Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2018-01-17 13:18

Kryptovalutornas marknad är en studie i psykologi

Marknaderna för de sk "kryptovalutorna" (egentligen en serie med ettor och nollor som någon påstår ska vara en valuta) är en fascinerande studie i mänsklig psykologi och spekulation i dess renaste form. Framför våra ögon utspelas i realtid bubbla efter bubbla och eftersom marknaderna är oreglerade och mestadels består av teknikfetischister och amatörer uppför de sig helt enligt skolboken.
Dagschart Bitcoin. Marknadsbubblans anatomi, någon?
Tydligen ska en massa sk "kryptovalutor" krascha just nu. De kan dock inte egentligen kallas valutor, då det inte finns något som backar upp dem. Svenska kronan garanteras t ex av svenska staten, som garanterar att man kan betala sina skatteskulder med svenska kronor (ja, att ta dina sedlar, sätta in dem på banken och betala in till Skatteverkets bankgiro är att betala med svenska kronor - en valuta är en stabil bevarare av värde, en transaktionsenhet och en bokföringsenhet).

För kryptovalutor existerar inga garantier utan att de alls ska kallas valutor är bara något som hittats på av den som drog igång den.

Som jag tidigt förutspådde blir det inflation i antalet kryptovalutor. Ju högre kryptovalutor värderas och desto mer de hypas, desto fler kommer startas. Kanske ska starta en Cornucoin? Vem som helst kan starta en kryptovaluta. Just nu finns det tydligen 1442 kryptovalutor. Och tydligen ska de flesta kryptovalutor krascha just nu, iaf typ 95 av de hundra största (i skrivande stund har inte Tether, Nexus, Belio, Smartcash, Siacoin fallit de senaste 24 timmarna - övriga har kraschat typ 10 - 40% på ett dygn - känns ju som stabila bevarare av värde).

 
Trots allt är de som handlar med kryptovalutor oftast teknikfetishister, som blandar ihop en snygg matematisk lösning med tillämpbarhet och värdering. Och helt utan motståndskraft eller erfarenhet så blir det en perfekt studie i otyglad spekulation och tillhörande mänsklig psykologi. Marknadsbubblans anatomi uppfylls perfekt

Bitcoin ska tydligen kraschat ner under 10 000 USD igen, i vad som ser ut som en perfekt sprickande bubbla, komplett med tjurfälla, helt i enlighet med skolbokens exempel på hur bubblor ser ut och kraschar. Killgissar att riktiga tekniska analytiker äter teknikfetishisterna till frukost, lunch, middag och nattvickning med tanke på hur förutsägbara kidsen är.

Fast som ni ser nedan har förstås alla läsare som håller på med kryptovalutor förstås redan sålt sina innehav. Naturligtvis på toppen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

81 kommentarer:

 1. Bitcoins historik är kul att kolla på. Bubbla 1 i april 2013. Bubbla 2 (fem ggr högre) i oktober 2014. Bubbla 3 (tjugo ggr högre än bubbla 2) i dec 2017. Blir nästa bubbla runt 500 000 dollar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se grafer på https://charts.bitcoin.com/chart/price

   Radera
  2. Det var en bubbla ännu tidigare med... Den upplevde jag i realtid.
   Det var någonstans kring 2011/2012.
   Rusning utan dess like ifrån kring 50cent till $32 och sedan efterföljande krash ned i källaren igen.
   Sålde av allt mitt innehav på vägen upp vid $24, men lät av lathet det ligga kvar i mt.gox.
   Gissa hur det gick?! :)
   Bra att man blivit vaccinerad mot de här dumheterna när det var billigt. Vem vet, man kanske hade spelat bort huset i den här bubblan annars.

   Radera
  3. Ja, Magic the Gathering Online Exchange, det var väl ett exempel på hur säkra Bitcoin är och att de inte kan stjälas? Eller hur var det nu?

   Radera
  4. Kristoffer, tack den bubblan missade jag :-) Lustigt hur de blir ~tio ggr större varje gång

   Radera
  5. Om det kan bli en bubbla till beror nog på tillgången av nya "greater fools". Senaste bubblan tog väl fart när man kunde börja handla med dem på börsen (Avanza et al), och man fick ett nytt tillskott av fools. Tillgången på fools begränsas till sist av antalet naiva människor på jorden som har pengar att investera.

   Radera
  6. Helt klart.
   Jag skulle tro att det här är den sista vågen. Det lär inte finnas många som inte exponerats den här gången.
   När man får reklam i lokaltidningen av den här typen: "Missat bitcoin bussen? Det här är den senaste cryptovalutan att investera i!" ...då vet man att det nog är över snart.

