Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-01-11 15:16

Gästinlägg - prepping: Kaloribehov i skyddsrummet

Nedanstående är ett gästinlägg signerat Lena Padukova adrenalena.se angående gårdagens inlägg om en veckas beredskap och lagrade kalorier.

Det är uppenbart att det inte är tillrådligt att medvetet försöka tappa vikt under krisläge. Viktigt att tänka på är dock att när du skiftar aktivitetsnivån från aktiv till stillasittande (tex i skyddsrum eller inlåst i hemmet) går ditt kaloribehov ner drastiskt, se multiplikationsfaktor nedan.
Konservburkar ombord på en jordenruntkappseglingsbåt. Den salta miljön svarar för rosten och pappersetiketterna är bortrivna innan ombordlastning för att inte få med de annars allerstädes närvarande kackerlackäggen som medföljer matförpackningar i butiker runt ekvatorn. Foto: Lena Padukova
Räkna först ut din faktiska dagliga kaloriförbrukning, som beror på bl.a ålder, vikt, längd osv – det finns flera räkneverk på nätet. Notera sedan kaloriförbrukningen på följande nivåer, och placera tabellen i preppingförrådet för enkel åtkomst.

Sängliggande = 1.0, tex sjukdom eller funktionsutmaning
Minimal eller ingen aktivitet = 1.2, stillasittande, tex skyddsrum, ingen träning
Låg Aktivitet = 1.375, låg aktivitet, lätt motion 1-3 dagar/v (s.k. kontorsliv)
Normal Aktivitet = 1.55, måttlig daglig aktivitet och måttlig men regelbunden motion 3-5 dagar/v
Hög Aktivitet = 1.725, fysiskt krävande liv, hård träning alla dagar i veckan – tex fullt självförsörjande hushåll med djur och egen ved
Väldigt Hög Aktivitet = 1.9, mycket hårt fysiskt arbete och uthållighetsträning på elitnivå
(Källa: Fitnesskolan.se)

Kruxet är att om du växlar ner från högre till lägre aktivitetsnivå, så anpassas inte hungerkänslorna på förvånansvärt lång tid. Så om du tar ut den mängden mat du är van vid (och din kropp säger till dig att du ”behöver”) så omvandlas dina matresurser till tomma kalorier – vilket är högst suboptimalt, både för hälsan och för matförrådet.

Det tar några dagar för magsäcken att anpassa sig i storlek, så räkna med att vara ständigt småhungrig. Hungerkänslorna blir värre av att sitta instängd och bli rastlös av att inte ha mycket att göra. En rekommendation är att sysselsätta sig med handarbeten eller med att rita, skriva eller spela spel. Att skriva dagbok är bra för mentala hälsan, en utmärkt självterapiform under kristid.

Jag har lyckligtvis inte testat ut detta under krisläge. Däremot har jag tillämpat samma regler under långa uthållighetsseglingar, dvs flera veckors och upp till en månads oceansegling i en liten segelbåt utan kontakt med omvärlden. Förvaringen ombord har liknande utmaningar som ett prepperförråd, gällande både vatten, mat och bränsle - dock ibland med tropisk klimat och därtillhörande ohyror. Aktivitetsnivåer på långseglande båt varierar ständigt mellan låg och väldigt hög, och maten måste alltid ransoneras ut i förhållande till det. Utmaningen med att vara fast på några få kvm med random personer som är rastlösa och eventuellt rädda (jmf skyddsrum) är inte heller att underskatta, därav tips om dagbok och regelbunden sysselsättning utöver hushållssysslor och materialvård.

//Lena Padukova adrenalena.se.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Böcker och spelappar bör vara bra både på land och på sjön. Man behöver inte mycket till solcellspanel för att driva en surfplatta eller liknande som man kan läsa och spela spel på.

  SvaraRadera
 2. Skyddsrum med random personer,det är hardcore det.
  Sharing and caring...nope.

  SvaraRadera
 3. Läste "Kalashnikov i skyddsrummet" och tänkte nu j-r!


  :)

  SvaraRadera
 4. Matransonen, Beräknas den efter vilken aktivitetsnivå man hade dagen innan, eller hur går det till rent praktiskt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har researchat det, och det beror helt enkelt på vad du vill åstadkomma. Är det viktigt med maximal uthållighet, fördelar du det på dagen innan och samma dag. Resultatet blir dock att du blir hungrigare dagen efter. Är det viktigt med maximal återhämtning, tar du det efter aktiviteten samt dagen efter. Det är det sättet jag själv föredrar, också lättare att basera det på de facto ansträngning när du inte vet hur illa det kommer bli. Överhuvudtaget handlar det om någon slags genomsnitt över flera dagar. Viktigast är att inte ligga helt på minus, då säger kroppen ifrån omgående.

   Radera
 5. Man bör nog kolla vad man behöver, för att få i sig energin också.
  Det finns en sida, där man enkelt kan kolla näringsinnehåll på olika produkter. http://www.viktvakten.se/kalorimatare_mat_kalorier.htm
  Exempel på lagringsbara varor Knäckebröd 100g, lättmjölk (pulver) 2dl, nyponsoppa (pulver)2dl, pasta 300g. Totalt energiinnehåll 1555 kcal. Går att leva på, under en vecka, utan att svälta.

  SvaraRadera
 6. Långa Oceanseglingar i en liten segelbåt låter verkligen skittråkigt... Enformig utsikt, litet utrymme som gungar som fan, och ransonering av mat & vatten. :) :)

  SvaraRadera
 7. Du ser till att ha batterier och elgenerator så att datorn fungerar och du kan arbeta vidare med dina projekt. Kanske ett iridium-abonnemang så att du kan maila dina resultat och fakturor. Business as ussual även under kris.

  SvaraRadera
 8. Att fasta i flera dagar börjar nu bli på modet bland de som håller på med hälsa och viktnedgång. En del mår mycket bra av detta och det verkar kunna vara bättra att inte äta alls på 3 dagar istället för att äta väldigt lite. Hur som helst så behöver det inte vara några problem att vara utan mat i ett par dagar. De flesta mår bra och fungerar väl ändå. Länkar till en video där man bl a annat diskuterar detta. https://www.youtube.com/watch?v=APZCfmgzoS0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer ett nytt inlägg snart om just kalorimängden samt kostomläggningar i samband med kris.

   Radera
 9. Fastade en vecka förra året, drack dock mycket mer vatten än jag brukar, (typ 2-3 liter extra under dagen(dvs 4-5L), var inga större problem, dag 2-3 var värst, sen försvinner hungern. I år ska jag se om jag klarar 2-3 veckor med bara vatten.

  SvaraRadera