Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2018-01-02 17:21

Påminnelse: Kremls desinformation att Sverige är beroende av rysk olja

Eftersom det snart gått ett år sedan jag sist skrev om det, men Kremls propaganda och desinformation att Sverige är beroende av rysk olja och måste fjäska för Kremldiktaturen verkar föras vidare än idag. Verkligheten är att Sverige exporterar mer olja än man importerar från Ryssland och det enda som skulle hända om vi införde ett oljeembargo mot Ryssland är att några hundra jobb försvinner i Lysekil.
Svensk oljebalans 2014 - Sverige klarar sig utan rysk olja, då vi exporterar mer än vi importerar från Ryssland. Import från Ryssland i rött till vänster, export från Sverige i rött till höger. Exporten är större än importen från Ryssland.
En av de berättelser (narrativ) från Kremls propagandaapparater som biter sig fast som mest är att Sverige på något vis är beroende av Ryssland för vår oljekonsumtion. Detta är en lögn, sk fake news, alternativa fakta, propaganda, desinformation. De som framför detta går alltså Kremls ärenden, sannolikt som sk nyttiga överutmanade, då de inte vet om att de för fram en lögn.

Den olja som Preemraff utanför Lysekil importerar från Ryssland exporteras i form av raffinerade bränslen till andra länder. Inget stannar kvar i Sverige. Det enda som skulle hända om Sverige på grund av Rysslands illegala annektering av Krim och krig i Ukraina skulle lägga ett 100%-igt oljeembargo mot Ryssland är att några hundra jobb går förlorade i Lysekil. Det är det enda beroendet vi har från rysk olja. Vinsterna från Preemraff hamnar inte ens i Sverige, utan i Saudi-Arabien, där ägaren hittas.

Exporten av oljeprodukter från Sverige är större än importen av olja från Ryssland. Vi kan alltså helt sluta importera olja från Ryssland utan några som helst effekter på den svenska konsumtionen av olja.

Det är i själva verket Ryssland och diktaturen i Kreml som är beroende av Sverige för att kunna finansiera sina krig och sin upprustning. Förslagsvis slutar vi köpa olja från dem och slutar finansiera de vapen diktaturen riktar mot Sverige och andra demokratiska grannländer.

När någon försvarar oljeimport från Ryssland så vet du att de går Kremls ärenden och framför Kremls narrativ.

Se även tidigare inlägg här och här.

60 kommentarer:

 1. Hellre rysk olja än saudisk, med tanke på vilka rövhattar som styr Saudiarabien och finansierar uppvigling av muslimer i Europa. De är dessutom fiender till Syriens Assad och har drivit på massinvandringen till Europa från regionen i och kring Syrien.

  Lycka till med oljeembargo mot Ryssland förresten. Kina köper överskottet medan svenska företag i Ryssland blir nerstängda så det sjunger om det. Lägg ner rysshatet, det är extra pinsamt när du samtidigt inte säger ett knyst om diktaturen i Saudiarabien som upprätthålls av oljeinkomsterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var länge sedan Sverige importerade olja från Saudi-Arabien, så varför skulle jag säga något om det när det gäller vår import?

   Radera
  2. Försök hålla två tankar i huvudet samtidigt. Man kan faktiskt kritisera en diktatur utan att genom att inte säga något stödja en annan. Varför nämner du själv inte de andra 100+ diktaturerna i världen? Stöder du dem, eller varför tiger du? Du stöder ju uppenbarligen Ryssland iaf. Är du kanske en Svärjevän?

   Radera
  3. Vi slipper ju saudisk import pga. Ryssland. Komiskt att du inte inser det.

   De andra 100+ diktaturerna är inte lika relevanta i sammanhanget. Men visst, kan ju lägga till Iran, Qatar och de andra galna muslimländerna om det tillfredsställer dig.

   Ja, jag stöder hellre Ryssland än Saudiarabien. Är du kanske sosse eller miljöpartist med kopplingar till muslimska brödraskapet?

   Radera
  4. Du vet om att Ryssland är multikulti med över 150 olika etniska grupper, över 20 olika officiella språk och att man infört sharialagar i delar av landet, samt att Putin sagt att Ryssland är en del av den muslimska världen?

