Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2018-01-23 09:10

Gästinlägg: LCP - low carb prepping

Nedanstående är ett gästinlägg signerat Lena Padukova, adrenalena.se.

Jag ser hur allt fler som tar medvetna val vad gäller maten. En del följer specifika dieter, andra avstår kött eller socker generellt.


I händelse av kris är det onödigt att bryta de vanliga matmönstren, då en orolig mage påverkar både moralen och arbetsförmågan – och i värsta fall kan leda till ett försämrat hälsotillstånd som kräver extra resurser.
Low carb preps.


Jag undviker själv socker då det inte är hälsosamt, och pga att det bidrar till att jag blir hungrig snabbare och tappar koncentrationen. Jag äter endast sötsaker och snabba kolhydrater på insatser där det inte går att få tag på något annat, alltså när alternativet är att inte äta något alls. Med god framförhållning går det att undvika att den situationen uppstår överhuvudtaget. Jag har tex bestigit berg endast med raw food som kost. Det funkar!

Samma gäller prepping. Med god framförhållning går det att fortsätta med medvetna val även under kristid. Det gäller att maten är god och varierad, och det går absolut att uppnå - kanske inte lika billigt som att preppa skräpmat, men lätt värt det.

Fördelen med att välja bort kolhydrater och kompensera med fett är att maten mättar längre.

Kom ihåg bara att det inte är någon bra idé att lägga om till sockerfri kost i kristid. Gör det i god tid innan, så du får möjlighet att hantera övergångsperiodens fallgropar. Ingen vill ha en sockerabstinent granne i skyddsrummet.

Här är några tips på preppbar och framför allt god mat för dem som undviker socker, mjöl, eller kolhydrater generellt.

- Gulaschsoppa (kolhydratnivån varierar, den på bild har lägst av dem jag sett på hyllorna)
- Burkkorv (dito)
- Dijonsenap till korven
- Rökt brisling i olja
- Patéer på burk
- Pesto
- Torkad algsallad (ersätter grönsallad, och ger fibrer, jod, vitaminer, mineraler. Tillagning: 5 min i kallt vatten)
- Krispiga fläsksvålar (Istället för chips. Imponerande kalloriinnehåll på 578 kcal/100 gr)
- Makrill i tomatsås
- Ölkorv
- Skaldjurskonserver, tex bläckfisk, musslor mm
- Tonfisk
- Skinka på burk (till grytor)
- Kyckling på burk (till grytor)
- Lax på burk (till grytor)
- Majonnäs, tex för att blanda med tonfisk
- Krossade tomater, som bas till soppa/gryta
- Kokosmjölk som bas till soppa/gryta
- Sojadryck
- UHT-behandlad grädde
- Äggpulver. 100 gr motsvarar 8 ägg, blandas 1:1,25 med vatten
- Olja (eller kokosfett på burk), salt, extra kryddor för att variera maten.

Frukost alt 1: Äggröra på 3 ägg och 0,5 dl grädde, samt en burk makrill i tomatsås: 630 kcal

Frukost alt 2: Lyxkaffe på 0,5 dl vatten, 1,5 dl grädde. Serveras ev. med kanel. 510 kcal

Lunch alt 1: En hel burk varm gulaschsoppa, 560 gr serveras med en klick (0,5 dl) grädde = 610 kcal

Lunch alt 2: Tonfisksallad på 200 gr tonfisk, 2 msk majo, 1 skvätt tabasco, 1 msk olivolja, salt, svart peppar = 610 kcal

Middag alt 1: Fiskgryta på 0,5 burk kokosmjölk + 120 gr tonfisk (går att byta ut mot kyckling, lax, skinka etc) + en skvätt krossade tomater, lite röd currypasta, 1 msk olivolja = 600 kcal

Middag alt 2: 1 burk korv, 240 gr + 2 msk dijonnaise (50% senap, 50% majo) = 590 kcal

Fyll upp med snacks till den kalorinivån du behöver. Glöm inte vatten till maten!

Lena Padukova, adrenalena.se
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

58 kommentarer:

  1. När du sager att du inte äter socker, menar du då tillsatt socker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menar främst tillsatt socker, men jag håller kolhydratnivåerna väldigt låga allmänt.

