Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2018-01-17 17:34

Löfven har slutligen tappat allt sunt förnuft - vill sätta in militär mot kriminella

Statsminister Stefan Löfven har slutligen tappat kontakten med verkligheten och kan nu tänka sig att sätta in militär mot grov brottslighet. Han får medhåll av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Det hela är en mycket dålig idé och säger väldigt mycket om två mycket dåliga partiledare.
En vanlig promenad i parken i Frankrike.
Stefan Löfven medger att polisens bekämpande av tung kriminalitet brister, och tycker nu att man kan tänka sig att sätta in militär. Vilket är så urbota korkat att det bara kan komma från en sosse eller sverigedemokrat. Vilket det också gör, då Jimmie Åkesson (sd) tycker det samma.

Militär är till för att nedkämpa militära fiender, få dem att skrika efter mamma, ta deras skalper och dricka deras blod (med reservation för vad som står i aktuell värdegrund). Att regeringen Löfven genom katastrofalt usel hantering av polisen fått situationen att bli som den blivit är inte ett argument för att sätta in militär. De kunde för länge sedan sparkat Dan Eliasson och hans gelikar i högsta polisledningen istället och gett större anslag till polisen. Oförmågan att reda upp polisen ska inte kompenseras av att militär sätts in.

Försvarsmaktens insatser i Sverige är numera begränsade trots spridandet av Ådalsmyten om motsatsen, men var alltså fram till 2006 oreglerad. Det fanns till och med gamla instruktioner fram till iaf 70-talet hur man bäst kastade handgranater mot allmänheten och när man skulle öppna eld med kulspruta, och att stridsvagnar och attackflyg kunde verka uppfostrande mot folksamlingar.
CRS är en slags fransk beredskapspolis och en av de sjuttioelva olika polis- och gendarmerieorganisationer som finns i Frankrike. Fransk attityd ingår i kroppspråket.
Idag ska militär när polisen begär det på goda grunder kunna verka underställda polisiär ledning och befäl. T ex bidra med helikoptrar, fordon och vissa specialförband, likt man gjorde när terrorhotnivån på goda grunder (som du inte känner till och aldrig lär få höra om heller) höjdes till 4/5. 

Polisen kan ej heller stärkas av militärpolisen. En mycket stor del av militärpolisbataljonen är i själva verket vanliga poliser med GSS/T-tjänst och dränerar alltså polisen lika mycket som de tillför. Man byter bara organisation, befogenheter, utrustning och uniform.
Ännu mer franska poliser.
Istället är det polisens specialförband NI (nationella insatsstyrkan) och RI (regionala insatsstyrkan, fd piketen) som ska fylla dessa funktioner. Och de gör de redan idag - vid vapenhotbilder används dessa vid tillslag mot tung brottslighet och inte vanliga poliser.

Möjligen kan man tänka sig ett gendarmerie, dvs en halvmilitär styrka, särskilt utbildade för särskilda uppgifter, t ex GIGN i Frankrike, vilket skulle motsvaras av svenska SOG. Men de används uteslutande mot terrorism eller gisslansituationer och inte mot tung kriminalitet. Nu ska SOG ha en del befogenheter som gör att de underställda polisen kan agera gendarmerie och övar även tillsammans med polisen av och till.

Enda slutsatsen är att Löfven och Åkesson är dåligt insatta och ägnar sig åt populism. Ge istället mer resurser till polisen, höj lönerna, skaffa bättre utrustning till vanlig polis (vilket är på gång och har rullats ut i delar av landet, men till skillnad mot i Frankrike sker på ett diskret vis). 

Vi kan också återinföra beredskapspolisen, som kan agera trafikpolis och ordningsvakt vid stora arrangemang så inte ordinarie polisers övertid går åt till att titta på när vuxna människor springer efter en boll på en gräsmatta eller när utländska politiker behöver barnpassning för de inte kan åka bil samtidigt som vanligt folk. Tänk om ordinarie polis istället kunde löst brott?

Lös problemet, statsministern, istället för att ropa på militären. Eller ännu hellre - kan du inte se till att riksdagens lagar upprätthålls bör riksdagen entlediga dig från din roll som statsminister och tillsätta en statsminister som kan se till att lag och ordning gäller. Utan militär.

Att det finns fransk militär på Paris gator beror på terrorhot, inte på kriminalitet. Kriminaliteten hanteras av polisen. Uppsalapolisens pågående kraftsamling visar tydligt att det är fullt möjligt att komma till bukt med gängkriminaliteten, även om det pga lokal insats gjort att gängen flyttat sig till andra orter.

ANALYS: Löfvens uttalande idag var ett provskott för att sondera terrängen kring hur sosseriet ska lägga upp "ordning och reda" som ett av sina teman i årets valrörelse. Genom att nu kläcka ur sig sådant här kan man mäta allmänhetens reaktioner och se om det är ett populärt förslag att låsas gå till val på.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

138 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Helt rätt Lars. Börjar man sätta in militär mot grov organiserad brottslighet, är man snart på ett sluttande plan. Att bekämpa brottslighet är polisens uppgift. Det här betraktar jag som populistiska utspel som syftar till att ta fokus från den verkliga uppgiften. Som är att rensa ut oduglingar från polisledningen och bemanna med personer som kan åstadkomma verkstad istället för snack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. S uttalar sig som att de problem vi har är mot organiserad brottslighet. Men vad är organiserad brottslighet? Skjutningarna i Malmö är mellan små förortskillar med klen självkänsla som inte har något intresse av att någonsin ha ett vanligt jobb, som bråkar om tjejer, att någon tittat snett eller att man snott en keps och lagt upp ett meddelande på instagram. För nämnda skjuter man ihjäl varandra, man ska även ha klart för sig att man inte bryr sig om svennar kommer ivägen. De har alla Tony Montana affischer på väggen. S försöker få det till att vi har problem med några avgränsade gäng medans det är mycket mer utbrett än så, mer generellt. Men de försöker med smoke and mirrors.

   Varför frågar ingen journalist vilka uppgifter militär personal ska utföra. De är inte poliser varför nyttan blir väldigt liten då de ej har någon förmåga. Det enda jag kan komma på är att de löser av stora delar av poliserna som är kommenderade till gränsen, två veckors dokumentkunskap sen borde det gå att sakta byta ut. Poliserna som lösgörs är kommenderade från region syd och skulle under någon månad kunna användas i yttre tjänst i Malmö.

   Radera
  2. Ett problem är ju att Polisen inte kommer in i de kriminella grupperingarna. Vi har inte haft etniska kriminella grupperingar i Sverige i mer än 30 år, och det har eskalerat enormt de senaste 10 åren. Sverige är inte USA. Där finns det etablerade invandrare ur olika etniska grupper som är uppväxta och integrerade i den amerikanska livsstilen och har lojalitet mot USA som nation. Gängbildningarna här i Sverige har ingen sådan lojalitet och Polisen har svårt att infiltrera alla dessa grupperingar. Se i Södertälje där den etniska kriminaliteten infiltrerat även politiken. Spaning får då ske utifrån.