   Nej, om du är läskunnig så exporterar vi mer olja än vi importerar från Ryssland, så vi skulle inte behöva importera saudisk olja om vi bojkottar Ryssland. Vi behöver inte importera något alls för att ersätta rysk olja.

   Radera
  5. Fortfarande bättre än Saudiarabien där de stenar kvinnor och stödjer ISIS. Rysk "mångkultur" är en följd av deras historia som ett imperium, inget konstigt med det och ska inte blandas samman med den mångkultur som subversiva vänsterelement och västerlandshatare har skapat i Sverige med start på 70-talet.

   Tror du att Preem etc. kommer att lägga ner och inte köpa olja någon annanstans om den ryska inte är tillgänglig? Det tror inte jag, de svenska raffinaderierna är för moderna och lönsamma för att stå outnyttjade.

   Radera
  6. @isak Ok, du verkar ha lite svårt att förstå hur det här fungerar... Sverige importerar olja från Ryssland men exporterar mer olja (i form av petroleumprodukter). Om vi skulle sluta handla med olja med Ryssland skulle det innebära att sveriges import av olja skulle minska. Dina försök att blanda bort korten är bara pinsamma.

   Radera
  7. Vi kan spendera palestinapengarna på att köpa kurdisk olja istället. Där har vi några som förtjänar lite medgång.

   Radera
  8. Putins idoler är "Ivan den förskräcklige" och Stalin.

   Ivan kuvade med hårda metoder Kazan-sultanatet i Tatarstan på 1500-talet.. Men fortfarande än idag är Tatarstan - som ligger VÄSTER om uralbergen - Sovjetrysslands mest muslimska delrepublik.
   Ortodox kristendom gå än mindre ihop med islam än någonsin katolicism och protestantism..

   Stalin deporterade flera 100 000 muslimer...

   I sommar kommer några av matcherna i fotbolls VM att avgöras i Kazan - tillika en av Sovjetrysslands större städer och som dessutom ligger vid "moder Ryssland" - Volga

   Jag kommer INTE att bli förvånad om vi i direktsändning kommer att få se en IS-jihadistiskt terrodåd likt under OS i München 1972...

   Radera
  9. @Mopongo Säg till Preem och St1 m.fl. raffinaderiföretag att de måste lägga ner då pga. ditt ryssembargo så kommer de att skratta dig i ansiktet. Är du helt efterbliven eller möjligen socialist? Om den ryska oljan stängs av kommer den saudiska att börja flöda hit istället, vilket jag menar är värre. Det var det jag påtalade för herr Cornucåpia men det verkar inte gå in, vare sig hos honom eller hos dig.

   Radera
 2. Inte beroende men varför kopa överhuvudtaget av en dikator. https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Rysk-olja-viktig-for-Sverige/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där artikeln visar bara hur djupt Kremls narrativ finns förankrat i Sverige. Mycket effektiv propaganda.

   Radera
  2. Ok, så om inte SCB så var kan man hitta rätt statistik då? Att stödja Ryssland med köp av olja kan man väl sluta med då det är så lite pengar i det for Sverige?

   Radera
  3. IEA. Grejen är att man måste titta på exporten. Sverige exporterar en mycket stor del av det vi importerar och importen speglar alltså inte svensk oljekonsumtion. Där måste man istället titta på nettot.

   Radera
  4. Jo, men vad är det för moral att hålla en så kritiserad diktatur med resurser i Sverige? Nettot verkar ändå vara betydligt enligt petroleumbranschen själva, http://spbi.se/blog/faktadatabas/artiklar/exporterar-sverige-fardiga-produkter-som-bensin-och-diesel-fran-raffinaderierna/

   Radera
  5. Det har gått långt när SCB hittar på för att stödja Ryssarnas propaganda. Undrar om det stod något om hur de skulle förhålla sig i regleringsbrevet från MP?

   Radera
 3. Olja är dock en ganska bra produkt att bli "köpberoende" av, även om vi inte är det.

  Om det blir krig eller liknande, så finns det andra nationer att köpa exakt samma produkt av. Betydligt jobbigare att bilr beroende av verkstadsprodukter.

  SvaraRadera
 4. Det är lite som gåtan om vilka som köpte oljan av IS..? Förutom den andra jättediktaturen Kina, vem stödköper rysk olja?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Turkiet köper av IS.