   Radera
  7. Finansmarknadernas intresse för BC visar vad finansmarknaden blivit. En verksamhet mest inriktad på spekulation och inte som integrerad del av realekonomin. BC har ingen som helst betydelse för realekonomin(den lagliga). Det finns inget underliggande motiv till att placera i BT bortsett från drömmen om att BT skall bli ett lagligt betalningsmedel mainstream, dvs accepterat av staterna(vilket aldrig kommer att ske). Precis som Cornu skriver handlar utvecklingen om MANI. Prisutvecklingen har inget med realekonomi att göra. Vanlig girighet styr. En del skriver "investera".....vad betyder det egentligen!!!

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. "Ja, Magic the Gathering Online Exchange, det var väl ett exempel på hur säkra Bitcoin är och att de inte kan stjälas? Eller hur var det nu?"

   Om du förvarar dina kontanter i en okänd människas plånbok kan du nog räkna med att de försvinner förr eller senare.

   Ingenting har ändrats sedan dess. Man ska inte förvara sina pengar på växlingsstationer. Man ska förvara dem i sin egen plånbok.

   Notera att Bitcoins blockkedja aldrig har hackats sedan den släpptes lös 2009. Vilken annan teknologi har överlevt så länge utan att säkerhetshål dykt upp?

   Säg en enda bank som inte råkat ut för hack, phishing, kreditkortsbedrägerier. Som offer för kreditkortsbedrägeri vet jag hur drygt det är att vara utan sina pengar i upp till 60 dagar innan banken ger med sig och ersätter en, om man har normaltur.

   Kryptovalutor är inte som pengar på banken där banken i normalfallet är ansvarig för upp till €100000, men inte mer. De begränsar dock din tillgång till dina pengar. Du kan inte använda dem när du vill, du kan inte betala vem som helst, etc. Kryptovalutor är annorlunda. De finns inte på banken. Tillgången till dem ligger i den privata nyckel. Ingen kan ta dina pengar utan tillgång till nyckeln. Det är omöjligt. Klart säkrare än bank och kort.

   Lämnar du dina kryptopengar på en växlingssajt så är det den sajten som håller i nyckeln till din plånbok - din säkerhet är nu densamma som deras säkerhet - och de är ett långt större mål än din privata förvaring av dina kryptovalutor.

   Ny värdebärare - nytt säkerhetstänk.

   Radera
  10. "Notera att Bitcoins blockkedja aldrig har hackats sedan den släpptes lös 2009. Vilken annan teknologi har överlevt så länge utan att säkerhetshål dykt upp?"

   https://en.bitcoin.it/wiki/Value_overflow_incident

   Radera
  11. Och det finns ju sjukt mycket teknologier som är helt utan säkerhetshål... Även mjukvaror (all teknologi är inte mjukvara, du vet).

   Radera
 2. Kan inte annat än hålla med om att det varit väldigt spännande att se detta i realtid!

  Jag förstår inte varför du ofta avslutar i övrigt trevliga och bra inlägg med "Fast som ni ser nedan har förstås alla läsare som håller på med kryptovalutor förstås redan sålt sina innehav. Naturligtvis på toppen." eller något liknande. Det känns bara lite drygt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitcoinkiddies är så extremt lättkränkta, därav brukar jag skriva på sådana vis.

   Radera
  2. Köpte på 10$ sålde 19650$

   Radera
  3. Själv så älskar jag den stöddigheten.
   Fortsätt dissa alla överdrivet självsäkra hobby-spekulerare Cornu!

   Radera
  4. Det roliga är när de skriver "om du inte sålt* hade du tjänat 80000 kronor (eller nåt)". Att de alls tycker att 80000 kronor (eller 300000 eller någon annan småsumma) är något att gråta över säger vilka småfräsare det rör sig om. Och som dessutom är såna naiva backtraders att de utgår från att alternativet alltid är att sälja på toppen. Inte för att de själva sålde på toppen alltså...

   *Jag gav bort mina bitcoin gratis efter att ha utvärderat tekniken

   Radera
  5. Om teknisk analys tillämpats på Bitcoin har man tjänat pengar på att förvänta sig det här bubbelmönstret i ungefär två tredjedelar av tidigare fall för Bitcoin. Men då har man varit tvungen att pricka botten också då den vid alla tidigare tillfälle fortsatt uppåt efteråt.

   Räcker det för att äta resterande till frukost.

   Radera
  6. Vad är det man ska göra den där tekniska analysen på, då?

   Radera
 3. Är och har alltid varit övertygad om att Bitcoin (och andra liknande) är helt värdelösa. Med detta sagt så gick jag in med några tusenlappar i Bitcoin baserat på att det var just en bubbla som det kunde vara kul att följa med på vägen upp. Sålde av det sista igår och tjänade några hundra procent. Fantastiskt med de som tjänat tusentals procent men nog svårt för många av dem att kliva ur i tid och inse att det roliga är slut.

  SvaraRadera
 4. Har tjänat 8000 sek, nu har jag inget innehav alls. Kryptovalutor är trams.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, 8000 kronor. Kidsen blir imponerade tror jag.

