Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2018-01-11 11:10

Icke-inflationen: Statstelevisionsavgiften höjs med 6%

Icke-inflationen fortsätter sitt segertåg genom riket. Svensk sk Public Service, dvs de politiskt styrda vuxendagisen Sveriges Radio och Sveriges Television höjer sina tvångsavgifter för alla som har ett TV-antennuttag på en elektronisk apparat med 6.2% nu från årsskiftet.
Public Service - nu 6.2% dyrare men knappast 6.2% bättre.
Den sk radio- och teveavgiften höjs alltså med 6.2%, från 565:- SEK per kvartal till 600:- SEK. Avgiften drabbar de som har ett sk teveantennuttag på en elektronisk apparat i sitt hem, oavsett om uttaget används eller ens om apparaten är inkopplad eller alls fungerande.

Med tanke på att vare sig löner eller KPI-inflation ökat med 6.2%, utan snarare runt 2% är höjningen med 6.2% helt oförståelig. Tills man inser vad den politiskt styrda organisationen, med sina politruker i styrelsen ägnar sig åt.

Att man vid så här låga löneökningar och så här låg inflation höjer tvångsavgiften med 6.2% kan bara bero på fullständig inkompetens hos ledning och styrelse. Endast någon som är kraftigt överutmanad kan höja sitt kostnadsläge så mycket när de ökar så lite i samhället generellt.

Eventuellt ska vuxendagisen på SR och SVT gå över till tvångsfinansiering via skatten, samtidigt som de ska blir oberoende, dvs ska få driva vilka agendor och vinkla sitt innehåll precis som de vill utan att vare sig svenska folket eller svenska politiker ska få säga stopp. Med oberoende blir det t ex fritt för SVT att återsända Russia Todays alla program eller ta aktiv ställning för ett enskilt parti och mot andra politiska partier. 

Oberoende är inte objektivitet och neutralitet. Oberoende är frånvaron av pluralistiskt politiskt styre och kontroll.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

48 kommentarer:

 1. Det måste väl gå att reda på vilka kostnader som ökar hos SR/SVT eller om det finns planerade stora investeringar? Vi kan väl anta att det inte är löneökningar...

  Eftersom pengapåsen är oändlig så finns det små incitament att effektivisera verksamheten. Det är lättare att bara behålla gamla strukturer när man lägger till nytt.

  SvaraRadera
 2. Danskarna är mer progressiva, de har insett att verkligheten har förändrats och skär ner med 25 %. Något om SVTs VD protesterar mot eftersom samma argument kan tillämpas här också.

  https://www.svt.se/svt-bloggen/post/tio-vdar-public-service-skriver-upprop-till-stod-dr/

  " Discussions are ongoing over whether to abolish the licence fee that funds Denmark’s public service broadcaster, DR, and to replace it with a tax. The Danish People’s Party – whose politicians have, on occasion, claimed DR to be “a democratic threat” – have added an additional demand: to cut DR’s budget by 25 per cent. "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danska Folkpartiet - Danmarks motsvarighet till Sverigedemokraterna vill alltså kraftigt skära ner i Public Service. Sverigedemokraterna här hemma (stödda av Putin) är ju inte heller förtjusta i public service och vill skära ner eller kanske helt lägga ner det. Samtidigt beskylls SVT/SR för att vara ryssvänliga.

   Ryssland stödjer alltså ett parti som vill lägga ner SVT/SR trots att SVT/SR anses vara ryssvänliga.

   Så kan det gå. :)

   Radera
 3. Lönerna på SVT kanske har ökat med 6,2% senaste året och då måste ju avgifterna höjas. Det är dyrt att leva i Tjockhult.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller kanske färre personer som vill vara med och betala för kommunistpropagandan?

   Radera
  2. Rödvinet har väl blivit dyrare och så kommer det ju ständigt nya versioner av PK-manualen som måste köpas in. Mycket omkostnader blir det...

   Radera
 4. Jepp, detta är värt att gräva lite i. Gräv lite i årsredovisningarna 2015 och 2016 och se vad pengarna flödar till och vad man planerar att bygga ut. Säkert någon "digital satsning".

  SvaraRadera
 5. Ställer samma fråga som vanligt:

  Varför betala för detta?

  Det är ju bara att ljuga och säga att man inte hat någon licenspliktig apparat. SvT ljuger ju om att de är objektiva, jag har inga problem med att ljuga för lögnare. Öga för öga, tand för tand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen apparat med tv-antennuttag så för mig spelar det ingen roll. Har ingen digital-TV heller så jag behöver alltså inte betala någon TV-avgift på laglig väg.

   Men om jag hade så skulle jag givetvis betala för mig (vilket jag tidigare gjorde då jag hade TV). Det är ju högst frivilligt att ha eller inte ha. Men vill man ha TV så får man rätta sig i ledet och betala för sig som alla andra. Att inte följa lagen är kriminellt, men ni verkar inte dra er för att skita i det ni ogillar och bara göra det ni gillar.