   Sedan är Löfvén är en inkompetent clown. Efter terrordådet på Drottninggatan skulle det bli hårda tag mot de som attackerar blåljuspersonal. Ändå händer ingenting. Det går tyvärr inte att ta den karln seriöst i någonting längre. Det troliga är att han inte vill stöta sig med sin nya väljarbas i ghettona. Dan Elisson borde ha fått sparken för änge sedan. Min gissning är att toppsossar sitter med hållhakar på varandra, kopplade till sexuella handlingar, dvs sån't som gör slut på karriärer. Det vore inte ett dugg svårt att slå järnring med insatsstyrka och förstärkning runt utvalda förorter när bilar brinner och stenar viner genom luften och gripa samtliga. Skärp straffen och sänk straffåldern till 13 år. Ge polisen befogenheter att hålla kvar 15-åringar i häkte.

   Radera
  3. Problemet är relativ straffteori. Det utreds och åtalas folk för fullt men ytterst få får några fängelsestraff vilket gör att man snabbt kan begå brott igen. Tittar man på de du nämner så har de fullt med punkter i brottsregister men oftast ingen påföljd som är fängelse trots att det finns fängelse i straffskalan och trots att de kan ha 30 punkter i brottsregistret. Man behöver inte infiltrera grupperingarna, de grips hela tiden ändå. Men försvinner ej, då de ej får fängelsestraff.

   Det är ett problem att man kan bete sig hursomhelst mot polis utan konsekvens, även polis har fått anpassa sig efter detta då man ej har stöd uppifrån gällande tuffa tag. Att bli spottad på skall man tåla, blir ingen ersättning för det till exempel. Sen blir det ju konsekvens om någon spottar på en polis men inte från systemet.

   Att slå en järnring runt en förort och gripa alla går givetvis inte. Du får läsa rättegångsbalken.

   Polis griper. Polisen har inget med anhållande eller häktning att göra. Eller för att vara rätvis så givetvis lite gällande anhållande beroende på hur man ser det. Gällande unga lagöverträdare håller jag i övrigt med dig (15-18 år). Folk tror att en 15 - 18 åring är något annat än vad dessa brottsaktiva 15 - 18 åringar är. Som det är nu skiter alla knäck så fort en 15, 16 åring grips. Blir släppt snabbare än kvickt. Det måste bli normaliserat att anhålla och häkta 15 åringar. Sen får folk som inte har insyn tycka vad de vill om det.

   I det stora så har jag dock svårt att se hur vi ska vända detta. Det är övermäktigt. Tur att folk inte vet hur illa det är. Många skulle nog inte klara v vetskapen utan att må riktigt dåligt.

   Radera
  4. Sen blir det konstigt nör de som skulle kunna ta tag i det, dvs politikerna, inte gör något mer än kommer me konstiga utspel samt att säger att allt är oacceptabelt. Politikerna är ju de om några som skall kunna styra detta åt rätt håll. Men vi förtjänar kanske inte bättre än så här.

   Radera
  5. Jag vet att det inte är polisen som häktar folk, men de griper folk. Kanske skulle ha skrivit Polisen och rättsväsendet. Kan de slå järnringar runt nazister, vänsterextremister och fotbollshuliganer och bussa iväg dem, så måste de kunna göra en större insats i en förort och gripa alla som deltar i upplopp.

   Radera
  6. Något som bör absolut övervägas och som gör det hela absurdt är det faktum att många av dom som bor i förorterna kommer från militärregimer där insatser av militär är synonymt med förtryck.

   Så JA vill vi skapa ännu mer polarisering så go ahead skicka in Sveriges icke existerande militär(vart finns den månntro?) i förorterna.

   Men för Guds skull gör aldrig något som fungerar på lång sikt. Som exempelvis satsa stort på att få ut problemområdena ut i Svenska villaidyllerna så att Svensken röstar rätt.

   Radera
  7. Precis tillsats. Släpps en återfallsförbrytare snabbt kan den snabbt förbryta sig igen. Ett sysifosarbete i dagens läge för polisens. Utmattningsövning kan man också kalla det. Vilket naturligtvis ansvariga vet

   Radera
 3. Det vore ett mer effektivt användande av resurser att kunna sätta in militären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi hade haft en svällande militärmakt utan andra "utmaningar" så hade man kanske kunnat överföra resurser, men det är kanske inte optimalt idag att dränera FM mer

   Radera
  2. Men vadå, har vi gått med i ett krig utan att JAG fått reda på det?

   Radera
  3. Men vad ska militären göra i förorterna? Delta i operativ insats under pågående upplopp och bilbränningar? Polisen klarar den uppgiften redan idag, men idioten Eliasson ursäktar ju kriminella och vill ha dialog med dem. Alternativt hoppas att de växer upp och kammar sig och skaffar ett jobb. Eller ska militären patrullera permanent i förortsghettona? Då flyttar de kriminella bara på sig. dessutom betvivlar jag att det finns personal att permanent patrullera de nu över 50 så kallat utsatta områdena.

   Radera
 4. Det räcker inte att sparka Eliasson. Han har fyllt organisationen med inkompetenta underställda chefer som gjort karriär genom att i internpolitiken stötta idioterna i högsta ledningen. Hela polismyndighetens ledning, inklusive alla chefer ner till relativt låg nivå måste rensas ut för att få ordning på myndigheten.

  Det bästa kanske vore att helt enkelt lägga ner och sen skapa en helt ny polismyndighet som får ta över alla konstaplar och poliser i icke-chefsbefattning. De övriga som blir kvar kan omskolas och sättas in som extra personal i hemtjänsten, eller användas till ett nytt lågavlönat militärförband med uppgift att patrullera Gotlands kust i roddbåt och skjuta en signalraket om ryssen anfaller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har Gotlänningarna gjort för ont för att förtjäna det?

   Radera
  2. Haha kudos för det här inlägget!

   Radera
  3. The Engineer: Är du alldeles säker på att Eliasson tillsatt det underordnade cheferna i organsiationen?
   Så vitt jag kan förstå så gjordes just det allaredan av genomförandegruppen under alliansregeringens avslutande år och att den nya organisationen därefter hamnade direkt i knäet på den tillträdande socialdemokratiskt ledda regeringen vilka endast hade att tillsätta Rikspolischef ... Vilken som vi alla vet blev Eliasson.

   Radera
  4. Gott knark du hittat? Kör på, du verkar förankrad i en skön verklighet. Nåt bra tips för hur vi kan lösa fler problem?

   Radera
  5. @cheif karlsson: Spelar ingen roll vem som tillsatt dem. Jag kan garantera att om du inte slickar Eliassons och andra överordnades rövar så är din karriär körd inom polismyndigheten. De måste väck!

   @B: Jag har massor med tips! Nämn valfri myndighet/organisation så kan jag delge mina tips angående dem också.

   Radera
 5. Här tycker jag du överdriver.
  Det är ju inte direkt så att Löfven sägee att vi ska sätta in armén och skjuta ner kriminella.

  ”Inte mitt förstahandsval”

  Försvarsmakten är mer än armén.
  Man kan garanterat ge polisen mer stöd än ett gäng skyttesoldater...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är ett "gammalt" förslag från 20 M-ledamöter:

   https://www.dn.se/sthlm/moderater-vill-satta-in-militar-i-fororten/

   Polisen i Uppsala gör säkert ett bra jobb, men det hindrade inte att en utbytesstudent blev skjuten några timmar efter att vederbörande anlänt kunskapsstaden.

   Radera
  2. Det är inte bara så att han överdriver, Norrlandspojk, utan det han gör är ren fake news.

   Det ända Löfven gjorde där var att vara en typisk politiker och ge ett uppenbart icke-svar.

   Sluta tolka allt på värsta möjliga sätt alltid tack.

