Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-01-07 19:21

Hur skulle du rösta om det var riksdagsval idag?

Dags att köra en ny opinionsundersökning bland bloggens läsare inför riksdagsvalet för att se hur bloggläsaropinionen har ändrats de senaste två månaderna. Svara på enkäterna nedan.
Svara på enkäterna nedan. Partierna är rankade från vänster till höger. Första enkäten avser hur du röstade i senaste riksdagsvalet och den andra är hur du avser att rösta nu.
Ja, alla som är normalutmanade eller har har lägre utmaningar förstår att detta bara säger något om hur respondenterna skulle rösta och inte vad riksdagsvalet faktiskt kommer få för utfall. Webenkäter blir ju också alltid länkade från vissa partiers svansar och därmed missvisande. Bloggens läsare är mestadels icke-socialister, vilket betyder att man kan vänta sig avsevärt större tyngd hos de borgerliga partierna i enkäten.

Ingenstans i denna text påstås detta vara en seriös enkät men om man har en överutmaning kan det faktumet vara svårt att förstå.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

101 kommentarer:

 1. Medborgerlig samling har inte fått det genomslag i debatten som de fått bland bloggens läsare. Gissar att de inte kommer in i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De behöver kanske provocera lite... 9 månader kvar.

   Radera
  2. Är det någon som är nyfiken på: Initiativet

   Radera
  3. De satsar på att komma in (klara 4%) men jag tror att om de lyckas få 1% så är det ändå en stor framgång.

   Radera
  4. Danska alternativet behövde under två år för att komma upp i nästan 5 %, en jag håller med om att det är svårt.

   Radera
 2. Kommer rösta på Klassiskt Liberala Partiet, så som jag gjorde 2006, 2010 och 2014.l

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar på samma sak faktiskt. Jag misstänker dock att MED har större chans att faktiskt komma in i Riksdagen, så jag funderar på om det är av större strategiskt värde att rösta på dem.
   Får man rösta på Klaus Bernpaintner? ;)

   Radera
  2. Det tycker jag att du gör helt rätt i. Gå du och lägg din röst på det ställe där den hör hemma. I ett parti med ett flummigt ideologiskt manifest som vill ta Sverige tillbaka till fattig-Sverige mitten av 1800-talet, vilket beskrivs som en gyllene tidsålder där ”Rikedomen grundlades genom avregleringar från mitten av 1800-talet”.

   Vilket vi alla vet är fel. En av våra största exportvaror genom historien (stommen i Sveriges framtida rikedom) höll på att gå förlorad pga avregleringarna på 1800-talet. Vi kan läsa om detta på wikipedia:

   ”1903 antog Sveriges nationella första skogslag från att ha varit utan regleringar i brukandet av skogen. Lagen "Lag angående enskildes skogar 1903" togs i bruk 1905. Lagen innebar återväxtplikt och tillsynen av lagen skulle ske av självständiga skogsvårdsstyrelser vid rikets olika landsting.[19] Lagen tillkom efter en lång process sedan 1850-talet att åstadkomma en lösning på problemet med där virkesförrådet i Sverige dalade och man befarade att i framtiden vara utan virke. Från att tidigare sett skogen som en ändlös resurs började man från olika håll inse att skogen som resurs måste säkras.”

   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Skogsnäringen_i_Sverige

   Tack vare en reglering säkrades det som under 1900-talet gav en enorm rikedom åt folket och gav flertalet av våra far- och morföräldrar arbete (som i sin tur gav andra arbete). Än idag är skogen en av våra absolut viktigaste exportvaror och ger väldigt många människor ute på glesbygden jobb.

   ”Skogsnäringen är en av Sveriges basindustrier och är världens näst största exportör av skogsprodukter som pappersmassa, papper och sågade trävaror.”

   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Skogsnäringen_i_Sverige

   ”Inom skogsnäringen är [idag] ca 120 000 personer direkt och indirekt sysselsatta.” [...] ”Skogsnäringen sysselsätter nära 60 000 personer och exporterade år 2015 för 126 miljarder kronor.”

   http://miljonytta.se/branscher/skogsindustrin/

   Radera
  3. Svaret var till skatt är stöld;

   Sen kan även tilläggas följande från skogssverige.se:

