Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2018-01-17 09:21

Kaminer, vedpannor och vedspisar förbjuds av Boverket

"Först kom de efter vedspisarna, men jag sade inget för jag hade elvärme. Sedan kom de efter kaminerna, men jag sade inget för jag hade fjärrvärme. Sedan kom de efter vedpannorna, men jag sade inget för jag hade bergvärmepump. Sedan kom Aftonbladet med rubriker om dödsmördarrysskylan och strömmen gick, men jag hade inget som kunde värma mig."
Boverket förbjuder kaminer, vedpannor och vedspisar enligt nya regler nyligen presenterade. Det har i media talats om som att det handlar om vedspisar i köket, men så är alltså inte fallet. Det gäller all form av uppvärming med fastbränsle, dvs ved och pellets, och inte bara vedspisar.
Vermont Castings Intrepid II med katalytisk sekundärförbränning av rökgaser. En modern kamin
CE-märkt med 74.80% verkningsgrad och 0.09% CO-utsläpp. Klarar kraven.
Boverket förbjuder alltså nyinstallation av kaminer, vedpannor och vedspisar, inklusive kaminer, pannor och spisar som eldas med pellets. Förbudet ska gälla från den 1:a juli.

Förbudet gäller: fastbränsleeldade pannor, braskaminer, pelletseldade kaminer, spisinsatser, köksspisar och kökspannor. Öppen spis är undantaget, trots att det är det smutsigaste sättet att elda, och kakelugnar är undantagna av kulturhistoriska skäl.

Endast sk typgodkända dito ska få installeras. Exakt vad som gäller är osäkert, då Boverket inte publicerat nya regler på sin hemsida. Möjligt att de gamla reglerna gäller vilket är 65% verkningsgrad och 0.12% volymprocent CO för kaminer etc ("rumsvärmare"), respektive 79% och 0.024% för pellets. För pannor finns det fler gränsvärden än enbart CO och verkningsgraden behöver vara 87% för vanliga pannor i småhus (mindre än 100 kW). Dock anger Boverket "ändrade utsläppskrav" och dessa är de som gäller idag.

I praktiken kommer man inte få installera många av ens dagens moderna kaminer. Befintliga kaminer, spisar och pannor får användas tills vidare. Än så länge. Räkna med ett förbud mot dem längre fram.

Notera att det inte är säkert att ens en ny kamin eller panna får installeras även om den är CE-märkt. Avgörande är om den klarar gränsvärdena. Det är långt ifrån alla som klarar 0.12% och många tillverkare kommer helt slås ut.

I en tid när det pratas om att hushållen behöver öka sin beredskap för kris, så väljer alltså Boverket att förbjuda installation av det kanske viktigaste i en bostads vid kris - en värmekälla. Kan man dessutom koka på värmekällan, så löser sig tillgången till vatten automatiskt, eftersom man i princip alltid kan dricka kokat vatten (undantaget skulle främst vara vid nedfall av partiklar som ger ifrån sig joniserande strålning, t ex vid kärnvapenkrig).

Medan försvarsberedningen talar om att ett hushåll ska klara sig en vecka, så reducerar nu Boverket möjligheten till detta.

Något stopp för installation av moderna vedspisar blir det dock inte.Josef Davidssons Efterträdares klassiska Idun-spisar har utsläpp under 0.12% och 83% verkningsgrad. Äldre kaminer med identiskt utseende utåt kan dock drabbas och slår alltså mot andrahandsmarknaden.

Nu finns det förstås ett vedspisuppror, dvs folk som knyter händerna i fickorna i sociala medier och kanske eventuellt formulerar ett skarpt formulerat brev. Ett riktigt uppror skulle minst dumpa alla otillåtna kaminer i foajen hos Boverket, eller ännu hellre på verkets generaldirektörs garageuppfart. När bilen är hemma. Och att forsla bort dem utan att först fastställa ägaren och få tillstånd till det är egenmäktigt förfarande. Fast det vore lite väl franskt att göra så.

Härnäst kan vi vänta oss ett förbud mot utegrillar, för de ger betydligt smutsigare utsläpp än kaminer, vedspisar och vedpannor.

Vedeldning handlar om frihet - möjligheten att kunna värma med eget bränsle, oberoende av energipriser eller fungerande infrastruktur. Det finns inget som staten hatar så mycket som människors frihet och oberoende. Staten kommer dock två sina händer och skylla på EU (medan man fnissar förtjust över att kunna skylla ifrån sig), men det handlar som vanligt om en snäv och extrem svensk tolkning som inte alls är huggen i sten.


<100 kw="" p="">Som ni ser i kommentarsfältet nedan finns det massa bittra människor som hatar vedeldning och skrattar sig fördärvade just nu. Övriga kan läsa om den dåliga vetenskapen bakom det sk vedeldningslarmet.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

167 kommentarer:

 1. Vid en snabb anblick ser det ut som samma typ av reglering som gjorde att glödlamporna försvann från handeln. Sörjer även detta då jag inte längre kan värma mig med lampans sken allena. :-)

  Vad är det som krävs tekniskt för att en anläggning ska klara effektivitetskraven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utsläppsnivåer och effektivitet står i blogginlägget. 0.12% CO och 65% eller högre verkningsgrad.

   Radera
  2. Jag såg det. Vad jag är intresserad av är hur den tekniska lösningen ser ut. Och om den är svår på något vis, eller bara något som inte införts av annan anledning.

   Radera
 2. Vad händer om man trots förbudet installerar en äldre kamin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att installera en kamin behöver du godkännande av kommunen. Utan det kommer du inte få ett öre om huset brinner ner killgissar jag.

   Radera
  2. Absolut, men detta är väl inte ett förbud på grund av farliga kaminer. Det handlar om utsläpp vad jag förstår? Och ett godkännande kan man få ändå, det är väl bara att ansöka om en öppen spis?

   Radera
  3. Gör en L Vilks och kalla det ett konstverk

   Radera
  4. Ja, Nimis har väl brunnit ner ett antal gånger så det vore ju en spetsfundig parallell på mer än ett sätt.

   Radera
  5. I regel är väll en god relation till sotarbolag samt kommuntjänsteman en möjlig väg till "dispens" tycks ju finnas några sådana alternativ som en kommuntjänsteman kan kryssa för.

   Tyvärr är detta dubbelagendan som förs - vi ska spara energi samtidigt införs skatter på solel och nu förbjuds även gamla dugliga kaminer.

   Torde finnas viktigare saker att fokusera på - detta är inget som gangnar svenska folket.

   Det är exakt som Cornu skriver en fråga om frihet.

   Radera
  6. Icke. Det är en fråga om skattepengar.

   Staten får inte in energiskatterna från skattesmitarna som eldar med ved.

   Radera
 3. Södermalmsperspektivet skall gälla !!
  För så som det är på Södermalm så ÄR (skall det vara) i resten av Sverige och världen...

  Förhoppningsvis är MiljömullemuPpen Romsons "fuldiesel" ännu inte glömd...

