Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-01-30 16:08

Genomförda terrordåd kommer alltid slinka igenom Säpo och FRA - resten får vi inte reda på

"Ingen tackar den proaktive." - jag
Säpo får på goda grunder kritik för att den idag åtalade terroristen från lastbilsterrordådet på Drottninggatan slank igenom Säpos nät, precis som självsprängaren på Drottninggatan 2010. Men det är samtidigt missvisande - det är bara terrordåden som Säpo och FRA inte stoppar som genomförs, resten får vi inte reda på eller uppmärksammas knappt.
Polisens regionala insatsstyrkas ("piketens") fd  bepansrade sk Sandkatt. Tillhör numera bombruppen.

Man kan på goda grunder kritisera Säpo och understödjande myndigheter som FRA och eventuellt även den militära underrättelsetjänsten, samt polisens egen underrättelsetjänst, för att den för lastbildsterrordådet åtalade terroristen slunkit igenom och kunnat genomföra sina dåd. Han ska i månader kommunicerat med terrorister hos IS, rekat målet, samt skaffat och byggt en bomb (som inte gick av) utan att upptäckas. Säpo ska rent av fått in tips om honom, men inte åtgärdat.

Kort sagt kan både underrättelsetjänst, signalspaning och även Säpos utredningsarbete och proaktiva åtgärder kritiseras.

Fast man ska komma ihåg att det alltid kommer vara det fåtal som slinker mellan näten som lyckas genomföra terrordåden.

När terrorberedskapen höjdes till en fyra av fem senhösten 2015 (och internt inom vissa organisationer till en femma) innebar de tillhörande proaktiva åtgärderna med all sannolikhet att man avstyrde ett skarpt i tiden (men inte exakt datum) och geografin (men inte exakt mål) avgränsat terrordåd. Den höjda beredskapen gjorde att angreppet avblåstes.

Det finns också ett antal personer som åtalats för att ha planerat terrordåd i Sverige, t ex en man 2016. Det betyder alltså att myndigheterna inte är helt inkompetenta, men det blir betydligt mindre uppmärksamhet när man bara åtalar för planering. En annan gripen ska ha lämnat uppgifter till Säpo kring planerade terrordåd mot Örebro och Stockholm.

Samtidigt märker vi inte av åtgärder som leder till att man likt vintern 2015-2016 helt blåser av eller åtminstone skjuter upp planerna på ett angrepp. Ej heller märker vi av när personer grips utomlands utifrån svensk inhämtning. Svenska myndigheter kommer aldrig medge att de tipsat utländska myndigheter.

Det kan rent av finnas ett självändamål i att låta personer lämna Sverige och sedan tipsa andra länder om dem, då man vet om hur dåligt det svenska rättsväsendet fungerar pga beviskrav, resursbrist och det sk tingslotteriet. Bättre då att en person grips i ett land där straffen innebär något.

Med det sagt så ska Säpo och FRA absolut ha kritik för att inte upptäckt den idag åtalade terroristen på Drottninggatan. Det var just sådant här som FRA fick oerhört fria händer för att signalspana på Internet för att upptäcka, men alltså inte gjorde.

Ingen kommer tacka den som proaktivt stoppar ett terrordåd så tidigt att det inte ens leder till åtal. Men det kommer alltid riktas kritik när myndigheterna misslyckas totalt. Och så ska det vara. Men kom ihåg att allt inte når allmänhetens kännedom.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Det är väl lite meningslös sak att säga.

  Det skulle kunna vara sant att Säpo är jätteduktiga men vi får inte reda på när de lyckas med sina operationer. Men om vi tittar på de operationer vi vet om.

  Terroristen på drottninggatan - lyckad terrorist som säpo inte uppmärksammade trots varningstecken

  Flyktingen på bolidens flyktingförläggnig - Säpo går ut med stora trumman med insatsstyrka, efterlysning i media och fan och hans moster, någon timme senare så arresteras han på väg hem från det lokala ICA.

  Dvs vi har situationen att Säpo bevisligen skrikit högt när de misstänkt att det funnits en terrorist (och haft fel) samt att de inte sagt någonting innan terrorattentatet på Drottninggatan faktiskt blev av.

  Krävs det inte snarare extraordinära bevis för att tro på att Säpo i hemlighet är kompetenta när all tillgänglig data pekar på inkompetens?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att Säpo har blivit mer kompetenta än vad de var när följande artikel skrevs.

   https://www.metro.se/artikel/f%C3%B6r-inkompetenta-f%C3%B6r-att-kunna-%C3%A5talas-xr

   Radera
 2. I SR Morgonekot kunde vi för en tid sedan höra en vice chefsåklagare vid Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål, vilken beträffande terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017 uttalade följande om den för misstanke om terrorbrott genom mord häktade attentatsmannen: ”…min bild idag är att han har agerat självständigt, det finns inga andra misstänkta längre. Så att idag finns det ingenting som tyder på att han agerat i samråd med någon.”