   När ni nu har era nödradio apparater redo för kris och katastrof. Vad tänkte ni lyssna på? NRJ? Någon måste betala för det enda vettiga som sänds. Och det ju betalas inte in via skatten.

   Mnils;

   Du är ju kriminell och uppmanar andra att begå brott. Och såna ska lagföras. Var det inte någon regel här på bloggen om att svensk lag ska följas?

   Detta har du upprepade gånger brutit emot.

   Radera
  2. Lagen som reglerar radio- och tv-avgiften heter Lag (1989:41) om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst.

   http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Lag-198941-om-finansiering-_sfs-1989-41/

   Radera
  3. Frihet med tanke på hur många lagar det finns så är du med all säkerhet också kriminell antingen du vet om det eller ej :-)

   radio och tv i allmänhetens tjänst, jo jag tackar!

   Radera
  4. Mnils;

   Knappast. Jag följer alla lagar som finns och så särskilt svårt är det inte.

   Radera
  5. Ha Ha! Vad gulligt av dig.

   Radera
  6. Jasså. Gulligt av mig att efterleva lag och ordning?

   Radera
  7. Slutade betala TV-licens 2007.. Sade upp den och skänkte bort tjock-TV:n

   TYVÄRR kommer jag nu återigen att bli tvingard att betala finansieringen och propagandaministeriet av det stora vuxen-dagiset på Gärdet via skatten

   Radera
 6. SVT Play är den i mitt tycke bästa streamingtjänsten. Men samtidigt är det djupt olyckligt att en statlig aktör med närmast oändlig budget utkonkurrerar andra tjänster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så är det mycket lyckligt. Vi har mycket mindre konsumtionspropaganda hemma nu.

   Radera
  2. Hur tänkte du nu? Så staten ska ta fram de "bästa" lösningarna?

   Radera
  3. Nej, jag tycker förstås att staten ska ta fram de sämsta lösningarna, speciellt för vård, polis och försvar. Nej, eller inte faktiskt!

   Radera
  4. SVT ska läggas ner eller kodas och så kan ni som vill att andra ska betala för ni ska slippa reklam betala för skiten själva!

   Radera
  5. Ja, så tycker du. Som tur är, finns det en majoritet som anser att SVT är bra för Sverige. Jag tror SVT har en stor del av äran att vi ligger så bra till i demokrati-index från the Economist.

   Det har visat sig att för kommersiella stationer gäller det att bekräfta tittarnas världsbild och överdriva nyheter. Ett bra sätt att slita isär ett land. Jag tror att imperialisterna skulle uppskatta om vi plockade ner SVT, så att vi blir lika sårbara som USA är.

   Radera
  6. Majoritet för SVT? Hur kommer man fram till detta undrar jag.

   En framtid utan SVT/SR i dagens format behöver inte betyda att all tv-media ska vara reklamfinaniserad. Men, SVT behöver inte producera och köpa in sport (OS), underhållning (Melodifestivalen). Detta kan andra kanaler ordna precis lika bra, men då får man betala om man är intresserad.

   SVT och SR kan sörja för det som "ingen" kommersiell aktör är intresserad av.

   Radera
  7. OM SVT inte ska vara relevant så behöver de förstås inte producera sådant som många är intresserade av. Bra sätt att få bort de positiva effekterna med public service.

   Radera
  8. A nonym;

   Det är väl bara att slänga ut TV:n om man inte vill se SVT. Att glo på reklam-TV är ingen rättighet, det är en möjlighet. Men då får du köpa en TV, betala ström till TV:n, betala en TV-leverantör och betala TV-avgift. Och då får du MTV, nickelodeon, Disney, TV6 och allt annat du suktar efter. Och SVT. Som du självklart kan välja att ta bort om du vill.

   Radera
  9. A nonym;

   Sen är du nog inte så intelligent att du inte förr eller senare påverkas av reklam-TV. Det kostar att glo på all reklam även om du inte förstår det själv. Det finns en anledning till att (enbart) spelbolagen har råd lägga fyra miljarder på reklam. Ta och räkna ihop all spelreklam som visas på TV du som har TV och gillar reklam-kanaler.

   Radera
 7. "Eventuellt ska vuxendagisen på SR och SVT gå över till tvångsfinansiering via skatten, samtidigt som de ska blir oberoende, dvs ska få driva vilka agendor och vinkla sitt innehåll precis som de vill utan att vare sig svenska folket eller svenska politiker ska få säga stopp. "

  Vi har val om mindre än 9 månader.

  Tyvärr kommer svenska folket rösta på partier som vill ha tvångsfinansiering och mer socialism (röd, blå och brun sådan), och då blir det som det blir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtliga partier, inklusive de bruna, är överens om att tvångsfinansiera och göra SVT/SR oberoende vuxendagis.

   Radera
  2. Är det något parti som tycker att det är lämpligt att skära ner lite på public service då?