   Radera
  3. Militärer lär sig att skjuta först, skjuta personer som inte upptäckt dem, skjuta personer i ryggen när de flyr, spränga saker som hindrar dem, och accepterar att oskyldiga dödas och skadas om det behövs för att uppnå målet.

   Funkar dåligt om man inte vill skapa en krigssituation.

   Radera
  4. Tycker helt klart att militären ska kunna användas mer i det civila samhället som en resurs. Vi kan ju inte betala så mycket vi gör till militären för att endast kunna arbeta vid ett eventuellt regelrätt krig vilket typ aldrig kommer att hända. Jag tänker mig bevakningsuppgifter som redan görs vid skyddobjekt, spaning från helikopter eller specialförband som SOG som har polisiära befogenheter etc..

   Radera
 6. Militär,nej bara att isolera och undvika dessa områden.
  Lägga locket på är enklast.

  https://voiceofeurope.com/2018/01/paris-metro-stations-turning-no-go-zones-metro-drivers-dont-stop-certain-stations/

  SvaraRadera
 7. Det behövs en ny typ av polisstyrka som bara ska jobba med gängen. En styrka med större befogenheter och bättre beväpning inklusive piketer. Det måste kompletteras med ny lagstiftning och en utbyggnad av slutna vårdresurser för unga. Det är lustigt att på 70-talet när ungdomsbrottsligheten inte var i närheten av vad den är idag så fanns det en hel arkipelag av fosterhem, ungdomsvårdsskolor och ungdomsfängelser. Allt det är nu borta. Bristen på platser och frånvaron av adekvata insatser mot gängen ger intrycket att politikerna helt enkelt inte bryr sig.

  SvaraRadera
 8. Sossarnas kampanjcentral är smarta, och vet att det är "ordning och reda" som gäller år 2018 (tillsammans med "mer pengar till välfärden", "sänk skatten för pensionärerna" och "svartmåla inte Sverige"). Löfven kommer att göra allt för att framstå som tuffa mot buset, och då blir så här att han hakar på Åkesson eftersom han är rädd för att framstå som vek. Nötter båda två.

  SvaraRadera
 9. Polisen är väl utbildad för att hantera civila på ett civiliserat sätt, medan militären är utbildad i huvudsak för att döda fiender som befinner sig på svenskt territorium och försöker döda svenska militärer. Men det är klart, om de får döda de grova brottslingarna och använda militär stridstaktik så kanske det skulle funka. Fast det skulle nog bli en del kollaterala förluster som de säger på utrikiska.

  Två helt olika utbildningar med helt olika mål och regler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju tänka sig att det skulle låta så här när man ringer 112

   - SOS Alarm, vad kan jag hjälpa till med?
   - En berusad man har hotat barnen vid dagiset Mys-pys, kan ni snälla skicka en polisbil? Genast!
   - Vi har tyvärr inga polisbilar i närheten men vi kan skicka en kryssningsmissil från en Visby-fregatt utanför Öland som kommer att vara där om ca 5 minuter. Går det bra?

   Radera
 10. Danmark har redan satt in militären. Det var detta SD syftade på. Bloggaren okunnig, som vanligt. Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till gränsbevakning som hemvärnet alltid bidragit med där.

   Radera
 11. I Belfast på åttiotalet satte Thatcher in falskärmsjägare och bepansrade fordon var väldigt effektivt.

  SvaraRadera
 12. Populistiskt, javisst, men nu ska röster kapas från M och SD. Absolut ingen önskvärd lösning men det är inte en fråga om, utan när militär måste sättas in som ett stöd. Problemen växer exponentiellt och polisen kommer varken utrustningsmässigt eller personellt hinna få fram resurser. För grundproblemet finns det tyvärr ingen ansats att lösa politiskt.

  SvaraRadera
 13. Många länder har militärpolis och det funkar bra. Dessa kanske inte ska användas som bekämpning av kriminella gäng men kan säkerligen användas som insatsstyrka och ta en stor del av Securitas jobb att vakta skyddsobjekt. Perfekt lösning på att ha en större militär yrkeskår och faktiskt få ut något vettigt för dom skattepengarna

  SvaraRadera
 14. Svar
  1. Bara ännu ett sosseförsök att lösa problemen inom befintlig ekonomisk ram isf att skjuta till rejält med medel till rättsväsendet.

   Radera
  2. http://cornucopia.cornubot.se/2015/05/lat-oss-aldrig-glomma-fackets-lynchmobb.html?m=1

   Radera
 15. Förvånansvärt trångsynt, okunnigt och onyanserat inlägg. Detta avseende såväl Försvarsmaktens förmågor, internationella sakförhållanden inom området och inte minst ur ett pragmatiskt perspektiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försvarsmakten har inte förmågan att lösa polisiära uppgifter. Av den enkla anledningen att de inte är utbildade poliser. Att vara polis är väldigt mycket mer komplext och svårt än att vara militär. Det finns en uppgift de skulle kunna lösa efter två veckors utbildning i dokument, nämligen att lösa majoriteten av poliserna som är kommenderade till gränsen. Dessa som till största delen är kommenderade från region syd skulle kunna användas i yttre tjänst i Malmö.

   Radera
  2. Nja, som f d polis vågar jag nog påstå att ordningshållning inte är särskilt komplext, svårt eller komplicerat. Svensk militär utför redan sådana uppgifter internationellt i miljöer som är långt mer komplexa än svensk polis normalt vistas i.

   Å andra sidan utförs de flesta av dessa uppgifter redan nu av obeväpnade ordningsvakter - med någon veckas utbildning - och inte av polis.

   Därmed inte sagt att det är en bra idé att "sätta in militär". Det känns mest som ett populistiskt panik-uttryck när man känner att man börjar tappa kontrollen. Försvarsmakten har ett hästjobb att bygga upp en raserad försvarsförmåga på rekordtid. Ur det perspektivet finns ingen tid över - för någon - att jaga stenkastare i Orten.

   Radera
  3. M-sur

   Problemet är att polis attackeras med handgranater, automatvapen och sprängladdningar. Bara de senaste timmarna har två allvarliga tillbud skett i Alby respektive Fittja. Att överslätande kalla det som pågår för stenkastning är beklämmande.

   Förslaget kanske är en groda i ett pressat läge men vad tycker som bor i Orten? Eller är det den fina medelklassen som avgör vad som är bäst?

   Radera
  4. @somebody: du glömde att de sprängt polishuset i rosengård för flera timmar sedan. Keep up, vetja!

   Radera
  5. @ Lotta

   Glöm inte det här heller. Polisbil avsiktligt rammad av kriminella idag.

   https://www.expressen.se/nyheter/stockholm/en-bil-har-korts-rakt-in-i-en-polisbil-flera-skadade/

   Radera
  6. @morgonsur, jag har väldigt svårt att se hur militär ska hantera att vara exempelvis Rosengård. Det, precis som områden i Stockholm, är svårare än att vara i Afghanistan enligt mig. Eller Seved för den delen.

   Att lösa de som är kommenderade till gränsen tycker jag hade kunnat funka. Beredskapspolisen hade varit perfekt men de finns ju inte längre.

   Radera
  7. Jag har i min ungdom varit väktare och ordningsvakt (mer eller mindre av en slump), därefter tillhört såväl polisen, försvarsmakten som särskilda beredskapspolisen, och tycker fortfarande det stora problemet är oförmågan att i rätt läge plocka ut rätt folk för specifika uppgifter, mer än att modellera fram något slags generell "superpolis" som både kan utreda brott som Sherlock Holmes och hypnotisera bort allt våld likt trollkarlen Mandrake - bara genom att försöka utbilda fram dessa förmågor i allt längre och mer akademiserade utbildningar.