   ”Den värdefulla skogen bör skyddas
   ,Under 1800-talets andra hälft gjordes ett flertal försök att åstadkomma en skogsvårdslag, huvudsakligen med bestämmelser om återväxt och inrättande av en tillsynsmyndighet. ,
   ,Med kunskap om förhistorien kan beslutet om en skogsvårdslag med återväxtplikt anses helt följdriktigt. Förslaget om en återväxtlag hade ju legat latent först hos ständerna, sedan hos riksdagen i sammanlagt 50 år och varit nära att antas 1874. Förslaget föll då på sanktionsbestämmelserna som ansågs allt för mycket inkräkta på den enskilde skogsägarens frihet. De tidiga liberala tankegångarna om individens frihet (Johan Norberg: Den svenska liberalismens historia, Timbro 1998) höll nämligen länge i sig. Opinionen hade därefter långsamt svängt från ett sådant synsätt mot ett ökat hänsynstagande till skogen som ett nationellt intresse samt att statliga ingrepp kunde tillåtas till skydd för den enskilde (Norberg 1998). Det medverkade till att lagen kunde tas 1903. Bidragande till detta var givetvis också andra faktorer som var pådrivande eller fördröjande på lagstiftningen.,”

   Skogsvårdslagen fyller 100 år:
   https://www.skogssverige.se/en/node/5813

   Radera
  4. Skatt är Stöld;

   Rösta oss tillbaka till mitten av 1800-talet. Jag röstar emot såna som dig. Skulle detta parti ta makten och genomföra det de flummigt försöker skriva att de vill göra i sitt manifest så gör jag antagligen som många gjorde under 1800-talet - jag emigrerar.

   Radera
  5. @Frihet !

   En poppig "professor" från Handels i Sthlm påstod ju för inte så länge sedan att skog inte var värt så mycket... ;-)

   "Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpyta. Där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd"

   http://cornucopia.cornubot.se/2017/01/urbaniseringsmyten-kjell-nordstrom.html

   Radera
  6. Bengt;

   Kjell A. Nordström, ja. Och så har han skrivit en bok tillsammans med fd partisekreteraren i moderaterna, Per Schlingmann (eller hur fan det stavas!)

   Radera
  7. "Gå du och lägg din röst på det ställe där den hör hemma. I ett parti med ett flummigt ideologiskt manifest"

   Ideologin är extremt klar. Statens uppgift är att skydda individens rättigheter, rätten till liv, (negativ) frihet och privat egendom.

   " som vill ta Sverige tillbaka till fattig-Sverige mitten av 1800-talet, vilket beskrivs som en gyllene tidsålder där ”Rikedomen grundlades genom avregleringar från mitten av 1800-talet”.

   Att Sverige var fattigt på 1800-talet var ju för man inte hade liberaliserat ekonomin tidigare. Jämfört med Afrika idag. Det var reformer som genomfördes då som la grunden för svenskt välstånd, bl.a snille industrierna. Läs gärna Johan Norbergs bok, Svenska liberalismens historia. Han går igenom de reformer som genomfördes.

   När det gäller skog så har den som äger marken ett intresse av att bevara dess värde. Det gör man inte genom att inte återplantera. Se på all åkermark. Bönder sår nytt varje år. Sen kan man ju fråga vad du tycker om att staten idag betalar för att "hålla landskapet öppet".

   "Government's view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it."
   - Ronald Reagan

   Radera
  8. Haha. Jaha...hoho ja, det säger ju mycket. Och vad menas med detta då? Att konservera de redan rikas rikedomar? Att se till att de som redan har mycket makt sitter ännu säkrare gentemot dem som inte har makt idag?

   Ni vill se till att polisen får större resurser när staten beskrivs som ”Dess maktmedel är tvång i form av lagstiftning och verkställande polisstyrkor. [...] Staten är alltså en slags tvångsapparat.” Jaha. Det kommer väl alltid vara en tvångsapparat om man inte avskaffar den helt? Total anarki. Som i vissa länder i afrika.