  Har en kinesisk direktimporterad pelletskamin stående i förrådet. CE-märkt och allt ... Har tyvärr inte haft tid (av olika personliga skäl) att installera den ...
  Tyvärr..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Installera den med lite silvertejp bara, vad ska hända liksom? Jag tycker det låter som en lysande idé att fulelda i en amatörinstallerad kinespanna med ett klistermärke som det står "CE" på.

   Hör av dig sen och berätta hur det gick bara.

   Radera
  2. Och glöm inte att placera den riktigt nära väggen. Värmetåliga skivor är trams och minimidistansen i instruktionsboken är bara för surdegsätande södermalmsbögar.

   Radera
  3. Surdegsätande genuscertifierade södermalmsbögar. Bla bla DDR, bla bla Ge-Kås! Anna-Greta Leijonlådan. Bla bla kommunism! Nordkorea... bla bla.

   Radera
  4. Vad har "bögar", "DDR", "Ge-Kås" , "Nord-Korea" och "Anna-Greta Leijonlådan" med saken att göra @ben ?

   Radera
  5. Ah just det, glömde att man inte får nämna den berömda "elefanten i rummet".

   Radera
  6. Jag är alltmer övertygad om att Stockholm borde bli en stadsstat utan lagstiftande eller skatteindrivande makt över omgivande land.
   Kanske även Göteborg och Malmö

   Radera
 4. Det låter ju helt befängt. Undrar hur många som kommer att panik-installera braskaminer etc FÖRE första juli...

  SvaraRadera
 5. Tja, att eldning i tätbebyggda områden rent generellt kan leda till försämrad luftkvalitet torde vara ostridigt. Den goa Londondimman innehöll ju en hel del kolrök och kunde, vid ogynnsamma väderförhållanden, ta livet av tusentals människor.

  Med det sagt så tycker jag nog att man i huvudsak borde reglera utsläppen i tätbebyggda områden. Har man inga grannar är det ju ingen som lider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gäller typgodkännanden är det verkligen inte heller någon nyhet. Den handlar väl också i huvudsak om säkerhet vid användning, dvs att den med eller utan skyddsavstånd inte kan antända byggnaden och sånt där.

   Radera
  2. Londondimman var förstås inte med moderna kaminer. Och man eldade med kol, inte med ved.

   Radera
  3. Och jag som hade tänkt att snålelda fuktig ved och brunkolsbriketter...
   De (briketterna) doftar ju så sötaktigt gott... ;-)

   https://www.facebook.com/groups/168881020391832/about/

   Radera
  4. Nej, det är ju naturligtvis "moderna kaminer" Boverket vill att man ska installera.

   Och i London eldade man med kol, ja. Själva förbränningsprocessen är ju ganska snarlik så det är ju rimligt att tro att vedeldning inte är magiskt befriad från alla de problem som koledning medför. Större kraftverk som eldar med träflis e d brukar ju förses med rökgasrening, det hade ju varit onödigt om det hade varit en helt ren process.

   Så, som sagt:

   att eldning i tätbebyggda områden rent generellt kan leda till försämrad luftkvalitet torde vara ostridigt

   Radera
  5. Är inte en annan brasklapp med CE-märkning att den bara gäller om produkten använts enligt tillverkarens instruktion? För övrigt kan jag tycka att texten är lite vilseledande, att kaminer som inte uppfyller nya utsläppskrav inte längre tillåts installeras är väl ändå inte samma sak som att de förbjuds rakt av?

   Radera
  6. Se t ex:

   https://www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/publicerat-material/konferensdokumentation/miljomedicinskt-mote-2016/christoffer-boman.pdf

   Radera
  7. Även amerikanska EPA har utsläppskrav för vedeldningsanordningar:

   https://www.epa.gov/residential-wood-heaters/fact-sheet-summary-requirements-woodstoves-and-pellet-stoves

   De har dragit precis samma slutsats som alla andra:

   https://www.epa.gov/residential-wood-heaters/basic-information-about-residential-wood-heaters#why

   Smoke from residential wood heaters contains fine particle pollution, also known as fine particulate matter or PM2.5, along with other pollutants including carbon monoxide, volatile organic compounds (VOCs), black carbon, and air toxics, such as benzene. Residential wood smoke can increase particle pollution to levels that pose serious health concerns, and in some areas constitutes a significant portion of the fine particle pollution problem.

   Att vedeldning skulle vara ett totalt icke-problem för luftkvaliteten verkar därmed inte de heller hålla med om.

   Radera
  8. Ben ved kan nog vara ännu värre, ved innehåller antagligen ett stort antal organiska föreningar av varierande toxicitet som inte finns kvar I kol. (Sen kan det ju också variera mellan olika kolkvaliteter, men Londonborna eldade antagligen inte såmycket med Antracit)

   Radera
  9. 1. Jo, CE-märkning gäller så klart vid avsedd användning. Jag kan tänka mig att en kamin inte kan anses säker om man använder den som t ex huvudkudde eller barnvakt.
   2. Ingen aning om kol kontra ved, det viktiga är väl troligen i båda fallen att få till en så fullständig förbränning som möjligt.

   Radera
  10. Det är därför halva Sverige är täckt av skog.
   Den är livsfarlig att elda med.

   Radera
  11. Bra logik där, 70% av jordytan är täckt av vatten men allt vatten oavsett hur det hanteras är så klart helt ofarligt.

   Radera
  12. Är väl fler som dör i drunkningsolyckor än av skog?

   Radera
  13. Inte om du frågar svenska miljöinstitutet i alla fall:

   Karin Sjöberg vid Svenska Miljöinstitutet säger till Sveriges radio att det rör sig om ungefär 1.000 förtida dödsfall orsakat av vedeldningen.

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tusentals-dor-av-dalig-luft

   Radera
  14. Visa forskningen, inte nyheter.

   Hur många dör förtida på grund av rökning? Hur många dör förtida på grund av utsläpp från kraftvärmeverk? Hur många dör förtida av utsläpp från bilar?

   Med samma argument ska rökning, värmeverk och bilar förbjudas.

   Radera
  15. Stefan, jo det är fler som dör av drunkning än de som dör av skogsarbete. Brukar vara några varje år som får ett träd över sig eller blir mosade av en skotare.

   Det är dock färre än vad som dör av skjutningar.

   Verkningsgraden på spisar tycker jag är irrellevant, emedan det är biobränsle. Däremot är det vettigt att sätta gränsvärden på utsläpp av andra skadliga ämnen då det dör ett flertal av vedeldning varje år.

   Speciellt som det finns tekniker. Att sedan Boverket inte fixar fram kraven i tid är symptomatiskt på vårt samhälle med inkompetenta myndigheter som bara vill ha mer resurser för att producera mindre nytta.

   Radera
  16. Jag kan säga till Sveriges Radio att noll dör förtida på grund av vedeldning. Utan referenser är det bara ett påstående från en lobby.

   Radera
  17. 1. Får man inte ens ha kaminen som barnvakt längre? "Bränt barn skyr elden" osv. fast det får man väl inte saga I det här j-a landet!
   2. Jag var nog lite väl försiktig när jag uttryckte mig utifall att någon organkemiskt bevandrad läsare skulle slå mig på fingrarna,men ved är värre, framförallt VOC och bensener har högre halt I ved.