   Det är säkert bra, men när det gäller just ordningshållning spelar det mindre roll vilken formell utbildning eller färg på uniformen man har. Det är en uppgift som lyder under fysikens lagar, mer än filosofins och retorikens. det är t o m så enkelt att om man i ett område gödslar dygnet runt med två meter långa, välbeväpnade muskelberg med befogenhet och mandat att upprätthålla ordningen - så blir det väldigt lugnt väldigt snabbt. Märkligt nog. Nu är det kanske inte önskvärt varken praktiskt eller ekonomiskt att göra på det viset, men så funkar det. Vilken utbildning eller uniformsfärg de välbeväpnade muskelbergen med mandat har spelar på kort sikt mindre roll.

   Därmed inte sagt att det är en bra idé att göra så på lång sikt. För mig verkar det därför vara en panikåtgärd att prata om militär, det är en diskussion som helt enkelt inte ens ska behövas.

   Men personligen tror jag inte ett jota på att utfallet skulle bero det minsta på att den personliga karaktären skiljer sig åt mellan anställda i olika uniform, att "militärer har sämre karaktär än poliser" eller att respektive utbildning skulle spela en så avgörande roll i en uppgift som är väldigt enkel - även om den är allt annat än lätt.

   Jag tror t ex inte det är det minsta svårare att hålla ordning i Rosengård än i krigsområden - varför skulle det vara det? Det svåra uppstår bara när man har en ledning som inte helhjärtat står bakom sin personal - vilket polisen lidit svårt av sedan åtminstone början/mitten av 90-talet.

   Oavsett färg på uniformen är det människor vi pratar om. Ordningshållning är inte raketvetenskap - det handlar om tydliga mandat, jävlar anamma - som organisation och individ - och envishet.

   Så mycket svårare är det inte. Men det är inte enklare heller. Och det är det jag tror är det egentliga problemet. Det är nämligen inte svårare än man gör det - och rättsväsendet har i god samverkan verkligen lyckats krångla till det för sig de senaste 25 åren.

   Det är ingen slump att jag lämnade polisen för snart två decennier sedan. Lyssnar jag på mina tidigare kollegor har utvecklingen knappast vänt - utförsbacken har eskalerat.

   Radera
  8. @Tillsats - Har du någon som helst egen erfarenhet av polisiär verksamhet? Eller militär dito annat än eventuell värnplikt för många år sedan?
   Frågan är uppriktig och inte retorisk, utifrån dina inlägg (likt bloggarens) har jag svårt att tro det nämligen. Själv har jag likt Morgonsur tämligen färsk erfarenhet och jag har väldigt svårt att se någon alternativ lösning på de omedelbara "utmaningar" som inte bara står inför dörren utan de facto redan är här. Visst inte optimalt med militär, yrkeskårerna har olika uppdrag, utbildning, syften, mandat osv... Men vi behöver vidta åtgärder snarast och faktum är att FM kan avlasta och bistå på en mängd sätt med, enligt min uppfattning (baserat på erfarenhet och inte någon så annars vanligt förekommande killgissning), ökad rättstrygghet och rättssäkerhet som följd - absolut inte minskad.

   Radera
  9. Jag känner tillsats personligen sedan många år tillbaka. Han är polis och har tidigare innan dess varit på utlandsuppdrag som svensk militär.

   Radera
  10. @Tillsats & Cornu - då backar jag, vill inte ifrågasätta Tillsats insikter och erfarenheter. Nöjer mig att vi har ganska diametralt motsatt uppfattning vilket jag finner förvånande. Cornu skriver om ett antal åtgärder som jag definitivt håller med om är steg i rätt riktning. Men problemet är att resultate av dessa ligger långt fram i tiden. Hur ser du/ni på åtgärder för att stävja det, som jag uppfattar det, akuta läget?

   Radera
  11. Mja, svensk militär i utlandet har ju använts till polisiära uppgifter. Det har väl funkat sisådär.
   1. Man saknar utrustning. Folk köpte teleskopbatonger på permis för egna pengar och sånt för att göra sitt jobb. Går så klart att åtgärda.
   2. Effekten är knappast 100%-ig. Självklart syns det när man är där och inte, man kan inte vara överallt samtidigt, vill man kasta en handgranat på nåt så gör man det när nån inte är där.
   3. I utlandet var det t ex svårt att komma åt människosmugglare och annat. Det var mest "hålla ordning". Och det är ju ordning 99,5% av tiden i förorterna.

   Så mja, militären skulle väl kunna användas så som det var tänkt att den (nedlagda) beredskapspolisen skulle användas. Lite fast bevakning och förstärkning och sånt för att lösgöra polisen till att fixa det viktiga.

   Radera
 16. Men, man kan väl använda militär för att helt enkelt skapa trygghet för alla vanliga människor i förorten. Dvs patrullera och liknande. I Frankrike upplever jag att man har kört det konceptet i många år. Om det har någon effekt vet jag inte. Själv tycker jag det är obehagligt med fullt beväpnad militär som patrullerar gator, men det kanske ger effekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, svensk militär i andra länder funkar tydligen bra... hyckleri...

   Radera
  2. I Frankrike står det soldater i varenda tunnelbaneuppgång numer.

   Det viktiga är väl att vi därigenom inte påverkar försvaret, att lösningen inte blir permanent (lätt hänt) samt att det klargörs vilka befogenheter dessa ev militärer i så fall har.

   Militärer tränas ju helt annorlunda än vad poliser gör så någon bra lösning på sikt är det ju inte, och vem vill att militärer sätts in mot egen befolkning?

   Radera
  3. Polisen i Södertälje patrullerar redan med automatvapen. Allmänheten ska vänja sig säger polisen...

   Radera
  4. Militär i Frankrike är inte på Paris gator för att lösa polisiära uppgifter och gör ej heller det, de är där för ett förhöjt terrorhot.

   Radera
  5. Åkte från hötorget kl 20 idag efter ett biobesök, såldes droger helt öppet i tunnelbanan, medans tre andra stod och sparkade på en selecta maskin. Man ser detta dagligen numera, samma sak när man åker hem från jobbet i kista efter 18, flera av de större företagen har gått ut med varningar om personrån och att man skall gå i grupp. Mycket lantisar som inte har en aning om hur illa det har blivit på bara några år.

   Radera
  6. Vi har ju en förhöjd hotbild för terror i hela Europa. Självklart så skulle militären kunna göra en insats i förorterna, men det behövs inte i nuläget. Skulle situationen i förorterna urarta helt och simultant så ställs dock saken i annan dager.

   Radera
 17. Populistiskt utspel som tidningarna inkl vår gudfader Cornu gör en stor grej av.

  SvaraRadera
 18. Frågan är varför ens varför diskussionen finns? Vilka politiker och partier (väljare) har ställt till med situationen idag... mer av samma efter september eller dags för något nytt? Kanske kommer ett löfte om 32000 trainees inom polisen...