   Så en tvingande statsmakt, det förblir den väl fortfarande? Bara att färre kan bestämma reglerna för vad som är rättigheter och skyldigheter. Eller är allt tillåtet? Är det plötsligt tillåtet att gasa på i 250 km/h med en skrothög som aldrig besiktigats precis utanför en skola bara för att nån känner sin frihet att få göra det? Han körde väl inte ihjäl nån och det var en väg som han själv lagt just där och på hans privata mark så då är det lagligt, eller? Ska staten få bestämma hur fort var och en ska få frambringa sitt eget fordon på en väg som han själv äger och har kostat på? Ungarna och föräldrarna får skylla sig själv om barnen kliver ut på hans väg. Och vem fan satte upp en skola just där? Jaja, det var ju privat mark just där. De får väl göra som de vill. Vilka rättigheter har vi individer? Är företag verkligen privat egendom om det är flera individer som äger företaget? Dessa har ju tillsammans i så fall större makt att påverka (alltså tvinga) andra som inte har samma makt. Hur får man makt om man föds utan makt och andra som fötts med större makt tvingar en att från början underställa sig dem med stor makt? Alla måste ju ha mat för dagen. Är det en rättighet att få mat för dagen? Är det en rättighet att få bestämma över företaget man jobbar åt? Är det en rättighet att få födas med lika villkor eller hur menas? Vadå rätten till liv? Har nån som inte blivit född rätt till liv? Har nån släkting rätt att bestämma över nån som vill ta sitt liv om det även påverkar släktingens liv? Har nån som inte ens är påtänkt tidigare rätt till liv? Har nån rätt att ta livet av någon som tagit livet av någon? Eller vadå? Nu får du börja förtydliga. Det är lätt att skriva fina ord, men i verkligheten blir det svårare. Tvinga ingen nu bara in i nåt.

   Ni är bra roliga ni. Socialism - men bara för de redan rika. Eller nån slags anarkism. Där de som redan har störst makt blir allsmäktiga kungar och avskaffar därmed anarkismen och inför monarki igen. Rörigt. Det är vad det är.

   Radera
  9. ”Jaha. Det kommer väl alltid vara en tvångsapparat om man inte avskaffar den helt? Total anarki. Som i vissa länder i afrika"

   Ja, staten arbetar med tvång. Som sagt, staten uppgift är att skydda individens rättigheter. Det görs inte genom anarki. För att stoppa en mördare kan man alltså behöva ta till tvång. Målet är att ha så lite kränkningar av individens rättigheter som är möjligt.

   Sen skriver du typ tjugo olika frågor, omöjligt för mig att svara på alla dessa.

   "Det är lätt att skriva fina ord, men i verkligheten blir det svårare."

   Tycker det är ganska klart.

   Självklart kommer gränsdragningar behöva göras, men det är ju inte konstigare än idag. När ska man få göra abort t.ex.? Visst kan det vara intressant att diskutera detaljer i slutmålet (nattväktarstaten), men det har lite med verkligheten att göra idag. Vet inte heller om det här är rätt forum för en sådan diskussion.

   Liberala Partiet kommer knappast få majoritet i Sveriges riksdag, och även om så skulle ske, så kommer det ta minst 20 år att montera ner välfärdsstaten.

   Poängen med ett klassikt liberalt parti är att driva samhället i liberal riktning, Jämför med hur vänsterpartiet har drivit på för kapitalismens avskaffande i över 50 år. Diskussion om en kiosk ska räknas in i produktionsmedlena eller ej kan kvitta.

   Radera
  10. Frihet du kanske borde läsa mer än Wikipedia. Regleringen av skogsbruket räddade skogen som exportvara då den var fullständigt sönderhuggen. Man kan ifrågasätta de nyare regleringarna där bombmurklor och lavskrikor tillåts hindra bruk av skog men de tidigare regleringarna räddade skogen.

   Radera
  11. Paul Göransson;

   Tack, men jag har läst mer än wikipedia, och det finns bra orsaker till att man ser varför mångfald i naturen är viktig. Wikipedia är bra att hänvisa till än att hänvisa till diverse studielitteratur som du behöver köpa in för att läsa. Det är bara ett kommentarsfält...

   Naturen (därmed även människor) är uppbyggd genom mångfald. Allt hänger ihop och det finns många intressen som staten måste ta hänsyn till än.

   ”– När Skogsstyrelsen beslutar om att skogen ska bevaras och får ett biotopskydd, får markägaren full marknadsmässig ersättning med ett tillägg på 25 procent. Markägaren är fortsatt ägare till marken med bland annat jakträtt.

   När frågan om nyckelbiotoper debatteras kan det vara bra att veta att två procent av svensk skog är i dag klassad som nyckelbiotop, men naturligtvis kan den siffran variera över landet och för enskilda skogsägare.”

   http://www.op.se/opinion/debatt/debatt-sa-respekterar-skogsstyrelsen-aganderatten-i-skogen

   Radera
  12. Skatt är Stöld;

   Ja, folk lär väl protestera och rösta på nåt annat om du vill ta bort barnbidrag (som tillkom av en orsak), allmän pension (som tillkom av en orsak), fri skolgång för barnen (så de kunde lära sig att bygga vårt land), studiebidrag (för att intelligens och inte arv ska spela så stor roll) och annat som är till för att majoriteten (att så många som möjligt) ska kunna ha det bra. Det är inte alla som vill tillbaka till det gamla fattig-Sverige (nattväktarstaten) år 1850.