   Radera
  18. Att de inte nämner siffrorna för döda av andra utsläpp talar för att det handlar om lobbyism. Rimligtvis sätter man efter de stora dödsorsakerna först, istället för de minsta. I de övriga fallen nämns inga siffror, vilket får överutmanade att tro att vedeldning är det enda.

   Annan forskning visar att folk som eldar med ved lever längre.

   Radera
  19. http://svenskalivraddningssallskapet.se/statistik-och-sakerhet/drunkningsstatistik/tidigare-statistik

   Radera
  20. http://www.scac.se/news/news/vedeldningochtrafikstorstahotenmotluftenistaderna.5.4a88670a1596305e782c56.html

   Radera
  21. Eller så beror det på at SVT-journalisten tyckte det lät bäst så eftersom det kanske var lite mer förvånande än "avgaser är farliga". Men visst, vi kan ju låtsas som att amerikanska EPA, ett flertal universitet i Sverige och utlandet, m fl etc samverkar i en stor konspiration för att lobba bort din vedspis.

   Jag pallar egentligen inte debattera nåt som är så självklart som att vedeldning leder till utsläpp av farliga partiklar men här är ju lite av bakgrunden till det tanten sa i just den artikeln:

   http://www.scac.se/download/18.4a88670a1596305e782c41/1486368494567/Forskning+f%C3%B6r+renare+luft+-+SCAC.pdf

   Radera
  22. Ibland behövs forskning, ibland inte. Ex det behövs inte någon forskning för att ta reda på hur många fingrar jag har. Det behövs heller ingen forskning för att gå ut och känna om luften är ren en vanlig januarikväll i mitt område.

   Radera
  23. http://www.scac.se/download/18.4a88670a1596305e782c41/1486368494567/Forskning%20f%C3%B6r%20renare%20luft%20-%20SCAC.pdf

   Se sidan 4

   Radera
  24. I den här artikeln:

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/luftfororeningar-fran-mysbrasor-skordar-liv

   Så inleder man med att nämna lite siffror för avgaser (som ju f ö också dödar fler än drunkningsolyckorna).

   @Cornu:

   Artikeln är daterad ett år senare än den andra. Betyder det att SVT slutat i lobbyistkonspirationen då?

   Radera
  25. Tack, Ben. Din mamma hälsar.

   Det är uppenbart att forskarna driver en agenda. Utsläpp från trafiken leder till nästan lika många dödsfall. Enda logiska är alltså att också förbjuda biltrafik.

   Radera
  26. Såvitt jag vet reglerar vi redan hur mycket farliga ämnen som får komma ut ur cigaretter, bilar och kraftverk. Med cigaretter också var man får röka.

   Att man därmed skulle reglera utsläppen ur kaminer ter sig ju rätt logiskt.

   Analogin "förbjud biltrafik" ter sig ytterligt falsk. Försök igen.

   Radera
  27. Vidare tittar de på effekterna i storstäder. Det är högst diskutabelt om det går att tillämpa på mindre orter, än mindre på landsbygden. Inte heller kan man säga "du dog av vedeldning", utan det är de sammanlagda utsläppen från bilar + annan eldning som kan orsaka överdödlighet.

   Regelverken bör därför vara lokala, tills utsläppsnivåerna nått önskade gränsvärden lokalt. Att t ex tvinga mig med 500m till närmaste granne att sluta elda med ved är helt idiotiskt. Alla bor inte i storstäder som Stockholm.

   Radera
  28. Ja, det var därför jag i mitt allra första inlägg skrev:

   Med det sagt så tycker jag nog att man i huvudsak borde reglera utsläppen i tätbebyggda områden. Har man inga grannar är det ju ingen som lider.

   Radera
  29. Så du håller med om att Stockholmsperspektivet - att det som gäller i Stockholm ska gälla i hela landet - är felaktigt?

   Radera
  30. Det är omöjligt, Bens mamma har varit hos mig hela tiden har lekt "Pansargeneralen och mjölkpigan" den senaste veckan.Man kan tycka att hon borde bli trött på att bli invaderad I Fuldagapet men hon är outtröttlig.

   Ang trafik så pågår det väl reglering där också.Privatbilism, även eldriven är ju kanske mindre bra I store städer,därman borde satsa på att bygga tätare och batter kollektivtrafik. (Vilket även borde underläta för nyttotrafik)

   Radera
  31. Lars, just för en sak som riktlinjer för byggnader och instalationer däri, är det inte rimligt att ha samma över hela landet? Kan ju bli kenpigt annars om en sorts kaminer är tillåtna I t.ex. Marks kommun men en helt förbjudna I Svenljunga?

   Radera
  32. gbd crvx, jag sade inte att Bens mamma var här, bara att hon hälsar.

   Eftersom det är kommunerna som ska hantera det hela är det inget konstigt alls med olika riktlinjer på olika platser i landet. Eller så kan Boverket säga "tätorter med under 100 000 invåndare har dessa reglerna", "tätorter med under 5000 invånare har inga regler" osv.

   Radera
  33. Det är inte speciellt många fall man kan säga "du dog av asbest". Men det är en statistiskt sett stark bidragande orsak för en exponerad population.

   Vi har ju redan differentierade regler i dag där det är enklare utanför tätort. Lars skrev väl härom veckan att det var enklare process att installera solceller jämfört med i en vanlig villaförort.
   Motsvarande regler borde kunna ge olika nivåer på krav beroende på om man bor så tätt att man kan se in och läsa grannens tidning från köksbordet eller om man inte ens ser grannens hus.

   Själv är jag för lat och egoistisk för att inte välja en modern bra eldstad även om jag skulle bygga nytt på landet. Att jag slipper bära in var 5:e korg ved och att jag och min familj får bättre luft är tillräckliga argument för mig.

   Radera
  34. Förvisso, men att Boverket sätter en minimistandard som skärps alltefersom tekniken går framåt ser jag Inga större problem med. STHLM skulle antagligen måbra av att ha ännu skarpare krav (och det finns väl Inga legala hinder för det heller)

   Radera
  35. Utsläpp av brinnande ko-dynga leder till stora utsläpp i Indien...

   ..men så är också vatten ett farligt gift som omger Visby stift!

   Radera
  36. Frågan är väl enklare än så egentligen. Biltrafik har tillåtits trots hälsoriskerna på grund av samhällsnyttan. Om lika många dog av vedeldning som har ytterst tveksam samhällsnytta biir det rätt enkelt att förbjuda. Om man effektivt kunde förbjuda rökning skulle man göra det också, inom någon generation eller så är det antagligen förbjudet.
   Vad gäller vedeldning i gamla installationer är de mest drabbade de som bor i huset. Inte grannarna. Så på samma vis som samhället kan tvinga dig att sätta dina barn i skolan eller förbjuda att någon röker på lekplatsen kan de också förbjuda dig att rökfylla ditt eget hus.

   Radera
  37. If vedspisar are outlawed, only outlaws will have vedspisar.