  Bilden av en självständig attentatsman som agerat oberoende av nätverk har av de svenska rättsvårdande myndigheterna spridits beträffande även de två bombattentat som inträffade i Stockholm den 11 december 2010, på Olof Palmes Gata och Bryggargatan. Attentatsmannen omkom och ingen har av svenska myndigheter lagförts för dåden.

  I framstående europeiska rättsstater som Belgien, Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland, vilka under samma tidsperiod drabbats mycket svårt av terrordåd, har brottsutredarna utöver gärningsmännen påfallande ofta kunnat identifiera individer ingående i nätverk med koppling till utförda eller planerade terrordåd. Individer som inte sällan kort därefter kunnat gripas och lagföras.

  I Sverige dock, avviker uppenbarligen även terrorister från europeiskt normalbeteende. De påstås ha agerat självständigt och oberoende av nätverk som bistått med finansiering, planering, logistik, utbildning, träning, genomförande, radikalisering samt religiöst stöd och ideologisk motivation. De förefaller heller inte ha haft några uppdragsgivare.

  Är detta verkligen ett sannolikt scenario, eller döljer sig bakom detta något allvarligare – måhända ett eller flera systemfel inom den svenska så kallade rättsstaten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan även vara så enkelt att Akilov aldrig hade lyckats i något av ovanstående länder. För att lyckas med terrordåd i ett land med en välfungerande underrättelsetjänst kanske det krävs mer organisation. För att lyckas i Sverige krävs ingen hjälp alls.

   Jag har många gånger reflekterat över hur oerhört enkelt det skulle vara att dra av en bomb i rusningen på Centralen. Jag går ofta runt med ryggsäck av större modell som lika gärna skulle kunna innehålla en bomb som skulle orsaka betydligt fler dödsfall än attentatet på Drottninggatan. Eller varför inte valfri rea på El-giganten.

   Akilov är en sopa helt enkelt. Tur för oss. Får hoppas vi har lika mycket tur i framtiden. Eller så har du rätt och SÄPO m.fl visar sig vara om möjligt än mer inkompetenta än vad som tidigare framkommit. Jag fortsätter hoppas på turen och lita på sannolikheten..

   Radera
  2. Fast militärligan sprängde ju en bomb på just centralen. Och där var man kompetent nog att rulla upp hela historien.

   Sen att en snubbe som snor ett fordon och plöjer ner folk, ja, är det en överraskning att ett så taffligt dåd saknar "planering, logistik, utbildning, träning etc"? Jag menar, bomberna i Madrid 2004 dödade 200 personer i ett ganska avancerat dåd. Akilov lirar liksom inte i samma klass.

   Radera
  3. Min hågkomst är att Reinfelt några dagar efter dådet i Stockholm självsäkert påstod att terroristen var helt ensam. Därmed var väl utredningens gränser politiskt satta. Gärningsmannens hustru i England åtalades men frikändes i brist på bevis. Åklagaren följde ej upp telefonsamtal till Irak i samband med dådet.

   Radera
  4. Livs farfar;
   +1

   Och Reinfeldts kommentar i TV var ju oerhört intelligent... ”Folk började ringa varandra och det var svårt att få kontakt".”

   http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/fredrik-reinfeldt-var-bara-några-hundra-meter-från-terrorattacken-3904153

   Hur i h-e kunde någon gå och rösta på en så igenkorkad man?

   Sitter och killgissar och försöker dra meningslösa analyser hejvilt i TV-soffan med sin trötta, mossiga, deprimerade [efter valförlusten], gråtmilda och tungsuckande flämtande röst.

   Dessutom rätt oansvarigt att bli pappa på nytt vid 52-års ålder, dessutom är han väl arbetslös och bl.a. lever på bidrag. Han har ju redan en 24-årig son som kanske ska ha barn. Ska de vara föräldralediga tillsammans? Hur har han tänkt där? Det är relevanta frågor programledarna missar totalt.

   Radera
  5. Människor mördas i ett av de blodigaste terrordåd någonsin på svensk mark, folk flyr i panik, det brinner vid Åhlens och terroristen smiter undan... fd statsminister Reinfeldt som befinner sig i närheten.. mitt i händelsen... istället för att ta lite ansvar som han under 8 år talat om att alla andra ska göra alltså kasta kavajen, kavla upp ärmarna, göra livsavgörande insatser eller försöka ta något slags kommando så står han menlös och konstaterar torrt att människor tar upp sina mobiler och att han själv har svårt att få kontakt med nån.

   När är det dags att lagstifta bort de grövsta dumheterna?