   Radera
  13. Skatt är Stöld;

   Skulle du förresten kunna förklara för mig varför ni har nån sorts arg anarkist med en rund ring runt sin på framsidan ert manifest? Det påminner starkt om anarkisters symbol.

   Radera
  14. "Det är inte alla som vill tillbaka till det gamla fattig-Sverige (nattväktarstaten) år 1850."

   Som sagt, att man var fattig då berodde på att man inte hade liberaliserat ekonomin tidigare. Det tar tid för liberaliseringar att verka.

   Här kan du se världens länder uppdelade efter mängd ekonomisk frihet (låga skatter, få tullar, starkt skydd av privat äganderätt, lite regleringar)

   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a7/Economic_Freedom_Charts.png

   Radera
  15. Gäsp. Jaha. Och? Du hänvisar till en ranking som 1995 skapades The Heritage Foundation (en amerikansk konservativ tankesmedja) och tidningen The Wall Street Journal (som ägs av Rupert Murdochs medieimperium News Corporation som även äger bl.a. den konservativa och skandalomsusade TV-kanalen Fox News)?

   Radera
  16. Skatt är [inte] stöld;

   Snart kommer du väl dragandes med experten Nils Bildt också?!

   Radera
  17. Förklara nu varför ni har nån sorts arg anarkistgosse på förstasidan av ert partimanifest? Det vill jag ha en redig förklaring på.

   Radera
  18. @frihet, har du läst lite för mycket biased text om skogen?
   Två procent nyckelbiotop, jovisst men var är markägaren ersättning för det intrånget?
   Effekten är att nu har skogsägarna börjat akta sig noga för att inte få sin skog klassad som nyckelbiotop.
   Finns risken för en sådan klassning är rådet att "gallra sönder" och sedan slutavverka.
   Det som staten gjorde för hundra år sedan har just lett till alla dessa granåkrar som finns överallt.
   Så du kan tacka staten för just brist av biologisk mångfald i våra skogar.
   Men som sagt var vad vet du om skogsbruk?
   Här du ens motorssågskörkort?

   Radera
  19. Anders;

   Sedan 80-talet har staten (eftersom marknadskrafterna inte gjort det) verkat för att öka mångfalden av trädarter i skogarna, då det upptäckts att det även finns andra värden att bevara den för (ex. biologisk mångfald, turism, livsmiljö, hälsa, mm) än att enbart skapa virkesförråd. De senaste 90 åren har skogen mer än fördubblats i Sverige, på både gott och ont. Men mestadels gott.

   Regeringen har höjt anslagen för att alla skogsägare ska få sin ersättning, detta är delvis bekostat genom EU (som också ser bevarandet av skyddsvärda skogar inom unionen som viktigt).

   Nej, jag har inte motorsågskörkort då jag inte behöver detta till det behov jag har (trädfällning på egen tomt). Jag genomgick en motor- och röjsågsutbildning i yngre dagar, innan körkortet fanns. Jag kan hantera motorsågen mer än bara på papret

   Radera
  20. Du skrev tidigare:
   ,Under 1800-talets andra hälft gjordes ett flertal försök att åstadkomma en skogsvårdslag, huvudsakligen med bestämmelser om återväxt och inrättande av en tillsynsmyndighet. ,
   Vad tror du den myndigheten gjorde?
   Jo, här har du ursprunget till våra granåkrar.
   Sen har vi det där med nyckelbiotop varför inte bara erkänna att staten i praktiken har beslagtagit marken?

   Slogsbruket har en historia där staten har ställt till det gör att sedan försöka, på andras bekostnad förstås, ställa saker till rätta.
   Men de har vid sällsynta tillfällen gjort bra saker också, baggbölerilagen är ett sådant exempel

   Radera
  21. "Du hänvisar till en ranking som 1995 skapades The Heritage Foundation"

   Nej, index är gjort av Fraser Institute och har använt i hundratals peer reviewade artiklar.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Economic_Freedom_of_the_World

   Radera
  22. Anders;

   Inte så sällsynta tillfällen. Ibland är det bra, ibland är det sämre att lägga sig i. Mestadels är det bra.

