Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2018-01-16 14:45

Ny layout på bloggen - kommentarer önskas

Jag har skrivit färdigt Höstsols uppföljare nu, så jag har nu gjort om layouten på bloggen för desktopversionen, något jag velat göra länge. Tar gärna emot synpunkter.


Layouten blir nu mer ren och linjär istället för en sidokolumn som tar upp en massa skärmutrymme. Innehållet i den är istället flyttad nedåt. Eventuellt skulle man härmed kunna köra en och samma layout både på mobil och desktop, men det är en senare fråga.

Primärt vill jag ha synpunkter på storleken på texten, som gjorts lite större. Blev de för stora?

Jag vet ju att läsekretsen, precis som undertecknad, blir allt äldre och därmed ser allt sämre. Det märks ju i synnerhet på svårigheterna i att se vad jag faktiskt skriver, så inputen om var optimal typsnittstorlek hittas är värdefull. Tänkte att lite större storlek på texten skulle gör att ni faktiskt läser och förstår vad som står och vad som inte står. Som det är nu verkar ju rätt många gissa innehållet, vilket jag antar beror på att ni inte ser texten.

I praktiken har jag höjt löptexten från 12 px till 16 px 14 px och rubriker från 20px till 30px. Kanske borde det vara 14px 16 px och 25 px istället? Eller något sådant? Höjningen beror på att innehållsutrymmet gått från 640 pixlar till 1024, eller en ökning med 60%, vilket för någorlunda samma formattering på en del inlägg tarvar en storlekshöjning på texten. Korrigering: Efter första synpunkt reducerades texten till 14 px.

Samtidigt är det ju enkelt numera att ställa in individuell storlek på olika websajter. På Apples Safari sker det med CMD-minus respektive CMD-plus, och storleken ligger sedan kvar nästa gång man besöker bloggen.

Senaste kommentarer hittar ni nu längst ner bredvid mest lästa artiklar.

Tillägg 15:21: Nu 13px på sidtexten och 120 px i varje marginal.

Tillägg 15:12: Ingen verkar gilla nya layouten då läsbarheten försämrades på grund av för brett utrymme för innehållet. Jag har nu infört justerbara höger- och vänstermarginaler. Tycker ni det är bättre nu? Fördel är också att viss funktionalitet kan flyttas in i marginalerna, t ex sökfält och knappar för sociala medier. Och så mina böcker förstås. Aktuella marginaler i skrivande stund är 100px på varje sida. 

Att flytta ut i marginalerna kan t ex till vänster vara sociala medieknappar, samt kategorirubrikerna från överst på sidan, dvs börsen-bosta-försvar-energi-politik, och på högersidan sökruta samt reklam för mina böcker.Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Allt blev väldigt stort, som om man har zoomat in. I sig inte fel men då behöver man nog tänka om layouten för t.ex. text, ingress mm.

  SvaraRadera
 2. Att döma av kommentarerna är väl större delen av läsekretsen cp-konservativa, pensionerade kavalleriöverstar mellan 80 och döden, så de behöver nog all hjälp de kan få med läsbarheten. Men ja, allt är skitstort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även nu när jag sänkte till 14 px igen?

   Radera
  2. Ja, det är megastort fortfarande! Kör 12px och låt folk zooma om de vill ha större text.

   Radera
  3. Håller med - låt folk bestämma zoom själva. 12px är väl något så när standard och då kan man ha 90% inställt på alla siter.

   Radera
  4. plötsligt tycker jag mig framför regementetet stå..

   Radera
 3. Tycker det blev lite rörigt när bilderna inte fyller hela bredden. Beror nog på att det känns som ett nytt inlägg börjar efter en bild, då det är där det är mest luft. Kanske kan kompenseras genom att göra det luftigare straxt ovanför varje inlägg. Nu hålls följande delar ihop rent visuellt: tips på andra inlägg, inläggets egenskaper, rubrik och text, i den ordningen.

  SvaraRadera
 4. Måste tyvärr säga att det blev sämre. Du bör även uppdatera menypunkterna, samt textfälten.

  Samt öka på "max-width" på dessa klasser:
  .content-outer,
  .content-fauxcolumn-outer,
  .region-inner {
  max-width: 1600px;
  }

  SvaraRadera
 5. Storleken på texten kanske något för stor, men samtidigt skönt med lättläst storlek. Däremot blev kolumnbredden på tok för bred, man får jaga texten med ögonen över skärmen - oerhört jobbigt redan efter något stycke.

