Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2018-01-08 11:52

Helsingborgs kommun: "Kan du lägga röda eller gråa solpaneler istället?"

Helsingsborgs kommun nekar en läsare bygglov för solceller på huset med motiveringen att det är fel färg på dem. Det kommunala planmonopolet tillåter nämligen bara röda eller gråa (?) tak på platsen, medan solpaneler är blå eller svarta. Kommunen föreslår röda eller gråa solpaneler istället, vilket alltså inte finns...
Helsingborgs rådhus.

Det hela handlar om en förhandsförfrågan om bygglov för solceller. De som bor inom tätort eller detaljplanerat område måste för minsta lilla yttre ändring på en byggnad ha bygglov enligt det kommunala planmonopolet. Det kan handla om bygglov för ändra färg på huset, bygglov för att sätta in ett fönster, rent av bygglov för att sätta en ventilationsfläkt i fasaden. Vi som bor utanför detaljplan råder här själva och behöver inte betala tusentals kronor till kommunen för att vi vill måla om våra fönster.

En punkt som omfattas av bygglov är förstås takens utformning. Även om solpaneler alltså inte förändrar husets profil, så kan de ändra färgen på taket. Solpaneler finns i blått eller svart. Fast i Helsingborgs kommun innebär det att man bara kan sätta upp paneler i de delar av kommunen där svart eller blått tak är tillåtet.

Läsaren har fått följande svar från en bygglovsarktitekt på kommunen på en fråga om det finns möjligheter att installera solceller på huset.
"Detaljplanen tillåter endast röda och gråa tak, stadsbyggnadsnämnden kan därför inte tillstyrka en eventuell ansökan. Kan du lägga röda eller gråa solpaneler istället?"
Nu finns det inte röda eller gråa solpaneler, så där föll det för läsaren.
Exempel blå solceller. Anläggning på ca 14 kW. Notera elbilen Nissan Leaf i bakgrunden.
Den nya klimatlagen gäller bara regeringens klimatpolitiska arbete och inte kommunernas politik, där röd färg på taken går före eventuella klimatmål. Frågan är dock hur regeringens representanter ute i landet, länsstyrelsen, ska agera vid en bygglovsöverklagan? Klimatlagen i sig är tandlös och handlar mest om att regeringen ska producera dokumentation och statistik över sitt klimatpolitiska arbete - något som mestadels redan finns.

Åter till Helsingborg.

En annan möjlig slutsats är att hus i Helsingborgområden med krav på röda tak på sikt kommer bli billigare än övriga områden, då dessa hus inte erbjuds samma möjligheter att sänka sina energikostnader.

Och nej, ingen har sett röken av Teslas soltakpannor som än så länge verkar vara vapourware.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

54 kommentarer:

 1. Ibland är det dumt att göra något onödigt fult bara för att man har lite bråttom. Solar Roof

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vapourwaresom sagt...

   Radera
  2. Är det vad du tror, eller upprepar du bara vad som står i texten.

   Radera
  3. de presenterade produkten för +1 år sedan, och har inte installerat något alls sedan dess. Döm själv.

   Radera
  4. I så fall bedömer jag att du är en av de som tror att ett år är lång tid när det gäller produktutveckling.

   Radera
  5. De så sig presentera en färdig produkt. När tror du själv att det kommer installeras någon större mängd Tesla solar roofs?

   Radera
 2. Även om Röda solceller borde vara fysikaliskt omöjliga (eller åtminstone dumma) så borde det vara möjligt med gråa paneler.
  http://sinovoltaics.com/wp-content/upload_folders/sinovoltaics.com/2011/10/solar-panel-with-coloured-cells.jpg

  SvaraRadera
 3. Bitter besviken byråkrat 60+ med dålig andedräkt på kommunen som haft en dålig dag ? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är oftast de yngre handläggarna, företrädesvis kvinnor, som tillhör den ädla skaran paragrafryttare. Förstår dock inte varför det här inte ska kunna gå som mindre avvikelse i nämnd. Finns viljan hos politiken att släppa fram något så går det att släppa igenom mycket som inte har stöd i detaljplan.

   Radera
  2. Du menar Ebba "bjäbba" Äbbasdottir med ca 1000 poäng i media- och genusvetenskap med betoning på kweera misogyna byggnadstyper samt en liten kvällskurs i ekologisk byggnadsvård och som nu är handläggare på byggnadskontoret...
   ;-)

   Radera
 4. Eller nyutexaminerad heltaggad paragrafryttare utan bollsinne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla nyutexaminderade som kallar sig heltaggade saknar bollsinne.

   Ju mer jag sitter på andra sidan förhandlingsbordet desto mer hoppas jag att jag aldrig var så kallat nyutexaminerad, annat än formellt.

   Radera
  2. När jag tänker på saken ligger faktiskt examinationen och väntar på ev. indragna rabatter och förmåner eller internationella tvång, så jag kanske har det stadiet framför mig.

   Jag kan bli er n=1 studie över huruvida det är själva examinationen som gör folk dumma i huvudet.