   Radera
  2. Till sina raffenaderier, lite som Lysekil. Men vem köpte av NATO-turkarna, de använde nog inte allt själva...

   Radera
 5. "Rickard Nordin, Centerpartiets energipolitiska talesperson, anser att Sverige skulle kunna använda drivmedel från skog och massabruk i stor utsträckning, om rätt politiska beslut kommer på plats.

  – Jag tycker att importen från Ryssland visar på behovet av allt fler förnybara bränslen tillverkade av exempelvis skog. Det vore skönt om man kan tanka Piteå i stället för Putin vid tanken, säger han till SvD Näringsliv."

  https://www.svd.se/regeringen-tonar-ner-risker-med-rysk-raolja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är påverkad av ryssarnas påverkansoperatörer som SCB, vi använder ju inte rysk olja.

   Radera
 6. Lars har både rätt och fel.

  Nej, Sverige är på inget sätt beroende av rysk olja. Den kan med lätthet importeras från många ställen (mer eller mindre etiskt). Vad man dock måste skilja på är importerad råolja och importerade färdigraffinerade produkter. Majoriteten av de färdigraffinerade produkter som Sverige importerar har även dessa sitt ursprung i rysk råolja. Således har i princip 80-90 procent av allt fossilt bränsle på den svenska marknaden ryskt ursprung (även om vissa aktörer försöker dölja detta faktum bakom import av Finska färdigraffinerade bensin- och dieselprodukter).

  Varför väljer Nordiska raffinaderier då den ryska oljan kan man fråga sig?
  1. Därför att den är förhållandevis billig då många raffinaderier runt om i världen inte klarar av att processa den. De svenska och finska raffinaderierna är dock så pass morderna att de utan problem kan hantera den ryska råoljan.
  2. Därför att Ryssland ligger nära Finland och Sverige, vilket ger korta transportsträckor, även detta med positivt utfall på kostnaden.

  Sammanfattningsvis kan man alltså säga att Sverige är beroende av fossila produkter som inte utvinns inom Sveriges gränser. Det mest ekonomiska är då den ryska råoljan. Viss import av Nordsjöolja förekommer, men procentuellt sett är den liten och dessutom betydligt mer kostsam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg till ovan:
   Vad gäller exporten av oljeprodukter från Sverige så gäller det alltså färdigraffinerade produkter och inte råolja. Något som är lönsamt just för att man köpt in rysk olja som många andra länder inte klarar av att raffinera.

   Radera
  2. Nej, Tobbe. Enligt IEA är vår export av oljeprodukter större än vår import av oljeprodukter, så vi är inte beroende av importerade oljeprodukter heller. Se flödet på

   http://cornucopia.cornubot.se/2017/02/sverige-ar-ej-beroende-av-rysk-olja-kan.html

   Radera
  3. Du ser det hela summerat i grafen i blogginlägget, där importen av oljeprodukter är inkluderad.

   Radera
  4. Så det exporterade överflödet av oljeprodukter kommer från vilket svenskt oljefält?

   Radera
  5. Det är ju det jag påtalar. Det handlar bara om några hundra jobb i Lysekil. Det är den enda påverkan rysk olja har på Sverige. Det kanske är viktigt för Lysekil, men för Sverige är det i det stora helt oväsentligt.

   Radera
  6. Vi tar det igen. Sverige är inte beroende av rysk olja. Preemraff är det.

   Radera
  7. Det är också viktigt att komma ihåg att vi trots allt stödjer Ryssland med försäljning av olja. Trots att förtjänsten säkert understiger iPhonebudgeten för de ensamkommande är det märkligt att inte stå upp mot en diktatur genom att säga nej.

   Radera
  8. Jag håller med dig i det påståendet. Sverige är inte beroende av rysk olja. Det tål att upprepas.

   Jag håller dock inte med dig i påståendet att vi skulle exportera mer oljeprodukter än vi importerar, av den enkla anledningen att Sverige inte är en producent av råolja (om man bortser från den lilla del förnybart som produceras). All fossil olja som konsumeras inom Sveriges gränser måste med andra ord ha importerats från utlandet (som färdigraffinerad produkt, eller som råolja). All fossil olja som exporteras från Sverige måste således även den ha importerats från utlandet.