   Radera
  2. 8000 kr blir en hel del fps i cs, sådeså!

   Radera
 5. Desperationen över att hitta en trygg hamn torde vara betydande inom stora delar av befolkningen som gjort sig en hacka på bostadsspekulationen de senaste 25 åren.

  Alla säkra placeringar ger negativ real avkastning och alla andra marknader dras med enorma risker efter decennier av intensiv penningdopning.

  Kanske denna superbubbla kommer att spricka, när förtroendet för fiat-pengarna och kvartalsekonomin kollapsar och slutspelade småspararna sitter apatiska med is i magen på väg ned i avgrunden.

  Det var nog roligt att inbilla sig att man var rik men guldet var bara ett luftslott och av allt arbete blev det bara en tummetott och inte ens det.

  SvaraRadera
 6. Jag vill påminna om den här bloggposten från 2011: http://cornucopia.cornubot.se/2011/05/bitcoin-fiatpengar-och-pyramidspel-for.html

  Cornu: du hade tagit del av information om bitcoin och analyserat den när bitcoin var värd några dollar styck, ändå missade du en (världs)historisk möjlighet att med minimal risk (satsat kapital i förhållande till potentiell avkastning) tjäna mångmiljoner. Du har ju också haft notoriskt fel om bostadsmarknaden.

  Så otroligt många personer har blivit rika på såväl bitcoin som bostadsmarknaden. Dock inte de som har lyssnat på dig! Att du fortfarande har följare som ser dig som en ekonomisk expert är häpnadsväckande. De som har följt dina analyser har ju blivit helt blåsta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Men det där går ju säga om alla konstiga investeringar som rusat i pris. Har du satsat småbelopp i alla dessa och är det då fortfarande minimal risk? Och sedan timeat försäljning vettigt?

   Är det idag ett sämre köpläge på bitcoin än för 6 år sedan? Isf, varför? Om utvecklingen ens KAN fortsätta vara exponentiell så är det väl en lika sund investering nu? Det finns sjukt mycket startups som har potential att gå upp tusentals procent i värdering. Varför inte investera några tusen i varje? Varje är en världshistorisk möjlighet att med minimal risk tjäna mångmiljoner.

   När har Cornu haft fel om bostadsmarknaden och vad är fel om BTC i inlägget du länkar?

   Ska man analysera investeringsläget ur lite större perspektiv tycker jag det är rätt viktigt med det Cornu skrev i den posten, "den som var med på Bitcoin från början kan idag vara miljonär, men man måste förstås sälja av sina Bitcoins till senare anlända i pyramidspelet för att bli miljonär utanför systemet".

   Finns det inte tillräckligt många greater fools, och bara då, kan man bli icke-bitcoin-miljonär på att investera i bitcoin. Det har alltid varit sant.

   Radera
 7. När/om Bitcoin har fallit med 85-90% kan jag tänka mig att spekulera i en ny framtida bubbla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faller bitcoin med 90% (till) kommer jag slänga in 100k i den, i tron om att den sista idioten inte är född än och hoppas på en ny bubbla på 50ggr pengarna inom några år. Bitcoin är ett varumärke... svårt att "glömma".

   Radera
 8. har du funderat på Larsthaler istf Cornucoin?

  SvaraRadera
 9. Min navel producerar ungefär en navelludd varje dag. De är högst begränsade i antal och en förträfflig valuta. Jag kan erbjuda mig att sälja någon till just dig till ett förmånligt pris med äkthetsintyg och skickad med rek. Endast de riktigt insatta förstår deras sanna värde på fria marknaden.

  Observera, blanda inte ihop de äkta navelludden från min navel med fake, som till exempel ludd från tops. Dessa fakeludd kan av och till påträffas erbjudna av mindre seriösa aktörer. En expert skiljer dem lätt åt så ta kontakt med en sådan om du är osäker.

  Endast äkta vara bevarar sitt värde.

  SvaraRadera
 10. Vad hade de du fått idag, just nu, för de 2,14 Bitcoin du gav bort för några år sedan Lars Wilderäng ?

  Du hade ju då "utvärderat tekniken" o kommit fram till att Bitcoin saknar värde

  SvaraRadera
  Svar
  1. Småpengar som bara intresserar en amatör. Räcker inte ens till en bil från Skoda eller en kontantinsats till en bostad.

   Om du imponeras av de summorna så säger det en hel del om dig.

   Radera
  2. Så du kallar 2,14 x 10240 x 8,03 = 176 000 sek för "småpengar som bara intresserar en amatör" ? Det är nästan 2 års pension för en fattigpensionär.

   Är det rätt uppfattat av mig? I så fall hur mycket pengar behövs för att intressera någon som inte är "amatör" enl dig Lars Wilderäng?

   Radera
  3. Så du kallar 2,14 x 10240 x 8,03 = 176 000 sek för "småpengar som bara intresserar en amatör" ?

   Det är nästan 2 års pension för en fattigpensionär.