  SvaraRadera
 19. Styrande politiker har inget förstånd. Dagliga skjutningar på öppen gata och mängder med områden där kriminaliteten flödar och myndigheterna tappat greppet om. Nu förfasas de över den uppkomna situationen när det är dom själva som skapat dem. Den helt huvudlösa politiken med öppna gränser och totalt hjärnlös integrationspolitik. Här ser vi nu konsekvenserna. Att sen skylla på polisen och att de inte löser problemen.Jäsp!
  Hur nu detta ska lösas är en extremt svår uppgift. Själv övertygad att det kommer bli mycket värre innan det vänder. Men först och främst måste man väl stänga våra gränser i stort. Sen försöka ordna upp alla de problem som skapats innan man importerar nya.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lösningen är att skicka tillbaka de kriminella och deras familjer till de skitländer de kom från.

   Dagens politik är ren rasism där PK eliten tycker att skötsamma invandrare får stå ut med brottslighet så länge det är andra invandrare som utför den. Men när något händer i ett medelklassområde blir det plötsligt liv och tyckarna ropar på mer polis.

   Radera
 20. Att en socialdemokratisk partiledare idag säger sig kunna överväga att sätta in militären mot kriminella måste anses vara ett paradigmskifte. Det torde också tyda på att situationen är värre än vad vi i allmänheten blivit informerade om och att man börjar ha problem på riktigt. I annat fall skulle Löfven inte ta de orden i sin mun.

  Hur det sen skulle se ut i praktiken är en helt annan sak. Men det gick ju bra för svensk militär att utföra polisiära uppgifter i både Kosovo och Afghanistan varför det inte borde vara några problem att utföra identiska moment på svensk mark. Att det sen skulle kräva förändrad lagstiftning är en annan sak men borde gå att lösa då Löfven och hans handgångne män dagligen jobbar med förändringar av lagstiftning.

  SvaraRadera
 21. Tänker osökt på filmen tropa de elite http://www.imdb.com/title/tt0861739/

  SvaraRadera
 22. Den Wild bloggande åsnan på ängen har slutligen tappat kontakten med verkligheten och når nya höjder med sin idioti ...

  SvaraRadera
 23. Anledningen till att diskussionen kommer upp är förstås polisens nuvarande oförmåga att skapa ordning och reda i förorterna. Cornucopia gör precis som alla politiker brukar göra, dvs föreslår nya personalsatsningar, utbildningar och organisationer som i en avlägsen framtid skulle kunna lösa problemet.

  Det är bara det att folk lever i förorterna här och nu. Oskyldiga människor blir i värsta fall dödade av handgranater eller nedskjutna på krogen. I bästa fall blir de bara rädda för våldet och vågar inte gå ut.

  Militär patrullering i kriminellt utsatta områden skulle mycket väl kunna ha en lugnande inverkan, och skapa trygghet för de boende här och nu. Jag vet att militären har andra uppgifter, men de har i alla fall personella och materiella resurser som skulle kunna gå att nyttja i form av jourverksamhet i förorterna. Så väldigt många soldater behövs inte för att patrullera.

  Jag tycker det är ett bra förslag av S och SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så när pansarskyttegruppen ser någon vara narkotikapåverkad eller rättare sagt tror, vad ska de göra då? De är inte utbilade poliser och är ej utbildade i säkra tecken. De har ej rätt till tvångsmedel. När en cooling går fram till en grupp och säger vad han vill och sen står det 50 coolingar runtomkring och kör sitt race (man förstår inte förrän man varit i det) vad ska gruppen göra då? Det kommer ta timmar sen är militären synade och det finns inget kvar. Jag har fortfarande inte fått klart för mig vad militärens uppgift skall vara. Enkel anledning är att det inte finns någon uppgift. Folk tror att de kriminella finns i förorterna bara, men de är överallt, hela tiden. Ska vi ha militär överallt? Vad ska de göra?

   Två uppgifter kan vara möjliga, lös polis kommenderad vid gränsen. Bevaka polisstationer, det är skyddsobjekt.

   Radera
  2. Ordningshållning är något helt annat än att beivra och utreda brott - även för en polis. Militärer ska aldrig syssla med brottsutredning - eller ens brottsbekämpning.

   Personligen tycker jag det är ett tecken på långvarig fullständigt bottenlös inkompetens att frågan ens kommer upp att använda militär mot brottslighet. Parodi.

   Radera
  3. Fast min uppfattning är inte att det är ordningshållning som krävs i Seved och Rosengård. Det är brottsbekämpning. Om jag tänker mig att vi skulle ha militär på rasmusgatan så kan jag inte se vad de skulle göra för skillnad. Oavsett, militären ska syssla med att försvara Sverige är min mening.

   I övrigt är bottenlös inkompetens i sanning vad det är. Och den är som sagt bottenlös så oklart var det ska sluta.

   Radera
  4. Det skulle även behövas att ordningsmakten är permanent stationerade i en hel del skolor och klassrum för att skapa ordning, samt att politiker och ordningsmakt ser till att det inte går att skolka sig igenom skolgången och begå brott på dagarna. Det är rätt mycket som behöver åtgärdas i det här skitsamhället, som svenskarna själva bäddat för.

   Radera
  5. Om samhället nu kollapsar inifrån måste man väl ändå säga att det går att rättfärdiga militär insats med hänvisning till att "försvara Sverige", eller hur? Jag tror t.o.m. att vi kan få se EU-styrkor här när det feministiska mångkulturella Sverige brakar ihop.

   Radera
  6. @Tillsats

   Jag tänker mig inte en pansarskyttegrupp utan snarare mer åt militärpolishållet vad gäller personal och utrustning.

   Narkotikaspaning är knappast heller en lämplig uppgift. Det handlar om närvaro, synlighet, lag och ordning. Att patrullera områden där polisen vet att kriminella personer rör sig, att visa upp sig, att störa och vara ivägen, framförallt kanske nattetid. Att utföra spaning, kartlägga personer och rapportera till polisledningen.

   Anledningen till att militären skall göra detta jobb är att polisen uppenbarligen saknar personella resurser. Alla politiker, samt bloggförfattaren, tycker att det är polisens uppgift att göra detta, och föreslår därför nya satsningar på att utbilda och anställa fler poliser. Jättebra, men det tar flera år innan det ger resultat.

   Under tiden kan man istället använda militär personal till detta. Jag påstår inte att arméns anställda sitter sysslolösa nu, men jag tror att det skulle gå att utforma ett uppdrag med patrullering som beskrivet ovan. Det kommer självklart inte att vara heltäckande för all tänkbar brottslighet, men en ökning av myndigheternas närvaro under vissa tider och på vissa platser tror jag absolut skulle göra skillnad.

   Vad är det egentligen för skillnad att arbeta som fredsbevarande FN-styrka i Afghanistan, eller som fredsbevarande styrka i Stockholms förorter? Borde vara betydligt mindre riskabelt i Stockholm om inte annat.

   Radera
 24. Nu har Löven trampat i klaveret ordentligt 2 ggr på 4 dagar, först i söndags på Högis om sannolikhet och nu idag detta. NU är han körd! Han saknar tydligen helt omdöme.

  SvaraRadera
 25. Vad tror Löfven och Åkesson att militären skall göra åt de här gängen? Minera trappuppgångarna och skjuta de som inte källsorterar ordentligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Förstärka gränsbevakningen för att förhindra kriminella att ta sig över gränsen, förhindra vapensmuggling mm och därigenom avlasta polisen.
   2. Patrullera gatorna för att skapa trygghet hos allmänheten, motverka öppen kriminalitet som t ex drogförsäljning och därigenom avlasta polisen.
   3. Special- och underrättelseförband kan sättas in mot t ex ett specifikt gäng i, säg Biskopsgården, och genom personövervakning, avlyssning och ingripanden såväl störa som samla in bevis mot de kriminella.

