera
 13. Det finns helt enkelt inga pengar att det skall vara så svårt att fatta. Det ekar tomt i ladorna. Alla vet varför och regeringen är inte beredda att vidta nödvändiga åtgärder för att åtgärda problem och det är för övrigt bluff-uffe med tillhörande bihang heller.
  Så var har ni experter här för några förslag på varifrån pengarna skall tas?

  SvaraRadera
 14. Beklämmande att regeringen (förutom Hultquist) inte förstår att det är läge att köpa en brandförsäkring när pyromanen står med tändstickor i nävarna.

  SvaraRadera
 15. Någon som vet om det stämmer att det var alliansregeringen som 2012 bestämde att alla gasmasker i förråd skulle förstöras och om gasmaskerna som förstördes var funktionsdugliga eller bara gammalt skräp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allliansregeringen. Utförda i gummi som åldras och då får minskad hållfasthet med tiden och kan spricka vid påfrestning. Däremot har jag sett 100-tals motorelverk skrotas pga för höga NOx-nivåer i avgaserna.

   Radera
  2. Köp dina egna skyddsmasker och CBRN-filter, finns för en dryg 500-hundring hyfsade på nätet.

   Radera
  3. Vad är det för fel med att skrota gasmasker som har blivit för gamla? Om gummit spricker så kan du ju lika gärna vara utan. Då är det väl bättre att fly för livet utan mask än att gå rätt in i ett moln med VX med en läckande mask.

   Radera
  4. Jösses vad osmart du är Strotsky! Staten kunde dela ut alla masker vid Länsstyrelsen här o var och samtidigt dela ut lite glycerol för att mjuka upp gummit. Samt skickat med en instruktion om täthetsprov. Säkert en massa masker som fungerat och sen legat i bugout bag hos många familjer. Så kan folk fly för livet med masket....vem fan har tänkt gå in i ett Vx moln med eller utan ny eller gammal mask ? Tänk om, tänk rätt.

   Radera
  5. Jepp, Cornu skrev om det. http://cornucopia.cornubot.se/2015/02/allmanhetens-73-miljoner-skyddsmasker.html

   Var kan man köpa såna gasmasker? Jag är inte inne i dessa MÖP-kretsar och kan inte de magiska orden. Jag har letat men bara hittat skämtartiklar och skydd mot byggdamm eller målarfärg.

   Radera
  6. Så samme tuffe-Uffe, eller bluff-Uffe om man så vill, som nu låter käften gå på folk o försvar stod för 6 år sedan med krökt nacke och blicken i golvet och lät husse Stridshingsten löpa amok med resterna av det svenska försvaret och civilskyddet. Tuff-uffes trovärdighet är absolut NOLL

   Radera
 16. Sossarnas performanceinstallation i Sälen är normal teater för att domtera väljarboskapen, alla får sitt : Hultqvist "good cop" och Wallström "bad cop" för de normalbegåvade och tvärtom för de korkade. Alla får sitt och rangerare Löfven bara fyttar om godsvagnarna med godis till alla.

  SvaraRadera
 17. Det är högst oroande det som just nu händer. Politikerba pratar om problemet, de ser problemet, men som vanligt kostar det pengar att lösa problemet - och det kostar pengar under minst 10 år. Det vill de absolut inte göra. Om kriget kommer, vem skall då ställa upp och riskera livet för att med vapen i hand driva den svenska utrikespolitiska agendan och bidra till att uppfylla de utrikespolitiska målen ? Med vetskapen om att man kunde haft fler soldater bakom sig, med bättre vapen och bättre tränade officerare ? Jag har full förståelse för de ungdomar som vill göra vapenfri tjänst och vägra bli inkallade :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stora problemet är inte pengar utan att det tar lång tid att bygga upp kapaciteten. Det finns alldeles för få officerare i lämplig ålder som kan utbilda nya soldater och nya officerare och samtidigt hålla vettig beredskap.

   Polisen har precis samma problem, för lite erfaren personal, att fylla på med massor av gröngölingar utan erfaren ledning löser väldigt lite, men låter bra när Steffe säger det. Till saken hör ju att Steffe inte ens lyckas fylla på med oerfaren personal till och med där brister det!

   Radera
  2. Skulle du själv vara sugen på att bli polis med Dan Eliasson som högsta hönset. Vad fan hände med alla män i det här landet? Blev de genuscertifierade allihopa

   Radera
  3. Jag skulle aldrig ta ett jobb i offentlig sektor, någon karaktär får man ändå ha!

   Radera
  4. Jag är godkänd reservare som slutade som kapten och kan tänka mig jobba åt en privat firma som hyr ut mig till försvarsmakten i främsta syfte att utbilda unga officerare. Problemet är att jag vill ha lön motsvarande 50000 Sek i månaden med tanke på min nuvarande lön..lite som det fungerar just nu med hyrläkare. Kan även tänka mig att vi förordnar finska officerare för att träna våra unga. Så...det behövs bara vilja, fantasi och pengar för att lösa problemet.

   Radera
 18. Sveriges beredskap är god! Alltid! Vi ger aldrig upp, all information om att motståndet ska läggas ner är falsk! Håll truten! Vi ses i Finnveden, Småländska höglandet, Hallandsås eller annat traditionellt motståndsnäste. Klä dig varmt och ta med de vapen du har tillgång till.

  SvaraRadera