Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2018-01-12 10:00

Nej, det pågår ingen exodus av svenskar från Sverige

Det påstås att svenskar flyr Sverige på grund av regeringen, politiken, social oro mm. Men i statistiken finns inte stöd för något sådant. Tvärt om är utflyttningen fallande och allt färre svenskar lämnar landet.
Utvandring under åren 2000 - 2016 av personer födda i Sverige. Källa: SCB
Det påstås här och var att det pågår någon slags flykt från Sverige. Anledningarna ska vara allt möjligt och beror på vem som för fram dem. Sosseriet, politiken, social oro, skattehöjningarna, villkoren för småföretagen etc.

Men verkligheten är att migrationen av svenskar (här definierat som personer födda i Sverige, då SCB inte har den sk utländsk bakgrund i statistiken på utflyttning) är fallande. Den toppade 2011, men är nu nere nästan på lika låga nivåer som under dippen vid den akuta finanskrisen 2009. 

2016 är SCB:s senaste statistik. Än så länge talar inget för att trenden har vänt under 2017.

Det går inte att idag hävda att allt fler svenskar flyr landet, oavsett orsak. Fakta är att utflyttningen av födda i Sverige faller.

Sedan kan man diskutera varför. Att det föll i finanskrisen beror rimligtvis på att det blev svårare att hitta jobb, och kanske även för att Sverige klarade sig relativt sett bra och sk pull-faktorer därmed minskade. Kanske är det också så att god svensk ekonomi och arbetsmarknad minskat viljan att flytta sedan toppen 2011?

Kom ihåg att trenden på inget sätt är vare sig förra eller nuvarande regerings förtjänst, även om politrukerna alltid vill ta åt sig äran för allt, lika lite som god ekonomi via en stark internationell ekonomi skulle ha det minsta med regering och riksdag att göra. Politiker skapar aldrig något, de bara omfördelar från de som skapar till de som inte gör det. Det är du som boende i Sverige som skapar något, inte politikerna.

Ja, det existerar problem i Sverige, men i statistiken finns det inget stöd för att detta gör att svenskar flyr landet. Tvärt om minskar alltså utflyttningen av personer födda i Sverige.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

63 kommentarer:

 1. Och vilka länder har inte problem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Östromerska riket har inte drabbats av en endaste katastrof på ett par århundraden, så det måste vara ett bra land. :-)

   Radera
 2. 1 jan 2012 infördes (Lag 2011:1268) om investeringssparkonto samt påföljande mismatch mellan bankerna och skatteverket bedömning om vem som kan inneha ett ISK:

  Skatteverket: Obegränsat skattskyldig i Sverige
  Banker: Folkbokförd i Sverige

  SvaraRadera
 3. Två skäl att tro att ovanstående utveckling kan fortsätta:
  En stor del av Svensk emigration lär gå till Norge och vara minskande.
  En annan stor del är unga som studerar och dessas andel av befolkningen minskar.
  En fastighetskrasch t.ex. skulle verka åt andra hållet och ge ökad emigration.

  SvaraRadera
 4. Fast andelen svenskar med utländsk bakgrund utgörs ju av miljontals människor. Det rör till statistiken och gör att det blir svårare att hävda att utflyttningstrenden av vita svenskar är falsk, baserat på SCB:s statistik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent teoretiskt kan det vara så ja. Finns det några som helst belägg för att det är så?

   Radera
  2. Statistiken ger inget stöd för det. Det svenskaste statistiken kan leverera är födselland. Det är upp till dig att visa fakta som motsäger detta.

   Radera
  3. Var skrev Lars föreesten någotom vita svenskar?

   Radera
  4. Sist scb skiljde på etniska svenskar (oavsett olika hud och hårfärg) och andra var vad jag vet på nittiotalet. Efter att statistiken började användas och kritik riktades från vänster att man inte skulle göra skillnad på folk slutade de med det. Men jag vill minnas att då var ungefär hälften av eleverna i grundskolan av utländsk härkomst och Sverige det land i världen med mest blandäktenskap. En gissning är att andelen inte minskat sedan dess.

   Nu verkar det mest vara vänstern som delar in folk efter hud och hårfärg. Och de som tillhör gynnade minoriteter.

   Radera
  5. Att dela in människor i "vi och dom " är ju vänsterns livsluft..

   Utan "vi och dom", "underklass och överklass" mm så skulle ju själva existensen för vänstern falla samman som ett illa byggt korthus...

   Radera
  6. Nej Bengt, alla ideologier gör indelningen i vi och dom, vänner och fiender. Läs lite Carl Schmitt för helvete.

   Radera
  7. Utan "Vi och Dom" så skulle ju Marx teorier om olika klasser helt falla platt till marken!

   Finns det inte några "vi och dom " så måste man ju skapa dem !!