   Radera
  4. Om man skänker bort en lott för 30 kr och den som får den vinner miljonbelopp på den, har man skänkt bort 30 kr eller miljoner?
   Och angående värdet 10240 kr... jag lämnar dig med detta http://funnytweeter.com/cache/116412.jpg

   Radera
 11. Sålde av mina Bitcoin på $16500.

  Mitt grundproblem med Bitcoin är att man inte ökade blockstorleken, vilket skapade höga transaktionskostnader och långa väntetider. Det problemet fanns innan BTC nådde mina säljnivåer, men de sista 300% åkte jag med på tåget, väl medveten att jag skulle behöva casha ur snart. Lärdom, det finns alltid tid att hoppa av en bubbla.

  När jag gick in BTC hade valutan en marknadsandel på nära 100%, men pga misskötsel av utvecklarna är den nu nere på 33% och vi har fått massa alternativa valutor. Valutor som aldrig skulle haft en chans om inte BTC funkat så dåligt. På sikt kommer marknaden rensa ut i valutaträsket, så som skedde under IT-bubblan, men det är i dagsläget omöjligt att veta vilken valuta som kommer vara nästa Amazon.

  SvaraRadera
 12. Ursäkta an amatörs reflektioner. Värdet på Bitcoin beror väl på psykologiska faktorer. Om tillräckligt många anser att det har ett värde så har det väl det. Ungeför som hasselnötter eller vad som. Vad som talar för värdet på Bitcoin är väl att antalet BC är begränsat. Även om det förstås inte går att lita på heller då utfärdaren väl kan utfärda fler? Vanliga pengar trycks ju ut i obegränsade mångder numera och guldmyntfoten är avskaffad. På så sätt är väl vanliga pengar nåt sorts Bitcoin de också.

  SvaraRadera
 13. Det är något visst med människor som tror att bara för att man utpekar att vissa tillgångar eller andra instrument är bubblor så måste det betyda att det inte går att tjäna pengar på det. Det är klart som korvspad att det går att tjäna pengar, massvis med pengar på bubblor, problemet med bubblor är att det är ackompanjerat men en otroligt hög risk att sitta med svarte petter när bubblan väl spricker. Det är därför det är osunt att spekulera i bubblor. Gillar man hastiga rörelser, stora summor och hög risk är det väl bara börja handla massa konstiga index-derivat med hävstång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Jag kommer aldrig rekommendera något som innebär risk, om det nu inte som Lysa är anpassat till din personliga riskprofil.

   Så vare sig bostadsmarknaden eller bitcoin (eller börsen) lär jag någonsin rekommendera. Vanligt folk ska inte ägna sig åt risk, de som förstår bättre kan göra det utan mina rekommendationer. Bubblor är ju t ex utmärkta tillfällen att tjäna pengar, men ändå inget jag någonsin kan rekommendera.

   Radera
 14. En fråga till er mer kunniga: vad händer med infrastrukturen om Bitcoin faller under produktionskostnaden?

  SvaraRadera
 15. Intressant definition:
  "en valuta är en stabil bevarare av värde, en transaktionsenhet och en bokföringsenhet"
  Frågan man ställer sig är om t.ex. den Argentinska Pesos då var (eller är) en valuta?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller värde-delen hänger det samman med landets ekonomiska politik och korruption. Gör man sig likt peson beroende av t.ex us dollar både i form av inflationsskapande handelsunderskott och som huvudplacering så hamnar man i upprepande cykler. Eliten har alltid valt att låna dollar långt över deras förmåga att skapa en fungerande ekonomisk infrastruktur. Hur många ggr har inte us fed hållit amerikanska banker under armarna! Banker som älskar att låna ut till länder som ständigt går omkull pga svag ledning.

   Radera
 16. I den mån läsarna äger kryptovalutor har de nog gjort några tusen procent på ett år det till trots. Jag hoppas du förstår kommentarerna om din avundsjuka.

  Annars är det förstås precis som du säger, en stilstudie i psykologi - bland annat. Det är i modern tid vår första fria marknad, och den är dessutom global och blixtsnabb. Det blir en studie i väldigt många saker.

  Angående SEK tycker jag du missar poängen lite. SEK är mycket riktigt backad av staten, närmare bestämt statens militära resurser. Vid proportionerligt våld (vilket måste antas) mördar alltså staten dem som inte lydigt betalar sin skatt i SEK.

  Att det är en relativt stark backning är ju att stanna vid de självklara bitarna av analysen.

  SvaraRadera
 17. Jag tänker att snart kommer något tekniskt genombrott typ kvantdatorer som gör blockkedjan värdelös. Vem vet, kanske det redan finns en fungerade i något hemligt NSA / Spetssvyaz lab för det skulle vara en otrolig fördel att kunna läsa andras krypton och den hemligheten vill man behålla för sig själv.

