Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2018-01-22 19:55

MÖP-måndag: H&K 416/417 och H&K MP7 nu officiellt i Försvarsmakten

Dags för MÖP-måndag. Sedan tidigare har det på foton och filmer framgått att k-pisten H&K MP 7 respektive automatkarbinerna H&K 416 och 417 finns i försvarsmakten. Sedan härom veckan är det även officiellt så tillvida att manualerna för dessa vapen nu publicerats.
Från framsidan på Försvarsmaktens manual för kulsprutepistol MP 7 


Den kompakta k-pisten H&K MP7 dök upp på samma film från Soggen, som bekräftade bloggens uppgifter om att specialförbandet hade fått en ny automatkarbin, LWRCI IC M6. Något år tidigare hade även en ledamot i försvarsutskottet publicerat foton på när vederbörande besökte Försvarsmakten och provsköt med just detta vapen.

MP7 kategorieras av Heckler & Koch som ett personligt själförsvarsvapen och är ursprungligen tänkt för dolt bärande av personskydd. Med en udda 4.6x30 mm kaliber, som ska vara pansarbrytande mot kroppskydd har H&K tänkt lite utanför ramen.

Exakt vad tillämpningen av vapnet är hos Försvarsmakten är förstås en annan fråga. Enda dokumenterade uppträdandet är vad jag vet via Soggens film, men att vapnet hittas hos andra förband än manöverbataljonerna ter sig rätt självklart - rimligtvis militärpolisen, inklusive personskyddskompaniet, kanske hos säkerhetsbataljonen, specialförband som underrättelsebataljonen och absolut hos särskilda förband som Särskilda operationsgruppen.
Från framsidan på Försvarsmaktens manual för automatkarbin 416/417
Automatkarbinerna H&K 416 och 417 har också varit kända en tid hos Försvarsmakten. Den 7.62-kalibriga H&K 417 dök upp på Soggens foton från Gotland sommaren 2016, då i en skarpskytte/prickskytteversion med extra lång pipa. H&K 416 dök upp på foton med överbefälhavaren under Aurora, då högsta chefens personskydd från personskyddskompaniet var beväpnade med denna automatkarbin. 

Varför AK-5 inte duger är en annan fråga. Budgeten för olika förband är lite olika. Att HK 417 skulle införas som skarpskyttevapen på skyttegrupperna hos manöverförbanden är dock osannolikt, då den nya Spuhr-moddade AK-4D rullas ut som skarpskyttevapen på bredden just nu. I princip alla skyttegrupper kommer framöver ha en AK-4D för att kunna leverera stora handhjärtan på långa avstånd med hög precision och med kraft nog att komma igenom det mest cyniska kroppskydd.

Uppenbarligen ligger Heckler & Koch än så länge väl till hos Försvarsmakten med inte mindre än minst tre nya vapen i officiellt bruk, förutom tidigare G36 hos Soggen.

Man kan killgissa att nya HK 433 alltså kan ligga gott till som ersättare för AK-5 längre fram, alternativt den dyrare 416. Bägge automatkarbinerna finns med olika piplängd, vilket gör att samma utbildning och handhavande kan nyttjas även om sedan själva förbanden har olika piplängd beroende på olika uppgifter.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Antar att maskinerna för AK5an är skrotade... Annars skulle det varit det enklaste, lite tung kanske men robust, köldtålig och slitstark.

  SvaraRadera
 2. Underrättelsebataljonen är inget specialförband, dock är SOG ett specialförband....enda jag ville säga.

  SvaraRadera
 3. Varför AK416-417 istf AK6 eller kommer det sedan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är hk 416 och 417 inte ak min vän haha

   Radera
  2. Ja, fast om du hade kollat bilden till manualen så hade du sett att det står "Automatkarbin 416/417"

   Alltså AK när den är antagen i FM.
   Att den heter HK, precis som alla andra vapen från HK, har nog ingen missat.

   Dumt att vara nedlåtande när man är dum... min vän

   Radera
 4. Surfade in på HK's hemsida och kollade in 416, 417 och 433. Upptäckte efter en stund att jag hörde en röst inne i huvudet som läste upp all information på engelska fast med tysk brytning. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har upplevt samma sak när jag läser engelska texter om Audi och BMW, med tysk brytning...

   Radera
 5. Hur många AK4-5 har FM idag? Antar att det finns tillräckligt många för att utrusta alla som kan tänkas behöva en AK inom de närmsta 10 åren och förmodligen 20 åren. Att vissa specialförband får tillgång till mer exotiska vapen är väl självklart. Däremot skulle jag väldigt gärna se att tex sjukvårdare, fordonsförare inom hemvärn(för all del inom alla delar av FM som inte har strid som huvuduppgift) får tillgång till ett bättre vapen än Glock eller AK.

  Känns ju inte tryggt att man kanske ska möta Spetznats utrustad med en pickadoll. P90 eller Mp7 borde väl klara av kroppskydd på nära håll men frågan är om det är framtidssäkrat. Kanske behövs det en ny kaliber? 9mm är död rent militärt. Sen är det ju logistikbiten också. Kanske bäst att gå på en smidig kort 5,56.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nya handeldvapen känns inte som prio ett kanske...

   Förstår inte vilka logistiska fördelar du menar att en kort 5.56 skulle medföra dock?

   Radera
  2. Nej, prio ett måste ju vara att köpa in såna där lösskägg till de militära timmermän som inte hade egna rejäla buskar, som vi hade på 1800-talet. Det är väl nästan bara främligslegionen som håller på traditionerna vid parader numera och har läderförkläden och sånt på ingenjörerna?

   Radera
  3. Rejäla buskar? Menar du att vi ska rekrytera fler kvinn...nä nu har genuscertifierungen gått för långt!