   Radera
  8. Vad är politik om inte olika kollektiv som försöker påtvinga sin vilja på andra? Om man tar och kikar lite på hur folket röstar i t.ex. Rinkeby (ca 95% röstade på vänsterblocket) så inser man att det kommer handla om identitetspolitik i slutändan ändå, vare sig man vill eller inte. Tar Sverige in tillräckligt många utomeuropeiska invandrare så kommer det sannolikt aldrig bli en högerregering någonsin igen här. Dragning till libertarianism är störst hos gruppen "vita män", medans de flesta andra grupper skiter totalt i de idéerna. Då kan man tjata hur mycket man vill om sin individualism och frihet, medans vänstern tillsammans med sina ny-importerade röstboskap kör över en, det kommer inte hjälpa.

   Radera
 5. Vad är det här för Bagdad-Bob retorik? Det flyttade ju 16000 pers förra året. Så visst pågår det en utflyttning. Spelar ingen roll att trenden har fallit i fem år. Som att säga att det inte pågår massinvandring till Sverige för att vi är nere på Reinfeldtnivåerna för tillfället.

  Är 16000 mycket eller lite? Beror helt på vilka som flyttar, det värsta är förstås om unga välutbildade begår "republikflykt" medan Bengt och Ulla, 70 som köper lägenhet på Maillis inte är lika allvarligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *Förrförra året ska det stå. Bengt och Ulla, 70 flyttar till Mallis och inget annat.

   Radera
  2. VEM flyttar ?
   * Etniska svenskar med avtryck i kyrkböckerna sedan 1600-talet ?
   * Europeiska arbetskraftsinvandrare, exv. finländare som flyttar tillbaka till hembyn i "Karelen" när de blivit pensionärer ?
   * Utomeuropeiska asylinvandrare ?

   Det är VÄLDIGT STOR skillnad på "utlandsfödd" och "utlandsfödd"..

   Radera
  3. Nej, men jag ställer mig frågande till din definition av "ingen exodus" när det flyttar mellan 16 och 20 tusen år efter år. Tror du att trenden är på väg ner mot 0 pers/år? För att komma dit får nog Löfven bygga en antifascistisk skyddsvall.

   Radera
  4. Kom igen. Sverige är inte som Grekland. Varför skulle unga välutbildade flytta ut för tillfället? De flesta med en vettig utbildning får just nu jobb förr eller senare. Kanske en del sjuksyrror drar till Norge men det är marginellt i det stora hela. Klart det där kan vända snabbt.

   Radera
  5. Bengt Hansves: Nu ifrågasätter du Corny med sakargument. Nu är du en kränkt Svärjevän.

   Radera
  6. Mr Perfect. Säger inte att det sker idag, för jag vet inte. Men om det sker så är det allvarligt trots att det "bara" är 10000-talet personer (år efter år efter år). Sveriges framtid ser inte ljus ut så det finns starka skäl att tro att det kommer öka framöver (tvärtemot vad Wilderäng låter påskina i sin bloggtext). Troligtvis kommer det vidtas åtgärder mot "republikflykt" för att säkerställa allas lika värde här hemma i Sverige.

   Radera
  7. Tycker väl inte att 16000 är så konstigt, vi lever i fritt land och det är upp till varje individ att bestämma över sitt liv. Jag tror att skattetrycket inte är en drivande faktor utan det är helt andra saker som styr. Skulle nu skatten styra så betalar man skatt dit man flyttar också och förmodligen får man också betala en hel del mer privat för ev. samhällstjänster.

   Radera
  8. Fast nu är det så att det här också bara ger halva bilden. Det pågår dessutom också en återinvandring av svenskfödda, vilket gör att den faktiska nettomigrationen är ännu lägre. Faktum är att den har minskat trendmässigt sedan 2007 och för 2016 endast uppgår till 1500 personer (dvs utflyttade minus inflyttade svenskfödda).

   Radera
  9. Totalt sett flyttar det ut mellan 3 och 5000 per månad (45 000 senaste 12-månadersperiod) så att 1/3 av dom är födda här är inte så mycket. Snarare är det besvikna invandrare som sticker till grönare marker.

   Radera
  10. Hårdare krav för att bli svensk än för att bli SS-soldat, tydligen, kyrkböcker från 1600-talet och grejer. Är det relevant att göra den typen av distinktioner eller är det helt jävla efterblivet?

   Radera
  11. Hur ska man förresten räkna om man inte helt kan presentera sin bakgrund i svenska kyrkböcker? Vi har fått in lite utlänningar i släkten i olika omgångar mellan säg 1600 och 1920, är jag inte en riktig svensk då?

   Radera
  12. I ditt fall Ben räcker det med bilden, du är inte svensk, tillbaka till Österrike med dig!