   Radera
  3. 23-25 nå'nting som tror att de kan allt, vet allt, tror att inte någon annan har lika bra/fin utbildning som dem och mer än gärna skall skriva detta på näsan på andra.. ;-)

   Och som inte har vare sig tågluffat , svartväxlat / tvångsväxlat på andra sidan järnridån, hört begrepp som västvaluta, valutabutik, valutahotell mm..

   Den gamle byråkraten kanske t.o.m har illasittande urtvättade beige-rosa skjortor i 65% polyester ... ;-)

   Radera
  4. Handlar inte bara om fin/bra utbildning. Vanligt bondförnuft och livserfarenhet kommer man lång med.

   Radera
 5. Om man delar ut färgade glasögon till de som går förbi och blir störda kan det inte duga som lösning?

  Alternativt att man skriver på taket att det är rött, ungefär som helikoptern i repmånad.

  SvaraRadera
 6. Kan man inte bara måla dom ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då får man ju hitta någon som säljer röd färg som inte blockerar ljus.

   Radera
  2. Vattenlöslig färg som håller någon dag länge än inspektionen?

   Radera
  3. Som makarna Myrdal sade när de kom hem efter några år i USA: På några år har sossarna gjort världens hederligaste folk till en samling myglare.

   Radera
 7. Om man lägger dom under taket då? Då syns dom ju inte.

  (kommer att tänka på miljöpartisten som med lysande ögon (av lampan som tänts i huvudet) på allvar undrade varför man inte satte en liten vindsnurra på taket på elbilar så att det kan ladda när man kör...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker på MP politikern som bor bredvid päronen som källsorterar gräsklipp som matavfall och var arg för att hon fått anmärkning av sophämtarna.

   Radera
  2. Tänker på MP-politikern, f.d V-politikern som på fullaste allvar föreslog att en av filerna på motorvägen över Hallandsåsen skulle konverteras till järnvägsspår...
   (När bygget av tunneln gick på sparlåga)

   UTAN en tanke på vilka lutningar mm som vanliga tåg tolererar....

   "..Riksdagen behöver exempelvis få veta om det är tekniskt möjligt att lägga ett dubbelspår över åsen genom att använda mittrenen och två körfält av den motorväg som går över åsen.."

   https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/alternativ-till-tunnel-genom-hallandsasen_GR1142

   Radera
  3. Underbart, och svaret av Ulrica Messing var ju minst lika korkat!

   Radera
  4. Fast vindsnurra på taket av en bil kan faktiskt alstra energi, så länge det finns en vinkel mellan färdriktning och vindriktning, eller om vindhastigheten är i samma riktning som och större än färdhastigheten. Precis som en båt seglar.

   Radera
  5. Däremot är det sällan en särskilt bra ide på grund av en mängd praktiska aspekter såsom: höjd, stabilitet, vindfång (sidostabillitet), effektivitet, skillnad mellan färdhastighet och vindhastighet mm.

   Radera
  6. Kostnaden för det ökade luftmotståndet av en propeller skulle överstiga vinsten av den el den skulle kunna generera. Evighetsmaskinen är inte uppfunnen än.

   Radera
  7. Precis :). Jag blev rättad nedan, var tydligen vänsterpartist och inte miljöpartist.

   Radera
  8. Skogsägare: Hur tror du att en segelbåt fungerar om du nu inte förstår det jag skriver ovan?

   En propeller på elbilstaket är opraktiskt och antagligen i de flesta situationer inte effektivt, men kritiken mot iden blottar ofta lika mycket oförståelse för fysik hos kritikern som hos den som föreslog iden.

   Radera
  9. Vadå? Det är väl staten som betalar propellern på taket? Fri propeller år alla!

   Radera
 8. Antar att du menar Pedersen, som är vänsterpartist.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Peter_Pedersen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en klassiker.
   Men med sorg noterade jag även undfallenheten från de sakkunniga.
   En fråga om bristande intergritet kanske?

   Radera
 9. Bilden på Helsingborgs rådhus är ett bra exempel på hur det kan bli när stadsarkitekten låter folk bygga som de vill, eller modernt som det heter ibland.

  Tegelbyggnaden från 60-talet till höger ersatte en tvillingbyggnad till rådhuset som tidigare prydde andra hörnet av stortorget. Inte speciellt lyckad förändring.

  SvaraRadera
 10. Nu är det ju detaljplanen som styr enskilda bestämmelser och inte det kommunala planmonopolet i sig. Detta monopol är tack och lov en förutsättning för hur detaljplanerna kommer till.

  Dock är det ju urfånigt att reglera takfärg i dessa tidevarv. Det finns ju därför också förslag lagda om att solceller ska ställas över dessa bestämmelser, som bara har estetiska förtecken. Samtidigt är debatten om vad som är lagliga regleringar i DP-sammanhang rätt livskraftig. Många planbestämmelser är ju på tydlig kollisionskurs med EG-rättens fyra friheter.