   Skatt är [inte] stöld;

   Ojoj. Är det så mycket bättre? Det är ju i princip samma index, bara att The Heritage Foundation kopierade det från Fraser Institute. De har bl.a. stöttat (och finansierats av) tobaksindustrin för att få folk att tro att det faktiskt (tvärtom vad alla fått för sig) är hälsosamt att röka. ”Institutets” grundare lär ha fått stora ekonomiska bidrag från stora skogsbolag. Fraser Institute är även välkända klimatförnekare, som påstår att människor inte påverkat klimatförändringarna som sker världen över. De försöker hitta egen ”forskning” för att försöka sprida förvirring och dra ut på klimatåtgärder. Vilket de också lyckats väldigt bra med.

   Nyliberalismen i sitt nötskal.

   Radera
  23. Data till indexet är från tredjepartskällor så som världsbanken, IMF mfl. och har, som sagts, använts i hundratals peer reviewade artiklar.

   Vem är det som är förnekare här egentligen?

   Det är du som står misstror etablerad forskning.

   Radera
  24. Ja, jag misstror Milton Friedmans forskning. Större bluff finns inte.

   Radera
  25. Ska jag även lägga tid till att börja tro på forskningen om att rökning är bra för kroppen?

   ”Vi har inte tid med möten med "jorden-är-platt-klubben".” sa Obama (2013), och syftade på klimatförnekarna och dess lobbyistorganisationer (finansierade av oljebolag, kolindustri, osv).

   Radera
  26. "Ja, jag misstror Milton Friedmans forskning. Större bluff finns inte."

   En av de störste nationalekonomerna under 1900-talet. Har fått Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

   I rest my case.

   Radera
 3. Röstade på såssarna 2014 för första gången. Enbart beroende på Peter Hultqvist å ena sidan, och Karin Enström/Cecilia Widergren å den andra (samt natuligtvis även Reinfeldt/Borg). Bestämde mej våren 2014 att aldrig mer rösta på Moderaterna.
  Med tanke på Margot Walströms agerande,så vete f--n. Valde Folkpartiet i enkäten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju milsvid skillnad mellan partierna du nämner. Fattar du inte att hela sjuklövern har ett enda mål: Fyll på Sverige med så många arabiska/afrikanska män som möjligt. Ju lägre utbildade desto bättre.

   Radera
  2. Varför bryr du dig så mycket om personer?

   Det är vilka lagar som går igenom riksdagen som spelar roll. Det är de som styr hur samhället kommer bli. En lag som stiftas nu kan hänga med i 40 år. Vem som satt i regeringen 1988 kan kvitta.

   Radera
  3. Niclas, du menar att det är en milsvid skillnad mellan de partier jag nämner, samtidigt som dessa tillsammans med andra partier har samma (enda) mål. Du lever tydligen i ett annat Universum än vi andra.
   Skatt är stöld, personers roll och betydelse för politiken är väl i mitt inlägg helt tydligt.
   Finns det någon som kan förneka att de personer jag nämnde har/hade stort inflytande på förd politik.

   Radera
 4. Alla enkäter bör väl säga något om trender uppåt eller neråt. Just nu verkar SD ha ökat sin andel av rösterna i förhållande till förra enkäten medan M verkar ligga ungefär på samma. Hmmmm.....kanske det säger något om valet i september, ovsett urvalet av svarande här på Cornus sajt. Helt osannolikt är det väl inte.

  SvaraRadera
 5. Någon som sett att dessa inlägg sprids med uppmaningar om att gå in och rösta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, men det normala är att SD-anhängare inte förstår orsak och verkan utan tror att om de får stort genomslag på nätenkäter kommer det att smitta av sig på valresultatet...

   Radera
  2. Fair enough, men argumentationen hade ju varit starkare med ett eller ett par exempel.

   Radera
  3. Känns väl mer som att nätfolk som oss som hittat till den här bloggen även hittat till de andra bloggarna och därmed är mer informerade om hur verkligheten faktiskt ser ut och vad som behöver göras för att rädda landet, dvs rösta på SD.

   Radera
  4. Bloggar som denna tex..
   http://katerinamagasin.se/forlat-aldrig-politikerna-deras-dumhet/

   Radera
  5. Kallle7: Du menar att du lagt dig bekvämt tillrätta i din personligt tillskapade filterbubbla, där du okritiskt kan spegla dig i dina gelikar?