      Radera
  2. Om man äter kött bara för att man hatar djur, hur ska man då tänka vid prepping?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Föreslår att du preppar genom att skaffa en 40-50 nötkreatur, ett par tunnor med barbecuesås och en bra grill.

      Radera
    2. Glöm inte motorsågen och skyddsglasögonen. (Hörselkåpor är tillval).

      Radera
    3. Som kineserna. Skär av fenorna på hajen och dumpa sen tillbaka den i havet.

      Radera
    4. Det går att hitta bra substitut för djur.
      Ät djurfritt kött, går att tillverka själv av nåt som är lätt att hata. Kan va rätt kul. Producera efter behov så slipper du alla korna.

      Radera
    5. Jag menar såklart sittfläsket då jag älskar barn.

      Radera
    6. Ah, ja, kineserna vet verkligen hur man lär naturen vet hut ja. Bra idé där.

      Radera
    7. Det är ju egentligen ganska okinesiskt. De brukar ju annars vara ganska bra på äta upp djuret ända intill benen.

      Radera
    8. Skära av fenorna på fisken och kasta i resten levande görs i mycket större omfattning på europeiska fiskebåtar än på de kinesiska hajfensbåtar. Även på norska båtar.

      Googla "skatevinger"

      Radera
    9. OK, här är mina topp5-resultat:
      https://spiselandslaget.com/2015/03/21/ovnsbakt-skatevinge-med-tomat-hvitlok-og-sitron/
      https://www.aperitif.no/oppskrifter/oppskrift/stekte-skatevinger-med-broccolisaus-ristet-sopp-og-ovnsbakte-tomater/62753
      http://www.webinntekt.com/blogg/?p=619
      http://farminsittkjokken.com/skatevinger-med-kapers-og-nottesmor/
      https://www.nrk.no/mat/stekte-skatevinger-med-potetsalat-1.6401286

      Det ser ju ganska smaskigt ut. Eller menar du att Europeiska fiskare slänger rockor efter att ha tagit filéerna?

      Radera
  3. Det är bra att dra ner eller undvika allt socker både tillsatt och mer "uppenbart" socker.
    Den senaste forskningen visar på att socker är en stor orsak till våra välfärds sjukdomar.

    Samtidigt som den stora risken med att äta olika typer av fett som basunerades ut på 80 talet var överdriven och att mat tillverkare då började ersatt kalorier från fett med kalorier från kolhydrater.

    http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/

    https://www.youtube.com/watch?v=RxMe7tqm8yM

    SvaraRadera
  4. Ser inget problem i sig med att äta mycket kolhydrater. På Okinawa, som var känt för sin höga medellivslängd, så åt man 85% från kolhydrater. Som vanligt när det gäller dieter så måste man titta på beståndsdelarna istället för något samlingsnamn. Vegetarisk diet kan vara ohälsosam om man bara äter chips tex.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast Jesusdieten måste vara bättre. Han uppnådde ju som bekant evigt liv:

      https://www.freedieting.com/what-would-jesus-eat

      Radera
    2. TLDR. Fisk, bröd och surt vin?

      Radera
    3. Ja jag menar med mitt inlägg kolhydrater i form av sockerarter.

      Radera
    4. Med ett schysst järnrör slår man världen med häpnad.

      Radera
    5. Med ett schysst sockerrör slår man världen med häpnad?

      Radera
    6. Tja, kanske lättare att hitta "Sweet-spot" med et sånt. :-)

      Radera
  5. Svar
    1. Javisst! Knäckebröd och smör!

      Radera
  6. Rekommenderar alla som äter mkt kolhydrater att kolla på denna:
    https://youtu.be/moQZd1-BC0Y

    Kortfattat: Kolhydrater = insulin = viktuppgång/överkonsumption alternativt konstant hunger.
    När du slutat få förhöjda insulinhalter så börjar kroppen hitta dina fettceller och ta från dom istället, detta då insulin blockerar leptin, om jag inte minns fel.
    Fruktos är förresten näst intill samma sak som alkohol för levern, blir fettlever till slut.
    Allt har som vanligt med mängd att göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar du att om jag äter frukt så minskar jag den totala mängden alkohol jag kan dricka innan levern klappar ihop? Blir ändring omgående, mindre frukt och mer alkohol.