  Men fram tills den dagen så går det nog att rida på vågen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har blockkedjan att göra med Bitcoin?

   Radera
  2. Var är det med blockchain som gör att dumhuvuden helt utan utbildning, helt utan förmåga att utbilda sig själva, plötsligt tror att deras gissningar är värda något?

   Kvantatorer är inte ett problem.

   Radera
  3. Det går att skapa kvantresistent kryptering, men det är svårt att jacka på i efterhand. Kryptovalutan behöver vara designad för att stödja det (om man inte hårdgafflar den, vill säga).

   Radera
  4. Den som lever lär väl får se. Nu tar det rätt mycket resurser och tid att beräkna nästa block i kedjan. Skulle något nytt tekniskt genombrott göra att detta sker på väldigt kort tid så faller valutan. Då skulle alla andra sluta "mining" eftersom det skulle vara meningslöst då någon annan alltid hinner före. Andra svagheten är om någon skulle kunna räkna ut den privata nyckeln och på så sätt kunna spendera valutan.
   Kanske kvantdatorn skulle vara ett sådant verktyg, en möjlig framtid.

   Radera
  5. "Hårdgaffling" är _trivialt_ givet konsensus. Det enda problemet med "hårdgaffling" är just konsensus.

   Återigen, kvantdatorer är inget problem för blockchain, det är därför inga fokuserar på det förutom enstaka startups som vill lura folk att investera pengar genom att slänga runt trendiga ord.

   Vi kan vidare enkelt konstatera att bryter vi våra sätt att kryptera saker har vi verkligen inte tid att diskutera en i sammanhanget småsak som dagens blockchains.

   Radera
  6. Proof-of-stake experimenteras med som alternativ till dagens proof-of-work som modell för att avgöra vem som får lägga till nästa block på kedjan. Det experimenteras också med metoder för att i praktiken skapa temporära segment i blockkedjan inom vilka enstaka aktörar kan agera utan att kräva konsensus från samtliga på hela blockkedjan.

   PoS gör det billigt att beräkna ett block, och segmentering gör det teoretiskt sett möjligt att parallelisera hela mankemanget. Tillsammans torde det lösa prestandaproblemen, men vi får se hur det går.

   Hur jobbigt det är att ta fram ett block är en liten faktor i priset. Det mesta är marknad, transaktioner och psykologi, som sagt.

   Radera
 18. Frågar du mig tror jag förövrigt en del starka organisationer haft lekstuga den här vändan. Alla med ett halvt huvud var överens om hur bisarr marknaden blev senaste månaderna (se gärna mitt tips, som du missade att utnyttja, angående den totala luftbubblan XRP - vilken ser _extremt_ manipulerad ut om du kollar utvecklingen i logskala)

  BTC har inte direkt varit den intressantaste studien. Används inte mest, inte skapat mest eufori, inte vare sig pumpats eller dumpats lika hårt som alla luft-enheter.

  SvaraRadera
 19. Du kan absolut skapa en krytovaluta som är stabil. Riksbanken kan till exempel ta emot 1kr från dig och ge dig 1 eKrona i gengäld. De garanterar att du alltid kan växla din eKrona tillbaka till en fysiska krona. På så vis har din eKrona alltid värdet av exakt 1 krona.

  Till skillnad från fysiska kronor är däremot eKronan garanterat din så fort den blivit överförd till dig, och kan inte tas ifrån dig om du inte uppger din privata krypteringsnyckel, och liknar därmed fysiska pengar eller någon fysisk tillgång så som silver eller guld mer än vad det liknar konceptet "krona", vars värde är flytande och bestäms av marknaden.

  eKronan är mer "din" än kronorna som sitter hos din bank, som banken i praktiken äger och kan neka dig tillgång till när de känner för det.

  Själv HODLar jag ett gäng kryptovalutor för glatta livet och ser nuvarande markand som köpläge om något. Säsongspanik är normalt i kryptovalutornas värld. De flesta kommer att visa sig värdelösa i längden, men fenomenet som sådant är här för att stanna.

  Det är klart de gamla rävarna är nervösa över detta. Idén att en person kan hålla och överföra sin egendom på sätt som inte är under direkt kontroll av de nuvarande monopolen skrämmer så klart vettet ur dem. Det är fullkomligt självklart att de kommer att rikta sina sedvanliga vapen i form av regler och förbud mot detta och hoppas på att de kan förgöra det innan det tar fotfäste hos allmogen.

  Kryptovalutorna kommer att associeras med brottslighet i kvällspressen. Hövdingarna kommer att säga att de är värdelösa, och så gott de kan rikta om uppmärksamheten till produkterna som de äger och distribuerar.

  Somliga kommer att försöka förbjuda dem, andra (som Estland) kommer att försöka rida på vågen. Jag tror de senare har en ljusare framtid.