   Radera
  38. @Cornucopia: Föredrar du att kommunerna själva ska ha rätt att bestämma egna byggnormer? (inte retorisk fråga, utan riktig fråga)

   Det har ju annars varit en del klagomål från branschen på de olika reglerna och hur det påstås fördyra byggande.

   Radera
  39. Kommunerna har ju viss medbestämmanderätt i och med att det är de som är huvudmän i detaljplanerna. Men utöver det är det ju tänkt att de ska ge fan i att pilla.

   Radera
 6. Känns lite svenskt/i tiden att förbjuda kaminer och vedspisar medan det i princip varje vecka flammar upp nya bilbränder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilbränder är redan förbjudet. Vad var det du ville?

   Radera
  2. Bilbränder lär ju frigöra rätt mycket otrevliga gifter. Varför förstör man bilarna på detta miljöovänliga sätt. Kommunerna borde satsa på information till bilbrännarna, kanske hitta andra sätt att förstöra egendomen på? Samma borde ju gälla skolbränderna.

   Mer information behövs, helt klart.

   Radera
  3. Bilbrännarna har inte någon lokaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaal !!
   Vi måste genast ha flera genuscertifierade dialogpoliser som delar ut saft o bulle, nallebjörnar och halalkorv..
   ;-)

   Det som saknas är tuffa krav på HUT, HYFS och HÅLLNING !!

   http://www.kristianstadsbladet.se/ledare/man-forebygger-inte-brott-genom-att-lagga-huvudet-pa-sned-nu-behovs-harda-nypor/

   Radera
  4. Gamla bilar som ej är anpassade för att brännas i förort, måste ju givetvis förbjudas.
   Nya modeller med bra självdrag för effektiv förbränning, är den "rätta" vägen.

   Radera
  5. Precis. Lösningen på bilbränder är i Svenskt manér att det offentliga tar sitt ansvar. Vad gör kommunen för att bilbrännarna ska få alternativa sysslor? Ge dem kommunal lokal, klottervägg och knypplingsutrustning så kommer det bli lugnare.

   Samt att vi måste informera alla nyanlända om att i Sverige bränner vi inte bilar. Detta måste göras på ett pedagogiskt och lättbegripligt sätt för dem som inte kan svenska. Det kan inte vara lätt att låta bli att bränna bilar om man inte kan ta till sig information om att det är förbjudet på sitt eget språk.

   Sist men inte minst måste vi ställa hårdare krav på biltillverkarna. Varför måste de tillverka så lättantändliga bilar? De har naturligtvis ett egenintresse i att få sälja nya bilar. Här måste vi ställa mycket hårdare krav. I förlängningen får vi förbjuda personbilar om vi inte kommer tillrätta med problemen. Precis som ett förbud mot lastbilar i innerstaden kommer förhindra framtida terrorattacker.

   Radera
  6. Samhällen som lyckas med att motivera sina medlemmar att inte bränna bilar har mycket färre bilbränder. Borde inte vara kontroversiellt.

   Radera
  7. Era inlägg är ju extremt pricksäkra i en diskussion om hur Boverket vill införa prestandakrav på kaminer som används vid nybyggnation. Det borde vara svårt att få det att handla om invandring men nä, vafan, vi gör ett försök.

   Radera
  8. Det vore naturligtvis skönt att få diskutera gränsvärden och certifiering av pannor i lugn och ro utan att störas av obekväma jämförelser med annan, rätt allvarlig miljöförstöring i form av okontrollerade bränder i bilar och skolor. Kopplingen till "invandring" är ju helt i din skalle, kan mycket väl tänka mig att många av bil- och skolbrännare ej är invandrade, med det är än annan diskussion. Liksom en diskussion om tex utsläppen från skogsbränder och vulkanutbrott, som virrpannorna på Boverket väl ännu inte anser sig rå på?

   Boverkets förbud har ju just en touch av byråkratisk klåfingringhet, en doft av "haha, nu kan vi sätta åt annars laglydiga och fullständigt skita i beredskapsaspekten". Inte minst det underliga undantaget för riktigt kassa öppna spisar tyder ju på det.

   Radera
  9. Du är förmodligen din signatur. Juridiskt brukar det förlåta en del, men inte allt. Om du inte kopplar nedanstående urklipp ur er högstående diskussion till invandring är du tyvärr totalt illitterat.

   "Samt att vi måste informera alla nyanlända om att i Sverige bränner vi inte bilar. Detta måste göras på ett pedagogiskt och lättbegripligt sätt för dem som inte kan svenska. Det kan inte vara lätt att låta bli att bränna bilar om man inte kan ta till sig information om att det är förbjudet på sitt eget språk."

   Radera
 7. Svar
  1. Träsket kommer att dränera dig innan det händer.

   Radera
  2. Nix... Får jag sitta på kåken, kommer du att få betala för min kost och logi.
   Pepp pepp

   Radera
  3. Är det dom där fotona från Thailand du har på hårddisken du oroar dig för?

   Radera
  4. Du menar dem på dig, när du sexshoppar småpojkar.
   Jag är för snål för sådant och nöjer mig med tanken på att du håller sexmarknaderna med kapital.

   Radera
  5. a) Ja, fullt logiskt att du skulle behöva krypa in för att du skulle ha bilder på att nån annan gör nåt olagligt.
   b) Den enda anledningen att du inte "sexshoppar småpojkar "(din formulering...) är att du är för snål.

   Radera
  6. Hahaha!
   Lilla gulleplutten känner sig tvungen att argumentera för sin klockrena projicering.
   Pepp pepp

   Radera
  7. Låt mig gissa. Du kallar dig feminist. Är medlem i människorätts organisationer, för att kompensera dina ljusskyggare "nöjen".

   Radera
  8. Du framstår som riktigt slagfärdig när du drar till med projicering och epitet.

   Radera
  9. Hahaha!!!
   Nu projicerar du igen :)))

   Har jag någonsin skrivit något i dessa kommentarsfält, som ger sken av att jag bryr mig i hur jag framstår. A la framstående-ängslig.

   Pepp pepp

   Radera
  10. Helt fel, f ö. Har aldrig ens fått frågan om huruvida jag är feminist.

   Nån människorättsorganisation är jag inte med i, om man inte räknar mitt hemliga sällskap som gör maträtter av människor. Det är ju också en slags människo-rätts-organisation.

   Vad det nu skulle ha med saken att göra, f ö.

   Radera
  11. Projicering igen!!!

   Inte ett enda inlägg har jag skrivit i dessa kommentarsfält, som varit ängsligt över hur jag framstår.

   Låt mig gissa igen, du är även medlem i Djurens rätt... Bra fasad och tillgång på djur???

   Radera
  12. Nu försökte du samma sak igen fast det inte funkade förra gången. Är inte det själva definitionen på en idiot?

   Radera
  13. Jag är helt öppen för att jag är en idiot och har inga issues med det.
   Faktum är att jag rätt ofta ställer mig frågan, om det är jag som är dum i huvudet eller om det är något fel som inte är rätt "här".