   Radera
  13. Så fort säljer vi vårt hus är vi out of here.

   Radera
  14. 16000 är ju jättemånga. På endast fyra år (4 år!!) är Mölndal utraderat!

   Radera
  15. Österrike? Putin är väl född i Sankt Petersburg?

   Radera
  16. Mycket bra att Martini också pekar på det balanserande faktum att den under flera decennier, med vissa undantag, största gruppen inflyttade till Sverige faktiskt är svenskfödda och att nettoemigrationen av svenskfödda därmed blir i stort sett försumbar... I stort sett det gänget av tiotaggarpensionärer som drar iväg till Portugal och Malaga. Jag räknar inte med det några dussintal av mina yrkesbröder som slår ner pålarna i Thailand och Filippinerna eftersom de har i alla fall funnits utanför Sverige sedan Faen gick i kortbyxor.

   Radera
  17. @Ben !

   På min fars sida så har det släktforskats och man kom tillbaka till 1676 och slaget vid Lund. Då brändes tyvärr många kyrkoböcker upp.

   Till Österrike tillhörde till in på 1900-talet delar av Polen, Ukraina, Teckien, Slovakien, Ungern, Transsylvanien i Rumänien, kroatien, Slovenien och norra italien (Südtirol)

   På min mors sida till första hälften av 1700-talet ...

   Sverige är ett av de få länder med en fungerande kyrko/folkbokföring medan det däremot i många länder öht inte finns någon!

   Värsta exemplet torde vara Afghanistan som inte hade eller har haft någon folkbokföring alls även om Sovjet försökte att införa en sådan under tidigt 80-tal

   Annars kan man numera på nätet göra enkla, snabba och billiga DNA-tester för att se titt arv och härkomst. Eller "blod" som du kanske skulle uttrycka det som eftersom du Ben verkar vara så intresserad av 3:e Riket...

   Radera
  18. Har ni svamlat sådär från 1676 istället för att svara på frågor, eller är du unik även i det avseendet?

   Radera
  19. I släkten finns såväl f.d riksdagsledamöter (C) till f.d styrelsemedlemmar i (håll i dig nu!) Grön Ungdom !

   Radera
 6. Bra artikel! Jag ifrågasatte nyligen ett inlägg kring detta i en annan tråd.
  Det ligger väl i mänsklig natur att hävda och iscensätta sitt eget framtidsscenario utifrån den agenda man har, sen om det är realistiskt är ju en annan fråga.

  SvaraRadera
 7. Kan hänga ihop med att konjunkturen är glödhet för (inrikes födda) svenskar. Arbetslösheten är bara drygt 2% för den gruppen vilket i princip är så lågt det går att gå.

  SvaraRadera
 8. Donald Trump önskar sig norrmän, enligt tidningsuppgifter. Möjligen har han begripit att Sverige mest består av socialister, skuldslavar och musmlimer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. USAs värsta massmörderska var norska - so much for norwegian immigration! 🙂

   Radera
  2. .. och sedan så har vi ju haft Helge Fossmo...
   ;-)

   Radera
  3. Jag tror varken att Helge eller Runar har den "läggningen"..
   ;-)

   Radera
  4. Jag röstar på Schwein, Satyricons ljudtekniker
   https://youtu.be/mzV1fpOiJH4?t=575

   Radera
 9. Frågan är om det är de rikaste, som exempelvis Ingvar Kamprad och Stefan Persson som tidigare flyttat utomlands, som flyttar pga av straffbeskattningen, eller om det är de fattigaste som flyttar för att hitta bättre villkor någon annanstans. Det ena kan vi göra något åt, det andra är lite svårare på kort sikt att åtgärda.

  SvaraRadera
 10. SCB tror jag inte ett dugg på, jag vet själv hur kvaliteten är på det data jag lämnar till dem :-)

  SvaraRadera
 11. Precis, vem som flyttar är det viktiga, se bara sånt liv det blev när Kamprad flyttade.

  SvaraRadera
 12. Eli Göndör skriver om kulturella skillnader ...

  "Vem är inte kulturrasist?"

  https://timbro.se/smedjan/vem-ar-inte-kulturrasist/

  SvaraRadera
 13. För att göra en jämförelse med Göteborg...

  Göteborg växer med flera tusen nya invånare per år men vilken typ av nya invånare är det ?

  Jo, studenter och asylsökande, ofta med en mycket rudimentär utbildning och diametralt åtskild för att kunna klara av att bli produktiva nettoskattebetalare i Göteborg och Sverige. Polygamister från Naqqa typ...

  vem är det då som flyttar ifrån Göteborg?
  Jo, etniska svenska skattebärkraftiga nettobetalare "mitt i livet" (som Reinfeldt uttryckte det) vilka flyttar till kranskommuner som kan erbjuda det boende, den typ av boende dessa önskar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göteborg måste bli fritt från Hisingen! Gör Hisingen till en egen kommun snarast!
   Omröstning behövs inte.