   Radera
  2. 1) Inte förstärka gränspolisen utan ersätta de poliser som är kommenderade. Hur förhindrar du att kriminella tar sig över gränsen? Vi har fri rörlighet inom EU. Hur förhindrar du vapensmuggling? Du vet hur tvångsmedel fungerar samt PL20a?

   2) Hur ska de motverka drogförsäljning? Och förresten, dad ska en skyttegrupp göra när 100 coolingar står runt dem och kör sitt race?

   3)Den kompetensen har polisen redan och vill påstå att erfarenhet och kompetens är större än militären, av enkel anledning.

   Radera
  3. ...eller så skickar man bara en soldat eller ordningsvakt att vara "tvåa" i dubbelpatrull med en polis (eller tulltjänsteman) - och vips har vederbörande under respektive tjänstemans förmanskap möjlighet att biträda i tjänsteutövningen. Och har därmed samma befogenheter som sagda polisman/tulltjänsteman. Det är så man gör i t ex Danmark.

   Plötsligt finns dubbelt så många patruller tillgängliga. I teorin.

   Dock: I praktiken ska Försvaret hellre ägna sig åt att återskapa den raserade försvarsförmågan - inget annat. Det är - åtminstone just nu - ingen bra idé att splittra FM:s resurser ytterligare.

   Radera
  4. Man skulle kunna köra militär som tvåa i en dubbelpatrull. Hade varit klart funkis.

   Gällande din fråga innan angående vad Orten tycker så tror jag att de exemeplvis i Rosengård vill ha tillbaka sina områdespoliser som nu är kommenderade på annat. Och sen tror jag att de vill ha fler områdespoliser. Knappast att de vill ha militär där. Men vad vet jag.

   Radera
  5. 1. Det är väl bara att kontrollera alla som reser in i landet. Varför skulle det vara svårt? De flesta européer kan de ju släppa förbi direkt efter en ID-kontroll. Européer som kan misstänkas ingå i kriminella ligor samt utomeuropéer kontrolleras extra noga. Bagage. Rubbet.

   2. Grupper med "coolingar", säg tre personer eller fler, som närmar sig polis eller militär gemensamt, kan man förbjuda och se som ett försök till angrepp.

   Radera
  6. 1) Exakt detta sker exempelvis på bron idag. Efter kontroll (PL19/PL20a) åker de till Malmö eller vidare i landet. Vad trodde du?

   2) Det här är så dumt så inte ens lönt att bemöta.

   Radera
  7. 2) Varför då?
   Om du är fast i att leva efter förlegade mesiga spelregler så kommer vi aldrig få bukt med problemen. Saken är ju den att de här ligisterna vet att de kan göra precis vad de vill med vårt samhälle, i vårt samhälle. De skrattar åt oss. Det tror jag du förstår. De ser det som en självklarhet att de kan dra runt och förstöra. Se senaste upploppet i Paris förrförra veckan där en kvinnlig polis blev misshandlad. Det är bara en tidsfråga innan enskilda poliser och militärer blir övermannade och fråntagna sina vapen. Att ha en lag om att människor inte får närma sig polis eller militär i grupp där uppsåtet kan uppfattas som hotfullt, tycker jag är rimligt.

   Radera
 26. Trams. Militären skulle vara ett bra verktyg att sätta in för att kväsa upplopp och angrepp mot blåljuspersonal så att förövarma kan gripas. Idag tvingas ju polisen ständigt backa undan med svansen mellan benen.

  Samt hjälpa till att vakta gränsen, m m.

  SvaraRadera
 27. Jag undrar var du bor Lars Wilderäng? Inte är det i staden i alla fall.

  Det är snarare den enda vägen att gå att sätta in militär, liksom man gör i Israel för övrigt, med gummikulor och skarp ammunition tillgänglig i förorterna. Det skulle stävja våldet om vi gick in och hjälpte kvinnorna i de "utsatta" områdena (områdena är bara utsatta för kvinnorna) genom att visa att vi finns och att vi står på deras sida. Med skarp ammunition och med taktiskt tillvägagångssätt så kommer det att lugna sig i hela städer och inte bara i förorterna. Man ska inte förringa psyopsens verkan från svensk militär verksamhet i förorterna. De kanske inte ens måste avlossa ett endaste skarpt skott, det räcker om invånarna vet att soldaterna är utrustade med skarp ammunition.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är hur många av förortsborna som vill att militären går in? Många "skötsamma" dvs definitionsmässigt icke-kriminella vill kanske ändå inte vill integreras med det svenska eftersom de har en annan etnisk, social men framförallt religiös lojalitet.

   Finns flera olika sådana här artiklar...

   https://www.metro.se/artikel/nej-jag-som-%C3%A4r-muslimsk-kvinna-beh%C3%B6ver-inte-r%C3%A4ddas-av-er

   Radera
  2. Ja det är ju dem som får uttala sig i media för männen i områdena. Men det finns många fler kvinnor som inte vill gå i slöja, som vill kunna välja make efter eget huvud, som inte vill bli könsstympade. En del av dem har resignerat och uppvisar i princip det beteende som männen vill att de ska ha, en del av dem väljer ett liv utan man framför att ta den man som erbjuds dem av familjen. Minst 50 procent av kvinnorna är positiva till att bli hjälpta av svenskarna. Männen i deras patriarkala samhällen måtte tro att vi är lättlurade.

   Radera
  3. Kvinnor fungerar likadant världen runt! Varför tror du, Doktor Syn, att deras män måste kuva sina kvinnor, könsstympa dem, sätta på dem slöja eller burka? Hade kvinnorna frivilligt gått med på att leva sina liv som männen vill så hade de ju inte behövt göra det.

   Radera
  4. Men det är nog så att de skickar tillbaka många flickor och gifter bort dem i Mellanöstern, i synnerhet flickor som visar tecken på att de kommer att växa upp och bli sexuellt självständiga kvinnor i Sverige. Samtidigt hämtar de kvinnor för giftermål från Mellanöstern som får ersätta dem självständiga flickorna som växer upp i Sverige och som de skickar tillbaka.

   Radera
 28. Tror inte Åkesson och Löven såg ett stridsfordon 90 med smattrande kulsprutor framför sig när de pratar om militär. Kan tänka mig kunskapsinhämtning, patrullering och vaktande av synagoger och moskeer som lämpliga uppgifter.
  Hemvärnet hjälper till exempel redan idag till med att leta efter försvunna personer.
  Mitt eget HV förband stod skyddsvakt efter terrordådet på Drottninggatan och personligen ser jag ingen skillnad på den händelsen och poliserna som blev rammade av en skåpbil idag.

  Det är inte svart eller vitt och polisen verkar behöva all hjälp den kan få.

  SvaraRadera
 29. Lite mångkulturellt och spännande blir det allt med militär på gatorna, men som alla vet är det bara tomt prat.

  SvaraRadera
 30. Militär är till för att kriga med.
  Man ska inte kriga mot sin egen befolkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det nu inte utbryter inbördeskrig.

   Radera
  2. Vi talar inte krig utan stödfunktion. Militär kan också användas i avskräckande syfte, eller i detta fall till försvar av den egna befolkningen. Och tex attacker mot räddningstjänst uppfattar jag som terrorverksamhet.

   Radera
  3. Det är folk som inte ska vara här så vad är problemet?

   Radera
 31. Svårt att avgöra gränsen för kriminalitet och rysk hybridkrigföring tycker jag. Att sätta en hård gräns som hindrar militären att hjälpa polisen skulle kunna utnyttjas i ett skymningsläge.