   Radera
  9. Men det är jättelite från Ryssland ska vi komma ihåg...

   Radera
  10. Förtydligande:
   Att Sverige inte är BEROENDE av rysk olja är inte samma sak som att Sverige i dagsläget inte får en majoritet av sitt fossila bränsle från Ryssland.

   En majoritet av det fossila bränslet i Sverige kommer idag från Ryssland, men det behöver inte göra det.

   Radera
  11. Nej, det gör det inte.

   Preemraff i Lysekil exporterar i princip alla sina raffinerade produkter (som kommer från rysk olja). Rysk olja mellanlandar bara där, den svenska inhemska förbrukningen är inte rysk utan kommer från raffen som importerar Nordsjöolja och från diktaturen i Venezuela eller diktaturerna Mellanöstern. Ingen av dessa övar dock kärnvapenangrepp mot Sverige.

   Radera
  12. Varför hatar du Lysekil, Lars? Även om ditt embargo går igenom så kan de väl få tag i annan olja och driva raffinaderiet vidare? "Några hundra jobb" som försvinner vore ett dråpslag för Lysekil med sina knappt 8000 invånare.

   Radera
  13. Vilka är dom där http://spbi.se som påstår att råoljan 2017 till mesta del kom från Ryssland men inga siffror..? Ryssarna verkar ha påverkansopratörer överallt... De skenheliga Preemraff verkar iaf älska ryska oljepengar.

   Radera
  14. Lite djävulens advokat hät:
   1. Det är nog inte så roligt för de som ev förlorar jobben direkt och indirekt?
   2. Utan att vara expert på processindustrin oljeraff, kan det tänkas att prremraff i Lysekil är optimerat mot Rysk olja och om man bytte, under en tid (okänt hur länge) skulle tappa i kvalitet och/eller produktion?

   Radera
 7. Al-Amoudi är för övrigt gripen i Saudi sedan början av November.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där lilla misstaget fixar antingen Kungen eller Löfven som är bundis med Saudi. Har varit lite tyst om det där på sistone.

   Radera
  2. Var nån notis i DI häromdagen (häromveckan kanske) om att han satt i husarrest och skulle bli fri snart enligt Preem. Dött sedan dess.

   Radera
 8. Offtopic, eftersom jag efter lite slappt letande inte hittat nåt sätt att kontakta dig mer direkt.

  Har du läst denna: https://swedishhousing.wordpress.com (alltså pdf som de länkar till)

  Håller själv på att läsa (typ 22 tätskrivna a4 med en massa data och diagram + febrig unge som klättrar som en apa på en..)

  Skulle vara kul om du ville kommentera deras sammanställning någon gång i framtiden.

  SvaraRadera
 9. Sverige importerar 100% olja varav 40% från Ryssland, vi exporterar runt 1/4-del MER än vi importerar från Ryssland, alltså exporterar vi hälften av det vi importerar , resterande 50% använder vi till . . tjaee kanske till elverket vi har på släpet bakom Teslan och och Jul o Nyårsmarschallerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är importen av bensin från Finland inräknad? Har läst att OKQ8 köper hälften därifrån, det kan tänkas att den har sitt ursprung i rysk olja...

   Radera
  2. Det är ungefär som Lars säger. Visst är den inräknad.

   Skulle importen av rysk råolja av någon anledning helt försvinna så skulle den bara ersättas av import från andra länder. Skulle den -- tankeexperiment -- försvinna utan att ersättas, så skulle Preemraff kunna sälja sina produkter på den svenska marknaden istället för att exportera dem.

   Förlusten om den ryska oljeimporten försvinner utan att ersättas av något annat är att Preem förlorar pengar (och att staten förlorar en del skatteintäkter), men detta är inte på något sätt något stort samhällsproblem.

   Radera
  3. Ryssoljan skulle naturligtvis ersättas med arabolja från valfri islamistisk regim. På köpet får vi mer terrorism och massinvandring. Ett mycket sämre alternativ än att köpa ryskt.