  För övrigt är kryptovalutor mer än kommunikationsrevolution än något annat. Precis som de flesta IT-biprodukter så kopplar de samman köpare och säljare på en marknad direkt, och skär bort mellanhänder, såsom Amazon, Uber, med flera har gjort på sina respektive marknader tidigare.

  Det är bara det att de som nu ska bort är de RIKTIGT rika och inflytelserika av den gamla eran. Det kommer otvivelaktigt att bli blodigt, och maktstrukturer kommer att skiftas dramatiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är relativt överens i prognosen, men jag tror inte nödvändigtvis det blir blodigt. Om det fanns en chans att stoppa utvecklingen skulle det bli blodigt, men med tanke på att detta är en enabler för individen - alla individer i hela jävla världen på samma gång - är liksom en eventuell fight slut innan den börjar.

   Radera
  2. Tack för ditt inlägg "Dave Pupkin"

   Äntligen någon som kan skriva ett vettigt sakligt inlägg, utan raljerande AdHominem-argument.

   Delar helt din uppfattning.

   Radera
  3. Ingen här säger väl att kryptovalutor och blockkedjetekninken är dålig. Tvärtom är det en bea teknik.

   Det är bara det att värdet är helt enkelt orimligt för vissa "valutor"...

   Hade kryptovalutorna varit mer sund så hade vi sluppit många sånna här dippar...

   Tycker inte om när saker o ting hypas...

   Annars är det ju lönsamt att korttidstrada men då ska man ju veta vad man gör alt. Att man köpte tidigt...

   Just nu har en majoritet förlorat pengar och när media snappar upp det lär det gå mer back.

   De flesta köpte INTE innan 7000 dollars gränsen..

   Radera
  4. Det finns ju alltid Tether, som är peggad till USD. Om det nu var tekniken, billiga transaktioner etc man var ute efter och inte bara var inne i kryptovalutor för att tjäna pengar på bubblor...

   Radera
  5. Varför skulle t.ex Riksbanken göra det? Räcker det inte med SEK som man har monopol på?

   Radera
  6. SEK m.fl är ju redan digitala

   Radera
  7. Tether är ett bättre exempel på lurendrejeri än stabil valuta, iom att den skapades av en exchange som INTE kunde backa sina valutor med dollar, och därmed behövde en IOU att ge till folk. De äger inte så många USD som det finns Tether i omlopp.

   Det finns ju vad det verkar bara två alternativ. Antingen är valutan i praktiken en aktie som motsvarar någon mängd av någon extern resurs, a la den gamla guldekvivalenten, eller så tillåts marknaden att avgöra värdet på valutan. Av flera orsaker var peggade valutor inte så effektiva.

   Det som gör en valuta någorlunda stabil är det oerhört komplicerade samberoendet mellan valutan, köpare, och säljare. Eftersom det finns så få som accepterar kryptovalutorna är det oerhört svårt att säga vad de är värda. De få som är med på marknaden har på tok för mycket att säga till om värdet, och få som i sin tur reglerar DERAS syn på värdet.

   Men låt säga att några stora bolag med attraktiva produkter plötsligt skulle börja acceptera valutan. Helt plötsligt skulle det gå att säga vad den är värd. Det är ju bara köp/säljförhållanden som informerar oss om vad pengen faktiskt går att konvertera till.

   När jag kan se externt att jag för 1kr får 1/15 mjölk, eller 1/97000 m2 boyta i centrala Stockholm, då får jag någon slags känsla för vad min lön på 40k per månad faktiskt är värd.

   En icke planekonomiskt reglerad valuta behöver trots allt en hälsosam marknad för att bygga stagbilt konsensus om värde. Lite som en hjärna behöver neuroner.

   Radera
  8. @borleifr, nä, det är osannolikt att de kommer att göra (vad det ser ut som just nu). Och som du påpekar, ser man inget värde i de speciella attribut som kryptovalutor har så finns det ingenting att tillföra ovanpå PayPal, Mastercard, Visa och hederliga gamla sedlar.

   Men om man uppskattar till exempel den totala äganderätten tillsammans med den totala transparensen så kan det finnas argument.

   Till exempel skulle Sveriges skatteregler kunna kodas som smarta kontrakt ovanpå en decentraliserad marknad, och tillämpas systematiskt med den totala punktriktighet som bara en maskin kan stå för. Fullständig insyn i samtliga transaktioner skulle ge fullständig förmåga att se att allt faktiskt gått rätt till.

   Det skulle skapa en lavinartad arbetslöshet bland skattehandläggare och bokföringsfirmor.

   Radera
  9. @Dave,
   Tekniken i all ära(jag är bitcoin-okunnig) men prisutvecklingen "antyder" att värdet av BC devalverats allvarligt på kort tid(för alla som ännu inte är deltagare). Vitsen med att etablera en ny valuta(en nystartad ekonomi) sett från ett avgränsat ekonomiskt område är ju att alla dels ska få den samtidigt, dels att värdet hålls stabilt inför fortsättningen. Under t.ex GFC såg US Fed till att skapa dollar för att försöka tillgodose efterfrågan samt hålla kursen nere.

