Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2018-01-14 13:30

Regeringen går vidare med ny myndighet för psykologiskt försvar

Regeringen och Stefan Löfven lämnar nu beskedet att man går vidare med att skapa en separat myndighet för psykologiskt försvar, och alltså bryta ut detta från MSB som har kvar de sista spillrorna av detta. I övrigt höll Löfven ett tal med många eftergifter för diktaturen i Kreml.
Statsminister Stefan Löfven.
Det psykologiska försvaret gick upp i det som idag är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och består utåt sett främst av en enkät kring svenska folkets attityder i försvarsfrågor. Förmågan ska höjas och Stefan Löfven sade nu i ett tal på en konferens att regeringen nu avser att gå vidare med försvarsberedningens önskan om en separat myndighet för psykologiskt försvar.
"En viktig del i ett modernt totalförsvar – inte minst om det ska vara anpassat för vår tids hot – är det psykologiska försvaret.
Ett psykologiskt försvar handlar om att säkerställa befolkningens försvarsvilja i fred och motståndsvilja i krig. Saklig information ska snabbt kunna förmedlas, även under störda förhållanden. Och påverkanskampanjer ska kunna identifieras, analyseras och bemötas.
Utgångspunkten är att bevara det öppna samhällets fria kunskaps- och informationsutbyte. Det är en förutsättning för vår demokrati och vår rättsstat.
Försvarsberedningen föreslår att behovet av en myndighet med ansvar för att utveckla och koordinera det psykologiska försvaret bör utredas. Regeringens besked är att en sådan myndighet ska inrättas, och vi går omedelbart vidare med det arbetet."
Exakt vad som vinns genom att ha en separat myndighet är oklart. Det är inte myndigheten som utför något, utan de anställda, och de kan förstås vara anställda hos MSB likt idag.

Talet, som i sin helhet kan läsas här, innehöll annars ett antal undfallande punkter kontra diktaturen i Kreml. Bland annat vill man ha långsiktiga relationer med diktaturen och vill inte stärka svensk försvarsförmåga genom att alliera sig med de övriga västerländska demokratierna i Nato, utan fortsätter prata om den icke-existerande svenska alliansfriheten som något positivt. Kremldiktaturens inflytelseoperationer mot den svenska regeringen är alltså fortsatt lyckade.

Överlag innehåller talet stöd för både den Kreml- och diktaturkramande Wallströmfalangen inom sosseriet, såväl som mer progressiva och moderata krafter i partiet. T ex går Löfven mot försvarsberedningen kring risken för ett militärt angrepp mot Sverige, vilket också Wallström gjort i mediauttalanden. Löfven slänger till och med in miljöfrågor för att fjäska med regeringskollegorna i Miljöpartiet, som att rysk militär bryr sig ett dugg om bullergränser eller utsläppsnivåer när de anfaller.

Beskedet från statsministern är alltså att inget kommer hända och Sverige kommer inte bestämma sig om något utan fortsätter vara veliga diktaturlismare fram till åtminstone valet i september. Att rosornas krig pågår inom sosseriet är via Löfvens tal helt tydligt, och statsministern kan och vill inte välja sida eller ta ställning i dessa interna stridigheter i vuxendagiset regeringen.

Det är smått underhållande att se Löfven prata om ryska påverkansoperationer, samtidigt som han på punkt efter punkt för fram Kremldiktaturens narrativ. Diktaturens primära mål - att hålla Sverige utanför Nato - är alltjämt lyckat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Undrar hur länge utredningen ska pågå och varför om myndigheten ändå ska inrättas... han är klart påverkad av propagandan från Kreml.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ska pågå till exakt en månad efter valet. Så slipper s frågan i valet och satsar på att genomföra det efter valet. Så ryska troll kommer att satsa hela budgeten på att stödja (s) och mp i valet.

   Radera
  2. Det är inte bara regeringen som vill hålla Sverige utanför NATO, även SD och V går i samma ledband. Värt att tänka på i kommande val och vilka partier som kan tänkas gynnas av påverkansoperationer. Framgång för dessa partier- sannolik motgång för Sveriges säkerhet.

   Radera
  3. Svar till Gripen . SD har ej samma NATOsyn som V. Snarare som S och Alliansens samsyn före Wallströms kupp att gå Kremls ärenden genom att försöka omintetgöra NATO-partnerskapet som ju är en tidigare S-Allians-överenskommelse. Så här står det på SDs hemsida : "Sveriges försvarspolitik ska fokusera på försvaret av Sverige. Genom att stärka vårt eget försvar, genom att fullt ut verka för ett nordiskt försvarssamarbete och genom partnerskapet för fred med NATO tar Sverige sitt säkerhetspolitiska ansvar".

   Radera
 2. Apropå nya myndigheter...
  Någonstans så måste ju alla genusvetare från Södertörn etc. få sin utkomst...

