Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2018-01-28 11:26

Ingvar Kamprad död

IKEA:s grundare Ingvar Kamprad är död skriver bolaget på Twitter. Han ska ha somnat in i sitt hem i Småland. Tillägg: Twitterkontot som skriver detta registrerades 2009, men började först twittra i december, även om tweetsen ser seriösa ut. Det kan alltså vara planerad fejk.  Tillägg 2: Det står nu ett pressmeddelande på IKEA:s hemsida, så man kan rimligtvis anta att nyheten är korrekt. Även IKEA:s presstjänst (automat)svarar att Kamprad är död. Annars är det inte helt ovanligt med fejkade nyheter om kända personers död.
Elbilsladdning utanför IKEA.

Frågan landar i vad som händer med IKEA nu? Bolaget ägs redan i stiftelseform, vilket gör att det inte ska bli några problem med övergång av ägandet. Frågan är också hur stor betydelse Kamprad haft på utvecklingen de senaste åren?

Ingvar Kamprad påstås varit en av världens rikaste personer, men det avser bara värdet på de tillgångar han styr över. Han ägde inte längre IKEA, som istället ägs av en stiftelse som familjen kontrollerar.

Överlag lär IKEA fortsätta som tidigare. Nu tar förvaltare över från entreprenören och grundaren. Enligt kedjan entreprenör-förvaltare-förstörare, så är IKEA:s "undergång" fortfarande en generation bort. Däremot kan man förstås börja göra oförsiktiga investeringar som Ingvar Kamprad stoppat, men det vet vi egentligen inget om.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. entreprenör-förvaltare-förstörare, det finns väl å andra sidan en hel drös stora tyska familjeägda företag som inte ramlat ned i detta hål, och naturligtvis Wallenberg.

  Förresten, Knasens skapare, Mort Walker, gick ju också bort nu i helgen. (Lite MÖP-tema)

  SvaraRadera
 2. Kamprad planerade tidigt för sin egen död och vad som skulle hända IKEA. Det som händer nu är förmodligen planerat i detalj sedan väldigt länge tillbaka.

  SvaraRadera
 3. Det är ungefär som om kungen dött. Sverige stannar upp lite grann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge det inte är Victoria...

   Radera
 4. Icke lånefinansierat, aktiebolagsnoterat utan helt och hållet självfinansierat...

  SvaraRadera
 5. Nyheten är toppnyhet på Bild, FAZ, BBC, Welt , RT m.fl utrikiska media...

  Borta i "amerikat" verkar man ännu sova (ruset av sig)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyskättling som du Hansves? Själv har jag anor från Elmtaryd-Agunnaryd, men väldigt långt innan familjen Kamprad tog över gården.

   Radera
  2. Att kunna ytterligare ett språk utöver engelska öppnar ögonen!

   Jag tackar fortfarande SED i forna DDR som lät mina lärare i tyska åka på kvalitativa och inspirerande språk- och kulturresor ... Något som svenska SÖ inte hade pengar till !

   http://skolvarlden.se/artiklar/den-svenska-ddr-skolan

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6867885

   Radera
  3. Tänk vilken otur Frankrike hade som inte hade ett mer dådkraftigt kommunistparti.

   Radera
 6. RIP.

  Jag vet att IKEA redan har onlineförsäljning, men de måste bil mycket bättre på det.

  Finns ju folk som köper IKEA möbler i butik och säljer på Ebay med förtjänst bara för IKEA inte själva har tagit tag i saken. Om inte IKEA tar tag i e-handeln så kommer de råka ut för retaildöden mycket snart.

  H&M visar vägen.

  Inget kan vara mer viktigt för ledningen av IKEA. De kan skita i att förnya sitt sortiment de närmsta fem åren om de bara fixar detta.

  SvaraRadera
 7. Fast kommunisterna, drar sig inte för att glädjas.
  https://nyheteridag.se/tidigare-v-topp-om-ingvar-kamprads-dod-nazistisk-kapitalist-inget-att-sorja/
  https://twitter.com/DrorFeiler/status/957569236762857472

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mja, fast vadå, Meinkampfrad var ju såvitt vi vet fascist ända ner i kistan. Först bad han om ursäkt för sitt naziserande under kriget (när SÄPO-akten fårn 1943 kröp fram), när det sen kom fram att han gosade med fascisten Per Engdahl långt in på 50-talet sket han i vilket, gjorde inte avbön och kallade Engdahl för "en stor människa" typ 2011. Så det är ju inte som om han förefaller ha gett upp fascismen.