   Radera
 10. Fast bäst är att försöka frigöra oss från oljeberoendet. En väg är är att tillverka syntetiskt bränsle fån biomassa. Den väg jag föredrar är eldrivna fordon. Under 2017 nettoexporterade vi el under 52 veckor, ja varenda vecka. Den exporterade elen skulle mer än nog räcka till 100% elbilar.

  Om vi får en stor andel elbilar blir vi likt Norge en förebild för resten av världen.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske, oljeprodukter är rätt bra ändå.

   Bilarna är nog "enkelt" att ersätta, värre med lastbilar, traktorer med mera. Men det är klart att det går om det skulle behövas. Jämför med villaoljan, som exempel på hur en omställning kan gå till i form av tid och volym.

   Radera
  2. Ja Joakim vi är ännu väldigt beroende av oljan. Personbilar är enklast att ersätta.

   Storstaden Shenzen har elekrifierat stadens 16 359 bussar och byggt ett laddningsnätverk för bussar som omfattar 510 hållplatser och 8000 laddstolpar i staden. Resultatet innebär att Shenzen nått målet om 100 % elektrifiering av bussflottan ett år snabbare än utlovat, då det enligt plan skulle ske först 2018.

   Flera tillverkare av lastbilar ligger hyfsat långt framme.

   Flyget och oceangående fartyg är längst efter.

   Willys har nu plastpåsar som är tillverkade av biomassa.

   Men visst jag har en diesel.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Oljeprodukter som inte är bränsle då?

   Radera
  4. Ja, mycket skulle ju vara vunnet om man ersatte de enkla oljeberoenden som finns. Men all olja går att ersätta med energi + biomassa, det blir bara andra oftast dyrare processer. Men att "bygga" identiska kolväten är bara kemi.

   Radera
  5. Världen vill inte ha Sverige som förebild. Världen vet inte vad Sverige är hur mycker vi än försöker inbilla oss det. Möjligtvis har världen hört talas om misslyckandet som humanitär stormakt eller att man kan leva på bidrag här. Vilket i stort sett är samma sak.

   Radera
  6. Svenska företag som tar fram produkter eller tjänster som avskaffar oljan har stora möjligheter att exportera.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. "Om vi får en stor andel elbilar blir vi likt Norge en förebild för resten av världen."

   Du är medveten om att det norr om Trondheim finns ytterst få laddstolpar?
   Norr om Mo i Rana finns förmodligen färre än tio.

   Radera
 11. Svart text på röd botten i diagrammet!! Fullständigt oläsligt för många av oss. Om några år troligen för dig också :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skandal att bloggen inte är utmanad-anpassad såhär 2018.

   Radera
 12. Jag tror Ryssland är mer beroende av preemraff än tvärtom. Det geografiska läget på raffet kunde inte vara bättre; östersjön medger inte stora fartyg.

  Cornu: du borde titta på kinesernas försök att etablera sig i brofjorden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prexis. Och genom att förädla cruden i Sverige "greenwashar" man rysk finkelolja.

   Mao , var skall man vara när konflikten kommer ? Sista stöllet ryssarna bombar är Preemraff :)

   Radera
  2. Sista stället som bombas men första stället att träffa gröna gubbar och artigt folk.

   Radera
 13. Så länge Putin & Co behöver pengar så kommer oljan att komma...

  Och Putin & Co behöver pengar!
  Putins ställning är beroende av att Rysslands vanliga arbetande människor inte bara har det varmt i bostaden på vintern och inte går hungriga.
  För så länge järnvägsingenjör Vladimir Sergej Makarov vid transibiriska järnvägens 42:a eldriftssektion mellan Oms och Novosibirsk kan köpa ny beg tysk premiumbil, ny iPhone till 14-åriga dottern, ny tvättmaskin till kära hustrun och ny dator till - den visserligen något late - sonen och medicin till gamla babusjka så sitter Putin säkert!
  :-)
  Och sedan finns oljefälten i Nordsjön..

  SvaraRadera
 14. Jag kanske skulle nyansera debatten lite.

  Svensken Torbjörn Törnqvist driver oljehandelsföretaget Gunvor International BV med internationellt grenverk. Företaget är registrerat i Nicosia på Cypern.