  De kan ju inte bara slängas bort med sin nedlagda studieflit och uppoffringar samt studielån i en T-banespärr eller bakom ratten på en buss/taxi...
  😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bengt, en myndighet för psykologiskt försvar kan vara en bra arbetsplats för vettiga journalister som vill söka sig från main stream media till en seriös arbetsplats, där man gör en seriös insats.

   Men tyvärr kommer väl MP att se till att de anställda kommer från den kategori du nämner. Hoppas att denna myndighet börjar sin verksamhet efter valet, då finns det ett visst hopp att den ska kunna fungera.

   Radera
  2. PP
   "Vettiga journalister".
   Blir ingen stor myndighet då?

   Radera
  3. Det behöver inte nödvändigtvis vara en stor myndighet för att vara effektiv.

   Radera
 3. Om lite drygt 6-7 månader är det dags för Löfven att ta en nummerlapp i kön hos AF... 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ansvarig på Preemraff, marknad Öst..?

   Radera
 4. Det framgick dessvärre inte om den nya myndigheten kommer att ha ombud på respektive partis högkvarter. Som vi sett är det där påverkan sker i hög grad när det gäller 3-4 svenska riksdagspartier.

  SvaraRadera
 5. Vad som INTE sägs är alltid mest intressant. Löfven sa: isolerat angrepp på Sverige är osannolikt. Den risken har ju inte funnits sedan åtminstone 1943. Han vågar däremot inte säga något om det mest sannolika: angrepp på Gotland/Sydsverige i samband med konflikt i Baltikum och därmed Ryssland-NATO. Nyfiken på om de väldresserade militärerna också inte vågar säga något om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det verkar som att man anser att utvecklingen tagit flera steg bakåt när det gäller riskbilden för Sverige. Som jag förstår har formuleringen om risk för angrepp på Sverige ändrats från "osannolik" till "kan inte uteslutas". Den senare får mig att associera till det polisens talesperson normalt yttrar i första läget i en utredning, och betyder i stort sett bara att man inte vet. Medans "osannolik" betyder att det finns en fastställd risk, som är liten.

   Att man inte vet vilken risk för angrepp som finns känns ganska ärligt, och borde i sig inte vara allt för upprörande då det väl är normalläget för denna fråga.

   Radera
 6. Jag föreslår "Sanningsministeriet" som namn på den nya myndigheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Isak!, där samlade du ihop mina tankar om den saken i ett ord.

   Radera
  2. Och vem är det som blir vårt lands representant och ledamot i EU´s "High Level Group on Fake News" ? Hanna Stjärne som bland annat är känd för att ha delat ut Guldspaden till det kriminella vänsternärverket Researchgruppen..

   Radera
  3. Finns många som är högt kvalificerade att göra tjänst i Orwells anda. och kompetenta på att använda Wordkommandot Byt ut "krig" mot "fred". DNs redaktion har dokumenterad kompetens att tex byta "förlust i Sandviken" mot "vinst i Sandviken" och SvTs redaktion "låg utbildning" mot "hög utbildning". SvT har förresten också kompetens på att hacka privatpersoners bankkonton, de tränade ju i förra valet. Wallströms Svenska Institutet har kompetens på att bygga hemliga register över svenskars politiska åsikter.

   Radera
 7. Fler förslag: Trollministeriet, Kremlministeriet, eller varför inte Svärjeministeriet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller Myndigheten för Värdegrund och Allas Lika Värde ;)

   Radera
  2. Värdegrundarbetet ligget väl som kärna i samtliga myndigheter. Först värdegrund, sedan av någon verksamhet. Se på polisen värdegrund & armband i första hand sedan räckte bara anslagen till några gubbar som kommer och sopar upp tomhylsorna...

   Radera
 8. All denna rädsla för Putin. Förstår inte. Har han världshärskarambitioner, som hävdas så ofta, så jobbar han fruktansvärt långsamt...
  Det verkliga hotet kommer från NATO. Lobbyingverksamheten pågår dag ut och dag in. Den amerikanska vapenindustrin ligger bakom allt arbete för att vi ska vara så rädda för ryssen. Skrämmande.

  SvaraRadera
 9. Putin har kärnvapen och han vill utöka ryska imperiet till vilket Balticum som tillhörNATO hör. Hittills har Putin tagit ett territorium pr fem år. Då ligger vi i kläm. Behöver därför NATOs kärnvapenparaply som försäkring att slippa Rysslands. Fattar du nu ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svammel...vadå Putin vill utöka det ryska imperiet? Det går väldigt långsamt i så fall.

   Radera
  2. Men herregud vem skulle vilja ha Sverige, ett land på dekis, förutom memamaffian som har Sverige som födkrok.

   Radera
 10. Om det här "Talet, som i sin helhet kan läsas här, innehöll annars ett antal undfallande punkter kontra diktaturen i Kreml. Bland annat vill man ha långsiktiga relationer med diktaturen och vill inte stärka svensk försvarsförmåga genom att alliera sig med de övriga västerländska demokratierna i Nato, utan fortsätter prata om den icke-existerande svenska alliansfriheten som något positivt." syftar på det härstycket I talet "Samtidigt är Ryssland en stor och viktig granne i öster som vi och EU måste ha kontakt med. Utmaningen är att hantera och förbättra dagens situation, och att förmå tänka långsiktigt kring relationen med Ryssland. Det är tyvärr en uppgift som inte underlättas av allt fler rapporter om rysk desinformation och påverkansoperationer." såkan jag tycka att det är en hyperbol.