   Radera
  2. Torslanda har försökt att bli egen kommun men inte tillåtits av de styrande på "Börsen". Anslutningen 1969 i minne..

   Skattekraften vill man behålla uppenbarligen.. ,-)

   Radera
  3. Det är många på Hisingen som har tvångsanslutning i minne, i Backa, Rödbo och en del historiskt intresserade i Lundby. Men viktigast är att Göteborgarna slipper hisingsboarna som helhet, en sådan omröstning blir en framgång!

   Radera
 14. Som i alla krisande länder/organisationer/familjer - de smarta drar först.
  Det förklarar peaken 2011. Kvar är bara vi lättlurade och (snart) blåsta.

  SvaraRadera
 15. Helt andra siffror om vi skulle analysera "mental förberedelse" för utflyttning. Utflyttning är något som diskuteras allt flitigare. Vet man inte det har man inte örat mot rälsen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "mental förberedelse för utflyttning" = sitta på Flashback och gnälla om "Kulturberikare" + säga "...men det får man väl inte säga i det här jävla landet" vid fikabordet.

   Radera
  2. Ja man märker bland ingenjörerskollegerna att tonläget är ett annat. Ingenting sägs öppet men det sonderas. Gängskjutningar kan dock numera diskuteras och en del sitter tysta. Och när de religiösa hackar på SD sitter de andra tysta, diskussionen stannar. Trump får dock fortfarande igång skämten.

   Radera
  3. Jag tror inte att Eli Göndör skulle kunna ha skrivit detta för ett år sedan utan att ha hängts ut som. ".. rasist-fascist-dödsknarkare.."

   https://timbro.se/smedjan/vem-ar-inte-kulturrasist/

   Radera
  4. Jag skulle snarare säga att det var mer hysteri om att flytta utomlands i slutet av 90-talet/början av 2000-talet. Skaffa dig ett nytt liv i Silicon Valley! Sen när folk väl började bilda familj så blev det annat liv i luckan, och de få som faktiskt flyttat utomlands sökte sig hem till Sverige när det väl kom in barn i bilden. Ni förstår säkert varför.

   Radera
 16. Det finns inga svenskar. Alla människor är lika mycket värda nuförtiden.

  SvaraRadera
 17. Detta inlägg har absolut inget med artikeln att göra utan handlar snarare om dess författare dvs. den Wilda åsnan på ängen.

  Intressant beteende som du Lars visade på. Likt en person som hamnar i nöd pga. okunskap rörande sin egen dykarutrustning så attackerar du personen som försöker hjälpa dig när ditt syre tog slut. Synnerligen effektivt belyser du då okunskap som du besitter rörande din egen utrustning och situationen då du greps av panik och handlade i affekt varvid du började att projicera osv. Hur du sprattlar kan man tydligt se efter min kommentar den 2017-12-20 12:04: "http://cornucopia.cornubot.se/2017/12/gastinlagg-forskningen-endast-bra-dagis.html?showComment=1513767865151#c3369616231538673671". Med anledning av det så vill jag råda din terapeut att gräva lite djupare i din ”utrustning”. Hoppas med anledning av det att din terapeut är psykodynamiskt skolad då dessa problem ligger på en djupare nivå än vad en KBT terapeut kan hantera.

  När man är ute på djupt vatten och vare sig bottnar eller har kontroll så sjunker man, blubb blubb blubb. Vill med de orden passa på att önska dig Lars en fortsatt fin dag och lycka till med Simborgarmärket :-)

  SvaraRadera
 18. Jag tycker att trenden ser ut platt som en pannkaka: ca 17,000/år +-2,000 lämnar landet.
  Om man lägger på en konjukturcykel så tror jag att du får ganska hög samvariation = folk flyttar utomlands när det är högkonjunktur o stannar hemma under lågkonjunkturer. http://www.riksbank.se/sv/Statistik/Makroindikatorer/Resursutnyttjandeindikatorn-RU-indikatorn/

  SvaraRadera
 19. Bott utomlands under många år. Tror inte jag träffat en enda svensk som inte fortfarande är skriven i Sverige. Är nog ett enormt stort mörkertal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. nligt uppgift finns det ungefär 50000 svenskar bosatta på spanska solkusten men det är endast ett par tusen som är skattskrivna (dvs formellt utflyttade från Sverige)
   I Norge och UK är det nog mer vanligt med formell utflyttning från Sverige.
   Många är även de som är bosatta i Thailand men fortfarande skattar i Sverige.
   Att vara skattskriven eller att vara bosatt i praktiken är två helt olika saker.
   Folk följer inte regelverket.

   Radera