  SvaraRadera
 6. Håller med Kommunaltjänstemannen att texten blev stor. Om man har sådana synproblem så kanske det är lämpligare att dessa personer använder zoomfunktionen i webbläsaren än att göra texten större på detta vis. Vill även framföra att visst skönt att slippa se reklamen till höger men kan tycka att raderna blir väldigt långa vilket medför att jag måste vrida på huvudet när jag läser. Det kan i och för sig bero på bredden på skärmen som jag har? Du får sedan tycka att jag är konservativ men skulle nog uppskatta som du tidigare hade med text och layout men att reklamen hanteras som den nu görs.

  Ha nu en fortsatt fin dag ...

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att dina gamla layout var bättre.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 8. Alldeles för stor text för min smak (sitter iofs med 24"). Ögonen får liksom "vandra" över skärmen istället för att kunna se hela stycket på en gång, så att säga. Men det beror nog också på "hur man läser". Läser man relativt snabbt tycker jag det är en fördel att se hela sammanhanget lättare (=mindre teckenstorlek) men jag kan tänka mig att om man läser lite långsammare så är det kanske en fördel att mer läsa ord för ord så att säga.

  Jag tror inte du kommer att få nåt entydigt svar på vilket som är bäst (eller snarare föredras).
  //J.

  SvaraRadera
 9. Storleken på texten är som sagt är enkel att justera själv, däremot så är det på tok för många tecken per rad, räknade till någonstans kring 130. Det finns lite olika bud på vad som är optimalt, vissa menar 50-60, andra upp emot 80 tecken, men 130 är helt klart i överkant. Så ur det hänseendet var nog den gamla designen bättre. Men att ha en massa saker som ligger ute i marginalerna kan också distrahera så den biten tycker jag är bättre.

  Love Alm
  @DrLoveMachine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du gör din browser lite smalare så blir raderna kortare.

   Radera
 10. Märker att den laddar mycket fortare i browsern (blixtsnabbt) jämfört med flera sekunder tidigare.

  SvaraRadera
 11. Sådär. Jag brukar läsa via RSS och få notifications den vägen, men om jag nu vill se tex ungefär vad som sagts i olika trådar så måste jag scrolla längst ner för att hitta "Senaste kommentarer" och det är (för mig) en försämring mot tidigare.

  Större text och mer slösad whitespace tycker jag det ser ut som. Det kanske bara är jag...

  Gamla bättre!

  SvaraRadera
 12. Jag tycker kommentarsfältet ska gå att minimera så jag slipper läsa vad alla tomtar här skriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Jag vill bara se mina egna kommentarer!

   Radera
 13. Lagom storlek på en HP Elitebook 820 med 12,5" skärm.

  SvaraRadera
 14. Usch, nu kör jag i 100% och förstasidan ser för blaffig ut.
  Snälla, gör saker mindre...

  SvaraRadera
 15. Har 1920x1200 upplösning och texten använder ju endast 50% av skärmen mitt i vore bra om texten tog åtminstånne 66-75% av utrymmet, nu ser det ganska flummigt ut speciellt med den stora texten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur ska texten ta 66-75% av utrymmet utan att det ska vara stor text?

   Jag kör själv två webläsare bredvid varandra på stor skärm. Meningslöst att ha stor skärm annars.

   Radera
 16. Med läsglasögonen på var det inget problem med den gamla textstorleken. Däremot svårt att läsa på mobilen utan läsglas på.

  SvaraRadera
 17. Du har en .widget-content som bara innehåller asdf-text. Det är nog ett misstag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tycker det är i kvalitet med bloggens normala inlägg.

   Samtidigt försöker jag få bort de j-a marginalerna mellan spalterna och innehållet. Om du kan hitta hur det göres, med tanke på att du kan få fram .widget-content, så vore jag smålycklig.

   Radera
  2. Stor risk att jag inte fattar vad du menar, eller inte hjälper till med nedanstående info då du väl redan vet det, men du har följande i css

   .section: margin 15px
   .main-inner .column-right-inner: padding 15px

   Båda påverkar avståndet till vänster om sökrutan.

   Radera
  3. Ja, absolut. Men jag vet inte var f-n den kommer från. Inte ens en hårdkodning av padding 0px i koden biter på den skiten.

   Radera
  4. Du har ju fått ordning på paddingen med din hårdkodning. I alla fall hos mig. Bara marginalen kvar.

   Radera
  5. Ja, tydligen dyker margin på .section upp till 15px, men jag hittar inte varifrån.

   Radera
  6. Eventuellt räcker det att sätta bredden på div-elementet med klass "column-center-outer" till 95% (med reservation att jag har inte kollat om det negativt påverkar något annat)

   Radera
  7. Har nu lagt in en kodning av .section margin: 0px. Jag är nöjd just nu.

   Radera
  8. Ja, jag ser att du fick ordning på det.