      Radera
    2. Och alla dessa fruktstunder på dagis, ehm. förskola!

      Radera
  7. Ny vecka, nya budgivningar. Vi behöver en ny dagschart från husmask! Av förra veckans 6 hus blev 4 sålda, det sämsta prissänkt och det sista hade omvisning men har nu fått ca 10% högre bud än de tackade nej till förra veckan... lägre utbud kanske gjorde susen...

    SvaraRadera
  8. "I händelse av kris är det onödigt att bryta de vanliga matmönstren"

    Det i listan är definitivt inte något som jag äter normalt. Mitt eget prepperförråd innehåller dock inte så mycket lyx/normal mat, utan sånt med flera års hållbarhet. För 3-7 dagar räcker dock den vanliga och hälsosamma maten som alltid finns i skafferi, kyl och frys.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inlägget är riktat till folk som medvetet väljer bort kolhydrater normalt. Det finns folk till allt, preppar du redan som du äter så är det ju kanon.

      Radera
    2. Ja, får man räkna med att kyl och frys fungerar är det ju lugna bullar. Handlar inte prepping om att kunna klara sig utan även dessa?

      Radera
    3. På vntern kan man klara sig bra utan kyl och frys.

      Radera
  9. Rätt tänkt, minska på kolhydrater och socker och öka på med naturliga fetter.

    SvaraRadera
  10. Trevlig lista. En påse chiafrön eller psylliumfrön kanske kan inkluderas i listan för dem med fiberbehov...

    SvaraRadera
  11. Det viktigaste av allt var med på listan "TABASCO", det kan man ha till det mesta.

    SvaraRadera
  12. Dieter är som religion/sekt och fanatiker finns det gott om. LCHE, medelhavsmat, GI, 5/2 eller vad det nu är.

    Men att ha ett förråd av proteinpulver borde vara bra. Mycket energi, mättande och lång hållbarhet. Perfekt som mellanmål blandat med vatten.

    Har man erfarenhet av träning vet man dess bra effekt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite högt kilopris där bara, även om man bulk-köper kommer man kanske inte längre ner än 120 kr/kg. knappt 400 kcal/100 g, vilket innebär att man ska sätta i sig 500 g om dagen för att få sina 2000 kcal.

      a) Väldigt dyra kalorier.
      b) Man kommer få kväljningar av att hinka i sig 500 g om dagen.
      c) "Mycket energi" går ju att ifrågasätta. Fett innehåller mest energi, proteinpulver är fettfritt. Så nja.

      Radera
    2. Nu talade jag bara om det som ett mellanmål. Inte täcka hela dagsbehovet. Om du äter så stora mängder protein är det stor risk att du skadar eller slår ut levern.

      Radera
    3. Oavsett livsmedel tror jag det inte är speciellt bra eller nyttigt att livnära sig på endast ett livsmedel.

      Radera
    4. Jag köper hinkvis med proteintillskott på en utav hälsokedjorna. Minns ej mängd per hink...men ca. 120 kr per hink är billigt.
      Visst, det är kanske 10% lägre proteintäthet och inte det snabbaste trycket på frp.

      Radera
  13. Torkade sojastrips är bra som köttsubstitut och kan lagras länge. Kokas/förvälls tills dom mjuknar, därefter går det att steka och krydda som kött.

    SvaraRadera
  14. Har aldrig förstått att man inte skall äta kolhydrater. Vad man skall undvika är processad mat samt tillsatt socker.

    Kolhydrater behövs för en normal fungerande kropp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns idag många olika approach, olika kostsystem och dieter. Olika saker funkar på olika individer, beroende på vad de vill åstadkomma. Inte min sak att rekommendera något särskilt. Däremot vill jag tipsa om bra prepping för dem som redan valt den här livsstilen och mathållningen.

      Radera
  15. Felix gulashsoppa är gudarnas preppingkonserv, det går inte att bli trött på den.

    Det är tyvärr nästan aldrig extrapris på den....bara på soldatens ärtsoppa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är med dig. Hade kunnat leva en livstid på den. Det enda som fattas är frystorkad creme fraiche.

      Radera
  16. Äggpulver: 100kr för 8 ägg. 12,5kr för 1 ägg! Låter dyrt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I texten står "gr", dvs gram, inte "kr". 100 gram pulver motsvarar 8 ägg.