   Radera
  3. Medborgerlig Samling är garanterat intresserade av att kapa kring Public Service

   Radera
  4. Moderaterna stöder skattefinansieringen men vill se över hur mycket pengar de ska få (=minska anslagen).

   Radera
  5. M serväl skattefinansiering som ett sätt att minska anslagen over tid, för varje ökning måste välgå genom riksdagen när det är skatt? (Sen borde finansiering via skattesedeln minska insamlingskostnaderna, eller hur?)

   Radera
  6. Lars, kan du inte göra en "analys" av medbergerlig samling, vi som är trötta på befintliga sandlådepartier funderar på att rösta på annat. Jag vill helst inte rösta på SD (vilket jag aldrig gjort) dock så är utvecklingen helt absurd så nåt annorlunda måste man rösta på. MED verkar ju i princip ha samma inställning till invandring som SD, vore kul att veta hur dom tänker för övrigt, jag har dock svårt att hitta konkreta saker dom står för. Mindre inblandning i medborgarnas liv verkar dom ju vara för, vilket för mig är ett stort plus. Har för mig dom vill ha tillbaka tjänstemannaansvaret vilket vore utmärkt.

   Radera
  7. Oavsett finansieringsform finns väl anledning att ifrågasätta anslagens storlek. Att spendera ungefär lika mycket på ett delvis överspelat mediehus som hela miljöbudgeten förefaller inte balanserat.

   Radera
  8. ”Moderaterna stöder skattefinansieringen men vill se över hur mycket pengar de ska få (=minska anslagen).”

   Varför gjorde de inte det redan 2006-2014?

   Radera
 8. Apropå inflation:
  - Alla branscher har egna branschindex som visar kostnader. Det är inte bara lönekostnader som räknas in.
  - Toppen att någon sektor ser till att hålla den befintliga inflationen igång.

  Obefintlig inflation fungerar dåligt i en lånefinansierad ekonomi. En icke lånefinansierad ekonomi fungerar dåligt, eftersom man då måste ha pengar för att få bestämma över dem, och det är inte alltid de som har pengar som är bäst på att bestämma över dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog bara SVT/SR som ökat sin personalstyrka de senaste åren. Privata mediabolag minskar personalstyrkan.

   Radera
  2. Ja, privata alternativ är ju ofta beroende av konsumtionspropaganda, alternativt utsatta för internationell konkurrens.

   Radera
 9. OBS !! OBS !! OT !! FB har stängt av en svensk folkvald riksdagsledamot - Staffan Danielsson (C) - på mycket lösa grunder..
  Han är numera dock åter inne..

  https://twitter.com/staffand

  Är det FB som likt STASI i f.d DDR är "überkukcku" VEM som skall få "höras och synas" eller är det en mobbningsrupp som tvingat FB att göra detta ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt artikeln har han spammat. Verkar rimligt med tanke på att konsekvensen var en tidsbestämd avstängning. Rent pedagogiskt hade det väl dock varit bra att berätta varför han stängdes av, såsom Lars är så duktig på här på bloggen.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Se upp !!

   #nyastasiärhär
   ;-)

   Radera
 10. Tack för underhållningen Lars,snart klassas bloggen som fakenews och förbjuds enligt lag.
  Sanningar svider som sagt.

  SvaraRadera
 11. Statligt styrd och tvångsfinansierad media ligger obehagligt nära propaganda.
  Behåll max en kanal med bara nyheter, och med samhälls- och debattprogram med, efter riksdagens sammansättning, inkvoterade redaktionsmedlemmar.
  Allt annat kan lika gärna levereras via Pay-per-view.

  SvaraRadera
 12. Frågan är varför Lars bara betalade 565kr/kvartal under 2017 när jag fick betala 585kr/kvartal, vilket är den avgift som står på Radiotjänsts hemsida. Så för mig och de flesta andra så blir det 2.5% ökning av avgiften nu när den blir 600kr/kvartal, dvs bara lite mer än inflationen och långt ifrån bloggarens 6.2% ökning.
  Hela artikeln luktar dock Fake News.

  SvaraRadera
 13. Ärligt talat så är väl inte problemet att vi har public service, utan att den tillåts sprida socialistpropaganda utan att ifrågasättas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialistpropaganda? Vad tänker du på då? Kungens jultal? Disneys jul

   Jag tänker att det snarare är liberal propaganda i mångt och mycket. Nuvarande vd för SVT är ju förresten en som varit vd, ansvarig utgivare och chefredaktör för en liberal mediekoncern. Många av programmen är köpta av externa (privata) aktörer.

   Radera
 14. Avgiften är väl höjd från 585 till 600 kr/kvartal så blir ju en höjning om ca 2,6% högs normal höjning. Överlag är alla dessa prisjämförelser på årsbasis ganska meningslösa om man inte tittar på ett genomsnitt på flera år då vissa företag och organisationer höjer färre gånger men i större steg när de höjer.

  SvaraRadera