   Att jag skulle vara en idiot, är ett mer idiotiskt argument i en duskuss huruvida tjänsteträsket behöver dräneras. Detta då jag absolut inte aspirerar till att ta en tjänsteaktivists plats på valfri myndighet/statligt verk.
   Du saknar helt argument och projicerar bara dina egna för mig värdelösa rädslor.

   Gå till en terapeut eller reflektera lite över din egen betydelse, för dig i ditt eget liv. Behöver du verkligen vara socialt rädd och projicera detta???

   Radera
 8. Ytterligare ett slöseri med skattemedel, undrar vad detta kostar att hantera, finns väl värre miljöbovar för övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror inte att det handlar om att du ska betala skatt och moms på skatten för varenda watt du förbrukar? Statsekonomiskt kanske galenskapen nästan betalar sig.

   Radera
  2. Bestämmelserna kostar nog inte så mycket för boverket. Kamintillverkarna däremot blir förmodligen tvungna och göra tester och skicka in resultaten för att bli godkända, men förmodligen har de redan bra testresultat på hyllan så inte heller där kommer det att krävas så mycket. Senare när reglerna tajtas åt kan de tvingas till bättre produktutveckling.

   Radera
  3. Statsekonomiskt är förstås drömmen att skatten skall vara 150 % dvs allt du tjänar och resten får du som en skuld att betala av...

   Radera
  4. Som Ben redan noterat har andra europeiska länder redan infört detta för längesedan och säljer enbart godkända kaminer. Idag är det rätt korkat att installera en ny, icke godkänd kamin. Lite som att köpa en bil utan krockkuddar. Det går säkert att hitta via en privatimportör från Indien som fuskar med pappren, men varför liksom?

   Radera
  5. För att det är exakt det som Adam Smith definierade som den gudagivna friheten som tillkommer varje individ - att få köra en bil utan krockkudde eller skita ner luften med dåligt eldad ved.

   Radera
  6. Samma Adam Smith som sade:
   "To feel much for others and little for ourselves; to restrain our selfishness and exercise our benevolent affections, constitute the perfection of human nature."

   Verkar inte stämma.

   Radera
 9. Det borde grunda för ett snabbt förbud av alla bilar med förbränningsmotorer. Inte kan luften i Stockholms innerstad vara hälsosammare än den som finns på orter som saknar riktigt omfattande utbyggd centralvärme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi i pensionerade kavalleriöverstars förening kommer så klart att tomgångsköra våra gamla Volvo 140 utanför närmsta dagis i timtal i protest mot sådana ingrepp i den personliga och gudagivna friheten.

   Radera
  2. Fan vad ineffektivt ben. Några rejäla burnouts borde ge minst lika mycket partiklar på kortare tid kanske att nån mamma som följer med hem på lite hallihaj.

   Radera
  3. Benzin förbud. Förbjud allt enligt Lövim, speciellt att berätta hur läget ligger till iom inrättandet av ett nytt Sanningaministerium.

   Du sköna nya värld is coming och året är 1984.

   Radera
  4. Fan, de har förbjudit DDT, alltså ...

   Radera
 10. Rökning förbjuds rimligen också. Man skall inte behöva bo i samma land som en rökare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ville man visa sig seriös så skulle naturligtvis rökning förbjudas långt före vedeldning. Idag kan tex vilken 15 åring som helt köpa ett pkt Blend i närbutiken. Men miljöpartisterna vill fortsätta röka sin medicinska cannabis utan att bli störda. Så man kan komma med mer visionära förslag.

   Radera
 11. Tror inte det kommer att vara något problem om de sätter verkningsgraden till 65%. Min gamla Keddy spiskasett från 94 skall ha 70% verkningsgrad, och nyare ligger över 80%. Utsläpp beror förstås vad man eldar med också. Utgår från att man vid testeldning kommer att elda med standardiserade vedträn av komprimerat bjökspån av bästa och torraste kvalitet, och fullt spjäll.

  SvaraRadera
 12. Boverket tipsar om miljövänlig eldning med hänvisning till Naturvårdverkets tjänsteaktivism. https://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/nyheter/nya-regler-for-utslapp-fran-vedeldning/

  "Tips för miljövänlig vedeldning

  I "Relaterad information" finns en länk till Naturvårdsverkets webbplats där du kan läsa mer om hur du kan elda med ved i kamin, spis och ugn på sätt som ger minimalt med utsläpp."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menas ens med "tjänsteaktivism"? Kan du definiera det?

   Radera
  2. Precis vad det låter som... Aktivister som är tjänstehens. Ev. tjänstekucks ifall de ej vågar ta upp det faktum att Sverige i princip är koldioxidneutralt, på sin myndighet/sitt verk.

   Radera
  3. Tjänstehjon heter det.

   Radera
  4. Nej, det kunde du tydligen inte. Vad kan du egentligen?

   Radera
  5. Vad är problemet Magnus? Jag gick till naturvårdsverkets sida och vad som stod där var en guide till hur man elder med batter effektivitet och mindre utsläpp (Mindre utsläpp är ett tecken på mer fullständig förbränning). Inte någonstans såg jag någon referens till patriarkat, genus eller något annat flum. Precis den sorts verksamhet som man kan tycka rimlig för verket I fråga.

   Radera
  6. @Ben Dover
   Gulligt obfuskeringsförsök.
   Någonsin funderat över ifall du bidragigt med något produktivt i livet???
   Pepp pepp

   Radera
  7. Tjänsteaktivism är tjänstemän i myndigheter som blandar ihop sin yrkesroll och sin ideologiska övertygelse och aktivt arbetar för sin ideologi i sin tjänsteutövning istället för enligt sin myndighets regelverk eller lagar i övrigt.

   Blir ganska tydligt om man exempelvis arbetar med detaljplaner, de flesta är vettiga men en dag drar man nitlotten i samrådstombolan och får nån inbiten MP:are som handläggare som gör allting omöjligt.

   Radera
  8. Självklart är det "tjänsteaktivism" när ett statligt verk hänvisar till ett annat för mer information. Då är det genushets, påtvingad vegetarianism och man hör hammarslagen från det stundande koncentrationslägerbygget.

   Radera
  9. Och I koncentrationsläger är det ju viktigt med bra förbränning

   Radera
  10. Ser man på bilderna verkar de flesta ha haft skitbra förbränning, dom är ju smala hela högen. Utom vakterna, dom verkar ha latat sig.

   Radera
  11. Bidrag kan vara bra vid eldning för att nå låga utsläpp, sk sekundär och tertiärluft in i eldstaden.

   Radera
 13. Är det inte väldigt mycket sotpartiklar i stearinljus? De måste nog tyvärr förbjudas. Cigaretter och andra missbruk ger cancer och KOL och måste förbjudas. Om de inte var en så fenomenal skattekälla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist kanske, men mycket riktigt har man konstaterat att gaserna som bildas av stearinljus, i synnerhet vid släckningen, är extremt skadliga. Blir kanske inte förbjudet, men det är en bra idé att inte andas in dem alla fall.