  Gunvor Group grundades 1997 av Gennadij Timtjenko och Torbjörn Törnqvist och har sedan dess utvecklats till det fjärde största företaget i råoljehandeln efter Glencore, Vitol och Trafigura. Merparten av råoljan som företaget handlar med kommer från Ryssland. Företaget kontrolleras sedan mars 2014 av Torbjörn Törnqvist med 83 procent av aktierna, sedan hans partner Gennadij Timtjenko sålt sin 43 procents andel till honom dagen innan USA:s finansministerium beslöt om sanktioner mot Timtjenko med anledning av Rysslands maktövertagande av Krim.

  USA:s finansministerium hävdar att Vladimir Putin har ägarintresse i Gunvor Group. Detta tillbakavisas av företaget, som hävdar att de anställda äger de 13 procent som inte ägs av Torbjörn Törnqvist. Nyligen bekräftade dock Angela Merkel att hon investerat sina privata medel i företaget.

  Vladimir Putin har offentligen slagit fast när det gäller energihandel: ”All rysk energiexport ska användas för att öka Rysslands inflytande i omvärlden”.

  Företaget Gunvor är oerhört viktigt för små och stora länder i Östersjöregionen. Att Angela Merkel investerat sina privata medel i företaget indikerar att Tyskland även som stat är en av intressenterna i Gunvor. Utan Gunvor skulle Ryssland kunna utöva påtryckning i energifrågor mot enskilda länder i Östersjöregionen i syftet att tvinga dem på knä en och en.

  Det skulle de kunna göra därför att utan Gunvor kan Ryssland själva kontrollera handeln med sin olja i Östersjöregionen. Idag så går mycket av oljehandeln inte direkt från dem ryska hamnarna Primorsk och S:t Petersburg, utan den går via andra Östersjöstaters petroleumanläggningar till ett högre pris.

  Ryssland har utökat sin hamnkapacitet genom byggandet av de nya hamnarna i Primorsk i f.d. finska Karelen och Ust-Luga i den sydöstra delen av Finska viken. Oljehamnen i Primorsk är helt inriktad mot export och är idag Rysslands största oljehamn. En förutsättning för att kunna bygga kapacitet för oljehantering i Primorsk har varit framdragningen av oljeledningar.

  Oljeledningssystemet BTS-1 har sin ändpunkt i oljehamnen i Primorsk och distribuerar olja från Timan-Petjora-regionen, västra Sibirien och Ural-Volga-regionen. Den nådde full kapacitet 2006 med 75 mn ton olja per år. BTS-2 som förbinder Unetja i Brjansk-regionen och Andreapol i Tverskaja-regionen med hamnen i Ust-Luga har en kapacitet på 50 mn ton olja per år. Båda ledningarna kontrolleras av statligt ägda Transneft som distribuerar 93 procent av all olja som utvinns i Ryssland.

  Via Primorsk och Ust-Luga skeppas oljan vidare till i första hand europeiska konsumenter med Rotterdam som främsta omlastningshamn för vidaregående trafik. Sverige importerar (2013) 9 miljoner ton råolja från Ryssland. Tyskland importerar 14 mn ton råolja och Finland importerar 10 mn ton (2013). Sammanlagt exporterar Ryssland 49 mn ton petroleum, var av 42 mn ton råolja, till andra Östersjöstater (2013).

  Rysslands import från övriga Östersjöstater bestod (2012) till stora delar av mineraler och byggmaterial, metallprodukter samt maskinutrustning. Från övriga nordeuropeiska länder importerades företrädesvis kemiska produkter, jordbruksprodukter och maskinutrustning.

  I Östersjön konkurrerar som sagt de ryska hamnarna med ett antal mellanstora hamnar i kringliggande länder. Huvudsakliga rivaler i Östersjön utgörs av baltiska och finska hamnar. Isförhållandena för de baltiska hamnarna är gynnsammare än för de ryska hamnarna djupt inne i Finska viken.

  Då Ryssland samtidigt bygger ut pipelines och infrastruktur i anslutning till de ryska oljehamnarna i Finska viken, bygger prognosen i BTO-2030 på att transiteringen av rysk olja över de baltiska staterna och Polen på sikt kommer att upphöra. (BTO-2030 = Baltic Transport Outlook 2011, med planeringshorisont fram till 2030.)

  SvaraRadera