   .section kommer ju från https://www.blogger.com/static/v1/widgets/3213516723-css_bundle_v2.css, men problemet kanske är att den automatgenereras av servern?

   Radera
  9. Tack, det förklarar saken, det är alltså någon extern skit som installeras som orsakar det. Tröttsamt, jag kan inte redigera den utan har utgått från att all CSS finns i det jag kan redigera. Det löser mången huvudbry genom åren.

   Stort tack för den. Manlig kram med knuten näven som dunkar mot skulderbladen.

   Radera
  10. Alltid trevligt att kunna hjälpa till.

   Radera
 18. Din sidebar-right-1 har hårdkodad "margin: 0 15px;". När jag tar bort den så ser det ut så som jag uppfattar att du vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta blev fel i kommentarstrukturen.

   Radera
  2. Kan du ser var den hårdkodningen dök upp? Jag hittar det inte i min kod.

   Radera
  3. Nu ser den inte ut att finnas längre, läser jag dig rätt då?

   Radera
 19. px är för amatörer, använd em. Här kommer en nybörjarguide du kan läsa: https://engageinteractive.co.uk/blog/em-vs-rem-vs-px

  SvaraRadera
 20. Bättre med de senaste kommentarerna i högerspalten! Går då snabbare se om någon skrivit något i en intressant bloggpost än om man måste "skrolla" ner hela sidan!

  Just att du hållit stilen och inte ändrat för mycket, ett rent och klart gränssnitt utan en massa "babbel" är något jag uppskattat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, saknar också "senaste kommentarer".

   Radera
  2. Instämmer med föregående talare. + att jag skulle vilja byta plats på högerspalten och vänsterspalten!

   Radera
 21. Sidan laddar bra mycket snabbare nu.

  SvaraRadera
 22. För stora "dela"-knappar till sociala medier.
  Löptexten bör vara mindre också, alldeles för stor nu. Dessutom så är det ingen marginal mellan löptext och bilderna på dina böcker på högersidan.

  SvaraRadera
 23. Storleken på texten är asbra, trodde det var Mozilla som formaterade åt helvete när det blev svårt att läsa inlägg på din blogg Cornu!

  SvaraRadera
 24. Viktigast av allt, när beräknas man kunna komma över boken? Tack!

  SvaraRadera
 25. Har ingen betydelse vad för storlek på texten har, det ställer ju jag själv in genom att ex.v. välja 110% i Mozilla o 125% i IE
  Enda problemet är om texten redan är bred i läsaren så kan den gå utanför marginalerna om jag måste förstora mycket.
  Men som nån sa, texten får inte bli för bred, då får man ont i ögonvridmuskeln som skapats enbart för att baxa ögonen utan att vrida skallen vid vackra kvinns passering.

  SvaraRadera
 26. Liten text som ska läsas mycket av bör vara av ett typsnitt som har "flaggor" om jag inte minns rätt. Det blir lättare att läsa utan att ändra storlek sägs det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller bara det som är utskrivet på papper, där det blir perfekt knivskarpt, om jag minns rätt. På skärm ska det vara utan "flaggor" för att minimera suddiga kanter.

   Radera
 27. Ser bra ut, ingen reklam heller.

  SvaraRadera
 28. Jag tycker rubrikerna känns oproportionerligt stora jämfört med brödtexten just nu. Särskilt på förstasidan på bloggen där det mest är rubriker och bara lite text. Får mig att vilja zooma ut, men då blir brödtexten under rubriken för liten.

  SvaraRadera
 29. Väldigt trist att behöva klicka från huvudsidan för att komma till ett inlägg, å andra sidan läser jag mest i Feedly, och där uppskattas att hela texten kommer med (så det kanske har varit så hela tiden ...) Men när man kommer till ett inlägg är det rent och snyggt nu, men kanske lite väl stor text, det verkar som det mesta går mot leksakssidor, stora texter och runda former. Antar det blir mobilvänligt.

  Tyvärr tror jag inte storleken har betydelse. För förståelse.

  SvaraRadera
 30. Skont att veta att det inte var min dator det var fel på.

  SvaraRadera
 31. [17 januari klockan 0747]
  Den layout som gäller nu ser mycket bra ut tycker jag. Lättläst och "lagom stort".
  Jag tycker att det är en klar förbättring mot tidigare gällande läsbarhet.
  Tack för det!

  SvaraRadera
 32. Den större texten kan som sagt hanteras, även om jag föredrar den mindre i standard, men texten i kommentarerna är mindre vilket gör den något dryg att läsa om man hanteringen av den övriga. Sätt dom till samma storlek.

  SvaraRadera