   Radera
 14. Utsläppen av eldning beror mycket på den som eldar. Bodde för några år sedan i ett hus från 1800-talet som hade vedeldad värmepanna och där vedspisen var kvar i köket och. Jag fick beröm av sotaren och grannarna för jag eldade bra. Det enda jag gjorde var att jag hade spjället helt öppet när jag eldade och stängde det när det slutat brinna, som jag har lärt mig.

  Det visade sig att den åldriga damen som bott där innan alltid hade spjället halvöppet när hon eldade. Röken från skorstenen förpestade grannskapet med sin fräna lukt. Sotarna fick komma dit och befria skorstenen från sot och tjära flera gånger om året. Inga råd eller tillsägelser kunde få denna envisa dam att ändra sig. Jag undrar om dessa nya moderna eldstäder som ska ge låga utsläpp, hur fungerar de om någon snåleldar med halvöppet spjäll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS. Enligt det gamla ordstävet, att elda med ved värmer flera gånger så borde folkhälsoinstitutet reagera och kräva att de nya reglerna ska stoppas. Med detta ordstäv menas att man blir varm av att fälla träd, dra hem veden, kapa den, klyva den, stapla den och bära in den. Tänk så mycket nyttig motion som folk går miste om när man försvårar för vedeldarna.

   Det finns en grupp människor som skulle kunna stoppa det här förslaget. Jag tänker på de inflytelserika och förmögna personer som umgås på middagsbjudningar med höga politiker och chefstjänstemän. Jag tänker mig att dessa ofta äger fritidshus med strandnära läge där de har en vedeldad bastu nere vid sjökanten, där de odlar sina affärskontakter.

   Alla ni med en mysig vedeldad bastu, bjud in chefstjänstemän och höga politiker (ej MP) till en avkopplande bastusittning med god middag efteråt, och beklaga att detta hotas av att några irrationella personer på Boverket vill förbjuda detta oskyldiga nöje. Det kanske kan göra skillnad.

   Radera
  2. PS igen, I Finland hade det aldrig gått att genomföra något liknande. Där är man helt klar över att bastubad, vedeldat eller inte, är mycket hälsosamma.

   https://svenska.yle.fi/artikel/2018/01/06/ny-bastuforskning-blodtrycket-sjunker-och-artarerna-blir-mer-elastiska

   Radera
  3. Varför inte en riktig finsk RISBASTU med efterföljande kalldopp?
   Inte någon fisig "kupevärmare" inte..
   Alltmedan grammofonen om och om igen spelar...
   ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=ANoUg1WAFFY

   Radera
  4. Eller kanske denna version bättre passar denna bloggs läsarintresse...
   Sverige skall ju försvaras till siste finne !!

   https://www.youtube.com/watch?v=92eWefR0xV8

   Radera
  5. Bengt, jag tror mer på den andra versionen.

   Jag kom att tänka på en tredje lösning, en FISBASTU! Jag tänker mig att de tjänstemän på Boverket som genomdrev detta förslag kidnappas tillfälligt och låses in i en bastu. Detta bör ske i en trakt där man fortfarande äter traditionell svensk mat som rotmos och kålsoppa, men även kebab med mycket vitlökssås bör kunna fungera. Medan tjänstemännen sitter i bastun och tänker på sina synder, kommer traktens befolkning och släpper väder i luftintaget till bastun. Bastun ska naturligtvis vara fisljummen. Tjänstemännen släpps ut när de lidit tillräckligt. Bengt, du kanske tycker att detta är alldeles för mesigt.

   Radera
  6. Ärtsoppa med FLÄSK !!
   ;-)

   Radera
 15. Kan rekommendera den här kaminen med bak- och kokmöjlighet. CO 0,03% och 87% verkningsgrad. Har eldat med den ett par månader nu och är mycket nöjd.
  http://www.xlhemma.se/hus-och-bygg/varme-och-ventilation/kaminer-och-eldstader/vedspis/vedspis-mbs-olympia-plus-med-taljsten/p-556077

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl en Serbisk producent på den,köp den direkt via ngn semestrande bekant,och dela på "besparingen".

   Radera
  2. 188 kilo gjutjärn. Lite svår att få med som handbagage.... Men på en bilsemester finns säkert pengar att tjäna.

   Radera
 16. Follow the money...

  Detta har inget med miljö att göra, allt med skatteintäkter att göra. Kan det inte beskattas ska det förbjudas.

  SvaraRadera
 17. Har, under svagare stunder, övervägt att flytta tillbaka till Sverige från Tyskland. Dessa stunder kommer mer och mer sällan.

  Var inne på att bygga en sommarstuga på västkusten för att ge barnen bättre anknytning till Sverige men nu får det bli i Italien eller nåt.

  Sätt utifrån är Sverige ett mycket konstigt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyskland införde nån typ av liknande regleringar redan 2010. Men stanna du i Tyskland för all del.

   Radera
  2. Ben, rubba inte den selektiva balansen nu. Kan ju bli obalans.

   Radera
 18. Jag försöker hitta någon spis/kamin/eldstad som fortfarande tillverkas som inte uppfyller kraven. Men jag lyckas inte nåt vidare.
  Hittade däremot en hel drös vedspisar att ha i köket som ser ut hyfsat "som det gjorde förr". Fast utan rostens patinering.
  https://www.spisochkamin.se/vedspisar/nya-vedspisar-7554097

  Energimyndigheten påstår genom sina mätningar att man genom att välja en effektiv braskamin kan få signifikant lägre vedåtgång. I dom mest extrema fallen halverade förluster.
  I praktiken innebär det att man slipper köpa, såga, klyva, stapla och bära in var 5:e korg ved om man byter ut en medioker 30 år gammal kamin mot en ny bra.

  Testet: http://www.energimyndigheten.se/tester/tester-a-o/braskaminer/
  Jag har inte brytt mig att ta reda på exakt hur testerna är gjorda, jag nöjer mig med att anta att alla tester är gjort på liknande sätt så siffrorna är jämförbara inbördes.

  Hittar inga siffror på verkningsgrad för riktigt gamla köksspisar, men min killgissning är att det finns ännu mer att vinna på att nymontera en modern köksspis istället för nåt antikt från innan kriget.

  Köksspisar håller länge. Om jag, mina barn & barnbarn kan slippa bära in var 5:e korg ved kommande 100 åren så skulle jag inte tveka att lägga 15000 kr extra om jag bygger nytt hus eller nyinstallerar skorsten+spis.
  Den minskade mängden grisiga partiklar får man på köpet som en fin bonus.

  Den som är prepper ser väl dessutom till att välja en kamin som innebär att veden räcker längre tid när SHTF ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. TYST NU, DET HÄR INNEBÄR ETT TOTALFÖRBUD MOT VEDELDNING OCH ETT FÖRSTA STEG TILL ATT TVINGA PRECIS ALLA ATT GENUSCERTIFIERA SIN ELEKTRICITET.

   Radera
  2. Nej Ben, elektricitet är omnisexuell, du väljer själv vilken färg den skall ha. Rosa, lila, svart whatever. Bara inte vit.

   Glöm inte att du inte skall äta gul snö! Om det blir någon snö dvs.