   Äganderätten som du pekar på antyder mer av en anarkistisk filosofi riktad mot staten snarare än mot bankoligopolet(=svag stat!?). Bankernas frihetsgrader var betydligt lägre fram till och med 70-talet och inte gick det sämre förr för det(inga finansbubblor mellan 1945-1990)! Staten väljer hur mycket vi ska "avkrämas" av bankmonopolet.

   Så är staten god eller ond?

   Radera
  10. https://www.breakit.se/artikel/11017/klarna-grundare-och-bitcoin-gurun-sa-vill-vi-bygga-en-svensk-e-krona

   Radera
  11. Har letat efter att både Hemberg och Lars plötsligt ska fastna i en blockchain-scam och kalla den bra.

   Tether, där har vi den?

   Radera
  12. Nej. Men bra att du erkänner att alla krypt-"valutor" är scams. Skulle aldrig falla mig in att stoppa ett öre i någon av dem, inklusive tether.

   Radera
 20. För att summera det hela så länkar jag till denna artikel: https://hackernoon.com/why-everyone-missed-the-most-important-invention-in-the-last-500-years-c90b0151c169

  Bitcoin, eller tekniken som Bitcoin representerar är här för att stanna.
  Att sedan värdet på coins är "all over the place" är att vänta. Det är vilda västern just nu på gott och ont.

  Wallstreet är inne och pillar i detta nu också. Idag var sista dagen på de första futureskontrakten. Troligtvis köpte valarrna på Wallstreet upp priset för att sedan korta marknaden ner till <10 k USD. Rinse, repeat. Men troligen kommer detta inte att ske i den magnitud vi sett senaste dagen/dagarna. Dock kommer priset fortsätta krascha igen och igen kommande cykler. Allt går 100ggr snabbare i crypto. Men priset kommer att gå upp det är ett som är säkert.

  Så läs artikeln.
  Lyft blicken och se vad tekniken representerar. Sluta dividera om Bitcoins meriter som valuta eller ej.
  Dra egna slutsatser.

  SvaraRadera
 21. Cornu är i alla fall pålitlig.
  Varje gång Bitcoins sjunker med mer än 25% på kort tid så kommer det en bloggpost. :)
  Sedan är det helt tyst under perioder när den stiger med x-hundra procent...

  SvaraRadera
 22. Jag satte in 10000 nån gång efter 2009 och tog ut 174000 nu i december. det ska nu skattas för, men jag förlorade ju inte något, trots att jag kunde avvara 10000.
  Min son tog ut 10milj från sitt sparande.

  Som fattigpensionär får man snika åt sig där det går.

  SvaraRadera
 23. Hur kan en teknolog som du missat alla fördelar kryptovalutor har Cornu? Väldigt låg nivå på dina argument. En undrar om du bara är oinsatt eller om det finns något annat motiv?

  "Vem som helst kan starta en kryptovaluta"

  Ja. Det betyder inte att någon vill handla med eller hålla i din kryptovaluta. Den måste vara bättre än andra kryptovalutor i ett användarfall du har. Den måste ha ett vettigt engagemang från utvecklare, annars dör den ut i konkurrensen med andra valutor.

  Starta du CornuCoin. Jag garanterar att den kommer att börja på värdet 0 och fortsätta ha det värdet under mcket lång tid framöver. Vad din timpeng blir för arbetet du måste lägga ner blir troligen därefter, 0 kr/timme.

  Kryptovalutor möter hårdare konkurrens än vanliga valutor. De vanliga kan misskötas år efter år och ändå åtnjuta förtroende, främst för att monopol gäller på vilken valuta du kan betala din skatt med som du säger. Är inte du liberal? Varför måste man betala sin skatt med en nationell valuta? För tillfället kan du inte ens betala din skatt på en lördag för privata banker håller stängt. Kanske kan en digital nationell valuta ändra det, men det är oklart om folk kommer få sina löner utbetalda i e-krona.

  Här har du två länder vars nationella valuta blivit värdelös i närtid: Zimbabwe och Venezuela. Det finns fler historiska exempel, du känner nog väl till dem. Nationella valutor är ingen evig garant.

  Det intressanta med kryptovalutor är att de är programmerbara. De kan ingå i autonoma kontrakt. De kommer att effektivisera och sätta press på många olika branscher och företag.

  Om du är så klok som du ofta framstår, så läser du på allt du kan om bitcoin, ethereum, blockkedjan. Fundera lite på vad som hade hänt om t.ex. statens offentliga administration hade lagrats i blockkedja som säkras av medborgarnas hemdatorer (mining). Hade man kunnat tappa bort mejlen som så ofta sker när det finns något att dölja? Kan man kasta pappren när tidningarna vill ha kopior och låtsas som om de aldrig funnits?