  SvaraRadera
 32. Det viktiga är att få bort rekryteringen tilk gängen. Idag är det det enda alternativet för en förortsungdom och det ger dom pengar och status. Detta löser inte polisen eller för den delen militären utan det är det civila samhällets uppgift.

  SvaraRadera
 33. För länge sedan, i ett annat Sverige, när jag var värnpliktig, användes militären i kampen mot organiserad brottslighet (vakthållning mot MC-gängs stölder av samhällets militära vapenarsenal). Jag anser att det var effektivt utnyttjande av samhällets resurser.

  Där polisen nu tvingas avdela egna styrkor för vakthållning av egna fordon kanske det hade underlättat med militär vakthållning. Som extra muskler.

  Jag ser faktiskt gärna fler patrullerande poliser och militärer i kampen mot både gängkriminalitet och terror.

  SvaraRadera
 34. Det hela bör inte komma ned till en definitionsfråga. Har staten våldsmonopol i HELA Sverige i dag? Om inte, vid vilken frekvens av sprängningar, bilbränder, angrepp på räddningstjänst, skottlossningar och handgranatssprängningar kan vi hävda att det pågår ett lågintensivt inbördeskrig? Är det bara krig om det existerar en reguljär invasionsarmé eller kan även etniskt enklaviserad gerillakrigföring klassificeras som sådan? Om så har vi en krigssituation i landet f.n.

  SvaraRadera
 35. Två attacker mot Polisen idag. Som tur är ingen död. Tycker ni att det går bra nu?

  SvaraRadera
 36. Nu tycker jag faktiskt synd om Stefan...
  Uppenbarligen skobbade han ifrån den historielektion i skolan som tog upp Ådalen 31...

  Men.. När man hör om dagens attentat i Alby (utanförskapsområde eller ghetto på dansk) så blir man betänksam...

  "Skåpbil rammade med uppsåt polisbil"...

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6864264

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sprängladdning detonerat vid polisstationen i utanförskapsområdet (på dansk ghettot) Rosengård...

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6864393

   Radera
 37. Det här var nog en av dina mest oseriösa artiklar Cornucopia. Du har förmodligen inte ens tagit dig tid att titta på klippet som du länkar till. Inte på något ställe säger Stefan Löfven det som du hävdar i din rubrik. Detta trots ledande frågor ifrån journalisten. Bottennapp. Oseriöst.

  SvaraRadera
 38. Blir lite märklig jämförelse, gendarmeriet och militären. På vischan i Frankrike inklusive alla orter med mindre än 5000 invånare plus en del med mer än så, finns enbart gendarmeriet, som alltså sorterar in under militären. En ort som Gnesta skulle ha 5-6 tjänster på plats och en öppen polisstation, som det visserligen står gendarmeri på, men som har ansvar för allt mellan inbrott och mordutredningar. När befolkningen blir större kan man även få kommunal polis, vilken gör samma arbetsuppgifter som väktare och ordningspoliser i Sverige.
  Gendarmeriet gör allt från trafikövervakning till utredning av grova brott, och konkurrerar ibland med den nationella polisen. Det händer att en utredning som kollapsat hos endera parten flyttas över. Gendarmeriet utreder alltså även brott, till skillnad från insatsstyrkor och kommunala poliser. Dessutom har de då dessa speciella grupper med tung beväpning som sysslar med crowd control och terrorism, men det är en väldigt liten del.
  Den nationella polisen finns i storstäderna och har ansvar för dessa samt alla specialrotlar. En större utredning av människosmuggling, narkotika eller finansiellt snusk hamnar i en specialrotel, ungefär som i Sverige.

  SvaraRadera
 39. FLASH/BREAKING: Handgranat kastad mot polishuset i Malmö.

  Seriöst Corny, angrepp med militära vapen måste besvaras med militära insatser. Nu är det givetvis bara valfläsk från den svenskfientliga sosseregeringens sida, men grundidén är det inget fel på. Rodrigo Duterte-metoden fungerar, att sjunga "we shall overcome" fungerar inte.

  "Att det finns fransk militär på Paris gator beror på terrorhot, inte på kriminalitet."

  Om den här handgranatsprängningen inte är ett terrordåd, vad är då ett terrordåd? Hade den här händelsen inträffat i Afghanistan hade den klassats som ett terrordåd och gammelmedias batikhäxor hade basunerat ut att afghanbarnen skickas rakt i döden. I Sverige är det helt vanlig kriminalitet som ska lösas med dörrknackning och fritidsgårdar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brasilen använder militär med lyckat resultat i Rios favelor. Det kanske är det som behövs här också för att få stopp på våldsspiralen.

   Radera
 40. Vad jag hör är att Statsministern säger att "Det är inte det första vi sätter in", typ. Sedan om dessa ligister betraktas och bedöms som ett hot mot det demokratiska samhället och bedöms som systemhotande och inte ett socialt problem, så fine. Send in the troops om inte polisen räcker. Jag litar på att våra myndigheter gör bra bedömningar och insatser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Statsministerns uttalanden om kriminaliteten är bara ren populism. Statsministern och hans hantlangare är upptagna med samtyckeslagen.

   Radera
  2. Ja,sexbrottslagstiftningen behöver uppdateras, speciellt visavis barnövergrepp. Här är det inte fråga om samtycke, utan skärpta straff. Självklart ska sex vara ömsesidigt, så vad har du emot samtyckeslagen?

   Radera
 41. There's a reason you separate military and the police. One fights the enemies of the state. The other serves and protects the people. When the military becomes both, then the enemies of the state tend to become the people. -William Adama

  https://www.youtube.com/watch?v=Cv9S93yTgGc

  SvaraRadera
 42. Fattar du inte att det är meningen att folk ska ropa efter o acceptera militären i samhället.. Det har ju tjatats om de här stegen som makteliten kommer ta i decennier nu från "insiders"..
  Sitter du o tittar på TV4:s morgonsoffa eller var i helvette får du din naiva världsbild ifrån??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har dom inte bekräftat det på aftonbladet finns det inte enligt Lars. Han är totalt fast i co2-bluffen också. Han ska tydligen köpa en elbil, vilket han kommer att kunna ladda med sina solpaneler. Att politikerna ändrar förutsättningarna hejvilt verkar han inte bry sig om.

   Radera
 43. Snart är det bara militär som kan rädda delar av av Sverige. Alternativt om man ger medborgarna större befogenheter. Antivåldtäkts-Armband, korvgrillning och dialogpolis biter inte på klanmentaliteten i orten. Kolla bara vilka som styrde i hemländerna innan nato bombade sönder samhällena. Det är inte bara hudfärgen som skjljer dom och oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hårt måste sättas mot hårt.
   Vissa verkar inte förstå att många kriminella skrattar åt sverige och svenska polisen som helt saknar respekt.

   Straffen är också rena skämten vid grova våldsbrott.
   30 år fängelse (utan tidigare frigivning om man tidigare varit straffas) och obligatorisk utvisning borde vara normalstraffet för mord av yrkeskriminella.
   Samt 10 år fängelse för olaga vapeninnehav.

   Det kanske kan stoppa utvecklingen men troligen inte, bara bromsa den.

   Radera
  2. Milda Webben; mord ger väl livstids fängelse idag oavsett om man är yrkeskriminell eller ej. Dessutom leder det redan idag till utvisning. Men rätta mig gärna om jag hae fel.