   Radera
  6. Moderaternas ideologi - de ska stå och se på när någon annan städar hemmet, någon annan ska bära ut soporna, någon annan ska betala tjänsten (genom avdrag), någon annan ska läsa läxorna för barnen, någon annan ska agera vid terrordåd, någon annan ska ta tag i kriminaliteten, någon annan ska ordna skolan, någon annan ska läxa upp Putin, någon annan ska försvara vårt land, någon annan ska slita ihjäl sig, någon annan ska finansiera rikedomen, någon annan ska rädda mänskligheten, någon annan ska bevaka gränserna, någon annan ska betala smörgåsbordet, någon annan ska laga maten, någon annan ska köra bilen, någon annan ska rengöra poolen, någon annan ska städa upp i finanserna, någon annan ska bygga bostäder, någon annan ska bromsa bostadsmarknaden, någon annan... osv.

   Radera
 3. Haha. Ja, och här är listan på all grov kriminalitet och terrorism som SÄPO och FRA har förhindrat:

  *slut på listan*

  Med en sådan formidabel succé har vi väl strängt taget inget annat val än att fortsätta marschen mot den fullfjädrade polisstaten.

  SvaraRadera
 4. Om myndigheterna vill bättra på förtroendet kan de ju alltid publicera statistik över hur många dåd de avstyrt, och av vilken typ. De behöver ju inte lämna detaljer om dessa är hemliga.

  Om det nu är så att de avstyrt en massa dåd torde det ju även avskräcka framtida terrorister, som kanske då väljer enklare mål än att försöka terrorisera bakom den svenska järnridån.

  SvaraRadera
 5. SÄPO är väl ändå de som har minst skuld i det hela. Akilov hade ju utvisningsbeslut men ändå tilläts han lalla runt på gatorna, det är väl snarare invandrarverket, deporteringspolisen samt ansvariga politiker som skall klandras.

  Och så kan vi ju ta hela godhetsvänstern också som försatt landet i nuvarande situation...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och sist men inte minst:
   De som obegripligt nog röstade på något annat parti än SD..

   Radera
  2. Såg att jag missade Özz Nujen med familj..
   http://katerinamagasin.se/varfor-fick-den-terrormisstankte-akilov-85-000-av-ozz-nujens-familj/

   Radera
  3. Akilov kom till Sverige under alliansregeringens tid vid makten. Han ansökte om uppehållstillstånd under 2014 (under alliansregering) och fick avslag 2016 (efter överklagan) och gick under jorden, då lämnades ärendet över till polisen.

   2016 satt sossarna vid makten.

   Vad menar du med godhetsvänstern? Det är ju snarare borgerliga regeringar som varit alltför blåögda och naiva.

   Radera
  4. Här kan du läsa en intervju med en från polisen som jobbar med att hitta de gömda människorna. Om svårigheterna med det, om kostnader för att flyga iväg dem och annat. Så kanske din bild förhoppningsvis blir lite mer komplicerad.

   https://www.tranastidning.se/article/han-jagar-manniskor-som-gommer-sig/

   Radera
  5. Mnils;

   Ta och betala din TV-licens nu. Brottslingar som du ska inte kunna lalla runt i kommentarsfälten.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Säpo måste börja berätta att de stoppat terror. De behöver inte säga hur eller omständigheterna kring arbetet.

  Men det talades om "nassarna" med sprängmedel som haffades.

  Ansvaret är ändå inrikesministern och statsministerns. Som ej förmedlat eller styrt arbetet kring sina migrantlögner. Vi har t.ex. 80.000 utlovade utvisningar, som varit ogenomförbara från start.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utvisa alla med skägg.

   Radera
  2. Då blir det väldigt enkelt för polisen. Inte krävs så mycket administration eller jakt på bevis. Inte blir några barn eller kvinnor lidande. Möjligtvis något skäggbarn och gammal kärring som inte brytt sig om att det blivit en skäggstump. Men men, det är smällar vi får ta.

   Radera
 7. Jo men detta har man förstått! De (staten) är helt ointresserade att skydda medborgarna, de gör allt för att medborgarna ska förlora så mycket som möjligt, oavsett om det är bostäder, börsen pensionen, hälsan eller privatlivet mot sociala medier.... De säljer ut oss fullständigt, undrar när gemeneman ska inse detta...

  SvaraRadera
 8. Man får väl inte glömma i all diskussion om SÄPO och FRA att om Migrationsverket gjort sitt jobb ordentligt med handräckning av Polisen så hade inget av de båda dåden på Drottninggatan kunnat genomföras och åtminstone 5 människor som nu är döda hade förmodligen levt fortfarande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och de två som mördades på IKEA samt en massa offer för gängvåldtäkter och annan brottslighet.

   Radera
  2. Ja. Det är mycket man inte får glömma. Men då måste man vidga sitt perspektiv. Vi tar ett exempel:

   Gösta Bohman, moderaternas partiledare på 1970-talet: ”De kan ju bo i plåtskjul och äta bananer." [om alla människor som bor i sydligare länder]

   Radera