Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2018-01-06 16:42

Klass 2-stormvarning i Jämtland-Härjedalen-Västernorrland

En orkan är på väg in över Mellanorge i höjd med Trondheim. SMHI har utlyst en klass 2-stormvarning för de svenska fjällen i Jämtland och Härjedalen, samt resterande Jämtlands län och Västernorrlands län. Läsare som bor där eller är på skidsemester i t ex Åre, bör nog se över sina beredskap.
Snö i Sälen.
Det är alltså utfärdat en klass 2-varning för Jämtlandsfjällen där en och annan just nu är på skidsemester.

Ett problem med prepping kan vara att man på semester accepterar en helt annan nivå på beredskap. Nu har kanske en del läsare egen stuga i fjällen, rent av kittad som en BOL - bug out location - och har adekvat beredskap.

Det kan vara lite värre om man bara bor på hotell.

En miniminivå är åtminstone att ha utrustat bilen för riktig vinter. Har alla en spade i bilen? Möjlighet till uppvärmning om ni kör fast, t ex i form av filtar, värmeljus och extra motorbränsle? Plus förstås vatten att dricka, gärna lite snabba eller långsamma kolhydrater om man blir fast länge?

Vindstyrkorna förväntas bli 24 - 28 m/s i byarna, vilket normalt sett hade varit rätt ordentligt. Släng nu snö på det så blir det ännu sämre stämning.

Stormen ska blåsa in söndag eftermiddag, vilket kan vara bra att tänka på för de som avser ta bilen hem från fjällen i morgon. Det är inte ett trevligt väder att köra bil i, och än mindre trevligt att köra fast i.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Naturligtvis bör man även ha extra kläder i bilen så att man överlever kylan utanför om det blir nödvändigt.

  Hade en släkting som i sin ungdom skulle åka på dans i -30C i bara tunna festkostymen men fick motorstopp mitt ute i ödemarken. Han blev dock räddad av postbussen efter att ha insett att han nog skulle dö.

  SvaraRadera
 2. Skulle till en polare i Jämtlands obygd en gång när det var kyligt (dock bara från Frösön) och farsan vägrade låna ut bilen om jag inte tog med dubbla långkalsonger. Så någonstans har jag detta i mig.

  Men den gången handlade det om en SAAB 900 -82:a, så jag var aldrig orolig.

  SvaraRadera
 3. Ska nog gå bra, har blåst på oss förr :)

  SvaraRadera
 4. Hot från väster mot Sverige..., hmmm är det möjligen NATO som ligger bakom?

  Tänk om NATO vågar lägga sig i och hota Sverige så snart efter Margots bestämda varningar. Inte bra.

  https://www.expressen.se/nyheter/wallstrom-slar-tillbaka-efter-natos-varning/

  SvaraRadera
 5. Och på annat håll varnas det för höga flöden (viss översvämningsrisk) pga för varmt väder i kombination med nederbörd som resulterar i högre avrinning än vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. *Edit pga konstig kommentarspostning*

   Förutom det varnas det för höga flöden (dvs viss översvämningsrisk) pga nederbörd som vid dessa säsongmässigt varma temperaturer bidrar till högra avrinningstakt än normalt i södra Sverige.

   Uppdatering:
   Det har tom blivit lite värre.
   https://www.dn.se/nyheter/sverige/tre-lan-i-sodra-sverige-far-hjalp-mot-oversvamningar

   Radera
 6. Man kan fylla en plastdunk med lite saltad sand och ha i bilen. Kan bli värdefulla korn.
  Finns även bra "plastnät" att lägga under hjulen för att komma loss.

  SvaraRadera
 7. Viktigaste tipset är nog att anpassa hastighet så man inte kör av vägen. Tyvärr allt för många som överskattar sin och bilens förmåga att hålla sig på vägen, de kör ju en fyrhjulsdriven suv gudbevars och kör ju till fjällen en gång per år så är erfarna vinterväglagsförare...
  På skidsemester torde i varje fall just varma kläder inte vara något större problem.

  SvaraRadera
 8. Om bilen lägger av så får man ta på sig skidorna och lifta! ;-)

  https://www.youtube.com/watch?v=6uPYTfybIps

  SvaraRadera
 9. Drivsnön är värst. Man fastnar på tät snö med underredet sen är det tji att komma loss på egen hand. Kommer ihåg en historia med en Stockholmare som kom upp till Vemdalen i skjorta och klagade på att värmen i bilen krånglade. Det var 30 minus ute så det var inget fel på bilen.

  SvaraRadera
 10. OT. Vad tror ni om detta (länk)? Kan ryssarna lyckas med att skapa en ”kryptorubel” som eventuellt kan runda västvärldens sanktioner?

  https://www.dn.se/ekonomi/financial-times-ryssland-skapar-kryptorubel/

  SvaraRadera