  Fundera på vilka API:er som kort och gott rakt av kan ersättas med blockkedjor. Ett "API" för all data oavsett vad och var. Ingen konsult som ska ha 700000 kr i månadslön för att implementera ett REST-api eller vad som är fancy för dagen.

  Du kan bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte denna kritik. Någon eller några kryptovalutor kommer säkert bli etablerade och vara en fantastisk utveckling både tekniskt och kulturellt. Men varför är just Bitcoin den man ska tro på? Den verkar, tycker jag, tekniskt handikappad och kommer eventuellt förlora hela sitt värde när en faktiskt bra kryptovaluta etablerar sig. Eller?

   Radera
  2. Bitcoin var först och det var den första tillämpningen av tekniken som blockchain representerar. Alla andra krypto mäts mot Bitcoin och Bitcoin tillsammans nu med Etherum och Ripple är så att säga inkörsporten till krypto. Ska du köpa krypto för fiat är det någon av dessa du måste köpa. Detta kommer dock att ändras snart, det finns många projekt i pipeline som gör det lätt för Svensson att köpa/sälja krypto och snart också för företag att acceptera krypto som betalmedel.

   Men, i dagsläget så är portalen mellan fiat och krypto till största delen bitcoin. Det borgar för en ständig efterfrågan på dessa.

   Bitcoin uppdateras också med Segwit och Lightning network detta år som kommer få ner kostnader och öka transaktionshastigheten. Dock inte i närheten av andra krypto som är på uppgång eller andra normala system som Swift/visa/MC osv.

   Man kan likna Bitcoin vid digitalt guld. Alla vet vad det är. Det har ett värde pga begränsad mängd. Har funnits sedan urminnes tider (iaf sedan början för krypto...).

   Så, Bitcoin är kungen än så länge då allt mäts i just Bitcoin. Men det finns många mycket bättre valutor rent tekniskt där ute. Vi får se vad framtiden har att komma med. Men inom en överskådlig framtid är Bitcoin the go to krypto för att ta sig in på marknaden.

   Radera
  3. "I dagsläget är" -> "Det borgar för en STÄNDIG".
   Nej. Finns inget som indikerar att BTC fortsätter vara marknadsledande, ens på några års sikt. BTC har på kort tid gått från i princip 100% av kryptovalutemarknaden till ungefär en tredjedel av den, vad säger att den trenden inte fortsätter?

   Radera
  4. Guld är inte heller särskilt stort i dag, men det var först och störst i början så att säga. Att BC förlorar lite av sin dominans är väl bra, det visar att ekosystemet utvecklas och andra bättre tekniker träder fram. BC är en ren transaktions valuta och till viss del SoV. Etherum är infrastruktur för att bygga dapps, skapa tokens m.m. på. Liksom NEO, Icon, Aion, mfl. Just nu byggs infrastruktur för blockchain så det knakar om det. Infrastruktur för en teknik som kommer växa enormt är värdefullt. Det speglas också i dominansen hos BC.

   Likna det med dollar. Det mesta i dags mäts mot dollar som är världens reserve currency. BC är motsvarigheten i krypto. Dock har världens reserve currency inte alltid varit dollar. Så kanske inte heller är fallet med BC längre fram, men just nu är det så.

   Radera
  5. Med tanke på att i krypto-"valutornas" värld går allt på steroider tidsmässigt så lär BTC:s funktion som "reserve currency" nog vara betydligt kortare än dollarn...

   Radera
  6. Ja USD sjunger väl på sista versen om man skall titta historiskt på varaktigheten för en reserve currency. Vi får se hur länge "petro dollar" står sig.

   Men ja, det ska bli intressant att se vad som sker med krypto framöver. Som med alla investeringar finns det stora möjligheter, men det gäller att vara snabb på fötterna och hålla exponeringen till en nivå man är bekväm med.

   Jag har bra vana av digital teknik, men även för mig i dagsläget är det en djungel att ge sig in i. Det är svårt att köpa bitcoin (relativt även via Coinbase tex.) och än svårare att ta sig steget vidare från BC till andra krypto på de olika börserna. Än mindre att prata ICOs.

   Tänk då potentialen när fler och fler Svenssons kan kliva in i detta och både köpa och nyttja krypto i sina vanliga liv. När tröskeln är lägre än vad den är nu.

   Av 1000 personer i dag har kanske 500-600st hört om Bitcoin, 5-10st har kanske köpt men stannat där, 1-2st har gått vidare och köpt något annat för sina BC. Potentialen är enorm att göra krypto mainstream som jag ser det.

   Radera
 24. https://www.breakit.se/artikel/11017/klarna-grundare-och-bitcoin-gurun-sa-vill-vi-bygga-en-svensk-e-krona

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 26. Cornucopia har alltid haft fel om allt, bostadsmarknaden, digitala valutor mm. Bra kontraindikator.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När har han haft fel och på vilket vis? Genuint intresserad.

   Radera