   Ps jag kan sträcka mig till att eletricitetsverket kan genuscertifieras. En hederlig gammal dieselgenerator där kolvarna pumpar in,ut,in ,ut under stånkande.

   De ståtliga vindkraftverken reser sig på rot från den svenska myllan och vi kan alla beskåda helikoptern !notera också att de är VITA!

   Radera
 19. Är det detta som kallas bloggarhärdsmälta? Eller bara fake news, kanske? För de som är intresserade av verkligheten kan man hitta de nya gränsvärdena här: https://www.boverket.se/contentassets/37b972db6fab4b5b97ed143e108f86f9/bfs-2018-xx-bbr-27-remiss.pdf

  Som nu alltså är ute på remiss, med tänkte implementering redan 1:a Juli. Om man LÄSER https://www.boverket.se/contentassets/37b972db6fab4b5b97ed143e108f86f9/konsekvensutredning-bbr-27---remiss.pdf

  Så ser man att den främst skillnaden mot nu gällande regler är att gränsvärdena är förtydligade till att avse nominell effekt. Ridå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näe, inte komma dragande med argument och fakta. Sånt skapar ju inga arga FB-grupper och svepande drev.

   Radera
 20. Dessa regler, tänk att få en riktig Pea Soup Fog i Stockholm istället.

  Allvarligt, varför reagera så här på en regeländring som syftar till att ge en renare förbränning och som gäller nyinstallationer? Det är väl knappast någon som längtar tillbaka till bilar utan katalysator eller är det mer ett uttryck för en skepticism mot staten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahhhh... Blyad 99 oktan... Det var grejer det !
   Dagens diesel är ju dessutom så "kraftlös" och "tunn" på något sätt...
   Långtradarna från "öst" kör ju på tyngre soppa med mer kraft..

   Men ingen Miljödiesel klass 1 går upp mot riktigt fet turkisk "motorin"!

   Radera
 21. Det blir för mig mer och mer tydligt att man inte kan kosta på sitt hus någonting.
  Fick vattenskada förra veckan, bröt upp golv och tak (lokalt) och skyfflade blött sågspån. Stommen kommer klara sig.
  Inte ens lönt att ringa försäkringsbolaget, det skulle bli för mycket självrisk och åldersavdrag skulle äta upp all ersättning. Dessutom skulle jag säkert vara bakbunden ifrån att göra något handlag själv i renoveringen.

  Snart så lär jag inte få försäkra kåken alls, så jag får helt enkelt hoppas att den inte brinner ned. Premien är tokdyr också så jag får väl lägga den i en "brandskadefond" och hålla tummarna helt enkelt.
  Helt uteslutet är att genomföra någon form av lyxrenovering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt att höra!
   Du vet att du måste försäkra om du har lån på kåken,premien kan dom höja till skyarna tyvärr.

   Radera
 22. Om alla "villor" blir tvungna att byta kamin/panna ger detta nya jobb och en del nya tvingade intäkter till staten,detta plus att all privat gratisvärme kommer försvinna.
  Lever man inte i en demokrati kan man kanske istället verka för något nytt..
  Vanmakt är det nya svenska tillståndet.

  SvaraRadera
 23. Skall de föreslå sånt i Finland så kulle det bli inbördeskrig (bastu eldning är helig här)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, skulle verkligen så många bry sig om man krävde att nya kaminer förbrände effektivt? Det är ju ändå ångan som gör effekt?

   Radera
  2. @gbd crvx: Du har klassisk rökbastu som ett exempel. Det är omöjligt att göra med vanlig kamin.

   Radera
  3. Fast det står ju i klartext att öppna spisar och sånt är undantaget - här i Sverige.

   Radera
 24. Gamla enheter med hög verkningsgrad och låga utsläpp ska bort dom med,bara att kräva en ny "märkning/klassning".
  Alla ska solidariskt byta såklart.

  SvaraRadera
 25. INTE någon skall få lov att ha det bättre än någon annan!
  Det är ju OSOLIDARISKT att kunna värma sig själv med egen ved från egen mark - USCH o FY !! Jordägare !!
  Dessutom är de ju både moms- och skattesmitare !! Ochh hur skall vi då få "välfärden" att gå ihop?

  Nej, helst borde ALLA - förutom de som är lite bättre och förmer - bo i en "normaltrea" i "förorten" och ALLA bli så där höärligt och müsigt "integrerade"...

  Eld får man ju se ändå när bilarna brinner...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bileldning är faktiskt något sverige kan stoltsera med att vara överlägset bäst i,men inget man skriver om,ungefär som knivöverfallen i Grums nyligen.
   Sanningen skall undanhållas.

   Radera
 26. Vad i helvete ska vi med regeringen till när de lyckas med konststycket att inte addressera något som är viktigt, eller lösa några problem, samtidigt som de bara skapar nya problem och gör allt sämre!? Jag har själv ingen kamin, så jag påverkas inte personligen, men bara det att regeringen ska in med sina långa smutsiga fingrar i folks rövar för att bestämma om deras hem och familjer räcker för att man ska bli upprörd!

  SvaraRadera
 27. Den här tråden visar med utmärkt tydlighet hur goda möjligheter det finns för "ryska troll" att plantera falska nyheter för att uppvigla mot myndigheter. Källkritik, någon? Rimlighetsanalys? Är det någon kollektiv hjärnkramp som utbrutit, eller kanske kolmonoxidförgiftning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett skolexempel på "fake news". Trist att se.

   Radera
  2. Är ni läskunniga? En 30 sekunders sökning på Boverket ger följande länk:https://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/nyheter/nya-regler-for-utslapp-fran-vedeldning/

   Tyvärr har bloggaren rätt!

   Om det är några som är nättroll så är det ni, "Pelle" och "Joakim". Vilken syfte har ni att misstänkliggöra informationen som ges här? Har ni betalt av någon? Vem då? Hur mycket pengar får ni?

   Radera
  3. Det är nog du som inte är läskunnig. Det handlar om ändrade utsläppskrav som alla vettiga tillverkare redan uppfyller. Hur väl stämmer det överens med rubriken till detta inlägg tycker du? Tycker du det var korrekt att säga att alla bilar blev förbjudna när det infördes krav på katalytisk avgasrening 1989?

   Det räcker inte att söka, du måste läsa också, och sedan förstå vad du läste.

   Radera
  4. Här kan du läsa boverkets konsekvensutredning av förslaget: https://www.boverket.se/contentassets/37b972db6fab4b5b97ed143e108f86f9/konsekvensutredning-bbr-27---remiss.pdf

   I övrigt kan du ju trösta dig med att öppna eldstäder är helt undantagna, så du kan alltid mura upp en eldstad med särdeles dålig verkningsgrad och rejäla utsläpp och vara nöjd över att du minsann lurat "nollorna på Boverket".

   Radera
  5. Det finns även en s k kverulantparagraf med förslaget. De som tidigare har trivts med otjänlig luft och inte kan tânka sig att ändra på det, även om föroreningskällan går sönder, kommer att få installera en ny likadan, undermålig apparat.
   På så vis kommer begrepp som "släktgård" få starkare betydelse, man kan identifiera vilket hus barnen kommer från bara genom att titta under näsan.