   Radera
  4. Men skämt åsido Ben, så om inte befintliga AK5:or är gravt förslitna eller rejält underlägsna nyare vapen så kanske man kan försöka använda dem tills de tar slut innan man ersätter?

   Radera
  5. Åtminstone de militära proffsen och halvproffsen har nog en klar uppfattning om vilka arbetsredskap de behöver. Tar man vilken annan yrkesgrupp som helst är det samma där, vissa märken/produkter är det som gäller. Exempelvis verkar hantverkare ha en kärlek för Dewalt. Själv skulle jag bli skogstokig om någon kom och sa vilka redskap jag skall använda i min yrkesutövning i IT-branschen. Speciellt om ursprunget var amatörer i ett kommentarsfält på en blog.

   Radera
  6. Förvisso BW, även jag I mitt gebit har väl råkat ut för situationer där den uppfattning jag haft om den utrustning som behövts ibland fått ge vika för den utrustning som är tillräckligt bra till ett rimligt pris. Svenska försvaret har väl haft en ovana att byta ut en del materiel innan livscykeln är fullgången. Om det är fallet för detta vet jag inte men t.ex. Finland ska väl uppdatera sin RK62-karbin.

   Radera
  7. 5,56 är inte en patron som lämpar sig för korta vapen. Än mindre ge dem till personal som inte har strid som huvuduppgift, och därför också har minst tid/intresse att ägna sig åt den extra omsorg korta 5,56 kräver för att fungera tillfredsställande. Bättre då med en MP7, med en patron gjord för korta pipor. Instämmer att Glock borde bort. Den är att betrakta som ett reservvapen för väldigt nära skydd, och är ett komplement till ett tvåhandsvapen - inte ett alternativ till ett.

   Radera
  8. De nationella skyddsstyrkorna kan väl köra slut på Ak5:orna innan de skrotas om inte annat?

   Kan inte de modellerna som diskuteras, men "det senaste" är väl att vapnen är lite mer modulära och kan ändras relativt enkelt, typ längre och kortare pipa och sånt där skit.

   Men annars, varför uppgradera från ett 5.56-vapen till ett annat?

   Radera
  9. +1 Ben, kanske synd att förköpa sig om nya kalibrar kan vara på gång:
   https://www.armytimes.com/news/your-army/2017/05/07/new-rifle-bigger-bullets-inside-the-army-s-plan-to-ditch-the-m4-and-5-56/

   Radera
  10. Kommer inte hända, tänk vilka enorma summor som skulle behöva investeras i nya/modifierade vapen, och vilka mängder ammunition som skulle behöva ersättas. Allt för att USA har råkat befinna sig i krig i en terräng där +300m strid är möjligt. På sådana avstånd är det ändå bara specialister (DMM) och kulsprutor som är effektiva. Bättre då att ge dessa ett 7.72 vapen.

   Radera
  11. Sant men de anskaffade ju 5,56 så det har ju gjorts.

   Radera
 6. Har lite svårt att se varför viss personal har sånt trängande behov av att bära runt på AK416 i stället för AK5C/D?

  Vad exakt är det som ger sådana fördelar? Det enda jag kommer på är möjligen då symbolvärdet. Det ser "coolare" och lite mer taktiskt aggressivt ut på ett subtilt sätt. Man önskar väl kanske sända en viss signal utåt. Ungefär som när ÖB går runt med en pistol i ett hölster när han besöker en övning med lösplugg. Det ser myndigt, seriöst och bra ut på bild!

  Däremot kan jag förstå en liten anskaffning av HK 417 till vissa förband som exempelvis kanske vill ha ett lite kortare skarpskyttevapen än järnspettet AK4.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast just skarpskytte är ju en tillämpning där längre pipa är fördelaktigt. Och den längre pipa hjälper också med rekyl och ljud...

   Radera
  2. Vilka förband har kvar AK4, förutom hemvärnet?

   Radera
  3. Viktskillnaden på 1 kg kanske kan vara en bra anledning?

   Radera
  4. Hapazard: Jo, fast dels så är väl 7,62x51 inte fullt ut riktigt lika känslig för nedkortad pipa som 5,56?

   Sen kanske vissa förband som snabbt ska i och ur trånga fordon och ändå aldrig kommer att verka på några långa avstånd, som livvakter exempelvis, kan leva med den korta pipans nackdel?

   Radera
  5. Det är verkligen Gucci effekten. Inget nytt vapensystem erbjuder nu något ytterligare än vad ak5 gör.
   Vid byte till någon bullpup variant så kanske, men det finns mig veteligen ingen kandidat på marknaden.
   Man ska ta med sig att piplängd för 5,56 är betydligt viktigare än för 7,62. Några av de bristerna som tilldelas ammnutionen är i själva verket att kulan inte uppnår erforderlig hastighet pga för kort pipa.
   Man bör fråga sig själv om nackdelarna med 7,62 är värda att ta för att kompensera för 5,56 balistiska egenskaper ut kort pipa på långa skjutavstånd.

   Radera
 7. Om man ska tolka bloggaren rätt så ska man se anskaffandet av 416/417 som antingen en slags interimlösning för vissa förband i väntan på en möjlig större beställning av HK433 till försvaret?

  Eller så handlar det om att kratta manegen inför ett eventuellt anskaffande av HK416 som ny standardbeväpning? Man får då in en mindre serie vapen att testanvända ute på förband. Något som man sedan grundligt kan utvärdera inför en större beställning. Man upptäcker då små saker att ändra på inför en större beställning, och kan räkna mer exakt på slitagekostnader m.m?

  SvaraRadera
 8. Underbar formulering 🤣
  "... leverera stora handhjärtan på långa avstånd med hög precision och med kraft nog att komma igenom det mest cyniska kroppskydd."

  SvaraRadera