   Radera
  3. Det är ej automatisk livstid på mord utan bara vid "försvårande omständigheter" och livstid är nästan alltid mindre än 30 års fängelse.

   Det finns endast ett 10 tal fall där det har resulterat i 30 år eller mer.
   Sen tror jag det är straffrabatt på det också.. Så rena skämtet enligt min åsikt.

   Radera
  4. Sen en sak till utvisning sker inte heller per automatik oavsett vad du döms för.

   Många blir dömda till mord men blir inte utvisade.

   Det är skrämmade vad folk i allmänhet är dåligt insatt i hur det fungerar i Svenska rättsväsendet.

   Radera
 44. Utan tvivel måste något göras, och det snabbt innan det helt spårar ut…

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/tva-personer-har-anhallits-for-attacken-mot-polishuset

  SvaraRadera
 45. Apropå attacken mot polisen och då Malmö i synnerhet !

  Det här är INTE "lite stök", "pojkstreck" etc.
  Detta är GROV IMPORTERAD KLANKRIMINALITET om makten över områden !!

  Det går INTE att komma med några armband, dialog-, saft-o-buller- eller halalkorvsgrillande poliser utan här krävs ett hårt "språk som dessa individer förstår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu måste de sansa sig och sjunga we shall overcome!

   Radera
 46. Du glömde märka med "Trams".

  Av dig då, som låtsas missförstå och målar upp en bild av att militären anfaller orten med stridsvagn. Självklart menar ju ingen att det ska gå till sådär.
  Polisen behöver uppenbarligen hjälp med att ta tillbaka våldsmonopolet från förortens kriminella terrorister. Militären har sysslolös personal som polisen kan använda sig av, de har även lämplig skyddsutrustning och beväpning.

  Vid upplopp som Polisen inte kan hantera, filma förövarna, kalla in militär personal, spärra av hela jävla förorten, gör husrannsakan i ALLA lägenheter.
  Sätt upp tält och annat som de få bo i under tiden filmer gås igenom och lägenheter genomsökes, lagför precis alla som begått något brott.

  Kasta sten eller skjuta raketer mot blåljuspersonal = Mordförsök, inget annat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte annat så kommer de kriminella ledarna på orten att hindra buset från stenkastning och annat då de inte uppskattar att få sina affärer störda.

   Radera
 47. Är det inte bättre att se till så att polisen fungerar med vettig arbetsmiljö, lön och ledning istället för att skicka ut tvångskommenderad militär? Sen måste övriga rättsapparaten också hänga med så att de som tas lagförs och får kännbara straff eller utvisning på livstid.

  Försvaret har har ju redan svårt att få tillräckligt med personal som det är, med tvångskommendering som andraklass poliser lär det inte bli lättare med rekryteringen. Dessutom så sitter väl inte försvarets personal på händerna precis, de har väl fullt upp med att upp försvarsförmågan genom utbildning och övning.

  Otroligt korkat förslag av den okunnige populisten Åkesson och kappvändaren Löfven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det är ju lätt att fixa. Väldigt få sökande till polisutbildningen trots sänkta inträdeskrav. Många poliser som slutar. Att utbilda nya poliser tar tid om de nu vill bli det.
   Det är väl här och nu problemen är och ökar. Vakna!

   Radera
  2. Det är inte mer av den politiken som har drivits som löser problemet. Det borde vara rätt uppenbart.

   Radera
  3. Problemet är inte att vi har för få poliser utan att de som är poliser inte jobbar som det på grund av att politiska beslut fullständigt förstört verksamheten. Är då lösningen att tvångskommendera andra att ta polisens roll? Vilka skall vi skicka in och ta över soldaternas jobb när de leker poliser, förskollärarna eller genuspedagogerna?

   Tydligen fick man inte kalla KUNG Åkesson för okunnig populist, det skavde...

   Radera
 48. Man kunde ju börja med att ge den ordinarie polisen rätten att tillgripa det våld som nöden kräver för varje situation. Det verkar i de flesta fallen som om dom inte får ingripa när "buset" vandaliserar en bil med mera. Man har ju hört ursäkter och förklaringar att det är ingen idé att försöka gripa någon då det blir svårt med bevisninge att just den personen gjort något. Har inte polisen kroppskameror längre! Kan inte polisen använda Paintball-metoden att märka dom med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man är som vanlig skattebetalare helt förstummad över polisens impotens, men det är väl något som kommer från ledningen, fotfolket agerar ju efter de riktlinjer de får.

   Radera
 49. Det som pågår på olika håll i Sverige numera är inte längre fråga om "kriminalitet" Det är fråga om terrorverksamhet. En form av inbördeskrig fört av utländska krafter.
  En trojansk häst.
  Det saknas en korrekt analys av läget och därför behöver man ta hjälp av militär för att få en överblick av läget i landet och lägga upp en strategi för framtiden.
  Att man omedelbart måste stänga gränserna för fortsatt invandring är dessutom givet.
  Problemet är politiskt.

  SvaraRadera
 50. Militär är helt adekvat att sätta in mot fientlig makts soldater som erövrar och ockuperar svenskt territorium. Det är ju det som pågår idag även om takten är låg.

  Man skulle även kunna använda militären för att förhindra att fientlig makts soldater fortsätter att strömma in över gränsen och ockupera allt större delar av Sverige.

  SvaraRadera
 51. En praktiskt genomförbar lösning är att kalla in ett par årsklasser fd. värnpliktiga MP för att ordna fast bevakning av exempelvis polisstationer. Detta skulle dels säkra objekten i sig dels frigöra polisiära resurser.

  SvaraRadera
 52. Var det inte Jimmy Åkesson som sade att man skulle sätta in militär och när han krävdes på en kommentar så sade statsministern att "han utesluter ingenting".
  Jag utesluter inte att jag blir kung av kalifatet Sverige. Betyder det att jag är det?

  SvaraRadera
 53. Staten borde bygga höga betongmurar runt dessa ghetton och låta militärpoliser bevaka all trafik in o ut. Det vore även lämpligt att införa sharia-lagar i dessa ghetton då svenska lagar inte fungerar för dess invånare.

  SvaraRadera
 54. Organiserad brottslighet som dels på ett systematiskt vis hotar samhällsordning, liv och säkerhet samt skapar egen rättsskipning i sina områden och tränger undan svensk rättsskipning.

  I ett tillräckligt eskalerat läge är det en aggression och ett hot mot svenska samhället och dess rättsprinciper, dvs ett hot mot nationalstaten.

  Organiserad brottlighet är då illegala kombatanter och ett möjligt mål för militär insats alt. militär support på olika områden till polisen. Antar att det ungefär är så logiken kan härledas för Åkesson och Löfven.

  Oavsett vad man tycker om logiken så har det svenska rättssystemet och polisväsendet ingen eller begränsad avskräckningsförmåga och otillräcklig verkansgrad för att möta organiserade samhällshotande brottsstrukturer med territoriella anspråk.

  Oavsett principer om vem som borde göra vad så behövs en tillnyktring i att gå från försöka begränsa brottslighet till att eliminera brottslighet. Det händer inte av sig självt, inte heller genom att diskutera om det i små grupper som Bloggägaren brukar nämna.

  Kanske är dessa utspel egentligen ett uttryck för att var folkhemsformula om hur samhälle, polis och rättsväsende inte längre funkar som det ska och vi måste kunna vara långt mer resoluta och slå hårt tillbaka.

  SvaraRadera