      Radera
    2. Jo fast om du kollar här:
      https://www.addnature.com/friluftsmat-helaeggspulver-100g-648653.html?gclid=CjwKCAiA15vTBRAHEiwA7SnfcwxcsF88ReYOfty2oSpo-RI2JLVJQuBceAhIK4O0TyeN0BBYm3dOThoC8d0QAvD_BwE&_cid=21_1_-1_9_4271_648653_58075075254_pla&ef_id=WR29ZgAAAcR3DxN_:20180123191953:s

      och det motsvarar 8 ägg. då blir det: 110kr /8 = 13,75kr per ägg.
      eller det billigaste jag kollade var 100kr för 100gr. det blir 12,5 per ägg vilket jag tycker är för dyrt! man kan ju göra sitt eget pulver för ett par kr per ägg :)

      Radera
  17. Beef jerky är nog bra, håller sig säkert länge i förpackningen, jäkligt dyrt bara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beef jerky är kanon, dock både dyrt och innehåller mycket socker. Ett tips är att göra en egen variant: nötkött i tunna skivor saltas och kryddas rikligt (rekommenderar cayennepeppar), torkas sedan i sval ugn, torkmaskin eller genom lufttorkning på snöre. Förvaras i lufttäta burkar.

      Radera
  18. Vid ett verkligt krisläge tror jag inte det är möjligt att upprätthålla "livsstilsdieter" någon längre tid. Jag tror mer på att alternera mellan varianter av enkel robust mat som kokt potatis, stekt potatis, kokt havregrynsgröt, stekt havregrynsgröt, havregrynsgröt med socker, havregrynsgröt med äppelmos, osv. LCHF och sånt är bara att glömma, som jag ser det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med dig!
      Havregryn, röda linser, potatis, vitkål och morötter!

      Radera
  19. Enklaste preppingmaten torde vara måltidsersättare som tex soylevt, joylent eller queal. 100% RDI av allt och bara att blanda med rumstemp vatten. Kan vara värt att prova i förväg så att inte magen gör uppror samtidigt som zombisarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. joylent heter plenny nu för tiden av något skäl... skulle inte rekommendera det som hel-diet pga tråkigt att dricka varje måltid som en homogen (avseende smak och konsistens) shake men absolut bra att ha ett par påsar i nödförrådet. Billigt är det också.

      Radera
  20. Jag har ett tvärtomupplägg i mitt förråd. HCLF då det passar mig bättre som tränar alla dagar. Basen för mig är havre och finns i alla tre huvudmål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sådan är jag oxå.
      Man behöver inte ens vara prepper, för att ha månaders matlager. Billigt också.

      Radera
  21. SKulle personligen undvika båda LCHF och Gwyneth Paltrow prepping (en lime och avocado per dag antar jag, samt ett Jade ägg för hälsan) och fokusera på enklast födan som människan överlevt på: kolhydrater. Termen stapelföda kommer av en anledning, och har fött upp miljarder med minimalt tillskott av protein jämfört med dagens intag.

    För att citera Nuclear War survival skills boken från 70-talet som gjorde omfattande praktiska tester i frågan: "The average American also may not realize that small daily amounts of a few unprocessed staple foods would enable him to survive for many months, or even for years". Just kolhydratsbrist är det som kortar ner överlevnadstiden, det är bara att titta på dokumentärserien "Alone" på History Channel där alla överlevande typiskt bryter efter 1-2 månader pga de främst levt på fet fisk och skaldjur och inte hittat en pålitlig kolhydratskälla.

    Jämför man pris/lagring/hantering så är prepping baserad på 80% Ris, 10% linser, 10% olja oslagbart mot det mesta andra upplägg vill jag mena, och går bevisligen att överleva på i år.

    SvaraRadera
  22. Jag ser det så här. Jag lever på LCHF-mat allt jämt. Framförallt för att jag håller min hjärna betydligt mer skärpt under dagen. Men vid en längre kris då det verkligen krisar med mat, kommer jag att äta kolhydrater för att behålla min fettreserv på kroppen. Det optimala sättet att lägga på sig är att kombinera fett och snabba kolhydrater.

    SvaraRadera