   Radera
  6. @fuw
   Nix, jag menar precis det jag skriver.

   Filterbubblan är skapad av MSN med hjälp av förvrängningar, utelämnande av fakta, ensidig politiskt vinklad rapportering och rena lögner.
   Bloggar, andra siter och utländsk media fyller i luckorna och rätar ut frågetecknen som kommer när man läst svensk MSN. Jag vet mycket väl att det vissa sidor känns ensidigt vinklade från andra hållet men de tillför just den informationen man saknar för att kunna skapa sig en riktig världsbild.

   Ser du inte det så är du bara dåligt informerad.

   Radera
 6. S + MP + V + F! får 29 av 456 röster. Tihi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt så väntat eftersom det är mest medelålders och äldre högutbildade män här på sajten...

   Radera
  2. Dessutom så är det inte de absoluta %-siffrorna som är intressanta utan de relativa sedan tidigare mätningar. Så de kanske rusar i opinionen...

   Radera
 7. Röstade på mig själv (!!) förra valet.. ;-)

  SvaraRadera
 8. Även fast jag vet bloggägarens aversion, så röstade jag på hans hatparti förra gången, och kommer även rösta samma detta år.

  SvaraRadera
 9. Jag kommer att rösta på Sverigedemokraterna även i år, precis som i varje val de senaste 15 åren eller så. Med stolthet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaja, det förvånar mig inte. Du verkar inte skämas för något du. Trodde inte skolvalet räknades, men men vi säger väl 15 år då.

   Men, självbelåtna och stolta du, dra åtminstone upp byxorna över kalsongerna och stäng gylfen nästa gång du ska rösta som oss vanligt folk. Träng dig inte före i kön till valurnorna, speciellt inte de äldre som byggt detta land. Släng sen den där kepsen och gå och klipp dig. Lär dig att prata ur fjunet som sen ska rakas bort. Sen kan du väl försöka skaffa ett jobb och betala räkningarna själv istället för att sitta år ut och år in och spela dataspel på en självlysande gamer-dator som du fick i julklapp av pappa för några år sedan för att du skulle hålla dig inne och låta bli ständigt bötas av polis för att ha kört omkring utan körkort med en gammal oförsäkrad Volvo 740.

   Radera
  2. Varför ska man dra byxorna över kalsongerna? Det är ju kanten som räknas!

   Radera
  3. Typisk fördomsfull hatkommentar fran en av de goda.

   Radera
  4. När alla pojkar för inte så mycket länge sedan så fick man lära sig att gå upp på morgonen, bädda sängen, knyta kängorna, äta havregrynsgröt och TA AV sig den RÄTTVÄNDA kepsen inomhus!!

   Radera
  5. ..och den som inte gjorde detta fick prova på det s.k "kalsonggreppet"! ;-)

   Radera
  6. Bengt;
   +1.

   Dille;
   Ska du visa upp kalsongerna så kan du väl lika gärna sätta ett par utanpå byxorna.

   Radera
 10. Problemet är att vi tillåtit alla politiker, oavsett partifärg, bli förblindade av makten. Vi skulle behöva byta ut dem hela högen och få in kloka, mogna människor med ryggrad att göra vad som är bäst för landet. Ju längre denna vämjeliga samling yrkespolitiker driver vårt land, ju snabbare närmar vi oss avgrunden...

  SvaraRadera
 11. Vad jag vet är att det bara är ett parti som inte bevisats sig vara regeringsodugliga.

  Och jag tror svenska folket i september tänker likadant.

  Vad jag vill är irrelevant.

  SvaraRadera
 12. Jag kan fortfarande inte svara på andras kommentarer... 😡

  SvaraRadera
  Svar
  1. Google har gjort något så att det inte fungerar i desktopläge. Prova lägg till ?m=1 till URL:en så fungerar det. T ex:

   http://cornucopia.cornubot.se/2018/01/hur-skulle-du-rosta-om-det-var.html?m=1

   Radera
  2. Ja, nu gick det... Tack, jag hoppas dock att jag slipper surfa på mobilsidan.

   Radera
 13. Saknar alternativet "blankt".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saknar alternativet inte alls!

   Man jag tänker gå dit och kräva att få papper på det...

   Radera
 14. Som ovan kommentar, saknar alternativet "blankt".

  Valde annat parti på grund av det...