   Radera
  2. Fortfarande bättre historia än vilken vänsterpartist som helst.

   Radera
  3. Spännande att du tycker det, frågan är bara varför det skulle vara relevant?

   Radera
  4. Ben Dover: Alltid lika kommunistvänlig. Är du från (s)-trollfabriken?

   Radera
  5. Är det någonting som är relevant egentligen? Vänsterpartister lever gott på andra utan att ens ha skruvat ihop en Billy själv. Är det relevant? Jag vet inte.

   Radera
  6. Isak: alltid lika lögnaktig. Är du från nån underrättelsetjänst?

   Radera
  7. Varför skulle de ha en vettig ståndpunkt om IK, de har ju fel om allting annat?

   Radera
 8. Jag tror det vi alla frågar oss är huruvida kan kommer att begravas i en platt kista av fiberplattor från nån tveksam rumänsk fabrik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han mals nog ned i ikeas köttbullar.

   Radera
  2. Ja, vad skulle små gudsförgätna små byar i den yttersta Rumänska o Polska landsorten vara utan sina IKEA-fabriker

   Radera
  3. Kommer han i så fall att vakna och montera ihop skiten själv?

   Radera
  4. Långt inne i Transsylvaniens mörka skogar tillsammans med Dracula (Vlad Tepes)... 😁

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. ... glöm bara inte att efterdra .. 😁

   Radera
  7. För det syftet kan man köpa till träpålen snålkuk.

   Radera
 9. Synd att han inte engagerade sig svensk politik han var av rätta virket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Virke? Du menar ett tunnt faner döljande pressat spån?

   Radera
  2. En riktig träskalle. Han jobbade väl på Södra skogsägarna ett tag där han försökte nasa plånböcker, bälten och andra accessoarer på fikarasterna, innan han började med möbler.

   Radera
 10. Det finns många korkade och elaka kommentarer här om personen Ingvar Kamprad. Det säger mer om dem än om Ingvar.

  Han var en stor entreprenör. Kanske det största affärssnillet vi haft i modern tid. Byggde upp sin rikedom från nästan ingenting.

  Intelligentare än de flesta här inne tillsammans. Misstag gjorde han under sitt långa 91-åriga liv - men vem har inte gjort det? Särskilt en man som vågar utmana sin omvärld, vilket många inte gör.

  Må du vila få vila i frid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fånigt, frihet. Ingvar Kamprad var en duktig entreprenör som hade turen att hamna på rätt ställe. Vad tror du att det hade blivit av Kamprad om han fötts i Tyskland? Han skulle krigat i nazi-tysklands armé snarare än startat något IKEA.

   Din definition av intelligens är tydligen synonym med "entreprenör" vilket visar hur inskränkt du är. Ingvar Kamprad var såvitt jag kan se en alldeles ointellektuell man och jag har svårt att se vad det är som är så intelligent med det.

   Radera
  2. Och vem av oss är inte född med hjälp av lite tur?

   Intelligens har egentligen ingenting med hur stor din intelligens är. Utan det beror istället på hur väl du använder den. Sätt gränser för ditt förstånd och tämj sen gränsen för ditt förstånd. Oändligt stor dumhet börjar med tron på ett oändligt stort förstånd.

   Det som lär en människa att begränsa sitt förstånd är de misstag man begår. Lär av misstagen och gör gränsen för ditt förstånd ännu större.

   ”Två saker är oändliga: mänsklig dumhet och universum; och jag är inte säker på det andra.” /Einstein

   Men för att hylla Kamprad så kommer här några av hand citat:

   ”Bara den som sover gör inga misstag. Problem är en möjlighet.”

   ”Ingen har gjort så många misstag som jag.”

   ”Att göra fel är den handlingskraftiges privilegium.”

   ”Kompensera dina brister genom att anställa den som är olik dig själv.”

   Radera
 11. Lite av dagens verklighet, man föraktar en man som förtjänar vördnad och vördar den som förtjänar förakt.

  SvaraRadera