Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-01-15 08:29

Ointressant statistik från Mäklarstatistik

Lobbyorganisationen Mäklarstatistik presenterade nu på morgonen marginella fortsatta nedgångar i bostadspriserna. Statistiken är som tidigare konstaterat ointressant och syftar främst till att släta över problemen via sin konstruktion.
Till detta kommer en volymvägning som gör att decembers andel i "decemberpriset" blir ännu svagare.
Mäklarstatistik presenterade på morgonen prisförändringen mellan tremånaders volymvägvägt medel för oktober, november, december, dividerat med tremånaders volymvägt medel för  september, oktober och november. 

Eller som Mäklarstatistik kallar det: priserna i december.

Siffrorna är kort sagt helt ointressanta och till stor del i själva verket 3-4 månader gamla, speciellt som december månad innebär lägre volymer och alltså har låg påverkan på statistiken i det volymvägda medlet.

Valueguard presenterar istället sina vettigare siffror klockan 09:00.

Tremånaders volymvägvägt medel för oktober, november, december, dividerat med tremånaders volymvägt medel för  september, oktober och november var -3% för lägenheter och -2% för villor. Även om media presenterar detta som "priserna i december" så var decembers påverkan på dessa siffror mindre än en sjättedel på grund av den lägre volymen. Detta medan oktober och november stod för mer än 66% av denna statistik.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Och på DNs första sida står det att bostadspriserna fortsatte och falla.

  Intresserade kan kolla själva


  Det är inget tvivel om att marknaden för överprisade klubbmedlemskap med dålig ekonomisk plan är mättad.

  SvaraRadera
 2. DN presenterar en tabell idag.
  https://www.dn.se/ekonomi/fortsatta-prisfall-pa-bostader/
  för sthlm:

  1m: -4%
  3m: -8%
  1 år: -6%
  3år: +19%
  Pris/kvm: 67902

  Men de framgår inte var de fått sin information från, om det är brf eller villa, eller vilket område det gäller (städer, vad nu det betyder). Ganska luddigt. Förmodligen gäller det brf i innerstan med tanke på kvm-priset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avser kvadratmeterpriset för Stockholms kommun eller innerstaden? Jag läser inte DN eftersom de vill ha betalt.

   Radera
  2. Läser bara sporadiskt, vilket inte är värt att betala för, vilket jag förstås inte gör heller. Oftast räcker det med att browsa rubrikerna för att veta vad det står.

   Radera
 3. All presenterad statistik som inte visar ingångsdata och hur de är beräknade är mystisk.

  SvaraRadera
 4. Intressant att se hur volymen hänger ihop med högre priser. För Sthlm, Malmö och GBG har volymerna ökat i de två första. Där har också priserna också gått upp. När det gäller GBG är volymerna fortfarande på väg ner, och likaså priserna.

  Min slutsats är att denna ganska osäkra data stöder tesen att de flesta säljare inte är intresserade att sälja till de lägre priserna. Och det är därför väldigt svårt att göra ett fynd, eftersom det inte finns så mycket att köpa när priserna är låga.

  SvaraRadera
 5. Valuegards siffror är ute nu också visar väl ingen överraskning direkt.

  "STOCKHOLM (Direkt) Bostadspriserna i Sverige sjönk 2,0 procent i december jämfört med föregående månad. Säsongsrensat sjönk priserna 0,9 procent.

  Det visar Valueguards HOX-index.

  Bostadspriserna har sjunkit 7,8 procent under den senaste tremånadersperioden och sjunkit 2,5 procent under de senaste tolv månaderna.

  Priserna på bostadsrätter sjönk 2,7 procent i december jämfört med föregående månad, medan villapriserna sjönk 1,6 procent.

  Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Sverige sjunkit 8,7 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och villapriserna har sjunkit 7,1 procent.

  De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 6,5 procent samtidigt som villapriserna stigit 0,2 procent."

  Vi får väl se nån gång i mars hur länge den här nedgången håller i sig...

  SvaraRadera
 6. I Stockholm har alltså lägenheter gått ned 9% på ett år. Det är ju en ganska lång och bekräftad trend, eller som Booli säger, priserna steg i Stockholm under 2017.

  SvaraRadera
 7. Mäklarstatistik talar högt i egen sak!
  Mäklare är beroende av provision och omsättning och vill därför påskina - läs lura - att det är "business as normal", att priserna och omsättningen bara stiger och stiger..
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framförallt är de beroende av omsättningen då den minskar vid prisras. Det går ju att hitta mäklare som tar fast provision numera.

   Radera
  2. Varför kan vissa sprida osanningar och att det inte kallas fake news medan andra inte kan?
   Det skulle vara väldigt intressant att få svar på.

   Radera
 8. Dock tycks exklusiva objekt i fjällvärlden ha fått sänka priset... ;-)

  https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-4rum-klappen-malung-salens-kommun-gullbrandan-chalet-2-10983135

  SvaraRadera