   Radera
  6. Det är bra. Får man några av de välkända medicinska problem som uppstår till följd av inandning av småpartiklar eller aromatiska kolväten kan man med fördel uppsöka Vidarkliniken. Där sysslar man inte med evidensbaserad sjukvård av den sönderreglerade, sossiga skolan. Istället behandlar man t ex cancer med "konstnärliga och fysikaliska terapier" som t ex sång och massage helt utan trist, vetenskaplig grund.

   Radera
  7. Det är du "Pelle" som har skägget i brevlådan, brallorna på halv stång och näven i syltburken. Du skrev ovan:

   "Den här tråden visar med utmärkt tydlighet hur goda möjligheter det finns för "ryska troll" att plantera falska nyheter för att uppvigla mot myndigheter. Källkritik, någon?"

   Det jag visade för dig är att bloggarens inlägg är en helt korrekt redogörelse för vad de nya reglerna från Boverket kommer att innebära. Det är ingen "nyhet planterad av ett ryskt troll" som du påstår.

   Vad är den falska nyheten i bloggarens inlägg? Att det införs nya regler som gör att många pannor blir förbjudna att installeras? Att "Något stopp för installation av moderna vedspisar blir det dock inte."?

   Det enda falska här är du som inte erkänner att du har fel i dina anklagelser mot bloggaren.

   Nej, logga ut härifrån. Här hör du inte hemma! Snart är det dags att åka buss hem från Boverket eller Miljöpartiets partikansli. Njut av centralvärmen i din hyres-tvårummare och fantisera vidare om troll!

   Radera
  8. Så här inleds inlägget:
   "Boverket förbjuder kaminer, vedpannor och vedspisar enligt nya regler nyligen presenterade. Det har i media talats om som att det handlar om vedspisar i köket, men så är alltså inte fallet. Det gäller all form av uppvärming med fastbränsle, dvs ved och pellets, och inte bara vedspisar"

   Är ovanstående en korrekt redogörelse för de nya reglerna? Tror du det blivit lika många kommentarer om inlägget istället varit "Boverket förtydligar reglerna om vilka kaminer som får installeras"

   Jag hör kanske inte hemma här, det har du nog rätt i. Det blir cykel för min del, gillar inte buss.

   Radera
 28. Kan i princip förstå begränsningar av fastbränsleeldning i tätbebyggda områden. Det finns faktiskt folk som eldar allt brännbart i sina pannor; mjölkartonger, gamla blöjor, plast mm. Att bo granne med dessa pyromaner är inte trevligt. Men jag håller med bloggaren om att man silar mygg och sväljer elefanter. Vad är utsläppen från alla grillar och gamla sura bensindrivna gräsklippare?

  Men varför skall Boverket hitta på nya regler? Redan nu krävs bygganmälan eller bygglov beroende av vilken kommun du bor i. Är det ett tätbebyggt villaområde är det vettigt med krav från kommunen.

  Men att ge sig på folk på landsbygden med kilometer till närmsta granne är bara löjligt. Allvarligt talat, vem blir störd där?

  Det hela tyder på en storebrorsmentalitet hos nollorna på Boverket. De vill bestämma över andra. Är det inte obligatoriska menlösa energideklarationer som bara göder mäklarnas konsultkompisar så är det idiotregler för husbyggen.

  Men jag antar att det här blir likadant som kraven på U-värde på fönster. Folk köper det de vill ha när de byter fönster själva. Det blir förmodligen inget saluförbud av pannor eller att vi bara får köpa dem på ett statligt ägt "Pann-monopol-system", likt vinet.

  Nej, personligen kommer jag att fortsätta som vanligt. Dvs. jag gör vad jag själv vill i mitt eget hus. de får väl göra en husrannsakan om de vill se vad jag har för uppvärmning framöver. Naturligtvis skall man inte störa grannar med sur ved. Min granne har en befriande syn på myndigheter. Han använder sitt bil-släp obesiktigat och utan trafikförsäkring. När jag frågar honom varför säger han: "Böterna är så låga att trafikförsäkringen och besiktningen lönar sig inte! Det är bara att betala om man blir tagen mot förmodan de få gånger man använder släpet.". Jag tänker ibland på hans råd. Vi svenskar är nog för laglydiga. Vi behöver nog vara mer rebelliska och självständiga.

  Nej, låt byråkraterna hitta på vilka idiotregler de vill. Rösta på något vettigt parti och hoppas att de lägger ned Boverket efter valet. Jag skulle riktigt glädja mig åt att se när byråkraterna står i kö på AF i Karlskrona för att få A-kassa. För ingen vettig företagare lär anställa dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, varför ska man inte få elda medicinskt avfall på tomten mot betalning bara för att man bor bredvid en förskola? Min tomt, mina regler.

   Radera
  2. Så i det här sammanhanget är whataboutismen OK?

   Förslaget handlar om att inte installera hälsofarliga kaminer i nya hus och i hus där det tidigare inte har funnits kamin. Känner du att du har vunnit en seger om du lyckas förpesta luften i och runt ditt eget hus?

   Om du letar hittar du säkert en facebookgrupp som kämpar för barnens rätt att röka också.

   Radera
 29. Jaha där rök den robusta, billiga och miljövänliga värmekällan. Som många redan påpekat handlar det inte ett piss om miljö utan om att öka kontrollen över medborgarna och motverka att folk klarar sig själva och tänker själva. Det säger en del om EU och svenska staten och vart det här samhället är på väg.

  Puckon som Ben Dover lallar med som nyttiga idioter och agerar gladeligen trollfabrik åt regimen.

  SvaraRadera
 30. Fjolligt att bröla om nya regler. En äkta prepperbög skall ju ha det bästa vattenfiltret , ficklampan, kniven, bögslungan (EDC model mindre) osv.

  Är det då så farligt att köpa en hypermodern vedeldningsapparat som förutom minimera vedförbrukningen gör att vedröksdoft inte avslöjar din BOL för sådana som man inte vill ha på besök (gäller ej zombies då deras luktsinne är fokuserat på färskt kött)

  SvaraRadera
 31. För övrigt undrar jag om de tänker skicka Polisen för att höra husundersökning i en tid då de inte längre utreder personrån och våldtäkt.
  Antagligen börjar man med en Angivarpremie i stället. Rapportera din vedeldade granne, tjäna 1000 kr skattefritt.

  SvaraRadera
 32. Om jag får vara en aning konspiratorisk; först ger de sig på att bakvägen bygga en federation, när det misslyckas så kommer det i rask takt nya drakoniska vapendirektiv och regler kring uppvärmning/matlagning vilket i förlängningen gör medborgarna till undersåtar... Hur i hela friden kan någon vid sina sinnens fulla bruk acceptera detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du problem med att det måste finnas katalysator på nya bilar och att nybyggda hus måste ha jordat elsystem också?

   Radera
 33. Kan du inte skriva en artikel och fråga vilka fastbränslesystem man har?

  SvaraRadera