  SvaraRadera
 11. plan och bygglagen

  5 § För en- och tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnader inom ett område med detaljplan krävs det, trots 2 §, inte bygglov för att färga om, byta fasadbeklädnad eller byta taktäckningsmaterial, om åtgärden inte väsentligen ändrar byggnadens eller områdets karaktär.

  Står det inget i detaljplanen är det bara att strunta i vad kommunen säger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Vad jag vet behöver man inte bygglov för att måla om hus eller annan takfärg. Det är bara upp till fastighetsägaren. kommunen kan inte göra något åt det. Så var det i alla fall för mig.

   Radera
  2. "...om åtgärden inte väsentligen ändrar byggnadens eller områdets karaktär." ...

   Radera
 12. plan och bygglagen

  5 § För en- och tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnader inom ett område med detaljplan krävs det, trots 2 §, inte bygglov för att färga om, byta fasadbeklädnad eller byta taktäckningsmaterial, om åtgärden inte väsentligen ändrar byggnadens eller områdets karaktär.

  Står det inget i detaljplanen är det bara att strunta i vad kommunen säger

  SvaraRadera
 13. plan och bygglagen

  5 § För en- och tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnader inom ett område med detaljplan krävs det, trots 2 §, inte bygglov för att färga om, byta fasadbeklädnad eller byta taktäckningsmaterial, om åtgärden inte väsentligen ändrar byggnadens eller områdets karaktär.

  Står det inget i detaljplanen är det bara att strunta i vad kommunen säger

  SvaraRadera
 14. Det vore rimligare att införa drogtester för de som arbetar åt kommunen.
  Alkolås på kommunhuset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, vilka droger vill du att de skall testa?

   Radera
  2. Utandningsprov eller urinprov fungerar tyvärr inte på inkompetens.

   Radera
  3. Men däremot kan heroin i lagom dos mildra effekterna av det...

   Radera
 15. Jodå - det finns färgade solpaneler från många företag - här från Soltech.
  Däremot är de så dyra och har så låg verkningsgrad att de inte ens kommer genererara elen som gick åt att tillverka dem och än mindre kommer i närheten av egenfinansiering. Ren miljöförstöring alltså. Men det har aldrig bekymrat en arkitekt eller en stadsutvecklare.

  Presenterade några sådana beräkningar på Solforum medan de närvarande arkitekterna satt och spelade på läpparna.

  http://www.soltechenergy.com/wp-content/uploads/2017/06/Presentation-P-huset.pdf

  SvaraRadera
 16. Vadå? Gör en bygglovsansökan för grå solpaneler utan att nämna att man tänker använda en tämligen mörk nyans av grått...

  SvaraRadera
 17. Det finns väldigt fina solpaneler i olika färger som gör att det inte går att se någon skillnad mot ett "vanligt" tak.
  https://www.tesla.com/sv_SE/videos/powerwall2-and-solar-roof-launch

  SvaraRadera
 18. Det är bara det att dom endast finns i Elon Musks huvud, vilket redan påpekades i texten

  SvaraRadera
 19. Kan du inte lägga upp lite bilder på din egen anläggning?

  Vi valde medvetet blåsvarta takpannor för att slippa dylika problem när vi vill skaffa solceller. Inga krav på takfärg i vårt område dock

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, ser nu att jag faktiskt inte lagt upp några foton där hela anläggningen syns. Bara en med snötäckta paneler. Sorry, ska återkomma med ett sådant inlägg. Kör svarta paneler istället för blå. Kostade några kronor extra, gav några Watt extra på köpet.

   Ska fixa bilder.

   Radera
 20. På sidan 25 i Boverkets utredning om undantag för bygglov för solceller tar man upp att kommunen fortsatt ska kunna stoppa solceller pga estetiska skäl.

  "Det finns även ett värde i att kommunen har en möjlighet att i detaljplan reglera att solenergianläggningar inte ska få monteras på en byggnad som har ett särskilt kulturhistoriskt värde eller inom ett område där ett av karaktärsdragen är att byggnaderna har tak med röda takpannor. Detta för att säkerställa att kravet på anpassning till stadsbilden och förvanskningsförbudet uppfylls."

  https://www.boverket.se/globalassets/publikationer/dokument/2017/altaner-solcellspaneler-och-solfangare-i-pbl.pdf

  Personligen så vill jag sätta upp solceller, men eftersom vi inte fick välja något annat än röda takpannor ser jag nu dessa planer flyga iväg.

  Området alldeles intill byggdes dock för snart 30 år sedan. Deras röda takpannor är därför mera moss-mörka nu är röda så väntar jag tillräckligt länge så kommer solcellerna till slut att smälta in bra i takfärgen.

  SvaraRadera
 21. Intressant läsning:
  https://www.nyteknik.se/opinion/mycket-krangel-och-mindre-el-an-vantat-6889033

  SvaraRadera
 22. Ang. Teslas solcells takpannor så är de på G. nu
  https://electrek.co/2018/01/09/tesla-solar-roof-tile-installation-production-gigafactory-2/

  SvaraRadera