  SvaraRadera
 15. Efter att i över 40 år alltid ha röstat på omväxlande centern och moderaterna kommer det i höst att bli på det enda oppositionspartiet, SD.

  SvaraRadera
 16. Saknar alternativet putin/kreml

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju vänsterpartiet!

   Radera
  2. Sjöstedt är putin?

   Mjaaa. Njäe...

   Radera
  3. Eller för den delen stkroks ulla?

   Näe, v är sillmjölkar

   Radera
  4. Sverigedemokraterna är väl Kremls största parti i Sverige idag. V har väl mer eller mindre försvunnit från rampljuset..

   Radera
  5. Jag hade givetvis tryckt på Sverigedemokraterna om jag velat krama om Putin och välkomna Kreml. Det finns nåt alternativ för alla.

   Radera
  6. @Dille och Frihet

   Ni är vilseledda, om SD skulle haft någon anknytning bortom någon enstaka förvirrad pajas som nästlat sig in i partiet så hade ju självklart SVT, Aftonbladet, Expressen mfl sett till att STÖDJA dem istället för att göra allt de kan för att smutskasta dem. Eller?

   Radera
  7. Kallle7;

   Eller...? Jaja.. jag är så vilseledd så ojoj. Enstaka pajas? Hela partiet består ju av pajaser.

   Inte bara det, sen sitter de ju i EU-parlamentet och supportar med sina röster för Putin. Det har jag hört talas om. Så hur kommer det sig? Lille, Kalle? Putin ställer sig ju bakom en liknande ideologi som SD och dess europeiska partners har. Han skickar pengar till SD:s kollegor i Nationella fronten och UKiP (vars tidigare ledare ofta syntes i rysk statstelevision).

   Radera
  8. Du kunde inte förklara varför vänsterextremisterna på SVT mfl inte stödjer SD?

   Istället fortsätter du med mer ogrundat svammel om att bara för att SD inte ville rösta som krigshetsarna tyckte, så stödjer de Putin. Pft..

   Om Putin ger pengar till partier i andra länder för att de partierna är motsatsen till de NATO-ländernas nuvarande regeringar så har det inget med SD att göra. Såvida du inte kan bevisa för mig att SD fått pengar?

   Om NMR får pengar av Putin för att de ställer till kaos i landet så är det ju precis lika smart som att ställa till med flyktingström hitåt och extremt överdrivet, direkt skadligt, flyktingmottagande med hjälp av svensk media.

   SD är de enda som kan fixa den här skiten, skulle inte tro att Putin stödjer dem.

   Radera
  9. Kallle7;

   Okej. Varför ska statlig television börja stödja något parti överhuvudtaget? De ska ju vara oberoende. Bara för att de inte stöttar SD menas det inte att de stödjer något annat parti heller.

   Här får du en läsvärd länk:
   https://www.svd.se/sd-ledamot-bjods-in-for-att-overvaka-ryska-val

   Radera
  10. @Frihet

   Jag försöker bara logiskt bevisa för dig att SD inte har något stöd av Ryssen:

   Det vimlar ju av vänsterextremister på SVT, Aftonbladet, S, MP, F! och olika andra ställen och myndigheter. Men INGEN av dem stödjer någonsin SD i något, tvärtom så gör de precis ALLT för att dra dem i skiten. Tex SVT som tillverkar "SD = rasister" skyltar för TV-licenspengar och delar ut bland "Demonstranter".

   Vilket för mig åtminstone styrker att SD inte har något stöd varken från Ryssen eller från islamisterna.

   Men du håller inte med om det sättet att resonera?

   Radera
  11. @Frihet
   Och ett par saker till på det temat, Du ser inte verkligen inte att SVT mfl stödjer S-MP och deras vänsterextrema politik?

   Om Pavel är det bästa "stödet" SD kan få från Ryssen så behöver ingen oroa sig för det.. https://nyheteridag.se/psy-ops-ryska-fallor-och-skuggat-mig-pavel-gamov-talar-ut-om-kommande-boken/

   Radera
 17. Med tanke på att Feministiskt initiativ har ca 2% i opinionsundersökningarna och Medborgerligt Samlag cirka 0,0% är ju resultatet sensationellt.
  Borgerlig framtid skulle nog få 30-40% om de var med som alternativ, bara för att förvilla.