  SvaraRadera
 11. "Rysslands aggression i Ukraina och den olagliga annekteringen av Krim är flagranta brott mot den europeiska säkerhetsordningen.

  Vi har inom EU varit pådrivande för att sanktionerna mot Ryssland ska ligga fast så länge som skälen till att de infördes kvarstår. Sverige verkar i FN:s säkerhetsråd för en lösning som baseras på att Ukrainas territoriella integritet och suveränitet upprätthålls."

  Känns inte jättemycket som något man säger i ett PRO-Putin tal..

  SvaraRadera
  Svar
  1. PRO-putin, hoppas du att han snart ska gå I pension?

   Radera
  2. Haha ja, hoppas går väl?

   Radera
 12. Jag tycker att den här bloggen ska sluta med att gå imperialisternas ärenden, och det här inlägget lyckades göra dubbelfel i min mening.

  1) Imperialisterna i Ryssland vill gärna att svenskar kallar sin egen regering för vuxendagis. Helst ska vi inte lita på den eller låta oss styras av den och underkasta oss Rysslands vilja istället.

  2) Imperialisterna i USA vill gärna att allt som går emot deras intressen ska betraktas som att gå en annan imperialistisk makts ärenden. På så vis ska vi ledas längre in i underkastelse för USA:s intressen.

  SvaraRadera
 13. Ryssar skramlar med vapen och tror att man får globalt inflytande på det viset. Kineserna ligger i omkörningsfil med väskorna fulla av investeringskapital.

  Kinesernas senaste investering i Volvo Group togs upp ganska stort i Ryssland, med lite surt sa räven i bägaren från tex Sputnik (som förresten har en orimligt stor bevakning av Sverige).

  Ju mer kinesiska investeringar, desto mer "hands-off" för Ryssland.

  Det tydligaste "hands-off" exemplet i allmänt ljus var väl när Kuylenstjerna sålde Marinvarvet i Fårösund förra året. Budgivande bolag med rysk bakgrund var på väg att köpa. FMV kunde inte bjuda över, men en kinesisk investerare, Ming Wai Lau, köpte hamnen för att säkra den åt svenska försvarsmakten.

  Länk: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=6671445

  Det gäller att ha ögonen på rätt boll..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, att det kinesisk-ryska äktenskapet är ett resonemangsparti är väl inget man ska vara förvånad över eller hur? Att ryssland tidigare sett med skräck på Kinas uppgång och fruktat för sina territorier I fjärran östern.

   Radera
  2. Ju fler kinesiska investeringar i Sverige, desto mindre möjligheter för ryska äventyr. Peking kommer inte att acceptera det. Marinvarvet i Fårusund är en mkt tydlig signal till Kreml.

   Kinesisk finess som vanligt. Ingen behöver tappa ansiktet. Inget käbblande behövs, knappt någon utanför den part som behöver få budskapet ens noterar händelsen.

   Radera
  3. Vi lever i en värld med tre imperialistiska supermakter. Varav den Kinesiska är den som ironiskt nog är den som agerar minst med vapenmakt, och föredrar marknadsekonomi i internationella sammanhang.

   Det kan vara så att Trump är början på att USA förlorar sin ställning som försvarare av mänskliga rättigheter i de flestas uppfattning. Det kommer att påverka USA:s inflytande.

   Lite tankar om hur Sverige kan förbereda sig på förändringen: Nästa härskarfolk

   Radera
  4. @iblandekonomi

   Den värsta rasismen jag sett är den som utövas av människor från MENA mot människor från det svarta Afrika...

   Radera
  5. Ja, det syns ganska tydligt att SD förespråkar många förändringar som skulle göra Sveriges lagar mer lika de i tex Saudi Arabien. En utveckling vi bör undvika.

   Radera
 14. Lite intressant vy över Kinas ambitioner, Geely Holdings global hemsida.

  http://www.zgh.com/

  Se hur Li Shifu profilerar sig själv med "partiet" i Sverige. Hur de avsiktsförklarar att de nu tar steget in i commercial vehicules. Geelys globala teknikutveckling finns i Gbg, Geelys globala design center öppnar i Gbg och Volvo Cars skördar framgångar med kinesiskt riskkapital.

  Nu alltså även med Cevians maktpost i AB Volvo som är näst största tillverkare av tunga lastbilar.

  Ryssarnas bevakning på Sputnik:

  https://sputniknews.com/business/201712271060355759-volvo-geely-sweden-china/


  SvaraRadera
 15. Kör alltså med samma taktik som Putin och ledare Kim, har man problem inom landet så får man skapa en gemensam yttre fiende för att få pöbeln att fokusera på nåt annat.

  SvaraRadera