  SvaraRadera
 18. Jag har ingen aning, så risken finns ju att jag röstar på samma som vanligt... Men i enkäten hade jag nog velat ha med vet ej, risken är ju att många fegar it då

  SvaraRadera
 19. Rösta med hjärnan, eller rösta med hjärtat? Jag får fundera lite till...

  SvaraRadera
 20. Hur? Tja jag antar genom att gå till vallokalen, identifiera mig,sätta valsedlar i kuvert bakom en skärm och ge kuverten till valförättaren?

  SvaraRadera
 21. Verkar som cornu, frivilligt eller ofrivilligt, fått rollen som språkrör för Sverigedemokraterna. Sett till partisympatier bland de som är här. Med misantropin som gemensam nämnare?

  SvaraRadera
 22. Att rösta på SD tillgodoser min enorma längtan efter hämnd på etablissemanget. När jag troligen blir besviken efter nästa val kan medborgerlig samling vara ett alternativ 2022.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär som när folket inte gjorde som statsledningen - "etablissemanget" - ville i DDR hösten 1989 ?
   ;-)

   Radera
  2. Hämnd vore väl att rösta på MP eller F!, ska göra det i fortsättningen om inte SD´s politik får genomslag efter nästa val.
   Men jag tror det blir DÖ 2.0 med M i ledningen drivandes exakt samma politik som S gjort hittills. Vi har "stängt gränserna" och ÄNDÅ har de beviljat 40000 uppehållstillstånd 2017.

   Radera
 23. Det blir Direktdemokraterna för mig.

  SvaraRadera
 24. @Cornu: Helt j-a offtopic, men kan detta vara ett ämne för en MÖP-måndagspost?
  https://www.foi.se/press--nyheter/nyheter/nyhetsarkiv/2017-12-18-nordiska-forsvarsmaterielsamarbeten-med-forhinder.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, Sverige sticker verkligen ut i den jämförelsen. Sen om det är bra eller dåligt vet jag inte.

   Men ett är säkert, Sverige hade sluppit mycket huvudvärk ifall vi köpt nytt flyg i samarbete med andra.

   Radera
 25. Vill man se rösterna grafiskt, så finns bara sju av alternativen med som staplar och i pajdiagrammet, så eftersom moderaterna försvinner som alternativ så visar diagrammen att SD är ohotat största parti.

  SvaraRadera
 26. SD 42,33%. Många dödsknarkarrasister här inne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl Kreml som har gått in och röstat ett antal gånger för att få upp sverigedemokraternas andel kan jag tänka mig.

   Radera
  2. Så är det nog. Alla vet ju att ryssen kan hacka in i allt och alla. Även en Offline brödrost / kylskåp / valbås.

   Radera
 27. Tja...Cornu, vad drar du för slutsatser? Majoritet nazister som läser din blogg? Måste innebära att även du är nazist enligt gängse medialogik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. T.o.m Cornucopia ska väl vakna upp snart förhoppningsvis. Jag kryssade SD, men i själva verket ska jag inte rösta alls. En röst för mig är bara ett kvitto på att man gått på demokratilögnen. Agendan för Sverige och västvärlden bestämdes för länge sedan, och inga val i världen kan ändra på den.

   Eliten är arroganta och självsäkra när det gäller Sverige; dom vet att vi är konfilikträdda / rotlösa mesar som aldrig slår näven i bordet. 850000 fler människor att försörja kommer våra politiker pracka på oss fram tills 2022.

   Radera
  2. Om man läser mellan raderna så har Lars redan vaknat upp; han är ju inget dumhuvud. Men han kan / vågar inte släppa bandet till MSM och etablissemanget. Att kappvända när alla andra kappvänder (vilket kommer ske) kommer inte ge några pluspoäng.

   Radera
 28. Nu vet du vilka dina läsare är :)

  SvaraRadera
 29. Saknar "Vet ej" som alternativ för kommande val.
  Och herregud för alla påstådda SD-röster; antingen är det dags att helt sluta läsa kommentarstrådarna här, eller så får man ta det som intäkt för att SD-svansen är övertygade om att deras låtsassvar i webenkäter kommer att påverka verkligheten i nästa val.

  SvaraRadera
 30. Röstar som i förra riksdagsvalet på SD. När vi kraftigt bromsat eller stoppat den bidragsfinansierade invandringen kan vi börja ha andra diskussioner om vart Sverige ska ta vägen. Just nu är invandringspolitiken den viktigaste frågan.

  SvaraRadera
 31. Partiet Enhet!
  https://enhet.se/

  SvaraRadera